redakcja 05.02.02, 13:27 Pojutrze Tłusty Czwartek. Ile pączków masz zamiar zjeść? a) - ani jednego b) - 5-10 c) - ponad 10 d) - ile się da e) - nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sieronek Re: Tłusty Czwartek IP: 192.168.1.* 05.02.02, 13:35 Mniam,mniam.Nie wiem jak inni,ale ja zamierzam zjeść przynajmniej 5-6 ślicznych,pulchniutkich pączusiów!!!SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 13:42 e) nie powiem. Nawet przed żarówą. Ani teraz, ani po tłustym czwartku. Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 13:42 Kochani! Tylko póżniej, kiedy przyjdzie czas na wakacyjne plażowanie, nie narzekajcie, że sadełka mogłoby być trochę mniej! A poza tym obżeranie się pączkami nie jest zdrowe i nie widzę w tym absolutnie żadnego sensu - wolę inne tradycje i zwyczaje. Tak więc góra 2-3 pączki... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Tłusty Czwartek IP: 217.97.160.* 05.02.02, 13:50 f) sonda zwariowałaś?! :)) może jednego symbolicznie bo nie przepadam za słodyczami Odpowiedz Link Zgłoś
tulka Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 13:59 f (albo g, juz sama nie wiem...)- nie pączki, tylko faworki... Własnoręcznie (zespołowo rodzinnie) przyrządzone. Mniam, mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 14:02 Chyba d) ale pewnie b) Pozdrawiam Yaa PS. Plus oczywiście faworki. Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 15:08 Dwa maksymalnie trzy, plus (tak jak inni) faworki robione przez moją babcię - pycha, tylko potem trzeba to wszystko gdzieś zgubić, a to jest już cięższe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Tłusty Czwartek IP: 10.0.219.* 05.02.02, 15:47 a ja tam zjem ile się da, zarówno paczków, faworków i innych tłustoczwartkowych specjałów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ninna Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 16:48 Ani jednego, ale za to mam zamiar upychac sie semlami. Wielka nagroda dla tego co zgadnie co to jest. (Perry i Szwed sa zdyskwalifikowani). NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
aniapakero Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 20:08 Nie uwierzycie!Ja ktora tak kocham ten dzien zupelnie o nim zapomnialam...ani faworkow jeszcze nie jadlam ani nawet o paczku nie myslalam...choc to nawet i lepiej ,bo moze bede mogla w te wakacje wbic sie w dwuczescowy kostium(jeszcze go nie mam,ale co tam...). a i mam przestroge dla wszystkich lakomczuchow(tych niemlodych)-moja mama co roku zjada po 10 paczkow(no moze lekka przesada) i za kazdym razem jeczy ze jej watrobe rozsadza:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto Re: Tłusty Czwartek IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.02.02, 22:07 Aniu, ja uwierze... sama zapomniałam o tym "święcie", no i teraz myślę gdzie kupić pączki. Wiem gdzie są przeeeeeeeeeepyszne, ale to kawałek drogi odemnie... no cóż- przejdę się tam, kupię pączki i na piechotę (5- 6km) wrócę do domu... Ale... kurcze- przecież po drodze zjem wszystkie słodkości... mniaaaam.... pozdroofka, Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś
cumella Re: Tłusty Czwartek 07.02.02, 09:37 Gość portalu: Ixtlilto napisał(a): > Aniu, ja uwierze... sama zapomniałam o tym "święcie", no i teraz myślę gdzie > kupić pączki. Wiem gdzie są przeeeeeeeeeepyszne, ale to kawałek drogi > odemnie... no cóż- przejdę się tam, kupię pączki i na piechotę (5- 6km) wrócę > do domu... Ale... kurcze- przecież po drodze zjem wszystkie słodkości... > mniaaaam.... > > pozdroofka, Ixtlilto Jeśli się przebiegniesz te 5-6 km, to tak jakbyś "spaliła" jednego pączka. A poza tym biegnąc mniej zjesz... :))) Pozdrawiam, Cumi Odpowiedz Link Zgłoś
grover Semle... 05.02.02, 22:59 ninna napisał(a): > Ani jednego, ale za to mam zamiar upychac sie semlami. > > Wielka nagroda dla tego co zgadnie co to jest. Słodka bułka z kardamonem, w środku znajduje się marcepan i bita śmietana, góra bułki posypana jest cukrem pudrem, powinna pływać na talerzu z gorącym mlekiem, ale większość ludzi preferuje ją z kawą. Jest bardzo kaloryczna, dlatego nie powinno się ich jeść zbyt wiele :), Szwedzki król Adolf Fredrik zjadł ich zbyt dużo i zmarł – tak mawiają. Do Szwecji przywędrowały z Niemiec ok. 1600 roku... Zdałem test?! Polecam stronkę z przepisem: www.ngb.se/Cake/Semla.html Pozdrawiam Grover (dzieki dla Tygrysa - wie za co:) Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: Semle...(do NINNY) 07.02.02, 09:49 No i brak nagrody i gdzie tu sprawiedliwość, no gdzie????? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 22:14 Ja jak zwykle zjem ze trzy ! Ale tym razem nie kupie u Bliklego (jak dotychczas) bo ostatnio w moim poączku była guma do rzucia (niestety ta do wyplucia!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Tłusty Czwartek IP: 10.0.219.* 05.02.02, 22:21 Miałeś gumę do Żucia w paczku? współczuje pierwszego wrażenia .. a poza tym to już nie ma cukierni Bliklego ma Piotrkowskiej, teraz jest tam "zwykła" cukiernia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Uważajcie, bo... IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 22:15 www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=LODZ&wid=1010637&aid=1012817 Odpowiedz Link Zgłoś
saper_ Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 23:50 Niech odpowiedź na to pytanie pozostanie słodką tajemnicą... Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa mam nadzieje, ze ponad 20 06.02.02, 17:07 zjem ile sie da - bo dzisiaj wysluchalem w trojce rewelacyjnego wywiadu z jakim lekarzem, czy specjalista od zywienia. wynikalo z niego, ze na dobra sprawe paczkow mozna wciac do bolo, bo wprew obiegowej opini nie tucza az tak bardzo (w przeciwienstwie do faworkow - bardzo tuczace). wystarczy przestrzegac pewnej zasady - uwazac by nie laczyc jedzenia poczkow z jakimis pokarmami bialkowymi, bo w tedy dupa rosnie :))) tak wiec jesli odpuscimy sobie normalne jedzonko (takie z mieskiem :)) to mozemy caly dzien zazerac sie paczkami bez wiekszej szkody dla linii!!!! dlatego mam zamiar caly dzien przezyc na paczkach i soku - szykuje sie rekord!!!! da.paczek.killa Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: mam nadzieje, ze ponad 20 06.02.02, 17:12 da.killa napisał(a): >mam zamiar caly dzien przezyc na paczkach i soku - szykuje sie rekord!!!! > > da.paczek.killa To daj potem znać jak było... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa Re: mam nadzieje, ze ponad 20 06.02.02, 17:18 zaczynam juz dzisiaj - po powrocie z pracy maja na mnie czekac juz paczuszki :)))) nie moge sie doczekac! da.killa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto Re: mam nadzieje, ze ponad 20 IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.02.02, 18:22 da.obżartuch.killa :))) tylko jak napiszesz "jak było" to nie zapomnij powiedzieć, przy którym zaczęły się mdłości :)P Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: nie daj sie nabrać, da naiwny killa :) 06.02.02, 18:36 pan doktór jest doktór, a nie piekarz, więc nie wie, że w samym pączku jest niezła mieszanina: cukier, mąka (skrobia), jajka (białko), drożdże (białko jak cholera), że nie wspomnę o marmoladce. Jedyne wyjście, żeby nie mieszać - to jeść każdy składnik z osobna co 2-3 godziny. Jak rozbełtasz marmoladkę w wodzie i będziesz tym makę popijał, to może jakoś przełkniesz, co? Smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da.killa Re: nie daj sie nabrać, da naiwny killa :) IP: *.bydg.gazeta.pl 06.02.02, 18:52 nie dam ci sie nabrac droga kropko - nie zepsujesz mi paczkowego swieta. panu dietetykowi znany jest fakt obecnosci celego tego talatajstwa w paczku, ale sa w odpowiednich proporcjach, a dodatkowe jedzonko te proporcje zkloca i robi oponke (wiadomo gdzie...) tak wiec zaraz ide do domciu i zaczynamy jedzonko!!! a gdyby nawet te paczuszki tuczyly, to z duzej roznicy mi to nie robi - juz mam ponad 105 kilo :P da.105.killa Odpowiedz Link Zgłoś
cumella Re: mam nadzieje, ze ponad 20 07.02.02, 10:02 da.killa napisał(a): > zjem ile sie da - bo dzisiaj wysluchalem w trojce rewelacyjnego wywiadu z jakim > > lekarzem, czy specjalista od zywienia. wynikalo z niego, ze na dobra sprawe > paczkow mozna wciac do bolo, bo wprew obiegowej opini nie tucza az tak bardzo > (w przeciwienstwie do faworkow - bardzo tuczace). Aj tak! Każde wytłumaczenie jest dobre. Czuję się całkowicie rozgrzeszona. A z drugiej strony, to licząc, że pączek ma 300 kkal, a człowiek ma średnio zapotrzebowanie 1500 kkal dziennie, daje prosty rachunek, że można bezkarnie zjeć 5-6 pączków w ciągu dnia. W moim odczuciu, zapewnia to uczucie sytości przez cały dzień. Cumella Odpowiedz Link Zgłoś