Dodaj do ulubionych

Tłusty Czwartek

05.02.02, 13:27
Pojutrze Tłusty Czwartek. Ile pączków masz zamiar zjeść?
a) - ani jednego
b) - 5-10
c) - ponad 10
d) - ile się da
e) - nie powiem
Obserwuj wątek
    • Gość: sieronek Re: Tłusty Czwartek IP: 192.168.1.* 05.02.02, 13:35
      Mniam,mniam.Nie wiem jak inni,ale ja zamierzam zjeść przynajmniej 5-6
      ślicznych,pulchniutkich pączusiów!!!SMACZNEGO!!!
      • kropka. Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 13:42
        e) nie powiem. Nawet przed żarówą. Ani teraz, ani po tłustym czwartku.
    • unikorn Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 13:42
      Kochani! Tylko póżniej, kiedy przyjdzie czas na wakacyjne plażowanie, nie
      narzekajcie, że sadełka mogłoby być trochę mniej!
      A poza tym obżeranie się pączkami nie jest zdrowe i nie widzę w tym absolutnie
      żadnego sensu - wolę inne tradycje i zwyczaje.
      Tak więc góra 2-3 pączki... :))
    • Gość: pepe Re: Tłusty Czwartek IP: 217.97.160.* 05.02.02, 13:50
      f) sonda zwariowałaś?! :))
      może jednego symbolicznie bo nie przepadam za słodyczami
    • tulka Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 13:59
      f (albo g, juz sama nie wiem...)- nie pączki, tylko faworki... Własnoręcznie
      (zespołowo rodzinnie) przyrządzone. Mniam, mniam...
    • yaa Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 14:02
      Chyba d) ale pewnie b)
      Pozdrawiam
      Yaa
      PS. Plus oczywiście faworki.
      • grover Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 15:08
        Dwa maksymalnie trzy, plus (tak jak inni) faworki robione przez moją babcię -
        pycha, tylko potem trzeba to wszystko gdzieś zgubić, a to jest już cięższe...
        • Gość: geograf Re: Tłusty Czwartek IP: 10.0.219.* 05.02.02, 15:47
          a ja tam zjem ile się da, zarówno paczków, faworków i innych tłustoczwartkowych specjałów:)))
    • ninna Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 16:48
      Ani jednego, ale za to mam zamiar upychac sie semlami.

Wielka nagroda dla tego co zgadnie co to jest. (Perry i Szwed sa
      zdyskwalifikowani).

NINNA
      • aniapakero Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 20:08
        Nie uwierzycie!Ja ktora tak kocham ten dzien zupelnie o nim zapomnialam...ani
        faworkow jeszcze nie jadlam ani nawet o paczku nie myslalam...choc to nawet i
        lepiej ,bo moze bede mogla w te wakacje wbic sie w dwuczescowy kostium(jeszcze
        go nie mam,ale co tam...).
        a i mam przestroge dla wszystkich lakomczuchow(tych niemlodych)-moja mama co
        roku zjada po 10 paczkow(no moze lekka przesada) i za kazdym razem jeczy ze jej
        watrobe rozsadza:))))))))))))
        • Gość: Ixtlilto Re: Tłusty Czwartek IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.02.02, 22:07
          Aniu, ja uwierze... sama zapomniałam o tym "święcie", no i teraz myślę gdzie
          kupić pączki. Wiem gdzie są przeeeeeeeeeepyszne, ale to kawałek drogi
          odemnie... no cóż- przejdę się tam, kupię pączki i na piechotę (5- 6km) wrócę
          do domu... Ale... kurcze- przecież po drodze zjem wszystkie słodkości...
          mniaaaam....

pozdroofka, Ixtlilto
          • cumella Re: Tłusty Czwartek 07.02.02, 09:37
            Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):

> Aniu, ja uwierze... sama zapomniałam o tym "święcie", no i teraz myślę gdzie
            > kupić pączki. Wiem gdzie są przeeeeeeeeeepyszne, ale to kawałek drogi
            > odemnie... no cóż- przejdę się tam, kupię pączki i na piechotę (5- 6km) wrócę
            > do domu... Ale... kurcze- przecież po drodze zjem wszystkie słodkości...
            > mniaaaam....
            >
            > pozdroofka, Ixtlilto

Jeśli się przebiegniesz te 5-6 km, to tak jakbyś "spaliła" jednego pączka. A poza
            tym biegnąc mniej zjesz... :)))

Pozdrawiam, Cumi

• grover Semle... 05.02.02, 22:59
        ninna napisał(a):

> Ani jednego, ale za to mam zamiar upychac sie semlami.
        >
        > Wielka nagroda dla tego co zgadnie co to jest.

Słodka bułka z kardamonem, w środku znajduje się marcepan i bita śmietana, góra
        bułki posypana jest cukrem pudrem, powinna pływać na talerzu z gorącym mlekiem,
        ale większość ludzi preferuje ją z kawą. Jest bardzo kaloryczna, dlatego nie
        powinno się ich jeść zbyt wiele :), Szwedzki król Adolf Fredrik zjadł ich zbyt
        dużo i zmarł – tak mawiają. Do Szwecji przywędrowały z Niemiec ok. 1600 roku...
        Zdałem test?!

Polecam stronkę z przepisem:

www.ngb.se/Cake/Semla.html

Pozdrawiam Grover (dzieki dla Tygrysa - wie za co:)

• grover Re: Semle...(do NINNY) 07.02.02, 09:49
          No i brak nagrody i gdzie tu sprawiedliwość, no gdzie?????
    • hubar Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 22:14
      Ja jak zwykle zjem ze trzy !

Ale tym razem nie kupie u Bliklego (jak dotychczas) bo ostatnio w moim poączku
      była guma do rzucia (niestety ta do wyplucia!)
      • Gość: geograf Re: Tłusty Czwartek IP: 10.0.219.* 05.02.02, 22:21
        Miałeś gumę do Żucia w paczku? współczuje pierwszego wrażenia ..
        a poza tym to już nie ma cukierni Bliklego ma Piotrkowskiej, teraz jest tam "zwykła" cukiernia....
    • Gość: Mirek Uważajcie, bo... IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 22:15
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=LODZ&wid=1010637&aid=1012817
    • saper_ Re: Tłusty Czwartek 05.02.02, 23:50
      Niech odpowiedź na to pytanie pozostanie słodką tajemnicą...
    • bartuch Re: Tłusty Czwartek 06.02.02, 10:54
      Niech będzie, ze 3!!!
    • da.killa mam nadzieje, ze ponad 20 06.02.02, 17:07
      zjem ile sie da - bo dzisiaj wysluchalem w trojce rewelacyjnego wywiadu z jakim
      lekarzem, czy specjalista od zywienia. wynikalo z niego, ze na dobra sprawe
      paczkow mozna wciac do bolo, bo wprew obiegowej opini nie tucza az tak bardzo
      (w przeciwienstwie do faworkow - bardzo tuczace).

wystarczy przestrzegac pewnej zasady - uwazac by nie laczyc jedzenia poczkow z
      jakimis pokarmami bialkowymi, bo w tedy dupa rosnie :))) tak wiec jesli
      odpuscimy sobie normalne jedzonko (takie z mieskiem :)) to mozemy caly dzien
      zazerac sie paczkami bez wiekszej szkody dla linii!!!! dlatego mam zamiar caly
      dzien przezyc na paczkach i soku - szykuje sie rekord!!!!

da.paczek.killa
      • grover Re: mam nadzieje, ze ponad 20 06.02.02, 17:12
        da.killa napisał(a):
        >mam zamiar caly dzien przezyc na paczkach i soku - szykuje sie rekord!!!!
        >
        > da.paczek.killa

To daj potem znać jak było...
        Pozdrawiam

• da.killa Re: mam nadzieje, ze ponad 20 06.02.02, 17:18
          zaczynam juz dzisiaj - po powrocie z pracy maja na mnie czekac juz
          paczuszki :)))) nie moge sie doczekac!

da.killa
          • Gość: Ixtlilto Re: mam nadzieje, ze ponad 20 IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.02.02, 18:22
            da.obżartuch.killa :))) tylko jak napiszesz "jak było" to nie zapomnij
            powiedzieć, przy którym zaczęły się mdłości :)P
            • kropka. Re: nie daj sie nabrać, da naiwny killa :) 06.02.02, 18:36
              pan doktór jest doktór, a nie piekarz, więc nie wie, że w samym pączku jest
              niezła mieszanina: cukier, mąka (skrobia), jajka (białko), drożdże (białko jak
              cholera), że nie wspomnę o marmoladce.
              Jedyne wyjście, żeby nie mieszać - to jeść każdy składnik z osobna co 2-3
              godziny.
              Jak rozbełtasz marmoladkę w wodzie i będziesz tym makę popijał, to może jakoś
              przełkniesz, co?
              Smacznego :-)
              • Gość: da.killa Re: nie daj sie nabrać, da naiwny killa :) IP: *.bydg.gazeta.pl 06.02.02, 18:52
                nie dam ci sie nabrac droga kropko - nie zepsujesz mi paczkowego swieta. panu
                dietetykowi znany jest fakt obecnosci celego tego talatajstwa w paczku, ale sa
                w odpowiednich proporcjach, a dodatkowe jedzonko te proporcje zkloca i robi
                oponke (wiadomo gdzie...)

tak wiec zaraz ide do domciu i zaczynamy jedzonko!!!

a gdyby nawet te paczuszki tuczyly, to z duzej roznicy mi to nie robi - juz mam
                ponad 105 kilo :P

da.105.killa
      • cumella Re: mam nadzieje, ze ponad 20 07.02.02, 10:02
        da.killa napisał(a):

> zjem ile sie da - bo dzisiaj wysluchalem w trojce rewelacyjnego wywiadu z jakim
        >
        > lekarzem, czy specjalista od zywienia. wynikalo z niego, ze na dobra sprawe
        > paczkow mozna wciac do bolo, bo wprew obiegowej opini nie tucza az tak bardzo
        > (w przeciwienstwie do faworkow - bardzo tuczace).

Aj tak! Każde wytłumaczenie jest dobre. Czuję się całkowicie rozgrzeszona.

A z drugiej strony, to licząc, że pączek ma 300 kkal, a człowiek ma średnio
        zapotrzebowanie 1500 kkal dziennie, daje prosty rachunek, że można bezkarnie zjeć
        5-6 pączków w ciągu dnia. W moim odczuciu, zapewnia to uczucie sytości przez cały
        dzień.

Cumella
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka