Dodaj do ulubionych

Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 14:32
cała idea Nowego Centrum Łodzi, wraz z dworcem pod ziemią, koleją Y itd itp
jest wspaniała, to wielka szansa dla szarej i zaniedbanej łodzi.
jednak zawsze, gdy czytam artykuły o tej idei, w głowie zapala mi się lampka
ostrzegawcza i pojawia się pytanie: skąd pieniądze na to wszystko?
Obserwuj wątek
    • Gość: Łodzi, nie łodzi Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.toya.net.pl 22.10.09, 14:43
      nawet na piśmie nie masz szacunku do swojego miasta? szary i zaniedbany to może
      jest mój pokój, ja mieszkam na Olechowie, który jest częścią Łodzi i szary i
      zaniedbany nie jest, jest tu kolorowo, czysto i przyjemnie.
      • Gość: Bruno Wątpliwy Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:06
        to tylko literówka, nie brak szacunku. tobie tez sie na pewno zdarzaja...
    • Gość: Zgroza Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 14:45
      Czy zamierza projektować tam gdzie są stylowe metalowe obiekty
      usługowe z początku lat 90-tych XX w.? Apeluję do "gazety" i
      forumowiczów o rozpoczęcie debaty w tej sprawie. Metalowe i
      plastikowe budki to tożsamość naszego miasta, nie pozbawiajmy sie
      dziedzictwa kulturowego!
      • Gość: 4chan ROTFL :) IP: *.centertel.pl 22.10.09, 16:18
        najlepszy komentarz, epic win :)
    • Gość: david Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 14:50
      Określenie "szary" to nic złego, zwłaszcza biorąc pod uwagę
      wszechobecną pstrokaciznę. Negatywny jest brud, ale szarośc sama w
      sobie nie.
    • Gość: tomasz Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:03
      Zastanawi mnie myslenie włodarzy miasta? Skąd na to wszystko
      pieniądze? Skąd u nich taki optymizm? Czy ordery juz wstepnie
      zostały rozdane?
      Ale nie ten temat chciałem poruszyć - pojawia się zawsze przy takich
      wydarzeniach. Wić nie ma się co powtarzać.
      Pytam. Dlaczego Libeskind ma projektować dworzec? Czy w Polsce, czy
      w Łodzi nie ma biur projektowych z doświadczeniem w podobnych
      tematach? Jestem przekonany, że znaleźliby się chętni, zdolni i
      kompetentni. Libeskind jest dobry, ale czy nasz Polski-Łódzki budżet
      to udźwignie?
      Mnie odpowiedzi same sie nasuwają. Czy tylko mnie. A Wam?
      • krakowiaczek_z_importu Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! 22.10.09, 15:43
        1. Nazwisko światowej sławy artysty jest niewątpliwym magnesem dla osób z zewnątrz.
        2. Nowe Centrum Łodzi powstanie w ramach szeroko pojętego partnerstwa publiczno
        - prywatnego, więc nie tylko miasto/ państwo będzie wydawać na nie swoje
        pieniądze. Czas skończyć z komunistycznym myśleniem.
        3. Bez wątpienia są dziesiątki zdolnych architektów w mieście. Niech więc oni
        projektują budynki, które będą na co dzień tu powstawały. Libeskind to twórca,
        który obok Gehrego może dla Łodzi zaprojektować budynek - ikonę, coś, co będzie
        rozpoznawalnym znakiem miasta tak, jak już teraz chociażby Pałac Poznańskiego.
        4. Libeskind nie będzie projektował w Łodzi dworca. Czytaj uważnie, a dopiero
        później zabieraj głos w dyskusji.
        5. Architekt jest łodzianinem, co dodatkowo stanowi nasz plus - możemy mieć
        tutaj budowlę człowieka od realizacji wielkich i światowych. Grzechem byłoby
        tego nie wykorzystać...
        • Gość: miro Skandal !!! IP: 91.194.144.* 22.10.09, 17:16
          Cyt
          -----------
          Nowe Centrum Łodzi powstanie w ramach szeroko pojętego partnerstwa publiczno -
          prywatnego
          -----------

Mówisz o tych raptem czterech osobach które wniosą intelekt i nazwisko a miasto
          pieniądze i teren. Za to powinno wziąć się CBA i ABW i powsadzać
          odpowiedzialnych do pierdla. Jak to możliwe żeby majątek Łodzi rozdawać za nic.
          SKANDAL
          • Gość: pp Re: Skandal !!! IP: *.toya.net.pl 22.10.09, 17:29
            Andrzej Walczak wladował w ten projekt mnóstwo kasy i poświęcił mu
            dużo swojego życia. A ty oprócz pisania bzdur co żeś zrobił ???
            • Gość: michał Re: Skandal !!! IP: *.warszawa.mm.pl 22.10.09, 19:51
              On popisał na forum bzdury i kalumnie. Bo po co coś pozytywnego
              skoro krajowy standard to doniesienie do prokuratury i czekanie na
              klęskę innych.
          • 1zorro-bis Re: Skandal !!! 23.10.09, 08:06
            a dlaczego?
            • Gość: ppp Re: Skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:48
              Zamiast sie cieszyć że są Lodzianie którym zależy na rozwoju miasta,
              ciągle są forumowicze których jedynym wkładem jest
              okrzyk "SKANDAL !" . Nie chce mi sie wierzyć że, sa jeszcze tacy
              idioci na świecie dlatego sadzę że to trollowska prowokacja
        • Gość: tomasz Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 08:48
          człowieku, zmieniła się tylko nazwa systemu. czy to komunizm, czy
          demakratyczny kapitalizm. Nie ma różnicy. I tak przeciętny Kowalski
          jest dymany. Co za slogan publiczno-prywatne partnerstwo. Czy ktoś w
          dzisiejszych czasach daje coś za darmo. Nie. To jeśli ma pieniądze
          ten prywatny, to będzie chciał z inwestycji wyciągnąć jak najwięcej.
          Zasada "biznesu". Tylko dlaczego publicznym kosztem? Moim i Twoim.
          Przestań śnić. Chyba, że Ty masz w tym już swój upatrzonyfinansowy
          interes.
      • Gość: MhF Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.171.26.202.static.crowley.pl 22.10.09, 15:48
        Libeskind podpisal list intencyjny na budowę "czegoś" w NCM. Nic nie wybuduje,
        bo NCM to tylko kampania wyborcza Tomaszewskiego.
    • Gość: Maniek Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.adsl.cybercity.dk 22.10.09, 15:45
      Łódź Fabryczna jest na wschód od Piotrkowskiej, nie na zachód, jak napisano.
    • Gość: Ala Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.net.pulawy.pl 22.10.09, 16:03
      Już i tak jej nic nie pomoże... najbrzydsze miasto w Polsce... niestety
      • Gość: cmr Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.4web.pl 22.10.09, 16:14
        ależ głęboka odpowiedź...
      • Gość: simbul droga Alu, zostan na Pulawach! IP: *.centertel.pl 22.10.09, 16:17
        jak Ci się Łódź nie podoba to nie musisz tu przyjeżdżać aż z Puław... :)
      • Gość: Michał Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.warszawa.mm.pl 22.10.09, 19:53
        Hmm to czym są zatem Puławy? Brzydszego, nudniejszego i beza polotu
        miejsca od Puław nie widziałem
    • lew_konia Łodzianie są wszędzie... 22.10.09, 16:13
      ... to wspaniała wiadomość!
    • Gość: cmr Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.4web.pl 22.10.09, 16:17
      Najwyższa pora! To było wielkie niedopatrzenie, że do tej pory w Liebeskind
      nie stworzył niczego dla swojego rodzinnego miasta. Ale podejrzewałem, że
      prędzej czy później to nastąpi. Mam tylko nadzieję, że nie skończy się tak jak
      ze Złotą w Warszawie, gdzie budynek Liebeskinda zatrzymał się w 1/5 budowy już
      kilka miesięcy temu.
    • jureczek99 Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora 22.10.09, 16:18
      Na Złotej 44. Nawet stolica tego nie udźwignęła i bogaty inwestor - Orco. I
      teraz będzie tam stać - dzieło Libeskinda - 12-piętrowy szkielet szary i
      betonowy wyglądający jak niedokończony garaż wielopoziomowy. Juź to widzę, jak
      Łódź udźwignie i inwestorzy do Łodzi się rzucą finansować projekt Gehryego czy
      Libeskinda - bajki wam opowiadają, a wy wierzycie. Jak dzieci, jak dzieci, naprawdę.
      Pewne, a i to nieu do końca to są pieniądze z budżetu - Unii, kraju i miasta. A
      i tych brakuje na wszystko. Libeskind... Za projekt weźmie, i owszem, tylko kto
      tę budowę sfinansuje? Łódź???
      • Gość: mtrex Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora IP: 82.160.254.* 22.10.09, 16:45
        Za projekt weźmie, i owszem, tylko kto
        > tę budowę sfinansuje? Łódź???

A co cie to obchodzi!!! Co chcesz usiąść u kogoś w portfelu?
        Orco jest z\ kapitałem zagranicznym i jak to w biznesie kryzys przycisnął to na
        razie wstrzymali, na razie!

Malkontenci i trole też mówili i pisali że manufaktura to durny pomysł, kto to
        sfinansuje i kto tam będzie chodzić, przecież Łódź jest taaaaka biedna.

Po rynku manufaktury widać jak jest potrzebna przestrzeń miejska, ale taka z
        prawdziwego zdarzenia.

I ostatnie: Przestańcie uważać że tylko wy trole i malkontenci potraficie liczyć
        i określać opłacalność, bądź znajdować fundusze.

Paranoja z tymi ludźmi (trolami)
        • jureczek99 Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora 22.10.09, 16:52
          A coś się tak mtrex wzbudził, a? Ukochane dziecko ci uwiodłem, czy co?

Jakoś tak w Łodzi jest, że największe wydatki (poza galeriami handlowymi) - to
          na pomysły urzędników ponoszą ostatnio sami łodzianie. Jak nas stać, to czemu
          nie. Ale... stać nas?
          Może lepiej coś wyremontować najpierw? Np. domy komunalne w centrum?
          A od trolli nie wymyślaj, tylko się zaloguj, przyjemniaczku.
          xxxxxxxx
          Jakoś mi tu dworskimi śmierdzi - Kwiczoł
          • Gość: sd Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora IP: *.toya.net.pl 22.10.09, 17:15
            człowieku o co ci chodzi? Łódź stac spokojnie na taki wydatek i tyle. Raz na
            kilkadziesiąt lat mozna sobie pozwolić na taka inwestycję.
          • Gość: andrzej Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora IP: *.retsat1.com.pl 22.10.09, 19:06
            domy komunalne powinny zostac wyprowadzone z centrum! Z calym szacunkiem dla
            osob w nich mieszkajacych... Problemem tego miasta wlasnie jest to, ze polowa
            centrum jest komunalna.
          • Gość: michał Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora IP: *.warszawa.mm.pl 22.10.09, 19:56
            Jureczku przebudowa wokół dworca Fabrycznego prowadząca do włączenia
            Łodzi w system nowoczesnej kolei to najważniejsza inwestycja jaką
            można wymyślić dla miasta. Nie ma ważniejszej. Tutaj pieniądze muszą
            się bezwarunkowo znaleźć bo to zadecyduje o przyszłosci Łodzi w
            przyszłym stuleciu.
            • jureczek99 A co ma wspolnego szybka kolej z Libeskindem??? 23.10.09, 11:25
              Jestem jak najbardziej za szybką koleją. I włączeniem w ten sposób Łodzi do
              europejskiego systemu komunikacyjnego. Ale nie róbta z tata wariata i nie
              utoźsamiajcie szybkiej kolei z Libeskindem. To nie ma nic wspólnego ze sobą...
              Poza propagandą. Libeskind nie zbuduje za prywatne, bo nikogo na to w Polsce i
              Europie już w kryzysie nie stać. NIE STAĆ! - mam powiedzieć jaśniej?
              Więc jeśli zbuduje - to za publiczne. A jak za publiczne - to nie będzie na coś
              dla łodzian ważniejszego.
              A propos - Helsinki Libeskinda jakoś nie mają - a są jak bombonierka,
              nieprawdaż? Kto to pisał o rozwoju wyspowym - oazy hipernowoczesności w morzu
              ruin i slumsów - włąściwym dla trzeciego świata i jego kacyków? Kapuściński?
              Myśleć, choćby bolało, panowie... Ktoś tu sobie kampanię przedwyborczą robi, a
              wy łykacie Libeskinga, Gehryego etc. jak gęś kluski... Trochę wstyd aż tak nie
              myśleć REALNIE...
              • Gość: pp Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:48
                A niechby Tomaszewski robił te inwestycje dlatego by go
                wybrać.Pieniądze na projekt są od bogatego Łodzianina ( domyśl się
                kogo) a na inwestycje będą z UE. Tylko się cieszyć i popierać a nie
                grymaśić . Nic się tu nie zmieni jak opinia Jureczka będzie tu
                dominować
                • jureczek99 Re: Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego 23.10.09, 12:03
                  Bez przerwy robię coś konkretnego - płacę tu podatki. Ty też. I 750 tysięcy
                  innych łodzian też. I nie na to płacę, żeby mi błyskotkami przed oczami świecić
                  dla własnych politycznych biznesów przedwyborczych, albo własną sitwę moją kasą
                  tuczyć, tylko żeby miasto było przyjazne dla ludzi, wygodne w mieszkaniu i
                  sprawnie działające. A resztę to sobie sami zrobimy - bo od tego mamy rozum i
                  ręce. A jak ktoś mi będzie za moje włąsne pieniądze kit wciskał, niechby i
                  Libeskinda - to sorry - nie trawię. I radziłbym innym też o tym pomyśleć.
                  Jak Ci powiem, że nam zaraz Gates tu centrum na całą Europę otworzy i włąduje
                  miliard baksów - to uwierzysz?
                  No przecież nie. A obywatelowi WT wierzysz - bo se zdjęcie zrobił z
                  LIbeskindem??? I książeczkę sprzedawali?
                  chłopie - myśl!
                  Za takie zbytki SIĘ PŁACI! SŁONO!!! I zapomnij, że jakiś prywatny biuznes DZIŚ
                  czy JUTRO wyłoży na to kasę. Wyłożyć może tylko miasto - czyli ty. Decyzją WT i
                  radnych - jak się zgodzą.
                  I nie milion czy dwa. - setki milionów! Wiesz co to 100 milionów złotych? Nawet
                  nie pół miliarda czy miliard - jak w wawie miało kosztować dzieło DL. Myślałeś
                  choć raz, co za te 100 mln zł albo kilkaset możnaby w Łodzi zrobić? To uruchom
                  mózg i pomyśl. Tylko pięć minut pomyśl, zamiast lecieć sloganami.
                  Przestań się kłaniać obcym bogom tylko dlatego, że są wielcy i obcy. - zacznij
                  się kłaniać swoim własnym PRAWDZIWYM potrzebom - twoim i twoich dzieci. W TYM
                  mieście!
                  • Gość: pp Re: Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 12:17
                    Podatki płacisz nie Łodzi ale do Skarbu P. Bez podejścia
                    optymistycznego nic się nie osiągnie. Mamy szansę coś osiągnąć bo
                    akurat jest zbieg okoliczności : Grabarczyk- minister, srodki z UE,
                    paru wybitnych Łodzian z pomysłami i kasą.
                    Każde działanie to zmiana stanu istniejącego a zmiana zawsze komuś
                    przeszkadza a komuś pomaga. Widze że Ty należysz do tych którym
                    przeszkadza- najlepiej dla Ciebie by bylo tak jak jest. I właśnie
                    taka postawa - nic nie robię , ale zawsze pogrymaszę , ponarzekam -
                    jest przyczyną marazmu i degrengolady. Głowa do góry , zrobimy to
                    tylko nie przeszkadzaj . Przyjdziesz jak będzie gotowe ( tj
                    przyjeżdzasz do Manufaktury którą też krytykowałeś)
                    • jureczek99 Re: Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego 23.10.09, 12:26
                      Błąd. Połowa moich podatków wraca do Łodzi. Takie prawo.
                      Akurat jeśli chodzi o manufakturę - to Kropa i jego ludzia walili Apsysowi kłody
                      pod nogi jak tylko mogli - choć to TYLKO prywatne pieniądze były. I skąd ty
                      wiesz, jakie jest moje zdanie nt Manufaktury? Ona mi się podoba. A jeszcze
                      bardziej mi się podoba - że miasto niewiele tam dorzuciło z mojej kasy.
                      Powtarzam - nie dawajcie się brać na prymitywną propagandę przedwyborczą
                      Baletmistrza - Środki z UE i Grabarczyk NIE MAJĄ NIC WSPÓLNEGO z LIbeskindem i
                      jego ew. projektem.
                      Węzeł kolei szybkiej jest być albo nie być dla Łodzi. I nie trzeba być od razu
                      Jureczkiem99 żeby to widzieć, przyjacielu:)))
                      • Gość: pp Re: Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 12:46
                        Zawsze można się do czegoś doczepić. Od dwoch lat planowane jest
                        NCŁ+ SSS . Częścią tego planu jest szybka podziemna kolej ,ale żeby
                        ktos tu przyjeżdzał to musi byc coś co go tu przyciągnie. Nie
                        przypominam sobie, tłumów turystów przyjeżdżających żeby zobaczyć
                        Dworzec Fabryczny . Jak sam piszesz nowa kolej to byc i nie byc
                        miasta. ALE TO NIe WYSTARCZY. Pomysł z SSS (Specjalną Strefą Sztuki)
                        będzie tym czymś co ma ożywic to miasto . A SSS potrzebuje reklamy ,
                        znanych ludzi, artystów, budynków -symboli. Na początku trzeba
                        zainwestować ale wolę inwestować w przyszłość. Całościa zajmują się
                        ludzie którzy się na tym znają. Firma Atlas powstała tak naprawdę z
                        niczego. ONI potrafia to rozruszać i zadziałać odowiednim
                        Marketingiem. Stąd Gehry Liebskin, Rob Krier. Z tego powodu już o
                        Łodzi slychać na świecie. Nawet jak wymalujemy i odrestaurujemy
                        budynek Dworca Fabrycznego to i tak nikt tu specjalnie nie
                        przyjedzie.
                        • jureczek99 Re: Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego 23.10.09, 15:55
                          Juź to widzę. Co ty za bzdury opowiadasz. Mamy dajmy na to szybką kolej i jej
                          węzeł - najważniejszy w POlsce. No dobra. Cały czas mówię, że to najważniejsze
                          dla Łodzi poza dobrym gospodarzem.
                          I teraz wyobraźmy sobie pasażera. Z Berlina albo wawy. Przyjeźdźa. Wysiada pod
                          ziemią. Wyłazi na wierzch. Widzi dzieła Gehryego i Libeskinda. Na które - jak tu
                          przypuszczałem - poszła miejska kasa. A obok rozwalającą się infrastrukturę
                          miejską i komunikacyjną i obes...żuli pod zdrojami i zrujnowanymi kamienicami. I
                          GO KURDĘ PRZYCIĄGŁO! Buhahahaha!
                          Aha - pyta o ulgi dla inwestorów, a tu guzik, bo miasto musi spłacać szklane
                          domki w NCM i generalnie ma dziurę...
                          Weź się zastanów na poważnie, co ty tu gadasz. Za Gierka to się nazywało ten,
                          no. woluntaryzm. A za Wańkowicza chciejstwo.
                          Pobożne życzenia czyli.
                          Jak chcesz przyjąć gości i żeby cię pamiętali, i żeby do ciebie wracali, to nie
                          na dzień dobry kupujesz plazmy na poł ściany, tylko najpierw tępisz prusaki,
                          zalepiasz dziury w podłodze i ogarniasz chałupę, nieprawdaż? No i się myjesz.
                          • Gość: pp Re: Jureczek- nie grymaś a zrób coś konkretnego IP: *.toya.net.pl 23.10.09, 18:07
                            Właśnie że To Ty nie masz racji. Kto wieć coś więcej o Bilbao oprócz
                            tego ze , jest tam Muzeum Gogenheima autorstwa Gehrego? I tylko po
                            to tam jeżdżą.
                  • ulther CO Jureczek uznaje za najwazniejsza potrzebe Lodzi 23.10.09, 14:11
                    Bo nie wiem jak Jureczek, ale ja sadze, ze naszemu miastu potrzeba
                    impulsu i moze nim byc NCM - projekt dzieki, ktoremu z III ligi
                    wrocimy do I. Jureczek sugeruje fundusze zaplanowane na NCM
                    podzielic miedzy najbiedniejszych na przejedzenie?
                    • jureczek99 Re: CO Jureczek uznaje za najwazniejsza potrzebe 23.10.09, 15:22
                      Daruj sobie ten tani chwyt erystyczny.
                      Kulą w płot walisz.
                      Co potrzebne Łodzi jest?
                      Już ci mówię - Łodzi potrzebny jest PRAWDZIWY GOSPODARZ MIASTA - konsekwentny,
                      twardo stojący na ziemi menedżer z wyobraźnią i wiedzą o PRAWDZIWYCH potrzebach
                      Łodzi. A gdybyś nie wiedział co to za potrzeby - te potrzeby - to po prostu
                      potrzeby jej mieszkańców - zawsze i wszędzie na świecie tak jest, nieprawdaż?
                      Nie pomysły z księżyca, nie jakieś kosztujące miliardy idee wyssane z palca, nie
                      artyści z bożej łaski w rajstopkach, ale POTRZEBY MIESZKAŃCÓW!
                      I realizujący je kompetentni, nieprzekupni radni.
                      A nie latający autokrata, równie autokratyczny zastępca z nogami w powietrzu i
                      głową w chmurach, który nie umie pilnować interesu, więc wszystko co zamawia i
                      nadzoruje jest dwa razy droższe niż powinno, nie dwór potakiewiczów i nie radni
                      dający się kupić za garść orzechów tym dwóm pierwszym.
                      Tylko tyle. A może nie?
                      • ulther Re: CO Jureczek uznaje za najwazniejsza potrzebe 24.10.09, 11:27
                        I ja nie lubie stylu prezydenta Kropiwnickiego - takie Bizancjum na
                        skale naszych mozliwosci ze SM w roli gwardii cesarskiej....ale idee
                        sa potrzebne, zeby miasto sie rozwijalo, rowniez wielkie projekty.
                        Sama Lodz byla wielkim projektem, niestety miasto zostalo uspione na
                        50 lat i zniszczone przez odrazajacy komunizm, ktory zrobil z tego
                        miasta jeden wielki krwawiacy czyrak.

NCM odpowiada potrzebom mieszkancow - kulturalnym, ekononomicznym i
                        spolecznym. O Lodzi czesto sie mowi jakoo miescie bez kultury,
                        prymitywnym, ponurym - NCM moze to zmienic. W komercyjnej czesci
                        projektu (blizej parku 3 maja) powstanie dzielnica biurowa - realna
                        szansa na odciagniecie firm z Warszawy (jakies czesci), Rynek Kobro
                        stworzy prawdziwa przestrzen publiczna - lodzki rynek na brak ktorego
                        wszyscy u nas narzekaja.

Moje obawy dot. NCM dotycza raczej stworzenia wymowki na brak
                        rewitalizacji starego centrum i o to sie martwie. Ale skoro tej
                        rewitalizacji i tak nie ma albo ogranicza sie tylko do Bialej
                        Fabryki....

O jakich potrzebach mieszkancow piszesz? Konkretnie! Napisz cos.
                        Komunikacja - zgadza sie - to sie jednak nie wyklucza z NCM, co
                        jeszcze?
      • Gość: cmr Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora IP: *.4web.pl 22.10.09, 18:16
        Bo stolica dzwigała wszystko, dopóki starczyło pieniędzy z gigantycznych
        kredytów zaciągniętych za czasów PRL, które my wszyscy będziemy spłacać całe
        dziesięciolecia. A teraz co? Lotnisko we Wrocławiu musi czekać na modernizacje,
        bo Warszaffka sobie drugą linię metra buduje. Czemu w takim razie nie
        przeznaczyć pieniędzy z budżetu państwa na przebudowę centrum Łodzi, co oznacza
        chyba największe prace urbanizacyjne od czasu odbudowy Warszawy? W końcu miejsce
        to będzie promować sztukę i kulturę polską, a nie tylko łódzką.
      • Gość: Adam Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora IP: *.toya.net.pl 22.10.09, 22:05
        wyjedź z miasta!
        • jureczek99 Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora 23.10.09, 11:38
          A ty naucz się może liczyć. 2x2 to cztery. CZTERY! a nie sześć, jak się takim
          mądrym, co głównie cudze pieniądze (czytaj - łodzian pieniądze) wywalają bez
          przerwy w błoto.
          A długi trzeba SPŁACAĆ! Czyli oddawać tym, co pożyczyli.
          Np. na budowę dzieła Gehryego albo Libeskinda. Na Gehryego juź się Łódź
          zapożycza, choć nawet projektu jeszcze nie ma - juź pożyczyła 5 mln zł w BANKU
          na to.
          Boże, to jst dopiero prawdziwa małomiasteczkowa mentalność - przyjdzie Wielki
          Architekt i da prezent. Bośmy piękni i rodzinne jego miasto są. NIE DA! Sprzeda!
          A ty - kupisz. Jak cię stać. A jak nie stać - to pożyczysz a potem po dziurawych
          ulicach chodząc - sto lat będziesz ty i twoje dzieci spłacać. Kuźwa, to jest
          włąśnie mentalność Pcimia dolnego - Libeskind zrobi i zaprojektuje. G. prawda -
          zaprojektuje jak Łódź zapłąci. I zapłąci za budowę tego czegoś. A po co? To ci
          powiem tak jasno, że jaśniej juź się nie da: Żeby W.Tomaszewski miał się przy
          czym sfotografować przed wyborami. I TYLKO PO TO! Po wyborach o żadnym
          Libeskindzie mowy juź nie będzie, wspomnisz moje słowa.
          Nie, nie mogę! Nie rozśmieszaj mnie więcej! Weź paluszki i policz 2x2 to 4!!! A
          nie 6!
      • ulther Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora 23.10.09, 09:00
        Uspokoj sie malkontencie. Co Libskiend ma do tego, ze Orco nie
        udzwignelo w kryzysie inwestycji? Zastanow sie co piszesz zanim
        siegniesz do klawiatury. Zlota 44 to nie jedyna budowa, ktora
        stanela w Warszawie, Lodzi i innych miastach. Boze...polowe tego
        miasta trzeba wywiezc do Brzezin albo Pruszkowa - bo to taka wlasnie
        malomiasteczkowa mentalnosc.
        • jureczek99 Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora 23.10.09, 12:20
          CO MA wspólnego? Chryste Panie! Tego też nie rozumiesz??!!
          To ci też trzeba tłumaczyć?!
          Oro nie udźwignęło - BO NIE MIAŁO CHĘTNYCH na zakup czy wynajem lokali w dziele
          Libeskinda na Złotej 44 w wawie. Rozumiesz wreszcie? NIE MIAŁO CHETNYCH. W
          STOLICY!!!
          Ciekawe, co wyniknie z biznesplanu robionego przez prywatny biznes a propos
          projektu LIbeskinda w Łodzi - CZY BĘDĄ CHĘTNI?!!
          To ja ci juź dziś powiem co wyniknie - chętnych na udział w takim prywatnym
          przedsięwzięciu nie będzie. Skoro nawet DLibeskind nie zagarantował powodzenia
          przy węźle komunikacyjnym w wawie, to jakim cudem zagwarantuje w Łodzi? Ani dziś
          ani jutro - zapomnij!
          Więc - czysta analiza ekonomiczna, nic osobistego - może zaprojektować tylko
          coś, na co finansowanie zapewnią fundusze publiczne - w tym przypadku Łodzi.
          Ergo - Pan zapłaci, Pani zapłaci... My zapłacimy.
          No i zabraknie dzięki temu na remont dróg, bezpieczeństwo, szkoły,remont domów w
          centrum, itd itp... DOTARŁO???
          Ale za to WT będzie mieć śliczne zdjęcia z Libeskindem - i przed oczkami wam
          naiwniakom nimi pomacha na wiecu przedwyborczym - dla takich naiwnych jak ty. I
          za twoje włąsne pieniądze buhahahahaha!
          Tyle lekcji na dziś. Powtarzam - mózg uruchom zamiast piać z zachwytu
          bezrefleksyjnie.
          • Gość: pp Jureczek nie przeszkadzaj- przyjdziesz na gotowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 12:27
            Piszcie co chcecie tylko nie przeszkadzajcie tym co chca zrealizować
            ambitne plany. Napewno nie za Twoje pieniądze.
            • jureczek99 Re: Jureczek nie przeszkadzaj- przyjdziesz na got 23.10.09, 12:43
              A kto tu przeszkadza? Dyskusja ci nawet nie pasuje? Logiczne argumenty bolą? No
              pewnie, bolą, bo oczy otwierają, a to zawsze boli...

Prawda Cię wyzwoli, pp, prawda cię wyzwoli:)))
              I samodzielne myślenie.
              • Gość: pp Re: Jureczek nie przeszkadzaj- przyjdziesz na got IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 12:58
                To nie są logiczne argumenty a tylko, marudzenie. Bo co tak naprawdę
                wiesz o finansowaniu tego projektu. Widzialeś i analizowałeś Biznes
                Plan. Ty i Tobie podobni moga sobie pisać ile chcą byleby nie
                przeszkadzali tj. przeszkadzali przy budowie Manufaktury.
                Wtedy też pamiętam takich jak Ty marud i leni.
                • jureczek99 No właśnie - NIKT nie widział biznesplanu. 23.10.09, 13:38
                  I tu leży pies pochowany.Mówimy tu o ZARZĄDZANIU - w tym zarządzaniu finansami
                  miasta. To jest sedno problemu i nie ma to nic wspólnego z marudzeniem.
                  Pomysł na NCM jest wart rozważenia. Jak każdy odważny pomysł. Ale ZAWSZE diabeł
                  tkwi w kasie. I w realiach. Czyli kto tak naprawdę zapłaci za te obiecywane
                  przez WT cacuszka. Jeśli Łódź - to ja jestem przeciw. Miasto jest za biedne,
                  niech bierze przykład z innych i solidnie zacznie pracować u podstaw. Bo tylko
                  tak ludzie zobaczą jakiś postęp. Ilu łodzian będzie odwiedzać strefę sztuki? 3
                  procent? 5 procent? A ilu chodzi po rozpadającym się centrum i jeździ
                  rozwalającymi się tramwajami? Ilu patrzy na biedne szkoły samorządowe?
                  Tu jest pies pochowany. Jak będzie ze środków publicznych na jedno, to NIE
                  BĘDZIE na to drugie.
                  Ale jeśli jak zapewniasz da na to prywatny biznes - chapeau bas! Tylko
                  przyklasnę. I tylko niech radni dopilnują w odpowiednich dokumentach - żeby NA
                  PEWNO nie skończyło się to tak, jak biznes jednak NIE DA - wyciąganiem setek
                  milionów z chudego łódzkiego budżetu. Bo trzeba przecież ratować taką piękną
                  katastrofę.
                  OK?
                  • Gość: pp Re: No właśnie - NIKT nie widział biznesplanu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 14:13
                    Pewnie że, jest ryzyko jak np. z Falą (Miasto musialo przejąć
                    nieudany biznes). Ale biznes plan juz jest.
                    Ale tutaj za dużo jest już zrobione i odtrąbione żeby mogło się nie
                    udać.
                    Teraz trzeba ostro do przodu , bo jak sie teraz zatrzymamy to już
                    drugiej takiej szansy nie dostaniemy.
                    Dlatego tak wk...wiają mnie głosy marud.
                    • jureczek99 Re: No właśnie - NIKT nie widział biznesplanu. 23.10.09, 15:26
                      Głosy jak to ładnie nazywasz marud - czyli ludzi, którzy mają ekonomiczną
                      wyobraźnię i do czterech zliczyć potrafią, są po to, byś się zanadto nie
                      rozpędził z twoją wiarą że 2x2 to 6 i nie wjechał w tym pędzie ostro do przodu z
                      całą Łodzią i jej 750 tys. mieszkańców w jedno wielkie g...
                      Tylko po to, przyjacielu.;)
                      • zue2 Re: No właśnie - NIKT nie widział biznesplanu. 23.10.09, 19:59
                        Ciągle Jureczku podajesz te wspaniałe rachunki tylko ekonomia to nie prosta matematyka
                        Jeżeli przyjmiemy ,że pierwsze 2 to tyle ile trzeba włożyć w nowe centrum to istnieje szansa ,że da ono drugie 2 z tytułu napływu inwestorów , turystów . i wtedy 2=4.
                        Jeżeli natomiast wydamy to pierwsze 2 na potrzeby mieszkańców. to najprawdopodobniej nie wygeneruje to niczego i wtedy 2=0.
                        Tak to niestety działa.
                        W pierwszym przypadku bedziesz miał 4 na pokrycie potrzeb mieszkańców i mozliwość generowania następnych pieniędzy na ich potrzeby.W drugim przypadku wydasz 2 na potrzeby mieszkańców i bedziesz miał g..no.
          • ulther Re: Dla warszawy juź zaprojektował - szkieletora 23.10.09, 14:03
            Kolo - walnij sie w czolko albo kielicha do buzi. Tak to sobie pisz
            do swojego kumpla a mi laskawie pozwol uznac Twoj wywod za
            belkotliwy;). Zlota rownie dobrze moglby zaprojektowac jakis Twoj
            polski architekt i tez by sie nie przedala - bo jest KRYZYS!!!!!
            Dotarlo?
            • jureczek99 Głupotki gadasz - ale to twój problem 23.10.09, 15:35
              Nie gadaj głupot... kolo... I nie zachęcaj mnie do brania do buzi, bo to nie
              moja bajka jest:)
              Koszty projektu to od kilku do kilkudziesięciu procent wartości inwestycji. Im
              droższy projekt (architekt) tym koszty metra końcowe wyższe. Także dlatego, że
              stararchitekt robi projekt niestandardowy zazwyczaj - bo tego od niego oczekuje
              inwestor - czyli projekt znacznie DROŻSZY w realizacji od standardu. Na rynku,
              na którym decyduje czasami nawet 500 złotych za metr (a tam na Złotej ceny
              metra poszybowały ponad 20 tysięcy) - TO MA znaczenie nie tylko w kryzysie.
              Rozumiem, że mamy juź w Łodzi hipersuperduper (przepraszam za wykorzystanie
              copyrightu WT) prosperity i cena metra, całości inwestycji, projektu nie ma wg
              ciebie żadnego znaczenia, bo ciemny lud kupi wszystko jak leci? jeśli tak
              uważasz, to się mylisz z powodu zwykłego analfabetyzmu ekonomicznego. Więc ci
              wybaczam.
              Tak to jest... kolo.
              b/o - bo i nie ma o czym z kimś, kto do czterech nie umie liczyć. Zwłaszcza
              CUDZYCH pieniędzy - czyli kasy łodzian.
              • zue2 Re: Głupotki gadasz - ale to twój problem 23.10.09, 22:53
                jureczek99 napisał:

> Koszty projektu to od kilku do kilkudziesięciu procent wartości inwestycji.

Co ty za bzdury opowiadasz . Koszty projektu to kilkadziesiąt procent wartości inwestycji to może 90%?Koszty projektu to w przypadku skomplikowanych obiektów to od 10 do 5 % wartości inwestycji, przy czym im obiekt droższy tym udział procentowy niższy (ROZPORZADZENIE
                MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
                z dnia 18 maja 2004 r.
                w sprawie okreslenia metod i podstaw sporzadzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych
                kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych okreslonych w
                programie funkcjonalno-uytkowym
                (Dz. U. z dnia 8 czerwca 2004 r. Nr 130, poz. 1389)

• ulther Re: Głupotki gadasz - ale to twój problem 24.10.09, 11:34
                a juz zaczynalem brac Cie na powaznie...kolo

1,2,3,4 - i nie wiem co zwykles brac do buzi. Swoja droga ta lekko
                hmofobiczna uwaga swiadczy o jakims psychologicznym defekcie, obawa
                przez kobieca strona duszy:P?

Tak, tak, tak, - wielkie odkrycie. Znani architekci biora wiecej za
                projekt...hmmmm...powalaje i odkrywcze! I wlasnie dlatego wstrzymano
                projekt...ciekawe czy hotel system przy Chalubinskiego tez wstrzymano
                z tego powodu? Moze Libeskind machnal dwa projekty dla Warszawy za
                jednym zamachem, tylko, ze dla hotelu zaprojektowal pod pseudonimem?

Pewnie chcesz dobrze i troszczysz sie o Lodz, ale obrazajac innych,
                ktorzy maja ten sam cel z pewnoscia wiele nie zdzialasz. No chyba, ze
                jestes cholerykiem...ale nie pisze dalej bo nie chce zaogniac:P.
    • Gość: marcin Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.toya.net.pl 22.10.09, 16:46
      Do autora tego tekstu jakby ku... nie patrzeć na plan Łodzi z góry ( od strony bałut) czy też z dołu (od strony górna) to dworzec fabryczny jest położony na wschód od piotrkowskiej
      proszę sobie sprowdzić w mapie polski, na globusie "nie koniecznie polski" czy też w necie
    • Gość: Zatroskany Co z tego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.10.09, 18:52
      To naprawdę świetna wiadomość. Tyle tylko, że nic z tego nie
      wyjdzie. Jak wszystko, czego dotknął się Tomaseski...
    • Gość: Lodzianin Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: 142.59.128.* 22.10.09, 19:14
      Dworzec Lodz-Fabryczna jest na wschod od Piotrkowskiej...
      cyt. "Gmach będzie jednym z elementów przebudowy 90 ha terenu na
      zachód od najważniejszej ulicy miasta - Piotrkowskiej".
      Pan redaktor powinien sprawdzic dokladniej kierunki wschod-zachod na
      mapie miasta...
      P.S. bardzo mnie cieszy wspolpraca D. Libeskinda z naszym miastem!
    • minigry.amor.pl Forum 22.10.09, 19:26
      Forum internetowe jest tym specyficznym miejscem, na którym można wyładować
      swoje złe cechy. Napisać pierdoły, których w życiu codziennym, zawodowym nam nie
      wolno. Uogólniając - na forum można się wyładować. Ale na nie powinno się na
      forum nie zauważać, że jest to BARDZO dobra informacja, którą powinno nam
      spokojnie zazdrościć każde polskie miasto wraz z Warszawą. Nie bójmy się tego
      podkreślać! Kulturowo i cywilizacyjnie idziemy do góry szybciej niż inne miasta.
      Manufaktura przy NCM(jak NCM powstanie), będzie szarą myszką.
      • ulther Forum frustratow? 23.10.09, 09:17
        Nie rozumiem skad na to forum wypelza tyle zakompleksionych,
        sfrustrowanych ignorantow? Zaangazowanie Libeskinda w NCM jest
        swietna wiadomoscia a pojawiaja sie jakies populistyczno-
        antysemickie komentarze. Po ich lekturze trudno bronic opinii, ze
        Polacy sa otwartym narodem i nie wiedza co to antysemityzm. Cos z
        niektorymi Lodzianami jest nie tak. Moze to przez tony
        pesymistycznych wiadomosci lejace sie na czytelnikow z loklanych
        gazet i zepchniecie miasta do roli pustego miejsca na mapie
        pogodowej (podobnie maja Katowice).

LIBESKIND W LODZI to dobra wiadomosci!!!!! Niech niektorzy to sobie
        zakoduja!!!
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Forum frustratow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:58
          Ja proponuje wstrzymać się z pochwałami, do czasu, aż zobaczymy choćby
          propozycje. Może cos ciekawego zaproponuje, a może nie....
          • ulther Re: Forum frustratow? 23.10.09, 14:05
            Jasne g - moze z tego wyjsc. Ale narazie rozmawiamy o wydarzeniu,
            ktore sie nazywa: Libeskind chce projektowac dla Lodzi - i z tego
            sie ciesze. Dodatkowo cieszyl sie bede jeszcze bardziej jak ta
            wiadomosc zostanie potwierdzona faktami - podpisaniem stosownych
            umow, realizacja projektu i jego oddaniem, ok?
    • Gość: smakaroni Libeskind zaprojektuje dla Łodzi IP: 188.33.210.* 22.10.09, 21:40
      super wiadomosc
    • Gość: łodzianin Czy nie mogą tego zrobić polscy architekci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 22:54
      Mamy bardzo dobre i sprawdzone pracownie projektowe.
      Dlaczego mamy dawać zarabiać obcym?

I to jeszcze w kryzysie?

Żydzi o swoich dbają, a my co gorsi?
      • Gość: gosc Re: Czy nie mogą tego zrobić polscy architekci? IP: *.smrw.lodz.pl 22.10.09, 23:51
        czy to naprawde wazne jakiej narodowosci jest architekt
        Liczy sie projekt jaki zaprponuje i czy jest on realny w lodzkich warunkach.
        dla mnie moze projektowac go nawet Eskimos, be urazy dla tego ostatniego. Liczy
        se efekt i tyle.
      • Gość: dazheng Re: Czy nie mogą tego zrobić polscy architekci? IP: 210.5.184.* 23.10.09, 06:58
        A czy Zydzi ne moga byc nasi. Byloby lepiej dla obu stron.
      • 1zorro-bis Re: Czy nie mogą tego zrobić polscy architekci? 23.10.09, 08:07
        widocznie gorsi....
      • ulther brawo Libeskind:) 23.10.09, 09:08
        Wypchaj sie sianem...
      • lew_konia Loegler - filharmonia ze szklanym obrazkiem 23.10.09, 09:13
        Loegler i opera w Krakowie
        miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,7176771,Archi_Szopa_2009__Opera_i_osiedle_Zakrzowek.html

Czy o takie polskie pracownie chodzi?

Liczy się tylko jakość projektu.

Ps. Marzy mi się w Łodzi budynek autorstwa Zahy Hadid.
      • Gość: ?! Re: Czy nie mogą tego zrobić polscy architekci? IP: *.128.46.178.static.crowley.pl 23.10.09, 14:31
        Nie mogą, ponieważ musieliby wziąć udział w przetargu publicznym, w którym
        jedynym kryterium jest cena.
      • Gość: miś Re: Czy nie mogą tego zrobić polscy architekci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 10:06
        mamy bardo dobre łódzkie espoły rockowe, ale i tak wszyscy chcą
        słuchać metalliki; ze sławami architektury jest podobnie; promować
        swoich, być otwartym na innych, wybierać najlepszych; ot co
    • ulther Libeskind! Brawo dla Lodzi:) 23.10.09, 09:06
      I o to chodzi! Takie rzeczy powinny sie w Lodzi dziac.
    • Gość: marian.j Najpierw trzeba być bogatym IP: *.lodz.mm.pl 23.10.09, 10:44
      A później budować pałace jak w "Ziemi obiecanej".
      • Gość: pp Re: Najpierw trzeba być bogatym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:00
        Ale A.W. jest bogaty. Stac go Liebskinda
        • Gość: aero Re: Najpierw trzeba być bogatym IP: *.ip.netia.com.pl 23.10.09, 11:07
          52 lata temu wyjechał z Łodzi a teraz zaprojektuje jej centrum!!!!

brawo!!!
        • ulther Re: Najpierw trzeba być bogatym 23.10.09, 14:06
          O marian to chyba ta sama szkola myslenia co Ty - budynki z dykty
          albo blaszaki na Piotrkowskiej - na to stac Lodz co?
    • Gość: Krawcowa z Nowego Ludzie cieszcie się IP: 81.15.172.* 23.10.09, 11:44
      tak zwyczajnie
      • Gość: czaczazjaracza Re: Pechowa Warsiawka IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.09, 13:11
        Kilka dni temu bylo w gw, ze jakis domek tego architekta stoi w
        warsiawce w stanie szkieletowym i straaaszy kryzysem. No to lodz
        idzie w slady stolycy?Tak zwyczajnie ma sie kase sorki klase.
        • ulther Re: Pechowa Warsiawka 23.10.09, 14:09
          Tak i kilka innych budynkow roznych architektow tez stoi w stanie
          szkieletowym. Odpowiedzialnym nie jest architekt (bo mozna
          sugerowac, ze to jego wina - bo np, projekt jest do dupy, szalony
          inwestor go kupil i nagle okazalo sie, ze nic z tego nie
          wyjdzie...). WInnym jest pan o nazwisku KRYZYS i Orco, ktoremu
          zabraklo kasy na realizacje, wzglednie zle zalozyli, ze ludzie beda
          chcieli kupowac drogie apartamenty. Ale rownie dobrze ten budynek
          moglby zaprojektowac Andrea Palladio i jakby ludzi nie mieli kasy na
          apartamenty to, wierz mi, tez by sie nie sprzedal...
          • jureczek99 Re: Pechowa Warsiawka 23.10.09, 16:10
            Sam sobie odpowiedziałeś. W warsiawce nie stać ludzi. A w Łodzi będzie wg ciebie
            stać, bo tu kryzysu nie ma. I inwestorów będzie stać na drogi projekt drogieg
            starchitekta, i ludzi... I miasto na koniec, jak ci pierwsi i drudzy nie dopiszą
            nie wiedzieć czemu.
            Wiesz jak to się nazywa? Zaklinanie rzeczywistości. Budowanie zamków na piasku.
            Albo trafniej - świadoma próba robienia ludziom z mózgu wody z powodów czysto
            politycznych.
            Ja myślę - że bardziej to drugie.
            Pamiętasz? dwa razy dwa to... no, lepiej, lepiej... Nie, nie pięć, ale już
            jesteś blisko;D
            • Gość: Marcin oj jureczek IP: 188.33.7.* 23.10.09, 18:44
              Czy poza tabliczką mnożenia nie wychodzącą poza 2) masz cokolwiek do
              zaproponowania? ... no i jeszcze że sfotografujesz się z tanim architektem,
              który zaproponuje łodzianom kostkę brukową pod domem każdego wyborcy za kilka
              miliardów zł?
              • Gość: szabasowaswieczka Re: co lodz potrzebuje IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.09, 19:13
                Zaangazowanie CHRISTO, ktory by popakowal wszystkie ruiny i koszmary
                jakie "wytworzyla" soc-komuna od 1945 roku w tym miescie. Oj mialby
                artysta co pakowac i owijac a swiat co zwiedzac i estetyka Lodzi by
                na tym nareszcie skorzystala. Techno materialy myjace sie
                samoczynnie podczas opadow deszczu...ach, pedzi pedzi wyobraznia.
            • ulther Re: Pechowa Warsiawka 24.10.09, 11:37
              A czy Ty wiesz co on ma tutaj zaprojektowac???? Moze biuro? Moze
              kawalek jakiegos muzeum, a moze cholerna fontanne:P? Czlowieku, moze
              pozwolmy rzeczywistosci nadgonic rozgrzane domyslami glowy i jak
              bedziemy wiedzieli co ma powstac to wtedy sie spierajmy...
    • Gość: gosc Re: Daniel Libeskind zaprojektuje dla Łodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 21:46
      A skąd na pobudowanie pieniądze. ?????
      Ludzie obudzcie się już teraz brakuje kasy a zobaczycie co się
      okaże z budżetem Łodzi jak Kropa odejdzie .Chciałabym ,żeby ktoś
      wreszcie powiedział prawdę o stanie budżetu i najpilniejszych
      potrzebach .Tylko tyle i aż tyle.Ale czego wymagac od włodarzy
      miasta Łodzi skoro ryba psuje się od głowy .
      • Gość: Marcin "Brakuje kasy???" IP: 94.254.152.* 25.10.09, 09:37
        Brakuje kasy??? A czy kiedykolwiek było więcej pieniędzy w budżecie Łodzi?
        Nigdy. Zatem biadolenie zachowajcie dla siebie. Ważne jest jak efektywnie wydaje
        się to co ma i jakie uzyskuje cele.
    • Gość: pp Libeskind zaprojektuje dla Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 11:20
      jeśli chodzi o kasę to teraz jest nasza największa szansa:
      Grabarczyk , Stępień sa ministrami, fundusze strukturalne UE trzeba
      koniecznie wykorzystać, a całością nadzorują managerowie którzy
      stworzyli Atlas z niczego. Kiedy jak nie teraz ? Trzeba lapac szansę
      póki jeszcze jest.
    • Gość: . Libeskind zaprojektuje dla Łodzi IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.09, 12:04
      Pięknie! Osobiście co prawda bym chciał, aby architekt zaprojektował "dworzec"
      a nie "coś w miejscu dworca". Dworzec nie powinien być piwnicą pod parkingiem
      centrum handlowego. Wymaga odpowiedniej kubatury i rangi. Oczywiście w
      najmniejszym stopniu nie wyklucza to współistnienia z handlem i biznesem, ale
      proporcje powinny być zachowane.
      • jakub_polewski Re: Libeskind zaprojektuje dla Łodzi 26.10.09, 00:22
        Gość portalu: . napisał(a):

> Pięknie! Osobiście co prawda bym chciał, aby architekt zaprojektował "dworzec"
        > a nie "coś w miejscu dworca".

Dokładnie tak. Libeskind powinien zaprojektować nowy budynek dworca i jedynie
        kołacze się gdzieś w tej całej radości, że udało się zareklamować tę inwestycję
        3 znanymi na świecie nazwiskami pytanie, co z tym dworcem w końcu? Gdzie
        projekt i czemu to nie dworzec będzie projektowany przez Libeskinda lub Gehrego?

> Dworzec nie powinien być piwnicą pod parkingiem
        > centrum handlowego. Wymaga odpowiedniej kubatury i rangi.
        > Oczywiście w
        > najmniejszym stopniu nie wyklucza to współistnienia z handlem i biznesem, ale
        > proporcje powinny być zachowane.

Szczególnie, że parking po prostu musi być - nie wyobrażam sobie inaczej -
        podziemny lub kubaturowy, natomiast ewentualna przestrzeń handlowa ograniczona
        do niezbędnego minimum na terenie dworca oraz rozdystrybuowana w parterach
        kamienic, które rzekomo mają tam stanąć w przyszłości. Handel nie może być w
        mieście, a tym bardziej w jego centrum skupiany w jednym miejscu, to jest
        niedopuszczalne ze względu na straty jakie dla miasta to za sobą niesie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka