Dodaj do ulubionych

Ciekawy był ten piątek*

29.11.09, 02:43
Napiszę tu, bo w łódzkiej pewnie tego w poniedziałek nie znajdziecie. Wczoraj
była w Łodzi Olga Tokarczuk, taka pisarka fajna i na pewno dość ZNANA
[>Iluminacja, :x ;P!]. Spotkanie prowadziła taka krytyczka, Kinga Dunin, co ją
bardzo lubię. I nie tylko mówiły o najnowszej książce Tokarczuk, ale też o
jedzeniu lub niejedzeniu zwierząt, o księżach strzelających z ambony, o
podziale literatury na zgodną lub nie. Bardzo to było wszystko ciekawe i nawet
jeśli ktoś nie lubił poprzednich książek Tokarczuk, to "Prowadź swój pług
przez kości umarłych" zapowiada się na coś, co zdecydowanie można przeczytać.
W wersji ekonomiczno-świątecznej po przeczytaniu także spakować i podarować
cioci w moherze, której życzymy szybkiego zgonu z powodu ataku globusa.

Żeby jeszcze bardziej uświetnić świeżo miniony piątek, Krytyka Polityczna
ściągnęła do Łodzi kwiat krytyki literackiej i antropologicznej:
Czaplińskiego, Nowackiego i Kuligowskiego. Tu muszę poprosić kogoś o relację,
ponieważ panel taktownie zaplanowano o tej samej godzinie, co spotkanie z
Tokarczuk.

Dla wysoce zaawansowanych w ćwiczeniach z superpozycji, którzy zdołali być
jednocześnie na obu powyższych dyskusjach, fraszką było pewnie uczestniczenie
w otwarciu wystawy "Huculszczyzna" zorganizowanym przez Fabrysferę. Dodam, że
oczywiście zorganizowanym w tym samym czasie, co Tokarczuk/Dunin i panel KP.
Dla mnie nieobecność tam to wielka strata, bo odkąd kolega Włodek z żoną
(uściski) okupili żółtaczką badania tego terenu, projekt rozwija się nad wyraz
bujnie. Jeśli ktoś był, niech kapnie kilka słów, pls.

*Moim wątkiem nie chcę w żadnym stopniu umniejszyć jedynego prawdziwego i
znaczącego wydarzenia kulturalnego ostatniego piątku, jakim jest otwarcie
Ikei. To temu powinna być poświęcona poniedziałkowa GW. Najlepiej cała.
Obserwuj wątek
    • big_news Re: Ciekawy był ten piątek* 29.11.09, 09:45
      >W wersji ekonomiczno-świątecznej po przeczytaniu także spakować i podarować
      cioci w moherze, której życzymy szybkiego zgonu z powodu ataku globusa.
      <

To ma być dowcipne, czy jak?
    • hrabia.mileyski Re: Ciekawy był ten piątek* 29.11.09, 10:09
      To forum zaczyna mieć jakiś dziwny charakter.
      Bo co tu mamy? Od nieskrywanej i nachalnej agitacji politycznej do słupa
      ogłoszeniowego. Mamy tu nawet quasi- gazetę. Mimo, iż moderator ogłasza, iż
      uczulony jest na politykę na forum bądź co bądź dyskusyjnym, to o ile nerwowo
      reaguje czasami na kolegę Biga, to jakby w ogóle nie zauważał drugiej strony, że
      tak to delikatnie nazwę.
      A skoro już wpisuję się pod takim postem jak powyżej, to wypada mi jedynie
      łudzić się, że ma on jednak charakter pastiszu. Szczególnie we fragmencie o
      nagłej śmierci cioci w moherze,będącej skutkiem zapoznania się z pewnym
      gatunkiem literatury dla wielbicieli gatunku.
    • iluminacja256 Literatura 29.11.09, 10:49
      była w Łodzi Olga Tokarczuk, taka pisarka fajna i na pewno dość ZNANA
      > [>Iluminacja, :x ;P!].

Niestety, ale Olga Tokarczuk ODMOWIŁa wzięcia udziału w spotkaniu z
      pisarkami, bo nie miała wtedy czasu. Warto czasami zapytać o kulisy
      takich zdarzeń - odmówiły też Sylwia Chutnik, Kazimiera Szczuka ( w
      formie krytyka) i Bożena Umińska_ Keff ( z powodów prywatnych lub
      braku czasu)

Tu muszę poprosić kogoś o relację,
      > ponieważ panel taktownie zaplanowano o tej samej godzinie, co
      spotkanie z
      > Tokarczuk.

Iluminacja prowadziła panel dyskusyjny z wymienionymi krytykami i
      bardzo jej przykro, ale planowanie imprez literackich w Łodzi w
      listopadzie i grudniu to maraton - ciągle ktoś komus wbija się w
      termin i pewne rzeczy są nie do pzreskoczenia. Jak tylko pojawi sie
      relacja umieszczę do niej link. Spotkanie było bardzo ciekawe, bo
      krytycy to ciekawe osobowosci.

Poza tym - przyznam szczerze - nie rozumiem, dlaczego pisanie o
      LITERATURZE ciągle komus kojarzy się z polityką i reklamami - czy wy
      naprawdę nie chcecie wiedzieć o ciekawych wydarzeniach w miescie?
      • Gość: kkk Re: Literatura IP: *.toya.net.pl 29.11.09, 11:30
        Bo zawsze są tacy co nie maja nic na temat do powiedzenia ale musza sie
        wypowiedzieć. No i strofowanie innych to jakby ich takie drugie
        pełnoetatowe zajęcie.
        • hrabia.mileyski Re: Literatura 29.11.09, 12:04
          > Bo zawsze są tacy co nie maja nic na temat do powiedzenia ale musza sie
          > wypowiedzieć. No i strofowanie innych to jakby ich takie drugie
          > pełnoetatowe zajęcie.

Otóż to, drogi Kakaka.
          Jakby do garnka przygadał kocioł.
          • Gość: kkk Re: Literatura IP: *.toya.net.pl 29.11.09, 14:31
            Nie wiem, to juz twoje doświadczenia i przygody. Znasz sie widać lepiej
            • hrabia.mileyski Czego nie wiesz? 29.11.09, 14:43
              To nie ciebie nazwano na tym forum chamskim trollem?
              Co za podli ludzie..
              • Gość: kkk Re: Czego nie wiesz? IP: *.toya.net.pl 29.11.09, 14:50
                Ciebie też i to nie tylko na tym forum ale ty akurat wiesz dla czego, a
                że sie poczuwasz do podłości... Widać wiesz co mówisz sam znasz sie
                najlepiej. Biorąc pod uwagę twoje nikłe zainteresowanie wydarzeniami
                kulturalnymi w łodzi sam nie wiesz co krytykujesz ale to akurat
                szczęście dla tych którzy się tam jednak zjawiają. Życzę pokonania
                barier umysłowo mentalnych. I nie skarz sie na przyszłość że ci od
                fornali tu i uwdzie wymyslają, bo nie bezpodstawnie chyba.
      • big_news Re: Literatura 29.11.09, 11:58
        Taaa...
        Mnie wszystko kojarzy się z..., no, wiadomo z czym.
        Przecież tylko człowiek złej woli może dostrzec w specyficznych życzeniach
        dla moherowej ciotki
        deklarację polityczną.
        Wyłącznie ludzie nieprzychylni pani Kindze D., widzą w niej ikonę pewnej strony
        sceny politycznej, bo ona sama w życiu się publicznie nie określiła i zajmuje
        się zaledwie neutralną publicystyką.
        To samo co powyżej tyczy się pani Kazimiery S., która znana jest li tylko z
        kulturalnych (hm) recenzji, a już np. jej udział w różnych marszach na rzecz, to
        czysta fatamorgana.
        Nie inaczej jest z Krytyką Polityczną (sama nazwa to pewnie tylko oksymoron),
        które to środowisko jest Zgromadzeniem Miłosierdzia i wszystko czym się zajmuje,
        to słodkie pitolenie o niczym (lub recenzowaniem książek, co zresztą
        często-gęsto wychodzi na to samo).
        A sama Iluminacja w życiu nawet się nie zająknęła na te bulwersujące tematy,
        wciąż jest obojętna zarówno na kolory jak i sztandary pod jakimi produkują się
        dyskutanci, w życiu nie zabrała na forum głosu o polityce.
        Nawet się uśmiałem.
        • iluminacja256 Re: Literatura 29.11.09, 13:17

Widac trudno niektórym uwierzyć, że rozmowa o ksiązkach w Polsce,
          nie jest automatyczniw rozmową o polityce.

Przykro mi, ale Kinga Dunin rozmawiała o ksiązce Olgi Tokarczuk, a
          nie o swojej publicystyce, a Iluminacja rozmawiała z krytykami o
          formule polskiego literaturoznawstwa, czytelnictwa i krytyki
          literackiej, a nie o własnych wątkach politycznych na forum Łódź.
          • big_news Re: Literatura 29.11.09, 13:39
            Czy EC-1 jest równoznaczne Iluminacja256?
            Piszesz pod dwoma nickami?
            Jeżeli nie, a mimo to w dalszym ciągu będziesz obstawać przy tym, że
            założyciel(ka) wątku nie przemyca w nim stricte politycznej deklaracji, to, jak
            dla mnie, jest to tylko dziecinnie-śmieszne świadectwo na wyjątkową ściemę.
            Nie wątpię, że na spotkaniu z wymienionymi paniami potrafiono uniknąć polityki.
            Ale rzecz w czym innym. Oto mamy wątek, w którym, co prawda, pewnych odniesień
            do literatury nie brak, ale jest on także wyraźnie polityczny. Jeśli do tego
            pamięta się, że wszystkie przywoływane tu fisze (łącznie z KP), aż do bólu
            reprezentują skrajnie lewą stronę, to (jak już pisałem) mamy jaskrawy przykład
            na już nie nieśmiałe przemycanie określonych postaw, a wręcz jawne promowanie
            osobliwej pozy.
            Dlatego też uprasza się o nieściemnianie, Brite i tak (co świetnie zauważył
            Hrabia) nie zrobi autorom podobnych wątków krzywdy.
            • Gość: no name at all Re: Literatura IP: *.4web.pl 29.11.09, 14:13
              . Jeśli do tego
              > pamięta się, że wszystkie przywoływane tu fisze (łącznie z KP), aż
              do bólu
              > reprezentują skrajnie lewą stronę,

A ktoś ci zabrania zrobić impreze literacką z Cezarym Michalskim,
              Bronisławem Wildsteinem i Pawłem Ziemkiewiczem o ich ksiazkach i
              publikacjach i zaprosic na nią na forum Łódź? Nie. No to zrób to np.
              z "Tygodnikiem Powszechnym" czy inną gazeta, stowarzyszeniem i
              zapraszaj/komentuj na forum - ja np. przyjdę/przeczytam. Narazie
              jednak nie widzę chęci działania w tę stronę, a jedynie chęc krytyki.
              • big_news Re: Literatura 29.11.09, 14:25
                Jak już uda Ci się ze zrozumieniem przeczytać o co kaman, to wpisz się ponownie.
                A swoją drogą, ta zbitka Michalski - Wildstein - Ziemkiewicz - Tygodnik
                Powszechny, miodzio. Miodzio i ultramaryna, hehehehe.
                Co prawda, w takiej konfiguracji, spotkanie mogłoby być dość ciekawe, mieć
                wysoką temperaturę, a w żadnym razie nie przypominałoby słodkiego pitu-pitu, jak
                ma to pewnie miejsce w sytuacjach, kiedy na przeciw siebie zasiadają wyłącznie
                "polemiści" z tej samej paczki, to jednak nie mogłoby być równoważne. Pan
                Cezary, od czasu, jak popikował w rejony zarezerwowane wcześniej dla jego byłej
                żony, sprawia wrażenie sfiksowanego. W tej sytuacji panowie W. i Z. zrobiliby z
                niego zwyczajnie miazgę. O TP (z różnych powodów, niech będzie, że zwłaszcza z
                uwagi na wrodzoną kulturę) wypowiadał się nie będę. Musiałbym bowiem bąknąć choć
                słówko o jego redaktorach, a to kłóciłoby się wyraźnie z netykietą.
                • Gość: kkk Re: Literatura IP: *.toya.net.pl 29.11.09, 14:34
                  Nie dziw że bigi nie rozumie że ktoś może znać się na czymś i jeszcze
                  mieć poglądy polityczne skoro jest miłosnikiem braci którzy mają tylko
                  poglądy a już na niczym wiecej sie nie znają.
                • Gość: no name at all Re: Literatura IP: *.4web.pl 29.11.09, 14:34
                  >Co prawda, w takiej konfiguracji, spotkanie mogłoby być dość ciekawe

No to je zrób. Bo krytykowac potrafi "każden jeden", do roboty
                  jednak tak sie ten "kazden jeden " nie garnie.
                  • big_news Re: Literatura 29.11.09, 14:55
                    I znów mowa nie o meritum sporu.
                    Ale nawet to rozumiem. To taka "ucieczka do przodu".
                    Ok.
                    Niech będzie, że "swoim zwyczajem" tylko się czepiam (zwróć w swej łaskawości
                    uwagę, jak jestem ugodowy..., hehehehe).
                    Tyle, że powinnaś sobie zdawać sprawę z prostego faktu.
                    Otóż, nie każdy ma ambicję bycia sprawcą jakiegoś wydarzenia kulturalnego
                    (choćby na lokalną miarę), nie wszyscy noszą w sobie choćby zarodek społecznika
                    (w dobrym tego słowa znaczeniu), są tacy, którzy pozostają po stronie
                    "odbiorców". I wcale sobie z tego powodu nie robią wyrzutów, co więcej uważają,
                    że mimo tych "przywar" są równoprawnymi do artykułowania opinii. I to w całkiem
                    różnych sprawach.
                    Tak więc "każden jeden" może krytykować, taka forma nie jest absolutnie
                    zarezerwowana wyłącznie dla animatorów. Takie czasy nastały i co mi zrobisz? Ja
                    wiem, że niektórzy mają problem z "hołotą gardłującą w internecie", że bolesny
                    może być dla nich fakt, iż bezpowrotnie minęły te słodkie czasy, kiedy
                    publicznie wypowiadać się mogli tylko wyróżnieni. Musisz się jednak z tym
                    pogodzić. No, chyba, że niektóre zapędy tak "otwartych" europejskich polityków
                    uda się im ziścić, a wtedy ludzie, chcąc nie chcąc, zamkną twarze. Tyle, że nie
                    będziemy już żyli w Unii Europejskiej, a w... ZSRE. O to chodzi?
                    • Gość: kkk Re: Literatura IP: *.toya.net.pl 29.11.09, 16:22
                      Bardzo sobie pochlebiasz tym podczepianiem się po chołotę, uwierz mi
                      daleko ci jeszcze i chyba nigdy tak wysoko nie awansujesz ze swojego
                      poziomu, a krytykować możesz, wszystko w czambuł jak zwykle, szkoda że
                      nie wiesz że nie musisz. A może musisz?
            • przyslowie Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 14:55

• big_news Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 14:56
                Luknij w post początkowy.
                Może coś tam dostrzeżesz.
                • przyslowie Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:06
                  Już rano przed wyjściem z domu luknęłam na ten nocny wątek, ale nie
                  skojarzył mi się jakoś z polityką.
                  Wytłumacz mi więc, z jaką polityką powinnam skojarzyć wernisaż
                  wystawy "Huculszczyzna" w FabrySferze albo panel poświęcony krytyce
                  literackiej?
                  Czy problem założyciela wątku tkwił w polityce? Wybierał się na
                  jakieś wybory czy tylko na spotkanie wyborcze?
                  • big_news Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:10
                    A więc lukasz, a nie dostrzegasz.
                    Umknęła Ci fraza o ciotce. Moherowej, jak najbardziej. I życzeniach dla niej.
                    Cóż.
                    Pięknoduchom nie takie "drobiazgi" dziwnie schodzą z oczu.
                    Jak już zechcesz przeczytać ten początkowy post w całości, bez pomijania
                    tego, co niewygodne, to może jednak odkryjesz, że zawiera on w sobie nie
                    zalążek, a wręcz kamor polityczny.
                    • przyslowie Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:28
                      A?! To o ciotkę się rozchodzi?
                      Ciotka mocherowa (mocherowa - wersja spolszczona) jest tylko
                      bezwolnym narzędziem w rękach polityków, którym ufa ślepo jak Panu
                      Bogu.
                      Ale ciotka i atak jej globusa to już Twój problem.
                      Mówisz, że to kamor(?) polityczny, ale może to tylko meteoryt, który
                      swego czasu przygniatał JPII?
                      • big_news Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:41
                        Miałem Ci za osobę z nieco większą wrażliwością.
                        Wychodzi na to, że się myliłem.
                        Cóż, wszyscy błądzą.
                        No, chyba, że gdyby szło o złe życzenia dla jakiegoś leminga, umiałabyś
                        wykrzesać z siebie słowa oburzenia. Tylko, że to jakby trochę nie o to chodzi,
                        jak sądzę. Bo albo się ludziom życzy dobrze albo wcale.
                        A o czasach dyrektorowania w Zachęcie pani A. R., które charakteryzowały się
                        skandalami (jednoznacznymi, zresztą) wolę nie pamiętać. Tak samo jak o
                        niektórych wystawianych tam wówczas ekspozycjach. Litości.
                        • przyslowie Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:52
                          To wiedz o tym, Bigu, że gdy stanę się takim kołtunem jak ciotka
                          mocherowa, to nie będę miała litości nad Tobą, jeśli ksiądz będzie
                          mi tak kazał.
                          • big_news Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 16:07
                            Słabe.
                            Na dodatek jakby mnie zupełnie nietyczące.
                            I dodatkowo o tyle nietrafione, że ciotkom moherowym tylko się przypisuje
                            (wiadomo kto to robi) niecne zachowania i wbijanie szpilek bliźnim, a lemingi
                            nie pozostawiają złudzeń co do tego, czego innym życzą. Ten wątek, a już jego
                            pierwszy post w szczególności, nie pozostawiają co do tego żadnych złudzeń.
                            Więc nie nie strasz, nie strasz, bo... wiadomo co, a już skutkami namów księży
                            najbardziej. Ja na pewno się od tego nie spietram.
                            • przyslowie Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 16:34
                              Widocznie nie jestem też lemingiem, bo dobrze ludziom życzę.
                  • hrabia.mileyski Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:18
                    przyslowie napisała:
                    Wytłumacz mi więc, z jaką polityką powinnam skojarzyć wernisaż
                    > wystawy "Huculszczyzna" w FabrySferze albo panel poświęcony krytyce
                    > literackiej?

Z żadną

Czy problem założyciela wątku tkwił w polityce?

Też chyba nie. Nawet pokuszę się o stwierdzenie, że owego problemu autor nie ma w najmniejszym stopniu. Za to z formą przekazu było coś na rzeczy, przynajmniej w jego dość "subtelnym" fragmencie.
                    I to przygnało mnie (może innych co innego) do tego wątku.
                    Chciałoby się rzec: jaka literatura, taki wątek.
                    Przynajmniej w sferze realnej przydatności, jak autor wątku sugeruje.
                    I nie mam nic przeciwko rozmowom o literaturze.
                    • przyslowie Re: Przepraszam, to ten wątek jest o polityce? bt 29.11.09, 15:32
                      Lecicie do polityki jak te pszczoły (bynamniej nie misie) do miodu.
            • przyslowie Re: Literatura 29.11.09, 14:57
              Biguś, to Ty wszystkich będziesz podejrzewać o wielonickowość?
              • big_news Re: Literatura 29.11.09, 15:04
                Bardzo szpetne pytanie.
                Szczególnie w kontekście mojego, jak uważam, uzasadnionego postu.
            • iluminacja256 Re: Literatura 29.11.09, 15:18
              >Czy EC-1 jest równoznaczne Iluminacja256?
              >Piszesz pod dwoma nickami?

Jesteś osoba niepełnosprawną umysłowo?

Jakim cudem mogłabym pójsc na spotkanie z Olga Tokarczuk i opisywac
              je, skoro w tym momencie byłam w drugiej częsci miasta na panelu?
              Czasem wystarczy pomysleć, wtedy wszystko jest łatwiejsze.

• przyslowie Re: Literatura 29.11.09, 15:30
                Bigowi łatwiej jest postawić zarzut.
              • big_news Re: Literatura 29.11.09, 15:32
                Hm.
                Mógłbym, co w tej sytuacji raczej oczywiste, zniżyć się do Twojego "poziomu" i
                spytać: jesteś osoba niepełnosprawną umysłowo?
                Ale nie zrobię tego.
                Za to stwierdzam, że jesteś zwykłą manipulantką.
                Bo, co przecież jasno wyraziłem, za zadanym Ci pytaniem jest jeszcze coś
                i to jest clou tamtego posta, o czym świetnie osoba z Twoim intelektem wie.
                Wychodzi na to, że mimo, iż nie jesteś EC-1, mimo tego, że w tym samym
                momencie byłaś w innej części Łodzi
                , to jak już idzie o postawiony tu
                problem, praktycznie się z EC-1 identyfikujesz, a w każdym razie podzielasz
                jego(jej) zdanie. Bo przecież w żaden się od niego (tego zdania) nie odcinasz,
                prawda? Mimo mojego wyraźnego pytania.
                Jak już wyżej napisałem: stosujesz ucieczkę do przodu. I to jest w przypływie
                dobrej woli do przyjęcia. Natomiast w żaden sposób nie da się usprawiedliwić
                Twojej bezwstydnej manipulacji. Ani trochę.
                Jednak, właściwie, wcale nie jestem takim wykorzystaniem czyichś słów
                zaskoczony. Przecież trochę się już na FŁ poznaliśmy, co nie?
                • przyslowie Re: Literatura 29.11.09, 15:37
                  Big stawia kolejny zarzut.

Ja też się nie odcięłam, a nie jestem ani ec-1, ani iluminacją.
                  • big_news Re: Literatura 29.11.09, 15:44
                    Pszę pani, w tej sytuacji ja tylko zarzuty... odpieram.
                    Jasne, wiem, że Ci ze mną nie po drodze, ale trochę uczciwości jeszcze nikomu
                    nie zaszkodziło.
                • iluminacja256 Re: Literatura 29.11.09, 15:47
                  >i to jest clou tamtego posta

Clou tamtego postu to poinFormowanie o tym, jakie ciekawe imprezy
                  okołokultularne miały miejsce w Łodzi w piątek i przy okazji
                  zauważenie, że to wszystko się na siebie nałożyło. Bardzo mi zreszta
                  przyjemnie, ze ktoś zauwazył nasz panel.

Jesli wg ciebie clou tego postu to promocja i popularyzacja całej
                  polskiej lewicy i SLD, a na każdej z tych imprez zbierano
                  podpisy i pieniądze na Napieralskiego, masz prawo mysleć co chcesz.
                  A ja mam prawo nazwac cie paranoikiem.

Przede wszystkim jednak, na pewno nie mam zamiaru z Toba dyskutować
                  na tematy polityczne w watkach literackich.
                  • big_news Re: Literatura 29.11.09, 16:01
                    Droga, zacietrzewiona, polemistko.
                    Otóż, chodzi o clou... tego posta:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,63,103662012,103671487,Re_Literatura.html
                    Jak rozumiem, po przypomnieniu go sobie, a następnie powtórnym przestudiowaniu
                    naszej dyskusji, przynajmniej zmienisz ton swoich wypowiedzi.
                    Chyba nigdzie w tym wątku nie przyszedłem Ci przykro, co w zderzeniu z
                    kierowanymi przez Ciebie do mnie słowami, wystawia raczej takiemu prostakowi jak
                    ja pozytywne świadectwo, a dość marnie świadczy o animatorce... kultury.
                    Natomiast wrzuta o SLD czy panu N. (swoją drogą - chyba nie wyprzesz się
                    własnego zezowania w tamtym akurat, lub "pokrewnym", kierunku?), też świadczy
                    raczej o Tobie nie o mnie, aż narzuca się w takiej chwili porzekadło: głodnemu
                    chleb na myśli.
                    Ostatnim zdaniem natomiast, po raz wtóry właściwie, tylko potwierdzasz moje
                    przypuszczenia. Ten wątek jest tak wyłącznie literacki w swej treści i zamyśle
                    autora, jak Twoje (powoli już przysłowiowe) nienaganne wychowanie. A może to
                    tylko skutek czytania określonych lektur? Nie wiem, w każdym razie proponuję,
                    byś przemyślała to sobie.
                    • iluminacja256 Re: Literatura 29.11.09, 16:07
                      Patrz wyżej - ostatnie zdanie postu.
                      • big_news Re: Literatura 29.11.09, 16:19
                        Dobre.
                        Weź jednak raczej to ostatnie zdanie do... siebie.
                        I przestań w końcu... kręcić, a w każdym razie o ile w ogóle jeszcze chcesz, to
                        odpowiadaj merytorycznie, zrezygnuj z polemik, które wynikają wyłącznie z
                        Twojego niezrozumienia słowa pisanego.
                        • przyslowie Re: Literatura 29.11.09, 16:44
                          Bigu, tak ma wyglądać dyskusja na jakimkolwiek poziomie?
                          Naucz się najpierw polemizować w sposób kulturalny, gdy musisz sobie
                          popolitykować nawet w wątku kulturalno-literackim, skoro chcesz
                          pouczać innych.
                          • big_news Re: Literatura 29.11.09, 17:18
                            I po kiego w tak prostacki sposób prowokujesz?
                            Jaki masz w tym interes?
                            Naprawdę nie widzisz kto tu na jakim poziomie dyskutuje, aż tak jesteś zaślepiona?
                            A zresztą, po co ja o to pytam, bo to pierwszy raz taki popis z Twojej strony...
                            Adieu.
                            • Gość: kkk schiza?! IP: *.toya.net.pl 29.11.09, 17:33
                              Sam do siebie piszesz? Trafnie. Szkoda tylko że podobnie jak o dziadach
                              w 56 większość dyskutantów nie była, nie widziała, ale wie swoje. I
                              własnie to wasze swoje jest najzabawniejsze.
            • ec-1 Re: Literatura 02.12.09, 03:38
              Kochani, nic nie poradzę na to, że w tym mieście (w innych też) najlepsze
              imprezy od pewnego czasu kręci Krytyka. Jak przywieziecie Wildsteina, a choćby
              nawet Sosnowskiego (J.), to w dyrdy pognam i wysiedzę aż do końca. O, taki
              Dehnel (też J.), zapluty karzeł reakcji, konserwator klasowych przesądów
              przyjeżdża do Łodzi 2.12 do POS o 18.00. I ja idę! Tylko jak przywieziecie
              Tekielego, to nie pójdę, bo to hucpiarz i nudziarz.

No nie, ec-1 to nie Iluminacja. Iluminacja jest ode mnie o niebo ładniejsza :)
              Co do moich poglądów - powiedzmy, że przypisywano mi wszystkie. Z ciekawości
              spytam: ta Huculszczyzna z pierwszego postu to jakich moich przekonań dowodzi?
      • hrabia.mileyski Re: Literatura 29.11.09, 12:07
        iluminacja256 napisał:
        > Poza tym - przyznam szczerze - nie rozumiem, dlaczego pisanie o
        > LITERATURZE ciągle komus kojarzy się...........

Niektórym nawet wszystko z d.. kojarzyć się może.
        Ale to było o literaturze? O, bogowie..
      • ec-1 Re: Literatura 02.12.09, 03:44
        Iluminacja, ale napisz coś o tym panelu. Ja naprawdę żałuję, że mnie tam nie było. Olej trolle i daj choć 5 zdań. Na stronie KP nie ma nawet fotorelacji (albo źle szukam). PLS.
        • iluminacja256 Re: Literatura 02.12.09, 09:56
          Panel trwał ponad 2 godziny, goscie szaleli i każde pytanie
          powodowalo 15 minut logorei - warto było:) Publicznośc również
          dopisała, czemu strasznie dziwili sie goście - bo 18 w piatek to nie
          jest optymalna godzina.
          Ogólny wniosek jest taki, z e znajdujemy sie obecnie w okresie
          znacznych przemian i stają sie one niejako niezależnie od nas -
          dotyczą zarówno formuły literaturoznawstwa, jak i opiniotwórczego
          działania krytyka - rynek sprawił, z e sytuacja z lat 90 już sie nie
          powtórzy ( to fakt, takiego nasycenia TV/gazet krytyka kultury i
          samą kulturą jak wtedy juz sie nie da powtórzyć - media przetrawiły
          to i wypluły, teraz rzadzi oglądalność, nie potrzeba autorytetu w
          dziedzinie, ale gwiazd TV) Czego brakuje krytyce? Gorącego sporu o
          tematy angazujące społecznie, dla których literatura to tylko
          pretekst - moim prywatnym zdaniem czas najwyzszy , aby
          postkolonializm stał sie szkoła tłumaczenia traum ostatnich 20 lat -
          na panelu padło to tylko przypadkiem, całosc tej koncepcji
          memłalismy z Kuligowskim dnia następnego.
          Uważam, ze kolajną odsloną tego panelu powinien stać się panel - "Co
          z ta filologią ? " - bo bez tej podstawy, nei ma co liczyć na dobra
          krtykę literacką, która w moim i innych odczuciu dryfuje w stronę
          lądu "krytyka kultury z elementami krytyki literackiej" i ten
          dyskurs bardzo mnie cieszy. Nie czytamy - wiec po co nam krytyka,
          co krytyk moze zrobić w ponowoczesnosci? No cóż, ostatnie pytanie
          wskazujące, ze medialnie krytykę zdeprecjonowano wskazuje na to, z
          ejuż niewiele - a jelsi - to droga tkwi raczej w edukacji.

Mysle, ze pojawienie się relacji na stronie Krytyki to tylko kwestia
          czasu.

Nie mogę upubliczniać narazie relacji, ale sprawdż swoją skrzynkę
          mailowa, bo coś tam będzie na Ciebie czekać.

fotka:

img130.imageshack.us/i/krytykcy.jpg/

• ec-1 Re: Literatura 08.12.09, 01:03
            Dzięki serdeczne. Za relację i za relację :)
    • Gość: no name at all Re: Ciekawy był ten piątek* IP: *.4web.pl 29.11.09, 14:18
      Zazwyczaj to jest tak, ze albo nie dzieje sie nic, albo wszystko
      sie nakłada na siebie - moze dlatego, że ludzie kiepsko się ze soba
      kontaktują w róznych środowiskach kulturotwórczych w Łodzi. Każdy
      sobie rzepkę skrobie i żadnych tam ustaleń /porozumień a najwięcej
      to pokłoconych za jakąś pierdołę i sie nie odzywają.
    • Gość: luna Re: Ciekawy był ten piątek* IP: 94.254.194.* 29.11.09, 14:24
      spoko było
    • ec-1 Ciekawa będzie ta środa! 02.12.09, 03:49
      Dziś o 19.00 w klubie LUKA odbędzie się impreza „Korzenna Łódź” organizowana przez lokalny oddział Greenpeace, Obywatela i Instytut Spraw Obywatelskich. Wstęp wolny.

Więcej: obywatel.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=11725

Dla braci z prawej burty: w tytule postu chodzi o środę, nie o Środę. :P
    • iluminacja256 Sesja o muzyce 02.12.09, 10:11
      Jesli ktos jest zainteresowany to dzisiaj, 2 grudnia rozpoczyna się
      sesja o "Muzyce i muzycznosci w literaturze od Młodej Polski do
      współczesności", która potrwa do 4 grudnia ------> poniżej wklejam
      program konferencji i moim zdaniem, szału nie ma, ale jesli kogoś to
      interesuje, to zawsze można wpaść.

209.85.135.132/search?
      q=cache:dqXOe0ymMhoJ:www.filolog.uni.lodz.pl/programykonf/muzykamuzyc
      znosc.doc+muzyka+i+muzczycznosc+z+litweraturze&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=
      pl

• Gość: Maciek Puls IP: *.4web.pl 05.12.09, 10:28
      W przyszłym tygodniu zaczyna się Puls Literatury
      • iluminacja256 Re: Puls 07.12.09, 20:16
        Fakt, warto zajrzeć

kultura.wp.pl/title,III-Festiwal-Puls-Literatury,wid,11740333,wiadomosc.html?ticaid=193d5
        • aaa202 A gdzieś jest dostępny jakiś szczegółowy program 07.12.09, 20:26
          imprezy wraz z lokalizacją? Bo zrobiłabym premierę nowym rajtuzom,
          ale konkrety muszę znać, konkrety.
          • iluminacja256 Re: A gdzieś jest dostępny jakiś szczegółowy prog 07.12.09, 20:31
            Jak najbardziej - na stronie, która podałam jest program u góry,
            wystarczy kliknąć w napis program i przekierowuje - u góry po lewej.

PS. W jakim kolorze rajtuzy (to Cie zlokalizuję)? :)
            • aaa202 Tygiel w Brzezinach. To się Longi ucieszy. 07.12.09, 20:58
              Rajtuzy mogą być czerwone. Coś sobie wybiorę. Interesowały mnie te
              warsztaty translatoryczne, ale widzę, że są dla wybranych. Cóż,
              trudno.
              • iluminacja256 Re: Tygiel w Brzezinach. To się Longi ucieszy. 07.12.09, 21:06
                No "Tygiel" w Brzezinach to jazda na maksa:))))

Myslę, ze na warsztaty mogą być jeszcze wolne miejsca, wystarczy
                zadzwonić . Bedę na paru imprezach to bedę Cię szukac po rajtuzach:)
                • aaa202 Z tego, co wyczytałam, 07.12.09, 21:15
                  była selekcja uczestników warsztatów. Ja się nie porywam na
                  tłumaczenia z niemieckiego, nie o to chodzi. Sama wkrótce organizuję
                  taki warsztat i chciałam zobaczyć, jak to inni robią, żeby zrobić
                  lepszy:)
                  Zamiast za rajtuzami rozglądaj się za odżywioną, dupiastą brunetą,
                  robiącą "hahaha" w niewłaściwych momentach.
                  • iluminacja256 Re: Z tego, co wyczytałam, 07.12.09, 21:22
                    Ok, bedę się rozglądać:)

A co do warsztatu, to zawsze mozna wpakowac sie na bardzo
                    rozpaczliwie wręcz zainteresowanego wolnego słuchacza, który się
                    spoźnił, ale wzrusza organizatora i zazwyczaj działa:)
    • marynka.s Re: Ciekawy był ten piątek* 10.11.15, 10:42
      Najsłynniejsza powieść czeskiego pisarza już w Polsce! Znasz Ludvika Vaculika? Jeśli nie, to przeczytaj to: www.kreatywna.pl/kultura/ksiazki/legendarna-powiesc-nareszcie-w-polsce/
    • de_ent Re: Ciekawy był ten piątek* 16.11.15, 08:32
      Kinga Dunin to ta z którá trzeba sié przespac zeby dosta nagrode nike? Wsxpaniale spotkanie szkoda ze nie bylem szansa mi przepadla ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka