Dodaj do ulubionych

Dwie linie autobusowe do Str Skoszew!!!!

IP: *.prokom.pl 13.02.04, 12:07
Przed chwila w Radiu S podali info o wydluzeniu dwoch linii autobusowych do Starych Skoszew. Linia 88 bedzie wydluzona przez Niecki, Borchowke, Boginie do Skoszew. Ponadto jeszcze jedna linia tez dojedzie do Skoszew. Niewyraznie podali nie wiem. Powiedziano ze te linie dojezdzaly wczesniej (sic!) do Kalonki i Nowosolnej
Obserwuj wątek
    • Gość: MC Re: O nie, o nie! IP: 157.25.164.* 13.02.04, 12:12
      Tylko nie 53. Odkąd żyję ta linia dojezdżała do Nowosolnej. To przez
      nią "wciągnąłem się" do grona MKM-ów, a teraz chcą ją przedłużyc?
      To już koniec.........

P.S.
      Ta ekspansja MPK poza granice Łodzi coraz mniej mi się podoba.
      • Gość: STUDI Re: O nie, o nie! IP: *.prokom.pl 13.02.04, 12:24
        Ta ekspansja to dodatkowa kasa. Inaczej zgarna busiarze. Wczesniej po po
        Wczesniej po podziale MPK Lodz na trzy firmy MPK-Lodz miala ograniczenie sttutowe dzialalnosci do liniimiejskich. Natomiast TP i MKT mialo prawo prowadzic tylko linie podmiejskie.

Obecne wladze MPK znalazly sposob na obejscie. I mamy 11 de facto juz nie podmiejska a miedzymiejska, a 46 stalo sie jak 43 i 43bis jedna z linii miejskich.

Kropiwnicki i jego kolesie z uporem mianiak odkrecaja to co zmienil pan Palka.

Wroce do tematu: z wypowiedzi wynikaloby ze druga linia to 53, ale byc moze dziennikarz rowniez nie zna linii. W pierszym zdaniu sadzile ze chodzi o 81 i 87. Dosc neiwyraznie wypowidznao numery linii.

A i jeszcze jedno - na pewno nie kazdy kurs pojedzie do Skoszew. I pewnie nie dodadza literki. Wiec z 53 bedzie jak z 60-tka czy 11-tka.

A i jeszcze jedno podkreslono ze bedzie ulatwiony dojazd na atrakcyjne tereny parku krajobrzzowego wzniesien lodzkich.

88 wydluzone podoba mi sie. Tym berdziej ze od lduzszego czasu polozono asfalcik.

Ale w sumie robi sie ciekawie. Tak trzymac. Tylko jeszcze te "drobne szczegoly" poprawic ....

Z jednej strony OK.
    • Gość: MC Re: Dwie linie autobusowe do Str Skoszew!!!! IP: 157.25.164.* 13.02.04, 12:19
      Od kiedy?
      Od marca?

A może wydłużą 91, które dowozi młodzież do gimnazjum w Wiączyniu. Do tej pory
      Gmina Nowosolna organizowała przejazd na trasie Skoszewy - Wiączyń autokarami
      notabene wypożyczonymi z firmy "Europa" (tak, ta od taksówek). Nieraz
      przyjeżdża autokar Mercedes Benz 404, a w 2000r. kiedy jeździło jeszcze malo
      młodzieży przyjeżdzały busy taxi "Europa", więc pewnie w to miejsce wydłużą 91
      (chyba tylko wybrane kursy)
    • Gość: MC 88 i 91 IP: 157.25.164.* 13.02.04, 12:23
      Na pewno.
      Przedłużenie 53 nie ma sensu, gdyż właśnie 88 zapewni dojazd od strony centrum,
      Dołów czy M1. 91 dowiezie do Nowosolnej i gimnazjum.
      • Gość: . Re:do MC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.04, 14:24
        Jaki ty MC jesteś głupi,jak but !Co ci szkodzi,żeby tej linii 53 nie wydłużyli
        do Tych Skoszew?Co to za argumentacja?Typowego łodzianina?Na szczęście nie od
        ciebie to zależy ty ośle z klapkami na oczach!
        • Gość: barnaba Typowo warszawska kultura osobista (nt) IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 13.02.04, 18:43
        • Gość: J.S. do Goscia: www.prozac.com (nt) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.02.04, 19:31
        • Gość: MC MC riposta IP: 157.25.164.* 23.02.04, 14:51
          Łodzianina?
          Tak!!1
          I jestem z tego dumny
          A twoje komentarze mam w d...
      • Gość: Maruda NARESZCIEEEEEE!!! :))))))))))))) IP: *.widzew.net / *.widzew.net 14.02.04, 00:08
        Strasznie się cieszę, doczekałem się :)
    • Gość: barnaba Re: Dwie linie autobusowe do Str Skoszew!!!! IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 13.02.04, 17:35
      Czyżby zamieszkał tam jakiś prominent? :))

A poważnie mówiąc:
      1. Czy rzeczywiście jest to aż tak duża miejscowość, że wymaga aż 2 linii (nie
      wyzłośliwiam się, naprawdę nie wiem).
      2. Bardzo dobrze, że MPK powraca do obsługi linii podmiejskich. Jeden bilet, to
      spora wygoda dla podróżnych.

pozdrawiam
      • Gość: STUDI Re: Dwie linie autobusowe do Str Skoszew!!!! IP: *.prokom.pl 13.02.04, 17:42
        Nie jedynie tylko wydluzenie 88 dziwi, ale tam sporo sie ludzi pobudowalo .....
        Ale fakt tam PKS zapomnial o potrzebach mieszkancow.
        • Gość: Manfred Oficjalny komunikat MPK IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.02.04, 18:12
          Przeczytajcie sami, myśle ąe dobrze ze są nazwy 91A i 88A. Na uwagę zasługuje
          trasa linii 91 podana w tym komunikacie a mianowicie swą trase 91 zaczyna na
          ulicy RokOcińskiej :P. No cóż, literówka czy nieznajomość nazwy ulic?? Oceńcie
          sami. Aha, jeszcze jeden problem jeżeli po zwężonej ulicy Rokicońskiej od
          Augustów do Hetmańskiej bedzie kursowała jeszcze jedna linia to będzie jeszcze
          gorzej. Teraz jak tam autobus staje na przystanku to hamuje cały ruch. Ale
          częstotliwość na szczęscie nie bedzie chyba za duża
          • Gość: Manfred Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.02.04, 18:15
            Sorki ale zapomniałem. Na uwagę zasługuje to że kursyużone do Skoszewy zarówno
            na linii 88 jak i 91 będą kursowały tylko w dni robocze. To dziwna decyzja MPK,
            gdyż jest tam Park Wzniesień Łódzkich niedaleko i jest to piękne miejsce do
            weekendowych spacerów.

Nikt nie rozumie MPK, oprócz Kropaszenko Squad
          • Gość: STUDI Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.prokom.pl 13.02.04, 18:16
            Ale dwa rozne symbole nie oznaczaja wiekszej lizby autobusow.

Co ciekawe krotszy wariant ma literke.
            I co jeszcze w niedziel nie bedzie linii 91 i 88. Beda tlyko 91A i 88A.

Tez dosc ciekawa koncepcja....
            • Gość: J.S. Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.02.04, 18:49
              Zawsze krotszy wariant ma literke.

J.S.
              • Gość: J.S. Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.02.04, 19:02
                Troche nielogicznie napisalem - rzecz w tym, ze literka zawsze oznacza krotszy
                wariant.

J.S.
                • Gość: STUDI Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.prokom.pl 13.02.04, 19:08
                  Tyle ze w tym przypadku tworzy sie male dzwiactwo.
                  Logiczniej byloby oznaczac normalnym nuemrem wariant ktory funkcjonuje non-stop. A ten z literka pozostawic na te dodatkowe kursy.

Tak dokladnie na odwrot niz w tym konkretnym przypadku sobie wymyslilo MPK ....
                  • makxym Re: Oficjalny komunikat MPK 13.02.04, 19:24
                    No ja myślę że STUDI ma racje bo teraz ludzie będą wprowadzeni w błąd itd.
                    88A i 91A powinno jeździć do Skoszew
                  • Gość: J.S. Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.02.04, 19:28
                    Ja akurat uwazam, ze lepiej juz sie trzymac zasady, ze litera oznacza wariant
                    krotszy (tak zreszta zaklada moj projekt :) Czasem trudno ustalic co jest
                    wariantem podstawowym - wez sobie przyklad 51 i 51A. Jesli na przystanek
                    podjedzie pojazd z oznaczeniem "xxA" to pasazer od razu bedzie wiedzial, ze
                    trasa jest krotsza i ze np. moze tym pojazdem nie dojechac w zadane miejsce i
                    nie musi sie zastanawiac czy w przypadku linii "xx" trasa "podstawowa" jest
                    krotsza czy dluzsza.

J.S.
                    • makxym Re: Oficjalny komunikat MPK 13.02.04, 19:39
                      Podejrzewam, że wiele starszych ludzi nie myśli w sposób że xxA to linia
                      krótsza. Ludzie są przyzwyczajeni do staryego rozwiązania (w tym przypadku
                      chodzi o 88 do Kalonki i 91 do Nowosolnej) a jak teraz podjedzie na przystanek
                      autobus 88A lub 91A to ludzie beda sie pytac kierowcy: "A czy ja dojadę tu i
                      tu ..."
                      • Gość: J.S. Re: Oficjalny komunikat MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.02.04, 20:19
                        "Starsi ludzie" i tak sa z reguly niereformowalni... - vide klotnie o tramwaje
                        linii 46 zawracajace na Chocianowicach: "A dlaczego ten tramwaj nie jedzie do
                        Pabianic?!".

A czerwiec 2002 - przemianowanie 51 na 51A i wydluzenie 51? Ta sama historia, i
                        jakos ludzie przezyli.

J.S.
                        • makxym Re: Oficjalny komunikat MPK 13.02.04, 20:33
                          Qrcze o to nie ma sie co kłócić i tak zrobią jak chcą (tzn. MPK zrobi jak chce)
                      • geograf Re: Oficjalny komunikat MPK 13.02.04, 22:28
                        chciałem tylko zauważyć,że te 2 linie są całkowicie obsługiwane przez tabor
                        niskopodłogowy, zaopatrzony w wyświetlacze...
                        J.S. ma rację-starsi ludzie sa niereformowalni,a poza tym..oni i tak nie płacą
                        za jazdę MPK, raz zapytają, roześlą "wici" do znajomych i przyzwyczają się.

A sam pomysł-bardzo dobry. Czy ktoś wie ile ludzi mieszka w samych Skoszewach?
                        Albo we wsiach,przez które przejedzie 88? Pomysł bardzo dobry, polepszy
                        komunikację z samą Łodzią. Ciekawe jakie będzie obłożenie...
                        Ciekawe czy doczekamy się linii MPK do Strykowa/Głowna...
    • teufel 88 i 91 13.02.04, 18:10
      Tak podało ŁWD
      • Gość: michał_k Re: 88 i 91 IP: *.toya.net.pl 13.02.04, 21:53
        Ciekawe - każdąrozbudowę sieci komunikacyjnej w Łodzi, na skalę jakiej nie było
        chyba od 10 lat, niektórzy kończą "Kropiwnicki musi odejść". Jak to się dzieje?
        Był Jagiełło, Czekalski, Panas - nie zrobili nic, ale nikomu do głowy nie
        przyszło rzuczać takie teksty przy każdej okazji. A mieli Ci faceci wiele
        delikatnie mówiac nie kontrowersyjnych, ale głupich decyzji.
        • geograf Re: 88 i 91 13.02.04, 22:31
          chciałem zauważyć,że najpewniej-to tylko moje domysły-wiele zależy od samego MPK....
          A że prezydent Łodzi i wójt gminy Nowosolna podpisują? Cóż...oni muszą decyzję
          podjąć, bo gminy musza płacić za dodatkowe wozokilometry,...i tyle.
        • teufel Re: 88 i 91 14.02.04, 09:51
          Co Ci do mej sygnaturki?? Nie obrażam ikogo, to odczep się od niej!!
        • michal.ch Re: 88 i 91 14.02.04, 17:31
          Gość portalu: michał_k napisał(a):

> Ciekawe - każdą rozbudowę sieci komunikacyjnej w Łodzi, na skalę jakiej nie
          było
          >
          > chyba od 10 lat, niektórzy kończą "Kropiwnicki musi odejść".

Rozbudowę? A co nowego zbudowano?
          I od 10 lat? No ciekawe bardzo. Twierdzisz, że od 10 lat nie wydłużano żadnej
          linii?

> Jak to się dzieje?
          >
          > Był Jagiełło, Czekalski, Panas - nie zrobili nic, ale nikomu do głowy nie
          > przyszło rzuczać takie teksty przy każdej okazji.

Bzdury gadasz. Widocznie skleroza przedwczesna, albo coś. Krytykowani byli i to
          głośno. M.in. na tym forum. :P

> A mieli Ci faceci wiele
          > delikatnie mówiac nie kontrowersyjnych, ale głupich decyzji.

Tzn? ja pamiętam tylko balangę w szynobusie, świniaka i Panasa za
          stolikiem. :)))
          Poza tym długo, długo nic.
    • Gość: Ja Re: Dwie linie autobusowe do Str Skoszew!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 11:34
      Dobrze, że sieć podmiejska się rozwija. Może tylko należałoby również w soboty
      i niedziele pouruchamiać jakieś kursy. Zwłaszcza latem... No, ale wszystko z
      czasem.
      • makxym Re: Dwie linie autobusowe do Str Skoszew!!!! 14.02.04, 13:39
        Pewnie na lato coś zrobią w weekend narazie MPK chce wypróbować wykorzystanie
        lini w dni robocze
    • Gość: Maruda A gdzie przystanki?! IP: *.widzew.net / *.widzew.net 14.02.04, 15:44
      o ile 91 bedzie jechać po trasie obslugiwanej przez PKS (swoją drogą ciekawe czy cześtotliwość 91 wypełni luki między pksami, czy będą jeździć o tych samych porach...) i będzie się pewnie zatrzymywać na tych samych przystankach o tyle już 88 jechać będzie trasą "dziewiczą"... czy wiadomo już którędy...? I gdzie będą przystanki? (strona MPK o tym milczy... :/)
      • Gość: Ja Re: A gdzie przystanki?! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 17:58
        Jak to nie ma?
        www.mpk.lodz.pl/showarticle.action?article=324
        • Gość: STUDI Re: A gdzie przystanki?! IP: *.toya.net.pl 14.02.04, 21:28
          Jak napisalem (zanim MPK podalo) 88 moglo pojechac tlyko jedna jedynie mozliwa trasa. Akurat znam te piekne okolice.
          • Gość: Maruda Z przystankami... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 14.02.04, 23:49
            chodziło mi o to... hmmm... czy te przystanki juz tam są? Z tego, co świta mi w głowie 88 będzie jechać całkiem spory kawałek wąską asfaltówką (od Kalonki do drogi, na której pokryje się trasa z 91) - czy ktoś widział, czy przystanki fizycznie istnieją?
            • Gość: barnaba Re: Z przystankami... IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 15.02.04, 17:23
              Kwestia wbicia słupka. Żaden problem.
              Ruch tam prawdopodobnie jest na tyle niewielki, że żadko jadący autobus nie
              spowoduje zatrzymując się istotnego korka.

pozdrawiam
              • Gość: Maruda Jeśli MPK nie zawiedzie... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 15.02.04, 18:41
                i nic nie stanie mi na przeszkodzie, jutro wieczorem zdam relację z nowej trasy...
      • Gość: Maruda ok. niech będzie, że sa ;] IP: *.widzew.net / *.widzew.net 14.02.04, 23:47
        Brakuje mi jeszcze czasu przejazdu... no i oczywiście rozkaldu jazdy :) Liczę, że przed poniedziałkiem się pojawi na stronce...
        • Gość: J.S. Re: ok. niech będzie, że sa ;] IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 15.02.04, 00:12
          > Brakuje mi jeszcze czasu przejazdu... no i oczywiście rozkaldu jazdy :)
          Liczę,
          > że przed poniedziałkiem się pojawi na stronce...

Przed? Niehehehehe :>
          • geograf Re: ok. niech będzie, że sa ;] 15.02.04, 23:51
            swoją drogą pierwszy raz od dłuższego czasu (nie licząc wydłużenia dwukrotnego
            11-tki i 46) nie pojawił sie przy komunikacie o zmianach nowy rozkłąd..takie
            moje (mylne?) spostrzeżenie...
    • Gość: STUDI Rozkladow jak nie bylo tak nadal nie ma.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.02.04, 11:02
      MPK-Lodz zaspalo. Czyzby nie zaplacono webmasterowi?
      No jesli kasy brakuje na wyplaty to i brakuje na informacje dla pasazerow.

Ciekawe czy peiniazki nie dotsarly tez na konta prezesow?
      • piotrekmk Re: Rozkladow jak nie bylo tak nadal nie ma.... 16.02.04, 12:04
        na stronie MPK pojawil sie komunikat że rozkłady są niedostepne z
        powodu "usterki technicznej".
        • Gość: STUDI Re: Rozkladow jak nie bylo tak nadal nie ma.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.02.04, 12:11
          O zalegaja z zaplata za miejsce na serwerze ;)
          A tak na powaznie moze w koncu ktos wlasnie modyfikuje ta czesc serwisu.
          • Gość: STUDI Errata IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.02.04, 12:15
            Jest taki komunikat na stornie MPK-Lodz:

Uwaga! Aktualne rozkłady jazdy linii: 51, 51A, 88, 88A, 91, 91A oraz 46 sa
            czasowo niedostepne na naszych stronach internetowych z powodu usterki
            technicznej.

Czyli jak widac MPK-Lodz nie stac na aktualizacje strony z rozkladami jazdy.
            A moze juz dosc tego, W Lublinie prezydent zrozumial ze moze zleciec ze
            stoleczka.
      • geograf a drukowane? 16.02.04, 20:07
        a czy ktoś wie,czy chociaż zostały wydrukowane i wywieszone "normalne" rozkłądy
        jazdy linii 88 i 91??
        • Gość: dankwiat Re: a drukowane? IP: *.astral.lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 16.02.04, 22:05
          Na przystanku na Rokicińskiej widziałem rozkład 91 i 91A na jednym (podobnie
          jak w przypadku 51 i 51A)

Pozdr.
    • Gość: Maruda S:P:R:A:W:O:Z:D:A:N:I:E IP: *.widzew.net / *.widzew.net 16.02.04, 22:41
      (88) Przystanek: Dworzec Północny, kierunek Skoszewy (dni robocze, bez sobót)
      6:56, 13:21, 14:37, 15:27, 16:18; czas przejazdu: 39 min.
      (91) Przystanek Skoszewy, kierunek Rokicińska (dni robocze, bez sobót)
      7:35, 15:36, 16:30; czas przejazdu: 46 min.

Swoją podróż zacząłem na Dworcu Północnym o 13:21. Oprócz mnie do 88 wsiadło jeszcze do autobusu kilka osób w celu jak się okazało wyłącznie krajoznawczym. Po drodze dosiadło się jeszcze trochę osób, a zasadniczą część pasażerów stanowili uczniowie gimnazjum mijanego po drodze. Przystanek za Strykowską/Marmurową ruch w autobusie w zasadzie sie wyzerował, nikt nie wsiadał, nikt nie wysiadał aż do Skoszew. Droga od Kalonki (krzyżówka przy sklepie) asfaltem okazała się zgodnie z przewidywaniami nieco za wąska, autobus kilka razy przystawał, by umozliwić przejazd autom jadącym z przeciwka. Wszystkie przystanki zaopatrzone były w rozkład jazdy, brak było tylko ich nazw na białym polu nad symbolem autobusu i w głosie lektora, który czytał "następny przystanek... /cisza/"
      Pętla w Skoszewach nie zmieniła wyglądu od czasu postawienia latarni, poza wbitym słupkiem z rozkładem autobusu nr 91 (brak rozkładu 88 na pętli)
      W drodze powrotnej szkolna dziatwa wypełniła autobus z wycieczkowiczami gwarem i udzielającym się entuzjazmem jazdy ;-)
      W drodze na Dworzec Północny przjechał w przeciwną stronę traktor z szuflą, poszerzając nieco wąski asfalt. W Kalonce (a może Kopance) dosiadający się pasażer ogłosił kłótliwie pięciominutowe opóźnienie (kwestia kiepskich warunków na drodze? może przez te mijanki? czy też źle policzony czas przejazdu?).

W okolisy ASP opóściłem ten wesoły pojazd, udając się w swoim kierunku...
      Było miło, ale czekam do lata...
      • geograf Re: S:P:R:A:W:O:Z:D:A:N:I:E 16.02.04, 22:47
        czyli,jeżeli dobrze rozumiem-nie wszystkie kursy są wydłużone do Skoszew,a
        jedynie wybrane, tak?
        oj trzeba będzie się wybrać do Skoszew..tylko kiedy?:(chyba na wiosnę,gdyt dzień
        dłuższy bedzie...
        • Gość: Maruda Re: S:P:R:A:W:O:Z:D:A:N:I:E IP: *.widzew.net / *.widzew.net 16.02.04, 22:55
          Tak, dokładnie 88 jedzie do Skoszew 5 razy/dzień, 91 jedynie trzy razy dziennie.
          Do Skoszew jadą tylko autobusy bez literki A, wszystkie inne (A) mają trasę "starą".
          Swoją drogą ciekawie wygląda w rozkładzie gąszcz literek A obok czasów odjazdów, wśród których ciężko dostrzec te czasy bez literki, czyli wydłużone do Skoszew...
          • Gość: barnaba Re: S:P:R:A:W:O:Z:D:A:N:I:E IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 17.02.04, 10:38
            Czekam na debiut linii 60A :)))
            Jeżeli do rozbocia linii na wariant "A" i "podstawowy" wystarczą 3 kursy, może
            bajzel na "60" również zostanie zlikwidowany. Do Dobrej kursów jest więcej...

pozdrawiam
      • Gość: Maruda Yezu... opUściłem... /jak to wyglada, ble /nt IP: *.widzew.net / *.widzew.net 19.02.04, 10:28
    • hubar www.uml.lodz.pl 18.02.04, 16:33
      www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=2195
      Pojadą dalej
      aż do Skoszew Starych. 88 wyjeżdżać będzie z Dworca Północnego, a 91 z pętli
      przy ul. Rokicińskiej. Porozumienie w tej sprawie podpisali prezydent Łodzi
      Jerzy Kropiwnicki i wójt gminy Nowosolna Tomasz Bystroński.

Wydłużone linie pozwolą łodzianom bez przesiadek dotrzeć do terenów
      rekreacyjnych w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich. Natomiast mieszkańcy
      gminy Nowosolna bez problemu dojadą do ważnego węzła komunikacyjnego przy ul.
      Strykowskiej i Wojska Polskiego.

- Odległość komunikacyjna między Łodzią a Skoszewami Starymi uległa znacznemu
      skróceniu. Łodzianie będą mieli ułatwiony dojazd do zlokalizowanych wzdłuż obu
      tras działek i domków letniskowych – mówił prezydent Jerzy Kropiwnicki
      podpisując porozumienie.

Stara trasa 88 do Kalonki będzie oznaczona numerem 88A, a dotychczasowa trasa
      91 do Nowosolnej otrzyma nr 91A. Na wydłużonych liniach będą obowiązywały
      łódzkie bilety i taryfy czasowe. (D.W., M.D.)
      • geograf tylko jedno ale 18.02.04, 18:32
        po co-zarówno dziennikarze,jak i urzednicy-piszą jakby wynosili pod niebiosa,że
        Łodzianie bedą mieli dojazd do Parku Krajobrazowego?
        Owszem-to jest prawda,ale kto będzie tam wbyierał się w środku tygodnia? Chyba
        dziadkowie z wnukami...
        dopiero gdy w weekendy autobusy będą tam jeździć-będzie to linia rekreacyjna dla
        Łodzian. Nie oszukujmy się.
        Ale może w okresie letnim..kto wie?
        • makxym Nowe rozkłady 51 i 51A 18.02.04, 19:35
          Na stronie MPK pojawiły się aktualne rozkłady 51 i 51A ważne od 16.02.2004
          czyli od dnia kiedy to 88 i 91 zostały wydłużone do Skoszew. Chyba coś MPK
          zaczęło działać ... Ciekawe kiedy dadzą nowe rozkłady 88 i 91 w tym 88A i
          91A ???
        • Gość: Ja Re: tylko jedno ale IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 18:10
          geograf napisał:

> po co-zarówno dziennikarze,jak i urzednicy-piszą jakby wynosili pod
          niebiosa,że
          > Łodzianie bedą mieli dojazd do Parku Krajobrazowego?
          > Owszem-to jest prawda,ale kto będzie tam wbyierał się w środku tygodnia? Chyba
          > dziadkowie z wnukami...
          Ja! Ja! We wtorki nie mam zajęć:-)))
    • geograf 88 i 91 06.07.04, 21:06
      Już prawie 5 miesięcy te dwie linie kursują do Starych Skoszew.
      Czy ktoś coś wie o frekwencji w kursach tych linii?
      Czy np. ktokolwiek poza uczniami korzystał przed wakacjami z 91?
      Ilość kursów jest zniewalająca. Planuje się zwiększenie/likwidację?

Stałe pytanie: czy ktoś coś wie?
      • zielak820 Re: 88 i 91 06.07.04, 21:23
        Myślano o likwidacji na okres wakacji tych autobusów do Skoszew. Ale
        działkowicze zwyciężyli. W najblizszym czasie nic się nie zmieni, bo frekwencja
        mała. Ale te kilka kursów zostaje.
        Pozdrawiam.
        • geograf Re: 88 i 91 06.07.04, 21:37
          To zabawne,że chciano zlikwidowac linie,przy okazji powstania których mówiono głośno,że są "dojazdem do zielonychg terenów rekreacyjnych Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich". A przecież właśnie w wakacje powinne być jednym z głównych okresów tam jeżdżenie-tak na logikę.

Słaba frekwencja? Nic dziwnego-przy takiej częstotliwości i przy tak nietrafnie dobranych godzinach odjazdu...
          Np. jeśli linia 88 miałaby służyć również pracującym, badź uczącym się poza granicami Sikawy/Stoków/Dołów-powinna odjeżdżać rano 20 minut wcześniej ze Skoszew...godzina ostatniego kursu "powrotnego" równeiż jest powalająca...po rpostu stworzona dla pracujących do 16-17.
          :/
          • Gość: STUDI Re: 88 i 91 IP: *.prokom.pl 07.07.04, 14:41
            Widzisz geograf co innego propaganda w stylu za warta w tym hasel z Parkiem a co innego prawda ze gmina nowosolna kupila w MPK dowoz dzieci do szkol.

• Gość: Ja Re: 88 i 91 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 19:14
              A niech sobie nawet będzie dowóz dzieci do szkół. Skoro gmina za to płaci, to
              ja problemu nie widzę. No ale skoro dla Ciebie Łódż, MPK, ZDiT, Kropiwnicki,
              Województwo i jeszcze kilka innych rzeczy to dokładnie jedno i to samo, to
              rzeczywiście mamy aferę, że hoho! Gmina zapłaciła firmie za to, że ta prowadzi
              przewozy. Oburzające.
    • geograf sezon zimowy 03.11.04, 16:18
      Linie 88 i 91 wydłużono 16.02.2004.
      Czy przez ten czas zyskały na popularności,czy w ruchu codziennym wożą przede wszystkim uczniów?
      Czy w sezonie letnim-jak zapowiadali włodarze Łodzi-faktycznie służyły łodzianom w dojeździe do Parku Krajobrazowego (;-)?

Kto co wie?
      • Gość: STUDI Re: sezon zimowy IP: *.prokom.pl 04.11.04, 11:52
        Raczej tylko służyły dzieciakom. Meiszkanćom wątpie - nowe wille = blachosmrody, inne lepniaki to bida a wieć rower bo tańszy.

Żeby służyć turystyce musiałyby kursować w weekendy i to częściej. Ponadto zsynchronizowanie na pętli Stare Skoszewy obydwu linii.

Drugi wąniejszy problem to generalnielenistwo. Co innego Arturówek i tłumy a co rinnego ładniejsze tereny i generalnie pustki.

Druga rzecz odstraszjąca niedzielnych turystów to głownie niedostępnośc większości terenów dla blachosmrodów.

Najłatwiej jest się tam poruszać na rowerze. W tym przypakdu autobusy tamtędy przejeżdżajace sa zbedne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka