Gość: kunka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 15:45 No w koncu nowe tramwaje ruszyly na trasę. Podobo do końca roku bedzie ich 15. Ciesze się, że wybrano własnie takie ładne żłoto-czerwone - akurat w barwach naszego miasta kunka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 16:31 Niestety zawiodę Cię. To były tylko pierwsze jazdy próbne. Na linii jeszcze nie jeździł i w najbliższych dniach raczej nie pojedzie. Wagonów będzie 15. W tej chwili całkowicie gotowy i na chodzie jest pierwszy z nich, drugi jest w zaawansowanym stadium montażu i być może niebawem również pojawi się na ulicach, a trzeci z wagonów jest w częściach, których montaż rozpocznie się w najbliższym czasie. Tak więc śmiało możemy powiedzieć, że w Łodzi są już 3 Cityrunnery. Pozdrawiam, Michał Chylak (mch) KMST przy MPK Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 17:24 i jeszcze raz zawiode przedmówczynię: na takie kolory to MPK sobie pomalowało same te wagony. Plastycy wybrali barwy, a austriacy pomalowali części.... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 18:46 A wczoraj widziałem w ŁWD jak jakiś mądry pan powiedział że w przyszłości tramwaje te będą łączyć Teofilów z Centrum. Po co? Czemu nie można zrobić tak aby te tramwaje jeździły po Zachodniej/Kościuszki non stop? Tak aby nie tylko mieszkańcy Widzewa i Retkini się z nich cieszyli. To ma być wizytówka miasta, czyż nie? Z gdzie jest lepsza lokalizacja na te tramwaje jeśli nie na ulicach które wymieniłem. Proponuję Krańcówki przy Górniaku do Północnej i spowrotem! pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 19:32 I Z POWROTEM! a tak w ogóle to ta trasa jest jak na razie "niedostepna" dla tramwajów tego typu z powodu pokrzywionych, starych toprów tramwajowych, które trzeba wymienic. Poczekajmy troche czasu- przyjdzie i czas na remotny tej osi komunikacji... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: BOOMBARDIER 15.02.02, 12:40 W tym roku pod łopatę pójdzie skrzyżowanie Zielona/Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: BOOMBARDIER 15.02.02, 12:32 hubar napisał(a): > A wczoraj widziałem w ŁWD jak jakiś mądry pan powiedział że w przyszłości > tramwaje te będą łączyć Teofilów z Centrum. Chyba Olechów z Teofilowem, bo taka jest koncepcja linii Łódzki Szyki Tramwaj II. Ten mądry pan coś wiedział, ale nie do końca. :) > Po co? Czemu nie można zrobić tak > aby te tramwaje jeździły po Zachodniej/Kościuszki non stop? Tak aby nie tylko > mieszkańcy Widzewa i Retkini się z nich cieszyli. To ma być wizytówka miasta, > czyż nie? Z gdzie jest lepsza lokalizacja na te tramwaje jeśli nie na ulicach > które wymieniłem. Proponuję Krańcówki przy Górniaku do Północnej i spowrotem! Te tramwaje mogą jeździć tylko na trasie W-Z, gdyż tylko tam jest torowisko odpowiedniej klasy. Nikt nigdy nie planował, żeby te wagony puścić innymi ulicami centrum. Cityrunnery zamówiono specjalnie dla tej konkretnej linii, która niejako miała za zadanie zastąpić marzenia Łodzian o metrze. W tej chwili jest to jedyna linia, która łatwo dała się zmodernizować i która pozwala na osiąganie dużych prędkości. Pozostałe trasy muszą poczekać na modernizację i być może w przyszłości jak będzie nas stać kupimy więcej takich pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: BOOMBARDIER 15.02.02, 14:22 michal.ch napisał(a): > W tej chwili jest to jedyna > linia, która łatwo dała się zmodernizować i która pozwala na osiąganie dużych > prędkości. Pozostałe trasy muszą poczekać na modernizację i być może w > przyszłości jak będzie nas stać kupimy więcej takich pojazdów. 1. To po co kupować odrzutowce, gdy lotnisko może obsługiwać wyłącznie wysłużone Antki. 2. Dziś Prezes Rydecki tłumaczył przez głośniki radiowe, że one wcale nie będą jeździć szybciej. Są przepisy drogowe, skrzyżowania, problemy ruchu miejskiego. Poprawi się tylko predkość obsługi na przystankach, dzięki "niskopodłogowej" konstrukcji. Tak, że po centrum jeszcz długo nie będa jeździć ze względu na problemy modernizacjoi przystanków. Wszystko może opierać się tylko na trasach wydzielonych jak Retkina/Teofilów - Widzew. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 19:23 Ja taki chce do Aleksandrowa! Może miałbym szybciej do szkółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 19:33 no cóż, ktoś kiedys zdecydował, że Aleksandrowa nie stac na tramwaj w ogóle... A nie wystarczyłby jak na razie autobus MPK, zamiast PKS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 19:38 No coż też bym chciał, AŁ stać na MPK ale po prostu dogadać się nie chcą. Co dzień jeżdże starym brudnym autobusem co jest dla mnie hańbą i skandalem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 19:43 właśnie- dogadac się nie chca... a przecież sporo osób korzystałoby z autobusów MPK do Łodzi, zamiast co godzinę jeżdżacego PKS-u.... ech..współczuję wam, macie najgorszy dojazd do Łodzi spośród wszystkim miast ościennych. Tak dużych miast ościennych... Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 19:50 Kursują w godzinach szczytu co 10 min , ale to taki syf, chamstwo i ździerstwo, że przechodzi ludzkie pojęcie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 19:56 a w Wyborczej pisali, że protestujecie bo PKS-y sa przeładowane, bo kursuja co godzinę. AAAA już wiem.... chodziło im o linię Aleksandrów-Bedoń, a ty pewnie mówisz o tym Aleksandrów-Łódź Żabieniec? Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 20:10 Tak mówiłem o Żabieńcu, ale obydwa są przeładowane. Zdarza się że "wyginają się do tyłu"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 20:18 aaa,,, widziałem kiedyś tak przeładowany i przegięty autobus w drodze na Szczecińska 1 listopada:)) Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 14.02.02, 20:25 Coż 96 też czasami jest tłoczno ale bez przesady tam przynajmniej nie ma dziur w ścianach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 14.02.02, 20:31 a czy w takim razie, taka sama sytuacja jest w PKS-ie na trasie Aleksandrów - Bedoń? Czy w takim razie wy aleksandrowianie nie możecie się zebrac i wymóc na PKS-ie godnych warunków podróży? Albo może AŁ może zawiazac spółkę transportowa i transportowac was w godnych warunkach do Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 15.02.02, 09:23 Sytuacja z dnia na dzień staje się coraz bardziej napięta. Na przykład o 18 są tylko 2 autobusy bardzo przykrótkie, a kasowanie biletów zajmuje więcej niż jazda (no może trochę przesadziłem). Myślę więc, że bunt szybko wybuchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: 10.0.219.* 15.02.02, 09:26 a czemu jeszcze nie wybuchł? Przecież wy jako mieszkańcy, zwłaszcza gdy jest was duuuża grupa możecie zaprotestowac i "przekonac" miasto aby wzięła się za tę sprawę. Dlaczego tak długo to trwa i co zamierzacie zrobic z PKS-em??:) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: BOOMBARDIER 15.02.02, 12:37 No cóż. Czytam, czytam i japa ze zdziwienia mi opada. Przecież to Aleksandrów powiedział, że nie chce tramwaju! To nie jest winą MPK, że nie chce lub nie potrafi się dogadać, ale władz Aleksandrowa, które tramwaj traktują jak zło piekielne. Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: BOOMBARDIER 15.02.02, 14:10 Bo tak naprawdę to od mieszkańców niewiele zależy. Mógłbym sobie protestować ale z punktu widzenia władz miasta mogę im zarzucić tylko brak odpowiedniego standartu (brud & syf). Dla mnie to coś więcej, czuję się łodzianinem i też chcę używać MPK żeby się rozwijało. Nie chce dłużej wydawać na PKS jeśli ten nie poprawia standartu na mojej trasie. Jeśli AŁ nie chce dopłacać tych 5gr to ja i tak wolę MPK bo taniej mi wyjdzie. MPK to jakieś perspektywy rozwoju, PKS - też, ale nie u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: BOOMBARDIER IP: *.toya.net.pl 15.02.02, 16:25 ja bym walczył!! mieszkańcy Natolina, o wiele mniejszego od AŁ, walczyli o autobus z Łodzi i wywalczyli- linia 54 jeżdżaca raz na godzinę w dni powszednie i co dwie godzniy w weekend. Warto było? warto. Walczcie!! Ja bym tak zrobił:)) Odpowiedz Link Zgłoś