pomocnapoczta 14.03.10, 13:00 Szukam sklepu w ktorym uzyskam pomoc w kupieniu lustrzanki tak do 2.500 zl potrzebuje dobry aparat ale w ogole sie na tym nie znam. Moze ktos mi doradzi gdzie moge sie udac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nett1980 Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 14.03.10, 13:24 Analog czy cyfra? I po co bolid z F1, gdy wystarczy opel corsa? Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Aparat Lustrzanka 14.03.10, 16:08 Nie rozśmieszaj nas. Za 2,5 tys. to nie jest żaden bolid. Bolid fotograficzny to kosztuje 80 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 14.03.10, 16:58 Nie podejrzewam, ze jest corka Gudzowatego, a i nie o cene mi chodzilo, a o stopien w jakim bedzie wykorzystywac mozliwosci Nikona czy Canona z wymienna optyka. Chociaz jestem zdania, ze to nie aparat robi zdjecia, ale czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Aparat Lustrzanka 14.03.10, 17:10 Córką nie jest, bo to facet. Aparat za 2,5 tys. nie jest cudem techniki, tym bardziej, że za tę cenę znajdzie co najwyżej przyzwoite body, reszta musi kosztować dodatkowo. Nawet jeśli będzie robił zdjęcia hobbystycznie, to i tak lepiej je robić dobrym sprzętem a nie badziewiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Aparat Lustrzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 17:21 Gość portalu: nett1980 napisał(a): > Nie podejrzewam, ze jest corka Gudzowatego, a i nie o cene mi > chodzilo, a o stopien w jakim bedzie wykorzystywac mozliwosci Nikona > czy Canona z wymienna optyka. Chociaz jestem zdania, ze to nie > aparat robi zdjecia, ale czlowiek. Człowiek robi zdjęcia aparatem, z aparatu za 500zł. raczej dobrych zdjęć się nie da zrobić, no chyba że chodzi o zdjęcia przed lustrem dla fotka.pl lub nasza-klasa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Aparat Lustrzanka IP: 195.69.82.* 14.03.10, 18:03 Moze troche odbiegam od tematu, ale jesli sie na tym nie znasz, to nie kupuj lustrzanki. Znam mase ludzi ktorzy wywalili kase na lustrzanke i sie teraz uzalaja, ze owszem aparat dobry, ale na porzadny obiektyw to juz ich nie stac i wala pazdzierze gorsze niz ja swoja idiotenkamera 5 lat temu. Jesli potrzebujesz dobrego aparatu to moze jakis kompakt z wyzszej polki, np. Canon G11 albo Panasonic LX3 (o ile nie ma nowszego modelu) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Aparat Lustrzanka 14.03.10, 21:27 Obie te firmy nie robią dobrych aparatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trolojad Re: Aparat Lustrzanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.10, 15:44 spadaj trolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Aparat Lustrzanka IP: 195.69.82.* 15.03.10, 09:57 No to juz powiedz, ktora to firma robi takie dobre, bo widze ze nie mozesz wytrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 14.03.10, 23:32 na ulicy Drewnowskiej na przeciwko wjazdu do manufaktury jest pałacyk, (z napisem "grota solna"). W tym podwórku jest też sklep z porządnymi aparatami (trzeba wjechać dalej i wejść do takiego budynku fabrycznego na 1 piętro). Spokojnie znajdziesz tam coś dla siebie. Ja kupiłem tam całkiem przyjemnego Pentaxa (obsługa sklepu bardzo ok choć zawsze są trochę zaspani:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 14.03.10, 23:40 i nie przejmuj się uwagami tych forumowych asów fotografii, którzy pewnie nie wiedzą czym jest anastygmat a czym achromat ale doradzić potrafią że poniżej 5 tys nie kupisz obiektywu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Aparat Lustrzanka IP: 195.69.82.* 15.03.10, 09:59 No tak, prawdziwy as fotografii to taki co wie co to jest anastygmat i achromat, ale porzadnego zdjecia i tak zrobic nie umie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 15.03.10, 11:45 tu raczej chodzi o to, że bzdurą jest iż osoba, która zaczyna robić zdjęcia musi wydawać na aparat nie wiem ile kasy. Za 2500 można kupić bardzo dobry sprzęt dla amatora i nie wiem po co ludziska się wymądrzają, że to śmieszny budżet. Oczywiście prawdą jest, że zdjęcia robi człowiek, choć mój nauczyciel fotografii ujął to jeszcze dokładniej: "zdjęcia robi światło". Czym się te zdjęcia robi nie to aż ta wielkiego znaczenia. Chyba, że ktoś ma kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Aparat Lustrzanka IP: 195.69.82.* 15.03.10, 12:02 No wiec dlatego sugeruje, zeby zaczac od jakiegos kompakta z wyzszej polki. Jak sie juz czlowiek nauczy tym zdjecia robic, to moze sie bawic w lustrzanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 15.03.10, 12:44 ale teraz lustrzanki cyfrowe maja też tryby automatów jak w idiotenkamerach a mając pozostałe możliwości można sobie poeksperymentować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satanclaus67 Re: Aparat Lustrzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 22:17 Bez urazy. Czego nauczy się "obsługując" automat? Kadrowania? To lepiej kupić ramkę do obrazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Aparat Lustrzanka IP: 195.69.82.* 15.03.10, 23:16 Gość portalu: satanclaus67 napisał(a): > Bez urazy. Czego nauczy się "obsługując" automat? Kompakt = automat? No niezle, gratuluje znajomosci tematu/czytania ze zrozumieniem. Widze ze trafilem na kolejnego lustrzankowego speca :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satanclaus67 Re: Aparat Lustrzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 00:06 Fakt, miałeś pecha. Rób zdjęcia czym chcesz. Mnie to wcale nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krokodyl Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 23.03.10, 17:28 Alez dobrze, obrazalski ekspercie, tylko nie wmawiaj ludziom, ze "kompakt" to tylko automat, skoro sie na tym nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 16.03.10, 08:49 współczesną lustrzanką cyfrową można pracować w rożnych trybach, między innymi automatycznym panie mądralo. Więc można się więcej dużo nauczyć niż kadrowania. Kupowanie nawet wypasionej idiotenkamery jest bez sensu. Tani ma beznadziejną optykę. Drogi kosztuje prawie tyle co lustrzanki a nie daje możliwości nauczenia się robienia zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satanclaus67 Re: Aparat Lustrzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 22:12 canon 450D lub 500D da się kupić właśnie od 2,5 tys. Na początek zupelnie wystarczy. Przekonasz się, czy zabawa w ustawianie parametrów jest dla ciebie. Pozdrawiam i życzę milej zabawy. Ktoś mądry powiedzial tu, że to "światło robi fotografię". I to jest dla Ciebie najlepsza rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla Re: Aparat Lustrzanka IP: 193.238.64.* 15.03.10, 22:52 Nie dasz rady kupic i obiektywu i lustrzanki za te pieniądze. Kupisz dość dobrą lustrzankę z obiektywem w zestawie i bedziesz miał taką jakość zdjęć jak ze zwykłej cyfrówki. Pomyśl o taki aparacie: www.allegro.pl/item950862874_panasonic_lumix_gf1_20_mm_f_1_7_asph_dmc_gf1.html ten sam z gorszym obiektywem: www.allegro.pl/item950862874_panasonic_lumix_gf1_20_mm_f_1_7_ asph_dmc_gf1.htmlwww.allegro.pl/item950862874_panasonic_lumix _gf1_20_mm_f_1_7_asph_dmc_gf1.html Poczytaj o tym aparacie w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Aparat Lustrzanka IP: 195.69.82.* 15.03.10, 23:18 O, to tez dobry sprzet. G11 polecalem glownie ze wzgledu na w miare przyzwoity zoom (28-140), ale ten Panasonic zdecydowanie jest bardziej lustrzankopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla Re: Aparat Lustrzanka IP: 193.238.64.* 16.03.10, 13:31 W branży mówią, że Panasonix Lumix GF11 to pierwsza lustrzanka bez lustra :) Kto nie chce/ nie może mieć lustrzanki niech sobie poczyta o tym aparacie. Ja zrezygnowałam z lustrzanki i kupiłam ten - jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
powazany Re: Aparat Lustrzanka 23.03.10, 14:28 Lustrzanka bez lustra, to trochę jak mleko bez białka :P Fajnie to brzmi marketingowo, ale chyba najważniejszy jest fakt, że aparaty cyfrowe powoli zaczynają zbliżać się technologicznie do lustrzanek. Kiedyś zapewne technologia zastąpi lustro i o to chyba chodzi w postępie, choć pewnie nie wszystkim się to spodoba. Ale takich aparatów jakcanon eos 1d mark III jeszcze długo nic nie zastąpi Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Z drogi śledzie, mistrzu jedzie:-) 16.03.10, 11:28 Jako lamerski użytkownik lustrzanki i okazyjnie "bardziej wypasionego" kompaktu powiem Ci tak: 1. Idź na jakieś forum tematyczne i poczytaj archiwum, to Ci się trochę rozjaśni. 2. Największy problem z lustrzanką, to to, że jest względnie duża, więc i niewygodna. Zasadniczo ciężko ją taszczyć na zdjęcia robione "przy okazji", a więc na imprezy, zwiedzania turystyczne i takie tam. Jest przeznaczona, zdaje się, do docelowego robienia zdjęć. 3. Największy problem z kompaktem to to, że zasadniczo robione są one pod ludzi, którzy nie chcą się trudzić z robieniem zdjęć, więc nawet jeśli mają opcje "ręczne", to są one o wiele mniej intuicyjnie dostępne niż w lustrzankach, co mocno zniechęca do eksperymentowania. No i (chyba wciąż jeszcze - nie chcę uogólniać, ale tak było w kompakcie HP kupionym latem 2009 za ponad 1,5 tys, nie pamiętam jaki model) kompakty mają opóźnienie w migawce, co dla mnie bardzo dużą wadą. 4. W sklepach nie znajdziesz uczciwej pomocy, bo zawsze "najlepsze" dla Ciebie będzie okazywało się to, co akurat mają w ofercie. 5. Gdybym dziś miał kupować nowy aparat (do proponowanej przez ciebie kwoty), to bym kupił jak najmniejszą lustrzankę z zestawowym obiektywem jak najmniejszym (gabarytowo). Później można się zastanowić, jaki tak naprawdę jest nam potrzebny. Albo sam korpus i od razu oddzielnie obiektyw docelowy. :-) Tylko pamiętaj, żeby najpierw przemyśleć wybór producenta korpusu (czyli zastanowić się, czy bardziej podoba Ci się imidż canona czy nikona;-)), żeby potem ni pluć sobie w brodę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt jesli jesteś kobietą to: 16.03.10, 12:15 Olympus E-420 - najmniejsza i najlżejsza lustrzanka www.fotopolis.pl/index.php?n=7014--- pobuszuj na www.fotopolis.pl/ jest skarbnicą wiedzy sam uzywam masywnej lustrzanki i wiem jak boli nadgarstek po paru godzinach pstrykania i noszenia bez paska, a ta w/w jest lekka jak piórko w porównaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt dobry link... przykleiło się ;) 16.03.10, 12:17 www.fotopolis.pl/index.php?n=7014 Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: jesli jesteś kobietą to: 16.03.10, 12:30 > Olympus E-420 - najmniejsza i najlżejsza lustrzanka Z obiektywem "pancake", na dodatek:-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt Re: jesli jesteś kobietą to: 16.03.10, 21:49 pasek to takie coś: www.e-cyfrowe.pl/canon-pasek-do-aparatu-ew-eos-5d-mark-ii-p-11806.html i bardzo przeszkadza przy szybkim strzelaniu można też nosić na brzuchu i rysować guzikami LCD - co kto lubi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: jesli jesteś kobietą to: 16.03.10, 23:14 Taki pasek miałam wliczony w cenę aparatu. Tego paska na brzuchu nie noszę, guzikami nie rysuję. W pracy mi nie przeszkadza. Służy mi do asekuracji aparatu i dla mojej wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Aparat Lustrzanka 16.03.10, 12:40 Ja ostatnio choruje na canona 7d ale troche sie boje, ze mnie Borowa Baba z domu wyrzuci. A do 2500 to kupilbym 450d. Dzierżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Aparat Lustrzanka 16.03.10, 12:58 Ja sobie przy okazji tego wątku przejrzałem ceny i wyszło mi, że za body 450d i np. taki obiektyw: www.sigma-sklep.pl/sigma-17-70-f2-8-4-5-dc-macro,515,p.html trzeba by ok. 3000 wysupłać, czyli powyżej określonego budżetu. Ale pewnie gdyby się dobrze po sieci rozejrzeć, to do jakichś 2700-2800 może udało by się zejść. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Dziaduniu, otpierz proszę pocztę /nt 16.03.10, 15:23 Sie wie :) Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Aparat Lustrzanka 16.03.10, 20:32 Ja kupiłam swoją lustrzanę canon 1000d z obiektywem podstawowym za 1700 PLN - nówkę w necie nie na allegro, ale na skąpiec.pl we wrześniu 2008 r. (waga 45 dkg + pasek oryginalny). Przed Bożym Narodzeniem tego samego roku dowiedziałam się, że tzw. sklep, w którym ją zakupiłam z hukiem aresztowano. No cóż, w życiu trzeba ryzykować. Ale do głowy mi nie przyszło, że ważny może być imidż. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Aparat Lustrzanka 17.03.10, 09:33 > Ale do głowy mi nie przyszło, że ważny może być imidż. No, ale z jakichś powodów zdecydowałaś się na canona, a nie nikona? Jeśli nie imidż, to stawiam na dźwięk zwalnianej migawki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Aparat Lustrzanka 17.03.10, 15:49 Dobrze mnie wyczułeś. Rzeczywiście, coś mną kierowało przy wyborze marki, ale imidż nie przyszedł mi akurat do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spa Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 23.03.10, 17:31 Tak, wlasnie 1000D to taka badziewna lustrzanka dla ludu, ktory mysli, ze jak kupi "taki aparat z dokrecywanym duzym obiektywem" to bedzie robic dobre zdjecia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pomocnapoczta Re: Aparat Lustrzanka 16.03.10, 19:57 Dziękuje wszystkim za posty w tym temacie. Jade na wesele do brata córki jestem chrzestnym i potrzebuję dobry aparat taki żebym sobie wstydu nie narobił bo przecież nie wyskoczę z tanią cyfrówką, chcę zrobić w miare dobre wyraźne zdjęcia. Na pewno się zastanowię nad propozycjami od Was. Dziękuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Aparat Lustrzanka 17.03.10, 08:28 No tak, przecież tanie cyfrówki robią niewyraźne zdjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Aparat Lustrzanka 17.03.10, 09:35 To nie wiesz, że dziś wstydem jest robienie zdjęć na imprezach rodzinnych? Świadczy o niskim statusie społecznym robiącego. Ludzie z pozycją biorą ze sobą swojego fotografa (co zresztą rozumie się samo przez się). ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Aparat Lustrzanka 17.03.10, 15:53 Rzeczywiście, masz rację. Ale ja jestem taka durna, że tego fotografa rozszarpałabym na kawałki. Nie mam do nich cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 17.03.10, 16:00 No ale to nie jest wina fotografa że jesteś durna, chyba że twój tatko był fotografem to wtedy jakoś by się tłumaczyło :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fullframe porady 0n-line 17.03.10, 23:59 Niebawem pojawi się ten temat na stronie o fotografii dla początkujących foto.tvnpolska.pl/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Aparat Lustrzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 17:41 A propos sklepu na przeciwko Manufaktury - nie polecam. W takim miejscu, gdzie nie można liczyć na przypadkowego klienta powinni pracować ludzie profesjonalni. Gdy zapytałem ich o dwa modele aparatów jeden Nikona, drugi Canona prosząc o doradzenie usłyszałem "Niech pan sobie poczyta..." Świetni eksperci i sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Aparat Lustrzanka IP: *.toya.net.pl 18.03.10, 21:53 foto.tvnpolska.pl/?p=16 Odpowiedz Link Zgłoś