Dodaj do ulubionych

Odszedł Abp. Życiński

10.02.11, 21:24
Odszedł od nas Arcybiskup Życiński.
Jak zapewne część z forumowiczów wie, nie jestem zwolennikiem kościoła katolickiego w jego obecnym wydaniu. Ale to nie zmienia faktu, że potrafię szanować wielkich ludzi tego kościoła. W moim odczuciu Abp. Życiński był jednym z wielkich.
Zachowując swą wiarę potrafił zrozumieć inne spojrzenie na kościół i uszanować inaczej widzących. Był orędownikiem zmian w KK. Rozumiał je, rozumiał ludzi, rozumiał konieczność dopasowania kościoła do 21 wieku.
Mało jest takich ludzi. Dlatego naprawdę dotknęła mnie ta nagła śmierć i odczuwam ją osobiście jako głęboką szkodę dla dialogu pomiędzy KK i wszystkimi innymi ludźmi. I tymi wierzącymi w innego Boga i tymi niewierzącymi. Abp. Życiński był symbolem porozumienia pomiędzy religiami i symbolem kościoła nowoczesnego, otwartego na zmiany. Symbolem nowego kościoła katolickiego, bliskiego pierwotnym założeniom religii. Czystej wiary bez naleciałości politycznych czy kulturowych.
Szkoda tego wielkiego człowieka. Cześć jego pamięci.
Obserwuj wątek
    • phalena Re: Odszedł Abp. Życiński 10.02.11, 21:29
      Oraz na pewno nie rozpisywał się o "plebsie" nad który się wznosi.
      • tgserwis Re: Odszedł Abp. Życiński 10.02.11, 21:40
        phalena napisała:

> Oraz na pewno nie rozpisywał się o "plebsie" nad który się wznosi.
        Rozumiem, że zarzucasz mi że ja się ponad ten plebs wznoszę. Zacytuj więc proszę gdzie, kiedy i jak coś takiego napisałem.
        • phalena Re: Odszedł Abp. Życiński 10.02.11, 21:43
          Dietę zmień, bo obecna ci wyraźnie nie wychodzi na zdrowie, a dalej może być tylko gorzej.
          • tgserwis Re: Odszedł Abp. Życiński 10.02.11, 21:48
            phalena napisała:

> Dietę zmień, bo obecna ci wyraźnie nie wychodzi na zdrowie, a dalej może być ty
            > lko gorzej.

To nie jest odpowiedź na moją prośbę. Natomiast dietę zmieniłem 3 tygodnie temu. I jest mi z nią dużo lepiej.
            • hund444 Re: Odszedł Abp. Życiński 10.02.11, 22:31
              TG,wyjaśnij to porozumienie między religiami .Nie żyję sprawami Kościoła ,ale to jest interesujące .Pamiętam jak Jan Paweł II nauczał ,że porozumienie między grupami wyznaniowymi chrześcijaństwa ,jest możliwe jeśli te zrozumieją i przyjmą dogmaty naszego kościoła katolickiego.A między religiami ?.
              • tgserwis Re: Odszedł Abp. Życiński 10.02.11, 22:58
                hund444 napisał:

> TG,wyjaśnij to porozumienie między religiami .Nie żyję sprawami Kościoła ,ale t
                > o jest interesujące .Pamiętam jak Jan Paweł II nauczał ,że porozumienie między
                > grupami wyznaniowymi chrześcijaństwa ,jest możliwe jeśli te zrozumieją i przyjm
                > ą dogmaty naszego kościoła katolickiego.A między religiami ?.
                Nie zgadzam się z podejściem, że porozumienie pomiędzy odłamami chrześcijaństwa możliwe jest tylko wtedy, gdy przyjmą dogmaty KK. Nie uznaję dogmatów, uznaję lub może raczej dopuszczam religię w jej czystej, pierwotnej postaci. Bez dogmatów, sztucznych tłumaczeń, wysysania kasy za wszelką cenę i zabijania w imię religii.
                Natomiast porozumienie pomiędzy różnymi religiami? Po pierwsze wzajemny szacunek i zrozumienie. Dopiero później można tworzyć cokolwiek innego.
                Porozumienie pomiędzy religiami będzie możliwe dopiero wtedy, gdy zrozumiemy że poszczególne wielkie religie tego świata nie zostały stworzone by ze sobą konkurować, lecz są tylko i wyłącznie wynikiem różnego postrzegania tej samej istoty boskiej. Nie, źle napisałem, nie tylko wielkie religie. Wszystkie religie. Wiara buszmenów, pigmejów czy jakichkolwiek ludów piewrotnych też ma swoją rangę. I też zasługuje na szacunek i zrozumienie.
                Powiem więcej. Wyznawcy religii powinni też uszanować i zrozumieć ateistów oraz agnostyków. Bo przecież wszyscy jesteśmy ludźmi.
                Jan Paweł II zrobił rzecz wielką. Modlił się w synagodze oraz w meczecie. I to jest Jego niewątpliwy wielki wkład w porozumienie i pojednanie pomiędzy religiami. Ale równie wielką rzecz uczynili przełożeni judaizmu oraz islamu dopuszczając taką możliwość. Świadczy to o tym, że jest wola współistnienia pomiędzy przywódcami różnych religii. Na razie jeszcze polityka i kasa biorą górę, ale wierzę, że kiedyś przyjdzie czas że nastąpi zjednoczenie wszystkich ludzi. Niezależnie od wiary.
                Widzisz Hund, tak naprawdę pomiędzy religiami nie ma kolosalnych różnic. Żadna nie dopuszcza zabijania, kradzieży, zdrady, wiarołomstwa i innych złych rzeczy. Każda z religii chce wychować nas na ludzi prawych i przestrzegających pewnych uniwersalnych kanonów. To ludzie, w swej głupocie i zacietrzewieniu czynią podziały. Jeśli to zrozumiemy, to świat stanie się lepszy. Czego wszystkim nam życzę.
                • marmit1 Re: Odszedł Abp. Życiński 11.02.11, 10:04
                  tgserwis napisał:

> Widzisz Hund, tak naprawdę pomiędzy religiami nie ma kolosalnych różnic. Żadna
                  > nie dopuszcza zabijania, kradzieży, zdrady, wiarołomstwa i innych złych rzeczy.
                  > Każda z religii chce wychować nas na ludzi prawych i przestrzegających pewnych
                  > uniwersalnych kanonów. To ludzie, w swej głupocie i zacietrzewieniu czynią pod
                  > ziały. Jeśli to zrozumiemy, to świat stanie się lepszy. Czego wszystkim nam życ
                  > zę.
                  >
                  >
                  Nie zgadzam się. Między religiami jest duża różnica. Nieprawda, że jeśli coś zrozumiemy, to świat stanie się lepszy. Człowiek przeżywa wewnętrzny dramat. Czyni zło, którego nie chce, jak pisze św. Paweł. Bez łaski Bożej nie możemy się pogodzić z drugim człowiekiem. Nigdzie w Biblii nie ma napisane, że "jeśli coś zrozumiemy", to świat będzie lepszy. Wręcz przeciwnie, jest napisane, że będą wojny, podziały i prześladowania. Chrystus zachęca do dawania świadectwa i mówi o Królestwie Bożym. To Królestwo zaczyna się już na ziemi w momencie, gdy Bóg mnie przemienia i mogę kochać innych ludzi. Nigdzie nie obiecuje, że na ziemi będzie fajnie. Mówi, żeby "wziąć swój krzyż i iść za nim".

Tylko w chrześcijaństwie Bóg stał się człowiekiem. Chrześcijaństwo nie jest religią w tradycyjnym znaczeniu. Nie ma tu kapłana, świątyni i ofiary. Bo Kapłanem, Świątynią i Ofiarą jest Jezus i przez niego mamy dostęp do Boga. W każdej religii Bóg jest daleko i człowiek się go boi - również w Starym Testamencie tak było.

Jedna rzecz to dialog, wspólna modlitwa, zrozumienie - to można robić. Druga rzecz to "pojednanie między religiami", co jest wg mnie fikcją.

Pozdrawiam,
                  • kmicic1663 Re: Odszedł Abp. Życiński 11.02.11, 16:17
                    Odszedł??? Księgę, szybko!- tym razem ustawić przy wejściu przed ICDS (więcej ludzi niż w urzędzie) - a i miejsce uświęcone patronem także nikt nie powienien się bulwersować! Tomaszu, twój lud domaga się sequela złotej księgi!!!

-----------
                    "Człowiek, który zgadza się ze wszystkim, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał" Winston Ch.
                    • roberto19633 Re: Odszedł Abp. Życiński 11.02.11, 17:46
                      Post kmicica trochę nie na miejscu. Zmarł nagle Człowiek który chciał rozmawiać, i prowadzić dialog. Gdyby wszyscy hierarchowie KK byli tacy jak On , nie byłoby problemu z Radiem Maryja czy też krzyżem na Krakowskim Przedmieściu.
                • hund444 Re: Odszedł Abp. Życiński 11.02.11, 20:43
                  Dziękuję,Tg .Tolerancja .To też buduje zgodę .W Polsce jesteśmy prawie w komfortowej sytuacji- mamy niewielki procent wyznawców innych religii .Więc łatwo o tym mówić. Trudniejszy może być temat ,,nauka a religia". Jeszcze żadnych ,,książek" nie spaliłem.
                  • tgserwis Re: Odszedł Abp. Życiński 11.02.11, 23:32
                    hund444 napisał:

> Dziękuję,Tg .Tolerancja .To też buduje zgodę .W Polsce jesteśmy prawie w komfor
                    > towej sytuacji- mamy niewielki procent wyznawców innych religii .Więc łatwo o t
                    > ym mówić. Trudniejszy może być temat ,,nauka a religia". Jeszcze żadnych ,,ksią
                    > żek" nie spaliłem.
                    Ale przecież ja nikomu nie każę palić książek. I właśnie dlatego, że temat "nauka a religia" jest tematem tak ciężkim napisałem na wstępie,że nie jestem zwolennikiem KK w jego obecnej formie. Tak samo nie nie jestem zwolennikiem żadnej religii, zwłaszcza w wydaniu ekstremalnym. Ale jednocześnie staram się rozumieć ludzi dla których wiara jest rzeczą ważną. Nie muszę ich popierać, ale mogę szanować. I tego samego oczekiwałbym w zamian.
                    Dlatego napisałem o człowieku, któremu należy się szacunek po śmierci. Niezależnie w co wierzył. Bo po prostu, zwyczajnie, był dobrym człowiekiem.
    • jojcorz Re: Odszedł Abp. Życiński 12.02.11, 12:00
      Odszedł?

No to jest tam w co wierzył.

W tym momencie "jakże smutnym DLA NAS WSZYSTKICH (?????)", na świat przyszło MNÓSTWO nowych Leperów, Życińskich, Kwachów, Giertychów, Janów Pawłów X, Marianów Krzaklewskich, Buzków, Jarków Kaczyńskich, Gosiewskich, Lechów Kaczyńskich (reinkarnacja?)... i tutaj zatrzymam się, bo lista niebezpiecznie dąży do - nieskończoności.

Przestańmy wariować. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka