Dodaj do ulubionych

Autobusowy albinos?

20.02.04, 16:59
Wczoraj wieczorem zobaczyłem autobus MPK. W sumie nic w tym dziwnego, bo
pomimo rzadkości kursowania nocnych autobusów, to jednak da się co jakiś czas
na któregoś natrafić. Ale ten był na tyle szczegółny, że zwrócił moją uwagę.
Jadący na lini 155 autobus o numerze 1757 (chyba mercedes) był w kolorach u
dołu czerwnonym (to normalnie) i białym na górze.
Czy ktoś może więcej wie na temat tego autobusu, czemu on tak dziwnie (jak na
Łódź) wygląda?
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 17:48
      Jest to przegubowa wersja Mercedesa O 405 N. Ma takie malowanie, ponieważ w
      Łodzi jest tylko 1 taki pojazd. Ktoś widocznie chciał go wyróżnić.
      • Gość: łażej Re: Autobusowy albinos? IP: *.retsat1.com.pl 20.02.04, 17:59
        Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a):

> Jest to przegubowa wersja Mercedesa O 405 N. Ma takie malowanie, ponieważ w
        > Łodzi jest tylko 1 taki pojazd. Ktoś widocznie chciał go wyróżnić.

Po Łodzi faktycznie jeździ jeden przegubowy Mercedes O 405 GN (numer taborowy
        1790), pomalowany na biało-czerwono. Nie wiem czy Mercedes ten nie był
        pojazdem "targowym", pokazywanym przez Mercedesa na targach a po jakimś czasie
        został zakupiony przez MPK Łódź. I malowanie może wywodzić się z tego targowego
        rodowodu.

Ale po Łodzi jeździ też co najmniej jeden biało-czerwony Mercedes w wersji
        krótkiej, 12-sto metrowej. I to ów pojazd był zapewne widziany przez Hubara.
        Autobus ten, ma na dachu zainstalowane hm..... wypukłe "coś" - co to jest???
        Instalacja klimatyzacyjna??
        • krzyskup Re: Autobusowy albinos? 20.02.04, 18:13
          Ja tylko chciałem dodać, że 1790 ma biało-czerwono-żółte malowanie - wstawili
          mu żółtą klapę silnika z tyłu. Jakaś stłuczka?

Pozdrawiam,
          Krzyskup
        • hubar Re: Autobusowy albinos? 20.02.04, 18:39
          No zdecydowanie musiałem to to widzieć, bo pomimo że było ciemno, to żadnych
          przegubów nie widziałem, no i numer boczny nie ten.
      • Gość: luki Re: Autobusowy albinos? IP: *.toya.net.pl 20.02.04, 19:00

> Jest to przegubowa wersja Mercedesa O 405 N.

Jaka przegubowa? To solówka O405N2 nr 1757 z klimatyzacją.

> Ma takie malowanie, ponieważ w
        > Łodzi jest tylko 1 taki pojazd. Ktoś widocznie chciał go wyróżnić.

Ale wymyśliłeś. Czasem lepiej jest powiedzieć "nie wiem".
        Zarówno 1757, jak i przegubowy 1790 to dawne autobusy testowe Mercedesa i były
        pokazywane w wielu polskich miastach. Przez łódzkie MPK zostały odkupione po
        okazyjnej cenie, a że sensu przemalowywania nowego autobusu nie ma - tak też
        nie zrobiono.
        • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:03
          Gość portalu: luki napisał(a):

> Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a):
          >
          > > Jest to przegubowa wersja Mercedesa O 405 N.
          >
          > Jaka przegubowa? To solówka O405N2 nr 1757 z klimatyzacją.
          >

Dobrze. Ale przegubowa wersja też jest. Skąd niby wiedzieć, jaką Hubar miał na
          myśli wersję...

> > Ma takie malowanie, ponieważ w
          > > Łodzi jest tylko 1 taki pojazd. Ktoś widocznie chciał go wyróżnić.
          >
          > Ale wymyśliłeś. Czasem lepiej jest powiedzieć "nie wiem".
          > Zarówno 1757, jak i przegubowy 1790 to dawne autobusy testowe Mercedesa i
          były
          > pokazywane w wielu polskich miastach. Przez łódzkie MPK zostały odkupione po
          > okazyjnej cenie, a że sensu przemalowywania nowego autobusu nie ma - tak też
          > nie zrobiono.

A jeśli chodzi o samo malowanie to faktycznie nie wiedziałem o tej sytuacji,
          ale ja nie mówię znowu, że jestem Einsteinem. A Ty zachowujesz się, jakbyś
          zjadł wszystkie rozumy...
          • Gość: luki Re: Autobusowy albinos? IP: *.toya.net.pl 20.02.04, 21:29

> Dobrze. Ale przegubowa wersja też jest. Skąd niby wiedzieć, jaką Hubar miał
            na
            > myśli wersję...

Bo podał numer taborowy i stwierdził, że widział go na nocnej linii. Faktycznie
            trudno określić, który autobus miał na myśli...

> A jeśli chodzi o samo malowanie to faktycznie nie wiedziałem o tej sytuacji,
            > ale ja nie mówię znowu, że jestem Einsteinem. A Ty zachowujesz się, jakbyś
            > zjadł wszystkie rozumy...

Odpowiadam na pytanie hubara. A skoro Ty zachowujesz się wręcz przeciwnie, to
            poszło sprostowanie do Twojej wypowiedzi.
            • hubar Re: Autobusowy albinos? 20.02.04, 21:42
              >Bo podał numer taborowy i stwierdził, że widział go na nocnej linii. Faktycznie
              >trudno określić, który autobus miał na myśli...
              ##
              Dzięki. Jeszcze dodałem, że nie był to przegub :-)
            • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 09:13

>
              > > Dobrze. Ale przegubowa wersja też jest. Skąd niby wiedzieć, jaką Hubar mia
              > ł
              > na
              > > myśli wersję...
              >
              > Bo podał numer taborowy i stwierdził, że widział go na nocnej linii.
              Faktycznie
              >
              > trudno określić, który autobus miał na myśli...

OK. Ale przepraszam bardzo. Ja nie wkuwam numerów taborowych na pamięć. Bardzo
              mi przykro.

> > A jeśli chodzi o samo malowanie to faktycznie nie wiedziałem o tej sytuacj
              > i,
              > > ale ja nie mówię znowu, że jestem Einsteinem. A Ty zachowujesz się, jakbyś
              >
              > > zjadł wszystkie rozumy...
              >
              > Odpowiadam na pytanie hubara. A skoro Ty zachowujesz się wręcz przeciwnie, to
              > poszło sprostowanie do Twojej wypowiedzi.

Nie było moim celem dezinformowanie hubara... Po za tym na nocnych czasami
              przeguby też jeżdżą.

Chciałbym jeszcze dodać, że dla mnie to nie było zwykłe sprostowanie, tylko
              pretensje do mnie z Twojej strony, że:
              1. nie znam nr taborowych
              2. nie wiedziałem, o atrakcyjnym kupnie tych Mercedesów itd.

Nikt wszystkiego jeszcze nie wie. Zamiast "Jaka znowu
              przegubowa??????????????????" mogłeś mnie grzecznie poinformować, że nie mam
              racji.
              • Gość: luki Re: Autobusowy albinos? IP: *.toya.net.pl 21.02.04, 14:02

> > Bo podał numer taborowy i stwierdził, że widział go na nocnej linii.
                > Faktycznie
                > >
                > > trudno określić, który autobus miał na myśli...
                >
                > OK. Ale przepraszam bardzo. Ja nie wkuwam numerów taborowych na pamięć.

To zupełnie tak samo jak ja. Jeśli coś się wyróżnia, to taki numer łatwo się
                zapamiętuje.

> Bardzo
                > mi przykro.

To już Twój problem.

> >
                > > Odpowiadam na pytanie hubara. A skoro Ty zachowujesz się wręcz przeciwnie,
                > to
                > > poszło sprostowanie do Twojej wypowiedzi.
                >
                > Nie było moim celem dezinformowanie hubara...

Intencją Radia Erewań też nie jest dezinformacja.

> Po za tym na nocnych czasami
                > przeguby też jeżdżą.

Tak, ostatni raz kilka m-cy temu.

>
                > Chciałbym jeszcze dodać, że dla mnie to nie było zwykłe sprostowanie, tylko
                > pretensje do mnie z Twojej strony, że:
                > 1. nie znam nr taborowych
                > 2. nie wiedziałem, o atrakcyjnym kupnie tych Mercedesów itd.

To Twoja interpretacja.

>
                > Nikt wszystkiego jeszcze nie wie. Zamiast "Jaka znowu
                > przegubowa??????????????????" mogłeś mnie grzecznie poinformować, że nie mam
                > racji.

Napisałem "Jaka przegubowa?", więc nie przeinaczaj. Jeśli uważasz, że Twoje
                wypowiedzi są grzeczne, to się mylisz, o czym grzecznie Cię informuję.
              • Gość: luki Re: Autobusowy albinos? IP: *.toya.net.pl 21.02.04, 14:05

> > Bo podał numer taborowy i stwierdził, że widział go na nocnej linii.
                > Faktycznie
                > >
                > > trudno określić, który autobus miał na myśli...
                >
                > OK. Ale przepraszam bardzo. Ja nie wkuwam numerów taborowych na pamięć.

To zupełnie jak ja. Te autobusy są charakterystyczne, więc numer łatwo się
                zapamiętuje.

> Bardzo
                > mi przykro.

To już Twój problem.

> Nie było moim celem dezinformowanie hubara...

Intencją Radia Erewań również nie jest dezinformacja.

> Po za tym na nocnych czasami
                > przeguby też jeżdżą.

Tak, osatni raz kilka miesięcy temu przez jeden dzień.

>
                > Chciałbym jeszcze dodać, że dla mnie to nie było zwykłe sprostowanie, tylko
                > pretensje do mnie z Twojej strony, że:
                > 1. nie znam nr taborowych
                > 2. nie wiedziałem, o atrakcyjnym kupnie tych Mercedesów itd.

To Twoja interpretacja. A może jesteś przewrażliwiony?

>
                > Nikt wszystkiego jeszcze nie wie. Zamiast "Jaka znowu
                > przegubowa??????????????????" mogłeś mnie grzecznie poinformować, że nie mam
                > racji.

Jeśli uważasz, że Twoje wypowiedzi są grzeczne, to grzecznie Cię informuję, że
                nie.
                • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 11:55

>
                  > > > Bo podał numer taborowy i stwierdził, że widział go na nocnej linii.
                  > > Faktycznie
                  > > >
                  > > > trudno określić, który autobus miał na myśli...
                  > >
                  > > OK. Ale przepraszam bardzo. Ja nie wkuwam numerów taborowych na pamięć.
                  >
                  > To zupełnie jak ja. Te autobusy są charakterystyczne, więc numer łatwo się
                  > zapamiętuje.

Nie ważne. Ważne, że nie uczę się nr taborowych nawet charakterystycznych
                  autobusów.

>
                  > > Nie było moim celem dezinformowanie hubara...
                  >
                  > Intencją Radia Erewań również nie jest dezinformacja.
                  >
                  Jesteś hamski.

> > Po za tym na nocnych czasami
                  > > przeguby też jeżdżą.
                  >
                  > Tak, osatni raz kilka miesięcy temu przez jeden dzień.

Fakt jest faktem - czasami, bo czasami, ale jeżdżą...

>
                  > >
                  > > Chciałbym jeszcze dodać, że dla mnie to nie było zwykłe sprostowanie, tylk
                  > o
                  > > pretensje do mnie z Twojej strony, że:
                  > > 1. nie znam nr taborowych
                  > > 2. nie wiedziałem, o atrakcyjnym kupnie tych Mercedesów itd.
                  >
                  > To Twoja interpretacja. A może jesteś przewrażliwiony?
                  >

Nie jestem przewrażliwiony, tylko Ty naskoczyłeś na mnie, jak gdyby moja
                  pomyłka to było przestępstwo...

> >
                  > > Nikt wszystkiego jeszcze nie wie. Zamiast "Jaka znowu
                  > > przegubowa??????????????????" mogłeś mnie grzecznie poinformować, że nie m
                  > am
                  > > racji.
                  >
                  > Jeśli uważasz, że Twoje wypowiedzi są grzeczne, to grzecznie Cię informuję,
                  że
                  > nie.

Twoje tymbardziej.
                  • Gość: luki Re: Autobusowy albinos? IP: *.toya.net.pl 22.02.04, 12:41

> > To zupełnie jak ja. Te autobusy są charakterystyczne, więc numer łatwo się
                    >
                    > > zapamiętuje.
                    >
                    > Nie ważne. Ważne, że nie uczę się nr taborowych nawet charakterystycznych
                    > autobusów.

To po co zabierasz głos w dyskusji, w której padają numerki?

>
                    > >
                    > > > Nie było moim celem dezinformowanie hubara...
                    > >
                    > > Intencją Radia Erewań również nie jest dezinformacja.
                    > >
                    > Jesteś hamski.

Lepiej Ci bobo? Jak masz mi coś więcej do powiedzenia, to zapraszam na priva,
                    bo wątpię aby innych forumowiczów ta dyskujsja jeszcze interesowała.

>
                    > > To Twoja interpretacja. A może jesteś przewrażliwiony?
                    > >
                    >
                    > Nie jestem przewrażliwiony, tylko Ty naskoczyłeś na mnie, jak gdyby moja
                    > pomyłka to było przestępstwo...

Widzisz, a jednak jesteś.

EOT z mojej strony.
                    • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 16:41

>
                      > > > To zupełnie jak ja. Te autobusy są charakterystyczne, więc numer łatw
                      > o się
                      > >
                      > > > zapamiętuje.
                      > >
                      > > Nie ważne. Ważne, że nie uczę się nr taborowych nawet charakterystycznych
                      > > autobusów.
                      >
                      > To po co zabierasz głos w dyskusji, w której padają numerki?
                      >

Myślałem, że dobrze mówię.

> >
                      > > >
                      > > > > Nie było moim celem dezinformowanie hubara...
                      > > >
                      > > > Intencją Radia Erewań również nie jest dezinformacja.
                      > > >
                      > > Jesteś hamski.
                      >
                      > Lepiej Ci bobo? Jak masz mi coś więcej do powiedzenia, to zapraszam na priva,
                      > bo wątpię aby innych forumowiczów ta dyskujsja jeszcze interesowała.

Nie chcę Cię wyzywać, ale mam ochotę to zrobić. Nie będę rozmawiał na privie -
                      teraz wszyscy widzą, jaka jesteś pusta Łukaszko.

> >
                      > > > To Twoja interpretacja. A może jesteś przewrażliwiony?
                      > > >
                      > >
                      > > Nie jestem przewrażliwiony, tylko Ty naskoczyłeś na mnie, jak gdyby moja
                      > > pomyłka to było przestępstwo...
                      >
                      > Widzisz, a jednak jesteś.
                      >
                      > EOT z mojej strony.

Nie ja jestem przewrażliwiony, tylko Ty jesteś hamska!

Ja się z Tobą naprawdę nie chcę kłucić, ale Ty tak na mnie naskoczyłeś, że źle
                      poinformowałem hubara, że normalnie mnie rozogniłeś.
                      • Gość: luki Re: Autobusowy albinos? IP: *.toya.net.pl 22.02.04, 17:01

> Nie chcę Cię wyzywać, ale mam ochotę to zrobić. Nie będę rozmawiał na privie -

> teraz wszyscy widzą, jaka jesteś pusta Łukaszko.
                        > Nie ja jestem przewrażliwiony, tylko Ty jesteś hamska!
                        >
                        > Ja się z Tobą naprawdę nie chcę kłucić, ale Ty tak na mnie naskoczyłeś, że
                        źle
                        > poinformowałem hubara, że normalnie mnie rozogniłeś.

"Kłócić", "chamska" - tak pisze się te wyrazy analfabeto.
                        Typowe odwaga małych ludzi, którzy korzystając z anonimowości internetu
                        pokazują swoje prawdziwe "ja". Ciekawe, czy w rzeczywistości byłabyś taka
                        odważna? Zresztą może to kiedyś to sprawdzimy Marcinko...
                        • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 18:35

>
                          > > Nie chcę Cię wyzywać, ale mam ochotę to zrobić. Nie będę rozmawiał na priv
                          > ie -
                          >
                          > > teraz wszyscy widzą, jaka jesteś pusta Łukaszko.
                          > > Nie ja jestem przewrażliwiony, tylko Ty jesteś hamska!
                          > >
                          > > Ja się z Tobą naprawdę nie chcę kłucić, ale Ty tak na mnie naskoczyłeś, że
                          >
                          > źle
                          > > poinformowałem hubara, że normalnie mnie rozogniłeś.
                          >
                          > "Kłócić", "chamska" - tak pisze się te wyrazy analfabeto.
                          > Typowe odwaga małych ludzi, którzy korzystając z anonimowości internetu
                          > pokazują swoje prawdziwe "ja". Ciekawe, czy w rzeczywistości byłabyś taka
                          > odważna? Zresztą może to kiedyś to sprawdzimy Marcinko...

Po 1. Łamiesz w tej chwili netykietę. - na forach i czatach nie wytyka się
                          nikomu błędów ortograficznych - nie jesteśmy w szkole
                          Po 2. hamska pisze sie moim zdaniem przez samo "h"

Na pewno nie trząsł bym się przed Tobą - nikt mnie nie będzie obrażał. Po za
                          tym zwyczajnie się mnie uczepiłeś. Pomylić sie nie wolno?
                          • Gość: J.S. Re: Autobusowy albinos? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.02.04, 23:55
                            > Po 2. hamska pisze sie moim zdaniem przez samo "h"

Twoim zdaniem powiadasz... A ja bym na twoim miejscu siegnal po slownik...
                          • ukalo Re: Autobusowy albinos? 23.02.04, 08:58
                            Jak to było? "Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia nie oblekają tego faktu we słowa...", czy jakoś tak?

Łukasz
                  • Gość: Artur Przezywacz Re: Autobusowy albinos? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.02.04, 17:16
                    > Jesteś hamski.

Chyba musisz ochlonac
                  • Gość: J.S. Re: Autobusowy albinos? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.02.04, 00:15
                    > Nie jestem przewrażliwiony, tylko Ty naskoczyłeś na mnie, jak gdyby moja
                    > pomyłka to było przestępstwo...

Nikt na ciebie nie naskakiwal. Dostales tylko sprostowanie. A ze dodajesz sobie
                    w rzekomo cytowanej wypowiedzi slowo "znowu" oraz tuzin wykrzyknikow - coz,
                    moze sam zaczynasz wtedy wierzyc, ze tak faktycznie bylo. Tlumaczenie, ze
                    O405GN jest tylko jeden i z tego powodu jest bialy, jest cokolwiek smieszne.
                    Jak sie czegos nie wie, to po wymyslac? A, nie tekst o Radiu Erewan byl chamski
                    (tak, "ch"amski) - chamski to byl Twoj wyjazd ze zwracaniem sie per "Lukaszko"
                    i caly ten rodzaj zenski. W zasadzie to bylo to zalosne.
              • Gość: Bart Re: Autobusowy albinos? IP: *.tpnets.com 21.02.04, 15:33
                Oj, nie wiesz czegoś i jeszcze się ciskasz. BTW, z tym "musiał go ktoś tak
                oznaczyć" to przedstawiasz sposób myślenia typowy dla małych dzieci, które
                myślą, iż wszystko KTOŚ musiał zrobić i nie rozumieją, iż np. dziura w tynku
                jest wynikiem jakiś zjawisk czy dłuższych procesów.
                • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:26
                  A czy Ty wiesz wszystko o komunikacji miejskiej? Nie bym był wcale tego taki
                  pewien... :/ Po za tym każdy się może pomylić. Za pewne nawet Tobie zdarza się
                  pomylić...
                  • Gość: Bart Re: Autobusowy albinos? IP: *.tpnets.com 21.02.04, 20:04
                    Oczywiście. Pomyłki mozna uniknąć mówiąc "nie wiem".
        • Gość: marcin_pabianice Re: Autobusowy albinos? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:05

>
          > > Jest to przegubowa wersja Mercedesa O 405 N.
          >
          > Jaka przegubowa? To solówka O405N2 nr 1757 z klimatyzacją.
          >

Dobrze. Ale przegubowa wersja też jest. Skąd niby wiedzieć, jaką Hubar miał na
          myśli wersję...

> > Ma takie malowanie, ponieważ w
          > > Łodzi jest tylko 1 taki pojazd. Ktoś widocznie chciał go wyróżnić.
          >
          > Ale wymyśliłeś. Czasem lepiej jest powiedzieć "nie wiem".
          > Zarówno 1757, jak i przegubowy 1790 to dawne autobusy testowe Mercedesa i
          były
          > pokazywane w wielu polskich miastach. Przez łódzkie MPK zostały odkupione po
          > okazyjnej cenie, a że sensu przemalowywania nowego autobusu nie ma - tak też
          > nie zrobiono.

A jeśli chodzi o samo malowanie to faktycznie nie wiedziałem o tej sytuacji,
          ale ja nie mówię znowu, że jestem Einsteinem. A Ty zachowujesz się, jakbyś
          zjadł wszystkie rozumy...

PS. Sorka, za niechcąco wysłany poprzedni mój post.
    • sluzbowo PR-110 4125 - albinos z poprzedniej epoki 26.02.04, 00:23
      Przypomniało mi się coś z czasów mej wczesnej młodości.

W 1981 (chyba) roku przyszła na Nowe Sady nowa partia Jelczy PR-110, znalazł
      się wśród nich odmieniec pomalowany odwrotnie niż reszta: był czerwony z
      kremowym pasem pośrodku. Miał numer taborowy 4125 (stąd mój wniosek, że był to
      rok 1981) i miał ksywę "Murzyn". Pomijając fakt, że w tamtych czasach
      występowały "przejściowe, chwilowe" z lakierem i można było zobaczyć
      np. "ogórki" w kolorze kawy z mlekiem, to ciekawi mnie, czy np. 4125 był
      przenaczony dla innego miasta, a do Łodzi trafił przypadkiem ... Może ktoś wie?

pzdr

sluzbowo
      • kmst120 albinos 01.05.04, 01:54
        Słuchajcie...Sprawa jest taka...w Łodzi sa dwa lub trzy autobusy o malowaniu
        biało czerwonym...są 1757 i 1790....mam watpliwości co do 1755 lub 1756...były
        to autobusy testowe stąd ich nietypowe malowanie...warto dodać, ze 1790 jest
        jedynym niskopodłogowym przegubowcem tej generacji w Polsce...
        • Gość: luki Re: albinos IP: *.toya.net.pl 01.05.04, 15:21
          Są dwa, ale to przecież jest już od dawna powiedziane w tej dyskusji, więc nie
          wiem czemu służy odświeżanie tego wątku?
          • kmst120 Re: albinos 01.05.04, 16:35
            Bo chciałem się dowiedzieć czy są dwa czy trzy
        • Gość: Bart Re: albinos IP: *.tpnets.com 01.05.04, 16:46
          "wyremontowali jeden tor na Włókniarzy":)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka