Dodaj do ulubionych

do burmistrza

02.05.10, 17:43
dlaczego w naszym miescie nie ma zadnych imprez??
Obserwuj wątek
    • selenka21 Re: do burmistrza 03.05.10, 07:25
      To pytanie należy raczej skierować do Pani Dyrektor Miejsko - Gminnego Ośrodka
      Kultury, która zapomniała ,że jej praca zaczyna się wtedy kiedy wszyscy inni
      mają dni wolne od pracy.
      • kiwaczek11 Zapomina??? 03.05.10, 17:13
        www.kulturazychlin.pl/aktualnosci/120-teatr-pinokio.html
        www.kulturazychlin.pl/aktualnosci/119-opera-operetka.html
        I dla młodszych i dla starszych.
        A ze się "IMPREZA" kojarzy tylko z disco polo na przyczepie , kasztelanem z kija
        i tanią kiełbasą, wiąc "koneserzy" zawiedzeni i rozczarowani.
    • damiano1919d Re: do burmistrza 03.05.10, 17:21
      w kutnie to zawsze sa imprezy a u nas nic nie ma tylko jakies durne
      przedstawienia dla dzieci
      • dinozaur_2010 Re: do burmistrza 03.05.10, 18:29
        damiano1919d napisał:

> w kutnie to zawsze sa imprezy a u nas nic nie ma tylko jakies durne
        > przedstawienia dla dzieci

Jak to nic nie ma? Wejdź na stronę internetową Domu Kultury i poczytaj
        • damiano1919d Re: do burmistrza 04.05.10, 09:07
          mi nie chodzi o jakies durne przedstawienia tylko o jakoms impreze
          • zychl-iniak Re: do burmistrza 04.05.10, 12:22
            Dlaczego dla różnych osób imprezy w Żychlinie kojarzą się z DISCO POLO.
            Czy w Kutnie było DISCO POLO. Nie były różne imprezy zarówno kulturalne jak i
            rozrywkowe. Był pokaz SIŁACZY, była gwiazda wieczoru, rajd rowerowy,
            uroczystości związane z 1, 2, 3 maja.
            Więc dlaczego piszecie, że DISCO POLO. A u nas w Żychlinie co nic!
            W domu kultury na pewno dzieje się bardzo dużo choć na jednym przedstawieniu
            miałem dużo zastrzeżeń do Pani Dyrektor. Na końcu przedstawienia z udziałem Pani
            Hanny Śleszyńskiej były rozdawane małe koszyczki z których jeden miał wygrać. I
            co i pewna Pani z rodziny Pani Dyrektor dostała mały koszyczek bez wygranej i
            co? i nagle pracownica domu kultury Zastępca Dyrektora podbiega do rodziny Pani
            Dyrektor i ukratkiem daje wygrany koszyczek tej pani. I co? I wielka wygrana bo
            mam koszyczek z wygraną a drugi chowam do torebki. Ale Pani z rodziny Pani
            dyrektor całowała się z Panem Burmistrzem i Panią Śleszyńskom.
            Ktoś zapyta skąd to wiem więc odpowiem siedziałem dokładnie przed Panią z
            rodziny Pani Dyrektor i dokładnie to widziałem (nie z plotek).
            I tak dyrekcja Domu Kultury straciła w moich oczach.
            • obywatelskie Re: do burmistrza 04.05.10, 21:52
              Heh, jeśli tak rzeczywiście było to trochę wstyd. Ja byłam z
              dzieckiem na "pinokiu" i żadnych zastrzeżeń organizacyjnych nie mam.
              Fajne przedstawienie zwłaszcza dla maluchów, z tym że przyznaję Ci
              zychl-iniak po części rację, przedstawienie trwało 40 minut
              a "majówka" co najmniej 3 dni. Wnioski same się nasuwają.
              • damiano1919d Re: do burmistrza 05.05.10, 07:32
                mi nie chodzi o jakoms impreze DISCO POLO tylko o jakoms normalna cos do
                podobnej co bylo w kutnie
                • marxymilian Re: do burmistrza 05.05.10, 21:33
                  Ja bym się tylko tak nieśmiało odezwał, że jak został zorganizowany koncert
                  zespołu "NOC" to nikogo nie było (fakt padało no ale), dalej kiedy były
                  organizowane pikniki koło Polo Marketu w zeszłym bodaj roku, ludzi było sporo,
                  ale po wszystkim usłyszeć było można jaka była lipa i jak to było bee.
                  Ogólnie mi osobiście też doskwiera brak rozrywek w tym miasteczku naszym, i
                  smuci mnie nieco by żeby potańczyć trzeba zrobić kilka kilometrów, by wyjść do
                  kawiarni trzeba zrobić kilka kilometrów, do kina to samo, do teatru też, na
                  basen niestety też, i do jeszcze kilku innych miejsc też.
                  "Miasto nie ma pieniędzy" stała wymówka, ale wydaje mi się, że miasto też nie ma
                  pomysłu. Poza niejako renowacją infrastruktury, wymianie chodników czy remontu
                  szkół nie ma pomysłu na to co dalej, jak by tu ludzi zachęcić by chciało im się
                  tu żyć a nie wegetować.

Tylko jest jedna rzecz o której nikt nie napisze. Jak?

Damiano może pogadaj z jakąś kapelą (dziś dzięki netowi kontakt jest prosty)
                  jaka ci się podoba, sporządź kosztorys takiej imprezy, rozeznaj się co do
                  miejsca gdzie by mogła się taka impreza odbyć. I złóż na biurko burmistrza, z
                  bananem na twarzy i tekstem "Tutaj Ja mam taki a taki pomysł by rozruszać te
                  wiochę". Wybraliście tego burmistrza i traktujecie go jak nie wiem, Stalina
                  który ma wam podyktować co macie robić, i bez jego gestu nic w mieście ruszyć
                  się nie może.
                  Obywatele miast wykazywać inicjatywę wolą biadolić, a jak jakiś się wyłamie
                  (może świeży i nie zna realiów, a może po prostu głupi, że się wychyla) to jest
                  szybko uświadamiany, że nie ma po co się starać bo i tak nikt nie doceni.
                  • zychl-iniak Re: do burmistrza 06.05.10, 07:37
                    A co my piszemy o 1, 2, 3 maju. Pan Burmistrz 1 maja spędził na wycieczce
                    organizowanej przez EMIT w Łodzi na meczu siatkówki wraz z żona. 2 maja
                    Burmistrz spędził na wycieczce siatkówki organizowanej przez EMIT w Łodzi wraz z
                    najlepszym kolegą Panem Kalinowskim.
                    Więc po co organizować ma obchody majowe skoro sam spędza czas na wycieczkach
                    organizowanych przez innych. Brak Burmistrza na majówkach to brak imprez w
                    Żychlinie. On się świetnie bawił a wy?
                    I trochę za dużo imprez nasz Burmistrz spędza z Panem Kalinowskim oraz Panem
                    Kaczmarekiem (wspólne wycieczki, bale karnawałowe, sylwester). Nasz burmistrz to
                    dobry chłopak ma u mnie duże poparcie jednak chyba pomału się wypala i chyba
                    nasze lokalne firmy wykorzystują jego zaufanie. Jednak Pan Burmistrz jest
                    jedynym burmistrzem który wiele zrobił dla Żychlina oraz mocno zadłużył nasze
                    miasto.
                    • dinozaur_2010 Re: do burmistrza 06.05.10, 09:16
                      Ciągłe narzekanie i nic więcej. Ten burmistrz nie, poprzedni nie,
                      wcześniej wybrani też nie. A więc każdy jest do bani ? A radni są ok ?
                      Mnie się wydaje że to mieszkańcy są mało wymagający w stosunku do
                      wybieranych radnych, do ich kompetencji, ich pracy na rzecz miasta i
                      gminy. A co do burmistrza. Nam potrzebny jest dobry gospodarz , bo
                      miłych, pięknie mówiących i oczytanych już mieliśmy. Stwierdzam
                      bezstronnie że obecny urzędujący burmistrz jest najlepszym z dotychczas
                      przez nas wybieranych.
                      • zychl-iniak Re: do burmistrza 06.05.10, 13:13
                        Tu masz rację nasz obecnie Panujący Burmistrz zrobił najwięcej. Mnie ciekawi
                        tyko na ile zadłużono Gminę. Interesuje mnie to dlatego żeby kolejny burmistrz
                        nie musiał spłacać zadłużenia poprzedniego (wtedy nic nie zrobi). Trzeba przyjąć
                        za fakt, że obecnie Panujący Burmistrz przyjął po poprzednim Burmistrzu dobre
                        podłoże do rządzenia.
                        Czyli:
                        1. Gmina nie była zadłużona (wszystkie kredyty i zaległości zostały spłacone)
                        2. Projekty między innymi kanalizacji na wsi Pasieka oraz ul.1 maja były
                        wykonane oraz był złożony wniosek do UE o dofinansowanie
                        3. Był wykonany projekt kanalizacji na ul.3-maja oraz Sannickiej
                        4. Itp.
                        Dobre rządzenie to właśnie dobre podłoże jakie zrobili poprzednicy oraz dobry
                        czas na projekty finansowane z Budżetu Państwa. Takie projekty finansowane z
                        Państwa to boiska tzw. Orliki które rosną we wszystkich miastach jak grzyby po
                        deszczu tak jak u Nas.
                        Burmistrz zrobił wiele ale za duże pieniądze zadłużające Gminę. Jednak jak
                        inwestować bez kredytów?
                        Brakuje mi dofinansowań ze środków UE co by pomogło w inwestycjach i zmniejszyło
                        długi Gminy jednak jest to poprzeczka którą Burmistrz i jego pracownicy nie mogą
                        przeskoczyć.
                        Popieram Burmistrza jest ok jednak proszę mniej pokazuj się z Panami
                        wygrywającymi przetargi Gminne (na imprezach różnego typu) bo ktoś to kiedyś
                        wykorzysta w czasie wyborów lub naśle jakieś kontrole na Gminę.
                        Burmistrz wykonał dużo dobrego dla Gminy ale też trochę złego.
                        Moim zdaniem w skali od 1-6 ma 4+.
                        Pozdrawiam
                        • kwazar_007 Re: do burmistrza 08.06.10, 13:12
                          Miło, że ktoś sprawiedliwie zauważył, że poprzedni
                          burmistrz "odziedziczył" zadłużenie, które spłacał i fakt ten bardzo
                          ograniczył możliwości jego działania.
                      • wikunia08 Re: do burmistrza 06.05.10, 17:59
                        W 100%zgadzam się z tym co napisał dinozaur 2010.
                    • zawsze.dociekliwy Re: do burmistrza 07.06.10, 19:56
                      Fajnie:)
                      Wszyscy już wiemy jakie panują układy z PANEM Kalinowskim.
                      Współpraca, przyjaźń, partnerstwo ręka w rękę.

• bylyzychliniak Re: do burmistrza 07.06.10, 22:33
                        Większość zakupów w UM jest robione z wolnej ręki bez jakiegokolwiek
                        rozeznania rynku - jakim jest np zapytanie ofertowe wysłane do kilku
                        firm. Zakupy są robione u swoich znajomych kolesi lub w firmach z
                        poza naszego miasta (ciągle tych samych) sprawdzonych i zaufanych :)
                        Przetarg można w łatwy spos. ominąć dzieląc zamówienie na dwie lub
                        trzy w zależności od kwoty części. Dzieląc zamówienia nie
                        przekraczamy kwoty która zmusza nas ustawowo do rozpisania przetargu
                        i gra muzyka hulaj dusza piekła nie ma. Mam nadzieję że w końcu ktoś
                        im się do dupy dobierze. Najlepiej było by sprawdzić zakupy oraz
                        postępowania pare lat wstecz.
                        • bogus.1 Re: do burmistrza 08.06.10, 06:07
                          A gdzie jest Komisja Rewizyjna Rady Miasta ?
                          • obserwator.only Re: do burmistrza 09.06.10, 01:19
                            Dobre pytanie :) Poczytajcie protokoły Rady na BIP-ie. Pan Marek Jędrzejczak
                            jest jedynym członkiem tej komisji, który chce prowadzić kontrole, jego wnioski
                            są bez żadnego poparcia w komisji. Ustawicznie zostaje "kopany" na każdej sesji
                            przez popleczników burmistrza trzymających władzę Stefaniaka, Rosińskiego,
                            Kowalskiego... To zaplecze miłościwie nam panującego, wspólne biby, wspólne
                            interesy. Każdego sprzeciwiającego się hegemonii, zadłużaniu gminy, wydatkom
                            czysto pod publikę i pod drugą kadencję, poddaje się linczowi. Poczytajcie jak
                            nie wpuszczono do komisji rewizyjnej Stasiaka, jak uprzykrza się bycie radną
                            Kubickiej, czy radnym Grasce czy Lasce. Ot macie obraz z perspektywy nowej
                            władzy (a może starej) przecież owa większość to postkomuna.
                            • obywatel.pl.48 Re: do burmistrza 16.06.10, 13:00
                              A dlaczego takich spraw nie wyciągacie na posiedzeniach Rady Miejskiej
                              tylko na tym forum ? Będąc na posiedzeniu RM, a są otwarte dla każdego
                              obywatela, można zadawać pytania i żądać mądrej odpowiedzi, nie
                              głupawej oczywiście jak to bywało w dawnych czasach.
                          • zawsze.dociekliwy Re: do burmistrza 14.06.10, 15:42
                            Komisja rewizyjna nie ma czasu na sprawozdania :)

Dlaczego firma RAF- DET Rafał Kalinowski posrusza się wraz z
                            pracownikami strzętem i maszynami na które nie posiada uprawnień.

Dlaczego chce UG wydatkować 850 000 na starówkę a nie
                            750 000 brutto tak jak w przetargu?
                            • bylyzychliniak Re: do burmistrza 15.06.10, 13:27
                              Dajcie spoks z tymi uprawnieniami. Każdy orze jak może i takich
                              spraw nie wyciągajmy bo to nieładnie na forum kogoś podpierdalać.
                              Inną sprawą jest wydatkowanie jak piszesz sumy większej niż zawartej
                              w umowie po zakończeniu przetargu. Stary wybieg polegający na
                              zaniżeniu kwoty wykonania robót a potem będziemy pisali aneksy do
                              umowy pod pretekstem błędu w specyfikacji istotnych warunków
                              zamówienia - pretekstem mogą być nieoczekiwane niezawarte w
                              specyfikacji dodatkowe roboty czynności wynikłe w czasie trwania już
                              prac i tak dalej i tak dalej. Zabawę taką można prowadzić tylko i
                              wyłacznie mając świadomość że druga strona na to pozwoli. Jeśli tak
                              jest wnioski nasuwają się same. Komisja jest od tego żeby tego
                              rodzaju sprawy kontrolować. Skoro tego nie robi ludzie zaczynają
                              gadać powstają domysły i plotki. Pytam się po co ???? skoro wszystko
                              jest ok a władza czysta jak biel to czemu komisja nie działa w
                              sposób prawidłowy?
                              • zawsze.dociekliwy Re: do burmistrza 16.06.10, 18:40
                                Może i tak ( wnikliwość obywatelska w uprawnienia), ale dlaczego
                                zleceniodawca środków publicznych tego nieweryfikuje??
                                Może faktycznie :
                                lepiej jak urwie noge pracownikowi, który pracuje na ,, czarno" ?
    • prawystarzec Re: do burmistrza 13.07.10, 23:06
      dlaczego żychlin ma tak drogie centralne ogrzewanie i ciepłą wodę
      • starywyga4 Re: do burmistrza 17.08.10, 20:54
        prawystarzec napisał:

> dlaczego żychlin ma tak drogie centralne ogrzewanie i ciepłą wodę

Pytanie wprawdzie do burmistrza, ale pozwolę sobie w telegraficznym skrócie przypomnieć bo na tym forum już kiedyś pisałem. Według mojej wiedzy są dwie przyczyny tego stanu:
        Po pierwsze, w czasie prywatyzacji Emitu zarząd gminy nie zgłosił do ówczesnego Min. Przekształceń Własnościowych roszczeń dotyczących udziałów gminy w majątku prywatyzowanej firmy. Taki wymóg nakładał ustawodawca w stosunku do osób fizycznych i prawnych mający swoje udziały w komercjalizowanych i prywatyzowanych firmach państwowych. Gmina jako współinwestor kotłowni w relacjach 50/50 miała prawo ubiegać się o ustanowienie współwłasności tejże inwestycji lub ustanowienie innej formy własnościowej na nią, czyli kotłownie.
        Nie zrobiono tego i mamy to co mamy. Dziś nie ma większego znaczenia czy winny ten czy tamten, fakt jest faktem. Moim zdaniem stało się tak, że to co miało temu społeczeństwu służyć jest ich udręką.
        Po drugie do pozycji monopolistycznej na dostarczanie ciepła dla Żychlina przyczyniła się blokada budowy spalarni odpadów, która poprzez termiczną utylizację odpadów dostarczałaby ciepło dla mieszkańców, a po ewentualnym zainstalowaniu kotła węglowego byłaby alternatywą dla kotłowni emitowskiej, czyli konkurencyjnym źródłem ciepła.
        Ale to już było i nie wróci więcej takie są słowa piosenki, a rzeczywistość może być zgoła inna.
        Może się okazać, że ustanowiony zostanie następny monopolista tym razem od śmieci. Jak wiadomo nasze wysypisko w szybkim tempie się zapełnia i żywot jego dobiega końca, nie będę tu mówił o przyczynach bo te są ogólnie znane. Według informacji uzyskanej z wiarygodnego źródła na spotkaniu z radnymi burmistrz wyszedł z propozycją oddania tegoż wysypiska firmie specjalistycznej,” która zapewni prawidłową jego eksploatację i systematycznie nastąpi jego wygaszanie”. Czyżby dotychczas zarządzający robił to nieprawidłowo? Firmą tą miałaby być kutnowska spółka, konkurencyjna w stosunku do gminnej spółki MIG MA, która zajmuje się eksploatacją wysypiska. Pytałem nawet jednego z radnych będącego zwolennikiem propozycji burmistrza a co jak wysypisko zostanie zamknięte? Czy nie lepiej byłoby zabezpieczyć teren pod nowe wysypisko zamiast wydawać miliony na urządzanie parku i fontann?
        Odpowiedź "w Żychlinie ma być ładnie a śmieci się będzie wywozić na kutnowskie wysypisko”
        Może i racja tylko ile to będzie nas kosztować?
    • prawystarzec Re: do burmistrza 17.07.10, 10:54
      damiano1919d napisał:

> dlaczego w naszym miescie nie ma zadnych imprez??

Są imprezy ale w porze nocnej na Osiedlu Traugutta. W tym tygodniu w
      godzinach pory nocnej rozwydrzone grupki młodzieży wrzeszczą, krzyczą
      dając wyraz nieludzkiej głupoty a policja nie reaguje. W związku z
      tym my mieszkańcy Żychlina jesteśmy zbulwersowani brakiem reakcji
      władz na takie chuligańskie wybryki. Panie Burmistrzu, oczekujemy na
      skuteczną pańską interwencję u kierownictwa Policji.

• brykux Re: do burmistrza 19.07.10, 12:58
        W Żychlinie są chuligani ?
      • misza122 Re: do burmistrza 20.07.10, 15:45
        odnośnie wpisu "prawystarzec", zgadzam się w 100%, to co się dzieje na osiedlu
        Traugutta Zachód jest nie do pomyślenia. Noce są przespane tylko wówczas, gdy na
        dworze pada deszcz i młodzież nie siedzi na skwerku między blokami Traugutta 16
        a 18. W żadnym innym mieście jest to nie do pomyślenia, tu z ciszy nocnej nikt
        sobie nic nie robi. Strach tamtędy przejść, strach zwrócić uwagę. Pragnę
        zauważyć, że wkoło mieszkają ludzie starsi, chorzy, maleńkie dzieci i ludzie
        pracujący, zresztą kto by nie mieszkał, każdy ma prawo do spokoju w nocy, gdzie
        są rodzice tej młodzieży, pewnie śpią spokojnie, nikt im spania nie przerywa a
        to, co robią ich synowie i córki (tak, tak, dziewczyny też tam są)mało ich
        interesuje.
        Na szczęście jest jedna osoba, która nagrywa to, co się dzieje w nocy, robi to
        po to, aby przesłać do Komendy Wojewódzkiej w Łodzi i pokazać jak bezkarnie bawi
        się nocą młodzież żychlińska.
        • kot9933 Re: do burmistrza 20.07.10, 17:43
          A ja się pytam - Gdzie są rodzice ? Gdzie jest Policja ? To nie jest
          jedyne miejsce schadzek tej cudownej młodzieży. Miejscem następnym jest
          blok 9 Oś Traugutta 4 klatka. Jak wygląda boisko przy tym bloku w
          niedzielę rano kiedy nikt ze spółdzielnii nie sprząta.Do Policji
          beretem dorzuci z tego miejsca i nic się nie dzieje zero reakcji
          • prawystarzec Re: do burmistrza 20.07.10, 18:15
            Winę za takie nocne incydenty ponoszą wszyscy mieszkańcy budynków,
            łącznie z radnymi miejskimi, burmistrzem i policjantami mieszkającymi
            we wszystkich zasobach mieszkaniowych Spółdzielni Mieszkaniowej. Dla
            mnie niezrozumiałym jest taka ogólna głuchota i bezczynność tych
            ludzi w tej sprawie. Przecież jest sporządzany coroczny raport z
            bezpieczeństwa panującego w naszym mieście i gminie. Jak on wygląda ?
            Czy wszystko jest cacy ? W ostatnim czasie w mediach pojawiło się
            obiecywane monitorowanie miejsc szczególnych w wybryki chuligańskie.
            I co ? Jest monitoring ? Miały być płatne dodatkowe dyżury policji.
            Są ? I co dalej ? Panie Burmistrzu niedługo wybory. Czy pamięta pan o
            tym co dla nas jest bardzo ważne ?
            • profesor76 Re: do burmistrza 20.07.10, 18:49
              winę za taki stan rzeczy ponosimy my sami i zamiast zabrać się do roboty i skończyć z tym, a jest to do załatwienia, po prostu marudzimy i obwiniamy kogo tylko popadnie ( i to jeszcze na forum, pod loginem ).
              moi drodzy, sprawa jest prosta, wymaga troszeczkę poświęcenia, ale z tym to będzie już pewnie trudniej.
              zgłasza się interwencję na komendę, ale nie anonimowo, tylko formalnie, a później się tą interwencję lub jej brak nagrywa. jeżeli te interwencje nie przynoszą rezultatu, także formalnie, zgłasza się je wyżej tzn. do komendy powiatowej lub wojewódzkiej i zapewniam Was, że wcześniej czy później można zrobić z tym porządek !!!
              tak zrobiono w Kutnie na Zhp i na Łąkoszynie, a tam jest młodzieży więcej i jest ona o wiele gorsza !
              więc, jeżeli przeszkadzają Wam wrzeszczący małolaci w Żychlinie to nie siadajcie do kompa i nie marudźcie, tylko działajcie !!!
              do roboty !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka