hubar 02.03.04, 00:35 Świetna wiadomość! Jest dobrze, trzymajmy kciuki! :-D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: McKinsey pomaga Łodzi 02.03.04, 07:48 BOMBA! Trzymam wszystkie kciuki za powodzenie tych pnalów :D <@><@> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blower terefere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 08:50 wszystko bedzie wg zasady: "mialo byc tak pieknie a jest jak zawsze". Albo inna prawda: "z gowna bata nie ukrecisz". Zapamietajcie sobie ten artykul i przeczytajcie sobie za rok, sami bedziecie smiac sie ze swojej naiwnosci. ps ciekawe, pomogli w wolfsburgu ? Przyszli do VW i pomogli :)))) Pewnie tak samo ja moge dzis pojsc do Microsoftu i tez mu pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parthenos Pewno zbuduja nowy hipermarket IP: *.wise.edt.ericsson.se 02.03.04, 10:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalet !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 02.03.04, 13:25 U kogos widoczny jest brak pozytywnego myslenia. Gdyby wszyscy tak mysleli to ten kraj juz by nie istniał. A ja wierze w sukces tego projetu i wielu innych:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyLe25 SUPER BEDZIE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 21:09 McKinsey to switna firam i wie co robi. Maja za dobra marke aby zrobic jakiegos "babola". Oczywiscie nie od razu bedzie super ale bedzie ! A malkontentom juz dziekujemy, tutaj potrzeba ludzi z wizja a nie samych szarych ludkow co tylko dobija to Kochane MIASTo przez duże "Ł". A odnosnie przykladow to wiedzcie niedowiarki ze to wlasnie McKinsey zaproponowal lokalizcje w Lodzi banku internetowego Mb..ku i M...tiBanku wiec i tak juz duzo zrobili, a to wszytko dzieki czlowiekowi z wizja ( przez pierwszego banku ) Jak sie chce to mozna a nie tylko krecic palcem w nosie i wydlubywac kulki :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.wroclaw.mm.pl 02.03.04, 10:29 To koniec Lodzi. Wyrazy wspolczucia. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.centertel.pl 02.03.04, 10:43 Pracowałem z Nimi przy kilku projektach w mojej firmie. Są naprawde bardzo dobrymi fachowcami, i jest szansa że coś z tego będzie dla Łodzi. Czekam na efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.wroclaw.mm.pl 03.03.04, 17:51 Gość portalu: gosc napisał(a): > Pracowałem z Nimi przy kilku projektach w mojej firmie. > Są naprawde bardzo dobrymi fachowcami, i jest szansa że coś z tego będzie dla > Łodzi. O tak. Firma specjalizujaca sie w redukcji kosztow bedzie profesjonalnie zwiekszac w Lodzi bezrobocie. I obym sie mylil. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.net-serwis.pl 02.03.04, 11:10 do Łodzi nie da się ściągnąć inwestorów bo w tym chorym mieście nic nie ma poza nędznymi knajpami na prowincjonalnej uliczce o nazwie Piotrkowska. Sny o potędze, lotnisko "międzynarodowe" itp. bzdury. Najpierw wymieńcie sobie tego prezydenta i kupę jego urzędasów a potem myślcie o inwestorach. Fakt, można zbudować jeszcze jeden hipermarket, chyba nie ma w Łodzi Auchana? no nie? Zeby nie było że jestem złośliwy ale też pochodzę z Łodzi i dość długo tam mieszkałem (niestety zbyt długo.......) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.bremultibank.com.pl 02.03.04, 12:39 A świstak siedzi i zawija te sreberka... Cieszymy się, że już stąd wyjechałeś :)) Nic nie ma? No to skreśliłeś z powierzchni Ziemii: - centralę mBanku - pewnie nie słyszałeś ;P - centralę MultiBanku - czwarty bank w Polsce pod względem udzielonych kredytów hipotecznych - razem w tych dwóch bankach pracuje kilkaset wysokiej klasy specjalistów za wynagrodzenie wyższe od średniej łódzkiej - centrum finansowe Philipsa - baaa, to zburzyłeś zanim je na dobre wybudowali ;) - centrum finansowe GE Capital - fabryki Boscha, Siemensa, Ariston, Indesit, Gillette, ABB i chyba jeszcze? Nie twierdzę, że jest super, ale woda sodowa Ci kolego do głowy uderzyła. A tę Warszawę to niestety za pieniądze wszystkich Polaków budują. Tylko szkoda, że musicie godzinę do pracy jechać autem jeśli chcecie pod lasem mieć dom ;))) Mam nadzieję, że tam gdzie mieszkasz jednak nie ograniczacie się do supermarketów - to naprawdę nie jest klucz do sukcesu... :) pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalet Za tę odpowiedz nalezy sie IP: *.retsat1.com.pl 02.03.04, 13:28 Nagroda. Siwtny komentarz. Wyrazy uznania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: 217.113.233.* 02.03.04, 21:59 Ha, i zapomniałem o takich firmach jak - producent odzieży Reserved - producent odzieży Top Secret - producent odzieży Hexeline Czy ludziom w tej Warszawie wszystkim się wydaje, że poza Warszawą to stepy akermańskie? ;))) pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: McKinsey pomaga Łodzi 02.03.04, 15:36 Szkoda gadać kolego... Z Ciebie teraz pewnie całkiem rodowity wszawiam jest co nie? Jak ponad 75% wszawiaków jesteś tam w pierwszym pokoleniu i już zapominasz skąd jesteś. A jak nawet Ci się od świeta przypomni to plujesz, bo to złe i nie warte uznania, bos teraz ze slolycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania brawo! IP: *.soch.lu.se 02.03.04, 15:42 Komentarz "krzyska" jest swietny!BRAWO BRAWO BRAWO! Bedzie dobrze :) Lodz jest cudna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blower brawo ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 16:08 Jaka odpowiedz Krzyska? kochani te pare firm w drugim co do wielkosci miescie w Polsce? Montownie ktore powstaly nie dlatego, ze wladze preznie dzialaly, tylko dlatego, ze bezrobocie doszlo do takiego punktu, ze maja setki pracownikow po najnizszej krajowej? O mBanku poczytajcie sobie na forum pl.biznes.banki , zobaczycie jakie jest podejscie tej "szacownej" instytucji do pracownikow. Poza tym jestem na biezaco w temacie przenoszenia pewnej firmy z zachodu na teren Lodzi - i wiem jakie mamy problemy w Lodzi. Problemy mamy dlatego, ze szefostwo wyraznie nam powiedzialo : "zadnych lapowek" - no i sprawy ciagna sie miesiacami. Przyjazne nastawienie do inwestorow to czysta teoria, kazdy urzedas tylko patrzy ile z tego wszystkiego mozna miec dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: brawo ???? IP: *.bremultibank.com.pl 02.03.04, 16:45 Hej, 1. To kiedy w końcu będzie ta IKEA? ;) 2. pl.biznes.banki znam na wylot i średnio z jego wiarygodnością bywa :) - zobacz z jakiego IP piszę - to co się dzieje w mBanku też znam. Sądzisz, że ludzie by tu pracowali za średnią łódzką? Takiego banku nie tworzą byle ludzie. Nie zarabiają tyle co w Warszawie, ale na tyle dużo by jednak tu pozostali - do Warszawy nie jest aż tak daleko (przeprowadzić się lub dojeżdżać). 3. To, że mBank/MultiBank są w Łodzi to absolutnie nie jest zaleta władz. Tylko dzięki determinacji Lachowskiego Łódź ma centralę liczącego się banku (obok Wrocławia i ofkoz Warszawy). 4. I to mnie właśnie zadziwia, że pomimo takich kłód pod nogi jednak przychodzą tu inwestycje - a więc jest sens (co mnie w sumie nie zadziwia - 800 tys mieszkańców, tania siła robocza, dużo studentów, dobre położenie komunikacyjne) 5. To nic złego, że Łódź przyciąga niższymi kosztami - na tym polega w głównej mierze inwestowanie. Warszawiacy świetnie zarabiają ale mają równie dosyć życia w swoim mieście co Łodzianie. Okres kosmicznych płac w Warszawie też się kończy. W taki sposób jak Łódź wybijało się wiele miast na świecie (z taniości siły roboczej) - gdyby tylko władze chciały pomóc... 6. Gdzie indziej nie jest też różowo. W trójmieście lekka kicha chwilowo, osławiony Śląsk popada w ruinę (w Bytomiu będzie za niedługo 30% bezrobocia, w Zabrzu jest ponad 20%) i żyją na dotacjach. Imponują Wrocław, Poznań (ale też rozczarowuje), Szczecin, Kraków tradycyjnie radzi sobie nieźle. A Warszawa? Efekt skali i centralizacji kraju. Myślę, że jest duża szansa - zwłaszcza, ze możemy wyciągnąć trochę kasy z UE i że koło Łodzi będą się krzyżowały 2 autostrady o kapitalnym znaczeniu dla ruchu Europy. Priorytetem dla władz Łodzi powinno być: 1. Pełnowymiarowa płyta na Lublinku 2. Pełnowymiarowa płyta na Lublinku 3. Pełnowymiarowa płyta na Lublinku ;) 4. Zachęty podatkowe, socjalne itp dla inwestycji typu Phillips, McKinsey, BRE itd 5. Połączenie kolejowe poniżej 1h z Warszawą 6. Minium jeszcze 2-3 porządne centra rozrywkowe - z parkami wodnymi, dodatkowymi atrakcjami (jak np opisywany sztuczny stok) 6. Autostrada do Poznania i granicy Niemieckiej - ponoć ma być do 2005 7. Autostrada do Warszawy 8. Autostrada na Śląsk 9. Autostrada nad morze (resztę przedstawię w programie wyborczym ;) Dlaczego komunikacja i rozrywka są tak ważne? Nie można na Łódź patrzeć tylko przez pryzmat jej mieszkańców jeśli mamy tu osiągnąć suckes. Sztuką jest myśleć tak by Łódź była atrakcyjnym miejscem do mieszkania dla osób z innych regionów. Najbardziej inteligentni ludzie, mobilni - przeprowadzają się, jeżdżą po Polsce. Najczęściej dziś do Warszawy, Wrocławia, Krakowa. Ale co ciekawe - i do Łodzi czasem się ktoś przeprowadzi :))) Ale żeby tu kogoś ściągnąć to musi mieć - łatwy dojazd do domu na łikendy (za granicę - stąd lotnisko, i w kraju - drogi, bo na kolej to nie ma co liczyć). No i musi mieć co robić po pracy i w łikendy jeśli już zostanie. A w Łodzi brak masowej rozrywki. Same puby to za mało, teatry, galerie - nie oszukujmy się, mało kto się tym interesuje. Dzisiejsi yuppies chcą parków wodnych, centrów fitness, sztucznych stoków, łazić na zakupy do ogromnych i estetycznych centrów handlowych (czy to się komuś i Kropie podoba czy nie), kin, koncertów! raz na jakiś czas znanych gwiazd, no i przede wszystkim estetycznego i bezpiecznego centrum - przynajmniej jakiś kawałek miasta gdzie patrząc we wszystkie strony będzie łądnie i czysto (tak zrobił Wrocław i przyciąga tym ludzi, którzy rezygnują z Warszawy na rzecz Wrocławia). I dopiero takie myślenie, takie prace spowodują, że inwestycje firm będą miały prawdziwy sens. Bo ludzie w nowoczesnych firmach i z dobrymi pensjami (a już teraz są takie jaskółki w Łodzi) nie myślą tylko o pensjach, ale właśnie o tym by czuć się przyjemnie w tym mieście i łatwo wyjechać stąd na wakacje (samolot zatem to mus i dobre drogi) czy do rodziców w odwiedziny. Łódź to miasto z duszą - jak Wrocław czy Kraków. Trzeba tylko włożyć tu dużo pracy. A Warszawa najzwyczajniej tej duszy nie ma i mieć długo nie będzie. I pomimo tego, że cała masa ludzi tam pracuje i każdy z nas może tam trafić - to mało kto jest tam szczęśliwy jeśli odrzuci jedno kryterium: zarobki. Czego sobie i Wam życzę... Trochę z pewnością popadająć w marzenia... :))) Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
hubar BRAWO!!! 02.03.04, 22:21 OT Czemy wszyscy na tym wątku piszą o Łodzi, że to "drugie co do wielkości miasto w Polsce"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: brawo ???? IP: *.toya.net.pl 03.03.04, 10:22 Cieszę się, z tylu optymistycznych informacji.Oby wielu takich pozostawało w Łodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: brawo ???? IP: *.p.lodz.pl 03.03.04, 19:55 > 1. To kiedy w końcu będzie ta IKEA? ;) Zapytaj sie ministra rolnictwa spod glowna, on nie chce odrolnic gruntow pod nią... 2. > 6. Gdzie indziej nie jest też różowo. W trójmieście lekka kicha chwilowo, > osławiony Śląsk popada w ruinę (w Bytomiu będzie za niedługo 30% bezrobocia, w > Zabrzu jest ponad 20%) i żyją na dotacjach. Imponują Wrocław, Poznań (ale też > rozczarowuje), Szczecin, Kraków tradycyjnie radzi sobie nieźle. A Warszawa? > Efekt skali i centralizacji kraju. W lodzi ruszylo sie pierwszy raz od kilku lat... I pierwszy raz od kilkunastu wladze centralne zauwazyly ze lodz to milionowe miasto. Wczesniej chyba stawiali filizanke z kawa posrodku mapy > 1. Pełnowymiarowa płyta na Lublinku To chyba robia... > 4. Zachęty podatkowe, socjalne itp dla inwestycji typu Phillips, McKinsey, BRE > itd Boje sie ze od tego nie jest UML a panstwo. W takim kraju zyjemy... > 5. Połączenie kolejowe poniżej 1h z Warszawą To sprawa PKP. Szkoda tylko ze media lodzkie nie pisza o polityce PKP wobec tego miasta. Tak przy okazji polecam mapke o inwestycjach PLK na najblizsze 10 lat. Z ich strony czyli aktualna... www.plk-sa.pl/MAPA_200_5F250km_h.gif Podobno maja byc pewne odstepstwa dzieki premierowi, ale jak sie rzad zmieni to moze byc kicha... > 6. Minium jeszcze 2-3 porządne centra rozrywkowe - z parkami wodnymi, > dodatkowymi atrakcjami (jak np opisywany sztuczny stok) Pod tytm wzgledem no moze poza warszawa to nam nikt za dwa latanie podskoczy, ale nowe by sie przydaly. 6. Autostrada do Poznania i granicy Niemieckiej - ponoć ma być do 2005 > 7. Autostrada do Warszawy > 8. Autostrada na Śląsk > 9. Autostrada nad morze Bedzie do warszawy, inne w mglistej przyszlosci, najpredzej do wroclawia oczywiscie przez piotrkow zeby warszawiacy nie musieli nadrabiac drogi... Dzisiejsi yuppies chcą parków wodnych, centrów fitness, > sztucznych stoków, łazić na zakupy do ogromnych i estetycznych centrów > handlowych (czy to się komuś i Kropie podoba czy nie), kin, koncertów! raz na > jakiś czas znanych gwiazd, no i przede wszystkim estetycznego i bezpiecznego > centrum - przynajmniej jakiś kawałek miasta gdzie patrząc we wszystkie strony > będzie łądnie i czysto Czyli zapomniales o najwazniejszym punkcie! Rewitalizacja centrum!!! Bez niej nawet trzy manufaktury i autostrada do radomia ci nie pomoze... > Łódź to miasto z duszą - jak Wrocław czy Kraków. Trzeba tylko włożyć tu dużo > pracy. I tu sie zgadzam. Ja proponuje zeby zaczac od przebudzenia mieszkancow! Lodz potrzebuje przede wszystkim kasy, bo to ona jest podstawa do rozwoju. Czyli zanim zaczniemy pracowac moze zacznijmy domagac sie o pieniadze ktore lodzi sie naleza. Dla przykladu warszawskie wydatki na inwestycje w komunikacje to 1000mln pln, lodzkie 70 mln pln. I to jest podstawa. Bez pieniedzy nie da sie zrobic wiekszosci twoich punktow... Nie odrestaurujesz lodzkich kamienic bez pieniedzy, nie zbudujesz szybkiej kolei bez pieniedzy, nawet lotniska bez pieniedzy sie nie da zrobic.. A i jeden dla mnie bardzo wazny punkt. Lodz potrzebuje wlasnych lokalnych mediow z prawdziwego zdarzenia, ktore nie beda latac i wyluskiwac kolejnych "afer" (ostatnio smiglowcowa, okazalo sie ze w kilku smiglowcach zamontowano stare smigla i juz jest afera) ale pokazywac glupote wladz zarowno lokalnych jak i centralnych. KIEDY WRESZCIE GW NAPISZE O PLANACH PLK?! To jest afera a nie jakies glupie smigla. Te plany to zmarnowanie kilkunastu miliardow PLN na modernizacje torow wedlug planow zrobionych przez wiekskiego glupka z odpustu... Kiedy wreszcie GW i inne media napisza o roznicy w stopniu finansowania rozwoju lodzi i warszawy? Kiedy wreszcie GW i inne media napisza o ludziach ktorzy sa za takie sytuacje, ze w tym kraju rozwija sie jedno miasto a reszta praktycznie stoi w miejscu. Smiem twierdzic ze to odnowienie wroclawia bylo mozliwe w duzym stopniu dzieki pomocy po powodzi. Byla kasa mozna bylo pracowac. Lodz tez potrzebuje kasy zeby odzyc bo jest duzo bardziej zaniedbana niz wroclaw po powodzi... ps. A swoja droga tacy malkontenci jak ppp sa zakala i chyba najwieksza kloda dla tego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: brawo ???? IP: 217.113.233.* 03.03.04, 23:39 Ja mam tylko dwie uwagi: - grunty pod IKEĘ już szczęśliwie przekwalifikowali :) - rewitalizacja centrum - ok - ale celowo tego nie umieściłem bo nie ma na to w tej chwili kasy a i zapału nawet najlepszych polityków nie na wszystko starczy. Rolą władz regionu łódzkiego powinno być IMHO przede wszytskim rozbudowa infrastruktury komunikacyjno-rozrywkowej. A rewitalizację można wykonać dzięki dużemu udziałowi prywatnego kapitału później. Najpierw komunikacja i zapewnienie rozrywek - potem piękne odrestaurowane centrum. pzdr Krzysiek PS. A co do prasy łódzkiej - jest niestety słaba. Dziennik Łódzki to poraża - co drugi artykuł ma tragiczny tytuł - straszny pesymizm sieją. A GW? Trochę rzeczywiście rozczarowują, choć walczyli o połączenie lotnicze, Łódź Nowych Technologii - to pewnie kwestia zasobów. Ale, że nie ma porządnego krytycznego artykułu o podziale kraju na regiony - to nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: brawo ???? IP: *.p.lodz.pl 04.03.04, 10:20 > - rewitalizacja centrum - ok - ale celowo tego nie umieściłem bo nie ma na to w > > tej chwili kasy a i zapału nawet najlepszych polityków nie na wszystko starczy. > Krakow dostal dodatkowa kase z budzetu na to... A co do tych linii kolejowych. Ta mapka nie byla wzieta ze strony prywatnej tylko oficjalnej strony Polskich Linii Kolejowych. To ze o tym GW nie pisze nie mowuiac juz o DL to dopiero jest skandal, tym bardziej ze ta mapka ma ladnych pare lat i wedlug niej modernizuje sie linie kolejowe. Jedyny wylom to przeforsowanie przez Millera modernizacji polaczenia z lodzia, ale boje sie ze PLK postawi na swoim i modernizacja bedzie minimalna czyli do 120km/h Odpowiedz Link Zgłoś
intruder dokladnie 03.03.04, 11:59 Ale jak juz ktos wczesniej zauwazyl wydaje mi sie, ze McKinsey nie pozwoli sobie na jakiegokolwiek rodzaju porazke. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapakero Chmmmmm;-) 03.03.04, 13:45 Mnie też ucieszył ten artykół, ale był zbyt optymistyczny aby pomieścił mi się w głowie. Ba, co ja mówię nawet futurystyczny. Dla mnie w tym artykule pojawiło się za mało konkretów- cóż by miało powstać w Łodzi aby sytuacja radykalnie się zmieniła? Podchodzę raczej chłodno do tej sprawy jak i do wielu innych nie zrealizowanych. Choć nadal się łudzę, że coś sie "stanie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essex Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 22:25 Lubię te zachwyty GŁ nad kolejnym powstającym w Łodzi centrum a to finansowym, a to logistycznym, a to handlowym, rozrywkowym. Żebyśmy jednak byli normalnym miastem musimy produkować, to jest podstawa bez tego nie będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.p.lodz.pl 04.03.04, 10:22 W dzisiejszych czasach chinczycy produkuja bo tam taniej, europa i USA projektuje i organizuje co maja robic chinczycy... Taki swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lion Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.leom.ec-lyon.fr 06.03.04, 18:10 Rozumiem, ze ty byles w tych Chinach i widziales? I widziales tez jak Europa i USA projektuje i daje Chinczykom? No to dwojej informacji, od czlowieka, ktory od lat zajmuje sie zaawansowanymi (przynajmniej jak na Polske) technologiami i ma z tej dziedziny doktorat: Chinczycy podbijaja swiat przede wszystkim niskimi cenami swoich wyrobow. Mimo znacznego postepu, nie sa w stanie wytwarzac produktow najbardziej zaawansowanych technologicznie. A nikt im tych technologii nie da, chocby dlatego, ze stanowiloby to zagrozenie dla gospodarki i obronnosci takich "darczyncow". Nie po to Amerykanie przeswietlaja przeszlosc kazdego, kogo zatrudniaja w sektorze chocby zblizonym do obronnego (nazywa sie to "security clearance"), zeby sie z kims dzielic swoja technologia. Z tego samego powodu, tylko dzieci moga wierzyc w przekazanie amerykanskich technologii w ramach jakiegos "offsetu". Proponuje zreszta przejrzec archiwum GW i poczytac sobie, jakim fiaskiem (przynajmniej na razie) skonczyly sie negocjacje w tej sprawie. Zreszta, podobnie byloby w przypadku "offsetu" francuskiego czy jakiegokolwiek innego. W biznesie nie ma sentymentow. Z jedna istotna roznica: gdyby Polska robila interesy z firma EUROPEJSKA, to, po wejsciu do UE, mialaby jakies szanse dochodzic sprawiedliwosci. Komu sie poskarzy na Amerykanow, Panu Bogu? Wracajac do sprawy parkow technologicznych itp. Tego typu inwestycje wymagaja NIESLYCHANYCH pieniedzy. Jedna fabryka high-tech (np. procesorow) to wydatek 1- 2 mld USD. Zadna firma nie zainwestuje takich pieniedzy w miejscu, gdzie nie ma odpowiedniej infrastruktury - drogowej i kolejowej. A do granicy rozwinetej cywilizacji technicznej - czyli Niemiec - jest kilkaset km. po drogach smierci. Chemikaliow, czesci zamiennych itp. nie wozi sie samolotami. O kwestiach korupcji czy niestabilnosci politycznej juz nie wspomne... Argument o niskich kosztach sily roboczej jest niepowazny - stanowia one coraz mniejszy udzial (obecnie ok. 30%) w calosci kosztow. Ponadto, wazne sa specjalistyczne kwalifikacje pracownikow - jak to sie ma do kraju, gdzie likwiduje sie srednie szkolnictwo techniczne? A co do tzw. pozytywnego myslenia - trzeba myslec pozytywnie, ale trzeba tez miec pojecie o realiach. Jakis rok czy dwa temu, lodzka GW trabila o zbudowaniu w Lodzi fabryki swiatlowodow. I dokladnie NA TYM FORUM bylem swiadkiem eksplozji tryumfalizmu w zwiazku z ta sprawa. W tym samym czasie inwestor, Corning Cables (o ile pamietam) na swoich stronach www informowal o wstrzymaniu DOKLADNIE TEJ inwestycji z powodu zalamania koniunktury na swiatowych rynkach telekomunikacyjnych. No i gdzie ta fabryka? Nie spodziewam sie, ze moje uwagi spotakaja sie chocby z proba zrozumienia. Lepiej dalej zyc w swiecie zludzen, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essex Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 22:27 Poza tym Mc kinsey nie pomaga Łodzi, on tu chce zarobić, w biznesie nic nie jest za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: McKinsey pomaga Łodzi IP: *.p.lodz.pl 04.03.04, 10:30 To wredny kapitalista! na pohybel McKinseyowi Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: McKinsey pomaga Łodzi 05.03.04, 21:28 Czyżby Łódź miała by się stać Parkiem Technologicznym?? SUPER. To jest przyszłość!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Sprawdzanie McKinseya 01.04.04, 17:31 Delegacja Urzędu Miasta Łodzi i Rady Miejskiej udała się do Wolfsburga w Niemczech, aby na miejscu ocenić efekty działania międzynarodowej firmy doradczej McKinsey. W ciągu siedmiu lat władzom miejskim Wolfsburga i współpracującej z nimi firmie udało się zmniejszyć stopę bezrobocia o połowę. Stworzono 15 tys. miejsc pracy w 280 nowych przedsiębiorstwach. Miało to miejsce w czasie, który trudno określić mianem dobrej koniunktury. - W sytuacji stagnacji i recesji udało się firmie McKinsey osiągnąć znaczący sukces– zaznaczył na konferencji prasowej prezydent Jerzy Kropiwnicki. Podobne efekty przyniosła działalność firmy McKinsey w Dortmundzie. Przed podjęciem decyzji o ewentualnej współpracy konieczne będą jednak poważne konsultacje. Niezbędne jest również rozpisanie publicznego przetargu na tego typu usługi. Oferta McKinseya obejmuje program naprawy gospodarki miasta poprzez znaczący wzrost inwestycji, ruchu turystycznego oraz lokowania na jego obszarze atrakcyjnych instytucji. (A.J.) www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,01&poz=1&id=2355 Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Przetarg na doradztwo 27.05.04, 16:22 Pod obrady Rady Miejskiej trafi projekt uchwały w sprawie przeznaczenia w przyszłym roku 4 milionów złotych na „Doradztwo dla Łodzi w zakresie rozwoju lokalnego i tworzenia miejsc pracy z wykorzystaniem strategii innowacyjnych”. Decyzja zapadła po zapoznaniu się przez władze miejskie z pozytywnymi efektami działalności firm doradczych. Udało się im już przyciągnąć inwestorów i ograniczyć bezrobocie w innych regionach odczuwających skutki kryzysu gospodarczego. Władze miasta chcą przeprowadzić przetarg na tego typu usługi dla Łodzi. - Warunki przetargu uwzględnią nie tylko cenę, ale przede wszystkim dotychczasowe osiągnięcia firm doradczych – powiedział prezydent Jerzy Kropiwnicki. W Łodzi istnieją instytucje, które są w stanie przygotować wizje rozwoju miasta. Problemem natomiast jest przełożenie ich na działania. Wybrana firma będzie musiała także przekonać potencjalnych inwestorów, że wizja jest możliwa do zrealizowania. (A.J.) www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,01&poz=1&id=2551 / Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Doradca dla Łodzi 09.06.04, 17:22 Podczas nadzwyczajnej sesji Rady Miejskiej radni zgodzili się przeznaczyć 4 mln zł na realizację zadania pn. „Doradztwo dla miasta Łodzi w zakresie stymulacji rozwoju lokalnego i tworzenia nowych miejsc pracy z wykorzystaniem strategii innowacyjnych”. Za projektem uchwały głosowały 22 osoby, 10 było przeciw. Uchwały nie poparli radni Ligi Polskich Rodzin i Samoobrony. W ciągu 3 miesięcy magistrat ogłosi przetarg. Wyłoni on firmę, która stanie się strategicznym doradcą miasta. Zadaniem doradcy będzie opracowanie programu rozwoju miasta, wskazanie branż, które należy rozwijać, przyciągniecie inwestorów, a w konsekwencji zmniejszenie bezrobocia. Miejskie władze chcą, by rozwój gospodarczy miasta następował poprzez stworzenie dużego skupiska firm zajmujących się podobną dziedziną i współpracujących ze sobą. Jest to tzw. klaster. Projekt klastera jest obecnie jednym z podstawowych narzędzi zmniejszania bezrobocia w wielu krajach. Taki projekt doradczy chce w Łodzi realizować m.in. międzynarodowa firma konsultingowa McKinsey. Firma ta pomogła już wyciągnąć z kryzysu dwa niemieckie miasta: Dortmund i Wolfsburg. W wyniku jej działań w Wolfsburgu bezrobocie zredukowano o połowę. Urząd Miasta Łodzi będzie się starał o pieniądze z Unii Europejskiej na dofinansowanie projektu w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. (M.D.) www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=2611 Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal Uffffffffffffffffffffffffffffffffff............... 09.06.04, 17:40 Aż strach pomyśleć co będzie jak LPR i Samoobrona dorwą się do władzy :/// Ale póki co jest dobrze :) pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Uffffffffffffffffffffffffffffffffff.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 18:00 Chyba z własnych funduszy przed wyborami parlamentarnymi zrobię ulotki, gdzie przypomnę co LPR i samoobrona zrobiły teraz dla Łodzi. Dziadostwo i polityczna lumperia w najgorszym wydaniu! MK Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal Re: Uffffffffffffffffffffffffffffffffff.......... 09.06.04, 18:02 Jak zrobisz wsad merytoryczny ulotek to zapewniam, że pomogę w niskonakładowym powielaniu i umieszczę w sieci :))) pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boards_of_canada Re: Uffffffffffffffffffffffffffffffffff.......... IP: *.lodz.mm.pl 09.06.04, 18:50 Przy okazji chcialbym zwrocic uwage, ze o dorardztwo zabiegal prezydent Kropiwnicki i ugrupowanie popierajace prezydenta - czyli Łódzkie Porozumienie Obywatelskie. Uchwala zostala podjeta glosami ŁPO, SLD i Inicjatywy. Przeciw byly LPR i Samoobrona. W zwiazku z tym bardzo prosze o nieutozsamianie obecnych wladz miasta z LPR-em. Mimo tego, ze z ramienia LPR jest jeden wiceprezydent (Orzechowski), odpowiedzialny notabene za afery z Krolikiwiczem i parada techno, robienie znaku rownosci miedzy swiatopogladem Kropy i LPR-u jest calkowicie pozbawione podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Uffffffffffffffffffffffffffffffffff.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:08 A ktoś kiedyś utożsamiał Kropiwnickiego z LPR??? Jakieś żarty??? MK Odpowiedz Link Zgłoś