Gość: M.E. IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 14:08 Czy są gdzieś eksploatowane tramwaje dwusystemowe przystosowane również do napięcia 3kV DC? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: STUDI Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.prokom.pl 04.03.04, 14:18 Jesli juz gdzis szukac to w Niemczech. Problemm nie jest samo zasilanie (600/3000V). wiekszmy problemem sa wymogi bezpieczensta, co oznmacza ze wagon dwusystemowy musi byc masywny. Inaczej przy malej kolizji bedzie z niego miazga. Bo niestety na torach nadal beda ciezkie pojazdy. Ciezszy wagon znacza problem dla odcinka miejskiego takiego dwusystemowego wagonu. Rozwiazaniem jest wydzielenie takich linii tlyok dla lekkich wagonow, wtedy zapewne przeszkody zwiazane z bezpieczesntwem mozna ominac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.p.lodz.pl 04.03.04, 14:45 Jesli gdzie by mogly byc, to we Wloszech i w Belgii. Tam jednak takich tramwajow nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 15:14 Szkoda. Pomyślałem, że mogłyby być alternatywą dla zabytkowych już N57 na zelektryfikowanych trasach kolejowych wokół Łodzi (gdyby gdzieś, ktoś, wymieniał swój tabor na nowszy). Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Tramwaje dwusystemowe ? 04.03.04, 16:58 Ten pomysł już gdzieś widziałem. Flip: co Ty na to? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.p.lodz.pl 04.03.04, 17:04 Dopoki nikt nie chce niczego robic z koleja, tylko woli placic na te rzechy, ktore tam sie teraz telepia - to rozmowa jest "akademicka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 10:35 Przyznaję, że pomysł nie jest mój. Gdzieś widziałem, że sprowadzono używane tramwaje 2-systemowe (nie pamiętam tylko gdzie) i kursują one wyłącznie po sieci kolejowej nie wykorzystując swojej dwusystemowości. Jak czytam, że na zelektryfikowane trasy chcą puścić wagony spalinowe, to mnie krew zalewa. Ten pomysł z tramwajami miałby tę zaletę, że byłyby one mniejsze, oszczędniejsze i duuuuuużo nowocześniejsze od obecnie eksploatowanych EN57 oraz tańsze od modnych teraz szynobusów. A przepisy są od tego, żeby je zmieniać. Ale niestety z powodu braku takiego taboru na rynku nasza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.p.lodz.pl 05.03.04, 14:30 Tak, jest cos takiego w Holandii - pisal o tym mamadoo. Tam jest napiecie =1500 V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.pl 04.03.04, 17:01 Po co nam tramwaj 2-systemowy skoro z jednym systemem nie możemy dać sobie rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Tramwaje dwusystemowe ? IP: *.prokom.pl 05.03.04, 09:24 W pewnym sensie masz reacje, ale idac dalej Twoim tokiem myslenia: po co nam komunikacja miejska i tak nie potrafimy z na dac sobie rady... po co nam kolej jak i tak sobie z nei potrafimy dac rady..... po co nam lotnisko jak sobie z niem nie potrafimy dac rady..... po co nam gaz ziemny jesli nie potrafimy sobie dac rady z jego dostawami.... ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: Tramwaje trzeciego systemu? IP: *.p.lodz.pl 05.03.04, 14:48 Ja mam kolejke H0 12 Volt napiecie ale kumpel mi podrasowal transformator i jest 15volt. To chyba bedzie trzeci system?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Tramwaje trzeciego systemu? 05.03.04, 23:03 Kiedys był taki tramwaj w Sztockholmie jeździł wspólnie z koleją na wyspe Lidingo. Teraz chyba wybudowali nowy most i chyba jest tam metro tunelbana Odpowiedz Link Zgłoś