Dodaj do ulubionych

PESA "Swing" dla Warszawy

IP: *.retsat1.com.pl 18.05.10, 17:01
www.rynek-kolejowy.pl/15903/Pierwszy_Swing_dla_Warszawy_zaprezentowany.htm
W ostatnich dniach zaprezentowano pierwszy skład PESA "Swing" jakie mają
jeździć po Warszawie. Najistotniejszą różnicą, oprócz zewnętrznego wyglądu, z
punktu widzenia pasażera jest nowy układ siedzeń. W składach "Swing"
względem znanych w Łodzi 122N zrezygnowano z podwójnych siedzeń, dzięki czemu
powstał szerszy korytarz pozwalający na płynniejsza wymianę pasażerów.

W Warszawie już zauważyli, że wąskie przejścia utrudniają wymianę pasażerów.
Ciekaw jestem kiedy zauważą to znawcy tematu z Łodzi?
Doświadczenia ze składami CR nie dały chyba wiele do myślenia skoro 2 lata
temu zakupiono Pesy o podobnym (niepraktycznym) układzie siedzeń.
Obserwuj wątek
    • Gość: czarnoksieznik Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: 217.153.108.* 18.05.10, 18:09
      Ja jestem ciekaw co na to znawcy tematu z innych miast europejskich, gdzie taki niepraktyczny uklad siedzen nikomu nie przeszkadza.
      • Gość: XYZ Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 21:54
        Bo podwójne siedzenia są wygodniejsze i lepsze. A powolna wymiana pasażerska
        przez to jest wyłącznie brakiem kultury pasażerów. Ludzie jadąc
        kilka/kilkanaście przystanków cały czas stoją przy drzwiach, boją się wejść
        wgłąb pojazdu, przez co wsiadanie i wysiadanie jest znacznie utrudnione.
        Jednocześnie zamiast usiąść na drugim siedzeniu, przy oknie, okupują to przy
        przejściu, wskutek czego połowa siedzeń jedzie pusta, a wszyscy tłoczą się w
        wąskim korytarzu.

Ludzie w miastach europejskich już do tego dojrzeli, u nas wciąż mamy dzikie
        społeczeństwo.
        • Gość: bbb Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.4web.pl 18.05.10, 22:16
          w miastach europejskich nie dopuszcza się do takich sytuacji jak u nas, że
          pasażerowie jadą upchani jak śledzie, komfort podróży poprawia sie poprzez
          zwiększenie przestrzeni na jednego pasażera - wystarczy zwiększyć częstotliwość,
          a u nas odwrotnie - jak sie w tramwaju przez 5 minut drzwi nie mogą zamknąć bo
          jest nadkomplet to znaczy że dobrze bo jest opłacalnie
      • Gość: a Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 22:21
        Gość portalu: czarnoksieznik napisał(a):

> Ja jestem ciekaw co na to znawcy tematu z innych miast europejskich, gdzie taki
        > niepraktyczny uklad siedzen nikomu nie przeszkadza.

Trzeba jeszcze zaznaczyc, ze w miastach europejskich nierzadko te tramwaje sa po prostu zwyczajnie dluzsze, a u nas tramwaje siedmioczlonowe to temat tabu
      • Gość: magik Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.retsat1.com.pl 18.05.10, 22:33
        > Ja jestem ciekaw co na to znawcy tematu z innych miast europejskich, gdzie
        taki niepraktyczny uklad siedzen nikomu nie przeszkadza.

W innych miast europejskich takie rozmieszczenie siedzeń rekompensowane jest
        choćby dłuższymi składami. W Łodzi takie rozwiązanie, przynajmniej w najbliższym
        czasie, jest niemożliwe na żadnej linii. Po prostu dzięki działaniom ZDiT&MPK
        mamy w mieście za krótkie przystanki.
        • Gość: a Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 22:46
          To ze sklad jest dluzszy oznacza wylacznie, ze wejdzie do niego wiecej pasazerow. Nie ma to wiec az tak duzego zwiazku z szybkoscia wymiany pasazerow.
          • Gość: xxx Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.devs.futuro.pl 22.05.10, 22:37
            "To ze sklad jest dluzszy oznacza wylacznie, ze wejdzie do niego wiecej
            pasazerow. Nie ma to wiec az tak duzego zwiazku z szybkoscia wymiany pasazerow."
            Ma wagon siedmioczłonowy ma o człon z dwiema parami drzwi więcej więc
            pasażerowie załadują się szybciej.
            • Gość: a Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.toya.net.pl 22.05.10, 23:35
              Tak, zgadzam sie.
        • Gość: . Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.10, 22:46
          W Łodzi takie rozwiązanie, przynajmniej w najbliższym
          > czasie, jest niemożliwe na żadnej linii.

Przynajmniej w najbliższym czasie to jest "niemożliwe" tylko na ŁTR.
          • Gość: magik Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.retsat1.com.pl 21.05.10, 22:39
            > Przynajmniej w najbliższym czasie to jest "niemożliwe" tylko na ŁTR.

He, he, he. Dawno żeś chyba po mieście nie jeździł. Przyjrzyj się uważnie, to
            zauważysz poskracane przystanki.
            • Gość: Życzliwy Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.10, 23:18
              > He, he, he.

Ojej.

> Dawno żeś chyba po mieście nie jeździł.

Strasznie.

> Przyjrzyj się uważnie, to zauważysz poskracane przystanki.

A nie mógłbyś mnie oświecić, gdzie niby poskracano przystanki tak, że nie
              przyjmą taboru 40metrowego?
          • Gość: magik Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.retsat1.com.pl 06.06.10, 22:53
            Gość portalu: . napisał(a):

> W Łodzi takie rozwiązanie, przynajmniej w najbliższym
            > > czasie, jest niemożliwe na żadnej linii.
            >
            > Przynajmniej w najbliższym czasie to jest "niemożliwe" tylko na ŁTR.

Czyżby?
            Modernizacje torowisk z ostatnich 5-10 lat:
            Limanowskiego/Pułaskiego - przystanek dł. 32m
            - co eliminuje składy 3x805N na liniach: 2, 5, 8, 13.
            Wyszyńskiego/pawilon Piaski - przystanek dł. 32m
            - co eliminuje składy 3x805N na liniach: 10, 12, 14.

Wiosną br.:
            al.Politechniki/RLL - przystanek skrócony o 15m do dł. 37m
            - co eliminuje składy 3x805N na linii 15 i 46 (tu akurat 805N nie jeździ).

Doliczając linie z ŁTR 2, 3, 6, 11 i 16.

Nie sądzę, aby na liniach 1, 4, 7, 9 czy 43 z uwagi na frekwencję planowano
            nagle obsadę 3 wagonową.
    • Gość: gość Re: PESA "Swing" dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 16:08
      Strasznie brzydka ta Pesa. Dla mnie liderem - jeśli chodzi o design - jest Škoda 15T ForCity.
    • Gość: magik Swing już na torach w stolicy IP: *.retsat1.com.pl 15.06.10, 20:57
      Prezentacja "Swinga" - nowego tramwaju dla Warszawy. Do 2013 roku do stolicy
      trafi 186 nowoczesnych tramwajów wyprodukowanych przez spółkę PESA Bydgoszcz.
      "Swing" włączony został do ruchu 12 czerwca jadąc na czele parady 9 tramwajów
      obrazujących ich ponad stuletnią warszawską historię. Jako ostatni przejechał
      model A z 1907 roku, który był pierwszym tramwajem elektrycznym w Warszawie.

biznes.onet.pl/swing-juz-na-torach-w-stolicy,18861,3244778,1,fotoreportaze-detal-galeria
      • Gość: Kpc21 Re: Swing już na torach w stolicy IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.10, 18:41
        Swoją drogą nazwa "swing" (huśtawka) bardziej pasuje do łódzkich
        tramwajów i torowisk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka