Dodaj do ulubionych

samochody z centrum Łodzi - WON!!!

19.02.02, 19:25
Jestem za. Tylko czy jest taka możliwość? Czy jest możliwość zorganizowania
parkingów wokół centrum? Czy obecne linie tramwajowe i autobusowe
zapewnią "humanitarne" przemieszczanie się nie tylko w godzinach szczytu, ale
również w ciągu dnia?
Pytanie jest jedynie pozornie fantastyczne, bo chodzą różne ploty tak
bezsensowne, że jest wielce prawdopodobne, że staną się realne. A wtedy miasto
stanie przed takim właśnie problemem.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 19.02.02, 19:31
      ja też jestem za!
      myślę, że na poczatku zamknięce dla samochodów ul. Kilińskiego i odcinka Narutowicza-Zielona (w obrębie Piotrkowskiej) nie byłaby takim szokiem przewozowym dla MPK. Powinni sobie poradzic....

A jeżeli nie da sie zamknac Kilińskiego to proponuje przynajmniej zakaz skrętu w lewo z Klińskiego w Piłsudkiego, to naprawde przyspieszy przejezd, bo nierzadko właśnie takie stojace-skręcajace samochody blokuja tramwaje....
      • michal.ch Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 20.02.02, 08:57
        geograf napisał(a):

> ja też jestem za!
        > myślę, że na poczatku zamknięce dla samochodów ul. Kilińskiego i odcinka Naruto
        > wicza-Zielona (w obrębie Piotrkowskiej) nie byłaby takim szokiem przewozowym dl
        > a MPK. Powinni sobie poradzic...

I jak szybko zaczną tam jeździć tramwaje i 57! :)

> A jeżeli nie da sie zamknac Kilińskiego to proponuje przynajmniej zakaz skrętu
        > w lewo z Klińskiego w Piłsudkiego, to naprawde przyspieszy przejezd, bo nierzad
        > ko właśnie takie stojace-skręcajace samochody blokuja tramwaje....

No! Ja tam często skręcam! To jedyna dobra trasa wylotowa z centrum na Wschód i
        na Zachód. Gdzie indziej te samochody miały by skręcać?

• Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 20.02.02, 18:34
          nie wiem, nie ważne, można się porzesiaśc na tramwaj/autobus.
          Nie zauważyłeś, że te skręcajace samochody blokuja przejazd tramwajom? Dzisaij jechałem i właśnie tak było. Tramwaj zablokował wyjazd i chyba tylko z 2-3 samochody przejechały przez skrzyzowanie w stronę południa (tramwaj też:)
    • Gość: flip Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.p.lodz.pl 19.02.02, 19:49
      A jakie ploty chodza??
      • kropka. Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 20.02.02, 10:21
        O zamknięciu centrum wszystkich miast dla ruchu samochodowego. I niby dobrze.
        Tylko co z tymi samochodami robić i czy komunikacja miejska to wytrzyma?
        Bo w Łodzi czarno to widzę.
        • Gość: flip Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.p.lodz.pl 20.02.02, 14:18
          Z tego co mi wiadomo, o zamknieciu centrum dla samochodow nie bylo nigdzie
          mowy. Nawet my, flipy, o tym nie myslelismy. Myslelismy tylko o ograniczeniu
          ruchu roznymi metodami - na przyklad przez eliminacje tranzytu. A to jest co
          innego.

W Lodzi prawdopodobnie zblizamy sie do wskaznikow z Zurychu. Tam jest 40%
          podrozy tr publ w calym miescie. W zadnym miescie sredniej wielkosci w Europie
          nie ma tak duzo. Na przyklad w Niemczech to zwykle jest 20-30%. U nas bylo w I
          pol 1990-tych ok. 50%. Czyli nie bardzo mozna liczyc, ze to sie utrzyma. W
          relacjach do centrum ten wskaznik jest oczywiscie wyzszy.

Oczywiscie, ze dzisiejszy system tr publ ma jeszcze rezerwy. Ale one chyba
          musza przede wszystkim zmierzac do poprawy jakosci. Tramwaje moga byc na
          przyklad z zasady znacznie dluzsze, niz sa dzisiaj - zeby bylo wiecej miejsc
          siedzacych. Przesiadki moga byc latwiejsze, tory rowniejsze, i moze nie byc
          korkow. I ludnosc moze tez czesciej zagladac do lazienki. :-)
          • kropka. Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 20.02.02, 16:58
            Gość portalu: flip napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo, o zamknieciu centrum dla samochodow nie bylo nigdzie
            > mowy. Nawet my, flipy, o tym nie myslelismy. Myslelismy tylko o ograniczeniu

A jak wprowadzą sążniste opłaty za wjazd do centrum miasta?
            Wiem, że to absurdalne, ale tak bardzo absurdalne, że aż możliwe.

• Gość: MarcinK Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 20.02.02, 17:02
              Witam

Niemozliwe. Jak pobieraliby oplaty? A poza tym Lodz
              Lodzia, Lodz mozna objechac, a co z ruchem
              w Wa-wie? Oni maja gwiazdzisty uklad drog i nie da sie
              przejachac z dzielnicy do dzielnicy
              omijajac centrum. A tranzyt w Wa-wie? Tam sie nie da
              ominac centrum.

Pozdrawiam, MarcinK
              • Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 20.02.02, 19:07
                zawsze mozna jechac przez Górę Kawlwarię (a z reszta co ja się wypowiadam, ja nawet nie znam tamtych rejonów:)
                W takim razie wystarczyłoby żeby ograniczyc ruch samochodów ludzi "miastowych", którzy jada tylko z domu np. na Ursynowie do centrum. Niech wsiada w tramwaj badź metro. Pomoga sobie, środowiskui podróżujacym przez ich miasto...
            • Gość: flip Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.p.lodz.pl 20.02.02, 18:18
              kropko. -
              nawet wprowadzenie oplat nie oznacza zamkniecia dla samochodow. Je sie
              wprowadza po to, zeby samochodow bylo mniej.
              Taki system istnieje podobno w Singapurze i Oslo. Zapewne sa jakies rogatki na
              wjezdzie.
              Ograniczac tez mozna likwidujac mozliwosc tranzytu i zwiekszajac oplaty
              parkingowe.
              • kropka. Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 20.02.02, 19:35
                No własnie o to chodzi. Jeśli wprowadzą jakieś z sufitu wziete opłaty
                parkingowe w centrum, to masa ludzi zostawi auta w domu, albo bedzie dojeżdżać
                do jakiegoś punktu i dalej tramwajkiem. Czy jest możliwość zorganizowania
                parkingów wokół centrum i co wtedy z mocą przerobową tramwajów?
                Wrócą "winogrona"? Byznesmeny pod krawatem w czarnych płaszczach wiszący na
                stopniach?
                • Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 20.02.02, 20:24
                  wiesz kropka. z tymi wywindowanymi do grtanic możliwości cenami to może i masz rację, ale wiesz jaka bedzie reakcja kierowców? taka sama jak słyszych w pracy, u siebie w domu, od koleżanek na wieśc o podniesieniu akcyzy np. na papierosy, gaz itp. Ludzie się zbuntuja bo sa przyrośnieci i tak przywiazani do swojego auto, że woleliby go niż dom (w sumie to ja też jestem przywiazany do swojego środka lokomocji, ale życ w nim to bym nie chciał:)
                  Tak więc pomysł dobry- może go tak na Inicjatywę, co?- ale .....kto wie?
                  WOLNE KILIŃSKIEGO DLA TRAMWAJU!!!:)))
                  • kropka. Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 20.02.02, 20:43
                    Geo, jak Cię lubię, tak zaraz trzepnę. Jeśli w ciągu dnia muszę być w dwóch,
                    trzech urzędach, w banku, u klienta - to ile czasu stracę na dojazdy
                    tramwajami? A jeszcze przydałoby się trochę popracować, nie?
                    A z tymi opłatami nie jest tak słodko, niestety. Portfel ma swoją ograniczoną
                    zawartość i pieniądze wcale się tak łatwo nie rozmnażają. Nawet jak się je same
                    na noc zostawi.
                    pozdrawiam

Czy ktoś mi wreszcie odpowie, jak to z tą komunikacją miejską? Bo narazie
                    wszyscy spekulują, czy można, czy nie można ograniczyć ilość samochodów. Można.
                    Ale co w?zamian?
                    • Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 20.02.02, 21:40
                      kra=opka. skoro już mnie trzepnęłaś to powiedz: skoro narzucasz temat i wspominasz o płaceniu wysokich sum za wjazd do centrum, to czemu sama nie jesteś jemu przychylna? to wynika z twojego poprzedniego wpisu.
                      A co do faktów. Nie znam liczb, konkretnych danych o przepustowości, przewozie i potencjale przewozu. wiem tylko tyle ile zaobserwuję podczas moich podróży po mieście.
                      W soboty, jeżeli jest ładna pogona, tramwaje w godzinach południowych w centrum pękaja w szwach, to fakt. W dzień pracujacy. W godzinach szczytu również jest pełno, jednak tylko na liniach N-S, na trasie Widzew-Retkinia i Teofilów tramwaje woża tyle pasażerów, że nie sa tramwaje aż tak pełne jak inne (no chyba, że była jakaś awaria. jeżeliby miano zamknac centrum, potrzebaby było uruchomic więcej bezpośrednich linii, jednak zachowujac częstotliwośc( no może troszeczke ja ograniczajac, ale tylko trochę!) To się tyczy zwłaszcza tramwajów, ale niektóre linie tez wymagałyby wzmocnienia.
                      Aha, skoro zamkniętoby śródmieście, to moim zdaniem częśc rozkładów autobusów powinno sie upodobnic do linii 57. To jest moje zdanie po obserwacjach. Wiem, że tego mało napisałe, ale jak przypomnę sobie to napiszę.

• Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl 20.02.02, 21:45
                      kropka. skoro już mnie trzepnęłaś to powiedz: skoro narzucasz temat i wspominasz o płaceniu wysokich sum za wjazd do centrum, to czemu sama nie jesteś jemu przychylna? to wynika z twojego poprzedniego wpisu.
                      A co do faktów. Nie znam liczb, konkretnych danych o przepustowości, przewozie i potencjale przewozu. wiem tylko tyle ile zaobserwuję podczas moich podróży po mieście.
                      W soboty, jeżeli jest ładna pogona, tramwaje w godzinach południowych w centrum pękaja w szwach, to fakt. W dzień pracujacy. W godzinach szczytu również jest pełno, jednak tylko na liniach N-S, na trasie Widzew-Retkinia i Teofilów tramwaje woża tyle pasażerów, że nie sa tramwaje aż tak pełne jak inne (no chyba, że była jakaś awaria. jeżeliby miano zamknac centrum, potrzebaby było uruchomic więcej bezpośrednich linii, jednak zachowujac częstotliwośc( no może troszeczke ja ograniczajac, ale tylko trochę!) To się tyczy zwłaszcza tramwajów, ale niektóre linie tez wymagałyby wzmocnienia.
                      Aha, skoro zamkniętoby śródmieście, to moim zdaniem częśc rozkładów autobusów powinno sie upodobnic do linii 57. To jest moje zdanie po obserwacjach. Wiem, że tego mało napisałe, ale jak przypomnę sobie to napiszę.
                    • Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl 20.02.02, 21:48
                      kropka. skoro już mnie trzepnęłaś to powiedz: skoro narzucasz temat i wspominasz o płaceniu wysokich sum za wjazd do centrum, to czemu sama nie jesteś jemu przychylna? to wynika z twojego poprzedniego wpisu.
                    • Gość: geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 20.02.02, 21:50
                      kra=opka. skoro już mnie trzepnęłaś to powiedz: skoro narzucasz temat i wspominasz o płaceniu wysokich sum za wjazd do centrum, to czemu sama nie jesteś jemu przychylna? to wynika z twojego poprzedniego wpisu.

• Gość: flip Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.p.lodz.pl 20.02.02, 22:18
                      To jest dosc trudny problem i na pewno wymaga powaznych studiow.
                      Parkingi - prosze bardzo pod warunkiem, ze nie pochlona 2/3 kwartalow i
                      nie "zatkaja" ulic.
                      Uwolniona powierzchnia od ruchu bylaby przejeta przez wygodniejsze przejscia
                      piesze i bardziej uzyteczny tr publ. Czy juz dzisiaj da sie wszedzie podjechac
                      i zaparkowac? Zdaje sie, ze podjezdza sie gdzies tam, parkuje i obchodzi
                      urzedy, ktore sa dookola w promieniu dojscia. Zwolnienie od nadmiaru ruchu
                      Sienkiewicza moze spowodowac, ze da sie zrobic czesto jezdzacy autobus w dwie
                      strony - ktory pewnie by sie bardzo przydal.
                • Gość: flip Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.p.lodz.pl 20.02.02, 21:48
                  kropka. napisała:

> No własnie o to chodzi. Jeśli wprowadzą jakieś z sufitu wziete opłaty
                  > parkingowe w centrum, to masa ludzi zostawi auta w domu, albo bedzie dojeżdżać
                  > do jakiegoś punktu i dalej tramwajkiem. Czy jest możliwość zorganizowania
                  > parkingów wokół centrum i co wtedy z mocą przerobową tramwajów?
                  > Wrócą "winogrona"? Byznesmeny pod krawatem w czarnych płaszczach wiszący na
                  > stopniach?

A czy juz dzisiaj tak nie jest, ze samochod zostawia sie w jednym miejscu a potem
                  obchodzi Urzedy, bo i tak nie da sie do nich podjechac samochodem albo przy nich
                  zaparkowac? Czy nie powinno w zwiazku z tym byc wygodniej chodzic? Czy nie
                  powinno byc tak, ze np. Sienkiewicza jedzie sie autobusem w obie strony? A
                  dlaczego tak nie mozna? - a bo jest za duzo samochodow. Gdyby samochodow bylo
                  mniej (na przyklad przez eliminacje tranzytu), to mozna by chyba na powrot zrobic
                  Sienkiewicza dwukierunkowa.

Parkingi na obrzezach centrum - prosze bardzo, byleby nie tyle, zeby wykosily 2/3
                  kwartalow. A tak przeciez moze tez byc, jak to jest od dawna w Ameryce. I byleby
                  nie zadusily ulic do nich prowadzacych.

Tutaj teraz trudno jest spekulowac, bo tym powinna sie zajac grupa specjalistow.
                  Oni jednak, ci lodzcy specjalisci, na razie zajmowali sie czym innym: jak
                  udroznic ulice, czyli przeprowadzic prze nie wiekszy ruch, zamiast mniejszego.

Takie rzeczy, jak wolne od samochodow centrum, juz dzisiaj wlasciwie funkcjonuje
                  w Krakowie. Tam tez narzekaja, ale ja tam wole chodzic po krakowskich ulicach niz
                  po lodzkich. Jest bezpieczniej, ciszej bo mniejszy ruch. Wiec to sie daje
                  przeprowadzic.

• tulka Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 21.02.02, 12:15
                Gość portalu: flip napisał(a):

> kropko. -
                > nawet wprowadzenie oplat nie oznacza zamkniecia dla samochodow. Je sie
                > wprowadza po to, zeby samochodow bylo mniej.
                > Taki system istnieje podobno w Singapurze i Oslo. Zapewne sa jakies rogatki na
                > wjezdzie.

Z takim systemem spotkałam się w Trondheim. Rzeczywiście na wjazdach do miasta
                (nawet nie do samego centrum, na pewno obejmowało to większą przestrzeń,
                dokładnie nie pamiętam, bo byłam tam kilka lat temu) są bramki jak przy wjeździe
                na płatną autostradę. Opłaty były dość wysokie, ale w Norwegii za wszystko sie
                płaci jak za zboże. Zresztą samochodów i tak było sporo. Norwegów widocznie było
                stać, w przeciwieństwie do nas :-)

• Gość: mat26 Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! IP: *.interserwer.pl 20.02.02, 16:03
      A ja słyszałem kiedyś o planach puszczenia ul. Narutowicza i Zielonej tunelem w
      tych miejscach gdzie te ulice są jednopasmowe, więc od Sienkiewicza do WAM-u.
      To by już było coś...
      • kropka. Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 20.02.02, 17:08
        Jej, taki długi tunel???? Ciekawe, co na to powie moja klaustrofobia :))
    • kropka. Re: samochody z centrum - prośba do flipów 12.03.02, 21:05
      Jeśli flipy mogłyby zajrzeć na forum AUTO-MOTO na wątek
      "piszę doktorat - pomocy !!!!!" (24).
      Ciekawam opinii
      pozdrawiam
      • geograf Re: samochody z centrum - prośba do flipów 12.03.02, 21:34
        a czy kropka. mogłaby przybliżyc ŁÓDZKIM forumowiczom komunikacyjnym w czym rzecz, a później flip z łaski swojej mógłby skopiowac opinię?

Bo TO CUŚ zapowiada się ciekawie, a pomiędzy tyloma okienkami, wybaczcie, nie chcę mi się biegac (skakac?) :)))
        • kropka. Re: samochody z centrum - prośba do flipów 12.03.02, 21:43
          Geo, straszny z ciebie leń. Daleko nie masz. Trzy kliki.
          Chodzi o to, że ktos pisze doktorat na temat ograniczenia ruchu samochodowego w
          miastach. I różni mądrzy lub mniej mądrzy dyskutują. Niektórzy ciekawie.
          pozdrawiam
          • geograf Re: samochody z centrum - prośba do flipów 12.03.02, 21:47
            no to idęęęęęęęęę :))
            trzy kliki i mnie nie ma ;)
    • Gość: flip Tempo 30 IP: *.p.lodz.pl 13.03.02, 01:01
      ... we Wiedniu: www.wien.gv.at/verkehr/organisation/veberuhi.htm
      i w Zurychu: www.stzh.ch/tempo30/
      • geograf Re: Tempo 30 13.03.02, 15:59
        eeeeeeej! to jest po niemiecku :((((

o czym tam napisano? Podejrzewam, że o wyrzuceniu samochodów z centrum wspomnianych miasta, ale może jest coś tak szczególnego, że nie jest to coś o czym myślę?? A może to jest o ograniczeniu prędkości??
        Kto mi wytłumaczy?? :)))
        • Gość: flip Re: Tempo 30 IP: *.p.lodz.pl 13.03.02, 18:34
          Napisano o strefach z predkoscia 30 km/h i wyobrazono je na mapkach. Trzeba
          chyba zabrac sie za niemiecki :-)
          • geograf Re: Tempo 30 14.03.02, 15:49
            Dzieki za odpowiedź :) ALe czy ta zmiana pomogła?

co do niemieckiego to mam mała awersję do niego.
            Nie wiem, chyba się go i tak nie nauczę...taki podświadomy
            sprzeciw przeciw nauce....:(((
    • yaa Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 14.03.02, 10:16
      To yaa po przejrzeniu tego co powyżej muszę dodać parę słów od siebie. Otóż
      pomysł z wprowadzaniem opłat za wjazd do centrum miast wcale nie jest tak
      niemożliwy. Jeszcze do niedawna mocno nam to groziło, teraz na szczęście,
      groźba została nieco oddalona. Szczegółów nie podam.

Moim zdaniem w myśleniu albo kom. publiczna albo samochody tkwi podstawowy
      błąd. Nie można uznać, że ruch samochodowy jest wrogiem komunikacji miejskiej.
      Należy zrozumieć, że i samochody i autobusy i tramwaje były są i będą razem
      tworzyć system komunikacyjny. A więc pozbycie się samochodów, po to żeby
      tramwaj przejechał ciut szybciej jest błędem. Powinno się tak rozłożyć
      proporcje (czytaj wprowadzić taki sytem komunikacji, ograniczenia, zakazy
      skrętu, ulice jednokierunkowe, poszeżanie ulic gdzie się da, itp.), żeby
      wszyskto co jeździ nie powodowało opóżnień w ruchu innych. Rzecz jasna nie da
      się osiągnąć 100% sukcesu i stworzyć miasta bez korków, to mżonka. Ale jest
      jeszcze trochę do zrobienia dla poprawy przejezdności centrum i nie musi (nie
      może) to oznaczać likwidacji ruchu samochodów osobowych.
      Pozdrawiam
      Yaa
      • geograf Re: samochody z centrum Łodzi - WON!!! 14.03.02, 15:46
        w takim razie Yaa, jak według Ciebie należałoby ropzwiazac problem
        przejezdności centrum miasta i ogólnie korków? Nie neguję tego co
        napisałeś w poprzednim poście, ale po przeczytaniu tego naszło mi na
        myśl tylko jedno rozwiazanie: wyburzac i rozbudowywac siec jezdni....

Ale chyba nie o to Ci chodziło....Tak się zastanawiam i nie wiem....
        Jeżeli udrożnic centrum, bez szkody dla samego miasta, to tylko
        ograniczyc ruch w centrum, ale jeżeli ograniczymy wjazd samochodów itp.
        do centrum to trzeba zapewnic jakoś dojazd tym "zablokowanym" ludziom.
        Czyli jednak, wg. mnie, wszystko prowadzi do uprzywilejowania komuniakacji
        miejskiej kosztem samochodów.

Nie wiem, chyba zamotałem :)
        Czekam na odpowiedź na pierwsze moje pytanie:)))

pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka