Dodaj do ulubionych

List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt...

14.09.10, 11:08
Wreszcie jakiś list z którym mozna się zgodzić.
Obserwuj wątek
    • Gość: magda List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt... IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 11:17
      Brawo!
    • neex Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 11:25
      Ja się nie zgodzę. Szkoda że stawia się równoważnik pomiędzy kulturą, a sztuką. I to często sztuką na wyższym poziomie. Kultura, to wszystko co nas otacza. Włącznie z ludźmi, ich zachowaniem i tym co robią. Rękodzieło, wisiorki z kapsli na pewno nie są sztuką wysokich lotów, ale na pewno stanowią część kultury. Tak samo jak ludzie, którzy z tych wytworów korzystają.
    • Gość: Labe List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 11:27
      Jak ja kocham takich malkontentów. A ta "Czytelniczka" to co zrobiła dla rozwoju kultury w Łodzi oprócz pisania żali do GW?
      • Gość: poder Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: 91.208.150.* 14.09.10, 11:48
        Poszła na piknik...
      • Gość: baumann Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.10, 11:53
        A co miała zrobić? Wieczór poetycki w Poniatowskim? Przecież pisze że inicjatywa jest jak najbardziej ok, tylko primo: taki piknik to za mało, duzo za mało..od czego są w końcu władze miasta? kto pracuje w urzędzie promocji? Po drugie Łódź jest biedna jak mysz i faktycznie trzeba najpierw mieć co do garnka włozyć a później się ukulturalniać..
        Ale oczywiście dobrze że w ogóle się coś dzieje..
        • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 11:59
          Sądząc po frekwencji takie imprezy są łodzianom potrzebne.
      • Gość: S67 Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: 80.50.129.* 14.09.10, 11:57
        Zadziwiające, ile można zrobić dla kultury nie akceptując tego, co jest.

Nie wierzę, że ktoś mógł wpaść na pomysł z ESK w Łodzi.
        Jakiej kultury to ma być stolica? Tu coś się dzieje? Jest jakiś ferment? Jest jakieś środowisko?
        Niech urzędnicy przekonają młodych twórców, że warto z nimi kolaborować. Inaczej miasto pozostanie stolicą kultury łowickiej.
    • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 11:46
      Dla Czytelniczki idea Pikniku na Księżym Młynie nie jest całkiem czytelna.
      Szkoda, że nie zechciała zwrócić uwagi, że ów Piknik odbywał się w tle Focus Biennale Łódź, na którym prezentują swe prace artyści z całego świata i jeśli ktoś ma ochotę na sztukę z wysokiej półki powinien przejść się jego szlakiem.
      • Gość: o nie Bo to niemądra Czytelniczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 13:01
        Chciałaby, aby miasto wywaliło na Kulturę tyle pieniędzy, ile tylko ma, a potem udusiło się z biedy, smrodu i brudu.
        Tymczasem dla ludzi zorientowanych Łódź jest miastem pełnym kultury i Kultury - tylko wybierać w najrozmaitszych imprezach (a nawet "eventach", jak chce niemądra Czytelniczka).
        Jest tu i miejsce na pikniki, i miejsce na filharmoniczne koncerty, i na wystawy malarstwa przeróżnego, i ... dużo by wyliczać, za dużo!
    • markus.kembi Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 11:59
      Szkoda, że autorka tego listu nie była na pikniku i opiera się wyłącznie na relacji w jednym serwisie informacyjnym, gdzie umieszczono właśnie informację o kolczykach z kapsli. Gdyby odwiedziła Księży Młyn, mogłaby zajrzeć do Towarzystwa Opieki nad Zabytkami na projekcje filmów o Księżym Młynie, wybrać się na spacer z przewodniczką w stroju z czasów scheiblerowkich, zakupić po promocyjnej cenie książkę o Łodzi wydaną przez Dom Wydawniczy Księży Młyn lub pamiątkową pocztówkę wydaną przez Recto Verso, nauczyć się podstaw języka migowego, wreszcie zajrzeć do galerii "Ikona", obejrzeć slideshow i chociażby samą galerię, no ale dla niej to przecież nie sztuka, bo dzieł Malczewskiego tam nie uświadczysz.
      • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:24
        Wojciecha Kossaka też nie było. Nie było nawet łódzkiego Pabla Picassa. Krzysztof Penderecki też nie chciał poprowadzić z orkiestrą Łódzkiej Filharmonii swojej "Jutrzni".

Dla malkontentów "Kiosk" z Prezentacją Książki, Repubika Kultury, AOIA, hic et nunc & Co. (gdzie byłam świadkiem, jak para młodych zwiedzających zagrała rewelacyjnie z marszu scenę z "Romea i Julii"- ile talentów w ludziach drzemie), Banda Lalkarzy, Strefa Potrzeb Kulturalnych u Milscha to zaledwie nie łódzki odpust.
      • lew_konia Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:36
        markus.kembi napisał:

> Szkoda, że autorka tego listu nie była na pikniku i opiera się wyłącznie na rel
        > acji w jednym serwisie informacyjnym, gdzie umieszczono właśnie informację o ko
        > lczykach z kapsli. Gdyby odwiedziła Księży Młyn, mogłaby zajrzeć do Towarzystwa
        > Opieki nad Zabytkami na projekcje filmów o Księżym Młynie, wybrać się na space
        > r z przewodniczką w stroju z czasów scheiblerowkich, zakupić po promocyjnej cen
        > ie książkę o Łodzi wydaną przez Dom Wydawni
        > czy Księży Młyn
        lub pamiątkową pocztówkę wydaną przez Recto Verso, nauczy
        > ć się podstaw języka migowego, wreszcie zajrzeć do galerii "Ikona", obejrzeć sl
        > ideshow i chociażby samą galerię, no ale dla niej to przecież nie sztuka, bo dz
        > ieł Malczewskiego tam nie uświadczysz.

Ja byłam i wyraziłam prawie identyczne zdanie na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/w,755,116407421,116431617,Bylo_bardzo_milusio_.html
        • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:44
          Znamy to, Lew_konio, znamy. Znacie? To posłuchajcie.

Nie ma się czym chwalić. Lepiej na to spuścić zasłonę milczenia.

Byłaś Lew_konio, ale mało widziałaś.
          • lew_konia Kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków... 14.09.10, 13:13
            ... cukrowej waty....

W końcu kicz jest sztuką szczęścia.

Ja oczekuję więcej sacrum a mniej profanum w tej atmosferze odpustowego jarmarku.
            • przyslowie Re: Kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków... 14.09.10, 13:29
              Lew_konio, sądząc po Twoich tekstach niewiele widziałaś na Pikniku i uzasadnienia Twoich tez są zbyt płytkie.
      • wirusx Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:54
        markus.kembi napisał:
        wybrać się na spacer z przewodniczką w stroju z czasów scheiblerowkich, zakupić po promocyjnej cenie książkę o Łodzi wydaną przez Dom Wydawniczy Księży Młyn lub pamiątkową pocztówkę wydaną przez Recto Verso, nauczyć się podstaw języka migowego,
        --------------------------------
        Przekonałeś mnie siłą argumentów - ESK 2016 mamy jak w banku!
    • tristram.shandy01 Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:02
      Znany mi malarz powiedział niedawno, że musi malować kolorowe obrazki, bo takie ludzie kupują

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,8371909,List_Czytelniczki__Z_kolczykami_z_kapsli_po_tytul.html#ixzz0zUrFZxe5

Wystarczy ten cytat i już wiadomo kto ten list napisał.
      • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:26
        Na Pikniku nie było ani landszaftów, oleodruków. Nikt nie stał nawet z balonami.
        • lew_konia Jak to? Nie widziałaś jak zrobiono cię w balona? 14.09.10, 13:14
          Nadmuchanego balona, który ma być atrapą sztuki.
          • przyslowie Re: Jak to? Nie widziałaś jak zrobiono cię w balo 14.09.10, 13:25
            Nie, nie widziałam, choć miałam przyjemność widzieć dużo więcej od tych, którzy tak bardzo narzekają.
    • kolozeroza Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 12:05
      Jestem łodzianinem i uważam się za lokalnego patriotę, kocham to miasto ale niestety, Łodzi jako stolicy kultury nie widzę, cytując Gajosa z "Piłkarskiego Pokera" ... "jeszcze długo długo nie" widzę. Tu nie ma w zasadzie o czym pisać, wystarczy iść na spacer do centrum, nawet Piotrkowska jakoś podupadła (wystarczy porównać z wyremontowanym 2 lata temu Krakowskim Przedmieściem w Wawie..). Wszystkie większe miasta jakoś wolniej lub szybciej ale się rewitalizują, śródmieścia wyglądają po europejsku. Tymczasem centrum Łodzi przypomina mi centrum ukraińskiego miasta ze wschodu kraju: coś tam jest odnowione, jakiś ładny fragmencik tu i ówdzie a poza tym syf i malaria. Dodatkowo na Ukrainie przynajmniej dworce wyglądają przyzwoicie a w Łodzi zaraz po wyjściu z pociągu "oczy pękają" tak samo jak w Kutnie...Stolica Kultury ?? wolne żarty. Wiem że jest projekt nowego centrum Łodzi itd ale dopóki nie powstanie to nie ma o czym gadać, zresztą na dłuższą metę to i tak nie wystarczy. Łodzi potrzebny jest we władzach ktoś z wizją i pomysłem jak przeprowadzić totalną rewitalizacje całego śródmieścia w 10-20 lat. Unia kasę zapewne da bez problemu, natomiast skąd wziąć tego "Mesjasza" z know-how dla Łodzi to nie wiem. Nie ma drugiego tak zapuszczonego miasta w Polsce (z dużych miast) i wygląda to na mission impossible. Z drugiej strony jak władze Łodzi czegoś nie wymyślą to Łódź upadnie, kto by chciał w tym syfie mieszkać, zwłaszcza że dosłownie z każdym dniem Łódź jest coraz brzydsza, nie dlatego że Łódź brzydzieje, po prostu dlatego że inne miasta pięknieja coraz szybciej.
      • markus.kembi Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 12:17
        Nie bardzo rozumiem - chcesz oceniać kulturalną Łódź przyjmując za kryterium stan techniczny budynków?
        • kolozeroza Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 12:35
          chodziło mi przede wszystkim o to, że nie wyobrażam sobie że Łódź jest tą stolicą po prostu dlatego że bym się wstydził, wstydziłbym się tego jaką Łódź zobaczą ludzie którzy tu przyjadą zachęceni uzyskanym tytułem ESK 2016, ale oczywiście mimo wszystko ucieszyłbym się gdyby Łódź wygrała, tyle że ja w to nie wierzę, nikt Łodzi nie przyzna tego zaszczytu, wystarczy że zobaczy śródmieście, wbrew pozorom może nie tyle architektura ile czystość miasta i stan utrzymania budynków świadczy o gospodarzach i ich kulturze właśnie...

co więcej duży odsetek mieszkańców sródmieścia nie ma nic wspólnego z kulturą, właczając w to kulturę picia.

ale podkreślam, ja nie należę do tych łodzian, którzy plują na własne gniazdo, Łódź jest fantastyczna, ja to wiem, i wie to wielu innych łodzian, niestety z Łodzią jest podobnie jak z okropnie nieurodziwą kobietą, zyskuje dopiero po dłuuższymm poznaniu...

markus.kembi napisał:

> Nie bardzo rozumiem - chcesz oceniać kulturalną Łódź przyjmując za kryterium st
          > an techniczny budynków?
          • przyslowie Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 12:58
            kolozeroza napisał:

Do kolozeroza.

Dlatego musimy my, łodzianie, dołożyć starań, by ten tytuł osiągnąć, bo to jest wielką szansą dla miasta. A tradycje kultury są w Łodzi głęboko zakorzenione. Wszak to w Łodzi powstało np. pierwsze w Polsce Muzeum Sztuki Współczesnej.
          • iluminacja256 Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 18:07
            >niestety z Łodzią jest podobnie jak z okropnie nieurodziwą kobietą, zyskuje dopiero po >dłuuższymm poznaniu

Mozecie wreszcie odpuscić sobie to idiotyczne porównanie? Nie, nie brzmi dobrze i nie jest oryginalne - wystarczy? To jest miasto, a nie rozmowa o kształtach Maryli przy piwie. Dopoki ludzie w miescie nie nauczą sie mówić o Łodzi jak o miescie, a nie o kobiecie czy stanie, to miasto bedzie tylko udawało miasto, to jak dotąd niezle mu wychodzi. A zresztą, zal gadać po [próznicy, czas napisać list do redakcji;/
      • przyslowie Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 12:34
        Należy też zauważyć, iż budowa Nowego Centrum pochłonie masę pieniędzy tego wiecznie biednego miasta, które z powodzeniem powinny być przeznaczone na rewitalizację zabytkowego, zaniedbanego centrum.
        Ale zawsze łatwiej jest budować coś od podstaw niż zadbać o dziedzictwo historyczne.
        Ale bez Rury Sztuki nie ma kultury w Łodzi.
      • Gość: JA Re:Łódź i Stolica Kultury... IP: *.ip.netia.com.pl 14.09.10, 12:37
        Widać totalną niewiedzę (ignorancję ?) u autora tego postu - przytaczając te wszystkie argumenty pokazuje właśnie dlaczego Łódź potrzebuje tego tytułu - proszę spojrzeć na to, które miasta otrzymują tytuł ESK - Pecs, Sibiu (przecież to super rozwijające się zrewitalizowane metropolie europejskie :-) )
        Na przyszłość proponuję poczytać o co chodzi z ESK a potem zabierać głos (to samo proponuję też Pani autorce listu).
        • kolozeroza Re:Łódź i Stolica Kultury... 14.09.10, 12:55
          Spędziłem w Pecs 10 dni w lipcu 2007 r. Sorry ale Łódź wysiada w przedbiegach, fakt że Pecs jest mały ale tam jest: czysto i schludnie, centrum w porównaniu z Łodzią jest wręcz wzorowo utrzymane.. Ale napiszę ponownie, że mimo wszystko życzę Łodzi powodzenia, ucieszę się jeśli ESK 2016 będzie Łodź, może będzie to impuls do przyspieszenia zmian na lepsze. Natomiast w dalszym ciągu nie wierzę że Łódź ma tu jakiekolwiek szansę. Nie chcę przez to zniechęcać nikogo, wystarczy że ja czuję się zniechęcony, chętnie w 2016 r. przyznam że się myliłem.

Gość portalu: JA napisał(a):

> Widać totalną niewiedzę (ignorancję ?) u autora tego postu - przytaczając te ws
          > zystkie argumenty pokazuje właśnie dlaczego Łódź potrzebuje tego tytułu - prosz
          > ę spojrzeć na to, które miasta otrzymują tytuł ESK - Pecs, Sibiu (przecież to s
          > uper rozwijające się zrewitalizowane metropolie europejskie :-) )
          > Na przyszłość proponuję poczytać o co chodzi z ESK a potem zabierać głos (to sa
          > mo proponuję też Pani autorce listu).
    • Gość: Fairytall List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt... IP: 212.191.132.* 14.09.10, 12:14
      nie wiem co jest bardziej obburzające - głupota osoby która to pisała i którą musiały zupełnie ominąć inf o tym jak łódź stara sie o tytuł ESK czy fakt ze wyborcza publikuje ten list i to jako wazny news...
      • lew_konia Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:41
        Osoba, która pisała ten list nie jest głupia, tylko uważa sposób starania sie o tytuł ESK za nie do końca adekwatny do celu, jaki grono wzajemnej adoracji chce osiągnąć.
        Dlaczego te wysiłki są tak infantylne? Przecież Łódź wyrosła już z wieku dziecięcego.
    • brite I wszystko się zgadza 14.09.10, 12:37
      Rację ma czytelniczka pisząc, że piknikiem tytułu stolicy kultury się nie zdobywa. Błędnie jednak zakłada, że piknik to wydarzenie mające tytuł wygrać - nie sądzę, by taki był jego cel. Piknik przede wszystkim przybliża łodzianom ideę ESK (za sprawą obleganego namiotu Republiki Kultury) i promuje jedno z bardzo łódzkich miejsc. Dzięki takiej formie informacja o ESK dociera do osób, które często nie interesują się szerzej kulturą w mieście.
      Kultura to nie tylko hermetyczny balon dla smakoszy - dla tych jest trwające Łódź Biennale czy dziesiątki innych wydarzeń, które tydzień w tydzień odbywają się w mieście, a które z powodu braku odpowiedniego nagłośnienia pozostają w cieniu, niewidoczne dla szerszej publiczności.
      • przyslowie Re: I wszystko się zgadza 14.09.10, 12:50
        brite napisał:

> Rację ma czytelniczka pisząc, że piknikiem tytułu stolicy kultury się nie zdoby
        > wa. Błędnie jednak zakłada, że piknik to wydarzenie mające tytuł wygrać - nie s
        > ądzę, by taki był jego cel. Piknik przede wszystkim przybliża łodzianom ideę ES
        > K (za sprawą obleganego namiotu Republiki Kultury) i promuje jedno z bardzo łód
        > zkich miejsc. Dzięki takiej formie informacja o ESK dociera do osób, które częs
        > to nie interesują się szerzej kulturą w mieście.
        > Kultura to nie tylko hermetyczny balon dla smakoszy - dla tych jest trwające Łó
        > dź Biennale czy dziesiątki innych wydarzeń, które tydzień w tydzień odbywają si
        > ę w mieście, a które z powodu braku odpowiedniego nagłośnienia pozostają w cien
        > iu, niewidoczne dla szerszej publiczności.
        >
        >
        Świetna wykładnia.
      • nandik Re: I wszystko się zgadza 14.09.10, 13:05
        brite napisał:

> Kultura to nie tylko hermetyczny balon dla smakoszy - dla tych jest trwające Łó
        > dź Biennale czy dziesiątki innych wydarzeń, które tydzień w tydzień odbywają si
        > ę w mieście, a które z powodu braku odpowiedniego nagłośnienia pozostają w cien
        >

Kultura - z łac. "cultus agri" czyli "uprawa ziemi", dla mnie tą ziemią jest społeczeństwo, a "uprwa" to dla mnie ciężka praca, to jego edukacja, rozwój ( wewnętrzny, duchowy, moralny, etyczny...etc), pogłębianie wiedzy.
        Nie sądzę, aby tak powierzchowne imprezy mogły sie kiedykolwiek zapisać na rzecz Kultury Łodzi. Nie ta optyka, kąt widzenia, poziom i cele...
        Nie mówiąc już o tym, ze w całokształcie działań, zapomina się o odbiorcy, nie informując go należycie o podejmowanych "akcjach"...
        Pzdr.
      • iluminacja256 Re: I wszystko się zgadza 14.09.10, 18:18

dziesiątki innych wydarzeń, które tydzień w tydzień odbywają si

I to już jest bardzo duzy problem, na ktory wszyscy pozostają głusi . Jak reklamować kulturę, zeby na kulturę przychodzono, słowem, jak nie pozbywac się potencjalnej publicznosci przed jej przyjsciem.
    • jedyny.kkk Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 12:38
      Jeśli dla ciebie szczytem kultury łódzkiej jest chodzenie do kina i zapraszanie operatorów z hollywood to możesz nie zrozumieć sensu lokalnej imprezy, która jak wszystkie teraz popularyzuje hasło ESK. Ale po co się chwalisz?
    • przygoda Dziwna kobieta, chyba ma problem z widzeniem 14.09.10, 12:44
      Zupelnie co innego wielkie przedsiewziecia jak EC1 lub Specjalna Strefa Sztuki a co innego male lokalne inicjatywy, piknik to fajna sprawa i ona nawet tego nie kwestionuje wiec warto je robic a wielkie rzeczy jak MS2 zwiedzac mozna nacodzien!
      • Gość: o tak Re: Dziwna kobieta, chyba ma problem z widzeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 13:03
        Ta niemądra Czytelniczka nie lubi tanich imprez, bo na tanich imprezach mało się zarabia.
    • ww_lodz List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt... 14.09.10, 13:13
      Biedna, fabrykancka Łódź nie ma czasu ani pieniędzy na kulturę. Gdy już człowiek zwlecze się z kanapy przed telewizorem i pójdzie z dzieckiem na Księży Młyn, to stać go jedynie na atrakcje w stylu wata cukrowa i kolczyki za pięć złotych. Obejrzy przy okazji dziwne konstrukcje czy obrazy, nie odróżniając kiczu od czegoś bardziej ambitnego. I będzie miał poczucie obcowania z kulturą.

W tym fragmencie widać najbardziej, że ta Pani bredzi.
      A poza tym, gdy się pisze takie autorytatywne teksty, to myślę, że warto by było podać swoje imię i nazwisko.
      • Gość: boatcity beast Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.171.26.133.static.crowley.pl 14.09.10, 13:57
        Ech, nie wiem od czego zacząć, bo bredni w istocie, co nie miara. Od Szanownej Autorki po "specjalistów", co przyjmują definicję etymologiczną kultury za jedyną właściwą. Jak widać zespół programu ŁESK nie wyedukował jeszcze łodzian wystarczająco.

Moi Drodzy!
        Tytuł ESK przyznaje się na podstawie wielu kryteriów. Wśród nich jest np. infrastruktura (tu mamy SSS, EC1 MS2 itd), inną- wydarzenia w zakresie kultury wysokiej, ROZRYWKI (także!), ponadto ważne są także przedsięwzięcia INTEGRUJĄCE LOKALNĄ SPOŁECZNOŚĆ i pikniki właśnie pod to kryterium są tworzone. Nikt nie chce wmawiać nam, że kolczyki za 5 zł to wysoka sztuka, chodzi o to, żeby ludzie spotkali się twórczej atmosferze i dowiedzieli się czegoś o swoim mieście. I tyle! Kto nie chce, niech nie chodzi, a kto chce czegoś więcej niech idzie na Biennale, do Muzeum Sztuki albo wybierze sobie coś z programu Festiwalu Łódź Czterech Kultur.
        Dla takich, co rzeczywiście łakną sztuki i trochę się interesują w Łodzi naprawdę mnóstwo się dzieje! Ja mam problem z tym "co wybrać" a nie "dokąd pójść". Tym, co nie znajdują nic dla siebie- współczuję, bo smutne życie mają.
        • Gość: pajak do boatcity beast : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 14:15
          Gość portalu: boatcity beast napisał(a):

> Moi Drodzy!
          > Tytuł ESK przyznaje się na podstawie wielu kryteriów. Wśród nich jest np. infra
          > struktura (tu mamy SSS, EC1 MS2 itd),

I tutaj wystawiłes sobie wizytówkę kim jesteś i czyją orbitę stanowisz.
          Widać, ze pojęcia o prawdziwej kulturze z wyższej półki pojecia nie masz.

Twoja sztandarowa SSS nie powstanie bo Marszałek nie da na nia kasy, a łodzianie nie maja zamiaru sie zrzucać na nikomu nie potrzebne muzeum ( tylko tym jest potrzebne, którzy chca sie tam urządzić i brylować za państwowa kasę)

Nie pouczaj innych! Troche pokory, bo piszesz nadwyrężone bzdury!
          • Gość: boatcity beast Re: do boatcity beast : IP: *.171.26.133.static.crowley.pl 14.09.10, 14:49
            Ja mówię, co jest we wniosku o tytuł, nie stanowię żadnej orbity, a SSS na dzień dzisiejszy ma powstać
      • wirusx Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 18:20
        ww_lodz napisał: ta Pani bredzi.
        (:::) gdy się pisze takie autorytatywne teksty, to myślę, że warto by było podać swoje imię i nazwisko.
        ------------------------------------
        Jeśli się autorytatywnie pisze, że ktoś bredzi, to może najpierw należy podać swoje a potem... bredzić.
    • Gość: hunter Ma kobita rację IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.10, 14:01
      Nazywanie tego "pikniku" elementem starań o tytuł ESK jest zwyczajnie żenujące i dowodzi kompletnego braku koncepcji promocji przez obecne władze po pustce wywołanej odejściem Camerimage oraz rezygnacją z CŁC i Nowego Centrum.

Rozumiem jednak głosy, że to "też element kultury" - dodajmy jednak, że kultury niskich lotów. Łódź to miasto robotnicze, więc wpływ proletariatu na kształt miasta jest oczywisty i materializuje się bezpośrednio w wyborach, referendach itp. Nawiązuję do odwołania Kropiwnickiego, którego zwolennikiem wprawdzie nie byłem, ale dostrzegając absurd wydawania miliona złotych na organizację referendum na 8 miesięcy przed wyborami oraz całkowity paraliż obecnych "komisarzy" połączony z wyborczymi piknikami, ulotkami itp. stwierdzam, że było ono kompletnie bez sensu. Cokolwiek by nie mówic o Kropiwnickim, to przez 7 lat jego rządów Łódź mocno zyskała w oczach, a przede wszystkim miał on jakąkolwiek koncepcję promocji miasta.
      • Gość: zwolennik Re: Ma kobita rację IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 20:34
        Prosiłbym jednak, abyś zanim zaczniesz coś pisać o ESK, abyś poczytał na czym ten konkurs polega.
        I przestańcie już gadać o CŁC, SSS i innych megalomańskich inwestycjach.
        NIE O TO CHODZI W ESK!
        • Gość: andy Re: Ma kobita rację IP: *.pai.net.pl 14.09.10, 22:26
          A Ty aby na pewno czytałeś o ESK - czy może o urządzaniu festynów ulicznych i kręceniu kiełbasy wyborczej?
    • Gość: JaC Kultura i "4 kultury" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 14:22
      Taka kultura, jakie miasto (jego społeczeństwo oraz jego władze). Kultura i "4 kultury":
      "Zupa? - pomidorowa! Demokracja? - ludowa! Popiela? - zagryzły myszy! Cyrankiewicz? - łysy!".
      • Gość: nandi Re: Kultura i "4 kultury" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:28
        Gość portalu: JaC napisał(a):

> Taka kultura, jakie miasto (jego społeczeństwo oraz jego władze). Kultura i "4
        > kultury":
        > "Zupa? - pomidorowa! Demokracja? - ludowa! Popiela? - zagryzły myszy! Cyrankiew
        > icz? - łysy!".

DOBRE!
    • Gość: ppiotrek7 Ta pani ma rację ! niestety... IP: 195.68.192.* 14.09.10, 15:17
      piknik na Bałutach i Księżym Młynie - były bardzo o.k. ,ale to faktycznie nie są działania i wydarzenia kulturalne...Szacun dla organizatorów ,szczególnie Bałut , bo na KS było trochę gorzej - nie wciągnięto skutecznie "tambylców" do zabawy. Ale nie dorabiajmy ideologii do dupy Marynii :))
    • minigry.amor.pl To kit... 14.09.10, 15:46
      > ...Jestem z Łodzi i - niestety - nijak mi to miasto z ośrodkiem kulturalnym się nie kojarzy...

To wyjedź na wieś, albo do wrocławia(na to samo wyjdzie). Tam twoje miejsce i korzenie...
    • oliwiora słów parę na temat 14.09.10, 16:53
      Naprawdę szczerze współczuję takim ludziom jak "Czytelniczka od listu", którzy mimo obcowania z wielką sztuką, tejże sztuki nie potrafią odróżnić od kultury.
      Piknik na Księżym Młynie, jak sama nazwa wskazuje miał być piknikiem, a nie wystawą obrazów wielkich mistrzów płótna. To przede wszystkim miejsce dla młodych talentów i kreatywnych osób, które chcą zaprezentować swoje, często nie małe umiejętnosci. Poprzez takie inicjatywy i festyny "kulturalne" dzielnica ma powoli przeobrażać się w miejsce przyjazne artystom, a nie funkcjonowac tylko dla nich.
      Co więcej nie rozumiem dlaczego ktoś, kto nie ma nawet bladego pojęcia o inicjatywach kulturalnych w naszym mieście zabiera głos w tej sprawie. Bo niestety (albo na szczęście)prócz "dzielnicowych pikników" istnieją jeszcze takie formy imprez jak festiwale muzyczne i teatralne, wystawy, koncerty czy inne.
      Mimo, że Łódź jest brudna, ma niezbyt rozgarnięte władze rządzące, a z każdej bramy odrzuca odór moczu. Mimo, że wciąż pozostawiona jest sama sobie to rozwoju kulturalnego odmówić jej nie można. To z pewnością!

Pozdrawiam.
    • Gość: JA List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt... IP: *.ip.netia.com.pl 14.09.10, 17:13
      podpisuje się wszystkimi kończynami pod powyższym - piknik to piknik i taki właśnie piknikowy charakter ma mieć !!! A jeśli Pani autorka listu z pobytu na pikniku wyciągnęła wniosek, że właśnie w ten (i tylko w ten) sposób staramy się o ESK 2016 no to cóż ....tylko współczuć
      • jarkoni Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 18:00
        Też się podpisuję..
        Zresztą większość komentarzy pod tym artykułem to wiele mądrych przemyśleń.
        A Panią Autorkę krytykującego piknik listu zaprosiłbym chętnie na podobne pikniki organizowane w(wymienię tylko te, w których uczestniczyłem osobiście): w Paryżu na Polach Elizejskich, w Luksemburgu na głównym rynku, w Goudzie/Holandia na rynku przy ratuszu(połączone z targiem serów)..
        Nie mamy się czego wstydzić, jeśli były jakieś niedociągnięcia, to pewnie następnym razem już ich będzie coraz mniej.
        Ale warto pochwalić i inicjatywę i chęć integracji łodzian, były w końcu tłumy ludzi.
        A malkontenci, cóż, zawsze będą..
        • Gość: boatcity beast Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 18:22
          lubię to:-)
        • Gość: nandi Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:32
          jarkoni napisał:

> Też się podpisuję..
          > Zresztą większość komentarzy pod tym artykułem to wiele mądrych przemyśleń.
          > A Panią Autorkę krytykującego piknik listu zaprosiłbym chętnie na podobne pikni
          > ki organizowane w(wymienię tylko te, w których uczestniczyłem osobiście): w Par
          > yżu na Polach Elizejskich, w Luksemburgu na głównym rynku, w Goudzie/Holandia n
          > a rynku przy ratuszu(połączone z targiem serów)..
          > Nie mamy się czego wstydzić, jeśli były jakieś niedociągnięcia, to pewnie nastę
          > pnym razem już ich będzie coraz mniej.
          > Ale warto pochwalić i inicjatywę i chęć integracji łodzian, były w końcu tłumy
          > ludzi.
          > A malkontenci, cóż, zawsze będą..

Wszystko OK. ale to nie jest kultura, ale niskich lotów rozrywka.
        • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 18:39
          Było bardzo fajnie i większość przybyłych gości na piknik bardzo sobie chwaliła czas na nim spędzony.
      • Gość: monia Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:25
        Gość portalu: JA napisał(a):

> podpisuje się wszystkimi kończynami pod powyższym - piknik to piknik i taki wła
        > śnie piknikowy charakter ma mieć !!! A jeśli Pani autorka listu z pobytu na pik
        > niku wyciągnęła wniosek, że właśnie w ten (i tylko w ten) sposób staramy się o
        > ESK 2016 no to cóż ....tylko współczuć

A w jaki inny sposób się staramy? Moze ktoś nas oświeci?
        Czy chcemy wszystkim wmówić, że w Łodzi nadal funkcjonuje FD4K, albo, ze będziemy mieli EC1 wypełnione kulturą ( jaką), albo że budujemy kulturę bo piknikami wychodzimy do ludzi, albo mamy SSS, której realizacja stanęła?
        Czy kłamstwa, albo nadwyrężenia we wniosku o ESK są karalne? Czy tylko kompromitują miasto, które je stosuje?
        • iluminacja256 Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 18:59
          > w jaki inny sposób się staramy? Moze ktoś nas oświeci?

O i mamy sedno! Własnie TYLE 85% łodzian wie o tym wniosku i o tych staraniach. Nie dlatego, ze są malkontentami i defetystami, ze są pijakami i nie wychodzą z bramy, ale dlatego, ze ekipa organizaująca tę imprezę kompletnie nie zwrociła uwagi na to, ze aby ŁESK miała sens, kapital ludzki musi coś o niej wiedzieć juz na etapie pisania i składania wniosku - nie tylko koszulki, nie torebki, nie gadzety, ale jakas idea, program, hasło - nikt nie mówi o szczególowym opisie, bo zaraz znów ktoś wyciągnie to nieszczęsne utajnienie.
          Bo to "wiedzieć" przekłada na to, co pozniej ( o ile jakies pózniej by sie wydarzyło)- wydarzenia z tego roku nie moga dziać się " obok lodzian" w Łodzi.

I nie ma najmniejszego sensu twierdzić, ze kto chce ten wie - kto chce wie też jak sie robi sekcję zwłok i jak dobrze bawić sie na TORZE, ale raczej nie o takie zdobywanie wiedzy na ten temat chodzi...

• Gość: nandi Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 19:05
            iluminacja256 napisał:

> > w jaki inny sposób się staramy? Moze ktoś nas oświeci?
            >
            > O i mamy sedno! Własnie TYLE 85% łodzian wie o tym wniosku i o tych staraniach.
            > Nie dlatego, ze są malkontentami i defetystami, ze są pijakami i nie wychodzą
            > z bramy, ale dlatego, ze ekipa organizaująca tę imprezę kompletnie nie zwrocił
            > a uwagi na to, ze aby ŁESK miała sens, kapital ludzki musi coś o niej wiedzieć
            > juz na etapie pisania i składania wniosku - nie tylko koszulki, nie torebki, n
            > ie gadzety, ale jakas idea, program, hasło - nikt nie mówi o szczególowym opisi
            > e, bo zaraz znów ktoś wyciągnie to nieszczęsne utajnienie.
            > Bo to "wiedzieć" przekłada na to, co pozniej ( o ile jakies pózniej by sie wy
            > darzyło)- wydarzenia z tego roku nie moga dziać się " obok lodzian" w Łodzi.
            >
            > I nie ma najmniejszego sensu twierdzić, ze kto chce ten wie - kto chce wie też
            > jak sie robi sekcję zwłok i jak dobrze bawić sie na TORZE, ale raczej nie o ta
            > kie zdobywanie wiedzy na ten temat chodzi...
            >

W 100% popieram!
          • patsywojt Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 21:03
            Dosyć szeroki opis idei (głównych założeń) naszej łódzkiej aplikacji jest w artykule na 1. stronie Kuriera Kultury, który właśnie na pikniku był rozdawany. Jest tam też w pigułce podane czy jest sam konkurs ESK. Podczas pikniku każdy, kto chciał mieć koszulkę ŁESK, musiał przeczytać ten artykuł i odpowiedzieć poprawnie na pytania zadawane do tekstu. To jest prosta metoda by ludzi (bardzo różnych) zachęcić do dowiedzenia się czegoś konkretnego o ESK.
            Jeśli ktoś nie ma Kuriera to można go znaleźć np. w PIT przy Manufakturze czy Biurze Promocji UMŁ. Doczytać sobie, co jest w aplikacji - i przy okazji poczytać co w najbliższym czasie robią NGOsy w Łodzi.
            • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 21:18
              Biję się w piersi, iż Kurier Kultury tylko przejrzałam. Dobrze, że ktoś przypomniał mi o nim.
            • iluminacja256 Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 15.09.10, 08:55
              I to juz jest jakas informacja . Czy w PIT "Kurier kultury" jets bezpłatny, a jesli nie - to ile kosztuje?

Ale niestety , to jeszcze nie jest ta reklama, o której myslę - mało ludzi o "Kurierze kultury " wie, aaby go dosatć też trzeba wiedzieć , gdzie szukac. dlaczego taki artykuł nie moze pójsc w sopbotnio- niedzielnym wydaniu "Expressu ilustrowanego" czyli gazety, która mnóstwo łodzian kupuje jako JEDYNA gazetę RAZ w tygfodniu, bo ma program telewizyjny. Chyba takie rzeczy są do załtwienia?
              • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 15.09.10, 10:17
                "Kurier kultury" jest bezpłatny.
                "Express Ilustrowany" z tygodniowym programem tv wychodzi w piątki.
                • iluminacja256 Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 15.09.10, 10:26
                  No i własnie o ten piątkowy mi chodziło - ten z programem TV. Przecież wystarczy pogadac z dziennikarzami - nie ma juz chyba lepszego sposobu dotarcia do mas niż przez te gazetę.
    • Gość: monia Piejące wpisy organizatorów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:20
      Czytelniczka stwierdza, ze takie imprezy to nie kultura tylko rozrywka, na niskim poziomie.
      Mam takie same odczucia. Kultura wiąże się z rozwojem, a nie z konsumpcją.
      Jednak warto by było wrócic do definicji kultury, gdyż organizatorzy tych tanich imprezek i szumu na temat ESK zrozumieliby wreszcie jak płytkie jest rozumienie przez nich tych spraw.
      • przyslowie Re: Piejące wpisy organizatorów. 14.09.10, 18:51
        Tak. Odtwarzanie przez dwoje młodych gości pikniku np. sceny z "Romea i Julii" Szekspira z pewnościa nie ma nic wspólnego z kulturą i nie może nikogo rozwinąć.
    • Gość: tola List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po tyt... IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 18:53
      Rozumiem, że list czytelniczki może wzbudzić pozytywne i negatywne emocje, ale nie trzeba od razu obrażać siebie nawzajem - piszecie o kulturze a nie potraficie zachowywać się kulturalnie wobec siebie nawzajem, co najważniejsze nie potraficie dyskutować...
      Zanim zaczniecie komentować posty innych przeczytajcie je dwa, trzy razy żeby zrozumieć co autor w nich zawarł!
      W Łodzi dzieje się dużo, ale to nadal za mało, żeby uzyskać tytuł ESK. Proponuję zwrócić uwagę na listę miast kandydujących do tytułu, tak dla odświeżenia pamięci.
      • ww_lodz Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 19:38
        Gość portalu: tola napisał(a):
        > W Łodzi dzieje się dużo, ale to nadal za mało, żeby uzyskać tytuł ESK. Proponuj
        > ę zwrócić uwagę na listę miast kandydujących do tytułu, tak dla odświeżenia pam
        > ięci.

Czekam zatem na odpowiedź, w której zawrzesz, czego Łodzi brakuje do tytułu ESK, i jaka, Twoim zdaniem, jest przewaga innych miast nad naszym.
        • Gość: S67 Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: 80.50.129.* 15.09.10, 10:36
          Proponuję zakończyć tę radosną dyskusję. Ja na ESK proponuję Spicimierz. Dlaczegożby nie?
      • Gość: wiedzący Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t IP: *.toya.net.pl 14.09.10, 20:39
        Gość portalu: tola napisał(a):
        > W Łodzi dzieje się dużo, ale to nadal za mało, żeby uzyskać tytuł ESK. Proponuj
        > ę zwrócić uwagę na listę miast kandydujących do tytułu, tak dla odświeżenia pamięci.

Zobacz sobie od 4 minuty:
        www.tvp.pl/lodz/informacyjne/lwd/wideo/12092010-2145/2692780
        • ww_lodz Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 21:05
          Gość portalu: wiedzący napisał(a):
          > Zobacz sobie od 4 minuty:
          > www.tvp.pl/lodz/informacyjne/lwd/wideo/12092010-2145/2692780

Abstrahując od całej reszty, pozom łódzkich mediów: "jesteśmy przed (...) Krakowem"... :/
          • przyslowie Re: List Czytelniczki: Z kolczykami z kapsli po t 14.09.10, 21:21
            Jesteśmy "przed" a nie "po"? Świetne.
            A może by tak "zamiast"?
            No proszę, jak ta kultura rozwija....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka