Dodaj do ulubionych

Zachwyty Manufakturą...

28.03.04, 20:24
...a jaki los czeka gmach fabryki Poznańskiego od strony ul. Ogrodowej.
On już dawno umarł, teraz sypie się jego truchło!
Obserwuj wątek
    • Gość: ddd Re: Zachwyty Manufakturą... IP: *.toya.net.pl 28.03.04, 20:35
      chyba pan nie w temacie. Przejzyj pan lepiej jeszcze raz plan rewitalizajci.
      • hubar Re: Zachwyty Manufakturą... 28.03.04, 21:32
        Nie do końca. Dziś jecałem Zachodnią i aż zawróciłem zobaczyć co się stało...
        W budynku stojącym od strony Zachodniej www.mk.gov.pl/images/1.jpg (ale
        nie ten najbardziej wysunięty na północ) brakuje na drugim piętrze, północnej
        ściany! Aż mi się nie chce wierzyć, aby była to celowa działalność - brakuje
        ściany tylko w niektórych miejscach, a braki są faktycznie nierównomierne.

Ktoś coś wie, jakiś wypadek?
        • hubar Nie ma już drugiego piętra :( 29.03.04, 20:17
          Nie wiem co się dzieje, ale dziś już nie było całej północnej ściany (
          www.migawki-lodzi.prv.pl/poznanski_www/plany/pages/Manufaktura%20plany%
          200204_08.htm ) ten drugi budynek od prawej, ściana "prawa".
          Tak się zastanawiam, czym może być to spowodowane... od strony Zachodniej stoi
          rusztowanie, a zza zburzonej ściany wyłaniają się jakieś wewnętrzne szkielety.
          • krzykowal Re: Nie ma już drugiego piętra :( 29.03.04, 22:23
            Hmmm, a może:
            - będą łączyć ten budynek z tym północnym obok?
            - ściana do niczego się nie nadawała i będzie stawiana od nowa?
            - nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze? :/

pzdr
            Krzysiek
            • hubar Zdjęcia 06.04.04, 15:02
              www.hubar.friko.pl/lodz/manufaktura/
              Chyba można dostrzec.
          • yarro Re: Nie ma już drugiego piętra :( 06.04.04, 16:44
            A spójrz na to z tej strony:

www.migawki-lodzi.prv.pl/poznanski_www/plany/pages/Manufaktura%20plany%200204_07.htm
            • hubar Re: Nie ma już drugiego piętra :( 06.04.04, 17:38
              Co to u diaska jest??
              No i czemu wychodzi z tego skrajnego budynku (ja mówię o tym w drugim)?
              • yarro Re: Nie ma już drugiego piętra :( 06.04.04, 17:40
                Tem drugi jest "załatany" takim samym szarobiałym czymś... Tylko czemu?
                • Gość: Tomas Re: Nie ma już drugiego piętra :( IP: 212.191.74.* 07.04.04, 12:34
                  A czy przypadkiem nie jest to obiekt przeznaczony na kino??
                  • hubar Re: Nie ma już drugiego piętra :( 08.04.04, 11:32
                    No własnie nie wiem, bo mapkę "co gdzie" gdzieś podziałem, a sieci nie mogę
                    znaleźć :-(
                    • yarro Co znalazłem na mapce... 09.04.04, 14:32
                      Pierwszy od prawej - Mulitplex.

Drugi tuz obok niego - kręgielnia.
                      • hubar Re: Co znalazłem na mapce... :-( 09.04.04, 21:27
                        Cokolwiek to ma być, niestety dziś zobaczyłem że nie ma już dwóch pieter :-(
                        Od strony północnej ten budynek ma już jedynie parterową ścianę.
                        • yarro Ot i mamy naszą (?) radość... 10.04.04, 22:53
                          Czyli co robi inwestor ze starymi murami farbyki... ano, rozbiera!

Ale przecież będzie pięknie, nowocześnie, uratujemy fabrykę, zabytek... tere fere.

Apsys pokazał prawdziwe oblicze.

Głupio mi teraz tak napomnknąć, że wyszło po części na moje, bo przecież wcale
                          mi na tym nie zależało :(
                          • Gość: łażej Mamy radość IP: *.retsat1.com.pl 11.04.04, 16:09
                            yarro napisał:

> Czyli co robi inwestor ze starymi murami farbyki... ano, rozbiera!

Ano porównaj sobie ile ścian jest rozbieranych a ile odnawianych.

> Ale przecież będzie pięknie, nowocześnie, uratujemy fabrykę, zabytek... tere
                            fe
                            > re.
                            >
                            > Apsys pokazał prawdziwe oblicze.

Porównaj sobie powierzchnię murów odnowionych a później ilość murów
                            wyburzonych. A później pomyśl ile łódzkich opuszczonych fabryk sypie się
                            czekajc na kogokolwiek kto by się nimi zajął.

> Głupio mi teraz tak napomnknąć, że wyszło po części na moje, bo przecież wcale
                            > mi na tym nie zależało :(

Z pewnością gdyby nie projekt Manufaktury zakłady Poznańskiego zamieniałyby się
                            teraz w jedno wielkie muzeum, osiedle luksusowych mieszkań itd. itd. itd.
                            Prawda jest taka, że plany możemy mieć wielkie i piękne, ale wszystko
                            weryfikuje kassa. I brak kassy sprawia, że gdyby nie Manufaktura to hale
                            fabryczne obecnie by sypały się cegła po cegle przy wspomagających ten proces
                            okolicznych złomiarzach. A dzięki Apsysowi odnowione hale znów zatętnią życiem.
                            A przy okazji nadal stanowić będą jeden spójny kompleks.

Oczywiście, że wolałbym gdyby nowa funkcja nie pociągała za sobą zmiany wyglądu
                            którejkolwiek z hal. Ściana upadła by inne hale mogły zostać odnowione i
                            istnieć nadal.
                            • yarro Masz rację, poniosło mnie. <nt> 12.04.04, 00:52

• hubar Re: Co znalazłem na mapce... 18.04.04, 11:37
                        yarro napisał:
                        > Pierwszy od prawej - Mulitplex.
                        > Drugi tuz obok niego - kręgielnia.
                        ##
                        Zgadza się. Najlepiej to widać na tym zdjęciu:
                        forumowe-obrazki.w.interia.pl/pages/Poznanski%20030528_34.htm /

Choć według tego zdjęcia wyburzyć powinni także ścianę pierwszego budynku
                        (multikino) a tymczasem jest ona objęta renowacją... może jednak pozostanie?
    • hubar BRAMA 10.04.04, 00:35
      Stiją już rusztowania, zaczynają remontować bramę od strony Ogrodowej! :-D
      • Gość: łażej Re: BRAMA IP: *.retsat1.com.pl 10.04.04, 10:19
        Ano :) Rusztowania póki co chyba są po wewnętrznej stronie. Mogliby po
        odnowieniu konstrukcji bramy, wstawić już pięknie zrekonstruowane wrota, które
        można było zobaczyć w jednej z ostatnich "Filmowych encyklopedii Łodzi".

Szkoda tylko, że chyba wraz z remontem bramy znikną z części cegieł literki W,
        będące symbolem widzewskiej cegielni, która dostarczyła cegły na odbudowę
        fragmentu bramy rozbieranej po wojnie jako symbol przedwojennego burżuazyjnego
        ucisku. (Bramę uratował fakt, że ktoś przypomniał sobie o tym, iż przy bramie
        przemawiał Julian Marchlewski. Błyskawicznie przerwano rozbiórkę i odbudowano
        rozebraną już część.)
        • hubar Re: BRAMA 10.04.04, 13:46
          Gość portalu: łażej napisał(a):
          > Ano :) Rusztowania póki co chyba są po wewnętrznej stronie.
          ##
          Były! Teraz są już także (z tego co widziałem) także po zawnętrznej stronie :-)

> Mogliby po
          >odnowieniu konstrukcji bramy, wstawić już pięknie zrekonstruowane wrota, które
          >można było zobaczyć w jednej z ostatnich "Filmowych encyklopedii Łodzi".
          ##
          Mogliby... tzn na kiedy są plany wstawienia tej bramy, dopiero tuż przed
          otwarciem Manufaktury?

>Szkoda tylko, że chyba wraz z remontem bramy znikną z części cegieł literki W,
          >będące symbolem widzewskiej cegielni, która dostarczyła cegły na odbudowę
          >fragmentu bramy rozbieranej po wojnie jako symbol przedwojennego burżuazyjnego
          > ucisku. (Bramę uratował fakt, że ktoś przypomniał sobie o tym, iż przy bramie
          > przemawiał Julian Marchlewski. Błyskawicznie przerwano rozbiórkę i odbudowano
          > rozebraną już część.)
          ##
          Ciekawa historia.
          A są jakieś szczególne miejsca, gdzie Marchlewski nie przemawiał, przezco
          rozebrano jakieś ciekawe budowle?
          • Gość: łażej Re: BRAMA IP: *.retsat1.com.pl 11.04.04, 16:16
            hubar napisał:

> Gość portalu: łażej napisał(a):
            > > Ano :) Rusztowania póki co chyba są po wewnętrznej stronie.
            > ##
            > Były! Teraz są już także (z tego co widziałem) także po zawnętrznej stronie :-
            )

Częściowo przyznam Ci rację, bo póki co rusztowania na część bramy od ulicy
            Ogrodowej wyszły jedynie głównym łukiem bramy.

> > Mogliby po
            > >odnowieniu konstrukcji bramy, wstawić już pięknie zrekonstruowane wrota, kt
            > óre
            > >można było zobaczyć w jednej z ostatnich "Filmowych encyklopedii Łodzi".
            > ##
            > Mogliby... tzn na kiedy są plany wstawienia tej bramy, dopiero tuż przed
            > otwarciem Manufaktury?

Tego nie wiem. Ale być moze wrota wstawione już podczas budowy mogłyby być
            narażone na zniszczenie. Chociaż z drugiej strony ta brama chyba nie jest
            wykorzysywana przez ciężki sprzęt.

> >Szkoda tylko, że chyba wraz z remontem bramy znikną z części cegieł literki
            > W,
            > >będące symbolem widzewskiej cegielni, która dostarczyła cegły na odbudowę
            > >fragmentu bramy rozbieranej po wojnie jako symbol przedwojennego burżuazyjn
            > ego
            > > ucisku. (Bramę uratował fakt, że ktoś przypomniał sobie o tym, iż przy bra
            > mie
            > > przemawiał Julian Marchlewski. Błyskawicznie przerwano rozbiórkę i odbudow
            > ano
            > > rozebraną już część.)
            > ##
            > Ciekawa historia.
            > A są jakieś szczególne miejsca, gdzie Marchlewski nie przemawiał, przezco
            > rozebrano jakieś ciekawe budowle?

No cóż... Można domniemywać, że Marchlewski nie przemawiał z wielu
            śródmiejskich balkonów, które zostały skute. Prawdopodobnie Marchlewski nie
            przemawiał także w pustych miejscach bo wyburzonych kamienicach... Pod tym
            kątem patrząc szkoda, że Marchlewski nie przemawiał w znacznie większej ilości
            miejsc :(((

• hubar Re: BRAMA 12.04.04, 00:29
              > Częściowo przyznam Ci rację, bo póki co rusztowania na część bramy od ulicy
              > Ogrodowej wyszły jedynie głównym łukiem bramy.
              ##
              Zgadza się, dziś miałem okazję pooglądać tę bramę kilka razy, dokładnie :-)

> Tego nie wiem. Ale być moze wrota wstawione już podczas budowy mogłyby być
              > narażone na zniszczenie. Chociaż z drugiej strony ta brama chyba nie jest
              > wykorzysywana przez ciężki sprzęt.
              ##
              Jest to zdecydowanie wjazd służbowy, ale aut osobowych.

P.S. Nie wiesz przypadkiem, jakie to tablice zniknęły stąd:
              www.hubar.friko.pl/lodz/ogrodowa.htm
              • Gość: łażej Re: BRAMA IP: *.retsat1.com.pl 12.04.04, 14:06
                hubar napisał:

> P.S. Nie wiesz przypadkiem, jakie to tablice zniknęły stąd:
                > www.hubar.friko.pl/lodz/ogrodowa.htm

Z tego co pokazywali w Filmowej Encyklopedii Łodzi tam właśnie wisiała tablica
                upamiętniająca przemówienie Marchlewskiego.
            • hubar Re: BRAMA 22.05.04, 14:09
              > Częściowo przyznam Ci rację, bo póki co rusztowania na część bramy od ulicy
              > Ogrodowej wyszły jedynie głównym łukiem bramy.
              ##
              Od dobrych kilku dni, rusztowania zakrywają całą już bramę :-)
      • Gość: łażej Re: BRAMA IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.08.04, 15:48
        Zdjęli rusztowania, założyli wrota i... Chcecie zobaczyć jak wygląda coś
        pięknego? Jedździe na Ogrodową!!! Naprawdę warto.
        • hubar Re: BRAMA 30.08.04, 13:50
          ...
          W tym tygodniu w całej okazałości zostanie zaprezentowana również
          odrestaurowana zabytkowa brama prowadząca do fabryki. Na jej szczycie zostanie
          zamontowany nowy zegar.
          ...
          lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/396567.html
          Wygląda pięknie!!!
        • Gość: łażej Errata - prawie nt. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.08.04, 18:22

> Jedździe na Ogrodową!!!

Jedźcie, jedźcie, jedźcie!!!!!
        • hubar Brama (do Manufaktury) jak malowana 04.10.04, 12:15
          Rozpoczęły się ostatnie prace przy odnawianiu zabytkowej bramy wiodącej na
          teren dawnych zakładów Izraela Poznańskiego, czyli dzisiejszej Manufaktury.
          Czarną farbą jest malowana jedna z żeliwnych furtek. Uroczyste odsłonięcie
          całej odrestaurowanej bramy ma odbyć się za kilkanaście dni.

(mal) - Express Ilustrowany
          lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/406936.html
    • Gość: łażej Strona Manufaktury IP: *.retsat1.com.pl 02.05.04, 14:18
      Pojawiła się oczekiwana od dłuższego czasu strona manufaktury
      www.manufaktura.lodz.pl Oby była na bieżąco aktualizowana!!
    • yarro Wypadek... 23.05.04, 00:32
      A dziś w Manufakturze zawaliła się ściana... zginęło dwóch robotników, inni są
      ranni, zabytek znów zniszczony... Świetnie :(

Tylko pytanie kto zawinił? Projektant, wykonawca, robotnicy...?

Moim zdaniem spowodowała to rozbiórka większości stropów, które to są jakby nie
      patrzeć elementami konstrukcyjnymi spinającymi ściany zewnętrzne...

Ciekawe jakie buble wyjdą dalej...
      • Gość: łażej Re: Wypadek... IP: *.retsat1.com.pl 23.05.04, 10:25
        Zapewne wypadek był skutkiem usunięcia stropów. Widać zbyt słabo zabezpieczyli
        ściany przed upadkiem (wypadkowi penie zapobiegłoby takie podparcie ścian jakie
        jest w części budynku, który stoi najbliżej ul. Drewnowskiej). I wypadek tego
        typu jest chyba możliwy tylko w czasie budowy, gdy wnętrze bydynków nie jest
        jeszcze wypełnione nową konstrukcją która zepnie ściany.

Mam nadzieję, że wypadek nie będzie pretekstem do uwalenia inwestycji.
      • jasam Re: Wypadek... 23.05.04, 11:44
        yarro napisał:

> Moim zdaniem spowodowała to rozbiórka większości stropów,

To nie rozbiórka stropów była przyczyną, ale braki we właściwym zabezpieczeniu
        ściany do czasu stworzenia nowej konstrukcji wewnętrznej.
        Chyba sie mści organizowanie przetargów, gdzie głównym elementem była cena.
        Brakło komuś wyobraźni.
        Wykonawca zaoszczędił - są tragiczne efekty.

pozdr.
        • yarro Re: Wypadek... 23.05.04, 18:57
          jasam napisał:

> yarro napisał:
          >
          > > Moim zdaniem spowodowała to rozbiórka większości stropów,
          >
          > To nie rozbiórka stropów była przyczyną, ale braki we właściwym zabezpieczeniu
          > ściany do czasu stworzenia nowej konstrukcji wewnętrznej.
          --
          Czyli pośrednio rozbiórka starej konstrukcji, m.in. usunięcie belek i węzłów
          stropowych.

> Chyba sie mści organizowanie przetargów, gdzie głównym elementem była cena.
          > Brakło komuś wyobraźni.
          > Wykonawca zaoszczędił - są tragiczne efekty.
          --
          Mam nadzieję, ze to były ostatnie takie oszczędności...

> pozdr.
          --
          Również.
      • hubar Manufaktura pod obserwacją 27.05.04, 16:16
        Przyczyną katastrofy budowlanej w Manufakturze i w konsekwencji śmierci dwóch
        osób było obsunięcie się ściany, która nie miała fundamentów, była podkopana i
        nie została odpowiednio zabezpieczona – stwierdziła komisja powołana przez
        powiatowego inspektora nadzoru budowlanego.

- Wstrzymałam wszystkie roboty na całej budowie w związku z rażącym naruszeniem
        przepisów prawa budowlanego i bezpieczeństwa pracy. Do czasu usunięcia
        zagrożenia i stwierdzonych nieprawidłowości żadne prace nie mogą być
        prowadzone – poinformowała powiatowa inspektor nadzoru budowlanego Urszula
        Krysztoforska, która prowadzi postępowanie w sprawie katastrofy.

Komisja stwierdziła, że prace w miejscu tragedii zostały zatrzymane już 1
        kwietnia przez inspektora nadzorującego budowę z ramienia inwestora. Wykonawca
        robót nie potrafi odpowiedzieć, dlaczego mimo tego pracowali tam ludzie, kto
        wydał takie polecenie i kto nimi kierował.

- Byliśmy zapewniani przez generalnego wykonawcę, że prace w Manufakturze są
        prowadzone przy spełnieniu wszystkich norm bezpieczeństwa. Teraz dowiedzieliśmy
        się, że już wcześniej dochodziło do niebezpiecznych zdarzeń, o których nas nie
        informowano. Jest to niepokojące i dlatego będziemy się uważniej przyglądać
        prowadzonym tam pracom budowlanym – powiedział wiceprezydent Marek Michalik.

Komisja bada też sprawę odpowiedzialności zawodowej osób nadzorujących budowę.
        Wznowienie prac będzie możliwe, gdy zostaną zapewnione warunki pracy zgodne z
        prawem budowlanym. Muszą się też zakończyć śledztwa prowadzone przez
        prokuraturę i Państwową Inspekcją Pracy. Wszelkie konsekwencje wstrzymania
        robót budowlanych będzie musiał ponieść inwestor. (M.D.)
        www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=2550 /
    • ixtlilto Re: Zachwyty Manufakturą... 05.06.04, 10:36
      o 22 praca przy Manufakturze wre.
      A w zasadzie nie konkretnie na terenie manufaktury, ale w praku Śledzia, który
      został rozkopany wzdłóż Zachodniej i trochę w kierunku Ogrodowej... Wygląda, że
      kłada gury od gazu, ale pewności nie mam.
      Obawiam się tylko o drzewa, które (jak zostało napisane w wątku o parku
      Śledzia) są podatne na złamania i korzeni wcale nie mają tak głęboko...
      • hubar Re: Zachwyty Manufakturą... 05.06.04, 13:14
        Ja obawiam się jeszcze o to, że jak to niestety jest w polskiej kulturze
        budowlanej, ślady tej inwestycji bedą jeszcze dłuuuugo widoczne. Zarówno zryta
        darń jak i przemielone alejki w parku, pewnie tak szybko nie odzyskają
        pierwotnego wyglądu.
        Obym się mylił!
    • hubar Praca całą dobę? 22.06.04, 17:49
      Wczoraj przejeżdżałem około północy w pobliżu Manufaktury, a tam badal pracują.
      Chyba faktycznie przyspieszyli, skoro tak po nocach robią ;-)
    • Gość: ed Re: Zachwyty Manufakturą... IP: *.d.revmap.vianetworks.de 23.06.04, 14:37
      W Essen w starym budynku fabrycznym przy Berliner Platz urzadzono ogromny teatr.
      Wrazenie robi juz hall wejsciowy - wysoka na kilka pieter hala, gdzie
      pozostawiono urzadzenia suwnicy bramowej (zakonserwowane i pomalowane), dodajac
      do tego wspolczesny elegancki wystroj. Jest to tylko przyklad mozliwego
      wykorzystania budynku, bo w Lodzi tearty swieca pustkami i kolejny napewno by
      na siebie nie zarobil.
    • hubar W Manufakturze rozbiorą fatalny mur 06.07.04, 09:41
      Ściana na budowie łódzkiej "Manufaktury", której fragment zawalił się,
      zabijając 22 maja dwóch robotników, zostanie rozebrana. Budowę wstrzymano po
      wypadku, a teren otoczono płotem.

- Nie damy pozwolenia na kontynuowanie prac do czasu, aż na placu budowy będzie
      bezpiecznie - mówi Urszula Krzysztoforska, powiatowy inspektor nadzoru
      budowlanego.

Roboty najwcześniej zostaną wznowione we wrześniu, po zakończeniu prac
      specjalnej komisji Politechniki Łódzkiej, powołanej przez Prokuraturę Rejonową
      Łódź Bałuty.

Raport specjalistów z Katedry Konstrukcji Betonowych ma trafić do prokuratory
      prowadzącej sprawę do końca sierpnia. Wówczas też ma być rozebrana ściana.

Rozważane są różne przyczyny zawalenia się części muru dawnych zakładów Izraela
      Poznańskiego: błędy budowlane sprzed stu laty (brakowało fundamentów, ścianę
      postawiono na piasku), drgania spowodowane przez pracujący w pobliżu dźwig,
      niedostateczne zabezpieczenie muru, zrobienie wykopów na ławy fundamentowe (w
      tym miejscu nastąpiła katastrofa), niekorzystne warunki atmosferyczne (tego
      dnia wiał mocny wiatr).

W miejscu rozebranego muru powstanie sklep z wyposażeniem domu i ogrodu.

(jusz) - Dziennik Łódzki
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/380592.html
    • hubar Apsys niesłowny 08.07.04, 17:20

Firma Apsys, budująca Manufakturę, kolejny raz nie wywiązuje się z obietnic
      złożonych władzom Łodzi. Jej przedstawiciele poinformowali, że wycofują się z
      przebudowy części ul. Zachodniej i poza umową z 2000 roku firma nie będzie
      inwestować żadnych dodatkowych pieniędzy. Oznacza to, że przejazd samochodem
      obok Manufaktury będzie dla łodzian bardzo niewygodny.

- Z badań układu komunikacyjnego wokół Manufaktury wynika, że teraz średnia
      prędkość ruchu na Zachodniej wynosi 26,3 km/h. Bez potrzebnej przebudowy
      spadnie do 15 km/h. Będziemy tracić więcej czasu na przejazd – poinformował
      wiceprezydent Marek Michalik.

Władze miasta zwróciły uwagę inwestorowi, że konieczna jest nie tylko
      przebudowa ul. Zachodniej, ale również zmodernizowanie ul. Drewnowskiej na
      odcinku od al. Włókniarzy do ul. Karskiego oraz przedłużenie ul. Karskiego.
      Tamtędy będą jeździły samochody ciężarowe z dostawami do centrum handlowego
      Manufaktura.

Jak poinformował wiceprezydent Marek Michalik, niepokojący jest również fakt,
      że Apsys szuka pieniędzy na realizację poszczególnych części inwestycji np. w
      ministerstwie kultury czy w funduszach unijnych, natomiast nie angażuje
      własnych. Także do Urzędu Miasta Łodzi wpłynął wniosek inwestora o wydłużenie
      działki, na której ma powstać Muzeum Historii Sztuki. Miasto wyda decyzję w tej
      sprawie w ciągu 2-3 dni i uważnie będzie się przyglądać inwestycji.
      (M.D.)
      www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,01&poz=1&id=2729 /
    • Gość: emit Można inaczej IP: 212.191.130.* 09.07.04, 08:58
      Widziałem w centrum Essen supernowoczesny teatr Colloseum zlokalizowany w
      starym budynku fabrycznym. Jako elementy dekoracji hallu wejściowego
      wykorzystano autentyczne urządzenia olbrzymiej suwnicy bramowej zawieszonej
      wysoko pod stropem połączone zgrabnie z nowoczesnymi elementami wystroju.
      Całość robi imponujące wrażenie.
      Teatrów w Łodzi jest chyba dosyć, ale brakuje tutaj centrum kongresowego z
      prawdziwego zdarzenia. Gdyby zaadaptować któryś z gmachów Manufaktury na
      supernowocześnie wyposażony zespół sal konferencyjnych, ręczę, że nie stałyby
      puste.
    • hubar Manufaktura już za rok 07.09.04, 09:26
      Choć centrum rozrywkowo-kulturalno--handlowe "Manufaktura" zostanie uruchomione
      dopiero za rok, już jest w nim zajęte 70 proc. powierzchni. A za dwa tygodnie
      uroczyście zostanie otwarta odrestaurowana brama do fabryki Izraela
      Poznańskiego. Wtedy też będzie można jeździć ul. Ogrodową, która w praktyce
      została wybudowana na nowo - mówi Nicolas Roques, kierownik
      marketingu "Manufaktury". - We wrześniu planujemy otwarcie wystawy "Skarby
      ziemi Poznańskiego", na której zaprezentujemy wszystko to, co archeologom udało
      się znaleźć podczas badań towarzyszącym pracom budowlanym. "Manufaktura"
      zostanie otwarta dokładnie za 12 miesięcy, jednak termin ten dotyczy tylko
      części handlowo-rekreacyjnej. Muzeum Sztuki będzie w trakcie remontu i tylko
      fragment ma być wówczas udostępniony zwiedzającym. Hotel (trzy lub
      czterogwiazdkowy) ma być w końcowej fazie budowy. Pod koniec roku w stanie
      surowym będzie można obejrzeć odnowione budynki, które otoczą główny rynek. -
      Chcemy stworzyć z "Manufaktury" jedyną w swym rodzaju atrakcję turystyczną
      Europy Środkowowschodniej - dodaje N. Roques. - Policzyliśmy, że w jeden
      weekend nie da się zobaczyć wszystkich atrakcji, jakie będą tu, na miejscu w
      Łodzi po otwarciu "Manufaktury".

- lodz.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/d9/40_399202_1_d_5050.jpg /
      - lodz.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/df/40_399202_2_d_2430.jpg /

(mal) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/399202.html
      • ixtlilto Re: Manufaktura już za rok 07.09.04, 09:33
        Z tego co słyszałam to Geant ma być czynny już pod koniec tego roku. Planowane
        otwarcie ma nastąpić tuż przed świętami...
        • krzykowal Re: Manufaktura już za rok 07.09.04, 14:53
          > Z tego co słyszałam to Geant ma być czynny już pod koniec tego roku. Planowane
          > otwarcie ma nastąpić tuż przed świętami...

Kto wie... Ja ostatnio chodziłem po Ogrodowej i tam gdzie ma być Geant jest
          sporo już zrobione. Co jednak charakterystyczne (i to nawet nie jest zarzut -
          biznes to biznes) remontowane są teraz części handlowe i rekreacyjne. Hotel,
          Centrum Promocji Mody i stacja obsługi samochodów - to wszystko czeka na drugą
          fazę. No ale niech Geant przez Święta zarabia na remont dalszych części ;)

pzdr
          Krzysiek
          • jasam Re: Manufaktura już za rok 07.09.04, 21:46
            krzykowal napisał:

> No ale niech Geant przez Święta zarabia na remont dalszych części ;)

Apsys tylko szykuje powierzchnie i później nia administruje - dochody firm nie
            idą do kasy Apsysa.
            pozdr.
            • hubar Re: Manufaktura już za rok 07.09.04, 21:54
              Też tak mi się wydawalo, ale dobrze, że ktoś bardziej pewny to napisał :-)
            • yarro Re: Manufaktura już za rok 08.09.04, 00:03
              jasam napisał:

> krzykowal napisał:
              >
              > > No ale niech Geant przez Święta zarabia na remont dalszych części ;)
              >
              > Apsys tylko szykuje powierzchnie i później nia administruje - dochody firm nie
              > idą do kasy Apsysa.
              ==
              Hm, ale idzie kasa za wynajem powierzchni, więc im wcześniej zacznie spływać tym
              lepiej :)
              • jasam Re: Manufaktura już za rok 08.09.04, 08:38
                yarro napisał:

> Hm, ale idzie kasa za wynajem powierzchni, więc im wcześniej zacznie spływać
                tym lepiej :)

Oczywiście - ale nie ma to nic wspólnego z obrotami świątecznymi Geanta.
                pozdr.
                • krzykowal Re: Manufaktura już za rok 08.09.04, 12:06
                  > Oczywiście - ale nie ma to nic wspólnego z obrotami świątecznymi Geanta.
                  > pozdr.

Ma - w tym sensie, że jest to świetny momement na handel, a więc też na
                  promowanie miejsca jako takiego. MY wiemy co to jest Manufaktura. Tysiące
                  Łodzian nie ma zielonego pojęcia i średnio ich grzeje czy kupią w Tesco na
                  Pojezierskiej czy w Geancie w Manufakturze. Jeśli przyjdą raz, drugi, trzeci...
                  do Geanta jest szansa, że później wrócą tam do butików.
                  A to TYLKO w tym celu Apsys coś buduje - aby przychodzili klienci i aby były
                  zyski za kilka lat.

pzdr
                  Krzysiek
            • krzykowal Re: Manufaktura już za rok 08.09.04, 12:04
              > > No ale niech Geant przez Święta zarabia na remont dalszych części ;)
              >
              > Apsys tylko szykuje powierzchnie i później nia administruje - dochody firm nie
              > idą do kasy Apsysa.

Przecież to był skrót myślowy. Chodzi o to, że powodzenie Geanta, potem galerii
              handlowej będzie się przekładało na kolejne projekty - czy jest ruch taki jak
              planowany? czy jest zainteresowanie? itp itd.

pzdr
              Krzysiek
    • topjes Plany Manufaktury 16.09.04, 20:41
      Plany Manufaktury

iz 16-09-2004 , ostatnia aktualizacja 16-09-2004 19:55

Wiemy już, co będzie w Manufakturze. Inwestorzy obiecują cztery muzea,
      Camerimage i ścieżki dla rolkowców

Chociaż do otwarcia nowego centrum handlowego pozostało jeszcze 11 miesięcy
      właściciel Manufaktury - francuski Apsys -sprzedał już 82 proc. powierzchni.
      Podpisano 220 umów z firmami odzieżowymi, usługowymi i restauracjami.

- Kilka marek debiutuje nie tylko w Manufakturze, ale i Polsce - zapewniał
      Frederic Leloum, wiceprezes Apsysa ds. handlu. Leloum i Jean-Yves Ebel
      (wiceprezes ds. inwestycji) przyjechali wczoraj do Łodzi na konferencję
      poświęconą powstającej Manufakturze.

- To nie będzie centrum handlowe, a "miejsce przeznaczenia", miasto w mieście o
      wyraźnej tożsamości - przekonywał Jean-Yves Ebel.

Odzieżowym sercem Manufaktury będzie Galeria Handlowa. Oprócz ubrań i usług
      znajdzie się w niej hipermarket Geant. Życie nocne ma się toczyć na
      trzyhektarowym rynku i w sąsiadujących z nim dyskotekach. Inwestorzy
      potwierdzili, że w Manufakturze będzie trójwymiarowe kino Imax, kręgielnia, a
      także ścieżka dla rolkowców i ścianka wspinaczkowa.

Przedstawiciele Apsysa podkreślają kulturalny program Manufaktury. - Jesteśmy po
      rozmowie z Camerimage. Festiwal będzie odbywał się także u nas - mówił Ebel.

Przy ul. Ogrodowej mają powstać cztery muzea. Dwa istniejące - Historii Miasta
      Łodzi i filia Muzeum Sztuki. Nowością są Muzeum Nauki i Techniki oraz Muzeum
      Miejsca. W tym pierwszym dzieci będą mogły np. pobawić się w studio telewizyjne.
      Drugie ma przypominać o historii kompleksu fabrycznego Poznańskiego.

To plany na za rok. Na razie odnawiane są elewacje fabryk, a przy Ogrodowej
      pracują koparki. Po otwarciu na 27 hektarach terenu Apsys liczy na 250000 gości
      tygodniowo.
      • hubar Za rok Manufaktura 17.09.04, 09:22
        Ponad 200 firm wynajęło już powierzchnie handlowo-usługowe na terenie
        Manufaktury. Obok firm z Polski, Europy, Kanady i Izraela, swoją ofertę
        prezentować będzie 50 łódzkich handlowców.

Otwarcie, powstającego na terenie dawnego kompleksu fabrycznego Izraela
        Poznańskiego, centrum kulturalno-rozrywkowo-handlowego zaplanowano na sierpień
        przyszłego roku.

– Wynajęliśmy 82 procent powierzchni centrum – oblicza Frederic Laloum,
        dyrektor handlowy inwestora, koncernu Apsys.

W centrum będzie 250 butików. Powierzchnię 14 tys. metrów kwadratowych zajmie
        centrum ogrodnictwa, majsterkowania i dekoracji domów, a kolejne 6 tys. metrów –
        salon samochodowy. Pod jednym dachem znajdą się auta różnych marek. Zmęczeni
        zakupami będą mieli do dyspozycji 25 restauracji i około 20 barów, pubów,
        kawiarni, piwiarni, winiarni. Ofertę wypoczynkową uzupełni kręgielnia z 16
        torami, fitness klub, pływalnia, ścieżka dla rolkarzy, ściana wspinaczkowa i
        sala zabaw dla najmłodszych. Rozrywkę zapewnią multiplex z 16 salami i dwie
        dyskoteki. W czasie weekendów ma się odbywać pchli targ.

Integralną częścią Manufaktury będą cztery muzea. Istniejące w Pałacu
        Poznańskich Muzeum Historii Miasta Łodzi, filia łódzkiego Muzeum Sztuki oraz
        Muzeum Miejsca, gdzie będzie prezentowana historia obiektu od czasów Izraela
        Poznańskiego do współczesności.

Funkcję edukacyjną ma spełniać Muzeum Nauki i Techniki dla dzieci, na wzór
        podobnego w Paryżu.

Całość uzupełni trzygwiazdkowy hotel na 200 miejsc, centrum konferencyjne oraz
        parking dla 3.500 samochodów.

Apsys wyremontuje także 4 kilometry dróg wokół centrum, co ma kosztować około
        30 mln zł. Całość inwestycji wyceniono na 200 mln euro.

(mp.) - Dziennik Łódzki
        lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/402370.html
    • Gość: łażej Trzecia ofiara Manufakury IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.10.04, 18:28
      Jak podały ŁWD w Manufakturze był wypadek, w którym zginął kierownik jednej z
      firm podwykonawczych z Częstochowy.
    • hubar Manufaktura rośnie 16.02.05, 10:36
      Budowane na terenie dawnego kompleksu fabrycznego Izraela Poznańskiego centrum
      kulturalno-rozrywkowo-handlowe Manufaktura ma być otwarte we wrześniu. Tylko
      trzygwiazdkowy hotel na 200 miejsc oraz Muzeum Nauki i Techniki otwarte zostaną
      później.

- Na polecenie nadzoru budowlanego wstrzymaliśmy prace wokół budynku nr 3,
      gdzie doszło do wypadku - mówi Joanna Sokalszczuk, rzecznik projektu
      Manufaktura. - Dziś albo jutro mamy dostać pozwolenie na ich wznowienie.

W budynku nr 3 ma być centrum wyposażenia wnętrz. W październiku ubiegłego roku
      zginął tam robotnik. Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego nakazał wstrzymać
      prace.

W pozostałych obiektach prace remontowo-budowlane przebiegają bez zakłóceń.
      Rewitalizacja zabytkowych budynków z zewnątrz została zakończona, wstawiono też
      część okien. Tylko do końca lutego będzie funkcjonować Centrum Informacji o
      Projekcie, gdzie zgromadzono pamiątki związane z byłym imperium Poznańskiego. 1
      marca rozpocznie się tam remont, a eksponaty trafią do Muzeum Miejsca.

Prawie wszystkie powierzchnie handlowo-usługowe na terenie Manufaktury już
      znalazły najemców. W centrum ma być 250 butików, centrum ogrodnictwa i
      wyposażenia domów oraz salon samochodowy.

Na zmęczonych zakupami ma czekać 25 restauracji i około 20 barów, pubów,
      kawiarni, piwiarni, winiarni. Ofertę wypoczynkową uzupełni kręgielnia, fitness
      club, pływalnia, ścieżka dla rolkarzy, ścianka wspinaczkowa i sala zabaw dla
      dzieci. Rozrywkę mają zapewnić: multiplex, dwie dyskoteki i estrada na rynku.

Integralną częścią Manufaktury będą cztery muzea. Istniejące w Pałacu
      Poznańskich Historii Miasta Łodzi, filia łódzkiego Muzeum Sztuki, Muzeum Nauki
      i Techniki dla Dzieci, kooperujące z odpowiednikiem w Paryżu, oraz Muzeum
      Miejsca. W ostatnim ma być prezentowana historia obiektu od czasów Poznańskiego
      do współczesności.

Obrazu dopełnią: hotel na 200 miejsc, centrum konferencyjne oraz bezpłatny
      parking na 3.500 samochodów.

(mp.) - Dziennik Łódzki
      www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/449167.html
    • Gość: Bart Rozbierają mur - płot IP: *.mnc.pl 17.08.05, 22:33
      Od strony Ogrodowej. Jest rozebrana trochę mniej niż połowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka