Dodaj do ulubionych

Powiesić drania ?

08.10.10, 15:42
Było tak: wieczorem 30 kwietnia 1984 roku zostałem po krótkim pościgu pojmany przez milicję. Miałem za pazuchą stary „Biuletyn KOR” i ulotki zachęcające do pochodu 3-majowego. Poszedłem na dołek na 48 i co do minuty, 2 maja wypuścili mnie. O dziwo, ulotki oddali. Nie wiedziałem dlaczego, ale zaraz się dowiedziałem: kiedy opuszczałem komisariat podjechała suka, zostałem przeszukany, znaleziono przy mnie oczywiście ten sam biuletyn korowski i rzeczone ulotki. Tym razem nie siedziałem całych 48, (na innym oczywiście komisariacie) wypuścili mnie już 4 maja rano przedstawiając zarzuty. Dość błahe zresztą, dostałem miesiąc później grzywnę na kolegium, chodziło przecież tylko zapuszkowanie delikwenta na cztery dni.
Wtedy to było oczywiste: komuna, deptanie praw człowieka… itd. Wolność i sprawiedliwość odzyskaliśmy dziesięć lat później. Mamy już swoje, niewielkie prawa człowieka zagwarantowane przez konstytucję RP.

Ja więc w sprawie czysto formalnej.
Oczywiście, przeciwny jestem dopalaczom i cwaniakom bogacącym się kosztem małoletnich kretynów przez wykorzystywanie luk w prawie, chętnie nawet przyłączę się do tłuszczy skandującej „POWIESIĆ DRANIA!”, ale jednak..….

Od nałożenia kajdanek (czyli pozbawienia wolności) Davidowi Bratce minęło już ponad 48 godzin. Dotychczas wydawało mi się, że konstytucja nie pozwala pozbawiać wolności obywatela RP na dłużej niż te 48 godzin bez wyroku sądu. Skoro wyroku sądu nie ma, delikwenta należy wypuścić. Tak mi się wydawało. Ale okazuje się, że racji nie mam.
Czy ktoś może wytłumaczyć, na jak długo można w Polsce pozbawić wolności człowieka bez wyroku sądu za zerwanie plomby inspektora sanitarnego i sprzedawanie specyfiku, który nie jest zakazany przez prawo?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Powiesić drania ? IP: 217.33.154.* 08.10.10, 15:47
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8483142,Wniosek_o_areszt_dla__krola_dopalaczy_.html
      • jedyny.kkk Re: Powiesić drania ? 08.10.10, 23:16
        Zarzut wprowadzania do obrotu substancji dopuszczonych do obrotu to doprawdy ciekawa konstrukcja
      • petera73 Czy ktos mi może wytłumaczyć?? 14.10.10, 22:14
        jak mozna zastosować Tymczasowe Aresztowanie, skoro Polska ratyfikując Konwencję Praw Człowieka jednocześnie uznała "ZASADĘ DOMNIEMANIA NIEWINNOŚCI", która to mówi:
        "Do momentu skazania PRAWOMOCNYM wyrokiem sądu każdy jest niewinny"
        Dlaczego więc sedziowie argumentują słuszność stosowania tego srodka zapobiegawczego słowami:
        "Zachodzi duże prawdopodobieństwo, ze oskarżony dopuscił sie danego czynu"
        Jak może zachodzić prawdopodobieństwo?????? Skoro z założenia jest niewinny.
        Polska - KRAJ, W KTÓRYM KONSTYTUCJĄ MOŻNA SOBIE TYŁEK WYTRZEĆ(BO SĘDZIOWIE DAWNO TO ROBIĄ)
    • iszkariota Re: Powiesić drania ? 08.10.10, 15:55
      Trochę minęło odkąd miałeś kontakt z prawem. Złe komunistyczne prawo pozwalające zatrzymywać na max. 48 godzin minęło bezpowrotnie. Teraz mamy demokrację, a w niej prawo do zatrzymania na 72 godziny, z tym że ostatnia doba służy na decydowanie przez sąd o areszcie (za komuny sąd musiał się "zmieścić" w tych 48-może dlatego ponownie wsadzali, bo wiadomo że sąd ma zawsze czas hehe).
    • Gość: a Re: Powiesić drania ? IP: *.toya.net.pl 08.10.10, 20:40
      Co to kogo obchodzi?
    • Gość: leslaw_m Re: Powiesić drania ? IP: *.lodz.msk.pl 08.10.10, 21:40
      gdyby wówczas z okna telewizora generał jaruzelski krzyknął: on będzie siedział !
      to zapewne byś siedział, bez wzgledu na prawo sądy itp.
      gdyby wówczas z okna telewizora generał jaruzelski krzyknął: on będzie siedział !
      • Gość: a ja bym poszedl dalej IP: *.toya.net.pl 08.10.10, 22:08
        i napisal to jeszcze dwadziescia razy - wtedy na pewno stalo by sie madrzejsze, prawdziwsze, zabawniejsze i bardziej wprawiajace w zadume.
        • Gość: leslaw_m Re: ja bym poszedl dalej IP: *.lodz.msk.pl 12.10.10, 22:07
          tak trudno zauwazyc, ze trzy posty pojawiły sie w jednym momencie?
          ze moze system gazeta prl sie sypnał a niekoniecznie moja główka
    • Gość: ania ze wzgórka Re: Powiesić drania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 23:43
      No to w końcu na ile dni można u nas zapuszkować człowieka bez sądu? 2, 5, czy więcej np tydzień. Podobno Dochnala trzymają w pudle już kilka lat?
      • Gość: s67 Re: Powiesić drania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 12:36
        Pięknie pachnie twój wzgórek. Sytuacja Dochnala to zupelnie inna bajka.
        • witoldzbazin Re: Powiesić drania ? 09.10.10, 12:59
          Brali,biorą i będą dalej to robić...kibicuje temu Bratkowi a rząd urządził sobie kolejną Polityczną hucpę dla motłochu który się cieszy że rząd POszewoków wie co robić,wie jak dbać o ich zdrowie,wie co zrobić by żyło się lepiej...a tymczasem marchewka drożeje i wypadków więcej hehehehe

przy okazji dopalacze obchodzę rocznicę 2 lat sprowadzenia do Polski,brawo rząd PO hehehehe
          • Gość: zapinam_longetę Re: Powiesić drania ? IP: *.toya.net.pl 09.10.10, 13:52
            A dopalacze do Polski sprowadzono... za rządów PiS.
            • witoldzbazin Re: Powiesić drania ? 09.10.10, 14:14
              dwa lata temu...czyli za rządów PO w łodzi otworzono pierwszy legalny sklep hehehehehe
              • Gość: 4 Re: Powiesić drania ? IP: *.toya.net.pl 09.10.10, 18:29
                Ale to nie w Lodzi zaczeto sprzedaz w Polsce baranie
                • tristram.shandy01 Re: Powiesić drania ? 09.10.10, 20:03
                  To fakt. Znam ludzi którzy kupowali te specyfiki z wysyłką do domu już jakieś 5 lat temu. Wtedy nazywało się to smart drugs. Ta nazwa to był niezły oksymoron swoją drogą, smart drugs, śmiech do łez.
                  • Gość: ar Re: Powiesić drania ? IP: 78.133.191.* 10.10.10, 11:20
                    Mnie za to do lez bawi, ze ta "siec" w swojej marce postawila nie na "smart" tylko na "szopa".
          • Gość: c Re: Powiesić drania ? IP: *.broadband.pl 09.10.10, 14:19
            > kibicuje temu Bratkowi
            pewnie kupujesz u niego towar, zażywasz i wchodzisz na forum i klepiesz te wypociny z dupy
            • tristram.shandy01 Re: Powiesić drania ? 09.10.10, 20:19
              Złóż reklamacje u rodziców. Może cię wymienią na egzemplarz nie uszkodzony.
              • Gość: c Re: Powiesić drania ? IP: *.broadband.pl 10.10.10, 10:56
                coś ci się popierwiastkowało, ale nie szkodzi, żyj dalej w nieświadomości
          • Gość: jrkj Re: Powiesić drania ? IP: 78.133.191.* 10.10.10, 11:22
            > kibicuje temu Bratkowi

Co za niespodzianka, ale zapewne takiemu tumanowi ze wsi taki mlody biznesmen cwaniura imponuje.
            • witoldzbazin Re: Powiesić drania ? 10.10.10, 17:23
              ze WSI to jest tylko Bronek hehehehe
              • Gość: 45 Re: Powiesić drania ? IP: *.toya.net.pl 10.10.10, 18:14
                Dobrze, mozemy zamiast "wies" mowic na twoje zadupie "zadupie".
              • Gość: ed Re: Powiesić drania ? IP: *.opera-mini.net 10.10.10, 18:16
                > ze WSI to jest tylko Bronek hehehehe

Mowa byla o "wsi" nie "WSI". Naprawde, wszyscy juz tu wiedza ze jestes skonczonym tumanem, nie musisz tego na kazdym kroku udowadniac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka