Dodaj do ulubionych

JW Construction - inwestycja w Łodzi

IP: 212.160.138.* 05.04.04, 13:25
Witam, czy ktoś z Was jest może klienetm JWC w Łodzi (budynek przy
Tymienieckiego)?? Pytam, bo chciałbym poznać swoich przyszłych Sąsiadów :-)
Proszę wszystkich zaintersowanych tą inwestycją o dopisywanie tutaj swoich
uwag i komentarzy.
A póki co życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa :-)

Pozdrawiam

Master
Obserwuj wątek
    • Gość: Pysiek Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.tpnets.com 05.04.04, 14:53
      Akutalnie rozpatruje za i przeciw kupna mieszkania na tymienieckiego.Trzeba
      przyznac ze jest to w centrum ale okolica parszywa ze względu na bliskie
      fabryki, okolicznych mieszkańców dzieki ktorym spacer po okolicy nie jest
      przyjemnościa ale na dzien dzisiejszy w Łodzi nie powstaje alternatywa (poza
      olechowem moze). Cena mieszkań nie jest wygórowana ale ma byc ponoc podwyżka
      niedługo, szkoda ze dużo kosztuje kredyt (ofera banku milenium zdaje sie
      ciekawsza) co jest duza bariera.
      • Gość: Byly sasiad Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.krakow.css.net.pl / 194.150.96.* 23.03.06, 13:05
        Nie polecam!
        Zapytalem ich listownie kiedy zakoncza budowe - nie raczyli odpowiedziec.
        Wyslalem drugie pismo poprzez kancelarie prawna - odpowiedzieli, ze wszelkie
        informacje zostaly juz rozeslane wszystkim.
        W rozeslanej informacji bardzo precyzyjnie ;) okreslili termin z dokladnoscia do
        kwartalu (nota bede spozniaja sie juz rok) i ze w lodzkim biurze odbedzie sie
        spotkanie z przedstaicielem zarzadu.
        Zadzwonilem - mija miesiac i nic.

Jestem w trakcie pisania wypowiedzienia umowy o budowe. W umowie jest ze maja
        jeszcze przez 2 lata zarzadzac nieruchomoscia. Skoro nie odpowiadaja na
        korespondencje, to nie wyobrazam sobie tego "zarzadzania".
        • Gość: czerstwy Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.dynamic.mm.pl 09.05.13, 10:42
          odnawiam - a co sądzicie o osiedlu centrum II niedaleko piotrkowskiej? Dziewczyna się uparła żeby zobaczyć tam mieszkanie bo już ma dosyć wynajmowania. Z wstępnych informacji na plus jest na pewno lokalizacja i cena, ale nie znam za bardzo rynku deweloperskiego w łodzi
          • Gość: gość Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.play-internet.pl 15.05.13, 00:43
            Ja tą firmę omijam z daleka. Cwaniaczki! Podwykonawcom płacą z łaską, dostawcom materiałów budowlanych również. Przereklamowane, z dobrym marketingiem zatrudnia sporo polityków ze świecznika. Po prostu "amerykanin" wie jak sie w życiu ustawić.
    • zamek Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 05.04.04, 15:05
      Nie dalej jak wczoraj słyszałem, iż JW Construction ma w Warszawie opinię
      najgorszego developera - krzywe ściany, zagrzybienie etc. Ktoś może to zweryfikować?
      Pozdrawiam :)
      • fleuriste To nieładnie... 06.04.04, 20:49
        ...kalać własne gniazdo, ale co tam.
        Biorąc pod uwagę pewien hotel położony blisko Łodzi, zbudowany i posiadany
        przez w/w firmę - to nie polecam.
      • Gość: pkin Wawskie doświadczenia IP: *.acn.waw.pl 14.04.04, 17:05
        Oj ma, mojej koleżanki ojciec jest profesorem UW i kupił sobie mieszkanie od
        J.W.Con i teraz ma rebusik, bo blkoczysko się sypie, a mieszkań od JWC nikt nie
        chce kupować. Ostatnio sytuacja się poprawiła, nie ma skarg na najnowsze
        budynki, ale byłbym bardzo ostrożny. Co do grzyba to święta prawda, widziałem
        jednego na klatce w budynku ukończonym cztery miesiące wcześniej!?

Dodatkowo JWC ma najgorszą architekturę, którą ratuje tylko to, że wpisuje się
        dobrze do zwylke blokowiskowego-wielkopłytowego otoczenia.

Widzę, że firma po kompromitacji na pełnej linii w Wawie szuka nowych rynków.
        Już jest mi przykro za Łódź. Tak w ogóle to firma jest chyba z podwarszawskich
        Marek, ale nie jestem pewien.
        • Gość: pkin Re: Wawskie doświadczenia IP: *.acn.waw.pl 14.04.04, 17:07
          Jeszcze zpomniałem o jednym. Były jakieś krętactwa przy sprzedaży, ale nie wiem
          dokładnie o co chodziło. Jeszcze raz zalecam najwyższą ostrożność. W Warszawia
          JWC należy do najtańszych, ale nie wiem czy gra warta jest cenowej świeczki
          • Gość: abc Re: Wawskie doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 22:29
            Od kolegi z Warszawy. Lepiej ją omijać. Ale to jego subiektywna opinia.
      • kasiaprim Zameczku - poczytaj ! 24.07.05, 18:19
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2835806.html
        Jak J.W. Construction Holding SA buduje mieszkania w Warszawie

Małgorzata Zubik 23-07-2005 , ostatnia aktualizacja 23-07-2005 00:28

Spodziewali się budynku z klasą, a od miesięcy mieszkają w niewykończonym
        wieżowcu z psującymi się windami i garażem zalewanym przez wodę. Zbudowała go
        firma J.W.Construction Holding SA. Prezes uważa: - Mieszkańcy mają zbyt
        wygórowane oczekiwania

J.W.Construction jest potentatem na rynku mieszkaniowym. Buduje w kraju i za
        granicą. Ich wieżowiec Mokotów Plaza I stoi blisko stacji metra Wilanowska,
        przy nowej ul. Pejzażowej 2. Czternaście pięter, trzy klatki schodowe, 340
        mieszkań. Oddany do użytku na początku lutego. Niewykończony do dziś.

Mokro w garażu, głucho w telefonie

- Kiedy podpisałem umowę, tu była goła ziemia. Finansowałem budowę. Kiedy do
        zapłacenia zostało tylko 10 proc. całej ceny, firma przestała się spieszyć -
        mówi Paweł Łukasiewicz. Mieszka z żoną na siódmym piętrze od początku roku.
        Kilka miesięcy bez adresu i zameldowania (bo "przeciągnęły się" formalności).
        Do dziś są bez: telefonu, internetu i telewizji kablowej obiecanych w umowie. -
        Reklamowano wejście przez strzeżoną recepcję, basen i fitness - wylicza pan
        Grzegorz. Tymczasem recepcja jest tylko w jednej klatce, a basen i fitness są
        wciąż niegotowe.

Windy się psują. Nie działają wideofony. Ściany podziemnego parkingu zalewa
        woda. Mieszkańcy skarżą się też na złe rozwiązania architektoniczne. Np. winda,
        którą może zjechać na parter osoba na wózku, jest tylko w jednej z trzech
        klatek. By z niej skorzystać, trzeba pokonać korytarz długi na kilkadziesiąt
        metrów z dziewięcioma drzwiami przeciwpożarowymi walącymi w plecy. Brakuje
        numerów na drzwiach mieszkań, oznaczeń pięter i klatek. Firma nakleiła tylko
        papierowe kartki.

Zastrzeżenia do aktów notarialnych

J.W.Construction narzuca też klientom niekorzystne zapisy w aktach notarialnych
        ustanawiających odrębną własność lokali. Najważniejszy to zrzeczenie się
        roszczeń do spółki (np. odszkodowań za opóźnienie w budowie mieszkań).

- To niedozwolone zapisy - ocenia adwokat Jarosław Dąbrowski, pełnomocnik 150
        mieszkańców. Są oni właśnie wzywani do podpisywania aktów.

Do tego firma narzuca mieszkańcom budynku usługi administracyjne. Takie zapisy
        w umowach z klientami zakwestionował kilka miesięcy temu sąd antymonopolowy.
        Wydał wyrok niekorzystny dla J.W.Construction. Spółka się odwołała.

Prezes odpowiada

Zdaniem prezesa firmy Ryszarda Matkowskiego oczekiwania klientów są zbyt
        wygórowane. - Nie budujemy ani gorzej, ani lepiej niż inne firmy w tej klasie
        mieszkań. Standard dyktuje cena, a zaczynaliśmy tam sprzedawać lokale po 3,2
        tys. zł za m kw. [potem było coraz drożej - red.]. - twierdzi prezes
        Matkowski. - Trudno w tej cenie spodziewać się recepcji jak w hotelu i dwóch
        wind dla niepełnosprawnych.

Prezes Matkowski obiecuje, że w sprawie aktów notarialnych firma będzie
        rozmawiać z pełnomocnikiem mieszkańców. - Bo jak dwie strony się okopią na
        swoich pozycjach, do niczego to nie prowadzi - mówi.

Zapewnia, że w ciągu trzech tygodni będą gotowe telefony i internet, basen oraz
        oznaczenia mieszkań, klatek i pięter. Spółka ma też położyć kres zalewaniu
        murów w parkingu. - Problem się skończy, gdy lokatorzy przestaną parkować w
        niedozwolonych miejscach - uważa prezes. - Awarie staramy się usuwać od ręki.
        Co do prac wykończeniowych, to zawsze zajmują najwięcej czasu i nie widać
        szybkiego postępu - tłumaczy. - Jeśli chodzi o jakość mieszkań, to firma nie ma
        się czego wstydzić.
      • Gość: Łodzianka Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 31.07.05, 21:07
        Słyszałam to samo.Wystarczy wejść na forum Warszawa (nieruchomości).
        Tam jest nawet taki wątek...
      • Gość: abcd Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.net-serwis.pl 03.08.05, 11:24
        tak, JW ma fatalną opinię w W-wie. Buduje byle co za duże pieniądze, zapisy w
        umowach ktore proponuje są delikatnie mówiąc niekorzystne dla nabywców. Głównie
        chodzi tu o możliwość rezygancji z inwestycji i wycofania wpłaconyhc pieniędzy.
        Są z tym ogromne problemy. Generalnie ich bloki są gorsze od starych bloków z
        tzw. wielkiej płyty. Zresztą oni budują podobnie, tylko metoda jest trochę
        inna. Akustyka tych budynków jest straszna - słychać wszystko co dzieje się w
        mieszkaniu na drugim końcu budynku. Mam znajomą która kupiła od nich mieszkanie
        na Tarchominie (15 km od centrum W-wy) i dwa razy (!!!) odpadł tynk z sufitu.
        Tak jak tu napisano firma ta usiłuje zdobyć nowe rynki poza W-wą (m.in.
        Sochaczew, Łódż) bo tu jest zbyt znana. Jezeli tylko możecie i macie wybór to
        unikajcie kupna czegokolwiek od JW. Prawdą jest że później nikt nie chce
        kupować tych mieszkań na rynku wtórnym.
        pozdrawiam,
    • Gość: Tamar Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 06.04.04, 01:21
      Witam!
      Planuję kupno mieszkania od J.W. Próbowałam sie trochę o nich dowiedziec,ale
      wszystkie informacje pochadzą tylko z Warszawy i są bardzo różne. Cieszę
      się ,że znalazł się ktoś kto jest zainteresowany tą inwestycją, bo właśnie
      zastanawiałam się jak dotrzeć do reszty ludzi. Ja -jak na razie zabukowałam
      mieszkanie, bo chciałam zrobić trochę przeróbek i czekam na odpowiedzi.
      Martwi mnie wysokość mieszkań - tylko 255(wysokość jak z wieżowca z wielkiej
      plyty)- to już nie jest standard.Najnizsze mają teraz 265-270.Szkoda!
      W umowie jest napisane,że pierwsze prace maja się zaczać do 31 marca,
      a jak na razie to tylko jakiś mikry baraczek tam stanął i nic.
      pozdrawiam
      TamaR
    • jasam Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 06.04.04, 11:09
      To nie pierwsze ich podejście w Łodzi.
      Chyba 2-3 lata temu zrobili nabór - a później zrezygnowali i klienci szybko
      wyszukiwali developerów - gdzie przerzucic pieniadze. Niektórzy wyladowali w
      Galbexie (z pośpiechu - bo terminy JW były krótkie) - który też nie skończył
      budowy.

Kupowanie placu jako mieszkania jest obecnie dość ryzykowne. Głównym
      zabezpieczeniem powinno być częściowe dokonywanie wpłat w miarę postępu prac.
      Można poczytać jak to było z klientami Galbexu - który kiedyś też fajnie
      budował - ale mu się skończyło. Ludzie kupili "mieszkania", a później spłacali
      dodatkowo bankową hipotekę aby dostac akt notarialny. A termin oddania budynku
      przesunał się chyba o kilkanaście miesięcy.

życzę udanych inwestycji mieszkaniowych - ale warto dokładnie poszperać w
      informacjach o developerze i bez aktów notarialnych nie wpłacać żadnych
      pieniędzy. Bo później jedynie takie akty są poważnie traktowane - wszelkie
      umowy dwustrone - są kipskim zabezpieczeniem.
      Moze forum warszawskie lub nieruchomości byłoby bardziej adekwatne.

pozdr.
    • Gość: spokojny Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 81.168.185.* 07.04.04, 07:02
      Witam
      Polecam wszystkim kupującym ostrożność. Temin oddania budynków na
      Tymienieckiego to koniec 2005r. Do tego czasu może się dużo zmienić. Radzę
      spojrzeć na inwestycję obiektywnie. Będzie to kilka nowych budynków (takich
      sobie) w brudnej, hałaśliwej okolicy. Zwrócić należy też uwagę na otoczenie
      (przychodnia, fabryki, ul.Kilińskiego, tramwaje, stacja benzynowa, skład
      budowlany, dziurawe drogi dojazdowe). Nie jestem wrogiem J.W.Construction, ale
      proponuję zapoznać się z ofertą konkurencji: Skanska, Dynamix, Real Development
      2, Zetpri-Rembud, Bre-locum, SM Ustronie, Instex... Proponuję obejrzeć też
      planowane osiedle przy ulicy Stokowskij (obok M1).
      życzę udanych inwestycji
      • Gość: Tamar Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.04.04, 00:08
        Czy mogłabym się czegoś więcej dowiedzieć o Real Development? Kto to jest, co
        zbudował, najchętniej link do strony .Ja nie mogłam jej znależć.
        pozdrowy
        TamaR
      • Gość: Tamar Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.04.04, 00:23
        Jeśli chodzi o osiedle na Stokowskiej to domów szeregowych w pierwszym sektorze
        ( naprzeciwko M1) już nie ma. A dalsza część osiedla to też sprawa 2 lat. A
        poza tym one są sporo droższe. Już na wstępie trzeba doliczyć wspólny udział w
        gruncie 22tys.
        TamaR
    • endomedia kupujcie mieszkania w kamienicach 07.04.04, 16:50

cenowo, lokalizacyjne, stylistycznie, parametrowo sa w tym miescie
      bezkonkurencyjne. Wiem, bo sam kupiłem i wyremontowałem i mieszkam. Pozdrawiam
      • Gość: gmh Re: kupujcie mieszkania w kamienicach IP: *.toya.net.pl 19.06.04, 12:57
        i lepsze powietrze po sciany z cegieł.

No tak, tylko znajdz mi jeszcze spokojną okolicę w łodzkim srodmiesciu, gdzie
        mozna kupic mieszkanie w kamienicy, która jest w jako takim stanie.
        • endomedia kiedy ja szukałem swego - dostałem 10 ofert 22.06.04, 22:08

Brzeźna, Gdańska, Rewolucji,Jaracza...Było z czego wybrac i ja jestem bardzo
          zadowolony. Kamienica jest z lat 30 tych i jest dobrym stanie.Ma podwójne
          domofony, ogródek na dziedzińcu. Sąsiedzi są spokojni, wspólnie dbają o swoją
          własność...Zatem szukaj a znajdziesz...
    • lilka24 Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 08.04.04, 00:07
      Czy ktoś starannie przeczytał umowę? Ja tak. Uważam, że bardzo się asekurują.
      Zabezpieczają tylko własne interesy a interes kupujacego nie jest ważny.
      Zwróćcie na to uwagę. Czy jest w umowie napisane, co będzie w wypadku, gdy
      klient stwierdzi, że są odchyłki od normy w pracach budowlanych? Jak można
      dochodzić odszkodowania z tego tytułu? Nic z tych rzeczy. Z góry zakładają, że
      będzie cacy. A jak długo chcą zarządzać nieruchomością po podpisaniu aktu
      notarialnego? Na jakich warunkach i za jaką cenę? Zarządzanie wymuszają już w
      akcie notarialnym. Uważam, że jest to ubezwłasnowolnienie klienta.
    • Gość: Master Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 212.160.138.* 13.04.04, 12:31
      Tak, rzeczywiście umowa jest tak skonstruowana, by zabezpieczyć tylko i
      wyłącznie interesy JWC. Co do administrowania teren już po oddaniu do użytku,
      to przez 3 lata robi to JW za cene 0,30 Euro od metra. Później mieszkańcy mają
      dowolnośc ...

No a poza tym masz rację, że JWC nie ponosi (prawie) zadnej konsekwencji w
      przypadku odstąpienia od budowy, nieterminowego wykonania, niedoróbek ...
      A co mamy powiedzieć my ????
      I ten termin oddania (najwczesniej wrzesień'05) też jest dość odległy :-(

No dobrze, w takim razie jeśli nie JWC, to co ?? - co w Łodzi jest alternatywą
      dla JWC wśród nowobudowanych mieszkań. Bo to że mają obecnie najlepszą
      lokalizacje wśród innych inwestycji, to nie ulega wątpliwości. A i cena też
      jest dośc dobra. No tylko ta półtoraroczna niepwność ...

No więc co innego jeśli nie JWC ????????
      • Gość: ha Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.luc.lodz.arges.net.pl 14.04.04, 16:19
        A słyszałeś o firmie BRE.locum?? Póki co stawiają nowe mieszkania w dobrych
        lokalizacjach, firma bankowa więc pewnie pewna, nie słyszałem o jakimkolwiek
        opóźnieniu w realizacji budowy ani o partaczeniu roboty. A jesli chodzi o JWC
        to dziś możemy sobie gdybać jak będzie wyglądało to osiedle-ale na forum
        deweloperów naczytałem się o ich partoleniu roboty nie wspominając o budowaniu
        niezgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę.Artykuł ktory ukazał się klika dni
        temu w wyborczej o tej wspaniałej firmie wspomina o tym,że mają już 30%
        sprzedanych mieszkań [wątpię] a dodatkowy element niepweności wprowadza
        informacja, iż dopiero teraz zamierzają wybrac wykonawcę tego osiedla. JAK
        MOŻNA SPRZEDAWAĆ MIESZKANIA [okreslić ich ceny] JEŚLI NIE ZNA SIĘ KOSZTÓW
        REALIZACJI BUDOWY. Nie zastanawia was to?? Oby sie niektórzy nie zdziwili
        wkrótce drastyczna podwyżką cen albo obniżeniem standardu wykonania aby firma
        mogła wyjśc na swoje.
    • Gość: Marcin Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.06.04, 10:45
      Ja również jestem klientem jw prawie raz na tydzień przejeżdzam Tymienieckiego
      i widzę jedynie zbieraczy złomu no chyba zzze oni też pracują dla jw, a tak
      poważnie dzwoniłem do do Warszawy jeszcze niema charmonogramu budowy i nikt tak
      naprawdę nie wie czy budowa rozpocznie się jutro za tydzien czy za miesiąc
      chociaż w W-wie powiedziano mi że termin jeszcze nie jest (chyba) zagrozony.
      Jeszcze jestem dobrej mysli tak mniej więcej do końca czerwca później zaczne
      się trochę bać
      • hubar Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 19.06.04, 14:03
        Obyś nie musiał <@>
      • Gość: mrga Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 20.06.04, 16:20
        Cześć

Chciałbym się podzielić (z zainteresowanymi tą inwestycją i ewentualnymi
        przyszłymi sasiadami) kilkoma skromnymi przemyśleniami.

Prace wykonane do dziś to oczywiście tylko pozorowanie.
        J.W. dotej pory nie pokazało swoim klientom jak naprawdę będą wyglądały domy, w
        których mieszkania chcą kupić. Te mikroskopijne, nieciekawe wizualizacje użyte
        w reklamach to praktycznie wszystko. A przecież projekt budynku, jego relacje z
        innymi budynkami, z terenami zielonymi wchodzącymi w skład osiedla to dla wielu
        podstawowy element w ocenieniu tego co developer ma do sprzedania.
        Obawiam się o to, że jeden z atutów osiedla - cegła klinkierowa (estetyka,
        trwałość, nawiązanie i wpisanie osiedla w otoczenie) może nie pokrywać
        wszystkich elewacji, a ostatecznie nawet skurczyć się do dość skromnych
        rozmiarów.
        Również obawiam się, że inwestor chcąc budować taniej, może chcieć także
        zrezygnować z zielonych dachów, choć to też jeden z reklamowanych atutów
        osiedla.
        Prosiłbym wszytkich zainteresowanych o drążeniem tych spraw. Gdyż możemy
        otrzymać nie to czego się spodziewamy. Projekt ten to nie żaden "rolls royce
        architektury" i dlatego takie detale są bardzo ważne. W Łodzi nie wolno już
        niczego psuć w architekturze!
        I jeszcze czy pozostały teren pod inwestycję, tam gdzie mają stanąć kolejne
        budynki, będzie uprzątnięty i zagrodzony czy pozostanie potencjalnie na długo
        niebezpiecznym rejonem przy samym osiedlu?

Pozdrawiam wszystkich
        • Gość: beti Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 81.210.16.* 20.06.04, 21:01
          Ludzie! nie kupujcie mieszkań z J.W. Jestem z Wa-wy, przypadkiem weszłam na
          forum Łódż, mieszkam w budynku J.W. , to wielkie blokowisko, i rzeczywiście ta
          firma ma w Wa-wie najgorszą opinię, są nawet ogłoszenia w prasie o kupnia
          mieszkania na runku wtórnym, ale nie budowanego przez tę złodziejską firmę.
          Oszukują na czym mogą, ceny podnoszą w trakcie budowy, po jej zakończeniu, nie
          respektują umowy, poza tym wykonastwo jest beznadziejne, niedoróbki, najtańsze
          materiały. Jeśli budowy nie zaczęła się, to znaczy, że będzie, taj jak w moim
          przypadku przynajmniej rok poślizgu w budowie. Nie zwracają pieniędzy
          wpłaconych na poczet czegoś, naliczają bezpodstawnie odsetki, sciągają haracz!
          Rozumiem, że cena jest atrkacyjna, oreintują się, bo kolega chciał kupić za
          około 2550 za metr. W Wa-wie budują o 1000 zł drożej na metrze a będą Was
          jeszcze bardziej oszukiwać! W moim bloku zawiążało się stowarzyszenie
          oszukiwanych mieszkańców do walki z wyzyskiem J>W i będziemy
          najprawdopodonbmiej niedługo sądzić się z tymi złodziejami. Wybierzcie każą
          inną firmę i zbojkotujcie OSZUSTÓW!
      • Gość: Gość Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.uml.lodz.pl 21.06.04, 10:39
        Wszystkie żale na temat Jw to ja znam zastanawia mnie tylko jedno skoro jest
        tak żle to dlaczego ludzie kupują mieszkania budowane przez JW. Oczywiście
        podobno cenowo są atrakcyj ale poza Jw skanską bre pekao są też inni którzy
        budują za prównywalną cene jak jw. Zastanawia mnie jeszcze jedno skoro Jw
        wybydowało poand 10 tys mieszkań a na formu negatywne opinie piszą pojedyńcze
        osoby, gdyby wszyscy byli niezadowoleni to forum pownno być zapchane byłymi
        klientami. Wracają do łodzi tutaj niema dużego wybory jeżli nie Jw to co innego
        blokowisko budowane przez BRE raz że daleko a dwa niepodoba mi się okolica.
        Inni budują wielkie mieszkania albo o intetresującym mnie metrazu ale rozkład
        bezsensu bez możliwości zmian a tu (jw) wszystko jest ok - przynajminiej na
        planach.
        • o_olgin Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 21.06.04, 19:49
          jesli macie obawy to nalezy ałożyć stowarzyszenie lokatorów i wspólnie bronić
          swoich praw.Umowy jeśli są niwrównoprawne dla stron można przedłożyć do oceny w
          Urzędzie Ochrony Konsumenta,jeśłi faktycznie takie są to nie mają mocy i muszą
          zostać zmieniony w sposób zabezpieczający prawa obu stron.Lepiej to zrobić
          zawczasu niż po fakcie(czyli odbiorze źle wybudowanego mieszkania) sie
          procesować.Zyczę powodzenia okolica do zamieszkania niezła .
    • Gość: Master Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 212.160.138.* 24.06.04, 11:25
      Witam wszystkich ponownie,
      tym razem już jako Państwa były i niedoszły sąsiad.
      Podjąłem tę szczęśliwą decyzję niedawno i jak patrzę na „imponujące” tempo prac
      prowadzonych na placu przy ul. Tymienieckiego to stwierdzam, że nie tylko
      pieniądze zaoszczędziłem, ale także dużo, bardzo dużo nerwów ... Masz rację
      Marcin, że poza zbieraczami złomu, to nikogo tam nie widać. A może to druga
      część filmu pt: „Edi” jest kręcona na tej działce ... ??? :-)
      Zanim jednak podjąłem decyzję o rezygnacji, zrobiłem sobie mały zwiad w
      Warszawie – zarówno wśród budowli JWC, jak również wśród znajomych.
      Zarówno budynek przy ul. Elektoralnej jak i „sztandarowa” inwestycja JWC, czyli
      Łucka City prezentowałyby się całkiem ciekawie, gdyby nie fakt, że są to tzw.
      plomby, czyli budynki wklejone obok już stojących, bez odpowiedniej przestrzeni
      wokół. Natomiast osiedle na obrzeżach Warszawy (na końcu Al. Jerozolimskich)
      jest stosunkowo dobrze rozplanowane, ale ... nie urzeka tam nic. A o braku
      gotowego zagospodarowania terenu zielenią już nawet nie wspomnę, tak jak i o
      gotowych drzewach. Drzewka owszem są, ale ... 1,5 metra wysokości i długo
      potrwa, zanim teren wokół bloków można nazwać będzie zielonym ... A to
      wszystko ma być (zgodnie z planami i rysunkami) jedną z głównych atrakcji
      inwestycji w Łodzi, co słusznie zauważyła Mrga.
      Niestety wywiad wśród znajomych wypadł jeszcze gorzej ... Najczęściej
      powtarzane opinie to teksty o opóźnieniach i niedoróbkach, o braku
      terminowości, o ogólnie kiepskiej opinii w stolicy, czyli dokładnie tak jak to
      opisała Beti z W-wy. Bardzo często stawiane mi były pytania „a czemu właśnie
      JWC ? – to już nie ma innych firm w Łodzi?” , „może się wstrzymaj” . Z tego
      wszystkiego wyszło tylko jedno – że firma JWC ma kiepskie notowania, ale za to
      ma świetnych prawników, którzy potrafią dobrze „ułożyć” współpracę firmy z
      klientami. Próbką możliwości prawników z JWC jest umowa. Słusznie zauważyłaś
      Lilka (i nie tylko Ty), że umowa jest tak skonstruowana, by firma mogła
      zabezpieczyć swoje interesy. Tylko swoje !!!! Co prawda jeden z punktów umowy
      mówi o tym, iż możliwe jest indywidualne jej negocjowanie. Ale by do tego
      doszło należy wpłacić minimum 5 % wartości przyszłego mieszkania. I
      co . . . ?? - i nic. Na odpowiedź na wysunięte przeze mnie sugestie i
      propozycje dotyczące zmiany tego i owego wśród zapisów umowy czekałem ... ponad
      30 dni !!!!!!!!!! Do tego wszystkiego list polecony wysłany z siedziby firmy do
      mnie szedł ponad 2-tygodnie (data pisma i data stempla pocztowego). Po co to
      wszystko ?? – po to, by minął 30-dniowy termin, kiedy mogę się rozmyślić i
      wycofać swój wkład. Tak się traktuje klienta w JWC
      A terminy ?? – termin rozpoczęcia budowy to koniec marca. I myli się ten z Was,
      kto sądzi, że budowa się nie rozpoczęła w tym terminie. Otóż rozpoczęła
      się !!!!!! – bo przecież najpierw trzeba było uprzątnąć teren, ogrodzić i
      zabezpieczyć go – tak się będzie zapewne tłumaczyć JWC, gdy klienci zaczną
      tracić nerwy i żądać zwrotu wniesionych nakładów.
      No ale jak można rozpocząć budowę, a jeszcze wcześniej skalkulować jej koszta,
      gdy nieznany jest generalny wykonawca. A przetarg na generalne wykonawstwo
      osiedla w Łodzi rozstrzygnięty został dopiero ... na początku maja !!!!
      Tak, tak, w tym roku była ciężka zima i wiosna przyszła późno. No ale okazuje
      się, że w tym czasie (od marca) BRE.Locum kończy swoje 2 bloki na Teofilowie,
      że wyciąga już trzecią kondygnacje bloku na Osiedlu Hetmańskim na Olechowie, że
      Instex na Zielonym Romanowie buduje kolejny blok, a EZBUD na Olechowie (start
      koniec lutego) nie tylko wykopał dołek w ziemi i go podpiwniczył, ale również
      pociągnął już niemalże 3 kondygnacje, zaś Unidom na Olechowie również pnie się
      w górę, o Widzewskim TBSie już nie wspomnę.
      Czyli można ???? – pewnie, że można, jak się chce budować i robić pieniądze, a
      nie tylko robić pieniądze. Bo z tego co usłyszałem od znajomych mi mieszkańców
      stolicy, to JWC rozpoczyna kolejne inwestycje (tym razem właśnie poza Warszawą)
      po to, by pieniądze od nowych klientów pokryły koszta tych dotychczasowych.
      Ciekawe kiedy taki system się zawali, kiedy się to skończy ???? – mam nadzieję,
      że nie na inwestycji w Łodzi ...
      Ponieważ jednak Nadzieję nazywają „matką głupich”, a ja się mimo wszystko do
      takich nie zaliczam, to wycofałem się z robienia interesów z JWC.
      Być może okaże się, że na tym stracę, być może w dobrym punkcie miasta
      powstanie piękne osiedle (kiedy i za ile ?? ), ale gdybym w tej chwili nadal
      był klientem JWC i patrzył na „plac budowy” (też tam przejeżdżam co tydzień) i
      widział jak dynamicznie posuwają się prace, jak blok za blokiem pnie się w
      górę, to bym miał problem z opanowaniem swoich emocji. Niestety tych
      negatywnych ...

Pozdrawiam i mimo wszystko 3-mam kciuki
      • Gość: MarcinK Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 212.160.172.* 24.06.04, 12:44
        To teraz pojedź np. na wymieniony Zielony Romanów (a gdzie on zielony???) i
        zobacz co tam mówią ludzie o developerze...

MK
    • Gość: M A S T E R Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 212.160.138.* 23.07.04, 11:13
      Witam ponownie,
      prace na placu przy ul. Tylna / Tymienieckiego idą w iście oszałamiającym
      tempie ...

A ja tymczasem znalazłem kolejny wątek w sprawie jakości usług wykonywanych
      przez Firmę JWC. Tym razem trafiłem na warszawski udział w dyskusji dotyczący
      tego Dewelopera. Wypowiedzi i opinie prezentowane na tamtejszym Forum są
      conajmniej hmmmm, delilkatnie mówiąc nienapawające optymizmem ...
      Dla zainteresowanych szczegóły:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13102719&v=2&s=0
      Polecam do poczytania wszystkim mającym nadzieję, że stawianie przez JWC
      mieszkań w Łodzi lada moment ruszy z kopyta ...
    • Gość: Kasia Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 212.191.78.* 08.09.04, 02:13
      Witajcie,
      jak widać koniec lata się zbliża, a rozpoczęcia robót (planowane na koniec
      marca 2004) jakoś przy placu Tylna / Tymienieckiego nie widać ...
      JWC pieniądze wzięło i się teraz z nas śmieje ...

A ja Wam wszystkim dobrze radzę -trzeba zwijać od nich kasę (póki jeszcze
      można) i przenosić się gdzie tylko się da ... Chociażby BRE, które już
      skończyło swoje 2-bloki na Teofilowie, a 2 kolejne na Olechowie również kończy,
      wciąż budujący się Zielony Romanów, czy też EZBUD przy Zakładowej (też Olechów)
      lada moment kończący swoją budowlę.
      To fakt, że odlegość od tzw. centrum jest w w/w inwestycjach dość znaczna,
      ale ... jest cisza, jest spokój, jest miła okolica, a przede wszystkim jest ...
      mieszkanie :-)) - nie to co w JWC. Tu się płaci i widać dokładnie za co !!!!!

Pozdrawiam
      • jasam Re: JW Construction - historia lubi sie powtarzać 08.09.04, 08:42
        jak pisałem wcześniej:
        > To nie pierwsze ich podejście w Łodzi.
        > Chyba 2-3 lata temu zrobili nabór - a później zrezygnowali i klienci szybko
        > wyszukiwali developerów - gdzie przerzucic pieniadze.

pozdr.
      • Gość: AdAś Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 15:36
        Chyba niektórzy muszą teraz zrewidować swoje poglądy... Prace ruszyły. Najwyższy
        czas.
        • yarro Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 02.10.04, 16:07
          Tak? Co ty nie powiesz... Aż się chyba tam przejadę.
    • krajanka5 Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 03.10.04, 02:03
      Tak, tak, prace ruszyły. JW to taka dziwna firma, która rozkręciła interes, ale
      pieniądze zarabia w biurze, a nie na budowie. Mam na myśli to, że sama nie ma
      ludzi do czarnej roboty, tylko zatrudnia firmę, żeby ta z kolei szukała
      podwykonawców. Firma ta nie jest ani z Warszawy, ani z Łodzi. Ponieważ szukają
      ekip jaknajtańszych, to i czas płynie i jakość wykonania potem może się okazać
      wątpliwa. Każdy na każdym stara się zarobić, a na końcu tego łańcuszka jesteś
      Ty biedny człowieku, który chcesz kupić mieszkanie.
      Okazuje się, że JWC specjalnie nie ma wpływu na jakość mieszkania, bo do
      nadzorowania prac wynajęli sobie inną firmę. Więc nie będzie miało racji bytu
      powiedzenie "pańskie oko konia tuczy".

Wracając do zarządzania wspólnotą, o którym była mowa dużo, dużo wcześniej -
      stawka o,3 euro za 1 m2 pow. użytk. lokalu to chyba stawka warszawska, bo w
      Łodzi 0,5 zł to norma. Czy nie możemy negocjować - skrócić 3 letni okres
      zarządzania i zmniejszyć stawkę?
      • Gość: Tamar Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 04.10.04, 00:42
        Cieszę się, że w końcu zaczeliście ponownie pisać na tym forum! Oczywiście
        spowodował to fakt,że JWC w końcu zaczęło coś robic.Mam nadzieje, że nie są to
        prace pozorowane- tylko dla uspokojenia klientów.
        Zastanawiam się, co możemy zrobić zeby wszystkie ich zapewnienia zostały
        spełnione( zielone dachy, ściany wyłożone klinkierem, zagospodarowanie terenu
        dookoła itp.)? Zeby nie zostać oszukanym...?
        Niestety w Łodzi mało się buduje i nie ma wielkiego wyboru.Cena jest w miarę
        rozsądna. Dla porównania prywatne firmy budujace na Julianowie wielorodzinne
        budynki są średnio o 30% droższe.
        I jak tu kupić fajne mieszkanie za rozsądną cenę nie w totalnym blokowisku
        jakim są Olechów, Teofilów itp. łódzkie ,,sypialnie"???????
        Myślę, ze przyszli mieszkancy Tymienieckiego powinni się wspólnie starać aby to
        miejsce było na miarę naszych oczekiwań. Jeśli trzeba się wspólnie starać -
        ZRÓBMY TO!To naprawdę ważne, żeby w centrum powstało cos ciekawego! To plus dla
        całej okolicy nie tylko dla mieszkańców osiedla. Ja jestem gotowa do wspólnych
        negocjacji z JWC - o opłaty też!
        pozdrawiam
        I niech w końcu to forum zacznie żyć. W koncu na tym osiedlu ma mieszkać 300
        rodzin. Gdzie są ludzie, którzy (podobno) wykupili 30% mieszkań?
        TamaR
        • Gość: Sąsiad Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.10.04, 12:03
          Witam sąsiadko ja będę mieszkał w jedynce, którą już na szczęście kopią.
          Przydałoby się zorganizować stronę internetową naszego przyszłego osiedla z
          forum tylko dla mieszkańców tak jak to zrobili mieszkańcy Dębowego Parku czy
          Ogrodów Bema swoją drogą polecam dużo ciekawych informacji o naszym
          developerze. A propos czemu na tym forum wpisują się ludzie którzy nie kupili
          mieszkania przy Tymienieckiego chyba kogoś tu ściska jak się dowiedział(a) że
          zaczęli budować. Wracają do strony i forum ja się kompletnie na tym nie znam
          może ty masz kogoś kto by pomógł nam założyć taką stronę (oczywiście tylko dla
          mieszkańców bez siania "defetyzmu") czekam na odpowiedz no i oczywiście na
          wpisy przyszłych mieszkańców. Pozdrawiam (niech się mury pną do góry)
          • yarro Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 08.10.04, 12:46
            Gość portalu: Sąsiad napisał(a):

> Witam sąsiadko ja będę mieszkał w jedynce, którą już na szczęście kopią.
            ==
            Och kurde, świetnie! Na privie se randkujta :P

> Przydałoby się zorganizować stronę internetową naszego przyszłego osiedla z
            > forum tylko dla mieszkańców tak jak to zrobili mieszkańcy Dębowego Parku czy
            > Ogrodów Bema swoją drogą polecam dużo ciekawych informacji o naszym
            > developerze.
            ==
            A byłeś sereńdo np tutaj?

'Forum mieszkańców osiedla Zielone Zacisze' w W-wie':

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10541 ?

To forum, o którym mówię założyli sami mieszkańcy, wystarczy załozyć sobie na
            forum.gazeta.pl forum prywatne i tam pisać, jeżeli tu ci się nie podoba.

> A propos czemu na tym forum wpisują się ludzie którzy nie kupili
            > mieszkania przy Tymienieckiego
            ==
            A dlaczego zadajesz tak głupie pytanie? To akurat forum jest wolne dla
            wszystkich. Jak już powiedziałem, załóż swoje prywatne i pozwalaj tam pisać tym,
            którzy mają potwierdzoną umowę kupna mieszkanka na Tymienieckiego. Tylko ciekawe
            jaki tłum się tam zbierze? Hihihi :P

> chyba kogoś tu ściska jak się dowiedział(a) że zaczęli budować.
            ==
            Dlaczego piszesz tak zaczepnie? Dlaczego uważasz, z e tylko ty masz rację
            zachwycając się w niebogłosy tym osiedlem? Moze nie wszystkich ono zachwyca, i
            nie wszyscy naprawdę ci zazdroszczą żeś wypalił kilkadziesiąt tysięcy na
            mieszkanko na tym średnim tak naprawdę osiedlu.

> Wracają do strony i forum ja się kompletnie na tym nie znam może ty masz kogoś
            > kto by pomógł nam założyć taką stronę (oczywiście tylko dla mieszkańców bez
            > siania "defetyzmu")
            ==
            A jeżeli mieszkańcom sie coś nie spodoba, to co? Zabronisz im prawa do noszenia
            znaczka, jak w Misiu?! Człowieku, opanuj się. Nikt z tych co nie kupili
            wspaniałego mieszkania na cudownym osiedlu nie sieje defetyzmu. Przytaczamy
            tylko pewne fakty, komentujemy nie do końca przemyslaną koncepcję
            architektoniczną i tyle. Mamy prawo, bo jest to wolna dyskusja. Jeśli tobie się
            coś nie podoba to ty sobie stąd idź, siewco huraoptymizmu. Ja bym się z takim
            optymizmem wstrzymał do czasu zakończenia budowy chociaż jednego bloczku.

> czekam na odpowiedz no i oczywiście na wpisy przyszłych mieszkańców.
            ==
            No właśnie my też czekamy, bo jak narazie można tych mieszkańców piszących
            policzyc na palcach jednej ręki... ;]

> Pozdrawiam (niech się mury pną do góry)
            ==
            Także pozostaje z szacunkiem.
            • Gość: Współczujący Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.10.04, 19:46
              Przeczytaj kilka raz to co napisałeś a potem się zastanów!!!
              Bo mi żal jest to komentować yarro
              • yarro Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 09.10.04, 00:05
                Gość portalu: Współczujący napisał(a):

> Przeczytaj kilka raz to co napisałeś a potem się zastanów!!!
                > Bo mi żal jest to komentować yarro
                ==
                To nie komentuj, kolego.

Forum jest wolne :) To kolega 'sąsiad' próbuje je ograniczać, nie ja :P

Pozdrawiam serdecznie!
          • Gość: fil Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.luc.lodz.arges.net.pl 09.10.04, 11:57
            No to kochani mocno się przejedziecie z cudowna firmą JWC. Wasza oszczędność
            wyjdzie wam bokiem. Czy ktoś z was zainteresował się firmą która jest
            generalnym wykonawcą osiedla. Jeśli nie no to macie pecha. Radzę przejechać się
            na budowę i z tablicy przeczytać kto jest wykonawcą-mnie szczęka opadła. Dobrze
            wan radzę - zabierajcie pieniądze i spieprzajcie z tej inwestycji. Moje słowa
            zweryfikujecie za rok albo i później.
            • Gość: Gość Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.10.04, 17:00
              A co z tą firmą jest nie tak - New standart
              • Gość: kopfschmerz Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 217.153.187.* 29.10.04, 17:42
                mialem kupic mieszkanie na Ostrobramskiej w w-wie, budynki mialy byc oddane marzec-
                kwiecien 2004. do tej pory stoja rusztowania, prace wykonczeniowe tez stoja. tak dziala JWC.
                ciesze sie ze kupilem gdzie indziej...
                mieszkalem przez 3 lata na osiedlu zbudowanym przez JWC, no i sciany byly
                popekane w I-szym roku, garaze nie byly wykonczone od nowosci, brakowalo automatycznych
                bram za ktore ludzie zaplacili (byly reczne). najlepszy byl numer z telefonami. gniazdka byly od
                nowosci w scianie, jak przyszla Netia zakladac telefony, najpierw zeby polozyc kable rozkopali
                swiezo posiany trawnik, potem rozkuli swieze sciany a nastepnie powiedzieli ze te gniazdka to
                tylko atrapy i polozyli nowe kable na scianie.
    • Gość: lodzik Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 21:08
      Witam

moglby ktos napisac jaki inny deweloper stawia teraz mieszkania w Lodzi?

Pozdrawiam
      • Gość: lembas Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 17.03.05, 21:35
        Na pewno BRE Locum www.brelocum.pl/inwestycje/mieszkania/search.php

pozdrawiam
    • hubar Inwestycja w toku :) 18.03.05, 15:09
      Byłem pozwiedzałem, praca wre i już teraz widać, gdzie będą stać nowe budynki.
      Są już fundamenty, a w niektórych miejscach widać już partery.
      • Gość: boards_of_warsaw Re: Inwestycja w toku :) IP: 212.180.161.* 18.03.05, 20:06
        byle nie w takim tempie jak Dabrówka Wiślana, Ostrobramska czy Ratusz Targówek
        w Warszawie... wszystkim zainteresowanym sugeruje wejść na warszawskie FORUM i
        podyskutować z mieszkańcami tych osiedli jakie mieli problemy. Bo o ile mi
        wiadomo to róznie z tym bywało. Inwestycja "MOKOTÓW PLAZA" do tej pory nie ma
        adresu o czym trabił kilka dni temu Telewizyjny Kurier Warszawski. Zwyczajnie -
        patrzcie inwestorowi na ręce!!!
        • Gość: Wisia Re: Inwestycja w toku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 01:26
          Ta inwestycja nigdy nie będzie ukończona w terminie.
          Czy ktoś słyszał o firmie NS ? To nie jest firma z doświadczeniem w
          budownictwie.
          • Gość: boards_of_warsaw Re: Inwestycja w toku :) IP: 212.180.161.* 21.03.05, 20:50
            jak tak obserwowałem inwestycje warszawskie to miałem wrażenie,że powstają
            kolejne aby sfinansować te rozgrzebane.
    • patikom Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 07.04.05, 11:07
      Cześć wszystkim,
      właśnie zastanawiam się nad kupnem mieszkania przy Tymienieckiego. Nawet jestem
      umówiona na podpisanie umowy ale teraz to już nie wiem. Bardzo odpowiada mi
      lokalizacja. To, że kolejne inwestycje finansują wcześniejsze to wśród
      developerów czy spółdzielni nic nowego, ale w którymś momencie musi im to wyjść
      bokiem. tylko czy akutat ja muszę na to trafiać. W Łodzi idzie im kiepsko ze
      sprzedażą mieszkań zwłaszcza małych, ale inni też mają takie kłopoty. Małych
      mieszkań z rynku pierwotnego pełno juz w ukończonych inwestycjach. Ze swoich
      źródeł wiem, że jw w Łodzi ma problem z płynnością finansową, ale wolałabym to
      sprawdzić, ale gdzie?? wiecie może coś nowego o osiedlu przy Tymienieckiego??
    • evonka Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 24.07.05, 18:43
      a wogóle dlaczego ten wątek nei jest w "Porozmawiajmy o Łodzi"....? wszak
      dotyczy inwestycji.. adminie, obudź sie! ;-)))
      • evonka Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 24.07.05, 18:43
        znaczy się dlaczego jest i tu i tu?
    • Gość: belyall Nowa inwestycja JW Construction IP: *.toya.net.pl 04.08.05, 16:01
      JW w zasadzie jest współinwestorem tej inwestycji.
      Wiem tylko, że będzie stawiać wieżowiec do połowy biurowy, od połowy
      apartamentowy. Nie znam lokalizacji, ale w centrum i nie wiem kiedy się to
      zacznie, ale jeszcze troche...
      • Gość: łażej Re: Nowa inwestycja JW Construction IP: *.retsat1.com.pl 04.08.05, 16:45
        Ciekawa wiadomość. Chyba to będzie pierwsza tego typu realizacja w Łodzi i
        pierwszy od dosyć dawna nowy budynek wznoszony z przeznaczeniem biurowym. Czy
        wież może chociaż w przybliżeniu ile określenie "wieżowiec" oznacza pięter?
        • Gość: łażej errata IP: *.retsat1.com.pl 04.08.05, 16:52
          >Czy wież może

Wiesz, wiesz, wiesz, wiesz!! Coś mi za bardzo ten wieżowiec zapadł w myśli :)
        • Gość: belyall Re: Nowa inwestycja JW Construction IP: *.toya.net.pl 05.08.05, 00:06
          No nie wiem, ile pięter przewidują. Podejrzewam, że sprawa się klaruje jeszcze i
          inwestor sam do końca nie zdecydował, ewentualnie mogą być ograniczenia na
          działce (jeśli już ją posiadają) i kombinuje z jego wysokością.

Mam inną ciekawszą wiadomość, ale dziś jeszcze jej nie podam, odkryje rąbka
          tajemnicy - dotyczy hotelu *****, ale nie w miejscu proponowanym ostatnio przez
          władze :-)
          Pozdrawiam!
          • topjes Re: Nowa inwestycja JW Construction 05.08.05, 09:56
            > Mam inną ciekawszą wiadomość, ale dziś jeszcze jej nie podam, odkryje rąbka
            > tajemnicy - dotyczy hotelu *****

Cholera, piwo postawie jak zaczną budować 5* :)))))) Umieramy z ciekawości...

pzdr
            topjes
            • Gość: OLO Re: Nowa inwestycja JW Construction IP: *.armada.pl 05.08.05, 12:09
              poczekajmy z tym piwem jak skończą budować

pozdr
              OLO
              • topjes Re: Nowa inwestycja JW Construction 05.08.05, 13:18
                > poczekajmy z tym piwem jak skończą budować

Eeee no, wtedy postawi się drugie ;)

pzdr
                topjes
          • berger.m Re: Nowa inwestycja JW Construction 05.08.05, 14:19
            Ale żeby to nie przekreśliło miejskich planów dotyczących działki przy
            Mickiewicza między Kościuszki i Piotrkowską...

I tak trzymam kciuki!
          • Gość: michaŁ A propos wieżowca... IP: *.toya.net.pl 09.08.05, 17:24
            A propos wieżowca... Jak jeszcze planowali centrum czegoś tam w Norbelanie, to
            od strony Politechniki miał być zbudowany wieżowiec, na wizualizacji taki
            ceglasty, tak na oko z XV pięter, może więcej. Mam gdzieś jeszcze wycinek z
            Dziennika z tą wizualizacją - na pierwszym planie przy Mc Donaldsie ta
            zdewastowana przędzalnia, odszykowana całkiem zacnie a z tyłu przy Polibudy
            wieżowiec. To było jakieś 5 lat temu. Do tej pory stoją tam te stare budy a
            przędzalnia - jak wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują - pod młoty
            pójdzie (pneumatyczne).
            • berger.m Re: A propos wieżowca... 09.08.05, 23:43
              Szkoda, ładnie by było. Ten wieżowiec też.
              • michalstankiewicz Re: A propos wieżowca... 11.08.05, 20:17
                Berger widziałeś tą wizualizację? Ja też żałuję - i każdego wieżowca jaki miał
                powstać w Łodzi a nie powstał.
                • berger.m Re: A propos wieżowca... 12.08.05, 10:34
                  Nie widziałem niestety. A może da się ją odszukać w necie?

Pozdrawiam!
                  • Gość: Okapi Re: A propos wieżowca... IP: *.net-partner.pl 12.08.05, 21:38
                    Niestety nie był ani piękny ani wysoki...

www.albumtown.com/data/82f82644bda7a260970fbd52a4c96528/29499_p571695.jpeg
                    • michalstankiewicz Re: A propos wieżowca... 13.08.05, 00:24
                      No na tej wizualizacji to on trochę inaczej wyglądał, coś jakby te z
                      Piłsudzkiego tylko cały w klinkierze. Prosty graniastosłup, a na tym waszym
                      zdjęciu trochę przekombinowany. Niestety nie mam jak umieścić skanu tego
                      artykułu i wizualizacji.
                      • michalstankiewicz Re: A propos wieżowca... 13.08.05, 00:32
                        A tak w ogóle to z jakiej strony to foto? Może tam coś na ten temat piszą, może
                        to jeszcze aktyualne...? (Ha, ha, ha...)
                        • Gość: Bart Re: A propos wieżowca... IP: *.mnc.pl 13.08.05, 01:37
                          Wydaje mi się, że mówisz o projekcie MODERNIZACJI wieżowca przy Piłsudskiego
                          (najbliżej Piotrkowskiej). Faktycznie plan zakłada obłożenie go klinkierem, co
                          wygląda co najmniej BEZNADZIEJNIE, a w założeniu nawiązuje do murów Łodzi
                          przemysłowej. Nie słyszałem o wiezowcach w XIX w. w Łodzi i słusznie, bo ich
                          nie było. Ceglaste fabryki miały najwyżej 5 pięter i nie drapały chmur.
                          • Gość: michaŁ Re: A propos wieżowca... IP: *.toya.net.pl 13.08.05, 09:40
                            Modernizować mają byłe BRE róg Piotrkowskiej i Piłsudzkiego (no, prawie). Z
                            tego co widziałem to elewacja ma być jakaś taka ciemna, może czarna? Z
                            pionowymi nie wiem, neonami chyba koloru czerwonego. A tamto ceglaste to inny
                            budynek miał być, tak jak pisałem, w Norbelanie od strony Politechniki. A że
                            byłoby to kuriozum (wieżowiec z klinkierem) to zupełnie się zgadzam.
                            Powariowali w Łodzi z tym klinkkierem.
                            • berger.m Re: A propos wieżowca... 13.08.05, 15:10
                              Zależy, do niektórych budynków pasuje. Poza tym to nie tak, że tylko w Łodzi na
                              każdym kroku to budują ze względu na, może źle pojętą, zgodność z historycznymi
                              zabudowaniami. Jest też taka moda teraz w całej Europie. Dla przykładu podam
                              jeden z dwóch najwyższych wieżowców na słynnym Potsdamer Platz w Berlinie -
                              wybudowanym kilka lat temu (ma dwadzieścia kilka pięter). Jak znajdę, podam
                              linka do zdjęcia.

Nie znaczy to, że chcę, by wszystko tak budowano :) Też wolę, by większość
                              nowych budynków jednak nie była pokryta klinkierem. Ale niektóre mogą być.

Pozdrawiam!
                              • Gość: Bart Re: A propos wieżowca... IP: *.mnc.pl 13.08.05, 15:18
                                Oczywiście, że mogą być pokryte klinkierem! Do wysokości 50cm.;)
    • Gość: lou Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 19:58
      smutne ze Warszawka budeje osiedle w Łodzi. Mogliby zarobic Łodzianie, a tak
      kapuche chapnie Warszawka. W innych duzych ośrodkach jest to niemozliwe. No cóż,
      jestesmy dla Warszawki kolonia bananowa.
      • topjes Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 08.08.05, 09:11
        > smutne ze Warszawka budeje osiedle w Łodzi. Mogliby zarobic Łodzianie, a tak
        > kapuche chapnie Warszawka. W innych duzych ośrodkach jest to niemozliwe. No cóż
        > ,
        > jestesmy dla Warszawki kolonia bananowa.

Smutne, że jeszcze chodzą po świecie ludzie z takim myśleniem :///

topjes
    • Gość: OLO Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.armada.pl 08.08.05, 09:44
      Dla niedowiarków,
      zobaczycie za 5 lat Łódź ma naprawdę spore szanse na sukces.
      Jej zapóźnienie jest nawet atutem. Zauważcie że inwestorzy którzy do nas
      przychodzą reprezentują zaawansowane technologicznie branże. Nie myślę tutaj o
      High Tech-ach bo te znacznie trudniej pozyskać i na takie jest wszędzie
      zapotrezbowanie ale nie mamy lco się wstydzić.
      Co do architektury kto myślę że miasto nie zostało jeszcze zaśmiecone.
      Popatrzcie na Wawę masa tzw. biurowców w b.dobrych lokalizacjach wybudowanych w
      latach 90 przez inwestorów bez wyobraźni i odpowiedzialności, którzy w pogoni za
      kasą zaśmiecili miasto. Ich koszmarki będą tam stały przez następne
      kilkadziesiąt lat. Łódż tego prawie uniknęła i ma szanse na naprawdę ciekawą
      arichitekturę. Dużo będzie zależało od miasta, które nie powinno godzić się na
      bylejakość proponowaną przez inwetorów. Ceny działek w Łodzi w porównaniu z
      Wawą są nawet 20 krotnie niższe wiec jest miejsce na architekturę.

Pozdr
      OLO
    • selden2 Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi 10.08.05, 21:29
      Gość portalu: Master napisał(a):
      czy elewacja z imitacji cegly to jedyna mozliwosc ? czy nie za duzo juz jej
      mamy w naszym pieknym miescie ?
      > Witam, czy ktoś z Was jest może klienetm JWC w Łodzi (budynek przy
      > Tymienieckiego)?? Pytam, bo chciałbym poznać swoich przyszłych Sąsiadów :-)
      > Proszę wszystkich zaintersowanych tą inwestycją o dopisywanie tutaj swoich
      > uwag i komentarzy.
      > A póki co życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa :-)
      >
      > Pozdrawiam
      >
      > Master
    • Gość: big78 Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: 83.238.7.* 18.08.05, 17:03
      Oj ostrożnie, ostrożnie.

Lepiej kupić coś używanego (najlepiej mieszkanie w jakiejś kamienicy w niezłym
      stanie) i wyremontować.

Trochę moich znajomych kupiło mieszkania w JWC w Wawie.

Powiem to opisowo: jak się pójdzie do marketu budowlanego np. po glazurę, to są
      tam różne: najtańsze, tanie, drogie. Więc poziom JWC to glazura mniej więcej
      druga najtańsza, ale wybrana z kosza dla wybrakowanych produktów, z ceną
      obniżoną o 50%.

Ot co

A za 10 lat, jak przyjdzie do sprzedaży mieszkania, to pierwsze pytanie będzie:
      czy aby nie JWC budował?

Pozdrawiam
    • Gość: niedowiarek Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:26
      A czy słyszeliście że 300 mieszkan to tylko początek a na działce sąsiedniej
      staną następne bloki, tak że w sumie będzie ok 800 mieszkań? Mały Manhatan
      • Gość: belyall Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 02.11.05, 15:37
        To samo miało być na Kurczakach (osiedle Wigilijna), a dotąd powstało zaledwie 5
        budynków.
      • Gość: OLO Re: JW Construction - inwestycja w Łodzi IP: *.armada.pl 05.01.06, 14:54
        To prawda,
        te 300 mieszkań to pierwszy etap.

To co piszą o patio to dopiero etap drugi i kolejne kilkaset mieszkań.
        Będzie ciasno, ciemno (bloki są bardzo blisko siebie w porówniu do ich wysokości).
        No i ciekaw jestem gdzie samochody. Jak będzie tam tylko 600 mieszkań
        to nie ma sily ale na podziemnych sie wszystko mie zmieści.
        dla zainteresowanych dodam że na jedno miejsce parkingowe potrzeba 25m2 (12,5
        auto + drugie tyle na dojazdy)w sumie 1,5 ha na auta.

Generalnie blokowisko z autami na trawniku.
        Co do jakości JW to radzę poczytać forum warszawskie i popytać znajomych.

OLO
    • hubar Domy wśród fabryk na Tymienieckiego [dł] 04.01.06, 14:01
      Przy ul. Tymienieckiego 16 powstaje osiedle mieszkaniowe Centrum. Pierwsi
      lokatorzy wprowadzą się w czerwcu tego roku. Powstające bloki mają nietypowe
      położenie. Sąsiadują z ponad 100-letnimi, pofabrycznymi budynkami Unionteksu.

Kaskadowo ułożone domy są czteropiętrowe. Będą wyposażone w windę. W środku
      osiedla urządzone zostanie atrium z zielenią. Za blisko 60-metrowe mieszkanie
      zapłacić trzeba 200 tys. zł.

- Postanowiliśmy, po blisko 20 latach, przeprowadzić się właśnie tutaj - mówi
      Elżbieta Więckowska, która z mężem przyszła wczoraj oglądać powstające
      osiedle. - Zdecydowaliśmy się, ponieważ bloki wyposażone są w windę. W naszym
      wieku to bardzo wygodne.

Państwo Więckowscy, żeby kupić lokal przy ul. Tymienieckiego, sprzedali
      mieszkanie na Bałutach i działkę.

Architekt Andrzej Bajerski mówi, że budynki powinny bardziej nawiązywać do
      fabrycznej architektury. - Tymczasem z projektu wynika, że jedynie kolorystyka
      będzie zbliżona do ceglanej barwy - dodaje. - Najbardziej rozczarowuje kształt
      bloków. Minął już przecież okres, kiedy stawiało się "pudełka od zapałek".

O budowlanym boomie świadczą również osiedla, powstające w innych częściach
      miasta. Nowe bloki staną przy ul. Wacława, A. Struga czy przy ul. Okoniowej
      (Radogoszcz Wschód).

(mak) - Dziennik Łódzki
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/554069.html
      • Gość: Ewka Re: Domy wśród fabryk na Tymienieckiego [dł] IP: *.toya.net.pl 05.01.06, 13:56
        > Najbardziej rozczarowuje kształt
        > bloków. Minął już przecież okres, kiedy stawiało się "pudełka od zapałek".

Na Nawrot to samo, łódzcy architekci, jak chyba całe miasto, tkwią jeszcze w
        poprzedniej epoce.
        • Gość: Leon Re: Domy wśród fabryk na Tymienieckiego [dł] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 00:25
          A inwestycja stanęła. O co tu chodzi tym razem? Pewnie jak zwykle, czyli o
          pieniądze.
          Przecież to nie buduje JWC, tylko zupełnie inna firma. JWC oprócz biura nie ma
          ani jednej brygady robotników. Oni tylko firmują.
          • Gość: OLO Re: Domy wśród fabryk na Tymienieckiego [dł] IP: *.armada.pl 06.01.06, 10:59
            może za zimno?

Budynki zostały wylane praktycznie w całości z betonu.(miejscami uzupełnia się
            cegłami silikatowymi)
            Ściany zenętrzne trzeba ocieplić styropianem. Kilka dni temu jechałem Tylną i
            widziałem całe kawały styropianu które odpadły od ściany.

a może klej za słaby?

OLO
            • Gość: kopfschmerz Re: Domy wśród fabryk na Tymienieckiego [dł] IP: 217.153.187.* 06.01.06, 11:12
              no to jak zwykle w JWC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka