Dodaj do ulubionych

Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na dwo...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 21:16
Panie Grabarczyk, skoro jest tak pięknie, to dlaczego np:

-poza sezonem letnim nie ma z Łodzi bezpośredniego pociągu do Kołobrzegu (to miasto sanatoryjne, po wakacjach do sanatoriów jeździ mnóstwo emerytów)

- nie ma bezpośredniego pociągu do Lublina (Nałęczów przed Lublinem to także miasto sanatoryjne)

I jeszcze tak by można wiele niekursujących już pociągów wynaleźć...

P.S. Kiedy ostatnio jechał pociągiem poza Łódź i jakim autem jeździ Pan Minister?
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na dwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 21:27
      Klasyczna ściema wyborcza,kupimy Mercedesy i będziemy jeździć np. po Rojnej/Taktorowej. Gdyby podano plany modernizacji torów, to może łyknąłbym niusa.
      Oficjalna polityka rządu przewiduje,że na kolei zacznie się coś dziać dopiero po 2012, dotyczy to głównie rozpoczęcia prac. Kolej najgorzej absorbuje środki z UE.
      Proszę choćby zobaczyć, tak szumnie zapowiadaną, modernizację np. Wa-wy wschodniej. Uważnie też, przyglądałbym się naszemu nowemu dworcowi Ł-Fabryczna.
      Proszę Państwa czekają nas olbrzymie kłopoty budżetowe, obym się mylił ale PKP zjedzie na boczny tor/oby tylko oni/
    • Gość: a Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 21:45
      I ty, niesforna istoto, uwazasz, ze "pan Minister" ci tutaj odpisze? Musisz miec zaiste wielkie mniemanie o sobie.
    • Gość: Grohman Sejmik a WitoldStepien.pl IP: 91.193.160.* 18.11.10, 21:46
      Bedzie dworzec, szybka kolej, i Łódzka Kolej Aglomeracyjna bo na te dwie ost. inwestycje już sa umowy podpisane na dofinansowanie z UE, obecny zarząd woj. i Witold Stepień odpowiedzialny za inwestycje ma szansę przejść do historii, więcej wiary w Łodzkie i rozwój infrastruktury.
      • Gość: adk Re: Sejmik a WitoldStepien.pl IP: *.multimo.pl 18.11.10, 22:14
        ha ha ha
      • Gość: a Re: Sejmik a WitoldStepien.pl IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 23:00
        Strasznies pan upierdliwy, panie Witold.
    • bergerac Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim 18.11.10, 21:58
      Jest pięknie. Tylko:
      - czy ktoś zweryfikował niezbędną przestrzeń na bagaż,
      - czy ktoś pomyślał gdzie laptop (o którym mowa w klipie) postawić [chyba tylko na kolanach,
      - czy ktoś przewidział jak niepełnosprawny (o którym mowa w klipie) wsiada do składu.
      Moim zdaniem - nie. A pewnie jest takich "nie" duuuuuuuużo więcej :-(
      • Gość: a Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 22:02
        > Moim zdaniem - nie. A pewnie jest takich "nie" duuuuuuuużo więcej :-(

No to koniecznie wypisz te rzeczy, o ktorych wydaje ci sie, ze nie pomyslano i z tego tytulu karczemnie ponarzekaj.
    • Gość: gggg Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 22:10
      Nie ma bezpośredniego pociągu do Kołobrzegu ponieważ jeździłby pusty, po za tym są bezpośrednie autobusy. Jakieś 10 lat temu jeździł taki posezonowy pociąg (wagony dołączane do pociągu Warszawa - Kostrzyn/Kołobrzeg) i jakoś łodzianie nie mogli zapełnić 3 wagonów.

Do lublina można dostać się z przesiadką w warszawie zresztą ilość autobusów o różnych porach jest duża.
      • Gość: gosc Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.smrw.lodz.pl 18.11.10, 22:21
        na pieszo tez mozna:)))))))))
      • Gość: . Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 22:51
        > Nie ma bezpośredniego pociągu do Kołobrzegu ponieważ jeździłby pusty

Tak. jeździłaby nim ujemna ilość pasażerów.

> po za tym są bezpośrednie autobusy.

Świetnie! No to po co komu w ogóle kolej?

> Do lublina można dostać się z przesiadką w warszawie

Można też z dziesięcioma przesiadkami np. w Koluszkach, Częstochowie, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie, Słupsku, Tczewie, Olsztynie, Białymstoku i Warszawie
    • cool_mother_fucker Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d 18.11.10, 22:31
      Pociągiem do Lublina kursowałem przez prawie rok. Potem pociąg znikł z rozkładów. I dobrze się stało. Kurs przez Warszawę trwa krócej a przy okazji przesiadki można skorzystać z dóbr dworca centralnego (tak, wiem, za chwilę ktoś wyleje na mnie wiadro pomyj...), o czym w Radomiu czy Tomaszowie nie można było pomarzyć.

Do tego dochodzą prywatne busy i PKS. Podróż trwa mniej więcej tyle samo co pociągiem bezpośrednim Łódź - Lublin. Trochę mniej nawet kosztuje. Problemem, szczególnie dla pracujących, w dni powszednie, mogą być godziny odjazdów z dworca w Łodzi i przyjazdu do Lublina.

Jedynym plusem tamtej linii były wiecznie puste przedziały w wagonach pierwszej klasy, zamienionej na drugą.
      • Gość: . Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 22:56
        > Pociągiem do Lublina kursowałem przez prawie rok. Potem pociąg znikł z rozkładów
        > w. I dobrze się stało. Kurs przez Warszawę trwa krócej a przy okazji przesiadki
        > można skorzystać z dóbr dworca centralnego

No tak. Bo jak powszechnie wiadomo:
        1. Kurs bezpośredni przez Warszawę jest niemożliwy.
        2. Gwarantowane kilkadziesiąt minut siedzenia na obskurny w Warszawie i "korzystania z jego dóbr" znakomicie przyspiesza podróż i czyni ją o wiele bardziej wygodną.
        3. Połączenie w jeden pociągów Łódź - Warszawa i Warszawa - Lublin sprawiłoby, że podlubelskie krowy straciłyby mleko.

> Do tego dochodzą prywatne busy i PKS

No i co z tego, że są jakieś szroty rodem z trzeciego świata? Naprawdę w tym kraju mieszkają też ludzie, a nie tylko bydło, które można wozić furgonetką jak kartofle.
        • cool_mother_fucker Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d 20.11.10, 17:16
          Wybacz ale nie będę się zniżać do Twojego poziomu.
          • Gość: . Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.11.10, 22:25
            > Wybacz ale nie będę się zniżać do Twojego poziomu.

Uuu. No to mnie zagiąłeś. Doprawdy, niezwykle oryginalny i ambitny tekst. BTW sprawdź co znaczy słowo "zniżać", bo ewidentnie masz problemy z jego zastosowaniem.
          • Gość: a Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.toya.net.pl 20.11.10, 22:36
            cool_mother_fucker napisał:

> Wybacz ale nie będę się zniżać do Twojego poziomu.

A to dopiero - uslyszec uwage na temat prezentowanego poziomu od osoby podpisujacej sie "chlodny matkoj­ebca". To ci dopiero swietny zart, poziom i podpis.
    • hugocosraldlugo Podkreślę wężykiem 18.11.10, 22:37
      > -poza sezonem letnim nie ma z Łodzi bezpośredniego pociągu do Kołobrzegu
      > - nie ma bezpośredniego pociągu do Lublina

...Panie, pan masz drobnomieszczańskie nawyki, pan byś chciał ciepła wodę osobno, zimną osobno, szczelne rurki, kafelki,i duperelki. Chamstwo i drobnomieszczaństwo z pana wylazło...

Napiszę po raz kolejny, nieopłacalne jest zestawianie składów dla 5-10 osób. Łódź generuje duże potoki pasażerskie na trasie Łódź-Warszawa, inne kierunki to juz straszna bieda. Dlatego poza sezonem nie ma bezpośredniego pociągu do Kołobrzegu. Są za to cogodzinne pociągi do Warszawy, a tam:
      - 2 bezpośrednie pociągi do Kołobrzegu
      - 9 bezpośrednich pociągów do Lublina.
      Pomijam już połączenia z przesiadkami i zapamietaj, wszystkie ważniejsze pociągi jeżdżą przez Warszawę. Głupie to myślenie, ale na prawdę nie ja za to odpowiadam. Ja jako częsty pasażer przyzwyczaiłem się, choć i mnie to nie odpowiada. W warszawie jest taki wiceminister infrastruktury, ksywa "profesor od dupereli" i mysle iż on będzie najwłaściwszym adresatem Twoich zapytań dlaczego.
      • Gość: . Re: Podkreślę wężykiem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 23:04
        > Napiszę po raz kolejny

To nie sprawi, że to co napiszesz będzie choć odrobinę bliższe prawdy.

> nieopłacalne jest zestawianie składów dla 5-10 osób.

I dlatego pociąg dla kolejarzy z Ostrowa do Warszawy złożony z wagonów kl. 1. po kilku latach jednak został zlikwidowany.
        Gdyby pociągi Łódź - Warszawa połączyć z pociągami Warszawa - Terespol/Białystok/Lublin, to nie dość, że koszt uruchomienia połączeń byłby nieco niższy, to jeszcze odetkalibyśmy warszawską średnicę. No ale wtedy nazłaziłoby się ludzi, chcieliby jakieś bilety, jakieś miejsca siedzące - łaziliby tylko i przeszkadzali kolejarzom w gorliwym pełnieniu misji.

Łó
        > dź generuje duże potoki pasażerskie na trasie Łódź-Warszawa, inne kierunki to j
        > uz straszna bieda.

Brednie. Inne kierunki to monopol samochodu wygenerowany przez brak połączeń kolejowych.

Są za to cogodzinne pociągi do Warszawy, a tam:
        > - 2 bezpośrednie pociągi do Kołobrzegu
        > - 9 bezpośrednich pociągów do Lublina.

CAŁE 9 pociągów w ciągu doby? No, no, no. Szalejemy.

> Pomijam już połączenia z przesiadkami

No i bardzo słusznie, że pomijasz.
        • hugocosraldlugo Re: Podkreślę wężykiem 18.11.10, 23:56
          > Brednie.

Ale te brednie są w koło powtarzane przez "fachofcóf" z aparatem u szyi polujących na zielone "bipy" i płaczących, ze "ganz" juz liniowo nie wyjedzie. Daleki od tego jestem by to popierać, a wnerwia mnie coraz bardziej, że takie myslenie zaczęło być normą w PKP i MI.
          Reformy porobili, a teraz płaczą nad rozlanym mlekiem. Restrukturyzacja, która polega na wycinaniu coraz większej ilosci połaczeń i kombinowaniu jak by jednak utrzymac dotację na wycięte, to kawał kupy, a nie restrukturyzacja. Dla nich pasażer to intruz, który nie dość ze zakupił bilet to sie jeszcze domaga by go przewieźć do celu, w czystym wagonie, szybko i punktualnie. No ale nie można go zostawić na peronie bo sądem straszy, więc wytniemy kolejny pociąg, albo zmienimy jego trase i godziny odjazdu tak by krzyczał na pustym peronie.

> CAŁE 9 pociągów w ciągu doby? No, no, no. Szalejemy.

Poczekajmy na nowy rozkład jazdy. Jeszcze się okaże, ze kilka zniknie. A i PLK pogrozi paluszkiem, za niespłacone zaległości i wstrzyma RE,IR i dla równowagi, by nie było gadania kilka TLK. IR wrócą po spłaceniu części zaległości, a TLK juz nie wszystkie.
    • Gość: . Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 22:41
      > Chcemy sprawdzić, jak na regionalnych trasach będą się sprawdzać tak szybkie pociągi - mówił wicemarszałek województwa Witold Stępień.

I co, sprawdziły się? Powiedział co wiedział. Jeśli taka jest wiedza marszałkowa o kolei, to nic dziwnego, że kupili 40letnie pudrowane trupy reimportowane z b. Jugosławii za pół ceny nowych pojazdów... No i jeszcze te ryfle...
    • Gość: . Re: Nowe oblicze łódzkiej kolei. Prezentacja na d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 22:48
      > P.S. Kiedy ostatnio jechał pociągiem poza Łódź i jakim autem jeździ Pan Ministe
      > r?

Akurat spotkanie pana ministra w pociągu Łódź - Warszawa nie jest zbyt trudne, choć zasadniczo nie zmienia to faktu, że Łódź jest najgorzej obsługiwanym koleją miastem tej wielkości w całej Europie. Z Frankfurtu w ciągu godziny odjeżdża więcej pociągów niż z Łodzi przez cały dzień.
    • Gość: Marcin Czy mają zdejmować w łódzkim trakcję? IP: 46.113.123.* 18.11.10, 22:59
      O ile mnie wzrok nie myli to ten prezentowany szynobus nie ma napędu elektrycznego / nie widać pantografu/. Czy oznacza to , że województwo łódzkie rezygnuje z trakcji elektrycznej skoro takie zamierza kupić? Czy to raczej taka przedwyborcza reklamówka mówiąca głosuj na nas, z nie trafionym gadżetem w tle?
      • Gość: . Re: Czy mają zdejmować w łódzkim trakcję? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 23:10
        > Czy oznacza to , że województwo łódzkie rezygnuje
        > z trakcji elektrycznej skoro takie zamierza kupić?

Nie rezygnuje, nie zamierza takich kupić.

> Czy to raczej taka przedwyb
        > orcza reklamówka mówiąca głosuj na nas, z nie trafionym gadżetem w tle?

Coś w ten deseń - widzisz przecież jak pan Witold Stępień spamuje po forach. Może ma kredyty do spłacenia i boi się, że zostanie bez pensji?
    • Gość: a Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 22:59
      Wielce zaluje, ze obejrzalem zalaczony film, gdyz ujrzawszy jak te cudne wyremontowane pociagi beda wygladac mialem ochote wydrapac oczy sobie i, jesli nadarzylaby sie sposobnosc, autorowi tego natchnionego projektu.

Jak mozna w XXI wieku chwalic sie pociagiem, ktory w charakterze scian ma oblesna, ryflowana blache? Za ciezkie pieniadze kupuje sie trupy sprzedane kiedys Jugoslawii i nawet tego nie mozna bylo zmienic w ramach wciskania ludziom kitu, ze to taka super-modernizacja? Pal szesc juz nawet te przestarzale okna i drzwi, ale ta blacha to juz naprawde apogeum estetyki godne produktow z krajow bylego ZSRR (notabene warszawskie metro wagony z Wagonmaszu dostaje ryflowane wlasnie).

Przecudne i przekomiczne jest ujecie na pogarbione od ryfli logo "lodzkiego" naklejone na burcie. Jest to kwintesencja badziewiastosci tego wiekopomnego "projektu".

Piekne jest tez to malowanie z przodu, ktore jak zywo przypomina posadzke w kiblu. A juz szczegolnie pieknie sie przedstawia rzeczona mozaika na wspomnianych ryflach.

W sekwencji "Jak powstawaly trzy wagony przyjazne pasazerom" brakuje za to ujec przedstawiajacych produkcje tych wagonow dekady temu, zdjec pokazujacych uroczysta sprzedaz wagonow bylej (wowcza jeszcze nie bylej) Jugoslawii, kilku ich spektakularnych wypadkow oraz spektakularnego odkupienia ich wprost ze zlomowiska.

Najwazniejsze zas w tym wszystkim jest, jak wspomina lektor, ze jest to konstrukcja doskonale znana naszym pasazerom. Widac, ze spec od marketingu ma o pasazerach niezbyt wysokie mniemanie (moze i slusznie). Czy mialoby to sugerowac, ze pasazer nie umialby wsiasc i wysiasc z pociagu, ktory faktycznie zostal w wieku XXI wyprodukowany (zamiast jedynie udawac takowy)?

Polak to sie potrafi rzeczywiscie szczycic doslownie wszystkim. Tfu.
      • Gość: . Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 23:16
        > W sekwencji "Jak powstawaly trzy wagony przyjazne pasazerom" brakuje za to ujec
        > przedstawiajacych produkcje tych wagonow dekady temu, zdjec pokazujacych urocz
        > ysta sprzedaz wagonow bylej (wowcza jeszcze nie bylej) Jugoslawii, kilku ich sp
        > ektakularnych wypadkow oraz spektakularnego odkupienia ich wprost ze zlomowiska

Za to w sekwencji "ruszyły inwestycje woj. łódzkiego w tabor kolejowy" zabrakło informacji o tym, że łódzkie jest ostatnim województwem, w którym ruszyły (inne województwa zaczęły kupować tabor jakąś dekadę temu) oraz, że jest jedynym województwem, które zamiast kupować nowy tabor reanimuje stare trupy. Dla porównania - Wielkopolska rozstrzygnęła niedawno przetarg na zakup 22 nowych EZT za 380 mln (85% z UE) a posiada już ponad 20 lekkich zespołów spalinowych.

No ale u nas nie ma pieniędzy, bo marszałek musi dopłacić do pociągów InterRegio jeżdżących z Łodzi do Warszawy, żeby konkurowały z pociągami IC za które nie musi płacić ani grosza, bo utrzymują się same.
        • Gość: a Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 23:38
          > Wielkopolska rozstrzygnęła niedawno przetarg na zakup 22 nowych EZT za 380 mln (85% z UE) a posiada już ponad 20 lekkich zespołów spalinowych.

Hola, hola. Licz sie pan ze slowami. W XXI wieku, ba nawet w XXII wieku. mowi sie na te pojazdy "szynobusy". Od razu widac, ze szanowny pan z glebokiej komuny sie wywodzi.
    • jakub.hubert Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim 18.11.10, 23:00
      Jak to dobrze ze a rok kolejne wybory (parlamentarne). Bez wyborow w Polsce chyba nic by sie nie dzialo... a tak chociaz ten czy inny minister cos robia, zeby sie pochwalic.
      • hugocosraldlugo Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis 19.11.10, 00:10
        > Zapraszam na wybory! Kandyduję na radnego...

Do roboty byś się zabrał, a nie marzysz o państwowym wikcie i spamujesz po forach.

>zeby sie pochwalic.

nie ma czym, to jak leczenie trypra pudrem.

PS. Jak już tak chcesz być radnym w mieście Łodzi, POLSKIM mieście, to wypadałoby by zainwestować w słownik ortograficzny i polskie znaki. Używanie znaków diakrytycznych, przecinków i kropek, czyni posty czytelne i bardziej zrozumiałe dla innych. No chyba, że tak leniwy jesteś i nie używasz "alta", ale to już Ciebie dyskwalifikuje jako kolejnego nieroba, chętnego na wygodne życie za nasze pieniądze.
        • jakub.hubert Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis 19.11.10, 01:19
          hugocosraldlugo napisał:

> > Zapraszam na wybory! Kandyduję na radnego...
          >
          > Do roboty byś się zabrał, a nie marzysz o państwowym wikcie i spamujesz po forach.

A skad wiesz co robie na codzien? Jako informatyk i administrator sieci duzo czasu spedzam przy komputerze i lubie sobie czasem tu wejsc i pokomentowac np. ku Twojej uciesze ;)

> PS. Jak już tak chcesz być radnym w mieście Łodzi, POLSKIM mieście

Czy w Polsce sa inne miasta niz polskie ? :)

> wypadało by by zainwestować w słownik ortograficzny i polskie znaki. Używanie znaków dia
          > krytycznych, przecinków i kropek, czyni posty czytelne i bardziej zrozumiałe dla innych. No chyba, że tak leniwy jesteś i nie używasz "alta", ale to już Ciebie dyskwalifikuje jako kolejnego nieroba, chętnego na wygodne życie za nasze pieniądze.

Przy komputerach pracuje od czasow kiedy nie bylo jeszcze czegos takiego jak spolszczony system operacyjny. Przyzwyczailem sie do uzywania angielskich systemow operacyjnych i braku polskich znakow. Jedni sa uzaleznieni od alkoholu, inni od papierosow, jeszcze inni od nienawisci do drugiego czlowieka, no a ja - bo nie ma przeciez ludzi idealnych - od braku polskich znakow w posmie komputerowym :) Rozumiem ze bardzo mi wspolczujesz i bardzo Ci mnie zal ;)
          Moze zaczniesz od uzywania polskich znakow w adresach stron www? Nie ma tam polskich znakow? Oj... ale nie obrazisz sie na internet ? ;)
          • Gość: Obywatel Miś Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 19.11.10, 02:46
            > Przy komputerach pracuje od czasow kiedy nie bylo jeszcze czegos takiego jak sp
            > olszczony system operacyjny. Przyzwyczailem sie do uzywania angielskich systemo
            > w operacyjnych i braku polskich znakow.

No paczpan, a ja tyle lat mieszkałem w Anglii i jakoś ciągle tych "ogonków" używam. A przygodę z komputerem zacząłem na pewno wcześniej od pana. I jakoś potrafiłem się, ja, staruch, przestawić, bo pisanie poprawną polszczyzną oznacza okazanie szacunku współdyskutantowi. A jeśli się tego nie robi i mówiąc oględnie ma w poważaniu tę całą netykietę, to wychodzi się na buca. A bycie bucem z kolei nie bardzo popłaca, gdy się startuje w wyborach, nespa?
            • jakub.hubert Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis 19.11.10, 14:12
              Gość portalu: Obywatel Miś napisał(a):

> No paczpan, a ja tyle lat mieszkałem w Anglii i jakoś ciągle tych "ogonków" uży
              > wam. A przygodę z komputerem zacząłem na pewno wcześniej od pana.

Zgodze sie tylko i wylacznie jesli pracoal Pan na komputerze Odra. Tej przyjemnosci nie mialem. Za to poczynajac od Amstrada i ZX Scpectrum (a potem PC XT) jak najbardziej.

> I jakoś potra fiłem się, ja, staruch, przestawić, bo pisanie poprawną polszczyzną oznacza oka
              > zanie szacunku współdyskutantowi. A jeśli się tego nie robi i mówiąc oględnie m
              > a w poważaniu tę całą netykietę, to wychodzi się na buca.

To akurat jest juz ocena kazdego z osobna.

> A bycie bucem z kolei nie bardzo popłaca, gdy się startuje w wyborach, nespa?

A to z kolei ocenia wyborcy, jesli tu tacy sa.
              Tak przy okazji - czy "nespa" to aby nie makaronizm ? Dziwnie zarzucac komus brak polskich znakow diakrytycznych, z drugiej strony uzywac nieposlkich wyrazen. Tzn. ja nie mam nic przeciwko temu, tylko jak dla mnie to sie cos nie trzyma "kupy".
              • Gość: Obywatel Miś Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 19.11.10, 19:49
                jakub.hubert napisał:

> Zgodze sie tylko i wylacznie jesli pracoal Pan na komputerze Odra. Tej przyjemn
                > osci nie mialem. Za to poczynajac od Amstrada i ZX Scpectrum (a potem PC XT) ja
                > k najbardziej.

Więc dobrze, rozpoczęliśmy ją równocześnie, ale za to ja jestem starszy, więc trudniej mi się było przestawić na polskie litery. A jednak dałem radę.

> To akurat jest juz ocena kazdego z osobna.

To jest pewna norma, nazywana netykietą. Ludzi niestosujących się do niej określa się bardzo różnie, ale nigdy przychylnie.

> A to z kolei ocenia wyborcy, jesli tu tacy sa.

Np ja.

> Tak przy okazji - czy "nespa" to aby nie makaronizm ? Dziwnie zarzucac komus br
                > ak polskich znakow diakrytycznych, z drugiej strony uzywac nieposlkich wyrazen.

Celowe ubarwienie poprawnej wypowiedzi. Natomiast u Pana nie dość, że szwankują ogonki, to również interpunkcja (spacja przed pytajnikiem!) i przestawia Pan litery. Może jednak warto zainwestować w dobry słownik?

> Tzn. ja nie mam nic przeciwko temu, tylko jak dla mnie to sie cos nie trzyma "
                > kupy".

Dla mnie nie trzyma się kupy niepisanie polskich znaków w polskim internecie w roku 2010.
            • Gość: a Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 20.11.10, 20:31
              > No paczpan, a ja tyle lat mieszkałem w Anglii i jakoś ciągle tych "ogonków" uży
              > wam.

Mysle, ze nalezy cie udekorowac stosownym medalem prawdziwego polaka.

> nespa?

Tak tak, prosze pana, nespa, ja pracuje w telewizji to ja pana rozumiem.

A tak na marginesie, slowo "paczpan" nie zalicza sie do tej swietlanej "poprawnej polszczyzny".

A na drugim marginesie, bo akurat mamy dwa marginesy, to skoro pan trabisz o "okazywaniu szacunku wspoldyskutantowi" to badz pan grzeczny slowo "Pan" pisac wielka litera zgodnie z zasadmi tej nieszczesnej "poprawnej polszczyzny", ktora to niezawodnie wycierasz pan sobie gebe.
          • hugocosraldlugo Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis 19.11.10, 11:45
            > A skad wiesz co robie na codzien?

Opierdzielasz się?

>Jako informatyk

Dobrze, że nie jaja kobyły.

> Jako informatyk i administrator sieci duzo cz
            > asu spedzam przy komputerze

"Kśtałcony" niby, a głupio pisze. Mniej komputera, a więcej książek.

> i lubie sobie czasem tu wejsc i pokomentowac

jak większość pokemonów.

> np. ku
            > Twojej uciesze ;)

Nie schlebiaj sobie.

> Czy w Polsce sa inne miasta niz polskie ? :)

Gdybyś więcej czytał i przykładał się w szkole do nauki ojczystego języka, to czytanie ze zrozumieniem, nie byłoby ci obce.

> Przy komputerach pracuje od czasow kiedy nie bylo jeszcze czegos takiego jak sp
            > olszczony system operacyjny.

"Oszyfiście", a w szkole był zabroniony język polski. Ech ty nasz pokrzywdzony przez rozbiory kandydacie.

> Przyzwyczailem sie do uzywania angielskich systemo
            > w operacyjnych i braku polskich znakow.

Najwyższa pora się odzwyczaić. Do rady miejskiej kandydujesz!!! Pewnie mówisz też "som", a nie są. "Poszłem", a nie poszedłem i akcentujesz pierwszą sylabę w wyrazie.

Jedni sa uzaleznieni od alkoholu, inni
            > od papierosow, jeszcze inni od nienawisci do drugiego czlowieka, no a ja - bo n
            > ie ma przeciez ludzi idealnych - od braku polskich znakow w posmie komputerowym

to nie jest uzależnienie, a zwykła ignorancja.

>Rozumiem ze bardzo mi wspolczujesz i bardzo Ci mnie zal ;)

Nie, ależ skąd, mam to w dupie.
        • Gość: urban legend Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.opera-mini.net 20.11.10, 20:12
          > PS. Jak już tak chcesz być radnym w mieście Łodzi, POLSKIM mieście, to wypadało
          > by by zainwestować w słownik ortograficzny i polskie znaki.

No to teraz żeś doj­ebał. "Porażający" argument.
    • Gość: wkurzony bezczelny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 23:08
      Bezczelność tego dziada bije wszelkie rekordy. Ma nas za idiotów? Najpierw Fisiak "prezentuje" wozy strażackie, potem Grabarczyk "prezentuje" szynobusy. I wszystko to jakoś tak ku... 3 dni przed wyborami??? Spieprzaj dziadu! Lepiej wyjaśnij, palancie, gdzie są autostrady, które budujesz już 3 lata???
    • Gość: wi-fi Kolej. Prezentacja szympasów na dworcu Kaliskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 23:33
      czy na pokładzie będzie wi-fi ?
      • Gość: a Re: Kolej. Prezentacja szympasów na dworcu Kalisk IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 23:54
        Gość portalu: wi-fi napisał(a):

> czy na pokładzie będzie wi-fi ?

Biorac pod uwage nowoczesnosc tych modernizacji to przez analogie nalezaloby raczej stawiac na ryflowane gniazdko telefoniczne pomalowane na jakis metaliczny kolor.
        • Gość: lord3kropki Re: Kolej. Prezentacja szympasów na dworcu Kalisk IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 00:16
          A w ryflowanych gniazdkach powinien płynąć prąd o napięciu 24V.
          • Gość: . Re: Kolej. Prezentacja szympasów na dworcu Kalisk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.10, 19:39
            > A w ryflowanych gniazdkach powinien płynąć prąd o napięciu 24V.

Hm. Ktoś pamięta w którym roku przestawiliśmy się ze 110 na 220V? Jest szansa, że te wehikuły jeszcze pamiętają...
            Nawiasem mówiąc nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale w materiałach konsekwentnie mówi się o 220V a nie 230V :->
    • Gość: ppiotrek7 dzisiejsza porcja kiełbachy wyborczej ! IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 23:41
      czyżby od tow.Pinokiowej ? a wczoraj zastanawiałem się co jeszcze wymyślą...
      • Gość: a Re: dzisiejsza porcja kiełbachy wyborczej ! IP: *.toya.net.pl 18.11.10, 23:50
        Gość portalu: ppiotrek7 napisał(a):

> czyżby od tow.Pinokiowej ? a wczoraj zastanawiałem się co jeszcze wymyślą...

Powiem tak: kawal z ciebie marudnego nudziarza. Wzialbys sie do czegos konstruktywnego (i nie chodzi mi tu o twoje racjonalizatorskie madrosci na forum) zamiast siedziec i sie zastanawiac kto i kiedy uprzykrzy ci w najblizszym czasie to zycie.
    • Gość: Kot789 Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim IP: *.toya.net.pl 19.11.10, 01:30
      i znowu wszystko, co jezdzi po torach i jest choc troche nieco nowoczesne dziennikarzyna nazywa szynobusem
      • Gość: kasiax Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 19.11.10, 07:13
        demotywatory.pl/2296772/no-to-Wy-wybieracie
    • Gość: TED Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 09:05
      Szynobus prezentowany na Łodzi Kaliskiej był wypożyczony ,wieczorem odjechał do Kołobrzegu.
    • mineyko Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim 19.11.10, 09:18
      Czy przewidziano klatki stalowe dla kibiców?
      • Gość: Trefniś Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.10, 19:40
        Nie, ale przewidziano dla Ciebie węglarkę w czapce z repliką dworca fabrycznego dołączoną na końcu składu.
      • Gość: a Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.toya.net.pl 20.11.10, 20:33
        mineyko napisał:

> Czy przewidziano klatki stalowe dla kibiców?

Nawet jakby przewidzieli, to czy by z nich korzystali? Pozwolmy sobie na wielce zabawna analogie: fora tematyczne dla starych dziadow istnieja, a ty sie panoszysz na tym. Tableau!
    • Gość: urzendnik Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim IP: *.pkn.pl 19.11.10, 09:23
      Super prezentacja, wyważona i dobrze promująca urządzenie. Jestem pod wrażeniem.
      • Gość: ... Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 11:27
        Ja tez jestem pod wrażeniem, Twojej yntelygencji
      • Gość: . Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.10, 19:41
        > Jestem pod wrażeniem

To znamienne i wiele mówiące o urzędnikach.
    • Gość: nowy Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kaliskim IP: *.toya.net.pl 19.11.10, 20:19
      wybory to co pokazali i tak nie będzie jeżdzić pieniądze wyrzucone w błoto PR w długach toną ale imprezy robią
      • Gość: ... Re: Kolej. Prezentacja szynobusów na dworcu Kalis IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 20:52
        >PR w długach toną ale imprezy robią

Noooo, gdyby nie nakłady na tą imprezę, to PR by spłacił wszystkie zaległe i bieżące należności i byłby na plusie. Co za rozpusta i marnotrawstwo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka