Dodaj do ulubionych

A propos numerów

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.02, 20:14
Czy nie uważacie iż należałoby porozdzielać wszystkie linie z niejednolitą
trasą (czyli 69, 60, 43bis, 77(?) po 1 kwietnia 51), Chodzi o to, aby na jeden
numer przypadała jedna, konkretna i niezmienna linia. Przecież zrobiono tak np
w przypadku 55. Żeby nie drukować ton papieru możnaby to umieszczać na jednym
rozkładzie (tak jak wtedy, gdy jeździło 12A).
Obserwuj wątek
    • Gość: geograf Re: A propos numerów IP: *.toya.net.pl 22.02.02, 21:38
      ojej....ale wiesz ile by to ludziom basłaganu zrobiłow głowach? teraz sa przyzwyczajeni do tych numerów, w rozkładach sa na dole zaznaczone, że w niektóre dni jeździ inaczej- WŁAŚNIE, PO CO DAWAC NOWE NUMERY SKORO I TAK INNE TRASY SA ZAZNACZONE W ROZKŁADZIE?? albo krzyżykiem, albo literka, albo napisem na dole rozkładu? To polegałoby tylko na dodrukowaniu innego numeru i zmianie tablic...
      Ludzie sa przyzwyczajeni do takich mezaliansów komunikacyjnych, więc po co to zmieniac? źle ci? im mniej numerów tym lepsza pamiec...:))
      • Gość: Ja Re: A propos numerów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 20:12
        Otóż chodzi o to, aby wiedzieć, że jeśli podjeżdża autobus i widać jego numer
        to pojedzie on taką, a nie inną trasą i o ile ludzie jeżdżący codziennie są
        przyzwyczajeni, to ci, którzy akurat muszą gdzieś pojechać mają często problem
        ze zorientowaniem się, co jest grane. Jak ponad rok temu musiałem jechać na
        Dąbrowę przemysłową, to nawet po kilkukrotnym przestudiowaniu rozkładów 69 i 77
        miałem problem ze stwierdzeniem którędy to akurat pojedzie, a ludziom nie
        powinno to zbyt mieszać, bo w rozkładzie zamiast literki X będą mieli B.
        Zresztą chyba właśnie taka jest idea numerowania lini. Robi się to po to, żeby
        numer zastępował opis trasy.
        • geograf Re: A propos numerów 01.03.02, 22:00
          a co o tym sadza inni kuminikacjo-fani????
          • Gość: Pietja Re: A propos numerów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 10:19
            Ja uważam, że się powinno zostawić te numery. Co prawda 77 jest nieźle
            pokręcone ale przecież od czegoś człowiek ma rozum. Nie róbmy z rodzaju
            ludzkiego kompletnych debili, pomyśleć od czasu do czasu też trzeba.
    • Gość: milotram Re: A propos numerów IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 01.04.02, 19:18
      nie wiem czy zwróciliscie uwagę na regulamin wywieszony w srodkach lokalnej
      komunikacji zbiorowej , otóz w jednym z jego punktów jest napisane iz numeracja
      tramwajów miejskich ujmowana jest w przedziałach 1-20 , podmiejskich 41-49
      autobusów 50-99 i uwaga!!! 21-40 ,pomijając juz linie nocne daleko oddalone od
      100 i tramwaje na których numeracja konczy sie odpowiednio na 15 i 46 to
      wiekszej uwagi nalezy zwrócic uwage na przedial 21-40 co to będą za linie
      oddzielone podmiejskimi czy nie lepiej gdy tramwaje podmiejskie miały by numery
      od 21 do 24 ( 21-pabianice ,22-konstantynów / lutomiersk ,23-zgierz ,24-ozorków)
      a linie autobusowe rozpocząc od 31 do 89 ( nocne 91-99)
      • geograf Re: A propos numerów 01.04.02, 19:20
        dyskusja już była na ten temat:))
        Nie uważam, żeby coś takiego było potrzebne:) 41 zawsze do Pabianic i już!!:))

Jeszcze MPK nie zdradziło jakimi trasami i czy w ogóle zapełni te dostepne "przedziały numerowe"...ale może już nieługo...;)
        • Gość: milotram Re: A propos numerów IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 04.04.02, 10:10
          a kiedy ona byla chcialbym sie zapoznac z jej trescią
          • Gość: milotram Re: A propos numerów IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 04.04.02, 10:16
            mówisz 41 do pabianic a co powiesz na tez pewna tradycje historyczna lin takich
            jak 8 którą pamieta sie jak jezdzila na retkinię ,25 która łaczyla teofilów z
            widzewem . przez kilkadziesiąt lat ( powyzej 20 conajmniej lat) łodzianom
            kojarzyly sie numery z odpowiednimi osiedlami i co ty na to ?
            • geograf Re: A propos numerów 04.04.02, 18:34
              a ja na to, że "marka" np. 41 istnieje już od nieco ponad sto lat- i prawie zawsze kursowała na tej samej trasie (generalnie Łódź-Pabianice, ale była przedłużana).

Link do dyskusji o regulaminie:
              www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=391&wid=1211971&aut=+Ja&aid=1211971
              (trzeba wkleic)
              • Gość: milotram Re: A propos numerów IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 05.04.02, 10:48
                mowisz ponad 100 lat ? a ja mam na sterych mapach ( tych powojennych )
                dokladnie na jednej iz do pabianic kursowala wczesniej 40 , a do tuszyna 41
                • geograf Re: A propos numerów 05.04.02, 10:54
                  OK!!!
                  Mogłem się pomylic. W Madrej ksiażce (pt. "Łódzka podmiejska...") nie zostało napisane pod jakim numerem startowała ta linia...pewnie pod innym...
                  Mój bład i mój niewyparzony język...
                  Czy jest tu jakiś ekspert, który nie zignoruje mojego posta i prośby i mógłby powiedziec prawdę???

Zawsze mojej rodzinie linia 41 kojarzyła się z Pabianicami...
                  A z którego roku jest ta mapa??

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka