Dodaj do ulubionych

Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:04
Joński=TURBODYMOMEN
Obserwuj wątek
    • Gość: racjonalizm! Gdy wybuchnie pożar na Ogrodowej lub Tuwima? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 14:11
      To co? Kto będzie winien tragedii z powodu braku drogi ewakuacyjnej i drogi pożarowej?
      Joński? Piątkowski? Pikietujący rodzice? Podburzający uczniów do obrony stanowisk dyrektorskich?
      • Gość: aa obiektywny artykuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:43
        według Gazety Wyborczej najlepiej nie bronić niczego i nie walczyć o nic, bo nie warto przecież. horyzont ludzki powinien sięgać tylko tak daleko jak jego posada i nie wolno bronić interesów innych ludzi. toż to skandal że Joński chce ocalić placówki edukacyjne!
        GW w całej swojej obiektywności dla sprawy zapomniało jednak, że od września do szkół pójdą 6cio latki. myślę, że nie zaszkodzi też poczytać conieco o demografii i niedługo czeka nas echo wyżu z lat 80tych.
        • Gość: łodzianin Do redaktora Markowskiego IP: *.play-internet.pl 20.02.11, 12:12
          Artykuł napisany przez pana jest tak bardzo żalosny, że nawet nie powinien byc opublikowany . Wczoraj napisal pan artykuł, że dobrze, że te szkoły likwiduja, bo bedzoie oszczedność. A wie pan jaka to bedzie oszczedność???5 mln zl rocznie!!! Co to jest ja sie pytam. Pan nawet nie powinien nazwyac sie redaktorem, bo pracuje pan na bezposrednie zlecenie pani Zdanowskiej. Wsystu pan oszczędź i nie wypisuj pan takich artykułó. Albo lepiej idx pan do szkoły do tych wszytskich rodziców i powiedz to im. ZENADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: iros Gazeta Wyborcza jak Trybuna Ludu IP: *.retsat1.com.pl 20.02.11, 21:57
            Wszystko pod Zdanowska. Gdyby nie Joński nikt by nam nie pomógł. Cześć szkół jest wyremontowanych a teraz się je sprzeda z za chwile będą prywatne to Skandal.
            Dlaczego Gazeta Wyborcza [przykłada do tego rękę i jest za likwidacją?
            Czyżby ktoś miał interes ?
          • Gość: nick Re: Do redaktora Markowskiego IP: *.4web.pl 23.02.11, 13:36
            Chcą zlikwidować szkołe w Mileszkach? Tę sliczną mała szkołę niedawno wyremontowaną ?

Ja pie... ...Przecież to jedna z najfajniejszych szkoł w Łodzi! Juz Mileszki lepeij by wyszły, jakby ich nigdy do tej Łodzi nie włączyli! Droga do Nowosolnej to murowane wypadki małych dzieci!
        • Gość: olek 6 kilku dziennikarzy w uml jez z gazety wyborczej IP: *.retsat1.com.pl 20.02.11, 22:03
          Co się dziwić takim artykułom jak kilku dziennikarzy z Gazety Wyborczej pełni wysokie stanowiska dyrektorskie które objeli bez żadnego konkursu. Mam wrażenie że koledzy bronią swoich kolegów.
      • Gość: Ogrodowa Re: Gdy wybuchnie pożar na Ogrodowej lub Tuwima? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 17:51
        Widać,że nie zna Pan (Pani) tematu. Uczniowie z Ogrodowej nie walczą o utrzymanie szkoły w tym budynku tylko o jej przeniesienie do innej lokalizacji np. na Drewnowską, gdzie jest mnóstwo wolnego miejsca i możliwość wydzielenia osobnych wejść dla dwóch szkół. Tymczasem władza rozwiązuje problem bezpieczeństwa poprzez likwidację szkoły, która jest w tym miejscu potrzebna. A tak dla ścisłości w tym budynku nie ma drewnianej klatki schodowej tylko ceglana o grubości muru przekraczającej 0,5m. Jedynie wierzchy stopni są pokryte drewnem utrzymującym gumową wykładzinę. Czy to nie przeszkadzało wcześniej, tj. prawie 12 lat temu, gdy tworzono tam gimnazjum? Proszę najpierw dobrze sprawdzić i przemyśleć. Ogrodowa nie walczy o ten budynek tylko o szkołę - a szkoła to ludzie!!!!
        • Gość: Strażak Sam Re: Gdy wybuchnie pożar na Ogrodowej lub Tuwima? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 21:10
          Opinia Komendanta Straży Pożarnej jest jednoznaczna. Drogi pożarowej w szkole nie ma.
          • Gość: asik czy pan markowski chce zatrudnienia u Zdanowskiej? IP: *.play-internet.pl 20.02.11, 12:16
            Tego czytac sie nie da. proponuje panu jechac do szkół i powiedziec rodzicom i dyrektorom oraz dzieciom, ze dobrze, ze ich szkoły beda likwidowane....Niech pan do nich idzie. Po co po cicu zza biurka GW pisać takie rzeczy lepiej powiedziec to rodzicom prosto w twarz. To jest karygodne co pan pisze od kilku dni
          • Gość: witek Zdanowska=Kropiwnicki IP: *.retsat1.com.pl 20.02.11, 22:09
            Teraz dla dzieci brakuje żłobków za 7 lat dla tych samych dzieci będzie brakowało szkół. Teraz Zdanowska razem z Piątkowskim likwiduje ich prawie 20. Tak można zniszczyć w tym mieście wszystko. Kropiwnicki też z nikim nie dyskutował niszczył to miasto i odszedł w niesławie.
            Co się stanie ze Zdanowską ? jak sądzicie ?
            • Gość: nick Re: Zdanowska=Kropiwnicki IP: *.4web.pl 23.02.11, 13:41
              Oczywiście, ze tak, ale NIKT o tym nie myśli. Zlikwidowanie szkoły w Mileszkach to bzdura - tamtędy do Nowosolenej prowadzi droga NEZ POBOCZA~! zimą to murowane wypadki !
        • Gość: icek PO to prywatyzacja, likwidacja i tak cały Kraj IP: *.retsat1.com.pl 20.02.11, 22:00
          Wszystko zlikwidować i zniszczyć sprzedać będzie prywatna szkoła dla bogatych.
          Dość takich rządów. Zdanowska PO i PIS to nie tylko likwidacja szkół ale także łódzkiego sportu.
    • Gość: łodzianin a to źle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:14
      Mam pytanie do autora tekstu - uważa Pan, że to źle, że Joński i SLD interesują się losem dzieci z zamykanych szkół i walczą z tym pomysłem? Przecież dzieci powinny się uczyć w jak najmniej licznych zespołach, w małych, kameralnych szkołach - jak na zachodzie Europy. Więc to chyba właśnie rolą lewicy jest upomnieć się o standardy społeczne, do których należy poziom edukacji? Można się tylko dziwić, że pani Zdanowska, która obiecywała łodzianom dbanie o Łódź, chce skazywać łódzkie dzieci na naukę w odhumanizowanych szkołach-molochach. Można się też dziwić, że PiS, które udaje prawicę "społeczną", pokazuje swoją prawdziwą twarz liberalnych technokratów, którym obojętny jest los łódzkich dzieci. Ja się jednak nie dziwię, bo znam te partie i ich rzeczywiste poglądy.
      Można oczywiście wyśmiewać Jońskiego, który obecny jest wszędzie tam, gdzie ludziom dzieje się krzywda. Mnie on nie śmieszy. Śmieszy mnie natomiast Gazeta Wyborcza, która urządza kampanię typu "rodzić po ludzku" czy "umierać po ludzku", a nie chce przyłączyć się do kampanii "uczyć się po ludzku", woląc kampanię "uczyć się po łódzku".
      Proponuję zrezygnować z tej nachalnej propagandy anty-SLDowskiej, którą Gazeta Łódzka uprawia od kilku lat. Lewica jest całkiem fajna i dba o dzieci. Gazeta nie lubi dzieci?
      • Gość: ZYX Re: a to źle? IP: *.play-internet.pl 19.02.11, 14:27
        Zgadzam się , GW wcale nie obchodzi los dzieci i ich szkół. GW jest już całkowicie PO bo paru dziennikarzy GW zostało zatrudnionych w UMŁ. To powoduje stronnictwo gazety w kraju wolnych mediów, jeżeli tak dalej będzie straci swój obiektywizm - jeżeli jeszcze go ma!?
        • Gość: modras Re: a to źle? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 15:08
          Jońskiego obchodzi tylko i wyłącznie jego własna kariera a nie los dzieci. To klasyczny przykład populisty, który idzie do tego po trupach (Makowski) i wszystko traktuje instrumentalnie. Co do szkół, to jak najbardziej zasadne jest racjonalne gospodarowanie zasobami, szczególnie w mieście, gdzie właściwie na wszystko brakuje kasy. Dla przypomnienia, to w latach 2007-2011 liczba uczniów zmniejszyła się z 75 do 66 tysięcy. W tym czasie wydatki na edukację wzrosły o 165 mln zł.
          • Gość: łodzianin argumenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.11, 20:25
            Oczywiście, można szukać oszczędności. Ale proponuję oszczędności na dzieciach zostawić na koniec.

Tu jest ciekawy artykuł o tym, jak obecna władza (PO) uprawia "tanie państwo" - w ciągu pół roku PO zwiększyła zatrudnienie w ministerstwach o 1/3, a w urzędach wojewódzkich o prawie 40%:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,9121276,Biurokracja_ma_sie_dobrze__Coraz_wiecej_urzednikow.html
            Mam propozycję, żeby PO przestała pouczać wszystkich wokół na okoliczność potrzeby oszczędności. To nie SLD zadłuża państwo w tempie 30 mld EUR rocznie. Argument, że liczba uczniów zmniejszyła sie o 9.000 jest kompletnie chybiony. To zmniejszenie oznacza tylko tyle, że klasy w szkołach mają szansę być mniejsze, a jakość kształcenia się podniesie. Platformie to przeszkadza? Zapewne tak, bo żeruje na niedouczeniu.

Myślę, że te oskarżenia pod adresem SLD brzmią w tym kontekście śmiesznie. Jedyne, co PO potrafi, to oskarżać i siać nienawiść. Może trochę konstruktywnej debaty zamiast tego?
          • Gość: Bogdan Re: a to źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 21:31
            koszty utrzymania MOSiR z 7 mln do 16 mln w ciągu roku ......
    • Gość: romualdus Kolejny paszkwil pisany na zamówienie UMŁ IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 14:14
      Teraz wiadomo dlaczego Zdanowska zatrudniła w UMŁ tak wielu dziennikarzy z Gazety Wyborczej. Nie ma jak dobra współpraca, nie ma jak dobra prasa. Za wszystko i tak zapłacą podatnicy.
      Co za syfiasty kraj pod rządami PO.
      Widzę, że autor tez chce wkrotce zająć ciepłą posadę w UMŁ i "służyć obywatelom miasta".
      Ludzie widzą wasze oszustwa, wasze wzajemne interesy, układy, nepotyzm. Darujcie sobie.
      • Gość: rozsądek Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 14:20
        Ile przedszkoli utworzył Joński i Niewiadomska-Cudak?
        SP 203 w Mileszkach nie ma sali gimnastycznej w XXI wieku! Gdyby ktoś podjął decyzję o jej dobudowaniu do małego, parterowego budynku, to byłby ignorantem ekonomicznym!
        Stoki błagają o przedszkole, Nowosolna też, nie mówiąc o Olechowie i Janowie!
        • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 15:16
          Fakt nie ma . Przypomne Ci tylko ,ze szkoła w mieleszkach została wybudowana na ziemi przekazanej przez mieszkanców w formie darowizny na konkretny cel- SZKOŁĘ !!!!!!!!!!!! przypomnę ,że wybudowana została w ogromnej częsci za środki własne mieszkańców i ich dzięki ich pracy. Ekonomiczny ignorancie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Nasze dzieci dowozimy dziś do szkoły 202 na WŁASNY KOSZT do szkoły 202 i tam mają możliwość korzystania z sali gimnastycznej . Jeśli to ma być argument to dlaczego na liście szkól do likwidacji nie znalazło się XII LO ????????.
          Sala gimnastyczna ,na robudowującym się i odmładzającym osiedlu może pełnić funkcje komercyjne i przynosić szkole dochód . Całe osiedle mieleszki cierpi na niedostatek w ifrostrukturze sportowej.
          • Gość: Bacha Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.4web.pl 19.02.11, 17:28
            Najpewniej dlatego, że XII LO jest jednym z najlepszych liceów w Łodzi i nie m kłopotów z naborem a wręcz przeciwnie:)) Sam jesteś ekonomicznym ignorantem!
            A na czyj niby koszt Twoje dziecko miałoby być odwożone do szkoły? Na mój? Ja jakoś nie żądam od Ciebie pieniędzy na dowożenie moich dzieci do szkoły!
            I nie pultaj się tak, bo złość piękności szkodzi:)
            • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 19:16
              Wyniki egzaminu gimnazjalnego świadczą o tym ,że mimo braku selekcji przy naborze sp.203 znacznie przekracza łodzką średnią i też nie widzę problemu z naborem. Ale nie o tym tu rozmawiamy . Jeżeli ktos jako argument podnosi brak sali gimnastycznej to odpowiadam : zlikwidujmy XII . Też nie maja sali i z tego co wiem Wydział Edukacji finansuje dowóz .
              Ja dowożę swoje dziecko sam do szkoły i na salę i nikt mi do tego nie dopłaca . Czytaj Bacha ze zrozumieniem :)).
              • Gość: Bacha Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.4web.pl 19.02.11, 19:46
                Podkreśliłeś, że na WŁASNY KOSZT, tak, jakbyś miał pretensje, że do świata, że na własny! To Ty się naucz jasno pisać i podkreślać to, co trzeba.
                Brak sali jest tylko jednym z argumentów za likwidacją szkoły! Rachunek ekonomiczny jest tu nieubłagany! Kieruj się rozumem, nie emocjami!
                • Gość: Bacha Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.4web.pl 19.02.11, 19:47
                  Sorry, miało być "do świata, że" :))
                  • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 21:29
                    muaaaaaaa ...pewnie ,że podkreśliłem ...nie chciałem ,żeby kotoś doliczał sonbie w myśli koszty dojazdu.
                    Po raz kolejny podkreślę, Pan Piątkowski zarzuca:
                    Brak sali gimnastycznej : XII LO mu to nie przeszkadza
                    Puste klasy : nie mogę się zgodzić na 90 miejsc a przy maksymalnym obłożemniu na 100 jest w tej chwili 80 uczniów. Było by więcej gdyby nie zamieszanie ze zmianami dyrektorów
                    Ogrzewanie niwykorzystanych pomieszczeń : 7 oddziałów , 7 klas . Wszystkie pomieszczenia są wykorzystane i to zgodnie z przeznaczeniem .
                    O jakim rachunku ekonomicznym mówisz??????? bo sposobów liczenia jest wiele :))))))
                    a co do emocji :))) jestem ekstrawertykiem:)))
                • Gość: nick Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.4web.pl 23.02.11, 13:48
                  >Brak sali jest tylko jednym z argumentów za likwidacją szkoły!

Doprawdy? A jakie sa inne argumenty? Szkoła jest mała, kameralna, zadbana, dzieciaki dobrze się tam czują , to nie - nalezy 7 latki transportowac zimą do Nowosolną wyjazdówką (!) z Łodzi, bez pobocza!
          • Gość: oj Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 21:14
            Kto przed wojną na wsi Mileszki wyobrażał sobie, że w Polsce w XXI wieku dzieci już w przedszkolu będą się uczyły?
            Pani Florek przyjmowała do zerówki nawet pięciolatki, by tylko jakoś utworzyć klasy. Dyrektorka, która po niej zarządzała szkołą, wydzwaniała po kilka razy, aby tylko dzieciaki nie pouciekały do innych obwodów. A mimo to prawie połowa uciekła. Dlatego, że to taka wspaniała szkoła?
            • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 21:38
              No zobacz ....a ja dowożę swoje dziecko spoza rejonu............
              • Gość: no patrz Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 22:05
                No patrz, a ja moje trzymam z daleka od Mileszek, mimo że to ich obwód. Przynajmniej garbate i brzuchate nie będą.
                • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 23:41
                  Zabierz dziecko od czasu do czasu na basen i nie daj jeść hamburgerów i będziesz miał po problemie :)))))
        • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 15:19
          I przepraszam za literówki ale zagotowało się we mnie
        • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 21:27
          muaaaaaaa ...pewnie ,że podkreśliłem ...nie chciałem ,żeby kotoś doliczał sonbie w myśli koszty dojazdu.
          Po raz kolejny podkreślę, Pan Piątkowski zarzuca:
          Brak sali gimnastycznej : XII LO mu to nie przeszkadza
          Puste klasy : nie mogę się zgodzić na 90 miejsc a przy maksymalnym obłożemniu na 100 jest w tej chwili 80 uczniów. Było by więcej gdyby nie zamieszanie ze zmianami dyrektorów
          Ogrzewanie niwykorzystanych pomieszczeń : 7 oddziałów , 7 klas . Wszystkie pomieszczenia są wykorzystane i to zgodnie z przeznaczeniem .
          O jakim rachunku ekonomicznym mówisz??????? bo sposobów liczenia jest wiele :))))))
          • Gość: XIILO Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 22:07
            W XII LO jest sala gimnastyczna. Ale skąd ty możesz o tym wiedzieć, skoro tam jest najwyższy w Łodzi poziom nauczania matematyki.
            • Gość: Bogdan Re: Powstaną 3 nowe przedszkola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 00:06
              ciekawe czemu w takim razie korzystają z obiektów AZS .............
      • Gość: uczeń Re: Kolejny paszkwil pisany na zamówienie UMŁ IP: *.play-internet.pl 19.02.11, 14:28
        prawda, prawda, prawda...
    • kasia_swiderska Tendencyjny artykuł 19.02.11, 14:20
      Co PO źle zrobi, to nie jej wina tylko innych...
      No cóż jak w PISie...
      "I nikt nam nie wmówi że białe jest białe, a czarne jest czarne..." :D:D:D
      • Gość: matka Decyzje podejmowali tak naprawdę rodzice. IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 14:27
        Rodzice decydują, do której szkoły posłać dziecko. Gimnazjum na Olimpijskiej nie cieszy się popularnością na osiedlu. Powstać tam ma Zespół Szkół Integracyjnych. Jak bardzo jest potrzebny, zaświadcza historia chlopaka z ADHD, którego na Retkini szkoły traktowały jak kukułcze jajo.
        • Gość: dew Może jest kukułczym jajem... ;] IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 14:31
        • Gość: Julkson Re: Decyzje podejmowali tak naprawdę rodzice. IP: *.play-internet.pl 21.02.11, 23:42
          Pragnę przypomnieć, że 20 jest jedynym gimnazjum w tej części Retkini. Gdzie mają się w takim razie podziać dzieciaki z Karolewa ? Mają pójść do 21, gdzie uczniów jest już tak dużo, że nie można nawet w spokoju pierdnąć ? A zamiana 20 na szkołę integracyjną to toatlny absurd. Dajcie spokój, przecież to nie jest budynek przystosowany dla dzieci na wózkach... Przecież same klatki schodowe są zbyt wąskie, by tam zamontować windy, a dopiero co odnowione toalety znowu będą musiały zostać wyremontowane, bo przecież nie ma tam odpowiednich urządzeń i wejścia są za wąskie... MIASTO ZAPRZECZA SAMEMU SOBIE, CHCĄC ZAOSZCZĘDZIĆ PIENIĄDZE NA WYGASZENIU 20 I ZMIENIĆ JĄ NA SZKOŁĘ SPECJALNĄ, CO WYMAGA WIELU REMONTÓW I PRZEBUDOWAŃ, A TO BARDZO DUŻO KOSZTUJE !!!!!!! SZKOŁA SPECJALNA, ZAMIAST STWARZAĆ PROBLEMY, NIECH SOBIE LEPIEJ ZNAJDZIE JAKIŚ PARTEROWY BUDYNEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: głos Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.retsat1.com.pl 19.02.11, 14:35
      Joński = Błazen.
      • Gość: łodzianin argumenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.11, 20:27
        A jakieś konstruktywne argumenty? Błazen, bo walczy o łódzkie dzieci?
        • Gość: anty pis Re: argumenty? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 23:06
          Nie błazen tylko je.....y ku....s !!!!!!!! Co zrobił dla Łodzi?!?!? CO????? Najpierw była stronka lódzkie drogi..- szybki ja baran zamknął , później ztrudnienie rodziny znajomków i inne czerwone gady we wszystkim co sie dało. Na koniec totalne zniszczenie Makowskiego i porazka w wyborach. Ciekawe co bys powiedzał jak by Kropa przyszedł i bronił szkół??- liczę że byłbys tak samo wyrozumiały a może się mylę? Może tylko Sld ma monopol na akcje populistyczne??
          • Gość: łodzianin zero argumentów - jak zwykle w PO IP: *.toya.net.pl 21.02.11, 01:02
            Poziom twojego komentarza dobrze oddaje poziom intelektualny całej POrażki. Staczacie się po równi pochyłej, co potwierdzają sondaże. Macie do zaoferowania tylko demagogię, głupkowate pomysły i wyzwiska. Jednak nikt nie nazywa waszej pacynki "głupią kurwą", więc może miarkuj słownictwo, chamie. SLD uprawia populizm? A wiesz, w jakim tempie wasz rząd zadłuża państwo? Sprawdź sobie dane, a potem popisuj się chamstwem na forum.
    • Gość: misio Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:35
      bezczelny artykuł upadajacej GW referendum juz blisko i wszystkich marnych redaktorków przegoni się w siną dal .....tylko 39 000 glosów i Barbie żegna sie z tym miastem!
    • Gość: lsd Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:42
      Ja pier... znowu leser Joński się promuje - spadaj szkodniku już dość narobiłeś złego
    • Gość: Telimena Markowski? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 14:44
      jeszcze nie dyrektorujesz w wydziale edukacji??? ty?? taka specjalista??
    • Gość: xyz O tej szkole najlepiej mówi zdjęcie IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 15:09
      O tym jakie sukcesy pedagogiczne ma gimnazjum nr 24 najlepiej mówi to zdjecie
      lodz.gazeta.pl/lodz/51,35136,9133248.html?i=2
      Uczniowie łażą po kratach, skaczą z parapetów, gdzie sa nauczyciele, którzy w tym czasie za nich odpowiadają?
      Już taka sytuacja kwalifikuje szkołę do poważnego przyjżenie się przez nadzór.
    • Gość: xyz O tej szkole najlepiej mówi zdjęcie korekta IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 15:13
      Przeprasza zły link do wystepów uczniów Gimnazjum nr 24
      lodz.gazeta.pl/lodz/51,35141,9133248.html?i=1
      • Gość: abc Pewnie to szkolenia z ppoż. IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 15:18
        Gdy szkoła się zapali, uczniowie będa skakać z okien, bo klatka schodowa jest drewniana.
        • Gość: Ogrodowa Re: Pewnie to szkolenia z ppoż. IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 17:58
          Przestańcie opowiadać bzdury. W tej szkole klatka jest betonowa. To można sprawdzić, jeśli się chce, a jeśli nie można powtarzać to co mówi Prezydent, który w jej budynku nigdy nie był. Uczniowie skakali, bo wieszali transparenty, a byli wówczas pod opieką swoich rodziców, którzy napisali im zwolnienia z lekcji na tę godzinę protestu. Pozostali się uczyli pod opieką nauczycieli. A nadzoru można zapytać jak ocenia pracę wychowawczą tej szkoły. Warto sprawdzać, samemu, a nie bezmyślnie powtarzać informacje z prasy i TV.
          • Gość: Strażak Sam Re: Pewnie to szkolenia z ppoż. IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 21:18
            To jest już jawne i zaskarżalne podważanie espertyzy Komendanta Straży Pożarnej. To nie prezydent, ani nauczyciel, ocenia bezpieczeństwo obiektu pod względem ochrony ppoż.
    • Gość: Rewolucjonista Joński tylko na barykadzie umie stać. IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 15:23
      Gdy zasiadł w UMŁ to tylko nazatrudniał znajomków i nie zrobił nic konstruktywnego. Ugiął się pod ciężarem władzy i tylko dbał o apanaże.
      • camelot Dom Kultury - Sopocka - też likwidacja 19.02.11, 16:17
        Dlaczego nikt nie pisze o pomyśle zlikwidowania domu kultury przy Sopockiej i przeniesienie go na Retkinię. Pomysł mocno chybiony. Dom kultury ma wieloletnią tradycję. Wiele pokoleń wychowało się na zajęciach w tym domu kultury. Dlaczego pan Piątkowski nic o tym nie mówi? Jest to jedyny dom kultury w Rudzie Pabianickiej z salą widowiskową na 200 miejsc. Dlaczego nowa władza chce zniszczyć to co działa od pokoleń.
        • Gość: ruda Dom Kultury - Sopocka - filia IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 21:07
          Dom Kultury nadal będzie funkcjonował na Sopockiej, ale jako filia Pałacu Młodzieży. Zlikwidowany będzie więc fotel dyrektorski (będzie tylko kierownik) i będzie wspólna administracja, obiekt i instruktorzy nadal będą służyć lokalnej społeczności.
    • Gość: łódzkie Żałosny tekst dziennikarzyny IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 16:23
      Żałosny artykuł żałosnego człowieka. Można nie lubić Jońskiego, ale trochę rozumu i empatii o której rozpisywał się autor tekstu, przydałaby się jemu samemu. Logiczne jest, że w sytuacji w której władze składające się z PIS-u i PO likwidują szkoły bez żadnego pomysłu, bez konsultacji czy to z Radami Osiedla, czy z dyrektorami i nauczycielami, to ludzie zwracają się do jedynej opozycyjnej partii. Autor może się śmiać i kpić z ludzi, podlizując się Platformie na wszystkie sposoby, ale niech zapamięta, że dyrektorem, prezydentem, czy dziennikarzem się bywa, a człowiekiem jest się zawsze. Za dużo ludzi o tym zapomina i za dużo jest takich co nie odstają nawet na metr od poziomu ulicy, w tym pan Markowski.
    • Gość: mr Re: Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński IP: *.lodz.mm.pl 19.02.11, 16:39
      Joński jest zapraszany tylko dlatego żeby takie dziennikarzyny jak Markowski zainteresowały się poważnym problemem, jakim jest likwidacja szkół w Łodzi.
    • Gość: ap markowski oszuscie dziennikarzyku:))) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.02.11, 16:40
      nie zauwazyles ze radni pis tez za przeciw zamknieciu szkol przez sepleniaca hanie co tylko to potrafi? ze wp.... w to piatkowskiego ktory pograza sie z kazdym kolejnym tlumaczeniem? no ale nie pasowaloby ci to do partyjnego gotowca walacego w komuszka jonskiego hehe myslisz ze tez PO ci to wynagrodzi praca w magistracie lub marszalkowie heheheh
    • Gość: MAKS Przeciwni likwidacji szkół IP: *.vline.pl 19.02.11, 17:26
      Polska Partia Pracy-Sierpień 80 krytycznie odnosi się do mającego miejsce niemal w całej Polsce procederu likwidacji szkół powszechnych. Jest to sprzeczne z Konstytucją RP, ponieważ ta nakłada na władze publiczne obowiązek zapewnienia obywatelom powszechnego i równego dostępu do wykształcenia.

Wybrane nie tak dawno temu samorządy terytorialne, zdominowane w większości przez Platformę Obywatelską wpisują się w antyspołeczną politykę tej partii i rządu. Rządu, który zrzuca na samorządy coraz większe zadania nie przekazując na ten cel odpowiednich środków finansowych. Powoduje to sytuacje takie jak te choćby w Głubczycach, Radomiu, Bytomiu czy Wodzisławiu Śląskim – gdzie ostatnio doszło do protestów przeciwko decyzjom o zamykaniu szkół. Problem nie dotyczy tylko tych wymienionych miejscowości, lecz ma charakter ogólnokrajowy.

Dostęp do edukacji, która jest fundamentem rozwoju całych pokoleń, jak i państwa jest systematycznie i planowo ograniczany. Dla rządu Donalda Tuska i dla wielu samorządów szkoły są tylko i wyłącznie kosztem finansowym, który trzeba minimalizować. Stanowczo protestujemy przeciwko takiej optyce! Szkoła jest przede wszystkim miejscem wychowania i kształcenia młodych ludzi. Każde ograniczanie funkcji państwa w obszarze edukacji odbieramy jako zamach na fundamenty nowoczesnego, wykształconego, świadomego swych praw społeczeństwa.

Parafrazując hasła wyborcze PO z wyborów samorządowych apelujemy: Róbmy politykę, brońmy szkół! To apel do społeczności lokalnych – wspólnot uczniów, rodziców i nauczycieli. Brońmy szkół, często budowanych czynem społecznych, które dziś jednym podpisem chce się likwidować nie bacząc na koszty społeczne. Brońmy szkół poza aglomeracjami miejskimi, ponieważ młodzież wiejska musi mieć dostęp do edukacji bez barier odległościowych, a więc i kosztów finansowych. Likwidacja placówek oświatowych szczególnie na obszarach wiejskich i małych miasteczek oznacza tak naprawdę przerzucenie kosztów kształcenia na barki rodzin.

Nie można uznawać za poważny argument, iż powodem likwidacji tych szkół jest niż demograficzny. Jest on jedynie potwierdzeniem porażki polityki prorodzinnej rządu i bezradności rządzących wobec współczesnych wyzwań. Spadek liczby urodzeń obecnie świadczy o katastrofalnej polityce społecznej rządu. Polaków nie stać na potomstwo w dobie podwyżek VAT-u, zmniejszania ulg na dzieci, wprowadzania coraz śmielszych odpłatności za studia wyższe.

Polska Partia Pracy-Sierpień 80 oświadcza, iż będziemy przyłączać się do protestów lokalnych społeczności przeciwko zamykaniu szkół. Oferujemy wsparcie dla komitetów społecznych na rzecz obrony tych szkół.

Mariusz Olszewski

Wiceprzewodniczący PPP-Sierpień 80

• Gość: PPP Sierpień 80 Jakieś konkretne działania na rzecz demografii? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 21:16
        Ile dzieci ma statystyczny członek PPP Sierpień 80? I co zrobił, żeby poprawić ten wynik?
    • Gość: prawy Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 18:01
      DJ o straszenia są duchy, pusta osobo...nie masz nic do Łodzi , miałeś już swoje 10 miesięcy i co ....rodzinka miała robote w spółkach
    • Gość: banda Joński daj spokój człowieku. Kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 19:36
      Kompromitacja jaką widzieliśmy wraz z nadejściem zimy chyba wystarczy.
      Łódź niczym Antarktyda, zawalone drogi, chaos komunikacyjny, brak umów na odśnieżanie miasta....Kompromitacja zarządzających ( to oczywiście moje zdanie).
      Człowiek honoru powiedziałby " Przepraszam" a nie "bezwstydnie pchał się na afis
      • Gość: łodzianin argumenty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.11, 20:32
        Człowiek honoru nie był już zastępcą komisarza, kiedy spadł śnieg. Natomiast zdanowska jest prezydentem, kiedy łatanie dziur w drogach zaczęło się po 2 miesiącach. Takie są fakty.
        Proponuję nie siać demagogii, tylko spojrzeć prawdzie w oczy - PO szkodzi łódzkim dzieciom, chcąc je wtłoczyć do 40-osobowych klas w szkołach molochach. Joński, jako człowiek lewicy, słusznie upomina się o los dzieciaków z łódzkich szkół. Liberałowie z PO powinni zacząć oszczędności od siebie. Ilu asystentów ma zdanowska?
        • Gość: w lewo Re: argumenty? IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 21:09
          Joński, jako czlowiek lewicy, dba o Związek nauczycielstwa polskiego, a nie o dzieci. Dzieci chcą się uczyć w remontowanych i nowoczesnych budynkach.
          • Gość: łodzianin dzieci... IP: *.toya.net.pl 21.02.11, 00:59
            Z tego co widzę, to dzieci chyba jednak chcą się uczyć w swoich szkołach - właśnie urządziły protest. Ale dla POrażki interes budżetowy jest tak ważny, że nawet tego nie zauważyła. Tu czytam, że "dzieci chcą się uczyć w remontowanych i nowoczesnych budynkach". Skoro tak, to dlaczego protestują? Pewnie je Joński zmanipulował... ;)
    • Gość: mam pomysł Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 22:45
      papier toaletowy z podobizną Jońskiego - żeby każdy mógł sobie jego gębą podetrzeć d..ę - będzie hit, takiego pajaca dawno łódź nie widziała
      • Gość: gość Każde królestwo miało kiedyś nadwornego błazna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 22:59
        Łódź ma Jońskiego.
        • Gość: Tak Re: Każde królestwo miało kiedyś nadwornego błazn IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 23:11
          Nadworne błazny zresztą często są podłego wzrostu i nigdy nie wyrastają ponad króla.
        • Gość: DJ Re: Każde królestwo miało kiedyś nadwornego błazn IP: *.wup.lodz.pl 21.02.11, 10:59
          az Zdanowską ma jako clownaTer
    • Gość: tomekk Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.11, 23:21
      Z tego co pamiętam to sam pan Joński w swoim programie miał "reorganizację" szkół i wykorzystanie budynków szkół na przedszkola, więc co najmniej dziwnym wydaje się że jest pierwszym obrońcom likwidowanych szkół. Swoją drogą uważam że likwidacja szkół nie jest dobrym pomysłem. Żeby szkoły miały ilosć uczniów adekwatną do miejsca w budynku proponuję trzymać się rejonizacji, i zapewnić żeby rejon każdej szkoły odpowiadał możliwościom lokalowym
      • Gość: bb Re: Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński IP: *.toya.net.pl 19.02.11, 23:49
        Cóż, jesli w niektórych miejscach w mieście rodzi się obecnie 20-25 dzieci, a w ich "rejonie" są 3 podstawówki (do których niekoniecznie pójdą), to uważam że 16 szkół do likwidacji to i tak minimum :)

Klasy po 6-7 dzieci, a uczyć ich musi 20 nauczycieli (i ilość nauczycieli ciągle rośnie, co roku we wszystkich szkołach o ok. 10%!) zatrudnionych na etat, a w ogromnej szkole sprzątaczki, pielęgniarki, bibliotekarki, portierki, szatniarki, konserwator, panie w sekretariacie i księgowości ... Tylko czy rodzice tych paru dzieciaków opłacą z podatków pensje tych kilkudziesięciu osób i utrzymanie całego budynku? :)
        • Gość: tomekk Re: Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.11, 01:12
          Nie sądzę żeby były w którejkolwiek szkole tak małoliczne klasy. Według mnie standardem powinny być klasy maksymalnie 20 osobowe, co można by przekuć na wyższy poziom kształcenia.
          Można także łączyć funkcje przedszkola i szkoły podstawowej, lub gimnazjum i szkoły podstawowej żeby lepiej wykorzystać zasoby, i w ostateczności zamknąć te placówki które nadal będą puste lub te które mieszczą się w budynkach w złym stanie technicznym.
          Jeżeli szkoła rejonowa znajduje się w zbyt dużej odległości gmina musi zapewnić bezpłatny transport dla uczniów, przez co likwidacji części szkół nie obniży kosztów.

Nie wiem skąd dane na tem corocznego wzrostu zatrudnienia w szkołach. Jeżeli są to dane faktyczne, to zastanowiłbym się jak ograniczyć ten proces w sposób nie utrudniający rodzicom i uczniom życia.

Na pewnych rzeczach nie należy oszczędzać, są to według mnie m.in. ochrona zdrowia i edukacja.

• Gość: uczeń Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.centertel.pl 20.02.11, 00:26
      a ja mam pytanie do jońskiego, czy nie nadszedł czas na skorzystanie z pomocy psychiatry?
    • Gość: zez Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.retsat1.com.pl 20.02.11, 07:45
      ale dlaczego mamy utrzymywać takie szkoły, przecież na to idą pieniądze z naszych podatków a w Łodzi nie zarabia się wiele. Jeżeli rodzice chcą to niech w nich stworzą szkolę społeczną i sami ją utrzymują Panie wiceprezydencie niech się Pan nie da zastraszyć, niech Pan wdroży swój plan
    • Gość: gerda Wyborcza tubą propagandową Zdanowskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 09:58
      Zdanowska też rządziła,była wiceprezydentem za Kropiwnickiego,też nic nie robiła i nie robi dalej,ale dla was jest ok,bo pozatrudniała waszych kolegów w magistracie.Zeszmaciliście się gazeto.
      • madox44 Wyborcza tubą propagandową umł 20.02.11, 11:57
        Gość portalu: gerda napisał(a):

> Zdanowska też rządziła,była wiceprezydentem za Kropiwnickiego,też nic nie robił
        > a i nie robi dalej,ale dla was jest ok,bo pozatrudniała waszych kolegów w magis
        > tracie.Zeszmaciliście się gazeto.

Szmaci się od dawna, z różnym nasileniem
      • Gość: inna opcja Re: Wyborcza tubą propagandową Zdanowskiej. IP: *.play-internet.pl 20.02.11, 12:19
        proponuje zatrudnic jeszcze wiecej tzw dziennikarzy "pożal sie boże" do magistratu, Waszego brukowca za chwile nikt już nie bedzie czytał. Z miesiąca na miesiąc spada poczytność, ale co sie dziwić, jak tu takie klamstwa wypisujecie.Tu sie robi gorze jak za komuny. Zamykane są usta niewłaściwej partii. Zenada!!!!!
    • krzaki-ciernistych-krzewow Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... 20.02.11, 11:22
      Abstrachując od tego kto tutaj ma rację jesdno jest pewne musimy wreszcie nabyć odporność na populistów pokroju Jońskiego. Inaczej nigdy nie wyjdziemy z roblemów. DAwanie posłuchu takim ludziom gubi Polaków i łodzian od wieków.
      • Gość: gerda Re: Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 11:42
        na szczęście mamy Zdanowską,która postawi to miasto na nogi (oczywiście jak przestanie tańczyć na stole)
        • Gość: mierda Re: Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński IP: *.toya.net.pl 20.02.11, 12:15
          Gość portalu: gerda napisał(a):

> na szczęście mamy Zdanowską,która postawi to miasto na nogi (oczywiście jak prz
          > estanie tańczyć na stole)

Nalezy procz populistow pozbyc sie jeszcze takich kretynow jak ty, do ktorych nic do nie dociera, albo przynajmniej odebrac im mozliwosc glosowania.
    • Gość: Blandyna Po ujawnieniu planów zamknięcia szkół: Joński? ... IP: *.toya.net.pl 20.02.11, 17:19
      Ma ci łeb pieroński
      ten nasz Darek Joński
      czy to lato, czy to zima
      propagandy On się ima
      nie "poszło" Mu z drogami
      to teraz zajmie się szkołami
      Tak się martwi D.J. socjalista
      o wszystko i wszystkich-sprawa oczywista!
      I wciskając kit maluczkich mami,oj,oj
      Picuś Glancuś-módl się za nami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka