Dodaj do ulubionych

Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątkows...

IP: 79.139.86.* 22.02.11, 11:04
Dyletant Piatkowski musi wspomóc miejskimi pieniędzmi prywatna spółkę Pana Keniga i Urbanowicza, bo to dobrzy koledzy "góry" łódzkiego PO. Ale szkoły zamyka bo szuka oszczędności. Tak najłatwiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątkows... IP: *.bremultibank.com.pl 22.02.11, 11:07
      Mam takie pytanie. Może zainteresuje się tym tematem Gazeta. Miasto chce likwidować szkoły z powodu oszczędności, a jednocześnie to samo miasto (Zdanowska) kombinuje jak przekazać kwotę 2.5 mln zł prywatnej spółce. Prywatnej spółce, która ma wielotysięczne długi w stosunku do kilku miejskich spółek. Czy to nie jest marnotrawstwo publicznych pieniędzy?
      • Gość: molasar20 Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: 194.0.167.* 22.02.11, 11:21
        Na to pytanie nikt nie dostanie odpowiedzi.
        Bo Łódzka PO zrobi wszystko zeby uniknąć odpowiedzi.
        -Zdanowska!
        -Co?
        -Już Ty wiesz co...
        • Gość: 023& Zdanowska to imitacja Kropiwnickiego ale jednak IP: *.retsat1.com.pl 22.02.11, 17:55
          To co wyprawia Zdanowska i Piątkowski nie powinno zostać bez echa. Za takie decyzje powinni powinno ponosić odpowiedzialność przed sądem nawet po kilku latach. Mam nadzieję że tego doczekamy.

Kropiwnicki został szybciej oceniony niż mu się to wydawało a Zdanowska?
          Poczekamy zobaczymy.
          • Gość: qwerty Wreszcie obudził sie redaktor Markowski IP: *.play-internet.pl 22.02.11, 20:23
            W ub tygodniu wypisywał bzdury, że dobrze, ze szkoly będa likwidowane bo to oszczędność dla miasta. W sobotę skrtykykował Jońskiego, że staje w obronie rodziców. A oni po prostu wiedzieli, że niektóre ze szkół z listy są nieprzemyslanie zlikwidowane. dziś wreszcie PAn się obudził. Oby tylko znów panu sie nie odwidziało i żeby nie wypisywał pan już więcej bzdur, tylko wreszcie obiektywne artykuły
            • fredzik.6 Re: Wreszcie obudził sie redaktor Markowski 22.02.11, 20:25
              Też myslale, że to już nie nastąpi, bo w ubiegłym tygodniu po prostu nie dało sie czytać tych jego wypocin, chyba rzeczywiście dużo rodziców wysłało mu list. I jak można krytykować opozycję, w tym wypadku Jońskiego i klub radnych, że stają w obronie szkół.
    • Gość: rodowity Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątkows... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:23
      jak nie ma uczniów to po co trzymać takie szkoły,a Łks jest Łódzkim klubem i miasto musi je wspierać a nawet powinno przejąć klub.
      • Gość: andrzej Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.bremultibank.com.pl 22.02.11, 11:36
        miasto moze wspierać klub na poziomie amatorskim, przekazywać pieniądze na szkolenie młodzieży, budować obiekty, które są w 100% wykorzystywane w sporcie amatorskim. wydawanie publicznych pieniędzy na sport zawodowy, gdzie pieniądze idą na wypłaty dla zawodników to wręcz przestępstwo. Łódź ma wiele ważniejszych i poważniejszych wydatków. sport zawodowy musi być fiksowany ze środków prywatnych, jeśli zespół nie jest wstanie utrzymać dodatniego bilansu wydatków i wpływów to musi zredukować wydatki, a nie żyć ponad stan.
      • Gość: Miki1238 Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:52
        Nie powinna wspierać prywatnej spółki. Ani ŁKS ani Widzewa. Tym bardziej że jakoś ostatnio wielkiej reklamy Łodzi nie robią. Poza ustawkami kiboli.
        A szkoły powinno się zlikwidować jeżeli jest to uzasadnione. Argument że dzieci beda przechodziły przez ulicę jest śmieszny, podobnie z dojazdem lub dziećmi 2 kategorii.
        1. Wiele dzieci przechodzi przez ulicę idąc do szkoły. Nie może być to argumentem przy budowie lub likwidacji szkoły. Niedługo rodzice dzieci które muszą przechodzić zażądają budowy szkoły nie dalej niż 100 m od domu.
        2. Dojazd do szkoły. Należy wynająć autobus i dzieci dowozić.
        3. Jest cień szansy że dogonią tych lepszych. Ja bym się bał na miejscu rodziców dzieci tzw. 1 kategorii.
    • Gość: wożna Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątkows... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:30
      Przedtem bronił szkół,a jak dostał się do władzy to likwiduje.Prawdziwy polityk.
      • Gość: mmm Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.ericsson.net 22.02.11, 11:40
        jak by Jonski wygral tez by likwidowal. Wiec chodzenie na wybory nie ma sensu.
        • Gość: ertik Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.play-internet.pl 22.02.11, 20:14
          Trzeba likwiodwać z głową a Joński najpierw zorganizowalby konsultacje spoleczne tak jak w sparwie spalarni. A Piątkowski zrobił to absolutnie bez głowy i dlatego kilkaset osób przyszło dzis do Urzędu i bardzo dobrze, niech wiedzą, że źle robią.Zamiast zająć się likwidacją dziur likwidują szkoły - to jakaś masakra!!!
    • Gość: gość Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątkows... IP: *.beyonddatacenter.com 22.02.11, 11:34
      Łatwo zamknąć szkoły i sprzedać budynki. Jestem pewien, że na jeden z budynów już czeka chętny kupiec - ul. Tuwima Gimnazjum Nr 4.
    • Gość: XYZ Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 12:32
      Żałosne, że w tym mieście nie da się nic zrobić dla jego dobra. Najlepiej siedzieć na stołku i palcem nie kiwnąć, wtedy nie będzie protestów. Bardzo dobrze, że znalazł się ktoś, kto ma odwagę likwidować to co niepotrzebne i generuje koszty. Co do podstawówek mogę się zgodzić, że można rozważyć pozostawienie ich ze względu na dzieci. Jednak już gimnazjaliści, a zdecydowanie licealiści mogą dojeżdżać do lepszych szkół. Utrzymywanie siedlisk patologii i kiepskiego poziomu nauczania nie ma sensu. Gdyby to były dobre szkoły, ludzie chcieliby do nich iść i nie byłoby problemu zbyt małej liczby uczniów. Trzeba też pamiętać, że w ostatnich latach powstały nowe szkoły, np. LO PŁ czy UŁ.
      Wiadomo, że zawsze znajdą się maruderzy, ale mam nadzieję, że pan Piątkowski nie przestraszy się ich. Gratuluję odwagi w planach likwidacji zbędnych szkół i mam nadzieję, że prezydent nie ugnie się pod wpływem nauczycieli bojących się o stratę wygodnych posadek.
      Tak trzymać!
      • Gość: zyx Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 12:39
        xyz słuszna słuszność, gdyby ci nie zamknęli liceum, przed nosem, to może nawet słowa maruder byś użył poprawnie
        • Gość: XYZ Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 13:48
          Gość portalu: zyx napisał(a):

> xyz słuszna słuszność, gdyby ci nie zamknęli liceum, przed nosem, to może nawet
          > słowa maruder byś użył poprawnie

Nie zamknęli, co więcej, LO które ukończyłem nikt nie chce zamykać ze względu na jego prestiż i popularność wśród gimnazjalistów.
          Masz rację, użyłem słowa maruder w znaczeniu niesłownikowym, jednak chodziło o osobę wiecznie marudzącą, narzekającą i krytykującą wszystko wokół, bez zastanowienia co z tego wynika. W pewnym sensie słownikowa ślamazara też do tego pasuje ;)
          • Gość: zyx Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 15:23
            C'est la classe. Gdybyś jeszcze nie zostawiał pojedynczych liter na końcach linijek, twoje liceum mogłoby być dumne z takiego absolwenta.
    • Gość: winnaar Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątkows... IP: 79.139.86.* 22.02.11, 12:36

Tak było w grudniu 2009 roku:
      Podczas czwartkowej konferencjiprasowej wiceprezydent Łodzi Włodzimierz Tomaszewski i szef KomisjiSportu RM Witold Skrzydlewski przedstawili plan ratowania piłki wklubie przy al. Unii.
      Pierwszym krokiem ma być powołanie przez miasto spółki akcyjnej Łódzki Klub Sportowy Piłkarska Spółka Sportowa. Spółka ma przejąć występujący w pierwszej lidze piłkarski zespół ŁKS. Kapitał założycielski wyniesie 1 mln zł.

Projekt uchwały będzie zgłoszony do Rady Miejskiej, która powinna się nim zająć podczas najbliższej sesji 16 grudnia. Jeśli radni ją zatwierdzą, to rozpoczną się stosowne procedury.

Wiceprezydent podkreślił, że nie jest to wyłącznie gest wobec ŁKS, bo taką samą pomoc otrzymał wcześniej Widzew, a teraz miasto wypełnia swój obowiązek wobec drugiego łódzkiego klubu. Dodał też, że wierzy, iż radni dotrzymają wcześniejszych obietnic o chęci ratowania ŁKS i zagłosują za rozwiązaniami zaproponowanymi przez miasto. Zdaniem Tomaszewskiego, docelowo miejska spółka będzie przejęta przez inwestora strategicznego, z którym od dłuższego czasu prowadzone są negocjacje.Według wiceprezydenta ustalono już większość szczegółów dotyczących przyszłej umowy i zobowiązań obecnej spółki wobec członków PZPN, które szacuje się na pięć milionów złotych.

- Miasto finansowo nie angażuje się w ratowanie ŁKS i nie roztrwoni pieniędzy podatników - mówi Witold Skrzydlewski. - Fundusze, które będziemy musieli teraz przeznaczyć na spłatę długów, zostaną zwrócone przez inwestora.

Na przejęcie drużyny przez nową spółkę muszą się też zgodzić udziałowcy ŁKS SSA.

- Z tego co wiem, to akcjonariusze będą przed sądem rozstrzygać kto ma udziały, a kto nie - dodaje Skrzydlewski. Władze miasta nie zamierzają jednak czekać i chcą, by jak najszybciej przekazali swoje udziały. Dodał, że miasto nie ma zamiaru za nie płacić.

- Jeśli oni chcą coś sprzedawać i wziąć za to gotówkę, to niech prowadzą ten interes. W tej firmie są dzisiaj bankrutami. Doprowadzili spółkę do zapaści finansowej i my dzisiaj kupujemy ich długi. Nie wolno mówić, że ktoś coś daje za darmo. Tak mogłoby być, gdyby nie było żadnych zobowiązań. ŁKS ma długi wymagalne, które muszą być spłacone po to, żeby nowa spółka mogła zostać członkiem Łódzkiego Związku PiłkiNożnej i PZPN. - wyjaśnił Skrzydlewski.

Nowy inwestor ma otrzymać od miasta w dzierżawę na 29 lat i 11 miesięcy tereny sąsiadujące ze stadionem ŁKS.

- Zwrócimy się do Rady Miejskiej o przekazanie nowej spółce terenów przy al. Unii. Można je będzie przeznaczyć nie tylko do celów sportowych, ale również inwestycyjnych i komercyjnych, aby inwestor strategiczny mógł również zarabiać i pozyskiwać pieniądze na utrzymanie ŁKS - powiedział Tomaszewski.

Tak jest teraz w 2011:
      -milion złotych nie został spłacony
      -spolka nie placi za korzystanie z miejskich obiektow (dlug okolo pol miliona zlotych)
      - Pan piatkowski planuje dokapitalizowanie spolki kwota 2,5 miliona zlotych
      - Hanna Zdanowska otwarcie mowi o wybudowaniu stadionu dla PSS kosztem kilkuset milionow (miasto zamierza pozyczyc pieniadze na budowe)
      • Gość: tyle Re: Likwidowane szkoły: List do Krzysztofa Piątko IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 13:50
        prędzej czy pozniej wymiar sprawiedliwosci sie tym zainteresuje...
    • Gość: max Szkoły likwiduja a 2,5mln na ŁKS dają? IP: 212.160.191.* 22.02.11, 13:44
      To jest skandal, likwidują edukacje - inwestycje w przyszlosc tego miasta po to by ratować prywatną spółkę panów Keniga i Urbanowicza...

Jak można pozwolić na takie działanie???
      • Gość: Artur Re: Szkoły likwiduja a 2,5mln na ŁKS dają? IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 18:18
        Dramat, gdzie jest NIK?

nikt nie potrafi nadążyć za naszą kochaną włądzą, przekręt na przekręcie...

mam nadzieje że temat podchwycą media bo to niedopuszczalne by likwidować szkoły a jednocześnie finansować prywatną spólkę z miejskiej kasy.

ja tego nie pojmuję!
    • Gość: juryyy Do redaktora. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.02.11, 14:13
      Jeśli już piszę się list do wiceprezydenta Łodzi to może wypadałoby się zaznajomić z numeracją dróg krajowych w Łodzi. Al. Włókniarzy nie jest drogą krajową A1 lecz po prostu drogą krajową 1 (w skrócie DK1). Nigdzie nie ma i nigdy nie będzie drogi krajowej A1. Co więcej, autostrada A1 w naszym województwie będzie przebiegać po wschodniej stronie Łodzi, a nie tak jak al. Włókniarzy po zachodniej.
      pzdr.
    • Gość: 6ik Zapewne niebawem dziennikarz Markowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 14:55
      zostanie jakimś dyrektorem w łódzkim Magistracie i już nie będzie płodzić listów.
    • Gość: K. Jurek Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale przem... IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 15:51
      Dlaczego akurat te Szkoły Pan Markowski Bierze w obronę?
      • Gość: gość Re: Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale prz IP: *.devs.futuro.pl 22.02.11, 16:53
        Też się zastanawiam. A co z pozostałymi placówkami, które mają zostać zlikwidowane?
    • Gość: sys Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale przem... IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 20:38
      Joński zbija kapitał polityczny na tej sprawie, a głupi rodzice myślą,że broni sprawy. Gdyby został/nie daj boże/ prezydentem zlikwidowałby dwa razy więcej szkół. PINOKIO!
      • Gość: redzik Do id.ioty Sysa IP: *.play-internet.pl 22.02.11, 21:26
        Joński nie zlikwidowałby więcej szkół, bo w przeciwieństwie do obecnej władzy, której zabrakło mózgu na samym starcie, zrobiłby konsultacje spoleczne, a zauważ, że broni szkół razem z rodzicami i już dowiedli wspólnie, że niektóre z tych szkół sa nie potrzebnie likwidowane
    • Gość: sys Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale przem... IP: *.toya.net.pl 23.02.11, 07:07
      Do czerwonego redzika, To Joński powinnen wziąć się rok temu za ten problem zamiast sadzić kwiatki na rondach i robić konsultacje spoleczne w tej sprawie. tylko wtedy gral na prezydenta. Dzięki ci boże, że nie zostal!
    • terleo Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale przem... 23.02.11, 10:31
      Panie dziennikarzu! Czy policzyłeś Pan dokładnie szkoły w osiedlu Mieleszki? Ile ich TAM jest? Donosi Pan, że: /o SP nr 203/ "która NIE JEST JEDYNA na osiedlu. Jest JEDYNA w okolicy".
      Też jestem po szkole podstawowej, nie zapomniałem liczyć do 10.
      Pytanie: Ile błędów popełnił Piątkowski, a ile Markowski?
    • Gość: pracownik szkoły Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale przem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 10:12
      Cokolwiek rządzący by nie zrobili Polakowi będzie zawsze źle.Łódź, jest miastem bardzo biednym, trzeba zacząć szukać oszczędności. O likwidacji szkół w naszym mieście mówi się już od kilku lat, tylko nikt nie miał odwagi to zrobić. Lepiej pieniądze przeznaczyć na pomoce naukowe dla dzieci, niż dopłacać do szkół które wymagają remontów i nie mają dużo uczniów.
      Może dajmy szanse łódzkim rządzącym, poczekajmy i dopiero wtedy oceniajmy.
    • Gość: agnieszka sp203 Do wiceprezydenta: reforma szkół tak, ale przem... IP: *.147.158.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.02.11, 16:14

Szanowny panie prezydencie, z wielką uwagą i ostrożnością obserwuję pańskie poczynania i przyznam szczerze,że nie mogę uwierzyć w to, że osoba na tak odpowiedzialnym stanowisku tak NIEDBALE zaplanowała proces likwidacji szkół - jestem związana ze szkołą w Mileszkach - małą ale z tradycjami i historią a Pan nawet NIE POFATYGOWAŁ się aby tą szkołę obejrzeć, nie mówiąc już o szerszym poznaniu otoczenia, środowiska lokalnego i naszych dzieci. Dla pana liczą się tylko cyferki, tabelki a nie jest pan w stanie podać dokładnych oszacowań związanych z likwidacją szkoły. Z dokładnością przysłuchiwałam się pańskiej wypowiedzi w pogotowiu reporterskim w dniu 25.02 i zaskoczyły mnie trzy rzeczy. Mianowicie
      twierdził pan że odwiedził likwidowane szkoły a to jest niestety KŁAMSTWO do tego stopnia, że w pańskim urzędzie mówi się o tym że "dzieci w Mileszkach muszą chodzić po drewnianych schodach". Otóż zapewniam pana, że takich schodów nie posiadamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      W pana wypowiedzi usłyszałam również, że dzieci będą przeniesione do innej szkoły (rozumiem że mowa o sp202) całymi oddziałami wraz z nauczycielami. Bardzo się cieszę że zapewnia mi pan pracę - trzymam za słowo - tylko co na to dyrekcja owej szkoły?
      Trzecia rzecz - powiedział pan, że dzieci przeniesione nie będą chodziły do szkoły na dwie zmiany , a muszę przyznać że jestem w tej kwestii bardziej od pana poinformowana i dowiedziałam się że taka opcja jest brana pod uwagę w sp202. Ale jest jeszcze inne wyjście - można utworzyć 35-osobowe klasy . Tak się składa że do sp202 uczęszcza mój syn i nie życzę sobie aby uczył się w tak licznej klasie bo to jest NIENORMALNE 9 nie wspomne już o pracy nauczyciela) ani chodził na dwie zmiany do szkoły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nowosolna jest bardzo intensywnie rozwijającym się osiedlem, przybywa nowych mieszkańców w tym dzieci (wiem bo tu mieszkam) ale tego nie wziął pan pod uwagę, zabrakło czasu? Szkoła w Nowosolnej jest bardzo fajną i dobrą szkołą ale niedługo sama zacznie pękać w szwach i stanie się szkołą molochem, a szkoda by było.
      Bardzo przykry jest fakt że nie bierze pan pod uwagę opinii mieszkańców pobliskich osiedli. No cóż władza to władza ! p.s. gratuluję pomysłu z busikami mającymi kursować po praktycznie nieprzejezdnej ulicy POMORSKIEJ. Koszty napraw radzę uwzględnić w swoich niedopracowanych tabelkach. Z poważaniem nauczycielka sp203, matka dziecka z sp202 i mieszkanka dziurawej ulicy Pomorskiej w jednym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka