bogvin 29.04.04, 16:37 Niesądzicie, że linie podmiejskie powinny być wydzielone, np. pięćdziesiątki. A poza tym powinni usunąć pare lini A, większość z nich jest o parę przystanków krótszych od normalnej lini. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: Linie podmiejski 29.04.04, 16:41 Oj, znowu bałagan w numeracji. Poza tym uściślij jakie linie? Autobusowe, tramwajowe? Dla mnie raczej kiepska propozycja. Do niedawna linie podmiejskie tramwajowe były wydzielone ale MPK dało czadu i zmasakrowało tradycyjny system oznaczeń zaczynajacych się od 4. Jeżeli mamy już ujednolicać, to bardziej byłbym skłonny w druga stronę (czterdziestki przemianować na kolejne numery z cyklu x-naście). Odpowiedz Link Zgłoś
bogvin Re: Linie podmiejski 29.04.04, 17:12 Chodziło o autobusy, bo są tylko 3,5 podmiejskich linii tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 18:37 Jeżeli już wydzielać numerację, to z sensem. No bo co niby z tego, że 92 wyjeżdża 300m poza granice Łodzi? Co to niby zmienia. Jeżeli jest sens wydzielać jakieś linie oddzielnym zakresem numeracyjnym, to tylko, tak jak nocne, te linie, które mają inne taryfy. Czyli w obecnych warunkach: 11, 43, 46, 51 i 6(autobus). Do tego dochodzą autobusy A i B, które już są oddzielone. Jesli coś porządkować - to niechaj ten porządek czemuś służy. Odpowiedz Link Zgłoś
kmst120 Re: Linie podmiejski 30.04.04, 19:14 Wg. mnie co do linii autobusowych prawie nic nie powinniśmy ruszać...aczkolwiek...linia 6(zgierska) powinna dostać numer 94...co do tramów to sprawa układa się inaczej....46 powinno być 16 a 43 powinno byc 17...i byłby dopiero porzadek....wtedy w zakresie 40-49 można by nadawać kolejne nr linii autobusowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagaciarz Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 30.04.04, 21:37 Nie wiem czy jest jakiś sens zaciemniać obraz nowymi numeracjami-skoro numery 40...kojarzone są z tramwajowymi liniami podmiejskimi,to po co dawać te nry autobusom?Fakt-poprzez "ekspansję" MPK na linie podmiejskie mamy teraz zrobiony mętlik w tradycyjnej numeracji,ale zmiany na siłę moim zdaniem nie są potrzebne. Dlatego też 43 i 46 spokojnie mogą zostać(zresztą obecne 46 nie ma wiele wspólnego z dawną 16),za to dla 43 na czerwonych tablicach powinna być 17-bo to przecież idealnie ostatni wariant trasy 17:-) no i do tego nawiązanie do tradycji-poza tym po 13 latach mielibyśmy znów przeguby na 17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.05.04, 19:05 Zgierska 6 ma miec numer 94. A czemu to? Jak numer 94 pasuje do zgierskiej numeracji? 6 dlatego bo to linia obslugiwana przez Zgierz. A 51 w Zgierzu dlatego ma numer nie pasujacy do linii autobusowych w Zgierzu dlatego ze to linia MPK-Lodz. Co za roznica jaki numer? Wazne ze jezdzi. Sami widzicie ze sztuczne tworzenie systematyki numeracji nie zadnego wiekszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 20:10 Tak. Ale mamy już jedną "szóstkę". Poza tym w przepisach jest wyraźnie powiedziane, jakie są zakresy linii autobusowych, a jakie tramwajowych. W dobie różnych pokieranych linii komercyjnych, prywatnych, rzęchobusowych i innych staje się coraz ważniejsze wyraźne i łatwo rozpoznawalne oznaczanie linii, w których nalezy kasować bilety LTZŁ od pozostałych. Wszystko to składa się na odbior komunikacji, co z koleji przekłada się na jej popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Linie podmiejski IP: *.prokom.pl 04.05.04, 12:53 To martwe przepisy i w sumie zbedne przepisy. Linia A, B ..... W wielu miastach i krajach nie przeszkadza to ze sa np. identyczne numery linii tramjwoych i autobusowych. Wszak np. autobusu linii 6 nie sposob pomylic z tramwajem linii 6 tym bardziej ze niedzie te trasy ze sboa sie nie stykaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztofbla Re: Linie podmiejski IP: *.pl 05.05.04, 13:05 W sprawie zgierskiej 6 pisałem do WDiT UMŁ. Proponowałem zastąpienie tego oznaczenia np. na 36 lub inne. Odpowiedź jaką otrzymałem brzmaiała mniej więcej tak: "1. Oznaczenie obowiązuje od przeszło 2-ch lat i nikt do tej pory nie zgłaszał konieczności zmiany oznaczenia. 2. Linia 6 stanowi integralną część komunikacji miejskiej m.Zgierz. i ew. uwagi należy tam zgłaszać." Po prostu w WDiT UMŁ nikogo nie interesuje fakt że w Łodzi mamy dwie linie oznaczone nr "6". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 16:37 Gość portalu: krzysztofbla napisał(a): > W sprawie zgierskiej 6 pisałem do WDiT UMŁ. Proponowałem zastąpienie tego > oznaczenia np. na 36 lub inne. Odpowiedź jaką otrzymałem brzmaiała mniej więcej > > tak: > "1. Oznaczenie obowiązuje od przeszło 2-ch lat i nikt do tej pory nie zgłaszał > konieczności zmiany oznaczenia. Oczywiście - kłamstwo. Żeby daleko nie szukać - też korespondowałem w tej sprawie z urzędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 16:42 Gość portalu: STUDI napisał(a): > To martwe przepisy i w sumie zbedne przepisy. > Linia A, B ..... Linie te NIE SĄ LINIAMI LTZŁ, I WŁAŚNIE TO, ŻE MAJĄ ZUPEŁNIE INNĄ NUMERACJE POTWIERDZA, ŻE PRZEPISY NIE SĄ ANI MARTWE, ANI ZBĘDNE. > W wielu miastach i krajach nie przeszkadza to ze sa np. identyczne numery linii > tramjwoych i autobusowych. Jednakowoż nie jest bardzo powszechną praktyką nazywanie różnych linii tymi samymi numerami. Skoro Tobie to nie przeszkadza, to pójdźmy dalej. 66 przemianujmy na 10, 68 na 13, 61 na 12, a 71 i 88 niech otrzymają numer 11. Będzie wszystkim łatwiej i przyjemniej, nieprawdaż. Myslisz, że to tak łatwo wytłumaczyć przyjezdnemu w 10, że ma sie przesiąść na "szóstkę" - niech sobie sprawdzi na "choince" na którym przystanku ma wysiąść > Wszak np. autobusu linii 6 nie sposob pomylic z tra > mwajem linii 6 tym bardziej ze niedzie te trasy ze sboa sie nie stykaja. Przykład jak powyżej - jeśli stoisz przed czołem tramwaju i autobusy, to jasne, że ich nie pomylisz. Natomiast sprawdzając coś przez internet, albo na planie, schemacie itp...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztofbla Re: Linie podmiejski IP: *.pl 05.05.04, 12:54 A co z: 54/54A do Natolina; 60/60A do Donrej; 70/70A do Rzgowa/PTAK; 78/78A do Aleksandrowa; 97 do Niesięcina/Z.Romanów? Odpowiedz Link Zgłoś
kmst120 Re: Linie podmiejski 05.05.04, 13:05 Powinno być tak...: linie z zakresu: 0-99 Łódź 100-199 Zgierz 200-299 Pabianice N X -linie nocne Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_pabianice Re: Linie podmiejski IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 14:03 Rozłam na Łódź i Zgierz to paranoja! Powinno być tak: 0 - 19 Tramwaje Łódź 20 - 99 Autobusy Łódź 120 - 199 Autobusy nocne 200 - 219 Tramwaje podmiejskie 220 - 299 Autobusy podmiejskie i bez względu na początek autobusy zawsze x20 - x99, a tramwaje x00 - x19. Dodajemy tylko początek, np. nic -> Łódź, 1 - nocne, 2 - podmiejskie... Przykłady: 14: była 15 27: byłe 57 127: byłe 157 129: byłe 46 BUS 201: była 11 201A: była 11 A 202: byłe 43 202A: byłe 43 BIS 203: byłe 46 220: byłe 51 Jednak jestem przeciw wprowadzaniu takiego zbędnego bałaganu, jeśli jednak już coś wydzielać to z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
kmst120 Re: Linie podmiejski 05.05.04, 14:32 No bez przesady...od 11A to się odczep...po Łodzi jeździ...teoretycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 05.05.04, 16:51 Zmieniać można, tylko po jaką cholerę? Ważne, żeby oznaczenie było jednoznaczne. Wszystko inne- to detale. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kmst120 Re: Linie podmiejski 05.05.04, 21:54 Nie można zmieniać tylko trzeba, bo jest starszny syf w numeracji busów w Aglomeracji Łódzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Linie podmiejski IP: *.prokom.pl 06.05.04, 12:26 1. Komunikacja miejska to zadanie samorzadu. Wiec jak rozwiazesz problem - jedna gmina dyktuje drugiej to co ma robic? 2. Ludzie numeracje nie maja zadnego znaczenia. Moga sie pokrywac numery tramwajow i autobusow. Kazdy podajac numer linii zanacza autobus czy tramwaj. W wielu miastach nie przeszkadza ..... Wiec czemu nam ma przeskadzac? Rozumiem dwie linie tramajowe o tym samy numerze jezdzace z zupelnie innych relacjach. Ale np. autobus 6 nie bedzie pomylony z tramwajem linii 6. W przypakdu linii dojezdzajacych do dalszych peryferii i okolicznych miejscowosci wystarczy tlyko nazwa osiedla, miejscowosci. Numer jest zbedny. Robicie tak naprawde sztuczny szum. Z jednym sie zgodzie - utrzymywnie mumerowo 43, 43bis i 46 jest juz absurdem. Poniewaz 43 i 43bis przypominaja bla linie 17 to ten numer niech zostani eprzydzielony tejze linii. Wtedy 16 dla 46 - nawet numer zblizony. A ta 6 ze Zgierza - co ona wam przeszkadza. Czy jak nadacie jej numer 94, czy moze 940 to cos sie zmieni? Nic. Jedynie tlyko ludzi na nowo beda musili sie uczyc ze nowa linia 94 to tak naprawd estara linia 6. Rowniez Zgierz moglby zadac aby linie 51 miala numer 7. Czyz nie? Im tez to 51 pasujem jak nam w Lodzi 6. Wiec co na grtancy miasta zmieniamy tablice - bo innego wyjscia nie ma jesli zadacie tego absurdu z przedzilami numeracji. Czyli 51 na Okolne zmiena tablice na 7, a 6 zmienia numer na 94. Kolejny absurd. A moze zeby bylo jeszcze porzadniej to podzielmy te dwie linie na dwie czesci. Balagan z 11 i 11A pokazuje ze aminay tablic to trudny do rozwiazania problem. Trase 51 podzielmy na dwie linie po Zgierzu 7 i a po Lodzi 51. Dwie petle wybudujmy - zmusmy do przesiadki w imie porzadku z numerkami. Debilizm do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 16:47 Robicie sztuczne problemy. Numer wynaleziono po to, aby: 1. Jednoznacznie określał trasę 2. Sugerował taryfę, jaka obowiązuje w pojeździe. Stąd wydzielenie linii nocnych, stąd dawniej oznaczenia literowe na liniach pospiesznych/przyspieszonych, stąd oddzielna numeracja tramwajów i autobusów podmiejskich. Jeśli już chcecie koniecznie zrobić porządek - to według tych dwóch głównych kryteriów. Granica administracyjna - dla pasażera - nie ma znaczenia. (co za różnica, czy pole jest miejskie czy wiejskie - pozostaje polem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmst120 Re: Linie podmiejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:38 Tylko chciałbym przyuważyć, że za to pole płacisz w dwóch różnych urzedach gminy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 17:56 Tak, ale z wyjątkiem l:11, 43, 46, 51 i 6(bus) płacisz ten sam bilet i masz szczerze w ... poważaniu, gdzie unijny rolnik odprowadza podatek gruntowy. Co to w ogóle ma do rzeczy?! Odpowiedz Link Zgłoś
kmst120 Re: Linie podmiejski 06.05.04, 18:34 Tak...ale po przejechaniu granicy miasta płacisz inny bilet nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Linie podmiejski IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.05.04, 23:18 Tak. A zwłaszcza w 50, 54, 60, 88, 91, 92 czy 93. Czytaj uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś