Dodaj do ulubionych

Gdzie mieszkał Markus Silberstein??

IP: *.retsat1.com.pl 29.04.04, 20:06
Gdzie mieszkał Markus Silberstein?? Szukając wiadomości o willach i pałacach
nie natknąłem się nigdzie na informacje o takowym budynku należącym do tego
fabrykanta. Biorąc pod uwagę wielkość fabryki przy Piotrkowskiej 250
Silberstein był raczej dosyć majętnym człowiekiem, w związku z czym mógłby
pozwolić sobie na wystawny dom. Czy rzeczywiście tak było?? I jeśli tak to
gdzie się ów znajduje/znajdował??
Obserwuj wątek
    • Gość: Thome Re: Gdzie mieszkał Markus Silberstein?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.04.04, 22:38
      Silberstainowie mieszkali na Piotrkowskiej, nie pamiętam pod jakim numerem
      dokładnie, ale chodzi tu o jedną z kamienic między Jaracza a Narutowicza, po
      tej więc stronie co Magda, i licząc od Jaracza druga lub trzecia kamienica;
      wygląda ona niepozornie jak na "majętnego człowieka", ale tak właśnie podawali
      w Filmowej Encyklopedii Lodzi {chyba, że chodziło o innych Silberstainów, albo
      że ja coś pokręciłem, lecz jestem pewien na 99%)
      • Gość: łażej Re: Gdzie mieszkał Markus Silberstein?? IP: *.retsat1.com.pl 29.04.04, 22:49
        Dzięki za podpowiedź :) To co napisałeś znajduje potwierdzenie na portalu
        www.ulicapiotrkowska.pl www.ulicapiotrkowska.pl/goscTygodnia?nr=40

Wygląda na to, że Silberstein był jednym ze skromniej mieszkających łódzkich
        fabrykantów. Nietypowo też jego fabryki były znacznie oddalone od miejsca
        zamieszkania właściciela.

• jasam Re: Gdzie mieszkał Markus Silberstein?? 30.04.04, 00:31
          Ulica Wigury 021/023

Czas powstania 1890
          Pierwszy właściciel Markus Silberstein
          w 1911 r Silberstein M. tow. akc. - przędzalnia
          Właściciel 1911 r Silberstein Markus
          Nazwa obiektu Przędzalnia Markusa Silbersteina

============================================
          Ulica Wigury 030a

Obiekty Gminy
          Sposób użytkowania Bud.mieszk.
          Czas powstania 1 ćw. XX w.
          Pierwszy właściciel Markus Silberstein
          w 1911 r dom mieszkalny
          Właściciel 1911 r Silberstein Markus
          Nazwa obiektu Willa Markusa Silbersteina

pozdr.
          • Gość: łażej Re: Gdzie mieszkał Markus Silberstein?? IP: *.retsat1.com.pl 30.04.04, 09:12
            Dzięki Jasamie! Jeszcze dziś podjadę zobaczyć jak ta konspirująca się willa
            wygląda:)
            • Gość: łażej Po wizycie IP: *.retsat1.com.pl 02.05.04, 00:22
              Dopiero dziś miałem możliwość poszukania willi Silbersteina. I wynik poszukiwań
              mnie zaskoczył. Czy rzeczoną willą jest budynek stojący w prawej części
              podwórka?? Prawdę powiedziawszy spodziewałem się czegoś bardziej
              spektakulrnego. Gdyby nie dokładny adres podany przez Jasama raczej bym nie
              wskazał na ów niewielki budyneczek jako na willę możnego fabrykanta.

I jeszcze jedno pytanie. Czy budynki stojące bezpośrednio przy ul. Wigury
              powstały po wybudowaniu silbersteinowej willi?? Czy też willa od samego
              początku była przez nie zasłonięta??

pozdrawiam
              • jasam Wg ewidencji 02.05.04, 11:09
                Informacje podane wg ewidencji zabytków.
                Może ktoś zna więcej szczegółów o siedzibie Silbersteina na Wigury ?

pozdr.
                • Gość: Alser Re: Wg ewidencji IP: *.toya.net.pl 05.05.04, 20:51
                  Jasam podaje - jak zawsze - konkretne informacje, ale..
                  1. Marcus Silberstein zmarł w 1899 r.
                  2. Willa przy ul. Wigury pochodzi z początku XX w., być może nawet z okresu
                  międzywojennego
                  Oznacza to, że mógł tam mieszkać syn Marcusa, Stanisław (drugi z synów
                  Mieczysław został zastrzelony w 1907), lub nawet ktoś z następnego pokolenia
                  Silbersteinów. Willa zpewne była zarejstrowana na przedsiębiorstwo, które
                  zachowało w nazwie- co było w zwyczaju - imię założyciela, Marcusa.
                  Pozdrowienia
                  Alser
                  • jasam Re: Wg ewidencji 06.05.04, 22:31
                    Dzięki za te wychwycone szczegóły - trzeba będzie podesłać te informacje do
                    Gminnej Ewidencji Zabytków.
                    pozdr.
                • Gość: Alser Re: Wg ewidencji IP: *.toya.net.pl 05.05.04, 20:51
                  Jasam podaje - jak zawsze - konkretne informacje, ale..
                  1. Marcus Silberstein zmarł w 1899 r.
                  2. Willa przy ul. Wigury pochodzi z początku XX w., być może nawet z okresu
                  międzywojennego
                  Oznacza to, że mógł tam mieszkać syn Marcusa, Stanisław (drugi z synów
                  Mieczysław został zastrzelony w 1907), lub nawet ktoś z następnego pokolenia
                  Silbersteinów. Willa zpewne była zarejstrowana na przedsiębiorstwo, które
                  zachowało w nazwie- co było w zwyczaju - imię założyciela, Marcusa.
                  Pozdrowienia
                  Alser
    • brunelleschi Re: Gdzie mieszkał Markus Silberstein?? 14.05.04, 13:29
      Slyszalem takze, ze klasycystyczny pałac w Lisowicach nalezał do Silbersteinow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka