Gość: ja IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 12.05.04, 22:36 czy ktoś może podać prawidłowe wyniki do zadań z matmy? co prawda, niby są na stronie, ale jeden podpunkt jest z błędem; jak odpowiedź do 5c??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al-ki Re: matematyka Łódź 12.05.04, 22:50 Ten błąd to nie przypadkiem w 3 zadaniu? Tam gdzie trzeba było pierwiastek policzyć? 5c? Moim zdaniem istnieją dwie możliwości: r=24, a1=-47 i r=0, a1=1. Obie spełniają warunki - suma pierwszych pięciu wyrazów jest równa 5, a czwarty i piąty są kwadratami dwóch kolejnych licz nieparzystych. Zdaje się, że źle też jest zadanie, w którym trzeba było policzyć największą wartość a3*a6... Wydawało mi się, że w zadaniach optymalizacyjnych zawsze stosuje się pochodną funkcji...Tam nie zastosowano, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: matematyka Łódź IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 12.05.04, 23:22 teoretycznie masz rację: do rozwiązywania zadań optymalizacyjnych korzysta się z pierwszej pochodnej, jednak tu dana funkcja jest kwadratowa, więc szukane r jest średnią arytmetyczną liczb -6 i 3 (bo to są jej miejsca zerowe) błąd jest np. w zad. 3a trzeci pierwiastek to 12, a nie -12, jak podano a takie rozwiązania to mogą sobie wsadzić… za przeproszeniem; sama lepiej sobie z tym poradziłam, a oni tylko niepotrzebnie mnie denerwują i jeszcze mała prośba do redakcji: SPRAWDŹCIE NAJPIERW COŚ, CO PUBLIKUJECIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
al-ki Re: matematyka Łódź 12.05.04, 23:31 Ale, aby obliczyć ekstrema funkcji, zawsze korzysta się z pochodnej. Jakaby to funkcja nie była. Co do -12. To faktycznie zły wynik, prawidłowym pierwiastkiem jest 12. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: matematyka Łódź IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.05.04, 00:46 ale ekstremum funkcji kwadratowej przypada zawsze na wierzcholek paraboli, bedacej jej wykresem, to dla tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albina Re: matematyka Łódź IP: 212.51.203.* 13.05.04, 09:41 Na jakiej stronie można porównać wyniki z matury Odpowiedz Link Zgłoś