Dodaj do ulubionych

matematyka Łódź

IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 12.05.04, 22:36
czy ktoś może podać prawidłowe wyniki do zadań z matmy? co prawda, niby są na
stronie, ale jeden podpunkt jest z błędem; jak odpowiedź do 5c???
Obserwuj wątek
    • al-ki Re: matematyka Łódź 12.05.04, 22:50

Ten błąd to nie przypadkiem w 3 zadaniu? Tam gdzie trzeba było pierwiastek policzyć?

5c? Moim zdaniem istnieją dwie możliwości: r=24, a1=-47 i r=0, a1=1. Obie spełniają warunki - suma pierwszych pięciu wyrazów jest równa 5, a czwarty i piąty są kwadratami dwóch kolejnych licz nieparzystych.

Zdaje się, że źle też jest zadanie, w którym trzeba było policzyć największą wartość a3*a6...
      Wydawało mi się, że w zadaniach optymalizacyjnych zawsze stosuje się pochodną funkcji...Tam nie zastosowano, czemu?
    • Gość: ja Re: matematyka Łódź IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 12.05.04, 23:22
      teoretycznie masz rację: do rozwiązywania zadań optymalizacyjnych korzysta się
      z pierwszej pochodnej, jednak tu dana funkcja jest kwadratowa, więc szukane r
      jest średnią arytmetyczną liczb -6 i 3 (bo to są jej miejsca zerowe)
      błąd jest np. w zad. 3a trzeci pierwiastek to 12, a nie -12, jak podano
      a takie rozwiązania to mogą sobie wsadzić… za przeproszeniem; sama lepiej sobie
      z tym poradziłam, a oni tylko niepotrzebnie mnie denerwują
      i jeszcze mała prośba do redakcji: SPRAWDŹCIE NAJPIERW COŚ, CO PUBLIKUJECIE!!!
      • al-ki Re: matematyka Łódź 12.05.04, 23:31

Ale, aby obliczyć ekstrema funkcji, zawsze korzysta się z pochodnej. Jakaby to funkcja nie była.

Co do -12. To faktycznie zły wynik, prawidłowym pierwiastkiem jest 12.
        • Gość: ja Re: matematyka Łódź IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.05.04, 00:46
          ale ekstremum funkcji kwadratowej przypada zawsze na wierzcholek paraboli,
          bedacej jej wykresem, to dla tego
    • Gość: albina Re: matematyka Łódź IP: 212.51.203.* 13.05.04, 09:41
      Na jakiej stronie można porównać wyniki z matury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka