Gość: Flora Dziwne zwyczaje IP: 81.15.172.* 30.06.11, 16:06 W Łodzi wyburzane są ciekawe,historyczne budynki.W innych miejscach pieczołowicie chronione. Szkoda,że nie ma chętnych na wyburzenie pustych budynków przy Zachodniej i Ogrodowej. Zwykły trawnik poprawiłby estetykę tego rejonu a na chodnikach byłoby mniej psich kup. Panowie deweloperzy, może tak z rozpędu oblecicie ten kawałek? Odpowiedz Link Zgłoś
camelot A pamiętacie inne kina? 30.06.11, 17:49 Włókniarz Próchnika Iwanowo Limanowskiego Młoda Gwardia Zielona Oka Tuwima Gdynia Tuwima Wisła Tuwima Stylowe Kilińskiego 1 Maja Kilińskiego Roma Rzgowska Rekord Rzgowska Muza Pabianicka Adria Piotrkowska 150 DKM Nawrot Dworcowe Dw Kaliski Energetyk Politechniki Halka Krawiecka Odra Przędzalniana Pionier Franciszkańska Polesie Fornalskiej Popularne Ogrodowa Przedwiośnie Żeromskiego Studio Lumumby Świt Bałucki Rynek Tatry Sienkiewicza Wolność Przybyszewskiego Zachęta Zgierska Sojusz Płatowcowa Lutnia Piotrkowska i do każdego z tych kin najczęściej bilety kupowało się u "koników". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starsza pani Re: A pamiętacie inne kina? IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 19:34 Pamiętam kino WOLNOŚĆ. Jak byłam mała myślałam,że są tam ściany wykładane kapselkami od mleka.Ściany były wyłożone czerwonym pluszem i ozdobione metalowymi krążkami. A pamiętacie dawne wspaniałe plakaty filmowe? To były dzieła sztuki, chociaż drukowane na kiepskim papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władek Romę też wzięli księża IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 01.07.11, 05:52 to było kino mojego dzieciństwa, nie wiem, czy coś tam teraz jest, pomalowane ohydnie, miało być wynajmowane pod handel, ale księża tyle sobie zaśpiewali za czynsz, że budynek długo stał pusty pamiętam Muzę i Rekord, byłem zresztą w większości kin, które wymieniłeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frankie Re: A pamiętacie inne kina? IP: *.toya.net.pl 02.07.11, 23:57 Było jeszcze Tatry Letnie - oczywiscie latem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.centertel.pl 30.06.11, 18:41 Gdzie tam się zmieści blok?A miejsce na samochody - przecież teraz każdy ma/chce mieć samochód.Parking w podziemiach,a dla mieszkańców okolicznych bloków?Czy proboszcz zlikwiduje swój ogród-sad,plebanię?też to sprzeda?Czyli pozostanie tylko beton,piekło miejskie i spaliny?Oczywiście stadionu nikt nie wyburzy,a nawet przeciwnie.Przypominam o parku - można by tak samo rozparcelować pod budowę,byłaby k u p a forsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Temu Panu dziękujemy IP: *.toya.net.pl 01.07.11, 00:13 Ocaleją jedynie elewacja frontowa i jedna boczna ściana wpisane do ewidencji zabytków. - W środku nie było zbyt wiele rzeczy do chronienia - mówi Szygendowski .... jak widzę, ten Pan jest daleko posuniętym specjalistą od pozostawiania ścian. Podobny pomysł miał z Resursą. Budzi sie zawsze po fakcie. Norbelana, willa na Wigury, willa na Zgierskiej, fabryka na Rewolucji. Cudowna bezradność. I co z tego wynika - NIC. Niech ten Pan kupi konia i zacznie orać. Jeszcze trochę i Łódź będzie przypominać wyglądem tego Pana. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Temu Panu dziękujemy IP: *.centertel.pl 01.07.11, 22:01 O to chodzi.Zainteresowani tematem - piszcie jakieś listy,protestujcie,MOŻE wreszcie Szygendowskiego zastąpi ktoś lepszy.Są potrzebne nowe mieszkania itd.Ale nie dajmy bezmyślnie niszczyć tego,co ma inną wartość.Niematerialną. To był taki ładny zakątek.Co teraz będzie? ciężko sobie tam wyobrazić blok.Wcisną na siłę,byleby opchnąć mieszkania.Szkoda.Niestety znaleźli się ludzie,którzy likwidują moje miejsca magiczne.Oby to była jedyna rozbiórka na Starym Widzewie.Co do willi np.na Zgierskiej - działania konserwatora i w ogóle miasta żenujące n i e z m i e r n i e.Jak zazwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś