Dodaj do ulubionych

List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj wrak"

IP: *.toya.net.pl 08.07.11, 10:30
To wyjaśnienie wydaje się kończyć sprawę.
Swoją drogą, jakim trzeba być kretynem, by przez kilka miesięcy nie odezwać się w tej sprawie, a dopiero po skończeniu szkoły pobiec z pretensjami do gazety?!
No chyba że gość chciał się odegrać na szkole (lub nauczycielu). W obu przypadkach, źle to świadczy wyłącznie o autorze całego zamieszania.

Na marginesie, szkoda, że GW w Łodzi nie dostrzega naprawdę istotnych problemów naszego miasta, a podchwyca i kreuje na megaaferę żale jakiegoś przewrażliwionego małolata.
Obserwuj wątek
    • terleo List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj w... 08.07.11, 10:41
      Można mieć "świadectwo dojrzałości" i być niedojrzałym? Psychologia rozwojowa zna odpowiedź na TO PYTANIE. Osobowość, /"dojrzałość"/ młodego Człowieka kształtuje się ewolucyjnie; zauważalna jest w wieku 26-30 lat / niektórzy mężczyźni dojrzewają nawet do 35 roku życia!/. List absolwentki /bez urazy!/ jest klasycznym dowodem na prawdziwość głoszonej tezy. Oczywiście , są WYJĄTKI, ale one tylko potwierdzają regułę.
      Jeśli ktoś mówi: "nikt nie skarżył się z jej powodu" /tablicy?/; "nie zauważam, by godziła w czyjeś uczucia", daję świadectwo niskiej świadomości społecznej i narodowej; niezawinionej, żeby była jasna moja intencja.
      Natomiast inaczej ma się sprawa z redaktorem ŁGW.
      DO CZEGO GW POTRZEBNE JEST ROZDMUCHIWANIE NA CAŁĄ EUROPĘ I CZĘŚĆ AZJI TEJ PRYMITYWNEJ PROWOKACJI PISOWSKIEJ?!
      • Gość: s67 Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: 80.50.129.* 08.07.11, 11:07
        cyt: "Oczywiście , są WYJĄTKI, ale one tylko potwierdzają regułę."
        Jakież to wyjątki potwierdzają reguły? Jakoś ich nie kojarzę. Może jest zbyt wczesna pora...
        • Gość: fiikimi Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.toya.net.pl 10.07.11, 17:29
          he, he, to powazny problem, gazeta zawsze reaguje, kiedy tuskokracja jest zagrozona :D nie wiem, ze mozna miec nas, czytelnikow za takich idiotow.. ehhh chociaz by probowali udawac neutralnosc polityczna... jakby ktos w klasie powiesil portret komorowskiego, to uznaliby, ze ok, bo to prezydent, ale gdyby ktos powiesil zdjecia kaczynskiego, to juz trzeba nasmarowac artykul, bo... (no wlasnie, bo co?)
          zygac mi sie chce juz od tych glupot i nagonki na czesc wyborcow! rozumiem, ze trzeba walczyc zgodnie z wytycznymi kierownictwa, ale ile mozna??? sam nie jestem wyborcom pis, ale sie juz brzydze ta nagonka na cale ich srodowisko.
          obiecalem sobie, ze za to i wiele innych rzeczy na PO wiecej nie zaglosuje i slowa dotrzymam:)))
    • Gość: satanclaus67 Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: 80.50.129.* 08.07.11, 10:52
      Nic nie kończy. Gdyby ktoś powiesił w szpitalu tablicę " Doktorze Malinowski - oddaj mi moją zmarłą matkę!", to według ciebie to też byłaby afera przewrażliwionego małolata? Tablica o takiej treści w szkole to idiotyzm naruszający etykę i zasadę neutralności politycznej. Widać dyrekcja ma to gdzieś.
      • wojcikmarcin Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 08.07.11, 11:31
        > " Doktorze Malinowski -
        > oddaj mi moją zmarłą matkę!", to według ciebie to też byłaby afera przewrażliwi
        > onego małolata?
        Porównanie idiotyczne i zupełnie nie na miejscu. Tablica nie dotyczy pasażerów samolotu.

> Tablica o takiej treści w szkole to idiotyzm naruszający etykę
        > i zasadę neutralności politycznej. Widać dyrekcja ma to gdzieś.

W szkole powinni uczyć polskości i patriotyzmu. W interesie Polski jest aby wrak powrócił.
        Szkoła powinna być apolityczna w kwestiach wewnętrznych Polski natomiast jak najbardziej powinna wskazywać to co jest istotne dla Polski na arenie międzynarodowej i uczyć czegoś takiego jak patriotyzm i poczucie dumy narodowej.

No chyba że jesteś jednym z tych wykształconych z wielkich miasta dla których w nowoczesnej europie nie ma miejsca na takie wartości jak patriotyzm.
        • Gość: B.M. Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.toya.net.pl 08.07.11, 11:40
          Sorry, ale nie wiem jak niby zwrócenie nam przez Rosjan ładunku złomu ma leżeć w interesie kraju. Chyba tylko po to by kolejne bandy oszołomów mogły to traktować jak relikwie i ponownie podsycić przed wyborami gasnące emocje.
          • wojcikmarcin Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 08.07.11, 11:59
            Gość portalu: B.M. napisał(a):

> Sorry, ale nie wiem jak niby zwrócenie nam przez Rosjan ładunku złomu ma leżeć
            > w interesie kraju. Chyba tylko po to by kolejne bandy oszołomów mogły to trakto
            > wać jak relikwie i ponownie podsycić przed wyborami gasnące emocje.

Pomijając aspekt dostępu do wraku dla polskich śledczych to chociażby dla tego ze to polski złom.
            • Gość: edi Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.nycmny.fios.verizon.net 10.07.11, 13:55
              Tak bo polska sra pieniedzmi i moze za zlom/jego transport placic /miliony ,zeby takim oszolomom jak ty zrobic dobrze bo to polski zlom. Ja i wielu polakow ma dosc tej pilegrzymki i kosztow /finansowych i nie tylko/jako narod ponieslismy i bedziemy przez minimum 25 lat dzieki zawzietosci i zazdrosci malego pokurcza i "patryioty" typu sirota /uczennica historii tegoz liceum.
              Ani zlotowki wiecej na glupoty.Sprzedac ten zlom za symboliczna zlotowke .
        • Gość: satanclaus67 Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: 80.50.129.* 08.07.11, 13:49
          Mam nieodparte wrażenie, że patriotyzmu najbardziej intensywnie "uczy się" w szkołach tam, gdzie ludzie muszą przed władzą zginać karki. Wybacz, ale mam fatalne konotacje pojęcia "dumy narodowej" i przeświadczenia o wyjątkowości własnej nacji.

• Gość: hasyd Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.toya.net.pl 08.07.11, 11:47
        a co tu ma polityka do tego?niech sowieci oddają wrak i czarne skrzynki...chyba to nasze(polskie)?
      • wirusx Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 08.07.11, 12:08
        satanclaus67 napisał(a):

Tablica o takiej treści w szkole to idiotyzm naruszający etykę
        > i zasadę neutralności politycznej.
        ------------------------------------
        Fakt, ale pisiorkowa panienka woli rżnąć głupa... Możliwe też, że nie kuma o co ta awantura z powodu znalezionej (?) tabliczki - wobec tego należy się zastanowić, czy taki głąb jak ona powinna otrzymać "świadectwo dojrzałości". Wyobraźmy sobie, że znalazła tabliczKę gloryfikującą Hitlera i powiesiła ją w szkole...
        • wojcikmarcin Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 08.07.11, 15:18
          Pewnie jakby tabliczka wychwalał POrąbańców to żadnego artykuliku by nie było
        • Gość: Palina Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.mnc.pl 09.07.11, 14:06
          Oh, gdybyście wiedzieli jacy jesteście śmieszni w swoich osądach :) 'Pisiorkowa Panienka' - jak to ją zgrabnie nazwano - ma więcej dystansu do świata niż większość tu zebranych. O oleju w głowie nie wspominam :) Maturę zdała świetnie, świadectwo otrzymała, więc takie bezmyślne komentarze, zapewne wbrew pierwotnemu zamysłowi autora, nic nie zmieniają w jej życiu :)
          Ta tablica jest odzwierciedleniem absurdu, który obserwujemy od ponad roku i z powstałej dyskusji powinno się wyciągnąć odpowiednie wnioski, a nie żałośnie pluć jadem :)

P.S. Życzę wam byście mieli tyle świadomości, wiedzy i zapału do zmiany obecnej rzeczywistości co owy głąb:)
    • Gość: Zoja Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.toya.net.pl 08.07.11, 11:46
      Zgadzam się. jest tyle ważnych spraw dla łódzkiej oświaty, a Pan Redaktor pisze o "jakiejś tablicy". Śmieszne. Szkoda, że nie pisał o płaczu absolwentów gimnazjów i scenach dantejskich urządzanych przez rodziców, gdy ich pociechy nie dostały się do wymarzonych liceów, gdy w tychże liceach zamknięto oddziały. Jakoś prasa nabrała "wody w usta", gdy Wydział Edukacji unieszczęśliwił wielu niezłych uczniów.
      • wojcikmarcin Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 08.07.11, 12:02
        Gość portalu: Zoja napisał(a):

> Zgadzam się. jest tyle ważnych spraw dla łódzkiej oświaty, a Pan Redaktor pisze
        > o "jakiejś tablicy". Śmieszne. Szkoda, że nie pisał o płaczu absolwentów gimna
        > zjów i scenach dantejskich urządzanych przez rodziców, gdy ich pociechy nie dos
        > tały się do wymarzonych liceów, gdy w tychże liceach zamknięto oddziały. Jakoś
        > prasa nabrała "wody w usta", gdy Wydział Edukacji unieszczęśliwił wielu niezłyc
        > h uczniów.
        To akurat bardzo łatwo wyjaśnić.

Kto jest odpowiedzialny za zamykanie?
        Komu zależy aby katastrofa w Smoleńsku miała odpowiednią range i nie była zapomniana?
    • mineyko List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj wrak" 08.07.11, 12:37
      A po jasną cholerę dziecino, potrzebny ci ten szmelc?
      • Gość: Kapass Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: 82.132.139.* 08.07.11, 13:39
        To przecie bezmyślne dziecię jeszcze. Ale chciała tatusiowi pimóc
      • Gość: buta Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.toya.net.pl 09.07.11, 11:37
        szmelc to masz w głowie zamiast mózgu!
      • Gość: zbunotwana Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj IP: *.toya.net.pl 09.07.11, 22:36
        Jak mogłeś coś takiego napisać. Może jeszcze nie masz własnych dzieci. Ciekawe jaka byłaby reakcja z twojej strony, gdyby obrzucano błotem twoje dziecko!
        Poczytaj sobie artykuł "Bojkot GW kibice.net.HaydePark, a przekonasz się, co o tej gazecie i jej redaktorach sądzi społeczeństwo.
      • p.przytuski Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 22.07.11, 14:46
        Ten wrak może pomóc wyjaśnić co się stało - ale to najwyraźniej zły pomysł:( i komuś b nie odpowida. Co tam 96 osób, byle Putin był zadowolony.
    • Gość: akn tak, ale kiedy wreszcie Putin odda wrak? IP: *.devs.futuro.pl 08.07.11, 22:25
      Czy jakieś substancje muszą POwywietrzać?
      • terleo Re: tak, ale kiedy wreszcie Putin odda wrak? 09.07.11, 08:11
        Gość portalu: akn napisał(a):

> Czy jakieś substancje muszą POwywietrzać?

Wysoka Sub-stancjo! Kup sobie dezodoro Kaczor-Maczor.
        Puzdro słabe!
    • Gość: obserwator List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj wrak" IP: *.toya.net.pl 09.07.11, 22:16
      w jakim celu ta bezsensowna dyskusja, ubliżanie dziewczynie za odwagę i prawdę /pełnoletnia/ oraz sobie nawzajem. W tym kraju naprawdę jest wiele do zrobienia, czyżby nędzy i biedoty, która nas dotyka szczególnie w Łodzi PO nie widziała?
    • niemiec.niemiec bez komentarza 10.07.11, 22:11
      Tusk zwolennikiem teorii zamachu
      opublikowano: 2011-07-10 20:51:41
      Panowie spokojnie

„Gazeta Wyborcza" publikowała już najbardziej kuriozalne teksty i tworzyła najbardziej karkołomne konstrukcje myślowe, byle dowieść swoich racji. W zasadzie niczym nowym mnie już nie zaskoczy – spodziewam się po niej wszystkiego najgorszego. Czasami jednak zdarza się, zwykle poza głównym nurtem gazetowowyborczej publicystyki i informacji, materiał tak wyjątkowo bezczelny, że warto się nad nim przez chwilę zatrzymać.

„GW" uprawia m.in. pewien szczególny rodzaj ni to publicystyki, ni to informacji, które na własny użytek nazywam informacją donosicielską. W ostatnim czasie dotyczy to przede wszystkim różnych inicjatyw, polegających na zapraszaniu do placówek edukacyjnych niesłusznych gości, prowadzeniu tam niesłusznych (czyli nie mających imprimatur środowiska „GW") dyskusji lub umieszczaniu niesłusznych haseł czy instalacji. Wiele takich działań wiąże się z katastrofą smoleńską. Jakiekolwiek próby podważania obowiązującej w salonie wersji spotykają się z natychmiastową interwencją „GW". Zwykle wygląda to tak, że gazeta opisuje to, co jej się nie podoba, czasem jeszcze dociskając przerażonego dyrektora danej placówki (który, uzależniony od samorządu lub ministerstwa, reaguje zwykle panicznie), po czym uzyskuje pożądany rezultat: zwierzchnik szkoły czy dziekan wydziału gęsto się tłumaczy, niesłuszne spotkanie zostaje odwołane lub potępione, niesłuszna instalacja schowana.

Czujność rewolucyjna obowiązuje oczywiście także w oddziałach „GW" i właśnie w łódzkim oddziale „Gazety" powstał tekst, który jest tak kuriozalny, że postanowiłem go tutaj przywołać. Tekst jest tutaj – proszę go najpierw dokładnie przeczytać.

Najpierw mamy fakt z pozoru nie budzący kontrowersji: w jakiejś szkole na ścianie zawisł plakat z napisem „Putin, oddaj wrak". Z żądaniem trudno się nie zgodzić. Wszak nawet rząd Tuska podobno się tego domaga. Faktem jest też, że Rosjanie, mimo wielokrotnych obietnic wraku nadal nie oddają.

Ale plakat okazuje się jednak kontrowersyjny, a nawet więcej: skandaliczny. Swoją wykładnię daje – i to jest pierwszy hit tekstu – jakiś anonimowy, jakże by inaczej, były uczeń tej szkoły. Po pierwsze – musimy uwierzyć, że naprawdę istnieje, bo nie za bardzo wiadomo, dlaczego były uczeń wypowiada się o tej sprawie nie pod nazwiskiem. Ale jeszcze ciekawsze jest, dlaczego w ogóle główną tezę, pasującą linii „GW", przedstawia jakiś były uczeń i co w ogóle ma do plakatu, który wisi w jego byłej szkole. Czy gdyby, dajmy na to, w moim byłym XXVI LO w Łodzi (obecnie im. Kamila Baczyńskiego) zawisło jakieś kontrowersyjne hasło, „GW" zapytałaby mnie o zdanie? Wszak jestem byłym uczniem tej szkoły. Mało tego, ja dałbym im wypowiedź pod nazwiskiem.

Teraz hit drugi – sylogizm, jaki ów tajemniczy uczeń konstruuje. I to jest już majstersztyk na poziomie marksistowskiego materializmu dialektycznego, czyli tzw. diamatu. Pozwolę sobie zacytować całość, bo warto:

Szkoła powinna być politycznie neutralna, a plakat sugeruje, że Rosja mogła mieć coś wspólnego z katastrofą smoleńską. Tak mówi prawica. Skoro Rosjanie nie chcą oddać wraku samolotu, znaczy: coś ukrywają. A skoro ukrywają, to pewnie był zamach.

Tu, muszę powiedzieć, oniemiałem. Proszę, jak można dojść od postulatu zwrotu wraku do stwierdzenia, że w Smoleńsku doszło do zamachu. Ale jeżeli zastosować to rozumowanie konsekwentnie, to musimy dojść do wniosku, że Donald Tusk jest wyznawcą tezy o zamachu. W przeciwnym wypadku nie domagałby się zwrotu wraku. Jeszcze inaczej mówiąc – kto nie jest wyznawcą teorii spiskowej, powinien mówić Rosjanom, aby sobie ten wrak zatrzymali po wsze czasy.

Potem wypowiada się mama anonimowego, podobno istniejącego ucznia: „Takie hasła umacniają teorie spiskowe znane z Radia Maryja i programów telewizyjnych w rodzaju »Warto rozmawiać«. W publicznej szkole to skandal!". To już możemy pozostawić bez komentarza.

Nauczyciel, jak pisze „GW", „nie widzi problemu". Każdy zawodowy redaktor, który pracuje słowem, od razu widzi subtelne odcienie, którymi zaznaczone są pozornie neutralne stwierdzenia. „Mimo to nie widzi problemu". Nie: „ma inne zdanie" albo „nie zgadza się", ale właśnie „nie widzi problemu". Nie widzi – znaczy: problem jest, ale on go nie dostrzega. Ta narracja jest moim zdaniem porównywalna do podprogowego przekazu w TV, podobnie jak wielokrotnie przeze mnie wskazywany czasownik „grzmieć", stosowany w „GW" jedynie do opisu wypowiedzi polityków przez nią nielubianych.

Pani dyrektor została jednak karnie ustawiona przez „GW" w szeregu. Wszak chodzi o liceum, a w Łodzi pani prezydent jest z PO. Zatem dyrektorka karnie strzela obcasami: „Tak toczno, gospodin riedaktor!". „Tak powinniśmy rozmawiać o tym [katastrofie] z młodzieżą, by te emocje tonować. Hasło i cały plakat emocje rozbudza". Zatem emocje, całkiem naturalne, związane z katastrofą, należy tonować. Tonowanie emocji i zgadzanie się ze sposobem, w jaki rząd prowadzi (he he, prowadzi!) sprawę jest politycznie „neutralne". Emocjonowanie się katastrofą i niezgadzanie się z rządem „neutralne" nie jest.

Na koniec następuje zakończenie, godne humoresek Michaiła Zoszczenki: „A uczniów i rodziców za pośrednictwem »Gazety« pani dyrektor przeprosiła".

Komentarza żadnego dodawał nie będę, bo nie potrzeba. Mam nadzieję, że dostarczyłem dobrej zabawy w niedzielne popołudnie.

Łukasz Warzecha
      www.wpolityce.pl
    • p.przytuski Re: List: To ja przyniosłam plakat "Putin, oddaj 22.07.11, 14:44
      się zgadzam z XYZ. W 100 %. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka