Gość: literka_m IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 11:53 jaki zabytek taka kara. dla mniej kumatych gowno nie zabytek , gowno nie kara tyle w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rlx Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 12:03 Tiaaa trzymajmy na siłę gnijące pseudo zabytki, Łódź umrze sama!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.11, 12:20 > Tiaaa trzymajmy na siłę gnijące pseudo zabytki, Takie jak Manufaktura, Synergia, Faktoria, Muzeum Włókiennictwa, Lofty u Scheiblera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 12:34 napisał "pseudo" i w stosunku do dramatu z ul Zgierskiej popieram w 100% sypiąca się rudera bez pomysłu na ratunek. Wszystko pięknie co wymieniłaś-eś ale nie wszystko złoto co się błyszczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.146.25.209.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.11, 12:57 Jeszcze kilka miesięcy temu miałbym okazję poradzić Ci, żebyś ruszył się lepiej sprzed komputera, wyszedł do świata realnego i zobaczył nazywasz ruderą. Teraz mogę jedynie poradzić skorzystanie z googla, bo niewiedza bijąc z Twojej wypowiedzi aż oślepia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 19:19 Umrzyj skamielino, razem z pseudo zabytkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 13:19 Ta "rudera" była dopiero co po remoncie ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontra Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 16:45 ale, ale, kto zapłacił za remont? czyją własnością był ten zabytek, mam na myśli akt notarialny? czy ci co płaczą nad zabytkiem w jakiś sposób go utrzymywali i na jakiej podstawie roszczą sobie prawa o decydowaniu o jego losie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankel Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.toya.net.pl 23.07.11, 17:58 Gość portalu: kontra napisał(a): > ale, ale, kto zapłacił za remont? M.in. my, Europejczycy płacący podatki. Mówi to Panu coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek72 Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:07 jaki rozum, taka percepcja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szacunek dla Łodzi Za 100 lat markety też będą "zabytkami" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:31 Jaka wiedza pana "społecznika" takie rozumienie historii i zabytków. To że zniesiono klasy zabytków, nie znaczy, że wszystkie maja taką samą wartość. Rozumienie prostych ludzi co jest a co nie jest (wartościowym) zabytkiem jest bliższe prawdy niż zacietrzewienie zabytkowe społeczników. Łodzi sa potrzebne inwestycje (które za 100-200 lat będa takimi samymi zabytkami jak kamienice z XIX wieku) a nie ratowanie łódzkich "zabytków". Odpowiedz Link Zgłoś
neonzamachowiec Re: Za 100 lat markety też będą "zabytkami" 22.07.11, 13:18 Hmmm.... z tego co kojarze, to te inwestycje lokowane sa w zabytkowych budynkach (vide: Manufaktura. Lofty u Scheiblera etc.), natomiast na miejscu wyburzonych obiektow zabytkowych inwestycje owe nie powstaja. No chyba, ze raczysz je wskazac laskawco. Te tzw. "inwestycje" to wykupowanie za psi grosz zabytkow, burzenie ich, i spekula gruntami. Problem jest taki, ze inwestorzy jakos nie wala drzwiami i oknami, w zwiazku z czym nie sa tak chetni do wykupowania tych pustych placow. I jedyne co pozostaje po zabytkach, to dziury. p.s.: Nie martw sie jednak - masz jeszcze jedna stope, i jak znam zycie - pelno naboi w kieszeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szacunek Re: Za 100 lat markety też będą "zabytkami" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:28 Inwestorzy nie walą, bo Łodź jest mało atrakcyjna. Dlatego tereny kupują spekulanci i zarabiają przekształcając teren w parking, ale wolny rynek ma to do siebie, że "spekulacja gruntami" prowadzi właśnie do tego, że w końcu teren zostanie kupiony przez inwestora, który zbuduje tam np. apartamentowiec. Na terenie zburzonej willi przy Zgierskiej (akurat jej szkoda, bo była w dobrym stanie) inwestor chciał wybudować apartamentowiec mieszkalny. A taki Port Łódź to za 100 lat będzie też super zabytkiem i wszyscy będą walić do Łodzi, żeby podziwiać zabytki "Łodzi handlowej" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Za 100 lat markety też będą "zabytkami" IP: *.lodz.msk.pl 22.07.11, 17:49 Norbelana znakomicie udowadnia twoje argumenty. Niedługo drzewa wyrosną. W mieście syfu i betonowych klocków jedynymi inwestycjami będą montownie na peryferiach i hipermarkety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAciek Re: Za 100 lat markety też będą "zabytkami" IP: 195.8.101.* 22.07.11, 15:14 Rozumu to ty nie masz. Jeslki uważasz, ze Łódź będzie atrakcyjna bo wyburzy to co stare i postawi nowe klocki to jesteś śmieszny. Miejsca atrakcyjne dla inwestycji mają silny kontekst z historią i przeszłością. TAm ida chętnie inwestorzy. Wiec dalej stawiaj na wyburzenia i wspólczesne klocki a zobaczysz jak daleko zajdziesz z tym rozwojem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jt Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.11, 12:33 ale brzydala dali na zdjecie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy łatwo cudzym się rządzić ... IP: 217.97.129.* 22.07.11, 12:34 Oj bardzo łatwo niektórym to przychodzi ... Kupiłem działkę z willą. Moim zamiarem było wyburzenie lub przebudowa i zamieszkanie tam. Dzień po zakupie ktoś-tam-ktośtam wszczyna procedurę wpisania do rejestru zabytków. Kto pokryje moją stratę? ktoś-tam-ktośtam odkupi ode mnie tą willę? ktoś-tam-ktośtam pokryje dodatkowe koszy związane z remontem zabytku? Czy ktoś-tam-ktośtam ma właściciela w d...e? Czy ktoś-tam-ktośtam może podać termin, kiedy wypowie się, kiedy zakończy wszczynania procedur, żeby kupujący miał pewność, ze nie kupuje miny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: *.146.25.209.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.11, 12:52 Ta, bo ta willa pojawiła się nagle, ktoś-tam-ktośtam postawił ją na złość w tak zwanym międzyczasie, o czym biedny kupujący nie miał pojęcia. Też jestem za tym, żeby w końcu stworzyć plany zagospodarowania, bezmyślne burzymurki dostałyby po dupie za swoje "kupiłem se i se zburze, i se taki pikny drapacz chmur postawiem. Co, ja nie dam rady?". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy nie sepleń IP: 217.97.129.* 22.07.11, 13:58 Zakupiłem jakiś budynek, który nie był zabytkiem, po zakupie ktoś-tam-ktośtam chce z niej zrobić zabytek. To działa na szkodę właściela. Kto zrekompensuje mu stratę. Plan zagospodarowania ma tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther jakim cudzym? 22.07.11, 14:42 Prywatna dzialka w centrym miasta to nie XVII wieczny folwark magnacki wylaczony spod prawa. Kupujesz zabytek albo stary budynek - licz sie z tym, ze jezeli przejawia wartosc historyczna, kulturowa czy architektoniczna bedzie przedmiotem zainteresowania sluzb konserwatorskich i spoleczenstwa. Pieniadze ani nie zwalaniaja z myslenia ani nie daja legitymacji do niszczenia dobr kultury. Jakbys jakims cudem wszedl w posiadanie pierwszego egzemplarza "O obrotach cial niebieskich" i mial ochote napalic nim w piecu to uznalbys, ze masz do tego prawo bo to Twoje? Jezeli tak, to zyjesz chyba w innej rzeczywistosci. Prawo w Polsce jest niedoskonale, bo jeszcze niedawno nikomu nie przyszloby do glowy, ze zabytki moga byc celowo niszczone. Tymczasem chcicwosc i ignorancja deweloperow i wszelkich "ynwestorow" nie zna granic. Zamiast zabytkowego kompleksu fabrycznego pole zasypane rudym pylem przemielonych cegiel - Norbelana, browa Anstadta, fabryka Biedermana, niedlugo pewnie fabryka Grohmana, Ossera itd. Wszystki istniejace kompleksy fabryczne powinny znalezc sie pod szczegolnie troskliwa opieka koserwatora i jak trzeba pilnowane przez Straz Miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy komuna w niektórych mózgach ugrzęzła... IP: 217.97.129.* 22.07.11, 15:07 Czy należy to uznać za zabytek, czy wypalić ogniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: *.4web.pl 22.07.11, 14:47 A z czego wynika owa strata? Z niemożności wyburzenia? Pokrycia styropianem? Zabytek wpisany do rejestru jest zwolniony z podatku od nieruchomości, a jego właściciel może liczyć na dotacje z WUOZ i od gminy. Mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: 217.97.129.* 22.07.11, 15:05 Posiadana własność wolna od obciążeń to po prostu aktywa. Uznanie ich za zabytek, to ograniczenie prawa do dysponowania aktywami. Uznajmy, że ktoś ma prawo ograniczyć ci prawo do dysponowania twoimi dochodami. Np. nie wolno ci za nie kupować jedzenia, ani w sposób bezpośredni, ani w sposób pośredni. W zamian zwolnię cię od podatku. Kupisz sobie ładniejsza trumnę po śmierci z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: łatwo cudzym się rządzić ... 23.07.11, 11:39 Tak to juz jest, ze jak budynek jest wartosciowy to te tzw aktywa sa oblozone ryzykiem;). I bardzo dobrze. Potraktowalbys jako "aktywa" Wawel gdyby byl Twoj? Chetnie bys go pomalowal na jadowita zielen albo oblozyl styropianem czy tylko zabytki przemyslowej Lodzi traktujesz z taka pogarda i lekcewazeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: 87.204.176.* 23.07.11, 12:32 Ryzykiem to jest obarczone czytanie twojego bełkotu! Nie dojrzałeś do tego żeby rozumieć takie pojęcia jak demokracja, wolność, prawo, własność prywatna, poszanowanie innych, to zapnij sobie łańcuch i oddaj się w niewolę jakiemuś urzędasowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: łatwo cudzym się rządzić ... 23.07.11, 12:47 Np. takiemu, ktory skutecznie walczylby z ynwestorami, ktorym sie wydaje, ze jak kupili to juz jego i moze sobie pojezdzic spychaczem po fabryce? Oj tak, za malo takich urzednikow:). Jestes chyba libertarianinem, obawiam sie, ze wspolczesna demokracja nigdzie nie ma takiego rysu. Hmm, ciekawe dlaczego:P? To niesamowicie ciekawe jaka pewnoscia siebie daja pieniadze - sadzisz, ze wlasciciel czegos ma absolutny mandat do swobodnego postepowania z tym czyms? Tzn. jakbys sobie kupil konia to mialbys prawo go zakatowac deska z wbitym zardzewialym gwozdziem? Ciekawe:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: 87.204.176.* 23.07.11, 14:59 Nie jestem nikim, za kogo mnie uważasz. Dyskutuj w wyrażanymi to poglądami, a etykietkę przybij sobie na czole jak chcesz. Zabicie konia jest naganne moralnie i nieetyczne, być może tak jest też z wspominana willą. Jest oczywiste, że zabicie w wymieniony sposób konia jest złamaniem prawa i pewnie tak też było traktowane w momencie zakupu konia. Gdyby jednak wprowadzono zakaz rzezi koni do celów spożywczych, to właściciele już zakupionych w tym celu koni powinni od prawodawcy dostać możliwość rzezi juz posiadanych koni lub możliwość otrzymania odpowiedniej rekompensaty za już zakupione zwierzęta. Twój przykład jest, więc nieadekwatny. Jesteś ignorantem prawnym i nawiedzionym "działaczem" o odchyleniu lewackim. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: łatwo cudzym się rządzić ... 23.07.11, 17:01 Widze, ze Twoim celem tutaj jest wymiana epitetow. Sorry, nie bawi mnie to. Dla mnie stare budynki stanowia wartosc kulturowa - powinny byc chronione, w Lodzi sa to fabryki, kamienice, palace i wille fabrykanckie. Mozna miec rozne poglady - prawicowe, lewicowe, nawet lewackie, ale niszczyc dobr istotnych dla danej spolecznosci nie mozna - i prawo wlasnosci nie jest tutaj swietym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy ulther: prawo wlasnosci nie jest tutaj swietym IP: 87.204.176.* 23.07.11, 17:26 Czyli jesteś nie tylko głupim lewakiem, ale lewakiem i złodziejem, judzącym innych do okradania obywateli z ich własności. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther leki brales? 23.07.11, 20:04 Chyba zle zyjesz z zona i musisz sie jakos wyladowac:P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy ty nie wziąłeś ... IP: 87.204.176.* 23.07.11, 21:25 Upadek kompletny "społecznika" :< Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: ty nie wziąłeś ... 23.07.11, 21:46 Twoja matka dużo brała jak była w ciąży. "LOL" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy ot i oblicze "społeczników" IP: 87.204.176.* 23.07.11, 22:17 dzieciuchy ... Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: ot i oblicze "społeczników" 23.07.11, 22:35 A ty czyje oblicze reprezentujesz, bobasie? Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: ulther: prawo wlasnosci nie jest tutaj swiety 23.07.11, 20:19 A twoja matka śmierdzi lekarstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy pralat_na_wrotkach - ścierwo IP: 87.204.176.* 23.07.11, 21:27 Tylko na forach GW można się natknąć na takie ścierwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: pralat_na_wrotkach - ścierwo 23.07.11, 21:44 Gość portalu: miejscowy napisał(a): "Tylko na forach GW można się natknąć na takie ścierwa." ...powiedział obrażony grubas wyzywający wcześniej innych od lewaków i złodziei. Popłacz się, bachorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiejskiDomKultury Re: pralat_na_wrotkach - ścierwo IP: *.toya.net.pl 23.07.11, 21:52 Gość portalu: miejscowy napisał(a): > Tylko na forach GW można się natknąć na takie ścierwa. No dokładnie. Ja na przykład natkanąłem się na ciebie na forum GW właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy "społecznicy" IP: 87.204.176.* 23.07.11, 22:18 odliczajcie się ... Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: "społecznicy" 23.07.11, 22:36 No tak, bo jak taki "miejscowy" wyzywa to jest OK, ale jak jego wyzwać to się maciupcie bobo obraża i szufladkuje. Żenujący z ciebie typ, dzieciaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy każdy może przeczytać ten wątek ... IP: 87.204.176.* 23.07.11, 22:57 I wyrobi sobie zdanie, kto pirzewszy zaczął rzucać wyzwiskami... Zrozumie też łatwo, jacy z was "społecznicy" :>>> A twojej matce życze dużo zdrowia. pralat_na_wrotkach: Twoja matka dużo brała jak była w ciąży. "LOL" pralat_na_wrotkach: Popłacz się, bachorze. pralat_na_wrotkach: A twoja matka śmierdzi lekarstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: każdy może przeczytać ten wątek ... 23.07.11, 23:17 > I wyrobi sobie zdanie, kto pirzewszy zaczął rzucać wyzwiskami... Zakładając, że komuś się w ogóle będzie chciało dociekać kto zaczął, to niestety, bobasku, ale odkryje, że to ty zacząłeś jechać "lewakami" i "złodziejami". Nie widzę więc nic zdrożnego w rewanżu. > Zrozumie też łatwo, jacy z was "społecznicy" :>>> Ale to tylko przy założeniu, że jest głupi i wszystkich, którzy się z tobą nie zgadzają wrzuca do jednego wora. > A twojej matce życze dużo zdrowia. Nie jestem zainteresowany życzeniami od ciebie, lewaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 19:49 To nie prawda Kolego: tylko budynki miszkalne zabytkowe mogą być zwolnione, adaptowany na hotel lub biurowiec NIE dotacja z WUOZ cha, cha, cha - pokaż mi kto ją dostał w Łodzi, konserwator robi co może aby wnioski uwalić, dotacje idą na remonty zabytków kościelnych: kolegiata w Tumie moj znajomy wyremontował kamienicą za 5 baniek wiesz ile dostał dotacji...... 50 000 po 4 latach nie dziw że lepiej wydać 50 000 na wyburzenie Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: łatwo cudzym się rządzić ... 23.07.11, 11:41 Mam nadzieje, ze nikt nie pozwoli mu nic wyburzyc. Niech sobie zbuduje pod miastem szope i ja zburzy jak tak lubi prace ciezkiego sprzetu - choc jak ma byc ciezki sprzet to chyba bedzie musial szope zbudowac z cegiel:P. Ale zgadzam sie, ze kosciol katolicki powinien w wiekszym stopniu dbac o swoje miejsca kultu a wlasciciele prywatnych kamienic (o ile ich nie stac) powinni dostawac wieksze dofinansowanie do remontow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: łatwo cudzym się rządzić ... IP: 87.204.176.* 23.07.11, 12:36 Bzdety chłopka roztropka pełnego zapału by rządzić innymi i cudzą własnością. Do roboty się weź, może wrócisz do rozumu. Z pretensjami do urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther bierz sie do roboty:P! 23.07.11, 12:45 Ojej, moze sam nie odrywaj od roboty - pewnie wlasnie robisz cos szalenie pozytecznego. To niezwykle ciekawy kompleks - wy wszyscy co tak nie znosicie aktywnosci spolecznej, tego, ze komus zalezy na jakies "ruinie" zawsze bijecie w ten sam beben - "do roboty sie wez! darmozjad! niebieski ptak!:P". Rozkoszne:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy co za WY lewaku ! IP: 87.204.176.* 23.07.11, 16:36 Weź się za nierobów urzędasów, którzy nie mogą uchwalić planu zagospodarowania, a nie do spółki z nimi chcesz ludzi ograbiać z ich własności! W momencie zakupu willa nie była w żadnym rejestrze. Chcesz chronić i odnawiać każdą wybraną przez siebie budowlę? Kup ją i remontuj !!! A od cudzego wara! Chyba, że chcesz poprosić właściciela od odsprzedaż za godziwą cenę lub zaproponujesz godziwą rekompensatę. I nie mam nic do aktywności społecznej, tyko do lewaków takich jak ty wyciągających łapy po nieswoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: co za WY lewaku ! 23.07.11, 17:05 Stary, nie znasz mnie a topisz forum w pianie - warto to sie tak denerwowac na takiego lewaka jak ja;). Zgadzam sie, ze powinny byc plany miejscowe. W Lodzi jest duzo zaniedban. Brak wpisow takich willi jak ta ze Zgierskiej to jedno z takich zaniedban. Co ja mam sie wziac? Ty tez sie wez, wezmy sie wspolnie - a moze "ynwestorzy" beda inwestorami i nie beda kupowac zabytkowych willi, bo beda wiedzieli, ze nie mozna ich zburzyc. Beda mogli sobie spokojnie kupic inny kawalek ziemi i tam postawic blaszana budke albo bloczek. Powtarzam raz jeszcze - "Swiete" prawa wlasnosci nie daje mandatu do bezmyslnego niszczycielstwa, nawet jak ktos jest b. chciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: co za WY lewaku ! IP: 87.204.176.* 23.07.11, 17:23 Społeczeństwa regulują normy postępowania poprzez prawo. I nie okradają ludzi z ich własności. Jeżeli chcą cudzą własność obłożyć restrykcjami, to rekompensują to. W Łodzi, i powtarza się to regularnie, służby konserwatorskie odkrywają, że coś jest zabytkiem, kiedy obiekt przejdzie w ręce prywatne lub prywatny właściciel planuje jakieś inwestycje. I prawem kaduka chcą uczynić coś wartością cenną społecznie za pieniądze właściciela. Równocześnie tacy lewacy jak ty (to ty przypisujesz forumowiczom etykietki, tak ja zacząłeś to robić wobec mnie) robią klakę dla działań ograniczających właścicielom prawo dysponowania swoją własnością. Działacie przeciw jednostkom, i jednocześnie milczycie lub zbywacie głupawymi uwagami to, że społeczność lokalna, a w szczególności władze samorządowe, nie postępuje taką właśnie drogą, jak została przyjęta za normę w cywilizowanych społecznościach. Drogą stanowienia prawa, które nie obowiązuje wstecz oraz rekompensowaniem strat, jeżeli społeczność uważa, że musi ograniczyć prawa prywatnego właściciela, ze względu na ważny interes społeczny. Kretyńskie uwagi, że można coś komuś UKRAŚĆ, bo wymaga tego interes społeczny, świadczą o tobie. Jesteś wrogiem demokratycznego państwa prawa i fundamentalnego prawa własności. Jesteś obrzydliwym LEWAMIEM (nie mylić z poglądami lewicowymi). Koniec dyskusji z tobą buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: co za WY lewaku ! 23.07.11, 20:07 Ynwestor, ktory planuje inwestycje - czytaj chce zniszczyc np. fabryke, zostawic pusty plac bo nie ma jednak pieniazkow na ynwestycje - nalezy pilnowac, a jak podejma probe przeprowadzenia wyburzenia czegos co zostalo zbudowane przed 1939 to przed prokuratora. Rozumiem, ze ynwestor moze byc glupi i kupic sobie fabryke z XIX wieku i radosnie ja zrownac z ziemia bo chce postawic "markiet"? Stary, wepchnij sobie wiesz gdzie to pie...lenie o twoim swietym prawie wlasnosci. Jak jestes idiota i liczysz, ze bedziesz okradal spolecznosc z istotnych dobr dla tej spolecznosci to nalezy cie wysmiac co nieniejszym czynie: hahahahahahaha:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy ... zbudowane przed 1939 to przed prokuratora IP: 87.204.176.* 23.07.11, 21:22 No i sprawa jasna. Potrzebny pilnie pychiatra. Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: ... zbudowane przed 1939 to przed prokuratora 23.07.11, 21:45 Gość portalu: miejscowy napisał(a): > No i sprawa jasna. Potrzebny pilnie pychiatra. Myślisz, że psychiatra ci pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy może jeszcze jakiś "społecznik" IP: 87.204.176.* 23.07.11, 22:21 się zgłosi, reklama dźwignią ... Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: może jeszcze jakiś "społecznik" 23.07.11, 22:34 Gość portalu: miejscowy napisał(a): > się zgłosi, reklama dźwignią ... Oj, biedactwo zapomniało co się mówi dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i234@# 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko w ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:34 skąd się biorą tacy debile jak ten palant wymieniony w artykule? co ten kmiotek w życiu zrobił? pewnie siedzi i pierdzi w stołek za pieniądze podatników. jak tak kocha te rudery zwane "zabytkami" to NIECH PŁACI ZA ICH REMONT I UTRZYMANIE!!!!! ogłośmy cale to wieśniackie miasto zabytkiem i niech żule i plebs zamieszkujący te zabytki PŁACĄ ZA ICH REMONTY!!!! razem z urzędniczym pajacykiem zwanym "konserwatorem" ruder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~wyrobnik Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:48 Popieram Remont dachu w "zabytku" który mam przyjemność zamieszkiwać kosztował 140tys.pln czyli po 14tys na mieszkanie. A potrzeb jest więcej. Pan konserwa raczył był rzec tylko jedno - albo remontujecie albo was przymuszę administracyjnie. A dlaczego nie dołożył do remontu? albowiem gdyż ma pustą kasę, tak jak i głowę. Łatwo wymagać , trudniej wspomóc. I nie tak łatwo się z zabytku wyprowadzić, bo kto normalnie myślący odkupi moje "wymarzone M" Odpowiedz Link Zgłoś
neonzamachowiec Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko 22.07.11, 13:37 Oj dzieciaczki, dzieciaczki to nie lepiej wyprowadzic sie na Retknie, Widzew, Teofilow, Radogoszcz czy w pare innych miejsc z dala od niedobrych zabytkow? W blokhauzie bedziesz mial wiecej mieszkancow, wiec i remont dachu wyjdzie duzo taniej. Czemus Ty sobie chlopie mieszkanie w kamienicy kupil? :-/ A moze po prostu od panstwa dostales....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~wyrobnik Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:47 Może ty coś od państwa dostałeś. ja kupiłem. I nie było wtedy mowy że to zabytek ani że może być potencjalnym zabytkiem. Zwykły dom z okresu międzywojennego. Mam nadzieję że twoje blokowisko też wpiszą w rejestr zabytków lada moment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 19:54 no i się wyprowadzają ci co ich stać przez 10 lat narosło domów w gminach ościennych ludzie się tam pomeldowali 30% z PIT płacą w Aleksandrowie lub Pabianicach :-)))) CI biedniesi poszli na Olechów lub Retkinię a w centrum SYF z GILEM menelka i żulernia. Żaden program 100 kamienic nie pomoże, ani nowa kostka na Pietrynie proces dezintegracji i dezurbanizacji śródmieścia będzie bardzo ciężko odwrócić o ile przy takim nedznym potencjale miasta to wogóle możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.4web.pl 22.07.11, 14:50 Sam jesteś niedokształconym debilem i palantem, nawet jeśli masz 10 fakultetów - świadczą o tym Twoje własne słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Ale burzyciele się burzą. IP: 81.15.172.* 22.07.11, 12:51 Ale się burzyciele oburzyli na forum! Prawda w oczy kole? Najśmieszniejsze jest to,że na miejscu wyburzonych zabytów nie wybudowano NIC ! Zostały śmieci i resztki gruzu.To jest ten wielki rozwój Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szacunek Re: Ale burzyciele się burzą. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:53 Przynajmniej są tereny pod inwestycje. Czasami trzeba poczekać parę lat aż ktoś zainwestuje. To się nazywa wolny rynek. Nie ma tu planów 5-letnich jak w komunizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Większość wyżej wypowiadających się to debile 22.07.11, 13:29 Pojęcia nie mają o historii swego miasta, ani szacunku dla niego i przeszłości. Gustu też za grosz. Wolą "ładne" blokowiska czy współcześnie budowane kościoły, w większości przez takie same bezguścia jak oni sami. Ale nie martwcie się o gościa, który zburzył willę na Zgierskiej. Jego będzie stać na jej odbudowę. Mam nadzieję, że wynajmowani przez niego pieniacze nie wpłyną na wyrok sądu. Inna sprawa, że konserwator do wymiany za zaniedbania. I jeszcze jedno. Niektórzy z tych krytykantów są spoza Łodzi, sądząc po pgardzie z jaką wypowiadają się o naszym mieście i jego zabytkach. A co, może warszawska starówka w niemal 100% wybudowana po II-ej wojnie jest od nich bardziej zabytkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Za 50 lat Osiedle Retkinia będzie zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:54 Ale tego juz nie doczekasz, więc musisz mi wierzyć na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 12:55 Ja jebe, ale z was kretyni. We własne gniazdo srają o.O Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Kolejny kłamca. Dom przy Zgierskiej nie był zabytk 22.07.11, 12:59 Kolejny kłamca. Dom przy Zgierskiej nie był zabytkiem. Jak by był zabytkiem, to już dawno byłby pieszczony przez konserwatora. A ten dopiero się zastanawiał co z nim zrobić. bo za zastanawianie miasto mu płaci z moich podatków. A ja bym wolał żebym mu płacił za pieszczenie zabytków, a nie za płacz za tym czego jemu się nie chciało wcześniej zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Kolejny kłamca. Dom przy Zgierskiej nie był z 22.07.11, 13:15 Kolejny idiota, który nie wie co mówi. To, że jakiś obiekt zabytkowy nie został jeszcze wpisany do rejestru zabytków nie jest dowodem na to, że on zabytkiem nie jest, tylko dowodem na zaniednanie ze strony konserwatora zabytków. A do tych Łódź jakoś szczęścia nie miała. Ale przecież incipit sam napisał, mniej więcej to co ja wyżej. Kłopoty z logicznym myśleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
brite Nie używaj słów, których nie rozumiesz. 22.07.11, 14:39 > Kolejny kłamca. Dom przy Zgierskiej nie był zabytkiem. Był. I nawet nie chodzi tu o ewidencję zabytków czy rozpoczętą procedurę wpisu do wojewódzkiego rejestru - okoliczni mieszkańcy wiedzieli, że tracą coś cennego, i próbowali na to zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opalczewski Re: BRITE marnuj czasu IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 20:02 Brite już Ci gdzieś pisałem. Zajmij się prawdziwymi zabytkami z rejestru. Co z przędzalnią przy Kilińskiego co z magazynami na Tymienieckiego ??? Jakoś nie widżę zapału kolegów SPOŁECZNYCH do ruszania tematu. Wszystkowiedząca Redaktor Hac wychwala kolejne inwestycje inwestora z Australii ale przyjażni się z Dorotą No ale Ciebie to nie posądzam o skumplowanie z PR Opala. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: BRITE marnuj czasu 22.07.11, 21:29 > Zajmij się prawdziwymi zabytkami z rejestru. Rejestr nie czyni zabytku "prawdziwszym" od nierejestrowego. To tylko (i aż) forma ochrony. > Co z przędzalnią przy Kilińskiego co z magazynami na Tymienieckiego ??? Spotkajmy się i podziałajmy wspólnie w tej sprawie, namiary na mnie zapewne masz. > Jakoś nie widżę zapału kolegów SPOŁECZNYCH do ruszania tematu. niestety, jest ogrom tematów do ruszania. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: BRITE marnuj czasu 23.07.11, 11:42 Moze warto zajmowac sie wszystkimi? I willa na Zgierskiej i np. fabryka Ossera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap co komu się wydaje a za co urzędas bierze kasę:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:20 jak coś jest zabytkiem to powinno być wpisane do rejestru czy na ich listę przez odpowiedniego urzędnika który najczęściej w Łodzi z hukiem pierdzi w stołek:) więc wara domorosłe dziennikarzyny i pseudoochroniarze zabytków od wymienionych wyburzeń, bo jeżeli nie było takich zapisów na te obiekty a były własnością prywatną to można z nimi zrobić co się chce, czy to ja mam sprawdzać czy mój dom jest zabytkiem?:)czy może od tego są jakieś dziennikarzyny? czy może odpowiedni miejscy urzędnicy lub też nic nie robiący radni, którzy by mogli poszukać po Łodzi zabytków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: co komu się wydaje a za co urzędas bierze kas IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 13:26 Akurat willa przy zgierskiej była w ewidencji zabytków ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni mzyk Re: co komu się wydaje a za co urzędas bierze kas IP: *.uml.lodz.pl 22.07.11, 13:44 To, że coś nie jest w rejestrze nie oznacza, że nie jest zabytkiem. Jeśli posiada wartości historyczne, kulturowe, architektoniczne czy urbanistyczne to jest warte zachowania i wyremontowania. Rejestr powoduje jedynie ochronę prawną. I jak najwięcej zabytków powinno zostać wpisanych do rejestru. Bo to dzięki nim Łódź ma charakter i duszę. Każde wyburzenie powoduje bezpowrotne utracenie tego unikalnego na skale europejską charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Osiedle Retkinia jest większym zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko w ... IP: *.gdynia.mm.pl 22.07.11, 13:46 "...mocno przyglądaliśmy się fabryce Ossera stojącej na rogu Kilińskiego i Dąbrowskiego." Widać że p Ogrodowski i jego Stowarzyszenie niezbyt "mocno" się przyglądali, bo dawna fabryka Ossera (ostatnio POLMO) mieści się 2 przystanki dalej - na rogu Kilińskiego i Przybyszewskiego - niestety, już bez zabytkowego kantorka, który popadł w ruinę po pożarze i już nie istnieje. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Literka czy Literek ? IP: 81.15.172.* 22.07.11, 13:51 Ale ci obrońcy niszczycieli miasta bełkoczą.Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szacunek Mam propozycje - zróbmy Osiedle Retkinia zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 13:52 Przeciez to unikat. Swoiste miasto w mieście. Ile takich jest w Polsce? Ursynów w Warszawie i pewnie jeszcze kilka (na palcach jednej ręki policzalnych). Unikatowa zbudowa bloków z płyt z pewnościa przyciągnie turystów z Zachodu, którzy będą chcieli zobaczyć jakie Partia budowała mieszkania dla klasy robotniczje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Wszystko jest zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 14:01 Za 30 lat oszołomy podobne dzisiejszym społecznikom będą bronić przed wyburzeniem bloków na łódzkich osiedlach, bo są to również relikty przeszłości. Już za 30-50 lat nabiora takiej patyny, ze ludzie zaczną się nimi zachwycać. I społecznicy będą chronić "unikatową zabudowę łódzkich osiedli z czasów PRL". Odpowiedz Link Zgłoś
brite lobby burzymurków się zaktywizowało 22.07.11, 14:03 Ależ ożyło oświecone lobby burzymurkowe na forum! W Łodzi wedle owego wysublimowanego jaśniepaństwa zabytków nie było, nie ma - i już na pewno nie będzie, bo wszystko co wartościowe i świadczące o niezwykłej historii miasta pójdzie pod spychacz. Już ich w tym głowa. Kiedyś nad rzekami Ill i Renem mieszkali sobie w drewniano-glinianych chatkach rybacy i garbarze. Ci co przyszli po nich, nie dość że nie zburzyli wątłych chatek - choć przecież są cywilizowani i mają samochody i potrzebują parkingów i nowych szklanych gmachów - ale uczynili z nich to: picasaweb.google.com/lh/photo/hgKz3wgk3xaYiczE1tvFIA?feat=directlink Kiedyś nad rzekami Łódką i Jasieniem mieszkali w drewnianych domkach tkacze i włókiennicy. Niektórzy się dorobili i postawili obok chatek lepsze, ceglane kamienice. Ci, co przyszli po nich, w czterech literach mieli to, co zrobili poprzednicy, drewniane domki potraktowali buldożerami, kamienice zostawili jak stały, niech się sypią. Ważne, żeby było gdzie banner reklamowy powiesić, albo żwirem posypać i auta postawić. Dobrze, że chociaż za miedzą, w mieście Jeża, odkryli, że historia jest coś warta, i zaczęli fantastyczny proces: picasaweb.google.com/lh/photo/IqKHnL4gPM43_6NlrP_tXw?feat=directlink No ale to nie w Łodzi. Tu przypadło nam w udziale urządzanie świata przez prymitywów i nieuków. No i mamy to, co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 14:07 Czy jestes w stanie ogarnąć to swoim małym rozumkiem, że każdy obiekt zbudowany przez człowieka staje się po jakimś czasie zabytkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.11, 14:15 [b]"Chinatown" Polańskiego "Politicians, ugly buildings and whores all get respectable if they last long enough." (Mr. Gittes) Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem 22.07.11, 14:32 > Czy jestes w stanie ogarnąć to swoim małym rozumkiem Problem tkwi nie w moim małym rozumku, a w polskim nazewnictwie - w krajach, które umieją dbać o swoją przeszłość, nie ma słowa "zabytek", tylko "dziedzictwo". I tam wiedzą, jak to zastosować do rzeczywistości. I nie są przez to wcale mniej nowocześni. Ba, w Strasburgu dużo więcej ludzi zainteresowanych jest starymi domkami garbarzy i rybaków, niż nowymi szklanymi cudownościami eurobiurokratów. Wszyscy mamy ograniczone rozumki i przez to płaszczyzny, w jakich postrzegamy świat są różne. Warto jednak czasem spojrzeć na doświadczenia innych - szczególnie takie, które się sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 14:40 Mnie chodzi o jedno. "Społecznicy" doprowadzają obrone "zabytków" w Łodzi do absurdu. Choćby stanęli na głowie, to w Łodzi nie ma wiele szczególnie drogocennych zabytków do ochrony. Tak jak o Łodzi przemysłowej za 30-40 lat można bedzie pisac o "Łodzi handlowej" (i łódzkich centrach handlowych) oraz o "blokowiskach postkomunistycznych". Zapewniam, że te obiekty (centra handlowe - i nie chodzi mi wcale o Manufakture, ale o taki Port Łodź np. - i takie blokowisko jak Retkinia) za kilkadziesiąt lat (o ile ktoś ich w międzyczasie nie zburzy albo same się nie rozpadną) nabiora takiej patyny, że będą spełniały wszelkie definicje zabytku. Łódź musi się rozwijać. Łodzi przede wszystkim potrzebne sa inwestycje a nie ochrona zabytków (choć nie znaczy, że wszystko trzeba burzyć oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 14:45 > Łódź musi się rozwijać. Łodzi przede wszystkim potrzebne sa inwestycje a nie oc > hrona zabytków (choć nie znaczy, że wszystko trzeba burzyć oczywiście). Kurwa, mało masz terenów pod inwestycje <jeb> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 14:49 Oczywiście, że w Łodzi jest mało terenów pod inwestycje. Zwłaszcza w atrakcyjnych lokalizacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.4web.pl 22.07.11, 14:54 Trzeba być ślepym, by nie widzieć pustych działek nawet w śródmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 15:00 Trzeba rozumieć, że inwestorzy nie pchają się do Łodzi, bo standard życia jest tutaj niski. Łódź jest skansenem walących się ruder i nie każdy widzi sens w inwestowaniu pieniędzy w budowę nowego obiektu, który będzie otoczony walącymi się ruderami. Uporczywa ochrona "zabytków" przez społeczników również nie zachęca do inwestowania w tym mieście. Skoro w Łodzi też jest problem z zabytkami (bo dla inwestora zabytek to problem - inwestycja w zabytek zawsze jest droższa niż budowa nowego obiektu), to lepiej inwestować w mieście takim jak Wrocław, Poznań, Kraków czy Gdańsk, gdzie te zabytki przynajmniej przyciągają turystów. Tak myśli przeciętny inwestor. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem 22.07.11, 15:37 > Uporczywa ochrona "zabytków" przez społeczników również nie zachęca > do inwestowania w tym mieście. Przede wszystkim inwestorów nie zachęca b r a k p l a n ó w - przychodzący inwestor nie wie, gdzie może, a gdzie nie może czegoś wybudować i to jest główny grzech łódzkich włodarzy. Swoją drogą, zadziwiające podobieństwo w wypowiedzi do stanowiska wiceprezydenta Cieślaka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem IP: 81.15.172.* 22.07.11, 16:14 Kup sobie ruiny róg Zachodniej i Ogrodowej. Lokalizacja super i nikt nie będzie miał pretensji jak to wyburzysz. Ciekawe dlaczego tego " białeskarperkowo" nie kupuje? Za drogo dla burzymurków? Odpowiedz Link Zgłoś
ulther zabytki "Lodzi przemyslowej" to mit? 22.07.11, 15:11 Ze zgroza czytam, ze dla Ciebie haslo ochrony zabytkow przemyslowej Lodzi to absurd. Zakladasz, ze kompleksy Poznanskiego, Scheiblera, Grohmana, Kindermana, Biedermana itd to nic nie warte sterty cegiel poukladane w budynki? Rozumiem, ze tak jak przytoczono w wywiadzie, dla wielu ludzi zabytek to sredniowieczne zamczysko, ale mieszkamy w miescie o zupelnie innej historii. Naszymi zabytkami sa fabryki i kamienice. Mamy to czego nie ma np. Warszawa - czyli nienaruszone przez wojne XIX wieczne Srodmiescie. W calym cywilizowanym swiecie w takich budynkach sa najdrozsze mieszkania, czesto biura, obszary tego typu otacza sie troskliwa opieka, kazda plomba czy nowy budynek wzbudzaja zywa dyskusje. Lodz pozostaje tez unikatowym miastem w ktorym przetrwalo tyle calych XIX wiecznych kompleksow fabryczny - a niektorzy nie maja nic przeciwko rozjechaniu ich przez spychacze w mysl postawienia kilku bloczkow, ktore niedlugo zostana upiekszone przez plyty styropianu i krzykliwe tynki. Sorry, wole surowa, lodzka, fabryczna cegle i sztukaterie kamienic niz blaszane hale i pseudo-apartamentowce. Wszystkie ocalale kompleksy fabryczne w Lodzi i cale Srodmiescie powinny zostac poddane rewitalizacji - a jezeli to niemozliwe to zabezpieczeniu przed zniszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Jak nie ma zabytków - wszystko jest zabytkiem 22.07.11, 15:18 Gość portalu: konserwator napisał(a): > o w Łodzi nie ma wiele szczególnie drogocennych zabytków do ochrony. Drogocenny jest cały układ miasta przemysłowego, ale nie będę się tu licytować, co jest, a co nie jest drogocenne. > Łodzi przede wszystkim potrzebne sa inwestycje a nie ochrona zabytków Nie dość, że jedno nie wyklucza drugiego, to wcale nie musi się ze sobą kłócić. W Urzędzie miasta jest zarówno zespół ds. inwestycji, jak i Oddział Ochrony Zabytków (podległy niestety nieodpowiedzialnemu i szkodliwemu, najgorszemu chyba w dziejach architektowi miasta). By zachować odpowiednią harmonię między jednym a drugim, trzeba odpowiedniego planowania. Niestety, planowania w Łodzi nie ma - nawet architekt miasta jest przeciw planowaniu! A przecież Łódź przemysłowa rozpoczęła się od planowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr_Sowa Ul.Włókiennicza też jest pewnie zabytkiem jako IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 14:51 unikalne w skali europejskiej zgromadzenie w centrum wielkiego miasta skupiska ruder i żuli stanowiących swoisty fekosystem. Każda ingerencja w ten układ byłaby złamaniem prawa i spowodowałaby lawinę protestów lawinowo rosnących stowarzyszeń obrońców zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Ul.Włókiennicza też jest pewnie zabytkiem jak IP: 195.8.101.* 22.07.11, 15:26 Oczywiscie, ze Włókiennicza jest zabytkowa i ma mnóstwo przepięknych kamienic. RTo, ze sa znioszczone spowodowało zażulenie tej ulicy. PO rewitalizacji byłąby piekną klimatyczną ulica w przeciwieństwie do blokowisk, które charakteru nigdy nie nabiorą. NAprawdę jesteście tak tępi, ze nie jesteście w stanie zrozumieć znaczenia dla miasta jego starej zabudowy? Naprawdę chcecie maista nijakiefgo jak SZenzen bez tożsamości. Przecież to prosta droga do tego aby być maistem bez szans na stanie się interesujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Blokowiska IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 19:36 No to zobaczysz frajerze co będzie za kilkadziesiąt lat. 100 lat temu też nikt nie uważał osiedla robotniczego na Księżym Młynie (powstałego w tym samym celu co blokowiska) za "klimatyczne". Jakie ograniczone horyzonty macie "społeczni obrońcy zabytków", ale za to dobre samopoczucie godne prawdziwego wsioka z "miasta Łodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka polecam spacer ul. Kilińskiego 23.07.11, 06:06 Kawałek między Rewolucji a Pomorską - dzięki prawdziwym, a nie wydumanym przez zwolenników wyburzeń inwestycjom ulica odradza się i pięknieje. I to chyba głównie dzięki prywatnym środkom. Tylko tam właściciele kamienic coś robią, nie poszli w "odłogowe" inwestycje, mieszkania jak widzę dają się sprzedać, na paterze funkcjonują sklepiki i zakłady usługowe. Czyli można. Umiera niestety ulica Legionów - szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW Nie ma obrońców... IP: *.toya.net.pl 22.07.11, 14:57 opuszczonych oficyn na Zachodniej - to idealne miejsce pod inwestycje ale... inwestorów brak. Nie ma obrońców, którzy chcą aby w dawnych fabrykach zamiast sklepów czy biur, mieszkań rekonstruować maszyny i dawać je pod opiekę muzealnikom. Nikt nie walczył o ocalenie oficyny która blokowała budowę Hiltona... hotelu, którego nie wybudowano. Obrońcy zabytków to nie jak chcą niektórzy (ciekawe dlaczego?) przedstawić - oszołomami, blokujący rozwój miasta. Oni widzą, że miasto musi się czymś wyróżniać żeby przyciągać do przyjezdnych, turystów, studentów, biznesmenów. To daje wielkie przychody dla budżetów miasta. Czemu ludzie odwiedzają Paryż, Rzym czy Wenecję? Bo mają niezwykły klimat. To architektura ten klimat buduje. My łodzianie jesteśmy kolonizowani i coraz to wytrącani z naszej pewności siebie. Nie mamy silnego oparcia we władzach. Dlatego społeczne akcje ochrony zabytków, to nie tylko walka o budynki. To prawda - nawet jeśli zadbamy o zabytki nie będziemy Paryżem. Ale bez zabytków nie będziemy Łodzią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Nie ma obrońców... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 15:03 Łódź nigdy nie będzie miała takiego klimatu jak Paryż czy Wenecja. Zejdźcie na ziemię. Chyba że zostanu wybudowane tutaj jakieś atrakcyjne obiekty. Na razie są tylko walące sie rudery, które nawet po wyremontowaniu nigdy nie będą na tyle atrakcyjne, żeby waliły tu tłumy turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther paryska Lodz? 22.07.11, 15:16 Lodz ma miec charakter lodzki - tworzony przez odrestaurowane kompleksy fabryczne, rewitalizowana XIX wieczna zabudowe Srodmiescia uzupelniona nowoczesna architetura (NCM, ulica Zachodnia) - jak dla mnie taki klimat bylby b. ok - nie musi i nie powinien byc paryski - a powinien unikatowy - lodzki. Lodz nie ma zamkow - ma fabrykanckie palace, wille, kamienice i fabryki - to sa nasze zabytki, swiadczace o tym kim jestesmy i ich musimy bronic. Nie wolno przedstawiac Lodzi jako miasta gorszego bo nie ma sredniowiecznych tradycji - mamy przemyslowe i dla mnie sa wystarczajaco zaszczytne. W tym fabrycznym miescje rozwinal sie polski przemysl wlokienniczy, potem modowy i filmowy - to sa wielkie plusy Lodzi a dla prezydenta wyposazonego w wyobraznie swietne punkty zaczepne do promocji i wyrobienia Lodzi marki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Nie ma obrońców... IP: 195.8.101.* 22.07.11, 15:24 I bardzo dobrze, ze nie będzie PAryzem, Wenecją itd. Łódź ma być Łodzią wszelkei kopie sa nieznośne. MAmy miec własny charakter i klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie ma obrońców... IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.11, 15:32 >MAmy miec własny charakter I mamy własny charakter zarozumiałego buca ,żyjącego w przeświadczeniu ,że jego 50 letnie blaszane sztućce to srebra rodowe i klimat. Tez mamy , wali moczem z kazdej bramy Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Nie ma obrońców... 23.07.11, 11:29 Wali moczem z kazdej bramy bo jest za malo tych, ktorzy maja swiadomosc, ze XIX wieczna kamienica to budek warty troski i remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie ma obrońców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 19:53 > Wali moczem z kazdej bramy bo jest za malo tych, ktorzy maja swiadomosc, ze XIX > wieczna kamienica to budek warty troski i remontu. Ale wali również z tych wyremontowanych .Po prostu Pan Henio z I piętra z oficyny z Panem Ziutkiem z II piętra poszli do pobliskiego sklepu "Alkohole za grosik" kupili dwa mózgojeby i ich popędziło ,a przecież nie będą wracać na górę. Panu Haniowy i Ziutkowi wszystko jedno czy leją w wyremontowanej bramie czy nie(może za jakiś czas zrozumieją ,że w wyremontowanej leje sie przyjemniej) Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Nie ma obrońców... 23.07.11, 20:10 TO juz problem spoleczny. Niestety nasi wlodarze udaja, ze problemu nie ma. A to dziwne, przeciez wlada nami PO - partia liberalna, a ci, ktorych sprawa dotyczy raczej na wybory nie chodza. Element trzeba usunac ze Srodmiescia. Porzadni ale ubodzy ludzie powinni zostac, psuje i niszczyciele, troglodyci z mozgamy wyzartymi przez alkohol niesklonni do podjecia leczenia gdzies na Wiskitno do kontenerow pod nadzorem firmy ochroniarskiej. Smutne, wiem, ale czy mozna pomoc komus kto nie przejawia woli do zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie ma obrońców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 20:19 >Element trzeba usunac ze Srodmiescia. Porzadni > ale ubodzy ludzie powinni zostac, psuje i niszczyciele, troglodyci z mozgamy wy > zartymi przez alkohol niesklonni do podjecia leczenia gdzies na Wiskitno do kon > tenerow pod nadzorem firmy ochroniarskiej. Smutne, wiem, ale czy mozna pomoc ko > mus kto nie przejawia woli do zmiany? Pomijając legalność proponowanego rozwiązania, to za czyje pieniądze chcesz przeprowadzić tę akcję:twoje , moje czy Pana od blaszanych marketów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwe bydlę Re: 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko IP: *.lodz.msk.pl 22.07.11, 17:39 Zaraz łódzkie burzymurki, inwestorzy w białych skarpetkach i mokasynach, biznesmeni w dresie z CH "Ptak" wyleją na Jarka kubły pomyj. Dołączy się do nich zgraja łańcuchowych piesków i innych entuzjastów rozwoju bez granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murdoch Re: "problem"do klikania na wekend IP: *.pools.arcor-ip.net 22.07.11, 18:07 lala hala muza sie zes..rala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbel 500 zł. za zburzenie zabytkowej willi? Tylko w ... IP: *.1.pl 22.07.11, 18:06 Najbardziej modnym w Polsce miastem jest Wrocław. Dlaczego? Bo ma WYREMONTOWANY ZABYTKOWY RYNEK. Pełen KAMIENIC. Także tych z XIX w. O urodzie tego miasta świadczy głownie XIX wieczna zabudowa, bo jej się najwięcej zachowało. To miejsce z przestrzenią publiczną dla ludzi, modne z kapitałem społecznym, atrakcyjne. Bo ma zieleń, urokliwe miejsca i młodych ludzi oraz uczelnie. Czy ludzie jadąc tam robią sobie zdjęcia z jakimś blaszano szklanym koszmarkiem? No chyba nie. (I nie piszczcie mi tu, że nie ma co porównywać łodzi do wroclawia, bo znam bardzo dobrze oba miasta i wyremontowana, albo nawet elementarnie zadbana ldz, zamiast burzona, nie miałaby się czego wstydzic) Tak samo Warszawa. Najchętniej odwiedzaną przez Warszawiaków przestrzenią publiczną jest Krakowskie Przedmieście, a nie powiedzmy spacery między bjutiful koszmarami-obozami pracy biurowej. Co do inwestycji. Inwestycją jest także remont dawnej architektury z dodaniem jej nowej funkcji. A inwestycją po łódzku jest najwyraźniej wyburzenie czegoś architektonicznie wartościowego (a żeby takie było i było zabytkiem w rozumieniu zdroworozsądkowym nie musi być wpisanie do rejestru) i postawienie na tym miejscu lidla. Ale rozwój! Chodzi właśnie o to, żeby nie było zaszczanych bram, a zadbane, nie było walących się ruder, a remonty. Dla niektórych wszytko jest czarno białe, ale nie ogarniają, że nie remontuje się śródmieścia celowo, żeby spekulować gruntami i wmawiać ludziom, że tu się zrobi Hamerykę. I zapewniam mądrusiów piszących, że za X lat wszytko będzie zabytkiem np te tesca. lidle i blokowiska, że NIE będą. Bo mają znikomą wartość estetyczno-architektonioczną. Zabytkowa tkanka XIX wieczna ma szaloną wartość i na świecie się to ceni. W Polsce nie. Bo jesteśmy CIEMNI. Dlatego mieszkamy w brzydkim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
przygoda Oby udało się wyegzekwować obowiazek odbudowania.. 22.07.11, 18:11 .. zniszczonego zabytku, inaczej będzie to sygnał że w tym temacie nic się nie zmieniło i można dalej bezkarnie burzyć zabytki w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 18:56 Ale ćwoki z Łodzi nie są w stanie tego zrozumiec i chronią swoje "zabytki". To będziecie mieli "zabytkowe" miasto pełne obesranych i obszczanych kamienic. Nikt w tym obesranym mieście nie będzie inwestował, dopóki łodzianie nie zrozumieją, że należy wyburzyć 70% zabudowy w centrum i zbudować wszystko od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwok Re: Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi IP: *.1.pl 22.07.11, 19:13 Tak bo zburzyli stare miasto w krakowie, poznaniu, gdańsku, miastach na zachodzie takich jak moanchium, strasburg, a dopiero potem zaczęli inwestować... stuknij się w głowę człowieku. manufaktura to nie była inwesycja? biurowce na księżym młynie, w textorial parku to nie były inwestycje? na zachodniej nie ma miejsca na inwestycje? (jest, tylko coś chętnych brak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 19:19 Jesteś ćwokiem, więc nie rozumiesz jaka jest różnica między starym miastem w Krakowie, Poznaniu, Gdańsku i innymi starymi miastami a Łodzią. Dlatego to miasto będzie dalej gnić. Mieszkają tu w większości ćwoki i dlatego Łódź na zawsze pozostanie dużą wsią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwok Re: Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi IP: *.1.pl 22.07.11, 19:34 tyle że w łodzi mamy to co mamy i starszych, bardziej zabytkowych zabytków niż nasze własne mieć już nie będziemy. i bardzo dobrze, bo nawet tego nie potrafimy uszanować. to miasto będzie zawsze takie, bo mieszkają tu ludzi tacy jak Ty. zburzyć wszystko i zbudować byle jak, byle czy i od nowa, najlepiej plastikiem- typowa mentalność człowieka z kołchozu. jestem jak najbardziej za inwestycjami i nie przeciwstawiam ich zabytkom. myślę ze jest dużo powodów dla których w lodzi mało ludzi chce inwestować, a zaniedbana tkanka miejska nie jest tego jedynym powodem. ale dlatego właśnie powinniśmy się skupić na tym jak to wszystko postawić na nogi a nie rozpieprzyć. łodź z chaotyczną zabudową będzie niewiele mniej koszmarna od lodzi z zaniedbana zabudową. a ponieważ nie umiemy dbać o swoje miasto i mamy je gdzieś, tak samo jak władze, to te "nowe" budynki z a 20 lat znów trzeba będzie zburzyć i tak w kolko. nawet nie ma planu zagospodarowywania. miasto ma potencjał. ale dlatego właśnie ze to jest miasto, a nie puste pole, to trzeba działać w określonym kontekście i z rozwagą, a nie z tępym uporem co nowsze to lepsze. nowsze to były też blokowiska z komuny. i co? dobrze się mieszka? ładnie jest? jakoś nie wiedzę wycieczek z całego świata na retkinii. inwestorzy też coś nie walą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 19:39 Nikt nie mówi o zburzeniu wszystkiego. Tylko o zaprzestaniu uporczywej ochrony każdego obeszczanego budynku. Tak się dziwnie składa, że jak pojawia się jakiś inwestor i chce coś zbudować na miejscu jakiejś ruiny (niechby i market) to zaraz pojawiają się społeczni obrońcy "zabytków" i do tego jeszcze są dumni z tego, że hamują rozwój Łodzi. p.s. a ja jakoś nie widzę wycieczek na ul. Włókienniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi 23.07.11, 20:20 > Jesteś ćwokiem, więc nie rozumiesz jaka jest różnica między starym miastem w Kr > akowie, Poznaniu, Gdańsku i innymi starymi miastami a Łodzią. Jest tylko jedna - nasze jest brudne i zapuszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgierz-moim-miaste Re: Zgierz jest bardziej zabytkowy od Łodzi IP: *.galatea.pl 13.07.12, 08:29 ZGADZAM SIĘ W 100% !!! Łódź i łodzianie to .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są chętn IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 19:25 Ale nikt nie porównuje Prypeci koło Czernobyla do Moskwy. Tylko totalny ignorant może porównywać wartość zabytkową Łodzi do Gdańska, Krakowa, Wrocławia czy Poznania. Ignorant albo po prostu ćwok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwok Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.1.pl 22.07.11, 19:38 a może coś bardziej merytorycznie byś napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 19:42 To jest jak najbardziej merytorycznie. Łódź może jedynie stać się atrakcją turystyczną na miarę Prypeci, jeśli społeczni obrońcy "zabytków" dalej będą obrażać inwestorów, którzy wykładają swoje pieniądze i ponoszą ryzyko z tym związane, albo zacząć wszystko od nowa i budować nowoczesne miasto zachęcając inwestorów do przyjazdu do Łodzi. Ale w tym celu trzeba wyzbyć się złudzenia, że mamy jakieś szczególnie wartościowe zabytki do chronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwok Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.1.pl 22.07.11, 19:55 "To jest jak najbardziej merytorycznie". No przekonałeś mnie. Łodź będzie tak atrakcyjna dla łodzian, jak inwestorzy, którzy tu przyjdą. Tyle, że jeśli to mają być inwestorzy z nastawieniem na szybki, nieliczący się z jakimikolwiek kapitałem społecznym i miejskim zysk, to będzie to bardziej kosztem miasta niż z jego pożytkiem. To raczej kolonizacja niż rozwój. Chcesz budować nowoczesne miasto? Ależ proszę bardzo. Terenów jest mnóstwo. Także w centrum. Tylko co Ci przeszkadza, żeby to miasto wyglądał lepiej niż hipermarket z blachy? Gust specyficzny? Jeśli myślisz, ze motorem rozwoju łodzi są wyburzenia, to odsyłam do jakiejkolwiek publikacji socjologicznej, czy ekonomicznej na ten temat. Zburzono kwartały ulic koło galerii i silvera? i co? jakiś szangaj tam powstał? londyn drugi? nie. za to najbardziej rozpoznawalnym i chętnie odwiedzanym miejscem, przynoszącym największe zyski są o dziwo dawne zawszone zakłady poznanskiego, teraz manufaktura. daje do myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.lodz.mm.pl 22.07.11, 20:39 Sam nie rozumiesz co piszesz dziecko. Miesza ci sie wszystko i nie masz pojęcia ani o inwestowaniu, ani o budowaniu, ani o zabytkach. Poducz się trochę wraz ze swoimi koleżkami społecznymi obrońcami "zabytków" to pogadamy. p.s. W Manufakturze też jest hipermarket z blachy. Bez niego nie byłoby reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwok Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.1.pl 22.07.11, 20:51 Za to Ty masz największe pojęcie. Naucz się merytorycznie dyskutować, to może się wykażesz jakaś wiedzą, bo na razie to umiesz mnie tylko obrażać i oceniać kim jestem. A co do manufaktury to ten hipermarket z blachy i reszta razem tworzą wartościową całość. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są 23.07.11, 11:36 Arogancki chamie. O inwestowaniu twoi ynwestorzy juz nas duzo nauczycili - ostatnio na Zgierskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są 23.07.11, 11:33 Inwestorow tacy jak Urbanica, ktora zburzyla kompleks fabryczny i zostawil puste pole doskonale widoczne z okien ZABYTKOWEJ Bialej Fabryki. Lodz zadna Prypecia nie jest, jak pracujesz w Urbanice czy innym szemranym burzycielu fabryk to schowaj lojalnosc firmowa do kieszeni zanim zaczniesz pisac o Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są 23.07.11, 11:31 Tylko ignorant moze twierdzic, ze w Lodzi nie ma zabytkow, ktore warto chronic - dokumentuja rozwoj i historie Lodzi - sa naszymi zamkami, palacami, katedrami. Mamy krotsza historie, co nie oznacza, ze jej zabytki mozna lekcewazyc i uznac za nieistotne. Ty chyba nie jestes prawdziwym lodzianinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.lodz.mm.pl 23.07.11, 11:48 A ty jestes wsiokiem oderwanym od pługa, który nie ma pojęcia o zabytkach, ale za to wybitne przekonanie o swojej wartości i wartości zabytkowej Łodzi. Widziałeś kiedyś w ogóle jakiś wartościowy zabytek na żywo czy tylko na zdjęciach? Śmierdzące łódzkie fabryki mogą być dla turystów tylko tym, czym jest Prypeć. Ciekawostką, nawet interesującą. Niektórzy lubią takie klimaty, ale większość turystów i tak będzie chętniej oglądać Stare Miasto w Krakowie, Gdańsku czy Poznaniu czy zamek w Malborku (będący w dużym stopniu rekonstrukcją zresztą). Pabianice mają ciekawsze obiekty od Łodzi nie mówiąc o setkach małych miejscowości w Polsce, z którymi Łodź nie może się równać i przez najbliższe kilkaset lat nie będzie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrum Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są IP: *.toya.net.pl 23.07.11, 12:24 > A ty jestes wsiokiem oderwanym od pługa, który nie ma pojęcia o zabytkach, ale > za to wybitne przekonanie o swojej wartości i wartości zabytkowej Łodzi. Bru ru ru bru! > Widzia > łeś kiedyś w ogóle jakiś wartościowy zabytek na żywo czy tylko na zdjęciach? Chrum! > Śmierdzące łódzkie fabryki mogą być dla turystów tylko tym, czym jest Prypeć. Kwiiik! > Ciekawostką, nawet interesującą. Niektórzy lubią takie klimaty, ale większość tu > rystów i tak będzie chętniej oglądać Stare Miasto w Krakowie, Gdańsku czy Pozna > niu czy zamek w Malborku (będący w dużym stopniu rekonstrukcją zresztą). Beeeee! Pabian > ice mają ciekawsze obiekty od Łodzi nie mówiąc o setkach małych miejscowości w > Polsce, z którymi Łodź nie może się równać i przez najbliższe kilkaset lat nie > będzie mogła. Gulgulgulgulgul! Odpowiedz Link Zgłoś
ulther ale mi poszlo w buty:P 23.07.11, 12:43 Tak mi dolozyles, ze nie wiem jak odpowiedziec:P. Pozdrowienia od wiesniaka-aroganta:P Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: Do zwiedzania Prypeci koło Czernobyla też są 23.07.11, 20:21 Gość portalu: ja napisał(a): > A ty jestes wsiokiem oderwanym od pługa A ciebie od czego oderwali? Od złotego samochodu? Nie żartuj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodzer Tego NIE odbudują. Z bardzo prsotego powodu IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 19:39 Bo nie ma jak. Pewne czynności są nieodwracalne. Można nalać wody do szklanki i ją wylać - czynność odwracalna. Można ściąć drzewo i... dupa, panie dzieju! Podobnie nie da się z kotleta zrobić świnki, a z kupy gruzów budynku. Pomijam już , że odbudowana od zera budowla jest takim samym zabytkiem jak odtworzone przez jakiegoś łódzkiego artystę obraz Picassa... Tylko JAK CHCIELIBYŚCIE TO ODBUDOWAĆ? CZY ISTNIEJĄ PLANY TEGO BUDYNKU??? Śmiem twierdzić, że planów nie ma, ze zdjęć elewacji i wspomnień pana Józefa nie odtworzy się budynku, choćby właściciela codziennie za karę gwałcili krzyżaccy knechci i łamali mu ręce. Najgorsze jest jednak to, że gazety i TV publikują wypowiedzi ludzi, którzy są albo tak obłudni, że kłamią w żywe oczy, albo tak głupi że nie wiedzą. Nie wiem co gorsze... Gwoli ścisłości: raz udało się dosyć wiernie odtworzyć zniszczone zabytki. Była to ogromna akcja, wysiłek bardzo wielu ludzi. Warszawska Starówka. I ten przykład dowodzi jedynie dlaczego odbudowa willi przy Zgierskiej jest mrzonką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opalczewski my tu gadu gadu a prawdziwe zapytki już zniknęły IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 20:26 Panie Ogrodowski proponuję zmienić rowerową trasę i pojechać Tymienieckiego do Kilińskiego. Tam zacny i majętny inwestor z dalekiej Australii miał wielkie plany ale mu KASY ZABRAKło, no i zabytki zmikają, tak po prostu walą się :-)))) Czy takie działanie to nie to samo co koparka z nocy ???? Nik się nie waży tknąć tematu, dlaczego ???? Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: my tu gadu gadu a prawdziwe zapytki już znikn 23.07.11, 11:47 Gdyby nie ten inwestor z Australii to rowniez gigantyczna przedzalnia Scheiblera bylaby wlasnie rozkradana przez zlomiarzy. Niemniej masz racje - Nowa Tkalnia to ruina, pobliska fabryka Grohmana w SSE to tez obraz nedzy i rozpaczy. Ksiezy Mlyn moglby byc wspanialym miejscem - szkoda, ze w latach 90 nie zainteresowaly sie nim lodzkie uczelnie - UŁ zamiast pakowac kase w nowe budynki moglby sie calosci przeniesc na KM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: my tu gadu gadu a prawdziwe zapytki już znikn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 20:01 > UŁ zamiast pakowac kase w nowe budynki moglby sie > calosci przeniesc na KM. Pod warunkiem ,że miałby baaaaardzo, bogatego sponsora Odpowiedz Link Zgłoś
marek.p.j Re: my tu gadu gadu a prawdziwe zapytki już znikn 23.07.11, 13:29 Panie "Opalczewski", informuję, że pan Ogrodowski wielokrotnie gościł na terenie dawnego Unionteksu, gdzie między innymi zastał szabrowników. O ile dobrze pamiętam wzywał do nich policję. Ale trudno żeby sam wziął w ręce cegły i zaprawę i dawną tkalnię odbudowywał. Odpowiedz Link Zgłoś