Dodaj do ulubionych

Komornicze metody

IP: 128.95.181.* 25.05.04, 20:09
to sa najwieksze prymitywy nie znajace prawa, a dzialajace w jego imieniu.
metody jak za starych dobrych lat. w nocy, zeby nikt nie zobaczyl. krew sie w
zylach burzy jak sie czyta o takim...stwie
Obserwuj wątek
    • Gość: lechu Re: Komornicze metody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 23:26
      Panie Ritmann, Czy ja mam udowadniać, że nie jestem garbaty? Pomyśl pan chwilę,
      niechże ci komornicy ruszą dupy i najpierw się dowiedzą co jest czyją
      własnością a później robią egzekucję. Nie wyobrażam sobie, że w nocy zakrada
      się do mnie jakiś dupek i coś blokuje a ja mam udodadniać, że on nie ma racji.
      Tracę czas, zdrowie i oczywiście nikt na koniec nie powie nawet przepraszam
      • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Komornicze metody IP: 213.25.91.* 26.05.04, 10:04
        > Panie Ritmann, Czy ja mam udowadniać, że nie jestem garbaty? Pomyśl pan
        chwilę,
        >
        > niechże ci komornicy ruszą dupy i najpierw się dowiedzą co jest czyją
        > własnością a później robią egzekucję.

Nie mają takiego obowiązku. Wystarczy domniemanie komornika (dura lex, sed
        lex...)

Nie wyobrażam sobie, że w nocy zakrada
        > się do mnie jakiś dupek i coś blokuje a ja mam udodadniać, że on nie ma
        racji.
        > Tracę czas, zdrowie i oczywiście nikt na koniec nie powie nawet przepraszam

To bardzo częste przypadki. Domaganie się przeprosin też jest oczywiście
        możliwe, ale już na drodze cywilnej (=parę lat przepychanek sądowych + koszty).
        Dotychczas nie znam przypadku, żeby kiedykolwiek jakiś komornik przeprosił za
        swoją niekompetencję (w mojej konkretnej sprawie udało mi się po pięciu latach
        wyrwać komorniczce z gardła moje pieniądze wraz z odsetkami, ale przeprosin
        dotyczczas nie było.

Wojciech Czaplicki
        kumie@poczta.onet.pl
    • kuubaa Brawo komornik! 26.05.04, 08:37
      No wreszcie jakiś komornik z inicjatywą, działa tak jak oczekują wierzyciele.
      Większość komorników tylko czeka żeby samemu wskazać majątek (a najlepiej podać
      konto dłużnika), jeszcze zawieźć na miejsce a oni tylko skasują
      kilkudziesięcioprocentową prowizję. Brawo! Szkoda że tak niewielu komorników
      działa skutecznie, dzięki temu mnóstwo cwaniaków nie płaci długów. Płacą za
      nich uczciwi! I dlatego nasza gospodarka kuleje a padają przede wszystkim małe
      polskie firmy, które nie mają własnych służb windykacyjnych.
      Komornik ma działać a nie sądzić. Jak ma tytuł wykonawczy to ma go WYKONYWAĆ.
      Dłużnik może metodami prawnymi odwoływać się. Wygląda na to że cwaniaczek
      przepisał samochód na córkę (typowe działanie, te cwaniaczki z reguły na siebie
      nic nie mają) a pewnie dalej sam nim jeździ i stąd komornik przyjął że jest
      jego własnością.
      • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Brawo komornik! IP: 213.25.91.* 26.05.04, 09:27
        > Komornik ma działać a nie sądzić. Jak ma tytuł wykonawczy to ma go WYKONYWAĆ.

Niestety to nie do końca jest tak. W kraju w którym komornikiem może być (być a
        nie zostać!) babcia klozetowa, dochodzi do absurdów. Komornik wybiera sobie
        dłużników z książki telefonicznej (Dorota G.-S., rewir III Warszawa), biega po
        mieście z pistoletem i rabuje co popadnie (Maciej B., Krosno) albo przez 5 lat
        nie wykonuje postanowień własnego sądu (Elżbieta G. rewir VIII Warszawa). Rady
        Izb Komorniczych nie prowadzą nawet ewidencji kancelarii , skargi na komorników
        traktują jako pisma informacyjne a sprawy komorniczych przekrętów
        wyjaśniają ...w rozmowach telefonicznych! (autentyczne - w razie czego służę
        pismem Prezes KRK Pani Iwony K.-S. w tej sprawie)

> Dłużnik może metodami prawnymi odwoływać się.

Skarga kosztuje. Co zrobić jak komornik zajął cały majątek? A co robić jak
        komornik zajmuje nasz majątek za osobę zmarłą? (jak to miało miejsce w
        Poznaniu, gdzie dłużnik zmarł a komornik wiedząc o tym znalazł sobie zupełnie
        obcą ofiarę o tym samym imieniu i nazwisku i włamał się do jego domu?)

> Wygląda na to że cwaniaczek
        > przepisał samochód na córkę (typowe działanie, te cwaniaczki z reguły na
        siebie
        >
        > nic nie mają)

To niewykluczone, polskie prawo niestety umożliwia takie przekręty, co nie
        zmienia faktu, że komornik zapewne złamał procedury (jakoś nie wierzę żeby
        zawiadomił Prezesa Sądu o tej nocnej wizycie).
        Jednak nawet w takim wypadku komornik pozostanie bezkarny, tak jak pewna
        komorniczka z Warszawy, która po tym jak rzekomy dłużnik pozwał ją do sądu
        (złośliwie próbowała wymusić zwrot długu od przypadkowej, całkowicie obcej
        osoby) zarządała, aby poszkodowanego przebadał psychiatra! (służę kopiami
        pismam komorniczki).

Wojciech Czaplicki
        kumie@poczta.onet.pl
    • Gość: Wojciech Czaplicki Przestępstwa komorników IP: 213.25.91.* 26.05.04, 09:06
      Piszę książkę na temat przestępstw komorników sądowych. Interesują mnie tylko
      przypadki ewidentnego łamania prawa przez komorników, zwłaszcza takie gdzie nie
      było żadnego zadłużenia. Chodzi oczywiście o przypadki, które można
      udokumentować. Bardzo proszę o kontakt osoby znające takie przypadki. Chodzi
      tylko o komorników sądowych a nie skarbowych.

Wojciech Czaplicki
      Warszawa
      5818919
    • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Komornicze metody IP: 213.25.91.* 26.05.04, 09:36
      > to sa najwieksze prymitywy nie znajace prawa, a dzialajace w jego imieniu.
      > metody jak za starych dobrych lat. w nocy, zeby nikt nie zobaczyl. krew sie w
      > zylach burzy jak sie czyta o takim...stwie

Ten przypadek jest jednym z łagodniejszych. Krew to się Panu zacznie burzyć
      dopiero po przeczytaniu mojej książki pt. Rewiry Przeklęte (o przestępstwach
      komorników).

Łączę wyrazy szacunku

Wojciech Czaplicki

• Gość: aplikant komornicz Re: Komornicze metody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 11:12
        Hmm.. wbrew Pana twierdzzeniu komornikiem sądowym nie może byc Babcia Klozetowa
        tylko prawnik lub administratywista po odbytej aplikacji komoirniczej i zdanym
        w Ministrastwie Sprawiedliwości egzeminie.Prawo egzekucyjne jest skierowne na
        dokonywanie czynności faktycznych i komornik nie jest organem uoprawnionym do
        badania własności ruchomości /art. 844 KPC/ ani zasadności wniosku
        egzekucyyjnego oraz tytułu wykonawczego / aer. 804 kpc/. Jezeli opisujemy
        egzekucje z ruchomosci to przeslanka zajecia jest to by
        - ruchomość znajdowała się w faktycznym władaniu dłuznika
        - nie nalzezla do ruchomosci wylączonych spod zajecia przez przepisy prawa
        - przedstawiala sama ws obie wartośc licytacyjną

Jezl;i dłużnik twierdzi ze ruchomośc nie jest jego własnością komornik musi
        uwidocznic to jedynie w protokole zajecia i powiadomic o dokonaym zajeciu
        wskazanego wlascicela. Wlascicel moze pwystapixc do wierzyciela o umorzenie
        egzekucji z tej ruchomosci lub zlozyc w sadzie pozew o wyjecie ruchomosci spod
        zajecia / art. 841 kpc/. Koszty przegranego procesu bedea obciązac wierzyciela
        egzekwujacego. Komornik nie bada wlasnosci ruchomosci bo jest to zagadnienie
        materialnoprawne. / Nawiasem, gdyby komornik mial badac własnosc ruchomosci i
        kierowac sie oświadczeniami dłużnika co do tego czyją one są własnością to nic
        by nie zajął...../

Z Pana wypowiedzi maiarkuje ze komornik = bandyta co to nachodzi niewinnych
        biednych ludzi, a tymc zasem Ci "biedni niewinni ludzie" to osoby ktore
        poprostu złamały obowiązkujące w Polsce prawo, gdyż "wierzyciel jest uprawniony
        do zadania spełnienia świadczenia a dłużnik powinien świadczenie spełnić" i nie
        jest to regulacja umowna tylko ustawowa ( definicja zobowiązania z Kodeksu
        Cywilnego. )

Dluznikom i kazde3mu czyje prawa naruszono przyslugje srodek w postaci skargi
        na czymnność lub brak czynności - skarga procesowa - oraz skargi na
        bezczunnośc komornika. Pierwsza skladana jest w Sądzie Rejonowym, kolejna - u
        Prezesa SR. Peosze nie opowiadac "glupot" ze jest to środek nieskuteczny....
        jezeli czynnośc jest wadliwa Sad ja uchyi, a jezli sa po te,mu przeslanki -
        zawiesi do czasu rozpatrzenia skargi postepowanie egzekucyjne / 821 KPC/.

Na wszystko co mowia dluznicy trzeba patrzec przez pryzmat tego ze mimo wsztsko
        nie sa to ludzie uczciwi, gdyz
        - nie wywiazuja sie z wlasnych zobowiazan wobec innuch oraz
        - kpia z panstawa prawa i Sadow skoro nie wykonuja dobrowolnie wyroku.

A tak swoja droga:
        jaka to szkode mial niby poniesc na skutek dzialania komornika dluznik skoro to
        nie jego samod zajeto???
        Poza tym dluznik raczej winien wystapic do sadu z powodztwem
        przeciwehgzekucyjny,m przeciw wierzycielowi / wierzyciel zdaje sie ze udzieli
        mu zwloki w spelnieniu świadczenia/ a nie biegac do gazety.
        • default_user Re: Komornicze metody 27.05.04, 11:17
          Gość portalu: aplikant komornicz napisał(a):

>
          > A tak swoja droga:
          > jaka to szkode mial niby poniesc na skutek dzialania komornika dluznik skoro
          to nie jego samod zajeto???

A na jaką wysokość odszkodowania, po jakim czasie i przez kogo wypłaconą może
          liczyć faktyczny właściciel majątku, zajętego w poczet cudzych długów?
          Pozdrawiam
          M..M
          • Gość: aplikant komornicz Re: Komornicze metody IP: *.visp.energis.pl 29.05.04, 14:19
            jako prawnik odpowiem tak:

jezeli komornik powiadomił ta osobę trzecia o zajęciu jej ruchomości, do czego
            był zobowiązany na podstawie art. 847 KPC a osoba ta nie wytoczyła powództwa o
            wyjęcie ruchomości spod zajęcia, to na zadne odszkodowanie nie moze liczyc bo:
            - komornik postapil prawidlowo zajmujac ruchomosc znajdujaca sie we wladaniu
            dluznika,
            - powiadomil osobe trzecia o zajeiu
            Jezeli ta osoba trzecia nie interweniowala poprzez powodztwo przeciwegzekucyjne
            (art 841 KPC) to sama sobie jest winna i w 100% przyczynila sie do powsztania
            szkody w swoim majatku ( instutcja przyczynienia sie dokladnie opisna w
            Kodeksie cywilnym)

natomiast jezeli komornik nie powiadomil odsoby tzrcie j mimo iz wiedzial ze
            ruchomosc jej jej wlasnoscia, to osoba taka moze zadac od komornika pelnego
            odszkodowania.

natomiast jezeli komornik nie powoadolol osby trzeciej o tym ze zajmuje jej
            ruchomoasc bo nie wiedzial o tym np. dluzniek nie powiadomil go o tym przy
            zajeciu, to osoba trzecia moze zadac odszkodowania od dluznika.
        • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Komornicze metody IP: 213.25.91.* 28.05.04, 10:06
          > Hmm.. wbrew Pana twierdzzeniu komornikiem sądowym nie może byc Babcia
          Klozetowa tylko prawnik lub administratywista po odbytej aplikacji komoirniczej
          i zdanym w Ministrastwie Sprawiedliwości egzeminie.

Całkowicie się Pan myli. Wbrew Pana twierdzeniu komornikiem sądowym może być
          Babcia Klozetowa. Art. 10 ukosie dotyczy nowych komorników. Komornikiem w
          Kamienniej Górze (chodzi o tego pana co ukradł Hydrobudowie Wrocław prawie pół
          miliona zł.) był elektromonter czy elektromechanik. Wykształcenie komorników
          jest utajnione - jeśli interesują Pana szczegóły proszę przeczytać artykuł z
          Rzepy z lipca 2002 na temat ustawy o dostępie do informacji publicznej (ten
          Wojciech Cz. z artykułu to ja).

> Z Pana wypowiedzi maiarkuje ze komornik = bandyta co to nachodzi niewinnych
          > biednych ludzi, a tymc zasem Ci "biedni niewinni ludzie" to osoby ktore
          > poprostu złamały obowiązkujące w Polsce prawo,

Znowu się Pan myli. Nie złamałem obowiązującego prawa. Czapliccy nie miewają
          długów a kredytów nie biorą. To właśnie pani komornik (Elżbieta G. Rewir VIII)
          nie chciała oddnać moich pieniędzy mimo postaniowienia jej własnego sądu. To
          był zaległy czynsz, którego pani komornik nie chciała zapłacić, bo komornicy
          nie lubią regulować swoich zobowiązań. Zeby wydrzeć tej pani moje pieniądze
          zaangażować się musiało 5 (słownie: pięć) sądów, 3 prokuratury, Ministerstwo
          Sprawiedliwości, HFPCz, Transparency International i kilka jeszcze innych
          instytucji. Trwało to około 5 lat, mimo, że sprawa od początku była niezwykle
          prościutka.

> wierzyciel jest uprawniony do zadania spełnienia świadczenia a dłużnik
          powinien świadczenie spełnić"

Całkowicie się z Panem zgadzam, ale to nie komornik powinien decydować, kto
          jest dłużnikiem. Zwłaszcza nie powinien losowo wybierać sobie dłużników z
          książki telefonicznej i żądać przebadania poszkodowanych przez psychiatrę. Taki
          styl pracy ma Dorota G.-S. (Rewir III, Warszawa). Podesłać może Panu pisma
          procesowe stworzone przez tą panią? Proszę wybaczyć, ale jeśli ktoś wypisuje
          takie potworne brednie jak ta pani komornik, to na pewno nie jest prawnikiem
          lub administratywistą.

> Dluznikom i kazde3mu czyje prawa naruszono przyslugje srodek w postaci skargi
          > na czymnność lub brak czynności - skarga procesowa - oraz skargi na
          > bezczunnośc komornika. Pierwsza skladana jest w Sądzie Rejonowym, kolejna - u
          > Prezesa SR. Peosze nie opowiadac "glupot" ze jest to środek nieskuteczny....

Przykro mi, ale to Pan pisze głupoty. Skargę na czynności mojej komornik
          rozpatrywano przez 6 miesięcy. Sprawa, jak zauważyłem wcześniej, była łatwa i
          zakończyła się po mojej myśli. Ale w tym czasie, musiałem mieszkać wraz z
          rodziną w skandalicznych warunkach (nie mogę napisać w jakich, bo i tak mi Pan
          nie uwierzy, jeśli jest Pan dociekliwy proszę się zapytać o to Pani Prezes KRK,
          ona zna sprawę).

> jaka to szkode mial niby poniesc na skutek dzialania komornika dluznik skoro
          to nie jego samod zajeto???

Wspomniana wyżej Dorota G.-S. zajęła rzekomemu dłużnikowi 3 pojazdy. Jeden z
          tych pojazdów w ogóle nie istniał już od ok. 20 lat (czyżby tzw. zajęcie
          wirtualne?). Szkodę człowiek poniósł taką, że pani komornik przekazała jego
          dane różnym instytucjom i w pewnym momencie przyjechała sobie policja żeby go
          aresztować, ponadto ciągle dzwonią jakieś oprychy i żądają zwrotu pieniędzy. A
          wszystko przez to, że komorniczce nie chciało się sprawdzić miasta, adresu,
          numeru piętra, pesela, imienia ojca i własnego wykształcenia.

> / wierzyciel zdaje sie ze udzieli mu zwloki w spelnieniu świadczenia/ a nie
          biegac do gazety.

Szanowny Panie,
          Znowu się Pan myli. Z moich bogatych doświadczeń wynika, że tylko nagłośnienie
          sprawy daje jakiekolwiek rezultat w przypadku łamania prawa przez komorników.
          Niejacy Maciej i Stanisław B. z Krosna działali by sobie do dzisiaj, gdyby nie
          te kilkaset osób które demonstrowały pod ich kancelarią i program TVN, który to
          pokazał. Ile wcześniej było skarg? Co one dały? Nic. Komornik, jeśli nie czuje
          nad sobą bata prasy i TV to nawet nie będzie odpowiadał na pisma i nie będzie
          odbierał skarg (tak zdarzyło się w moim wypadku z Panią Prezes Rady Izby
          Warszawskiej i KRK Iwoną K.-S.) Czy nie uważa Pan, że wysyłanie pism za
          pośrednictwem Ministra Sprawiedliwości jest nieco idiotyczne? Ale jak mam
          inaczej przekazać coś Radzie, jeśli na zwykłe pisma Pani Prezes nie odpowiada,
          a na polecone dostaję zwrotkę ...avizo, drzwi zamknięte...
          Nie wierzy Pan? To może podesłać zeskanowaną zwrotkę?

Łączę wyrazy szacunku

Wojciech Czaplicki
          kumie@poczta.onet.pl
          5818919
    • Gość: komornik Re: Komornicze metody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:57
      trzymaj język na wodzy kolego bo nie wiesz co mówisz
      • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Komornicze metody IP: 213.25.91.* 01.06.04, 09:00
        > trzymaj język na wodzy kolego bo nie wiesz co mówisz

Po pierwsze nie jestem kolegą komorników. Po drugie nie mówię a piszę.
        Po trzecie czego konkretnie nie wiem? Wszystko o czym piszę mogę precyzyjnie
        udokumentować. Dokumentacji nie trzymam w domu, podobnie się ma rzecz z makietą
        książki o komornikach. A jeśli chodzi o pismo Pani Prezes KRK, to mam podstawy
        przypuszczać, że po jego opublikowaniu Pani Prezes więcej nie będzie wypisywać
        takich niestworzonych historii, jak to miało miejsce w moim wypadku.

Łączę wyrazy szacunku

Wojciech Czaplicki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka