Dodaj do ulubionych

Ktore autobusy lubicie najbardziej?

29.05.04, 13:10
Ja mam spory sentyment do poczciwych, zotlych Mercedesow 0-307... Swego czasu
duzo jezdzilem liniami 82, a to glownie nia jezdzily. Jeszcze bardziej
podobaly mi sie przegubowce, pamietam nawet nr boczny jednego z nich: 1049.
Miejsc siedzacych duzo, a ze przejscie waskie? No coz, w Jelczach
niskopodlogowych jest rownie wasko...

Szkoda, ze je skasowano. Jak patrze na niektore Ikarusy z Limanowskiego to
utwierdzam sie w przekonaniu ze zrobiono blad. Jelcze z ZKA/2 tez sa duzo
gorsze od Mercedesow 0-307. Czy naprawde nie mozna bylo ich zostawic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: *.tpnets.com 29.05.04, 13:28
      Ostatnie pytanie musisz zadać skinom, którzy w Gadce Starej zlikwidowali
      autobus tego typu. Ale co razja, to racja. Mercedesy są nie oszukujmy się -
      bardzo dobre.
      • Gość: plastik Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: 212.191.201.* 30.05.04, 13:22
        No dobrze, zlikwidowali jeden. A dlaczego zlomowano reszte tych sympatycznych
        autobusikow? Przeciez byly by idealne do obslugi 90, 91, 68, 67 czy nawet 56
        (duzo miejsc siedzacych, 80 % pasazerow jedzie do samej krancowki na Arturowku).

Ja bardzo ich zaluje, naprawde jezdzilo sie super wygodnie...
    • Gość: J.S. Gwoli scislosci... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 29.05.04, 14:47
      ...O-307 a nie 0-307.
      • maciek-fm Pamieta ktos przegubowe, stare MANY? 29.05.04, 15:09
        Gość portalu: J.S. napisał(a):

> ...O-307 a nie 0-307.

Masz racje!

Wracajac jeszcze do starych autobusow, byly jakies 10 lat temu w Lodzi 2 albo 3
        przegubowe MAN-y. To byly pierwsze autobusy tego typu w naszym miescie. Chyba
        mialy numer 1147 i 1148. Pamieta je ktos? Dlugo jezdzily? Na jakich liniach?
        Jak sie spisywaly?
        • Gość: luki Re: Pamieta ktos przegubowe, stare MANY? IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 13:54
          Było ich aż 11 sztuk. Numery 1139-1149. Jeździły tylko 4 lata - do 1995 r.
    • Gość: ST Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: *.lodz.mm.pl 29.05.04, 15:03
      Bardzo lubie nowe volvo 7000 (zwlaszcza seria zaczynajaca sie na 33xx)
      Sporym sentymentem darze takze solariski ktore w pierwszych paru tyg(m-cach?)
      uzytkowania jezdzily na liniach obslugiwanych przez zajezdnie limanowskiego
      zanim przepisano je na stan do NS.
      • maciek-fm Solarisy w ZKA-3? 29.05.04, 15:08
        Naprawde Solarisy jezdzily w ZKA-3? Musialem to przegapic.
        • Gość: ST Re: Solarisy w ZKA-3? IP: *.lodz.mm.pl 29.05.04, 16:00
          Jezeli w pierwszym okresie eksploatacji solarisow tj tydzien-dwa-moze miesiac
          linia 73 i 84 z 11-ego Listopada byla obslugiwana przez inna niz limanowskego
          zajezdnie wtedy faktycznie moge sie mylic... Ale wiem ze solarki bardzo krotko
          byly na tych dwoch liniach. Podobnie zreszta Man na 73. Pamietam bo w obu
          przypadkach jezdzilem.
          • Gość: J.S. Re: Solarisy w ZKA-3? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.05.04, 20:40
            > Jezeli w pierwszym okresie eksploatacji solarisow tj tydzien-dwa-moze miesiac
            > linia 73

Jaki "tydzien-dwa-moze miesiac"... Zarowno 73 jak i 79 dosc dlugo obslugiwane
            byly przez ZKA-3 na spolke z ZKA-2; MANy, Solarisy a nawet M11 byly swojego
            czasu na tych liniach powszechnym zjawiskiem.
      • Gość: luki Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 13:50
        Solarisy nie były nigdy na stanie Limanowskiego!
    • Gość: plastik a ja tam lubie... jelcze IP: 212.191.201.* 30.05.04, 13:30
      Ja powiem moze cos kontrowersyjnego, ale lubie Jelcze z ZKA-2.
      Tyle, ze nie te najstarsze. Chodzi mi o 2252, 2253 itd. Rozklad siedzen podobny
      jak w Berlietach, wiecej miejsca do przycupniecia. A najfajniej jest z tylu...

I powiem szczerze: Jesli ZKA-2 wypusci takiego jelcza na 85 czy 75 to ja plakal
      nie bede.
      • Gość: cypliak778 Re: a ja tam lubie... jelcze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 15:13
        Jelcze? No nie....
        Zadnych Jelczy! Od najstarszych do najnowszych, wszystkich bym sie pozbyl i
        kupil na to miejsce cos normalnego. O niebo lepsze sa Neoplany czy nawet Scanie
        (w Trojmiescie i Krakowie jest ich bardzo duzo).

A juz tak na marginesie - jaka jest roznica w cenie miedzy takimi Jelczami a
        Neoplanami? Wie ktos jak sie ksztaltuja ceny autobusow?
    • Gość: karvia Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.05.04, 20:28
      Latem nie ma lepszych autobusow od Ikarusow :-)

Lubie Citaro. Maja tylko jedna wade - siedzenia z tylu. Poza tym sa bez
      zarzutu. Milo jezdzi mi sie tez pierwszymi modelami Volvo (bez skrzynki z tylu.)

W Czestochowie jest duzo niskopodlogowych Ikarusow. Bardzo pozytyne autobusy :-)
      A moze sprzedamy kilka Ikarusow prywatnym przewoznikom a kupimy na to miejsce
      kilka nowych Wegrow? Tam w Budapeszcie dadza nam dobre warunk splaty, w koncu
      troche od nich kupilismy :-)

• zamek Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? 31.05.04, 15:38
        Mały problem - firma Ikarus chyba już nie istnieje...
        • sluzbowo Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? 31.05.04, 15:41
          Nie tylko istnieje, ale po restrukturyzacji ma się ponoć całkiem nieźle...

www.ikarus.hu/

pzdr

sluzbowo
          • Gość: rydecki - wroc!!!! Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 15:54
            Nie wymawiaj przy mnie slowa "restrukturyzacja"

Dobrze?
            • sluzbowo Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? 31.05.04, 16:10
              Ależ!

Ja kocham Restrukturyzację. Dzięki Niej przestałem pracować tam gdzie
              pracowałem, a zacząłem pracować tu gdzie pracuję i bardzo mi dobrze!

No i dobrze.

pzdr

sluzbowo
        • sluzbowo Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? 31.05.04, 15:43
          A jeśli chodzi o autobusy marki Ikarus, to produkuje je firma IKARUSBUS:

www.ikarusbus.hu/

bedąca częścią korporacji IRISBUS:

www.irisbus.com/cgi-bin/irisbus.dll/Irisbus/index.jsp

pzdr

sluzbowo
          • zamek Nie wiem, jak jest po węgiersku "sorry", 31.05.04, 15:53
            to powiem "pardon"... :)
            • sluzbowo To może być... 31.05.04, 16:16
              ... nagyon sajnálom

albo

bocsánatot kérek

:-)

pzdr

sluzbowo
      • Gość: dziki Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 03:41
        Co do tego, że można lubić Citaro to się będe kłócić...głośny, z hamską skrzynią
        biegów i z super otwieraniem drzwi...powodzenia
    • bandziak Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? 31.05.04, 09:05
      ja najbardziej lubie volvo 7000, które zaczynaja sie od 32.., nawet przegubowce
      sa mile do podrozowania , szkoda ze jest ich tak malo
    • berger.m Re: Ktore autobusy lubicie najbardziej? 08.06.04, 10:14
      Ja najbardziej lubię najnowsze volvo 7000 (z automatami i fajnymi
      wyświetlaczami), solarisy urbino 12 (szkoda, że nie ma w Łodzi przegubowych),
      mercedesy citaro, many, starsze volvo 7000(A), inne, starsze volvo...
      Pozdrawiam :)
      PS A na 61 wciąż jeździ wycieczkowy pojedynczy ikarus ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka