Dodaj do ulubionych

Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa"

31.05.04, 15:26
Pewnie kazdy taka ma... No to moze cos na ten temat skrobniecie?

Mnie od zawsze podobaly sie najbardziej 2 linie - 58 i 66. Obie zreszta juz
zostaly pozmieniane. Jeszcze niedawno 66 jezdzila od ul. Bema, poznej caly
czas przez las Łagiewnicki, Okólną do krancowki Modrzew. Najladniejsza trasa.
Potem ja wydluzyli do Ronda Powstancow. Dobrze, bo mozna szybko dojechac z
Julianowa do Lagiewnik. Z drugiej strony troche ta trasa stracila ze swojego
uroku....

58 teraz jezdze malo, ale pamietam jeszcze czasy kiedy obslugiwalo ja MPK.
Jezdzily najpierw krotkie Ikarusy i Jelcze z ZKA-1, potem przejelo ja ZKA-2
(wtenczas jeszcze z Helenowka), pozniej chyba ZKA-3 a na koncu to juz KORO.
Szkoda... Zamieszali z ta trasa. Byla bardzo ladna, mala krancowka przy
Szpitalu, a teraz jedzie ze Skalnej (gdzie nie ma krancowki, tylko zwykly
przystanek). Marze zeby kiedys MPK znow przejelo ta linie. A wydzial drog
polozyl na Telefoniczej (odcinek od Pienin) i Wichrowej (wokolo szkoly) ladna
kostke brukowa i przedluzyl tam trase 58...

...ale chyba nigdy sie to nie stanie :)
Obserwuj wątek
    • zamek 58 31.05.04, 15:32
      A przed Twoim "najpierw" to na 58 jeździły Jelcze MEX, znaczy się ogórki ;)
      Moje ulubione linie to staaaare 55 (z czasów, gdy jeździło z Chocianowickiej na
      Chojny), a potem jakiś czas 74, bo wracałem nim od mojej ówczesnej sympatii do
      domu. Potem zrobiłem prawo jazdy i skończyły się ulubione autobusy.
      • sluzbowo Re: 58 31.05.04, 15:37
        Z powodów, dla których linię 74 ukochał Zamek, ja podam linię J, którą
        namiętnie podróżowałem w okolice Żabieńca. No i do szkoły też nią jeździłem.
        Pod oknami był jej przystanek...

Ech, łezka w oku ;-)

pzdr

sluzbowo
      • maciek-fm Re: 58 - wazne!!! 31.05.04, 21:06
        zygmunt1959 napisał:

> 58 teraz jezdze malo, ale pamietam jeszcze czasy kiedy obslugiwalo ja MPK.
        > Jezdzily najpierw krotkie Ikarusy i Jelcze z ZKA-1, potem przejelo ja ZKA-2
        > (wtenczas jeszcze z Helenowka), pozniej chyba ZKA-3 a na koncu to juz KORO.

Ma ktos wiecej informacji na ten temat? Jak to bylo z linia 58 zanim nastalo
        KORO? Jaka czestotliwosc? Ktora zajezdnia obslugiwala? Czy roznila sie trasa?

A moze ma ktos jakies zdjecia? Byloby naprawde extra, chetnie bym obejrzal...
        • Gość: karvia Re: 58 - wazne!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 21:15
          Ja tez :-)))

I to nie tylko 58...
    • Gość: Koziny 56 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:34
      Dlaczego: dowozi mnie do mojego kochanego Arturówka
      Szkoda tylko, że ma tak kiepską częstotliwość.
      • Gość: karvia Re: 56 - dygresja IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 15:43
        Co za becwal wymyslil, ze moze jezdzic tylko co godzine?
        A dlaczego nie 51? Przeciez to kompletna bzdura :-(((((

Ja bym poroponowala odebrac jedna brygade z 51 i dac 56. A latem obowiazkowo na
        56 przegubowce.
        • Gość: Koziny Re: 56 - dygresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 22:12
          Jestem absolutnie ZA! Ciekawym zjawiskiem w gorące weekendy można zaobserwować
          na Pl. Dąbrowskiego. Mianowicie odjeżdza jedno nabite 56 a za nim rusza
          puściutkie drugie. Wystarczy zapytać kierowce pierwszego czy przypadkiem nie
          bedzie jechal za nim dublujący bus. A z drugiej strony nigdy nie zrozumiem jak
          MPK opłaca się puszczanie dwóch krótkich (przeważanie Merce) zamiast jednego
          porządnego przeguba. Czyżby za dużo pieniędzy???
          • Gość: mytnik Re: 56 - dygresja IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 23:43
            Przegubowce na 56 to bardzo dobra sugestia... Od czerwca do konca sierpnia
            powinny jezdzic przeguby...

A dwie brygady to minimum, i nie powinny jezdzic gesiego... Czestotliwosc co 30
            minut to i tak malo jak na taka turystyczna linie, ale i tak lepiej niz dzisiaj

• geograf Re: 56 - dygresja 31.05.04, 23:51
            przegubowy autobus nie wyrobi na Smutnej...
            co innego,że w lecie obowiązej "dublowania" przez ten drugi pojazd również ul. Smutnej i Doły-jest nonsensen.
            A co do tłoku-cóż..ludzie sa głupi i pchają się do pierwszego. Ich sprawa.
            • Gość: mytnik Re: 56 - dygresja IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 23:54
              Niech 67 jezdzi przez Smutna!
            • Gość: Koziny Re: 56 - dygresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 00:04
              A może warto dodać krótką informację na rozkładzie, że kurs obsługiwany jest
              przez dwa wozy???
      • Gość: STUDI Re: 56 IP: *.prokom.pl 01.06.04, 14:31
        Przez wiele lat traktowalem go jako tania taksowke od momentu kiedy trase wydluzono ulicami Krysztalowa i Lupkowa. Przystanek byl 15 metrow od mojej furtki.
    • kmst120 54, 54A 31.05.04, 15:36
      Powód: Ma gorszą częstotliwość niż PKS do Brzezin a wiele wariantów
    • Gość: prof. dr hab. 65 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 15:51
      Laczy baluty z Retkinia, przejezdza zarowno przez scisle centrum jak przez
      kompletne zadupie w rejonie zajezdni.
    • Gość: ST Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.lodz.mm.pl 31.05.04, 16:32
      Ja osobiscie najbardziej lubie linie 83 zwlaszcza na odcinku Konstantynowska-
      Vera, poza tym 66 i 50
      • Gość: Zgierzanin Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 31.05.04, 16:53
        Z łodzkich to chyba z sentymentu "łagiewnickie" 51 i 66-reszty z dawnych lat aż
        tak bardzo nie pamiętam(no może jeszcze 252),bo bardziej fascynowały mnie
        tramwaje.Za to straszny sentyment mam do linii zgierskich z czasów jak
        obsługiwało je MPK-swoją drogą może ma ktoś namiary na jakieś zdjęcia autobusów
        ze Zgierza z czasów obsługi przez MPK?Byłbym bardzo wdzięczny za namiary.
        A jeśli chodzi o linie dzisiejsze to chyba głosowałbym na 60
        (walory "klimatyczne":-)
        Pozdro
        • Gość: ST Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.lodz.mm.pl 31.05.04, 18:47
          Szkoda ze nie robimy kolejnego :D (ach te sondaze) plebiscytu tym razem na
          najmniej ciekawa linie... Obstawialbym 80 99 84 52
          • Gość: zbychooo Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 31.05.04, 20:50
            ja pamietam ze swojego dziecinśtwa, ze objeździłem z tatą wszytskie krancówki w
            Łodzi, jak tylko tata miał czas to zaraz wciadaliśmy i jechaliśmy napetłe linii
            którą wybrałem... ;-) teraz to nie mam czasu na takie wycieczki bo w szkole
            mnie gonią a koniec roku tuż tuż...
            ale wracajac do tematu...
            pamietam ze sentyment miałem do lini 79, która swego czasu jeździła z
            11listopada na pl.wolnosci i teraz jak wiemy tak trasa jest zupełnie inna...
            • Gość: ST Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.lodz.mm.pl 31.05.04, 22:05
              ale jest cos w zamian 59. To tez dawne 79 tylko 2 dziesiatki mniejsze...
    • Gość: dankwiat Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.astral.lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 31.05.04, 22:17
      Według mnie to klimatyczna jest 90 zwłaszcza po skręcie z Rokicińskiej. Pętla w
      Feliksinie przy stacji Łódź Olechów. Niedawno był tam przystanek kolejowy teraz
      tylko spalone szczątki przystanku. Zresztą cała stacja Łódź Olechów też jest
      klimatyczna.

Ciekawą trasę ma też 91 zarówno w Wiączyniu, jak i dalej za Nowosolną w
      kierunku Skoszew, również 88 na terenie PKWŁ. Szkoda tylko, że telinie tak
      rzadko się tam pojawiają i do tego tylko w dni robocze.
      • Gość: cypliak778 Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 22:22
        90... Co prawda to prawda...

Najpiekniejsza krancowka, kapitalna. A odcinek pd Rokicinskiej do "Dworca"?
        Gdybym byl kierowca to bal bym sie tamtedy jezdzic. Tym bardziej ze w tych
        barakach na ul. Przylesie mieszkaja specyficzni mieszkancy.
        • kmst120 Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" 01.06.04, 08:26
          Gość portalu: cypliak778 napisał(a):

> 90... Co prawda to prawda...
          >
          > Najpiekniejsza krancowka, kapitalna. A odcinek pd Rokicinskiej do "Dworca"?
          > Gdybym byl kierowca to bal bym sie tamtedy jezdzic. Tym bardziej ze w tych
          > barakach na ul. Przylesie mieszkaja specyficzni mieszkancy.
          Co fakt to fakt...Nieraz jak sobie robiłem kółko ostatnim kursem to kierowca
          miał coś pod ręką....raz nawet widziałem tasak.
          • Gość: karvia Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 09:34
            kmst120 napisał:

> Gość portalu: cypliak778 napisał(a):
            >
            > > 90... Co prawda to prawda...
            > >
            > > Najpiekniejsza krancowka, kapitalna. A odcinek pd Rokicinskiej do "Dworca"
            > ?
            > > Gdybym byl kierowca to bal bym sie tamtedy jezdzic. Tym bardziej ze w tych
            >
            > > barakach na ul. Przylesie mieszkaja specyficzni mieszkancy.
            > Co fakt to fakt...Nieraz jak sobie robiłem kółko ostatnim kursem to kierowca
            > miał coś pod ręką....raz nawet widziałem tasak

Nieeeeee.... Nie zartuj....
            • Gość: kmst120 Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:05
              Nie żartuj...chcesz to się przejedź i zobacz co kierowcy mają przy paskach albo
              w schowku w drzwiczkach
    • Gość: remo pamietacie linie 254? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 11:48
      Byla dawniej linia 254 na trasie Rokcinska - Stroza. Dzis jezdza PKS i zbijaja
      kase. MPK na glowe upadlo oddajac te linie! Dzisiaj nowe Volvo na tej trasie
      robiloby prawdziwa furore! Znow ktos nie pomyslal, nie pierwszy zreszta raz.

Pozdrawiam
      Remek
      • zielak820 Re: pamietacie linie 254? 01.06.04, 17:11
        Gość portalu: remo napisał(a):

> Byla dawniej linia 254 na trasie Rokcinska - Stroza. Dzis jezdza PKS i
        zbijaja
        > kase. MPK na glowe upadlo oddajac te linie! Dzisiaj nowe Volvo na tej trasie
        > robiloby prawdziwa furore! Znow ktos nie pomyslal, nie pierwszy zreszta raz.
        >
        > Pozdrawiam
        > Remek

Linia 254. Oddana ponieważ niestety, ale nie zbijała kasy. A to dlatego, że
        rzadko kto na nią wykupywał migawkę. Młodzież przeważnie jeździłą na gapę ( i
        starsi rów nież). Kilka stref taryfowych (chyba 3). Nikt tak naprawdę nie
        wiedział ile bilet kosztował na danym odcinku. dwa rodzaje migawek ulgowych:
        dla rencistó i emerytów oraz dla uczniów (różne ceny). Kontrola biletowa -
        prawie żadna, tłok w weekendy. Częste awarie autobusów. I to mieszkańcy nie
        życzyli sobie tej linii obsługiwanej przez MPK.
        Pozdrawiam.
        • Gość: karvia Re: pamietacie linie 254? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 21:04
          254? Nie mialam okazji nigdy jechac. I co? Jezdzily do Strozy przegubowce z
          MPK? Jak czesto? Ile ich bylo na trasie? Wie ktos cos blizej na ten temat? :-))
    • studi001 Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" 01.06.04, 12:06
      No coz drugie wcielenia linii:
      251 -> Dw. Polnocny PKS - Wojska Polskiego - Strykowska - Imielnik Stary - Dobieszkow - Michalowek - Dobra

264 -> Dw. Polnoscny PKS - Wojska Polskiego - Brzezinska - Byszewska - Janow - Plichtow - Byszewy - Boginia - Stare Skoszewy (a moze starszy wariant trasy do Niesulkowa i Strykowa).

i
      260 - Pl. Kilinksiego - Dluga - Lagiewniki - Skotniki

Linia bez numeru - Lodz - Glowno - kursujaca w latach 80'tych.
      • Gość: Zgierzanin 2 słowa o pętlach linii zgierskich IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 03.06.04, 20:17
        Tak-260 to dobrze pamiętam(świetna pętla w Skotnikach),ale bardziej magiczne są
        dla mmnie wspomnienia z 263-Pl.Kilinskiego-Dąbrówka Wielka(kąpielisko Malinka)
        (już w czasach po MPK jedziła w weekendy w sezonie linia Staffa-Malinka nie
        oznaczona jednak żadnym numerem).
        Niesłychanie klimmatyczna była pętla na Malince-w lesie-trochę podobna do
        Arturówka.Co ciekawe mimo że 260 i 263 miały pętle na Pl. Kilińskiego to każda
        z nich miała pętle z innej strony placu.
        Co jeszcze godnego uwagi-autobusy zjedzające ze Zgierza do Helenówka i jako
        rezerwy stały też na placu Kil.-jednak od strony krańcówki tramwajowej.
        A po Zgierzu jeżdziły jelcze i ikarusy 260.
    • Gość: Bart Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.tpnets.com 01.06.04, 14:08
      57, 50, 151:), 55 od Piotrkowskiej na zachód i 62, 63.
    • Gość: Wladek Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 15:25
      "N" - magiczna linia z lat mojego dziecinstwa, ogórki (czasem chyba nawet
      przegubowe), czesto zamkniete przejzdy kolejowe...

eh :)
      • camelot Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" 02.06.04, 19:40
        A ja lubię 68. Taka wiejska linia. Pola, pola i krówki.
    • Gość: MC Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: 62.233.180.* 05.06.04, 17:59
      53 - jeszcze 10 lat temu...
      • zielak820 Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" 08.06.04, 07:34
        jeszcze takiej nie ma :)
        • Gość: STUDI Re: Plebiscyt - "ulubiona linia autobusowa" IP: *.prokom.pl 08.06.04, 10:03
          Jest jako obecna linia 54. Bardziej 53bis pozniej majace oznaczenie 256.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka