Dodaj do ulubionych

45 znowu w Zgierzu!

06.06.04, 20:24
Nie wiem co jest grane ale dziś widziałem w Zgierzu tramwaj linii... 45. I to
w dodatku jakiś z głębokiego archiwum PRL-u. Co to? Jakiś film mają kręcić?

To było po południu na placu przed urzędem miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: dziki Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 20:57
      To był wagon typu 5N1 z 1961 roku
      • michal.ch Re: 45 znowu w Zgierzu! 06.06.04, 21:06
        Gość portalu: dziki napisał(a):

> To był wagon typu 5N1 z 1961 roku

Co ciekawe w wersji późniejszej, nie fabrycznej, tak jak skład z MPK. OTK-1 na
        dachu, skosy w fartuchach w okolicy czół wagonu, guma we wnętrzu. A więc nieco
        inny od tego składu. Za to miał coś, co raczej powinno być właśnie w wagonach
        MPK-owskich w wersji fabrycznej: brak rynienek w pasie nadokiennym oraz starego
        typu klamki (akurat w wagonie z 45 powinny być te nowsze, a te oryginalne
        przydałyby się w składzie z zerówki).
        • Gość: luki Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 21:58
          > Co ciekawe w wersji późniejszej, nie fabrycznej, tak jak skład z MPK. OTK-1
          na
          > dachu, skosy w fartuchach w okolicy czół wagonu, guma we wnętrzu. A więc
          nieco
          > inny od tego składu. Za to miał coś, co raczej powinno być właśnie w wagonach
          > MPK-owskich w wersji fabrycznej: brak rynienek w pasie nadokiennym oraz
          starego

Rynienki były łódzkim patentem, zdecydowanie poprawiającym odpływ wody z dachu.
          Możemy się tym szczycić na wagonach 337 i 644. Nikt w .pl czegoś takiego nie
          ma, to podkreśla "łódzkość" naszego historycznego składu. :)

luki
          • michal.ch Re: 45 znowu w Zgierzu! 07.06.04, 08:53
            Ale chyba przyznasz, że takie klamki, to by się jednak przydały. ;)
          • Gość: STUDI Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 09:24
            Te rynienki nie byly od razu. Wiec ta N;ka natomiast pokazuje jakie waogny opuszczala fabryka.
            Uwazam ze powielanie identycznych w detalach dwoch wagonow tego samego typu nie ma sensu. Dzieki temu w MPK-Lodz mamy N'ki z "lodzkimi dodatkami" i druga N'ke taka jak trafiala do Lodzi z Konstalu i jezdzila w latach piecdziesiatych i szescdziesiatych.

To samo dotyczy nieobecnych w Lodzi na razie odbudowanych do stanu pierwotnego wagonow typu 2N. Tylko w naszym miescie byly inne drzwi w wagonei motorowym po jego prawej stronie. Zamiasta jednego dlugiego skrzydla bylo krotsze i pozostala czesc przy slupku z kierunkowskazem ("trumienka") byla zamontowana na stale. POdzila nie byl po polowie. Nieco wezsza byla czesc nieruchoma.

W MKT stoi wrak wagonu 2N1 (inne okna, sa wyzsze i nie byly tak oterioane jak w poznieszych N'kach). W MPK tez sa wagony 2N1 i 2N2 przebudowane na zmodenrizowane wagony typu 5N. Ale w tym przypadku wymagana jest znacznie czasochlonniejsza i kosztowniejsza praca .....

• michal.ch Re: 45 znowu w Zgierzu! 07.06.04, 09:33
              No własnie ta enka MPK-owska jest zrobiona bardziej na wersję fabryczną (z
              wyjątkiem tych klamek i rynienek), zaś wagon Tomka, to wersja po modernizacji
              pierwszego typu (jesli to można tak nazwać), ale z bardziej oryginalnym dachem
              (bez rynienek) i starymi klamkami. Ot takie dwie hybrydy teraz mamy w Łodzi.
              • Gość: STUDI Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 09:35
                Klamki mozna dorobic. Wiecej zachodu z zamkami.
                A zrezta jak wiece ta N'ka miala kilka dosc powaznych wypadkow w sowim "zyciu".

• Gość: STUDI Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 14:14
                www.cyfronet.pl/lodzkietramwaje/5nhist3.jpg
                A tu tez taka "hybryda".
                Klamki i oryginalne rynny jak w tej N'ce Tomka. Tylko owszem nie ma "skosow".
            • Gość: luki Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 14:49
              > To samo dotyczy nieobecnych w Lodzi na razie odbudowanych do stanu
              pierwotnego
              > wagonow typu 2N. Tylko w naszym miescie byly inne drzwi w wagonei motorowym po
              > jego prawej stronie. Zamiasta jednego dlugiego skrzydla bylo krotsze i pozosta
              > la czesc przy slupku z kierunkowskazem ("trumienka") byla zamontowana na
              stale.
              > POdzila nie byl po polowie. Nieco wezsza byla czesc nieruchoma.

Znów "opowiadasz". 2-Enki z takimi drzwiami jak opisujesz były w wielu polskich
              miastach, a nie "tylko w naszym mieście".
              • Gość: STUDI Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 15:09
                Hmm tyle ze jakos nie widzialem w innyhc miastach N2 z takimi prawie polowkowymi drzwiami.
                • Gość: luki Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 15:52
                  To pokażę Ci na zdjęciach.
                  • Gość: STUDI Re: 45 znowu w Zgierzu! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 15:59
                    no to czekam z niecierpliwoscia ;)
    • teufel Re: 45 znowu w Zgierzu! 06.06.04, 21:16
      tak jak mówiłem: "Pan Henryk jest oburzony!!"
      • michal.ch Re: 45 znowu w Zgierzu! 06.06.04, 21:25
        Gdzie tam napisano coś o panu Henryku? ;)
    • Gość: STUDI Maly prezent dla Zgierzan IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.06.04, 21:26
      hmm dodam ze pod wplywem zlocistego plynu i przestudiowaniu papierkow
      zdecydowlaismy sie przedluzyc atrakcje dla Zgierzan. Nawet zadecydowlaismu sie
      na ostatnim kolku po 19:00 wozic ludzi ku ich zadowoleniu.

Wczesniej (na planowanym ostatnim!) zawital mlodzieniec ktorego dziadek byl
      walscicielem niezle zachowanego Lilpopa, ktorego Straz Miejska nakazala
      rozebrac. Motorman dal mu korby, a ten nieswiadom kopa tego wagonu pociagnal do
      oporu korbe. Zdziwil sie jak o malo co nie wlecial na przedzial pasazerski....
      ci co jechali wiedza ze ta N'ka ma "kopa".

I co jeszcze... na dodatkowym kursie goscilismy burmistrza Ozorkowa.
      Przekonywalismy go z Tomekiem do kilku pomyslow, a dodam ze sam burmistrz ma
      naprawde super pomysl..... Jesli wypali to beda ukontentowani i milosnicy
      tramwajow, kolejek waskotorowych i innych srodkow lokomocji z dawnych czasow.
      Ba od razu nam to zaproponowal, co mu sie marzy.

Zjechalismy na Helewnowek po 20:00.
      • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 06.06.04, 21:30
        Yeee? No to frajer jestem, że pojechałem ze Zgierza autobusem. Teufel, skopałeś
        końcówkę dnia. Twój pomysł był kiepski. Następnym razem nie dam się
        naciagnąć. :)
        • teufel Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 08:11
          O!! Przepraszam. Ja mówiłem Ci, że pytałem się Tomka i mi powiedział, że bedzie
          powrót,a Ty powidziałeś, że nie dla nas!!
          • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 08:20
            teufel napisał:

> O!! Przepraszam. Ja mówiłem Ci, że pytałem się Tomka i mi powiedział, że
            bedzie
            >
            > powrót,a Ty powidziałeś, że nie dla nas!!

Ja tak ci mówiłem, że nie będzie powrotu do Łodzi, czy może ty masz problem ze
            zrozumieniem prostego zdania w języku polskim?
            • teufel Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 08:29
              A co eNka miała zostać pod magristratem?? Na dzień(wandale by zniszczyli :( )??
              • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 08:47
                Tak, ty na serio masz kłopoty ze zrozumieniem prostego tekstu. Bo walnąłeś
                wypowiedź zupełnie od czapy. Przeczytaj wszystko powyżej uważnie, a potem
                jeszcze ze trzy razy, aż do skutku.

Po pierwsze: kłamiesz. Nigdy nie mówiłem, że enka nie wraca do Łodzi.

Po drugie: jesteś chamski, bo wmawiasz ludziom coś, czego nie powiedzieli.
                Dobrze wiesz jaka była mowa w Łodzi na temat tego kursu i _następnego_
                (podkreslenie moje), a więc gdybyś słuchał uwaznie, to byś nie pitolił takich
                głupot.

Po trzecie wreszcie: najierw nas wyłowiłeś z imprezy, a potem nam zwiałeś 51.
                A więc co? Bałeś się samemu iść na przystanek i dlatego nas wyciagnąłeś z
                placu? Tylko do tego ci byliśmy potrzebni, a potem won chłopaki, jak już lecę?
                Serdeczne dzięki teufel! Zapamiętamy to dobrze. To, że ci się spieszyło i _ty_
                chcesz już jechać, to trzeba było powiedzieć na początku, a nie ukrywać do
                końca. Takich cyrków na wycieczkach, jakie ty wczoraj zrobiłeś, to jeszcze mi
                nikt nie odwalił, a ja byłem głupi, że traktowałem cię poważnie i się zgodziłem.
                • yarro Teufel - i wszystko jasne :P Czego się spodziewać? 07.06.04, 09:47
                • teufel Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 10:52
                  michal.ch napisał:
                  >Po trzecie wreszcie: najierw nas wyłowiłeś z imprezy, a potem nam zwiałeś 51.
                  >A więc co? Bałeś się samemu iść na przystanek i dlatego nas wyciagnąłeś z
                  >placu? Tylko do tego ci byliśmy potrzebni, a potem won chłopaki, jak już lecę?
                  >Serdeczne dzięki teufel! Zapamiętamy to dobrze. To, że ci się spieszyło i _ty_
                  >chcesz już jechać, to trzeba było powiedzieć na początku, a nie ukrywać do
                  >końca. Takich cyrków na wycieczkach, jakie ty wczoraj zrobiłeś, to jeszcze mi
                  >nikt nie odwalił, a ja byłem głupi, że traktowałem cię poważnie i się
                  >zgodziłem.

Czemu nie napisałeś, że loda żarłeś?? Ja zjadłem to i wskoczyłem do 51!! A Ty
                  nie skonczyłeś - Twój problem!! Mówiłem Ci wskakuj w srodkowe drzwi - miałes
                  koncówkę loda!! Od razu Ci mówiłem, że niechcę jechać "6",a nie chciałem czekac
                  godzinę na nastepne 51!! Wiec nie pitol mi, ze to moja wina!! Mogles wyrzucic
                  loda. A ja nie zmuszałem Cię fizycznie czy psychicznie, żebys szedł na
                  51!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: STUDI Re: Maly prezent dla Zgierzan IP: *.prokom.pl 07.06.04, 11:07
                    teufel zamiast pisac o glupotach zajmij sie publikacja swoich fotek.
                    I ie zapomnij podeslac na proszynskit@prokom.pl
                    • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 11:22
                      Paczka poszła. Enka + autobusy. :)
          • Gość: STUDI Re: Maly prezent dla Zgierzan IP: *.prokom.pl 07.06.04, 09:12
            Powrot byl razem z lubowiczami z tego kolka.
            Mial byc jeszcze jedne kurs juz bez klubowiczow i pasazerow.
            Zdecydowalismy sie na jeszcze jeden kurs.

Formalnie i tak ryzykowalismy zabierajac pasazerow. Wagon byl ubezpieczony ale jako wagon nie przewozacy ludzi. Nie z braku kasy, ale ze wzgledu na brak krzselek i poreczy.

Jedynym plusem dodatkowego kolka bylo to ze moglismy soebie podyskutowac z burmistrzem Ozrokowa, ktorego zaprosilismy do wagonu na Starym Rynku.

Mode zdradzic ze burmistrz Ozorkowa bardzo ubolewa nad faktem nie sprowadzenia do MKT wagonow typu Tatra KT4 z jednego z miast niemieckich.
            • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 09:41
              Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Powrot byl razem z klubowiczami z tego kolka.
              > Mial byc jeszcze jedne kurs juz bez klubowiczow i pasazerow.

No i to właśnie powiedziałem teuflowi, który to i tak po swojemu na forum
              przerobił, żeby pasowało do jego teorii.

> Zdecydowalismy sie na jeszcze jeden kurs.

I bardzo dobrze. :)

> Formalnie i tak ryzykowalismy zabierajac pasazerow. Wagon byl ubezpieczony
              ale
              > jako wagon nie przewozacy ludzi. Nie z braku kasy, ale ze wzgledu na brak
              krzse
              > lek i poreczy.

Etam, przecież poręcze były na pomostach - wystarczy. Krzesełka, chmmmm,
              wprawdzie ruchome, ale jednak były (nowa modernizacja enki w stylu vana z
              możliwością aranżacji wnętrza ;)))

> Jedynym plusem dodatkowego kolka bylo to ze moglismy soebie podyskutowac z
              burm
              > istrzem Ozrokowa, ktorego zaprosilismy do wagonu na Starym Rynku.

Rozumiem, że już zgłosił propozycję przyjazdu wagonu do Ozorkowa? ;)

> Mode zdradzic ze burmistrz Ozorkowa bardzo ubolewa nad faktem nie
              sprowadzenia
              > do MKT wagonow typu Tatra KT4 z jednego z miast niemieckich.

Ale na ludzi obecnego prezdenta Łodzi nie ma bata, jak widać. Moga sobie
              dowolnie blokowac wszystko i wszędzie, gdzie tylko Łódź ma jakieś udziały. :(
              • Gość: STUDI Re: Maly prezent dla Zgierzan IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:46
                Wiec powiem ze Tomek podsunal pomysl wpisania lini ozorkowskiej do rejestru zabytkow, i zdobycia w ten sposob srodkow unijnych do wyremontowania trasy.

A ja przypomnialem ze tramwaj mial dojezdzac do dworca PKP w Ozrokowie.

A co do przejazdu do Ozrokowa.... Cos fajniejszego zaproponowal burmistrz. Ba stwierdzil ze koniecznie chce i to jak najszybciej....
                Powiem ze i fascynaci tramwaju i kolejek waskotorowych byliby zadowoleni.
                • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 11:31

> Wiec powiem ze Tomek podsunal pomysl wpisania lini ozorkowskiej do rejestru
                  zab
                  > ytkow, i zdobycia w ten sposob srodkow unijnych do wyremontowania trasy.

I dziwię się, że ktoś wczesniej tego nie zaproponował (zlbo zrobił to, tylko
                  nikt o tym nie wiedział). Przeciez to jest jeden ze speosbów zablokowania
                  likwidacji tej linii, gdyby jakiemuś pacanowi przyszło kiedyś coś podobnego do
                  głowy. To samo należy zrobić z linią Lutomierską i to nie tylko ze względu na
                  jej wiek, ale także walory widokowe.
      • yarro Re: Maly prezent dla Zgierzan 06.06.04, 22:41
        Wiedziałem, że Tomek maczał w tym palce :P
        • michal.ch Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 08:56
          yarro napisał:

> Wiedziałem, że Tomek maczał w tym palce :P

No no, a gdzie yarro można było spotkać w niedzielę, bo jakoś w Zgierzu nie
          widziałem.
          • yarro Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 09:51
            Misiaki. Ja nic nie wiedziałem o tym przejeździe :(
            Jakbym wiedział to bym jedźił z wami cały dzień ;]

Zaraz dostanę po uszach, że niedokładnie czytam forum...

A sam Tomek w sumie też mogł mi powiedzieć.

Szkoda.
            • Gość: STUDI Re: Maly prezent dla Zgierzan IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:00
              On mial problem ze spamietaniem koniecznych reczy do zrobienia w ostanich dniach przygotowan. A jak wracal do domu to w zasadzie byl nieprzytomny (budzlem go przy Centralu). Wstawal o 4:30, na 6:00 do pracy na Helenowek. 21:55 wyjscie na tramwaj. Powrot do chaty po 23:00. A dwukrotnie w piatki wychodzilismy o 22:50....

Trudno aby pameitac o wszelkich szczegolach, spotkaniach, telefonach. Nie da sie.

• yarro Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 10:25

> On mial problem ze spamietaniem koniecznych reczy do zrobienia w ostanich
                > dniach przygotowan. A jak wracal do domu to w zasadzie byl nieprzytomny
                > (budzlem go przy Centralu). Wstawal o 4:30, na 6:00 do pracy na Helenowek.
                > 21:55 wyjscie na tramwaj. Powrot do chaty po 23:00. A dwukrotnie w piatki
                > wychodzilismy o 22:50
                > ....
                >
                > Trudno aby pameitac o wszelkich szczegolach, spotkaniach, telefonach. Nie da
                > sie.
                --
                Ale przecież nie mam żadnych pretensji akurat do niego - tak sobie rzuciłem :)

Swoją drogą - czemu nic nie było na forum??!!
                • Gość: STUDI Re: Maly prezent dla Zgierzan IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:37
                  Bylo na tym nowym Komunikacja w Lodzkiem.
                  Ja w domu nie mam, internetu.
                  Bylo wspomnienie o tej imprezie w watku o "hildebrandzie"....
                  Z pewnych wzgledow (przeczytaj ten watek....) postanowilem nie robic wiekszego szumu.
                  • yarro Re: Maly prezent dla Zgierzan 07.06.04, 19:03

> Bylo na tym nowym Komunikacja w Lodzkiem.
                    --
                    Nie powiem, że się nie alienujecie.

> Bylo wspomnienie o tej imprezie w watku o "hildebrandzie"....
                    --
                    Może. Przyznaję, że nie czytałem go dokładnie.

> Z pewnych wzgledow (przeczytaj ten watek....) postanowilem nie robic wiekszego
                    > szumu.
                    --
                    Ten na "tamtym" forum?

Pozdrowki.
                    • Gość: STUDI Re: Maly prezent dla Zgierzan IP: *.prokom.pl 08.06.04, 09:08
                      Chodzi o mala klotnie na watku o Hildebrandzie.....
    • jasam Brawo Tomek !!!!! 06.06.04, 23:46
      Brawo Tomek !!!!!
      Podziekowania za wspaniałą (katorżniczą) prace razem z towarzyszem niedoli, aby
      ten wagon był gotowy na dziś.

pozdr.
      • michal.ch Re: Brawo Tomek !!!!! 07.06.04, 09:05
        jasam napisał:

> Brawo Tomek !!!!!

> Podziekowania za wspaniałą (katorżniczą) prace razem z towarzyszem niedoli,
        aby
        >
        > ten wagon był gotowy na dziś.

No, gotowy w środku to on jeszcze jakiś czas nie będzie. Trochę pracy zostało
        do zrobienia. Ale z zewnątrz prezentuje się już ładnie. A żeby jasam widział
        ile śmieci po tej naprawie z enki wymieciono. :)

No i nazywajmy rzeczy po imieniu. Ten towarzysz niedoli to Studi, który razem z
        Tomkiem zrobił przy wagonie najwięcej, bo pracował przy nim od początku jak
        tylko przybył do Łodzi. W sumie przez enkę przewinęło się więcej osób, ale
        rekordu godzin pracy, który oni wyrobili, to nikt nie pobił.
        • yarro Re: Brawo Tomek !!!!! 07.06.04, 09:25
          Wniosek :)

Studi miast narzekać i robić burze w szklance wody niech się weźmie za zabytki -
          to dobrze zrobi zarówno zabytkom, jak i nam na forum i jemu samemu :P

Oczywiście żartowałem :)
        • Gość: STUDI Re: Brawo Tomek !!!!! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 09:50
          Co do wnetrza - to nie "troche" pracy ale zdecydowana wiekszosc.
          Wbrew pozorom najszybciej "robi sie" wagon na zewnatrz. Choc w tym przypadku i tak zeszlo kilka dni.
          Latanie dziur, prostowanie blach. Potem szlifowanie przez dwa dni. Nastpenie szpachla i szlifowanie szpachli to kolejne dwa dni (palcow nie czulem po powrtocie do chaty do wyra by sie przespac a do dzisiaj jakos trudno mi je zginac ;) ). Po szfifowaniu szpachli dodatkowe poprawki i malowanie podkladem.
          Ostatnie dwa dni to malowanie, mycie i czyszczenie.

A i tak sie sporo syfu nasypalo na parapety, pyl po szpachli osiadl na drzwiach.

Podczas ostaniego zjezdu na postoj na zajezdzni zaczal szwankowac jeden z nastawnikow (na ktoryms z poczatkowych zabkow to sie dzieje). Zapalal sie luk, smazyla sie izolacja preszpanowa w nastawniku i cos tam blyskalo pod wagonem. Z drugiego nastawnika bylo OK. Chyba sie jakies styki pokleily. Wiec juz korzystajac tylke z jednego nastan wika manewrowalismy raz przodem raz tylem by wjechac na tor numer 3.

No coz elektrycy beda mieli sporo pracy. Zreszta i tak trzeba kable doklednie przejrzec, opory rowniez.

A i szkoda ze spalona zarowka w obwodzie kierunkowskazow nie pozwala potem na demonstrowanie "klekota". Dziwne bo po kilkunastu minutach pala sie zarowki od kiernunkow. Kurcze sa to 150V razy 5 zarowek czyli OK (oryginalnei 140V).
          Za to jaki fajny jest opornik przy "klekocie" - drutowy, pomalowany na brazowo, 5,6 kilooma 25 wat. A w jednym szergu w oswietleniu sa zarowki 127 V (roznica w jasnosci bardzo widoczna...) i jakos sie nie pala. Hmmm cos fehlerne sa te zarowki..... Maja cokol bagnetowy, na spodzie dwa oddzielne styki.

Troche sie motorman mylil z oswietleniem. Samo przelaczenie nastawnikow nie wystarcza by przelaczyc oswietlenie. Wiec czasem jezdizlismy z czerwonym swiatlem z przodu i wlaczonym reflektorem z tylu.
          Aby przelaczyc na wlasciwy kierunek swiatla nalezy oddzileie zalaczyc podswietlenie filmow na wlasciwym do keirunku jazdy pulpicie.

Byc moze to "patent bydgoski". Wszak instalacja elektryczna nie wydawala sie znajoma tym elektrykom z MKT ktorzy jeszcze przy N'kach pracowali za czasow MPK.

A zreszta kto nie byl niech zaluje. Pogoda dopisala.
          • michal.ch Re: Brawo Tomek !!!!! 07.06.04, 10:11
            No a dziś wieczorem będę miał już fotki. :)

Pierwsze zdjęcia już istnieją - od teufla, który focił cyfrakiem.
            • yarro Re: Brawo Tomek !!!!! 07.06.04, 10:26
              michal.ch napisał:

> No a dziś wieczorem będę miał już fotki. :)
              >
              > Pierwsze zdjęcia już istnieją - od teufla, który focił cyfrakiem.
              --
              Fajnie, a czy są te teuflowe fotki gdzieś na necie? A może masz je, to podeślij
              mailem :)
              • Gość: STUDI Re: Brawo Tomek !!!!! IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:35
                Hmm tez prosze o fotki z tej imprezy.
                A i jeszcze poporosze o wszelkie zdjecia z tej wycieczki autobusowej.
                • Gość: STUDI P.S. IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:41
                  Tej co trase zaproponowalem i ktora odbyla sie w przedostatnim weekend'zie maja.

Prosze o wszelkei skany itp. Chcialbym miec fotki z imprez przy organizacji ktorym maczalem swoje wstretne paluchy ;)
              • yarro Danke schoen :) <nt> 07.06.04, 11:34
    • Gość: STUDI Plan imprezy IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:34
      14:00 - Problemy z dyspozytorem MKT, sluzbista ponad miare. Motorowi MKT nie maja prawa wjechac na Plac Kilinskiego i koniec. Telefon do prezydenta Zgierza, przydent do prezesa MKT, prezes MKT przez telfon (na minute przed planowanym odjazde!!!) tlumaczyl cymbalowi ze N'ka ma pojechac na Plac Niepodleglosci.
      Z bolem dyspozytor sie zgodzil, ale drugi z dysopzytorow zrobi dzis (jeszcze wiekszy sluzbista, to ze byla zgoda MPK to nic, niebylo wczesniej pisma osobiscie mu doreczonego ale i tak on wie lepiej...) afere ze jakim prawem ktokolwiek, nawet prezee MKT pozwolil na wjazd na Plac Kilinskiego.... No coz ludzie sa nieroformowalni.

14:22 - wyjezdzamy z Helenowka na Plac Kilinskiego
      14:31 - wjazd na Plac Kilinksiego.
      14:40 - robimy wypad z Placu Kilinskiego. Jedziemy na Helenowek
      14:52 - robimy kolko po zajezdni Helenowek.

14:54 - wyjezdzamy z Helenowka na Plac Kilinskiego.
      15:05 - jestesmy na placu.
      15:10 - manewrujemy by wpuscic przed N'ke tramwaj linii 11.
      15:20 - idziemy z Tomkiem na scene zrobina na ulicy Dlugiej powiedziec Zgierzanom o tramwaju - na osobista prosbe przezydenta Zgierza.
      15:46 - odjazd z Pl. Kilinskiego na kilka minut przed odjazdem 11-tki.
      okolo 15:52 - fotki pod wiadutkem, ba dziekujemy maszyniscie z pociagu podmiejskiego ktory na dluzej zatrzymal sie i umozliwisl zorbic fotki. DSzkoda ze motorowy chcial "pomoc" odjezdzajc ciut dalej o jakiec 5 metrow. Najbardziej zdenerwowany tym faktem byl Pawel Kazmierczak.....
      16:02 - wjazd na Helenowek.

Postoj kilkanascie minut. Wlany olej do przekladni. Tomek musial sie udac do klopa.....

Nastepne kursy juz byly na Stary Rynek.

Wyjazd okolo 16:20 (sorry ale juz nie kotnrolowalem zegarka) - dojechalismy do mijanki przy ulicy Krotkiej (chyba tak sie nazywa). Tam przepuscilismy tramaj wracajacy z Ozorkowa. Potem po wjechaniu tylem na mijanke przepuscilismy tramwaj jadacy do Ozrokowa (mijaly sie na Kuraku).
      Wjechalismy na Stary Rynek. Bylo juz chyba po 17:00. No coz udalismy sie do piwopoju....

Tam stalismy prawie pol godziny aby odjechac jadac tuz przed 46 jadacym do Lodzi. Na mijance przepuslismy mijajce sie tam dwa tramwaje.
      Wiec najpierw wjechalismy na mijanke, przejechalismy przez nia. Za nami zostal na mijance 46 jadacy do Lodzi. Wtedy tuz przed nadjezdzajacym 46 z Lodzi tylem mu ucieklismy. 46 jadace do Ldozi zrobilo nam miesjce na mijance. Wtedy moglismy puscic 46 jadace od Ozorkowa.

Pojechalismy za 46 do Helenowka. To byl ostani kurs z Klubowiczami.
      Zrobilismy petle po zajezdni i jadac w sumie przed 46 pojechalismy na Stary Rynek. Na tejze mijance znowu przepuszczalismy tramwaje. Stalismy prawie pol godziny na Starym Rynku. Druga wizyta przy piwopoju.

Kurs z powrotem do Helenowka. W wagonie byl wnuczek wlasciiela zlikwdowanego zachowanegona zadanie Strazy Miejskiej w dobrym stanie Lipopa w Zgierzu. POdacz zjazdu do Zajedni motorniczy dal mu poporwadzic tramaj. Ten nieswiadom "kopa" tej N'ki z "gestem" odkrecil korbe nastawinka o sluszny "kat". Byl przerazony jak malo co nie polecial do tylu.... ;) Ten kurs mial byc ostanim przejazdem. Ale na samym Helenowku tomek stwierdzil ze ma niedosyt jazdy. Na pismie od dyspozytora ne bylo podanych godzin, wiec stwierdzilismy ze czemu nie. Na Helenowek wtoczylismy sie po 18-tej. Zrobilismy ostanie kolko jadac przed 46. Teraz zabieralismy ludzi z przystankow (zlocisty napoj wplynal na pewno na ta decyzje ;) ). Na Starym Rynku zaprosilismy wracajcego z imprez do samochodu burmistrza Ozorkowa. Oczywsiscie trzeci raz skorzystalismy z piwopoju. A co tam, chyba nalezy sie za miesiac harowy....

Powrot na Helenowek po 20:00. Manewry, odniesienie krzesel, stolu. Tomek jednego z mechanikow MKT uczyl jezdzic N'ka. Wyszlismy z Helenowka o 20:40.
      • yarro Re: Plan imprezy 07.06.04, 11:41
        Hm nie za dużo tego napoju złocistego? :P

I proszę PISAĆ NA FORUM o następneych szaleństwach Nkowych! :]

Pozdrówki!

PS - Wyjasnij mi proszę to zdanie:

"W wagonie byl wnuczek wlasciiela zlikwdowanego zachowanego na zadanie
        Strazy Miejskiej w dobrym stanie Lipopa w Zgierzu."
        --
        To jak, zachowany czy zlikwidowany??
        • Gość: STUDI Re: Plan imprezy IP: *.prokom.pl 07.06.04, 12:20
          Przepraszam zle sie wkleilo.
          Byl to dobrze zachowany wagon typu Lilpop. Ale Straz Misjak przyszlo i kzala bezwlocznie pociac go na kawalki.
          Powod - menelska mlodziez zaczela sie tam "bawic".
          Szkoda bo w srodku byl to kompletnie wyposazony wagon.
          No ale urzedasy a wszczegolnosci straznicy mysla wg innych kryteriow.
    • Gość: STUDI Brawo Zgierz, Ozorkow gora a co na to Pabianice? IP: *.prokom.pl 07.06.04, 10:49
      No wlasnie. Zgierz chce tramajue, tramaju zabytowego. Ozorkow w osobie burmistrza juz czeka z neicierpliwosci na wjazd starej N'ki.
      A Pabianice - tak te male zakompleksione miasteczko ktore na sile chce sie zamienic w podlodzka wies. Wstyd.

Kiedy Pabianice otrzasna sie z tej choroby o nazwie dziadowskie mikrobusy.
      • Gość: Zgierzanin Re: Brawo Tomek IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 07.06.04, 11:20
        Do Studiego:Gratuluję świetnej imprezy(niestety nie mogłem być,czego strasznie
        żałuję,ale znajomi widzieli i byli pod wrażeniem:).
        Mam prośbę:jeżeli otrzymasz fotki-mógłbyś je przesłać mi na maila?
        Z góry dzięki-pozdro-KJ
        • michal.ch Re: Brawo Tomek 07.06.04, 11:35
          Chyba trzeba będzie wrzucić do sieci więcej fotek, niż planowałem (a planowałem
          z oszczędności miejsca na serwerze tak ze trzy). ;)
          • Gość: Aleksej Re: Brawo Tomek IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.06.04, 12:23
            Jak gdzies beda fotki to daj znac, ewentualnie wyslij na
            aleksej@WYTNIJTOpoczta.fm

Pozdrawiam,
            Aleksej
    • Gość: STUDI Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.prokom.pl 07.06.04, 14:37
      Ci co jechali na przejazd N'ka zauwazyli ze odzyla pelnia zycia petla Julianow.
      A czemu. Ano wagon 33 pokazal bezmyslnosc konstruktorow w Konstalu. W koncu wypadl na tory przed pierwzy wozek nawrotnik. Byl holowany z podstawionym pod przedni wozek dodatkowym malym wozkiem.

MPK-Lodz w niektorych przegubach przenioslo nawrotniki na sensowniejsze miesjce. Ale pozostaly tez przeguby z oryginalnym miejscem montazu nawrotnikow.

Ten wagon (33) jast mocno pozarywany w dol - wiec nic dziwnego ze nawrotnik zahaczyl o cos na torach. Kiedys jak nie wyremontowano przejazdu pod wiaduktem na Pabianickiej to tam jadac z paszerami po prosut "zawisal" na wystajacych plytach tak ze kola nie dotykaly szyn.

Wracajac do tematu
      Kursowala komunikacja zastpecza (dwa autobusy, jakis Ikarus i niskopodlogowiec, nie zwracalaem wiekszej uwagi na autobusy).

Jadac na Helenowek bylem zaniepokojony czy w ogole pojedziemy jesli awaria mialby miejsce w Zgierzu.....
      • Gość: dziki Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 15:30
        Były trzy autobusy zastępcze:
        -Volvo 7000 (3116)
        -Volvo 7000A (3248)
        -Ikarus 280.70E (2552) który był rezerwą na R-8
        • Gość: dziki Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 19:48
          A 3248 jeździł rano na 51A
      • yarro Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 07.06.04, 19:32
        Co to jest nawrotnik?
        • Gość: J.S. Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.pai.net.pl 07.06.04, 20:37
          > Co to jest nawrotnik?

Determinuje kierunek (a dokladniej - zwrot ;) jazdy tramwaju
          • yarro Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 08.06.04, 00:55
            Dzięki :) A jak działa mniej więcej?
            • Gość: STUDI Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.prokom.pl 08.06.04, 09:46
              Musi przelaczyc biegunowosc albo wirnika albo stojana.
              Stare tramwaje maja silniki pradu stalego. Oczywiscie nie maja magnesu tylko elektromagnes inaczej zwany stojanem (bo jest nieruchomy i nawiniety na kadlubie silnika).
              Uzwojenia stojana i wirnika mozna laczyc na wiele sposobow, mamy w tedy silnik szeregowy, bocznikowy (rownolegle polaczony stojan i wirnik) a takze mieszane kombinacje szeregowo bocznikowe.

Np. w momencie rozruchu jest praktyczniejszy silnik szeregowy ze wzgledu na charakterystyke momentu obrotowego i tzw poslizgu. Dla duzych predkosci obrotowych lepszy jest silnik bocznikowy .... Generalnie problem rozruchu silnikow duzej mocy jest sprawa dosc skomplikowana.

Ale chyba zbaczam z tematu watku.
              • yarro Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 08.06.04, 11:02
                Zaczynam kapować o czym mowa, bom miał taki cus na laborkach z inzynierii
                elektrycznej :)
                • Gość: STUDI Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.prokom.pl 08.06.04, 11:29
                  Tak pamietam z drugiego roku studiow.

Nazywali to sciana placzu na laboratorium z elektrotechniki dla innych wydzialow.

Jak to tak cipeczka z chemii miala sobie poradzic z mmostwem kabli, gniazdek aby zrealizowac rozne uklady sterowania i regulacji obrotow silnika trojfazowego np.....

Fajniejeze bylo zdejmowanie charakterystyk bezpicznikow. I zgodnie z zasada Murphy'ego bepziecznik suktecznie zabezpieczal samego siebie palac sie jako ostatni .... Ilez to dymu wtedy naprodukowalismy ....

Fajne czasy to byly...
                  • michal.ch Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 09.06.04, 11:47

Fajniejeze bylo zdejmowanie charakterystyk bezpicznikow. I zgodnie z zasada Mur
                    > phy'ego bepziecznik suktecznie zabezpieczal samego siebie palac sie jako
                    ostatni

To widać dobre bezpieczniki mieliście. Bardzo odporne. ;)
                    • Gość: STUDI Re: Przed wyjazdem N'ki rozsypal sie wagon 33 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 12:09
                      Kochany, o lepszych slyszalem. Oddali jaks fabryke i schrzanili instalacje
                      elektryczna. Cialge wysiadaly takie zwykle bezezpieczniki.
                      Pracujacy tokarze przy obrabiarkach wk****li sie i wytoczyli z mosiadzu ladne
                      nowe bezpieczniki. Oczywiscie byly "niezawodne".

• kmst120 Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 03:57
      • teufel Re: Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 07:39
        Część tych co ma Michal.Ch są moją własnością, więc po zdjeca należy się do
        mnie zgłaszać!!
        • michal.ch Re: Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 10:38
          Pierwsze fotki made by me & teufel są już na stronie.

www.imkm.friko.pl
          P.S.
          Bez paniki jeśli na czołówce załaduje się jakaś stara fotka. Po prostu trzeba
          wypierdziaszczyć cookies i po sprawie. Powinno być zdjęcie z "45".
        • michal.ch Re: Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 10:41
          A, teufel, słuchaj. Jak będziesz na zerówce to coś podpiszesz. Chciałbym aby
          takie rzeczy były załatwione oficjalnie. Sprawa dotyczy tych czterech zdjęć
          twojego autorstwa, które mi dałeś do zamieszczenia na www.

Pzdr.
          mch
          • Gość: luki Re: Kiedy będą jakieś fotki?? IP: *.toya.net.pl 09.06.04, 10:47
            > A, teufel, słuchaj. Jak będziesz na zerówce to coś podpiszesz. Chciałbym aby
            > takie rzeczy były załatwione oficjalnie. Sprawa dotyczy tych czterech zdjęć
            > twojego autorstwa, które mi dałeś do zamieszczenia na www.

Matko, jaki formalista :P
            • michal.ch Re: Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 11:04
              Gość portalu: luki napisał(a):

> Matko, jaki formalista :P

Nie znasz się. Weszliśmu do Unii, nie? Trzeba dostosować się do tamtejszego
              poziomu biurokracji. ;-)

Lepiej traktuj wszystko jako żart, bo chyba nie sądzisz, że w naszym gronie
              byśmy się bawili w takie ceregiele. :P
              • Gość: luki Re: Kiedy będą jakieś fotki?? IP: *.toya.net.pl 09.06.04, 11:34
                > Lepiej traktuj wszystko jako żart, bo chyba nie sądzisz, że w naszym gronie
                > byśmy się bawili w takie ceregiele. :P
                >
                Jakoś wcześniej smile'a nie widziałem :P
                • Gość: mch Re: Kiedy będą jakieś fotki?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.06.04, 11:36
                  To sory. Faktycznie nie było.
                  • brodaz Re: Lilpop? 09.06.04, 13:15
                    Również widziałem 45 i jestem pod wrażeniem, mam pytanko czy jest gdzieś
                    zachowany czteroosiowy LILpop taki co jeżdził na linii 46.
                    • michal.ch Re: Lilpop? 09.06.04, 15:00
                      O, gdyby taki został gdzieś zachowany, to już by dawno był w rękach albo KMST
                      albo właściciela tej "enki". :)
                      • brodaz Re: Lilpop czy GE-58 Brelinka 14.06.04, 11:03
                        Na stronie o starych tramwajach nie zgadzają mi sie informacje na temat wagonu
                        silnikowego jaki jezdził na linii 46. Bo pamietam że jedziłem pod koniec lat 60
                        takim do szkoły, a w informacji jest że w 1960 były Berlinki wycofane z
                        eskpoatacji i jestem ciekaw czym w takim razie jeździłem.
                        A tak a propo to pod koniec lat 70 widziałem je na torach bocznych w zajezdni
                        Helenówek
                        • Gość: luki Re: Lilpop czy GE-58 Brelinka IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 11:23
                          Co prawda zajezdnia Helenówek posiadała "berlinki", ale do Ozorkowa jeździły
                          niemal wyłacznie Lilpopy zwane LRL-ami. Je (wraz z mniejszymi doczepami LRL)
                          wycofano z ruchu w 1971 roku. Był to najdłużej eksploatowany typ taboru
                          przedwojennego na liniach podmiejskich i te tramwaje właśnie pamiętasz. Nic
                          dziwnego, bo były to wagony stosunkowo młode - lata produkcji 1928-29. Berlinki
                          były z roku 1900 r., a U-104 począwszy od roku 1909. Podczas wieloletniej
                          eksploatacji wagony wielokrotnie były remontowane i podczas tych remontów,
                          zwłaszcza po wojnie, szereg elementów odróżniających te tramwaje było
                          ujednolicane - stąd podobieństwo "berlinki" w ostatnich latach eksploatacji
                          do "LRL-i".

pzdr,
                          luki
                          • brodaz Re: Lilpop czy GE-58 Brelinka 14.06.04, 12:47
                            Ekstra, tylko dlaczego brak o tym taborze informacji na stronie o łódzkich
                            tramwajach. Szkoda że żaden się nie zachował.
                            Dzięki za informacje.
                            Zdrówka Brodaty
                            • Gość: luki Re: Lilpop czy GE-58 Brelinka IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 13:02
                              brodaz napisał:

> Ekstra, tylko dlaczego brak o tym taborze informacji na stronie o łódzkich
                              > tramwajach.

Nie od razu Kraków zbudowano...:)

> Szkoda że żaden się nie zachował.

Doczepne się zachowały.

> Dzięki za informacje.
                              > Zdrówka Brodaty

OK

pzdr,
                              luki
          • teufel Re: Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 14:22
            Nic nie podpisuje i zaskarzam Cię, że bez mojej pisemnej zgody umiesciłeś je na
            serwerze;)
            • michal.ch Re: Kiedy będą jakieś fotki?? 09.06.04, 15:03
              Ja tam nic nie wiem. O co w ogóle chodzi? To samo pocztą przyszło. Poza tym
              będę odpowiadał tylko w obecności mojego adwokata. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka