Dodaj do ulubionych

Wybierz przebieg trasy W-Z. Połączy Retkinię i ...

IP: *.home.aster.pl 07.02.12, 19:02
znów tunel???
Obserwuj wątek
    • Gość: abw tylko wariant 0! IP: *.toya.net.pl 07.02.12, 19:40
      + tunel w centrum.
      • Gość: FBI Re: tylko wariant 0! IP: *.retsat1.com.pl 07.02.12, 23:40
        i co? dalej pieszo czy samochodem?
      • Gość: ' Re: tylko wariant 0! IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.02.12, 23:58
        Pewnie. Po co węzeł przesiadkowy dla kilkudziesięciu tysięcy osób - niech sobie dalej wpadają pod samochody i rozdeptują się na za wąskich przystankach. Po co przejście na dworzec kaliski, po co windy przy Żeromskiego, po co pasy dla autobusów i wspólne z nimi przystanki. Przecież wiadomo, że pół miliarda to można wydać tylko na trasę na opłotkach, która zdubluje autostradę, a nie na modernizację i dostosowanie do współczesnych wymogów najważniejszej trasy tramwajowej wschód - zachód.
        • Gość: gm Re: tylko wariant 0! IP: *.xdsl.centertel.pl 08.02.12, 08:12
          Bo to centrum przesiadkowe to tylko dym.W obecnej sytuacji finansów miasta jest mało prawdopodobne , żeby ruszyła duża inwestycja tym bardziej w centrum miasta. Cała ta konsultacja jest dymem zasłaniającym aktualne problemy miasta, likwidacje kolejnych szkół, prywatyzacje spółek miejskich , nieudolnie prowadzone inwestycje nawet te dopiero zaczęte, pozorne oszczędności pogarszające warunki zycia w mieści. I jednocześnie symboliczne działania w kierunku przywrócenia Łodzi wyglądu miasta a nie jakiegos slamsu.
          • Gość: ' Re: tylko wariant 0! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.12, 01:00
            Ta inwestycja jest przygotowywana od 4 lat i ma zagwarantowane dofinansowanie unijne.
      • Gość: witamin Tunel może i tak, ale bez extra torów na Pietrynie IP: *.filmschool.lodz.pl 08.02.12, 13:14
        Nie rozumiem, dlaczego nie ma opcji ")+1", czyli w centrum jak jest, tylko przedłużenie na Olechów...
        Reszta jest bezdurą - mniejsza już o tunel czy wariant "przez osiedle". ALE PO CO KŁAŚCI TORY NA PIERTYNIE KOŁO CENTRALU, ktoś mi wytumaczy???
        Przeciez nie tak dawno, przy okazji ŁTR, remontowano Żwirki...
        K
        • Gość: ' Re: Tunel może i tak, ale bez extra torów na Piet IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 23:27
          > Nie rozumiem, dlaczego nie ma opcji ")+1", czyli w centrum jak jest, tylko prze
          > dłużenie na Olechów...

To już logiczniej byłoby zrobić na odwrót - istniejącą trasę doprowadzić do normalnych parametrów w centrum, a z Olechowem poczekać aż ludzie się oswoją z tym, że tramwaj nie musi być budowany w fosie.

> Reszta jest bezdurą - mniejsza już o tunel czy wariant "przez osiedle". ALE PO
          > CO KŁAŚCI TORY NA PIERTYNIE KOŁO CENTRALU, ktoś mi wytumaczy???

Bardzo proszę - położenie torów na Piotrkowskiej od Żwirki do Centralu pozwoli na wybudowanie węzła przesiadkowego na skrzyżowaniu dwóch najważniejszych tras w mieście. Przez węzeł ów przejeżdża 100 tramwajów w ciągu każdego godziny, z każdego wysypują się tłumy ludzi. Codziennie kilkadziesiąt tysięcy pasażerów próbuje się tam przesiadać, co oznacza przepychanie się na zbyt wąskich platformach przystankowych, konieczność pokonania dwu sygnalizacji świetlnych i ok. 200 metrów. To oczywiście nie tylko kwestia wygody, ale przede wszystkim czasu przejazdu - na każdą taką przesiadkę traci się kilka minut. Czyli podróż jest o kilka minut dłuższa. Czyli jedzie się wolniej.

> Przeciez nie tak dawno, przy okazji ŁTR, remontowano Żwirki...

Żwirki służyć będzie do zawracania w przypadku awarii.

A teraz niech zgadnę - mieszkasz/ktoś z Twoich znajomych mieszka w domu studenta filmówki na Piotrkowskiej nieopodal Żwirki i
          a) boisz się tramwaju pod oknem
          b) boisz się o miejsce parkingowe pod oknem?
    • Gość: dzeku po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.as13285.net 07.02.12, 20:23
      Widze ze po raz kolejny aparat administracyjno-biurokratyczny lubuje sie w znajdywaniu dla siebie (bezsensownych) zajec. Po co zupelnie zmieniac cos co juz jest i dziala ?
      • Gość: ctr Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.02.12, 20:47
        Przedłużenie trasy na Olechów i Janów jest zasadne, dlatego proponowane zmiany. Od lat było to planowane, nawet infrastruktura drogowa na ulicy Rokicińskiej i Hetmańskiej to przewiduje - w związku z tym nad czym tu dyskutować? Najpraktyczniejsze rozwiązanie już jest, przy tym i najtańsze.
        A pomysły, by tramwaj W-Z prowadzić przez środek osiedla (ulica Bujaka, dalej - pewnie przez park) lub przez Zieloną i Narutowicza są zwyczajnie idiotyczne.
        • Gość: swinka pepa Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.play-internet.pl 07.02.12, 22:50
          Ulica Wujaka :)

Zgadzam się, poprowadzenie trasy przez Ulice Wujaka i przy parko-lesie jest idiotyczne. Wąska ulica, bloki blisko ulic, po co ludziom hałas. Najlepsza trasa to ta poprowadzona przez ulicę Przybyszewskiego na Olechów i Janów.
          • Gość: mieszczuch Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.toya.net.pl 07.02.12, 23:27
            Zgadza się, po co hałas! Dlatego szkoda, że nikt nie mówi jakie to ma być torowisko - najcichcesz w Łodzi. Tak więc straszenie ludzie torowiskiem, jakie znają z ulic miasta, jest parszywe.
            • prorok_lebioda Re: po co w ogole pozostale warianty ? 08.02.12, 01:45
              Co ty chłopie bredzisz?! Mam jakieś 100 metrów za oknem torowisko, pod skosem i mocno przesłonięte drzewami, wyremontowane kilka lat temu i reklamowane wówczas jako "ciche". Jeśli mam pecha obudzić się ok. 4:00 to już mogę zapomnieć o spaniu, tak te złomy hałasują na "nowoczesnym" torowisku. A paradoksalnie najwięcej hałasu robią najnowsze, czyli PESy.
              • Gość: Rodowity'08 Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.toya.net.pl 08.02.12, 07:20
                ja mam dobre 300m ale latem gdy spie przy otwatym oknie - tragedia!
                nie slychac aut, tirow za to slychac tramwaje i to z daleka bo "piszcza" szyny...
                • Gość: Henryk Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 11:55
                  A ja mieszkam przy lotnisku na Lublinku i słyszę jak się tramwaje w Gdańsku wykolejają !!!!
              • Gość: MaB Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 09:57
                > Jeśli mam pecha obudzić się ok. 4:00 to już mogę zapomnieć o sp
                > aniu, tak te złomy hałasują na "nowoczesnym" torowisku.

No popatrz, a ja mieszkałem przez 4 lata w mieszkaniu, gdzie od okien do zdewastowanego torowiska i jezdni było jeszcze bliżej i się wysypiałem.
                Pogadaj z lekarzem, może coś zaradzi
            • Gość: isia Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.toya.net.pl 08.02.12, 07:18
              wierzysz w takie bajki?

> Zgadza się, po co hałas! Dlatego szkoda, że nikt nie mówi jakie to ma być torow
              > isko - najcichcesz w Łodzi.
            • Gość: rozsądny, mam nadz Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 08:38
              Sam do końca pewnie nie wierzysz w to co piszesz.
              Torowisko jakie by nie było to zawsze tarcie metalu o metal. To z kolei zawsze daje ten sam efekt - mniej lub bardziej uciążliwy hałas. Budowanie torowiska komuś pod samym oknem to swego rodzaju uszczęśliwianie na siłę. "Masz i się ciesz". Nawet gdy zainteresowany tego nie oczekuje.
              Drgania, hałas i wartość okolicznych nieruchomości zamiast rosnąć - spada. Czyli efekt odwrotny od zamierzonego.
              Jeżeli ktoś jest zainteresowany transportem zbiorowym to jest na ogół w stanie do niego się dostać. No chyba że chcesz ludzi zniechęcić i dać kolejny argument aby kolejni łodzianie opuścili to miasto. Łódź się wyludnia, a my chcemy tych co jeszcze zostali "uszczęśliwić". Przykre to jest.
              • Gość: ' Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 12:08
                > Torowisko jakie by nie było to zawsze tarcie metalu o metal. To z kolei zawsze
                > daje ten sam efekt - mniej lub bardziej uciążliwy hałas.

Widać w Niemczech, Czechach, Austrii, Belgii, Holandii, Szwecji, Szwajcarii, Finlandii i Francji o tym nie wiedzą:
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/lyon-07-79.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/lyon-07-2.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/freibgibr-tor3.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/praha-kriznam1.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/adam-4-4.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/adam-4-11.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/TH/graz-th-29.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/TH/graz-th-4.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/stockholm/stockholm-ny09-15.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/stockholm/stockholm-ny09-7.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/gent-06-66.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/gent-06-46.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/gent-06-23.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/praha-letenska.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/zurich-4-12.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/ix10/zurich/P1010416.jpg
                historia.arch.p.lodz.pl/jw37/urbtr/images/zurich-4-46.jpg
                iptlodz.org/blog/wp-content/gallery/cache/136__640x_helsinki-katajanokka.jpg
                > Jeżeli ktoś jest zainteresowany transportem zbiorowym to jest na ogół w stanie
                > do niego się dostać.

No to ja bym w ogóle zlikwidował tramwaj na Widzew, bo przecież jak ktoś jest zainteresowany, to sobie dojdzie do Śmigłego-Rydza.
        • Gość: isia Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.toya.net.pl 08.02.12, 07:17

ze co? buhahaha. to se baranie zmierz potoki na tym janowie i olechowie, specjalista od siedmiu bolesci sie znalazl...
      • Gość: gość Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.toya.net.pl 07.02.12, 21:28
        Powiem więcej, widziałem dokumenty, które świadczą o tym że wariant już został wybrany....
        • Gość: FBI Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.retsat1.com.pl 07.02.12, 23:44
          czyli który?
          obstawiam zerowy, względnie W1
          pozostałe to mniejsza lub większa abstrakcja
      • Gość: a? Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.toya.net.pl 07.02.12, 22:44
        co to jest to coś co działa?
        po co w zabrałeś głos?
      • Gość: ' Re: po co w ogole pozostale warianty ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.02.12, 23:55
        A co tak fantastycznie "działa"? Przesiadki przy Centralu, czy wydostawanie się z przystanku przy dworcu kaliskim? A może skrzyżowanie z Włókniarzy, gdzie tramwaje się wzajemnie blokują, czy może skrzyżowanie marszałków, gdzie tramwaje w tym samym kierunku zawsze odjeżdżają z dwu (trzech) różnych przystanków?
    • Gość: barbi fan TUNEL od Politechniki do Tulipana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 21:45
      j.w. (już mi się nawet nie chce uzasadniać)
    • Gość: Łodzianin Wybierz przebieg trasy W-Z. Połączy Retkinię i ... IP: *.toya.net.pl 07.02.12, 22:27
      dajecie się podpuszczać na siebie a sedno sprawy leży gdzie indziej...
      • Gość: Też łodzianin Z ciekawości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 09:01
        Gość portalu: Łodzianin napisał(a):
        > dajecie się podpuszczać na siebie a sedno sprawy leży gdzie indziej...

To oświeć nas i napisz - gdzie leży sedno sprawy dla tych, którzy nie dają się podpuszczać na siebie.
        • Gość: hahaha Re: Z ciekawości IP: 212.191.68.* 08.02.12, 16:08
          o tunel i budowe dworca przesiadkowego,
          w czasach, gdy miasta na to nie stać
    • Gość: Irek Wybierz . Tylko jak? IP: *.toya.net.pl 08.02.12, 01:13
      Tytuł artykułu: Wybierz przebieg trasy....
      Tylko, ze redakcja jakos nie załączyła linku ( bo i po co?) byśmy mogli wejść do tej ankiety i wybrać.
      • prorok_lebioda Re: Wybierz . Tylko jak? 08.02.12, 01:49
        Ankietę masz tu zdit.uml.lodz.pl/index.php?str=337 link na górze, nad wariantami.
        • Gość: Irek Re: Wybierz . Tylko jak? IP: *.pharm.am.lodz.pl 08.02.12, 09:19
          thx za link. Szkoda tylko, ze redakcja taka miła nie jest.
    • Gość: tomek Po co !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tunel podziemny IP: *.toya.net.pl 08.02.12, 09:39
      Tramwaj to zasłona budowy tunelu i jest pytanie po co budować coś tak monstrualnego i dzielić w ten sposób miasto na połowę.

Przecież to najgęstrza zabudowa miasta z hotelami kinami biurowcami, Piotrkowską jako serce miasta. W centrum powinna być łatwość skręcania i dostawania się do każdej ulicy a zbudowanie podziemnego tunelu to tak jaby myśleć że Łódź to tylko Widzew i Rekinia nie ma centrum nikt nie dostaje się codziennie do centrum.

Takie myślenie, że ludzie jeżdżą tylko z Jednej dzielnicy sypialnianej do drugiej to paranoja.

Centrum zginie całkowicie.

Chciałbym zobaczyć wizualizacje tego tunelu na zewnątrz na powierzchni co powstanie po budowie monstra-podziemnego tunelu bo jeśli to ma być tak jak przy Żeromskiego gdzie jest gigantyczna otwarta dziura to ja w centrum nie chce czegoś takiego, jedynie jeśli to będzie całkowicie pod powierzchnią, przykryte to może będzie dobrze.
      • Gość: ' Re: Po co !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tunel podziemny IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 12:20
        > Tramwaj to zasłona budowy tunelu i jest pytanie po co budować coś tak monstrual
        > nego i dzielić w ten sposób miasto na połowę.

No tak. Bo 10 pasów asfaltu, rozdzielonych płotem przez które można przedostać się tylko podziemna norą, to wcale, ale to wcale nie dzieli miasta na pół. Dobrze się czujesz?

> Przecież to najgęstrza zabudowa miasta z hotelami

No tak - słynny Hilton przecież...

W centrum powinna być łatwość skręcania i dostawania się d
        > o każdej ulicy

Bo jak wiadomo po centrum każdy ma się poruszać wyłącznie samochodem. Piesi nie są mile widziani.

> Centrum zginie całkowicie.

Kury się nie będą nieść.

> Chciałbym zobaczyć wizualizacje tego tunelu na zewnątrz na powierzchni co powst
        > anie po budowie monstra-podziemnego tunelu bo jeśli to ma być tak jak przy Żero
        > mskiego gdzie jest gigantyczna otwarta dziura to ja w centrum nie chce czegoś t
        > akiego, jedynie jeśli to będzie całkowicie pod powierzchnią, przykryte to może
        > będzie dobrze.

To sobie przeczytaj opisy wariantów (a wcześniej sprawdź w słowniku co znaczy słowo "tunel"), a nie bełkoczesz na forum, że co prawda nie znasz projektu, ale z pewnością będzie tragedia.
    • Gość: Joanna Wybierz przebieg trasy W-Z. Połączy Retkinię i ... IP: 178.73.10.* 08.02.12, 10:33
      Tylko Wariant 0
      Wystarczy poprawić dotychczasowa trase i niech bedzie jak bylo. A nie puszczac linie jakimis drobnymi uliczkami wsrod blokow. Ewentualnie niech przedluza linie do krancowki autobusow przy Selgrosie.
      • Gość: ' Re: Wybierz przebieg trasy W-Z. Połączy Retkinię IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 12:11
        > Tylko Wariant 0

Pewnie. Po co komu ułatwiać przesiadki, po co komu przejścia dla pieszych prowadzące na przystanki, po co wydzielone pasy dla autobusów. Lepiej wybudować za te pieniądze trzeci pas ruchu na Zjazdowej - na pewno przyda się większej liczbie mieszkańców.
    • Gość: witamin Wybierz przebieg trasy W-Z. Połączy Retkinię i ... IP: *.filmschool.lodz.pl 08.02.12, 13:12
      Nie rozumiem, dlaczego nie ma opcji ")+1", czyli w centrum jak jest, tylko przedłużenie na Olechów...
      Reszta jest bezdurą - mniejsza już o tunel czy wariant "przez osiedle". ALE PO CO KŁAŚCI TORY NA PIERTYNIE KOŁO CENTRALU, ktoś mi wytumaczy???
      Przeciez nie tak dawno, przy okazji ŁTR, remontowano Żwirki...
      K
    • jacek.nie.placek Wybory wartości PI 08.02.12, 14:09
      Drogi mieszkańcu Łodzi!
      Ile twoim zdaniem powinien wynosić stosunek obwodu do promienia koła:

Wariant 0: 3. Oszczędzi to ludziom dodatkowych obliczeń, zaoszczędzimy na kalkulatorach.
      Wariant 1: 3,14 - bo tak nakazuje tradycja ("każdy ze szkoły pamięta, że pi to trzy i czternaście setnych.")
      Wariant 2: 3,1415 - zgodnie z normatywami unijnymi w sprawie dokładności obliczeń numerycznych.

O wypowiedzi szczególnie prosimy łódzkie włókniarki, krojczych, pracowników ZWiK, MPO i członków związków zawodowych. A! Jeszcze organizacje kobiece, mniejszości seksualne i ekologów!

A teraz do rzeczy: pytanie ludzi o takie sprawy jest hipokryzją! Większość nie ma pojęcia, nie ma nawet czasu, żeby przeanalizować te projekty, więc nie ma nic MĄDREGO do powiedzenia. Co najwyżej, zgodnie z zasadą "moja chata skraja", będzie optować za przybliżeniem/oddaleniem trasy od własnego mieszkania - optyka JAK MI BĘDZIE WYGODNIE.
      Czyli znowu bez sensu.

(ten promień to prowokacja ;-) )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka