Dodaj do ulubionych

Dorosłe dzieci

IP: 217.153.156.* 18.06.04, 14:32
Te dzieci mialy wielkie szczescie, ze trafily na panią Brzozowska. Gdyby bylo
inaczej pewnie lezaly by teraz przypiete pasami do lozka w Tworkach.
Fajnie, ze taki projekt powstal akurat pietnowanej przez wszystkich w Lodzi,
gdzie afera goni afere. Widac, ze u nas tez mozna. Niech cala Polska bierze
przyklad. Takie domy powinny powstac w calym kraju. Opiekunowie i fundusze
napewno sie znajda.
Obserwuj wątek
    • Gość: STUDENT PEDAGOGIKI Re: Dorosłe dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 20:19

LODZIANKA 100 % RACJI. MOJ ZNAJOMY PRACOWAL W DPS NA GORNEJ. KADRZE CHODZILO O
      TO TYLKO BY MIEC SPOKOJ NA DYZURACH. LADOWALI W WYCHOWANKOW PSYCHOTROPY BEZ
      OPAMIETANIA. PRZYTULKI DLA NIECHCIANYCH Z UPOSLEDZENIENIEM SZUMNIE NAZYWANE SA
      DOMAMI POMOCY, POWINNO SIE JE POZAMYKAC. W ICH MIEJSCE POOTWIERAC TAKIE DOMY
      JAK TEN NA KALINOWEJ, EFEKT BEDZIE O NIEBO LEPSZY. OCZYWISCIE MUSIALOBY SIE TO
      ODBYC STOPNIOWO. MOZE MINISTERSTWO PRZYJRZY SIE PROJEKTOWI Z KALINOWEJ?

• Gość: profesor Wilczur Re: Dorosłe dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:12
        Niewiele osob rozumie w jakim stanie jest opieka nad uposledzonymi w Polsce.
        W tej dziedzinie jestesmy daleko za Europa. DPS omijane sa przez ludzi z
        daleka. Do chwili kiedy komus w rodzinie nie urodzi dziecko z z zespolem downa.
        Wtedy wszyscy biadola, jakie to nieszczescie i najchetniej by sie takiego
        dziecka pozbyli. I oddaja dzieci do domow malego dziecka, albo DPS.

Dlatego DPSow nie trzeba zamykac. Wystarczy zmienic kadre. wyrzucic panie
        pijące kawe, a przyjąc ludzi ktorym sie bedzie chcialo. Isc torem domu na
        osiedlu. Wychowankow traktowac jak ludzi a nie przedmioty bez wlasnej woli i
        rozumu.
    • Gość: iwona Re: Dorosłe dzieci IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 23.06.04, 13:19
      Nie powino się takich osób zamykać i udawać, ze ich nie ma! Dlatego powinno się
      otwierac jak najwięcej takich domów! Niepełnosprawna czy upośledzona umysłowo
      osoba moze tak samo odnależć sie w społeczeństwie jak teoretycznie "zdrowy"
      człowiek. Trzeba mu tylko w tym pomóc. Według mnie powinno się organizować jak
      najwięcej zajec integracyjnych dla dzieci i młodzieży, uczyć maluchy od
      najmłodszych lat obcowania z troszke "innymi" dziećmi od nich, uczac je w ten
      sposób wrazliwosci. Ja sama w wieku 11 lat pojechałam na kolonie z
      niepełnosprawnymi i było rewelacyjnie :)
      • aniapakero Re: Dorosłe dzieci 23.06.04, 20:51
        A ja pojechałam do senatorium z niepełnosprawnymi i nie było rewelacyjnie:/

To wszystko bardzo chwalebne ale życie nie jest przecież tylko błękitne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka