Dodaj do ulubionych

Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysłu

IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.12, 09:24
a może modułowe ? kontenry kojarza sie raczej z pomieszczeniami dla robotników na placu budowy. Czemu ludzi wprowadzacie w błąd ? MODUŁOWE !
Obserwuj wątek
    • Gość: misz Re: Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysł IP: *.ip.netia.com.pl 04.05.12, 09:44
      A może dla bydła stadionowego zbudujecie "modułowe" stadiony?
      • Gość: xyz Re: Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysł IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.12, 14:35
        No przecież będzie modułowy - z opcją dostawienia czwartej trybuny ;)
    • terleo Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysłu 04.05.12, 10:09
      A żłobki w pergolach. Oszczędności to nakaz chwili.
    • olena.s Kontenery na pustyni 04.05.12, 10:24
      Moje dziecko pierwszą klasę robiło właśnie w kontenerowej szkole (placówka się rozbudowywała, chcieli już przyjąć dzieci - i czesne od rodziców - a jeszcze nie mogli zasiedlić budynku). O ogrzewaniu nie mam pojęcia, bo takich cudów u nas nie ma, ale klimatyzacja działała doskonale. Nie było grzyba (a wilgotność powietrza mamy zastraszającą), nie było ani ciemno, ani ciasno, ani piwnicznie. Generalnie - nie było sie do czego przyczepić. Jeżeli takie modułowe przedszkola ustawiono by w pobliżu parku, do którego można łatwo prowadzić dzieci, to w sumie świetny pomysł.
    • Gość: nieprzekonany Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysłu IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 10:49
      Nie jestem pewien, czy akurat w Łodzi potrzebujemy takich - umówmy się - prowizorycznych i dość prymitywnych rozwiązań. Sytuacja w przedszkolach nie jest dobra, ale też nie tragiczna. W innych miastach jest znacznie gorzej. Porównajcie sami ilość miejsc w przedszkolach w polskich miastach
    • Gość: gm Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysłu IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.12, 11:34
      Moze wystarczyłoby ,żeby miasto dotowało przedszkola niepubliczne w takiej samej wysokosci jak przedszkola publiczne. Prawdopodobnie miasto nie posiada budynków , w których można by było zrobić przedszkola bo p. Szafran w swoim czasie likwidowała przedszkola a pomieszczenia zostały sprzedane. Teraz trzeba by je było wynajmowac a to podnosi koszt utrzymania przedszkola.Ale te baraki tez kosztuja i tez trzeba policzyc amortyzacje.I trzeba na to znaleźć działke.Jezeli fundacja dobrze będzie lobbowała i dotrze do właściwych ludzi to będa te kontenery bez wzgledu na rachunek ekonomiczny. Bo urzędnicy potrzafia tak policzyc ,żeby udowodnic wszystko co trzeba. Może warto przy okazji zwrócic uwage na to ,że budynki po zlikwidowanych szkołach tez prawdopodobnie zostana sprzedane.Po kilku latach okaże sie ,że te dzieci dla których brak miejsca w przedszkolach bedą uczyły się na dwie zmiany bo miasto nowych szkół nie wybuduje a te co sa zostana sprzedane.
      Urzednicy czuwaja ,żeby problemy były bo to uzasadnie potrzebę powiekszania urzedniczych stanowisk.
    • Gość: gm Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysłu IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.12, 11:38
      A może jakis dociekliwy ( jezeli jeszcze tacy są) spyta ludzi odpowiedzialnych w Wydziale Edukacji kto sprawił ,że przedszkola były likwidowane , dlaczego były likwidowane i jak to sie ma do aktualnych prognoz co do ilosci dzici w szkołach.
      • pstryczek-elektryczek Re: Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysł 04.05.12, 20:09
        Gość portalu: gm napisał(a):
        > A może jakis dociekliwy ( jezeli jeszcze tacy są) spyta ludzi odpowiedzialnych
        > w Wydziale Edukacji kto sprawił ,że przedszkola były likwidowane , dlaczego był
        > y likwidowane i jak to sie ma do aktualnych prognoz co do ilosci dzici w szkoła
        > ch.
        Jak to dlaczego, przecież się nie opłacały. A problemem jest nadmiar inercji urzędników którzy nie patrzą w przyszłość tylko pilnują własnych stołków. Najpierw przez 5 lat utrzymywali nadmiar przedszkoli, miasto topiło pieniądze w błocie, a teraz przedszkoli nie ma i miasto znowu musi topić pieniądze, bo ktoś nie pomyślał o tym że przedszkola są właśnie potrzebne. Za 5 lat kiedy z przedszkoli wyjdzie wyż demograficzny, infrastruktura przedszkolna będzie znowu rozdmuchana i utrzymywana na siłę.
    • Gość: tak Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysłu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.12, 12:20
      Jestem za. Zróbcie to szybko.
    • Gość: anekk moduły od dawna w Polsce IP: *.omnipro.pl 04.05.12, 13:24
      Zrobiłem naprawdę poważną analizę czy warto mój budynek biurowy wybudować w tej technologii i jestem na etapie dogrywania umowy z krakowską firmą. Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy np. że kilka takich budynków mijam codziennie w drodze do pracy (ładna i ciekawa architektura) i że w tej technologii w Polsce jest wiele nie tylko przedszkoli, biurowców, restauracji ale również przychodni a nawet szpitali. Ciągle jestem pod wrażeniem czasu realizacji inwestycji.pozdrawiam
      • Gość: gm Re: moduły od dawna w Polsce IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.12, 13:39
        Czy to juz jest poczatek akcji promocyjnej? Fundacja wynajęła Cie do promowania tych kontenerów? Czytałem ,że akurat władze Krakowa do tego pomysłu nie sa przekonane. No i eksploatacja nie jest tania bo pomieszczenia ogrzewane sa elektrycznie (najdroższy sposób ogrzewania).
    • Gość: kiciu Przedszkole w kontenerze druga strona IP: *.play-internet.pl 04.05.12, 19:30
      jest druga strona architektury kontenerowej www.archirama.pl/panorama/domy/domy-i-przedszkola-z-kontenerow-konkurencja-dla-klasycznych-projektow,15_1504.html
    • pstryczek-elektryczek Re: Przedszkole w kontenerze - pomysł wart namysł 04.05.12, 20:05
      Gość portalu: znawca napisał(a):
      > a może modułowe ? kontenry kojarza sie raczej z pomieszczeniami dla robotników
      > na placu budowy. Czemu ludzi wprowadzacie w błąd ? MODUŁOWE !
      Bo to nadal kontenery, a że jedno duże pomieszczenie składa się z kilku modułów to inna bajka. Na "budowach" też są w ten sposób realizowane duże pomieszczenia np sale narad.
      • Gość: magik A Mc'Donaldy? IP: *.retsat1.com.pl 04.05.12, 20:49
        A Mc'Donaldy? Przecież większość tych restauracji (budynki wolnostojące) to właśnie konstrukcje modułowe. I nikomu to nie przeszkadza.
        Odnoszę wrażenie że na samo hasło "kontener" mamy negatywne skojarzenia, bo na placach budowy. Tak. Na placach budowy, bo i szybko można postawić taki budynek, a następnie szybko rozebrać po zakończeniu budowy.
        Odpowiednie utrzymanie i budynek taki może służyć 15-20lat. A jak potrzeba (wyż demograficzny) rozebrać go wcześniej i odbudować w nowym miejscu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka