Dodaj do ulubionych

Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 09:25
No to należy uzbroić się w cierpiwość. Zmiana PESELa wymaga decyzji sądu, a sąd przecież może się nie zgodzić (jest w końcu niezwisły) i syn pozostanie dziewczynką...
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.12, 11:11
      W sumie nie wiadomo kto popełnił błąd czy urzędnik czy zgłaszający który zamiast w rubryce imiona dziecka wpisał imiona żony.
      • Gość: patat Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 23.05.12, 11:15
        Sraty pierdaty, petent zawsze może sie pomylić a urzędnikowi za to płacą żeby sprawdził. Jeśli faktycznie bezmyślnie spisał z wniosku to powinien niestety iść na urlop
        • Gość: samiti Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 12:43
          "Dobrze, że nie okazało się, że mój syn urodził się w XIX wieku. Cieszę się, że chodzi tylko o zmianę imienia, nazwiska i płci syna"

no nie tylko bo pesel trzeba zmienic, wiec sprawa w sadzie. pesel jest zalezny od plci przeciez. wiec facet nie moze miec "kobiecego" peselu.
          • bumcykcykhopsiup Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza 25.05.12, 00:38
            pesel od plci? bladzisz kolego. od daty urodzenia jeno
            • mnbvcx Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza 25.05.12, 06:55
              sprawdz w wikipedii. dziesiata cyfra numeru PESEL parzysta-kobieta, nieparzysta-mezczyzna.
              • a.lojewska Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza 25.05.12, 09:09
                tak, PESEL zależy też i od płci, ale nie do końca masz rację Ty albo Viki. Mam koncówkę -143 i nie mam nic do zarzucenia swej kobiecości:)
                • Gość: Adam Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: 150.254.124.* 25.05.12, 10:52
                  Masz przedostatnią cyfrę 4 - jesteś kobietą. Ostatnia, 11 cyfra jest kontrolna.
    • Gość: gość portalu Dziennikarze bez matury IP: *.toya.net.pl 23.05.12, 11:28
      Syn nazywa się zapewne tak samo jak ojciec. Natomiast imiona wpisano mu niewłaściwe, czyli "ma na imię" Izabela zamiast Remigiusz.
      • Gość: kasik Re: Dziennikarze bez matury IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.05.12, 13:10
        Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Syn nazywa się zapewne tak samo jak ojciec. Natomiast imiona wpisano mu niewłaś
        > ciwe, czyli "ma na imię" Izabela zamiast Remigiusz

Tomasz Sowa pojechał po odpis urodzenia swych synów: Remigiusza i Dominika. Który z nich ma imię po ojcu??

Z artykułu raczej wynika że dostał imię po matce.....
    • Gość: rimtim Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe... IP: *.205.119.149.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.05.12, 11:31
      tata " Izabeli" się uśmiał, ale jak przyjdzie mu brać udział w sądowych wyjaśnieniach na co najmniej kilku rozprawach to mu do śmiechu będzie daleko
      • Gość: Michał M. Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 11:46
        Nie "tata Izabeli" tylko "tata Izabela". Taka współczesna "puszka Pandora" [to z "Seksmisji"]
        :)
        • Gość: rimtim Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: *.31.13.92.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.05.12, 14:41
          albo ten syn, czy też ta wasza ona (to z "Misia") poddała się zabiegowi naturalizacji
      • mrrrwrrr Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza 25.05.12, 09:13
        oj będzie problem, będzie.
        Moją żonę urząd wydał za mąż za jej teścia, tzn. wyszła za mąż teściowa a urzędas zmienił nazwisko mojej żonie. Mimo pozornego wyjaśnienia niewłaściwe nazwisko ciągle wypływa. A to na liście wyborczej, a to w skarbówce. Masakra. Sprawa się ciągnie od 12 lat.

Dzieciak niech lepiej sobie płeć i imiona zmieni na te z papierów, będzie łatwiej.
    • Gość: . numer PESEL ma zakodowaną płeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 13:33
      Przecież w nr PESEL jest zakodowana płeć. Mówi o tym przedostatnia cyfra:
      * parzysta - kobieta,
      * nieparzysta - mężczyzna.
      • Gość: Paula "Córka" IP: *.ip.maverick.com.pl 23.05.12, 16:22
        Dzięki urzędnikom tata będzie miał "córeczkę". Nim się te wszystkie sprawy sądowe zakończą to prościej będzie chłopca ubrać w kieckę, zapuścić loczki i już zostawić jako Izabellę. Urzędasy się ucieszą będą mieli mniej pracy. W końcu Kopernik też była kobietą. ;-)))
        • Gość: Zorrobis Re: "Córka" IP: *.nys.biz.rr.com 24.05.12, 20:55
          A jak obojnak to zero ?
          • svarte_sjel Re: "Córka" 25.05.12, 12:27
            Gość portalu: Zorrobis napisał(a):
            > A jak obojnak to zero ?

Zero dziecinko jest parzyste.
            • Gość: . Re: "Córka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 12:50
              Zero samo w sobie nie jest ani liczbą parzystą, ani liczbą nieparzystą. W tym względzie zero jest neutralne. Dopiero w kombinacji z innymi liczbami ją poprzedzającymi daje liczbę parzystą.

pl.wikipedia.org/wiki/0_%28liczba%29
    • Gość: gm Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe... IP: *.xdsl.centertel.pl 23.05.12, 22:22
      Czy nie ma w tym trochę winy rodziców. Chyba przy rejestracji dziecka po urodzeniu dostali jakieś odpisy aktu urodzenia i powinni sprawdzić , czy nie zawieraja błędów. www.msw.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=73&id=35&search=38688
      • Gość: patat Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 24.05.12, 10:21
        Ty chyba w usc pracujesz bo ciężki z ciebie pacjent. To kompletnie oczywiście wina rodziców, gdyby mieli córke o imieniu Izabela to byłoby ok a tak tylko w urzedzie się kręcą i się kawki spokojnie napić nie mozna ;))
    • Gość: Postępowiec Rysiek ma na imię Ania i jest z tego zadowolony IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.12, 18:50
      więc ten pan to jakaś ciemnota katolicka chyba skoro uważa, że chłopiec nie może się nazywać Izabela
      • Gość: Postępowiec Sorry, zmyłka - Krzysiek nie Rysiek IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.12, 18:54
        Ryśki to są fajne chłopaki, więc chcą zostać chłopakami
    • m.godwin Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Zuzia 24.05.12, 19:00
      www.youtube.com/watch?v=KHVZnYIjImI
      I że w życiu na kolki moich rąk
      I dziewczynę mam i szacunek w krąg
      I o Zuzi nikt nie mówi źle
      Będę syna miał i go ochrzczę sam
      I co powiem wam też mu Zuzia dam
      Ładne imię niech powie ktoś że nie
      Cha cha cha cha
      • 1optica Chłopcy,chłopcy 25.05.12, 08:36
        Tu jest źródło pomysłu:
        www.youtube.com/watch?v=mVTW_-C014o
        Johnny Cash "The Boy Named Sue"
        • m.godwin Re: Chłopcy,chłopcy 25.05.12, 10:57
          A nie nie nie. Pomysł, by synowi też dać Zuzia jest oryginalny.
          Kowboj od Casha to jakaś maruda bez fantazji:

And I think about him, now and then,
          Every time I try and every time I win,
          And if I ever have a son, I think I'm gonna name him
          Bill or George! Anything but Sue! I still hate that name!
    • Gość: hildebrant Coś dla red. red. Pacewicza i Siedleckiej IP: *.play-internet.pl 24.05.12, 22:06
      Powinni zdecydowanie zaprotestować przeciw takim przejawom symbolicznej przemocy jak zmiana imienia z żeńskiego na męskie (promować należy kierunek odwrotny). Pan Redaktor powinien również zrobić młodemu człowiekowi prezent w postaci kilku par rajstop i sukienki. na szpileczki jeszcze przyjdzie czas.
    • Gość: kajak Córeeeczkoooo IP: 213.155.178.* 25.05.12, 08:45
      Córeeeczkoooo, wolałabyyyyym, żebyś byłaa chłooo-ooopcem, ooooo!
    • real.avalanche Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe... 25.05.12, 08:50
      "wrócił z powrotem"?
      Wstyd, redaktorzyno...
    • Gość: Dora Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe... IP: *.mmpnet214.tnp.pl 25.05.12, 12:01
      Pomyłka, no cóż nawet taka wielka, zdarza się...
      Ale postawa urzędnika " Nie, TO pan się pomylił, a nie urząd" to jest dopiero, w tym całym zamieszaniu najbardziej dziwi... To takie trochę kafkowskie...
    • Gość: emtyr1 Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Izabe... IP: *.204.118.116.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.05.12, 21:55
      Pomyślał ktoś, jakie to dziecko może mieć kłopoty idąc na studia, do pracy, żeniąc się, rejestrując swoje dzieci? W naszym kraju przesiąkniętym PISem i homofobią, jeżeli to się gdzieś pojawi, a pojawi się na pewno w tym bajzlu i nieróbstwie, jaką łatkę przyłożą mu POLACY KATOLICY? Ojciec, zamiast się śmiać, powinien zawczasu zażądać oficjalnego przyznania się do winy konkretnej śpiącej urzędnicy, lub pierdziela w stołek w USC, a od Państwa horrendalnego odszkodowania dla dziecka. Wszak wiemy, co w Polsce może tego chłopca spotkać. Pomówienia, prześmiechy, to mało. To jest katolicki kraj, a co katolicy mogą sprawić innemu katolikowi(czy nawet nie) każdy widzi. Domagaj się Pan odszkodowania. Dużego! Nie życzę synkowi, żeby go kiedyś spotykały przykrości Ale gdyby go miało dotknąć choćby jedno robaczywe słowo z powodu głupoty urzędnika idioty, niech ma chociaż przyjemność kupienia sobie na pocieszenie PORCHE. Pozdrawiam chłopczyka i tatę
    • Gość: Monika Re: Dowiedział się, że jego syn nazywa się... Iza IP: 80.72.45.* 05.06.12, 10:18
      Dla mnie to żadna nowość! Kreatywnośc urzędników nie zna granic! W zeszłym roku wyszłam za mąż i mąż przyjął moje nazwisko jednak urzędnik z rodzinnego miasta nie mógł się chyba z tymz godzić zatem w 'papierach' zmienił i mi nazwisko.
      Ponad pół roku po ślubie dowiedziałam się od ZUSu, że po ślubie wciąż każde z nas ma inne nazwisko tyle,że mąż moje a ja męża! Aby wszystko się zgadzało (nie wymieniłam dowodu) w systemie zmieniono nazwisko w moim dowodzie wydanym jakieś 9 lat temu!
      Nie mogłam się rozliczyć online z US przez błędne nazwisko i poinformowano mnie że otrzymam pismo w którym będe musiała się wytłumaczyć z rozbieżności. PARANOJA!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka