Dodaj do ulubionych

Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie...

IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.12, 11:43
Rzeźby są w porządku, są lubiane przez łodzian i turystów. Jakoś nie słyszałem aby ktoś krytykował rzeźby w ciągu ostatniego miesiąca (czas Euro), gdzie przewijała się masa ludzi od lat nie widziana na piotrkowskiej. Dobrze wtopiły się w Łódź i w Piotrkowską.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.astral.lodz.pl 29.06.12, 11:46
      Akurat rzeźby z piotrkowskiej przyjezdnym się bardzo podobają i to w 90% z nimi na piotrkowskiej robią sobie zdjęcia. To dużo ciekawsze "sztuka" niż wysypane ziemniaki w muzeum czy inne pseudoartystyczne wizje niedocenianych i w przyszłości również niedocenionych artystów.
      • Gość: lodzcity Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.p.lodz.pl 29.06.12, 15:55
        ten gościu to zakompleksiony idiota. czekać aż zacznie sr... na ulicy z okrzykiem jestem artystą i robię heppening. może potrzebuje opieki medycznej?
        • pralat_na_wrotkach Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P 29.06.12, 15:59
          > ten gościu to zakompleksiony idiota. czekać aż zacznie sr... na ulicy z okrzyki
          > em jestem artystą i robię heppening.

Mimo wszystko póki co facet wykazuje się nieco większą wyobraźnią niż to co zaprezentowałeś powyżej.
          • Gość: lodzcity Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.smrw.lodz.pl 29.06.12, 21:16
            to co napisałem było karykaturą i wydaje mi się, że jak najbardziej celną. Może komuś innemu brakuje wyobraźni?
            • pralat_na_wrotkach Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P 29.06.12, 21:27
              Gość portalu: lodzcity napisał(a):

> to co napisałem było karykaturą i wydaje mi się, że jak najbardziej celną

Najbardziej prymitywną i szczeniacką to może i było. Ale zasadniczo to masz rację: wydaje ci się.

> Może komuś innemu brakuje wyobraźni?

Nie.
        • Gość: PolitechnikSchab Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 21:45
          > ten gościu to zakompleksiony idiota. czekać aż zacznie sr... na ulicy z okrzyki
          > em jestem artystą i robię heppening.

o matko, ale ambitne. wyzsza szkola humoru szymona majewskiego
      • pralat_na_wrotkach Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P 29.06.12, 16:01
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Akurat rzeźby z piotrkowskiej przyjezdnym się bardzo podobają i to w 90% z nimi
        > na piotrkowskiej robią sobie zdjęcia.

Ciekawi mnie skąd się wzięła ta liczba. Czy możesz nieco rozjaśnić sprawę?
      • Gość: zawir Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 20:14
        > Akurat rzeźby z piotrkowskiej przyjezdnym się bardzo podobają i to w 90% z nimi
        > na piotrkowskiej robią sobie zdjęcia.

Jak ja lubię takie statystyki z d..y wzięte... Były prowadzone jakieś badania na ten temat? Jakoś sobie nie przypominam.
        • Gość: l Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 20:38
          > Jak ja lubię takie statystyki z d..y wzięte... Były prowadzone jakieś badania n
          > a ten temat? Jakoś sobie nie przypominam.

Badanie na pewno przeprowadził sam, tj. w ciągu roku zobaczył 20 osób, które się fotografują z Tuwimem albo koślawym Rubinsteinem - no jakby nie liczyć: 90%.
      • katrina_bush rzeźby przyjezdnym się bardzo podobają?! 29.06.12, 20:42
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> na piotrkowskiej robią sobie zdjęcia. To dużo ciekawsze "sztuka" niż wysypane
        > ziemniaki w muzeum czy inne pseudoartystyczne wizje niedocenianych i w przyszło
        > ści również niedocenionych artystów.

te rzeźby przyjezdnym się bardzo podobają???!!!

to kto do was przyjeżdża ?!
        • pralat_na_wrotkach Re: rzeźby przyjezdnym się bardzo podobają?! 29.06.12, 21:28
          > to kto do was przyjeżdża ?!

Być może wuj ze wsi.
    • Gość: łodzianin Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.free.aero2.net.pl 29.06.12, 11:50
      A kto to jest "człowiek motyl "
      niech siebie owinie folią idiota
      • Gość: lolson Motyla noga IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 15:18
        Mam nadzieje, że człowiek motyl nie rozpędził się za bardzo i nie owinął też pana z dzwoneczkiem
    • Gość: mar Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.retsat1.com.pl 29.06.12, 11:58
      patafiany!
      od kiedy to ławeczka Tuwima jest Szytenchelma?
      Douczyć się, a później działać! zfrustrowane nieroby i pseudoartyści którzy mają coś z głowami.
      Kto na to pozwolił? Powinno się ich od razu usunąć, są niebezpieczni dla reszty społeczeństwa.
      Kij wam w oko, motyla noga!
      • Gość: kj Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.152.131.132.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.06.12, 12:03
        Bardzo dobra i "humanitarna" akcja, która archiwum Marcela ma zamiar przenieść w zaświaty, gdzie jest jego miejsce. Nie na Piotrkowskiej, bo te "rzeźby" ośmieszają Łódź, a właściwie kolejnych włodarzy miasta.
        • Gość: Łodzianin Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.play-internet.pl 29.06.12, 12:06
          te rzeźby są straszne!!! brawo
          • Gość: patat Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 29.06.12, 12:27
            Straszne są to fakt, ale z drugiej strony tak bardzo pasują do Piotrkowskiej. Dzięki tym rzeźbom i ruinom wokoło Łódź wygląda filmowo, co najmniej jak dekoracja do jakiegoś filmu wojennego ;)
          • Gość: kasia Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.12, 17:44
            sami jesteście straszni...ale Polacy (a łodzianie to już w ogóle) luuubią krytykować z fotela...
            • Gość: d Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 20:45
              Gość portalu: kasia napisał(a):

> sami jesteście straszni...ale Polacy (a łodzianie to już w ogóle) luuubią kryty
              > kować z fotela...

A nieprawda. Ja konsekwentnie krytykuję koślawego Rubinsteina kiedy tylko go osobiście mijam.
    • Gość: piachoo Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.246.139.213.rev.vline.pl 29.06.12, 12:10
      Powiem tak:
      że jest dialog między artystami to dobrze. Ale to, co Kultura Aktywna pokazała w ramach "Katechezy po łódzku" leży grubo poniżej rzeźb..
      • Gość: Jacho Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.zdnet.com.pl 29.06.12, 12:41
        Typowo po łódzku, specjalizacja krytykowanie. A ja myślę, że prawo do krytyki mają tylko ci co coś potrafią zrobić i już coś zrobili. Ci co wydaje im się, że potrafią coś zrobić powinni tymczasem pomilczeć.
        • pralat_na_wrotkach Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P 29.06.12, 16:02
          > A ja myślę, że prawo do krytyki m
          > ają tylko ci co coś potrafią zrobić i już coś zrobili

Aha. Czyli nigdy po wyjściu z kina nie zdarzyło ci się skrytykować filmu? Czy też może krytykujesz, bo robisz lepsze?
    • Gość: zen Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.retsat1.com.pl 29.06.12, 12:24
      Motyle żyją krótko.
      • Gość: ret Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.retsat1.com.pl 04.06.13, 18:58
        A jak sie je pacnie gazetą, to jeszcze krócej.
    • Gość: mapi7 Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.mnc.pl 29.06.12, 12:31
      Ja lubię te rzeźby.Nie lubię działań człowieka -motyla czy jak mu tam.
    • Gość: ixi Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: 195.149.64.* 29.06.12, 12:43
      Powinna go albo Straż miejska albo Policja zwinąć i do paki na 48 godzin żeby otrzeźwiał. A na odchodne solidnego kopa w d.. żeby mu się w głowie lepiej poukładało, cymbał jeden.
    • po2jacz Jeden żyd "artysta" krytykuje drugiego "artystę" 29.06.12, 12:52
      Panowie,
      proponuję wynieść się ze swoimi wspaniałymi artystycznymi pomysłami do Izraela. Tam zapewne każdy doceni wasz kunszt artystyczny UR_ban
      • Gość: nieżyt mózgowy Nie życzę sobie w Izraelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 13:16
        takich cutasów.
        W dodatku jeden Duńczyk (tfu) a drugi Niemiec (tfu, tfu, na psa urok)
    • Gość: KA Kultura aktywna a nie człowiek motyl!! IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 13:59

www.facebook.com/media/set/?set=a.484289528252606.124508.317648518250042&type=1
      www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Kultura-Aktywna/317648518250042

www.kulturaaktywna.pl
    • Gość: mąka dzieciaki vs bufon koniunkturalista IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 15:17
      Trochę szkoda, że się zaczęły dzieciaki z asp zadawać z bufonem koniunkturalistą. Obecność pana Motyla Tłustego osłabia wizerunek i odbiera wiarygodności całej akcji. Takich co chcą gadać, choć nic do powiedzenia nie mają jest na pęczki, w Sejmie. Mieszanie sztuki z demagogią jej samej na dobre nigdy nie wyszło. W stowarzyszenia zwykle zbierają się przeciętniacy - im nas więcej tym lepiej, wypromować się łatwiej, pokrzyczymy, poklepiemy się po plecach, ty mnie, ja tobie.
      W kupie, owszem, raźniej jest, tylko śmierdzi trochę...
    • Gość: Piotr Biliński Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 15:53
      Proponuję zasłonięcie fontanny na placu Dąbrowskiego może wzbudzi to jakąś refleksję...
      • Gość: Marta Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.12, 16:35
        Z fontanną to też chora sprawa - postwiona niezgodnie z planami. Kto się na to zgodził?!
      • wirusx Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P 29.06.12, 21:25
        Nie wzbudzi. Zasłonięcie koszmarnej fontanny na Pl. Niepodległości także nie wzbudzi, niestety.... Łódź, qrva...
    • Gość: + + + No , Panie Pawle, z biskupem jakoś się udało IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 16:21
      ale Marcel S. tego Panu nie daruje!
    • Gość: Marta Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.12, 16:42
      Rzeźby są w porządku? To proszę porównać sobie z rzeźbami z innych miast! Radzę również przyjrzeć się portretom tych znanych postaci, czy aby pomniki im nie ujmują? Nie zabierają im dostojności, jakią widzimy na starych fotografiach??? Gdzie proporcje i forma?
    • Gość: aaa Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.retsat1.com.pl 29.06.12, 17:44
      Takie rzeźby znajdują się we wszystkich dużych miastach choćby Europy. Piękno jest względne, nie wszystkim podoba się to samo i na całe szczęście. Ktoś chciał pokazać, że mu się to nie podoba? Niech napisze to na portalu społecznościowym, podpisując się prawdziwym imieniem i nazwiskiem. Ma prawo mieć swoje zdanie, a i więcej osób będzie o tym wiedziało. :)
      • wirusx Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P 29.06.12, 21:31
        aaa napisał(a):

> Takie rzeźby znajdują się we wszystkich dużych miastach choćby Europy
        ------------------------------
        Nie takie, łódzki skulpturoznawco....
    • Gość: Taaa Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.204.68.68.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.06.12, 17:59
      w każdej dziedzinie istnieją pewne standardy, poniżej których nie powinno się schodzić. Zarówno w rzeźbie - tu popieram akcję (ale bez Tuwima, który jest dzielem rzeźbiarza, jest niezły, choć ciągle ktoś mu ustawia klomby na linii wzroku), jak i w hydraulice - szpetne poidełka (wyjątek na światową skalę, bo sikają w dół zamiast do góry)
    • pralat_na_wrotkach Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... 29.06.12, 18:08
      Nie wiem, czy Rubinstein też jest od Koniuszki, ale jest obleśny.
    • Gość: Marność Marny motyl, marny tłumek IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 18:17
      KILKANAŚCIE OSÓB? Chyba pięć na krzyż.
      A sama akcja na zasadzie "nic nie umiem to opluję kogoś innego i będę znany".

Rzeźby uliczne to nie Mona Lisa, to jest "bardziej sztukateria niźli sztuka", ale cieszą turystów i są wystawiane w różnych miastach na Zachodzie. Byłem, widziałem, z pewnością nasze nie mniej artystyczne.

Sztukę wysoką mamy w emeskwadracie. W tym prace ręczne Kobro, których nikt nigdy nie kupił i ogląda garstka.
    • Gość: aleks Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 18:31
      Marny motyl ,marna sztuka!
    • Gość: aleks 2 Marny Motyl marna sztuka! IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 18:32
      Marny Motyl marna sztuka!
      • ulisses-achaj Re: Marny Motyl marna sztuka! 29.06.12, 18:42
        I warto wiedzieć, panie redaktorze i panie Motylu, że pomnik Tuwima jest autorstwa Pana Gryniewicza a nie Szytenchelma. Jak rozumiem nie chodziło o to czy rzeźba dobra czy zła, tylko żeby zaistnieć. Kosztem dobrego pomnika Tuwima i cudzej pracy ... Głupie to jak większość tzw. "performanców" :-)
    • Gość: alwi Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 19:14
      Pseudoartysta realizuje się tylko przeszkadzając innymi i krytykując innych. Z niczego innego nie jest znany.
    • Gość: XYZ Re: Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na P IP: *.toya.net.pl 29.06.12, 22:57
      Co to za czasy, gdzie słowo "artysta" oznacza kogoś kto uważa że może sobie na wszystko pozwolić? Co to ma wspólnego ze sztuką? Czy zakryte rzeźby są prywatną własnością tego pseudoartysty? Czy na zakrycie znaków drogowych ich właściciel patrzyłby równie pobłażliwie?

Napiszę krótko - to żadna sztuka, żadna akcja artystyczna. Zwykłe chuligaństwo. No ale czego oczekiwać po człowieku, który niczego nie osiągnął, a znany jest z tego że robi z siebie idiotę podczas uroczystości?

Dziwię się Gazecie, że takie zachowania promuje. Jest w Łodzi szpital, z którego lekarze mogą w każdej chwili oddelegować artystów tego samego pokroju do równie ambitnych akcji w przestrzeni publicznej co ów człowiek motyl.
    • Gość: marcin Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 23:21
      A mi się rzeźby podobają...bo powiedzmy sobie szczerze na piotrkowskiej oprócz tych rzeźb, uroczych mini fontann, kostek z nazwiskami, pasażu Schillera, Placu Wolności, kilku ładniejszych podwórek i kilku odnowionych fasad, nie ma kompletnie nic co można by pokazać osobie z innego miasta żeby wywiozła pozytywne wrażenie z tego miejsca.

Pewnie te kilka osób urządzających tą akcie to sam nie wiem zazdrości że sami nie wpadli na podobny pomysł, że może zabrakło im przebicia w pewnych kręgach czy też po prostu lubią dużo mówić a mało robić. Bo nie było słychać o jakiś pomysłach na urozmaicenie Piotrkowskiej, nie przedstawiali do szerokiej publiczności swoich pomysłów na rzeźby a ciągle tylko słychać krytykę.

Dla mnie te wszystkie elementy małej architektury budują klimat tego miejsca, jej charakter i cała masa ludzi robi sobie z nimi zdjęcia. Może nie jest to jakaś wysoka sztuka, ale one mają się podobać "zwyczajnym" ludziom i budzić pozytywny wizerunek. A jak ktoś pragnie sztuki przez duże SZ to są muzea zarówno w Polsce jak i na Świecie, są wystawy, wernisaże. I nikt tych miejsc nie krytykuje i nie zasłania folią tylko dlatego że mu się nie podoba i nie rozumie sztuki wystawianej w tych miejscach.

• Gość: drwal Czekam aż Człowiek Motyl sam coś zrobi IP: *.toya.net.pl 30.06.12, 02:40
      Jak do tej pory ten facet tylko potrafi coś niszczyć albo krytykować. Przeszkadza ludziom w obrzędach religijnych, krytykuje innych. Sam coś zrobił, co przebiłoby się do świadomości? Ja nie widziałem niczego takiego. Gazeta i inne pisma nie powinny pokazywać zakompleksionych ludzi plujących żółcią.

Rzeźby może i nie są najwyższych lotów, pewnie można byłoby je zrobić lepiej, ale Marcel Szytenchelm ZROBIŁ COŚ POZYTYWNEGO. I czapki z głów, że chciało mu się tracić swój czas i energię.

Człowiek Motyl zawsze zostanie Człowiekiem Motyle, a nie sądzę by kiedyś ktoś kojarzył go z nazwiska. Puste to to.
    • terleo Człowiek motyl zasłonił rzeźby-koszmarki na Pie... 30.06.12, 08:02
      Wśród "artystów" są psychopaci, cierpiący na destrukcję pozytywną. Chyba takim Okazem jest Pawel Heinzel. To prawdziwy homo creator.
      Prof. J. Kozielecki, Polska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka