ksobier 10.08.12, 19:36 Million 'unikalnych' zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zaintrygowany Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca IP: 62.118.155.* 10.08.12, 19:49 Eksperci oceniają, że aby wywieźć całą ziemię, potrzeba będzie 350 tys. ciężarówek. Hmm... Policzmy. Zalozmy ze dziennie bedzie 1000 ciezarowek wywozilo ta ziemie. Skoncza to pracujac bez odpoczynku po 350 dniach czyli za rok. A teraz te 1000 ciezarowek na dzien. Zalozmy optymistycznie, ze praca bedzie srednio przez 10 godzin dziennie to daje 100 ciezarowek na godzine. Czyli 1 ciezarowka co jakies 35 sekund. Niezle tempo narzucila sobie firma Torpol Trzymam kciuki za nich i wspolczuje okolicznym mieszkancom. A nie wystarczyloby podstawic wagony i wywozic koleja? Zapomnialem ... rozebrali torowisko PS. Mam nadzieje, ze to kojena wpadka dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca 10.08.12, 19:50 Czy GW się boi cynika? Jak napiszę, temat znika! Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca 10.08.12, 20:33 Dla zaintrygowanego: 1 tona ziemi = ok.0,62 m3 25 ton/ciężarówkę x 0,62 m3 = ok.15,5 m3 na ciężarówce. 350 000 ciężarówek x 15,50 m3.na ciężarówce = 5 425 000 m3 ziemi. Cena kalkulowana: 1 m3 ziemi wywiezionej na 20 km kosztuje ok.150 zł. Cena rynkowa (konkurencyjna) to ok.100 zł/m3. Stąd: 5 425 000 x tylko 100 zł/m3 = ok.543 mil.zł. i to po cenach konkurencyjnych Znakomity interes, tylko kopać i wywozić! Oj kopnął bym kogoś, bardzo chętnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A może taśmociąg. IP: *.toya.net.pl 10.08.12, 21:50 A może bardziej opłacało by się zbudować taśmociąg by ziemię ładować bezpośrednio na niego a kończył by się w wyrobisku. Co tańsze 350 tysięcy ciężarówek i praca na 1 rok czy taśmociąg pracujący non stop???? Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: A może taśmociąg. 10.08.12, 22:21 Można i taśmociąg ale pod warunkiem, że urobek doprowadzi do Magistratu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent podst. Re: Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dwo IP: *.retsat1.com.pl 10.08.12, 23:14 Mam Fiata "Ducato", furgon, średni, tzn. rozstaw osi 3,5 m, wys. 1,98. Kubatura 15,5 m3. Idź chłopie do szkoły i naucz się rachunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaintrygowany Re: Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dwo IP: 82.138.191.* 11.08.12, 09:07 Ja nie mam Fiata Ducato ale mam wrazenie, ze dopuszczalna masa calkowita Twojego auta przy kubaturze 15.5 m3 nie przekracza 3.5 t Pierwszy lepszy serwis podaje, ze "rynna" o ladownosci 29 t ma pojemnosc okolo 17 m3 Chcesz podyskutowac ile wazy kilogram pierza i dlaczego mniej boli jesli upuscisz je sobie na noge zamiast odwaznika? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dwo 11.08.12, 09:20 Gość portalu: absolwent podst. napisał(a): > Mam Fiata "Ducato", furgon, średni, tzn. rozstaw osi 3,5 m, wys. 1,98. Kubatura > 15,5 m3. > Idź chłopie do szkoły i naucz się rachunków. Pytanie: Czy Szanowny Kolega z podstawówki jest doradcą w magistracie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejku Bez sensu, brak logiki, bedzie lipa IP: *.toya.net.pl 10.08.12, 21:09 bez tunelu, po co to komu, zostajemy w tyle, za trudne dla wladzy rzadzenie Lodzia, zal i szkoda, dziury w jezdniach parszywe jak nigdzie w Polsce, chwasty na torowiskach nadal rosna, kamienice rozpadaja sie bo za malo remontow, tory krzywe az smiesznie, szkoly zaniedbane, ludzie chorzy, pelnp meneli i zulow, praca ciezka, placa niska, obietnice bez pokrycia, sciany pomazane i pelno petow wkolo, Pani Haniu co Pani robi zeby bylo lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Bez sensu, brak logiki, bedzie lipa IP: *.retsat1.com.pl 10.08.12, 23:20 Hanuś nie ma czasu. Pojechała do bLondyna. Uzgadniać z szefem PZPS (z W-wy) sprawy mistrzostw w siatkówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezdziec Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.12, 21:49 Niestety p.Zdanowska nie panuje nad swoimi urzędnikami,dziwię się ,że w tak ważnej dla Łodzi sprawie/moja była mała ,tak jak mała jest nasza Wspólnota,a sprawa trwała ponad rok/PRZYKRE..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca IP: *.retsat1.com.pl 10.08.12, 22:20 Czy to nie ta Jolanta Chełmińska która bez rzeczywistego powodu zamyka stadiony podlizując się Tuskowi co by nie stracić miejsca przy korycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabubu Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca IP: *.toya.net.pl 11.08.12, 09:44 pokażcie mi gdzie jest drugi taki kraj w europie z takim bałaganem,gdzie NIC nigdy nie funkcjonuje normalnie oprócz wszelakiego szachrajstwa mataczenia i niekompetencji nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Mrzonki, mrzonki, mrzonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 09:53 To doprawdy rozkoszne. Nie ma jeszcze wszystkich pozwoleń, nie ma wyników badań gruntu kilkanaście metrów wgłąb, ok. roku ma potrwać samo wywożenie ziemi, nikt nic nie mówi o sposobie i czasie wybudowania tunelu od Widzewa (co jest raczej niezbędne, jeżeli chcemy, by na nowy dworzec przyjeżdżały pociągi...) - a władze Łodzi twierdzą, że za 2,5 roku cała inwestycja będzie oddana do użytku. Po prostu rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karetka Nudy, nudy, nudy IP: *.teleatlas.com 11.08.12, 11:48 Nudny jesteś niczym przysłowiowe "flaki z olejem". Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: Nudy, nudy, nudy 11.08.12, 12:23 Gość portalu: Karetka napisał(a): > Nudny jesteś niczym przysłowiowe "flaki z olejem". Komentarz: Facet nudny, każdy powie, Bo rozrywki na budowie. A my wszyscy oczywiście, Uśmiejemy się siarczyście. Pytając czemu chałupy, Zmieniają się w gruzu kupy? Nawet walnął piękny płotek, Jak przejechał sznur wywrotek! Entuzjaści z bożej łaski, Wydadzą stosowne wrzaski. Co robi u mego płotka. Zapaskudzona wywrotka! Morał: Wykopy? To wie i idiota, Kretyńska, kosztowna robota. A mądra wtedy dopiero, Gdy bilans wynosi zero! Więc nawet najgłupsza cholera, Chce znaleźć się blisko zera! A może tak pisząc błądzę? Bo to nie cholery pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Do budy, do budy, do budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 14:06 Martw się lepiej, że te nudy będą Cię atakowały jeszcze co najmniej 10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Do budy, do budy, do budy IP: *.toya.net.pl 11.08.12, 14:21 > Martw się lepiej, że te nudy będą Cię atakowały jeszcze co najmniej 10 lat... Przez 10 lat będziesz pieprzył w kółko to samo? Masz zdrowie... (albo właśnie wręcz przeciwnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca IP: *.coe24.net 11.08.12, 13:06 Zastanawiam się czy to nie jest złamanie prawa zamówień publicznych. W SIWZ było jasne napisan, że wywóz ziemi ma odbywać się bez korzystania z dróg publicznych i drogą kolejową. I taka była umowa przygotowana, czyżby ktoś podpisał aneks do umowy, jeśłi tak to kto go podpisał? Inni wykonawcy oszacowali koszty realizacji inwestycji przy użyciu kolei do wywiezienia ziemi. A Torpol (Polimex Mostostal) poniważ ma układy w PO to umowy może sobie zmieniać, tak by im odpowiadało. BY IM ŻYŁO SIĘ LEPIEJ!! PS. Nie daje im żadnej szansy, że wyrobią sie w terminie, i bedzie jeszcze gorzej niż w przypadku autostrad, narodowego czy innych wielkich inwestycji, które realizują przyjaciele królika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja I to będzie koniec Zdanowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 14:15 Jest tylko jeden pozytyw nieuchronnej obsuwy przy budowie dworca. Otóż kolejne wybory samorządowe odbędą się jesienią 2014. Czyli w czasie, w którym - według planów - na nowym Fabrycznym i w okolicy powinno trwać domykanie inwestycji - naprawdę ostatnie prace wykończeniowe plus porządkowanie terenu. Ciekawe jak się obecna władza wyłga w kampanii z faktu, że w centrum wciąż wówczas będzie ział lej po bombie, a tunelu nawet jeszcze nie zaczęto kopać... O ile oczywiście Zdanowska wraz ze świtą zechce w ogóle ubiegać się o reelekcję, bo ja na jej miejscu oddałbym pole walkowerem. Byłoby przynajmniej mniej wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Łódź Fabryczna: zaczyna się budowa nowego dworca IP: *.play-internet.pl 12.08.12, 09:06 A czy okoliczne prostytutki wrócą do parku pedałów po budowie? Odpowiedz Link Zgłoś