kruszek80 famuły 04.07.04, 21:55 szukam informacji na temat domów robotniczych I.K.Poznańskiego. Ciekawi mnie dlaczego m.in. im wyżej połozone mieszkanie w zabudowie tym niższa cena ?? Ciekawa jestem tez z jakich pomieszczeń się składały mieszkania i czy była w nich kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: famuły IP: *.toya.net.pl 04.07.04, 22:09 kruszek80 napisała: > szukam informacji na temat domów robotniczych I.K.Poznańskiego. Ciekawi mnie > dlaczego m.in. im wyżej połozone mieszkanie w zabudowie tym niższa cena ?? lepsze mieszkania zawsze znajdowały się niżej na 1 piętrze budowano apartamenty-duże mieszkania z wygodami na 2-3 piętrze były mniejsze mieszkania o niższym standarcie a poddasze to już tylko pojedyncze izby o bardzo niskich udogodnieniach > Ciekawa jestem tez z jakich pomieszczeń się składały mieszkania i czy była w > nich kuchnia. zasadniczo to było tak-nikt nie chciał mieszkać na parterze i w suterenie-to była ciągła współegzystencja z brudem, ściekami i wilgocią z kolei od mieszkania na wyższych piętrach lepiej sytuowanych odstraszała konieczność wspinaczki po schodach i pewne trudności z tego wynikające tak budowano wszędzie, nawet w Krakowie i pewnie u Poznańskiego też się ta metoda uwidacznała im lepszy robotnik, tym niżej mieszkał pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: famuły 05.07.04, 00:22 Weź pod uwagę, że w tamtych czasach zarówno węgiel jak i wodę wnosiło się wiadrami. Tak wiec liczba pieter do przebycia miała znaczenie na atrakcyjność, a co za tym idzie i cenę lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amal Re: famuły IP: *.toya.net.pl 05.07.04, 15:54 Radzę zajrzeC do I. Popławska, Architektura mieszkaniowa Łodzi w XIX wieku, Warszawa 1992, są plany, w tym rzuty, domów robotniczych przy fabryce Poznańskiego Odpowiedz Link Zgłoś