Gość: ltw IP: *.play-internet.pl 11.10.12, 14:36 A jaki jest koszt poboru parku zależnie pod sposobu naliczania? Który z tych sposobów pozwoli zebrać najwięcej pieniędzy? Dlaczego nie rozważa się sposobu naliczania od gospodarstwa domowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nowa_mieszkanka_lo Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... IP: *.net 11.10.12, 14:39 no przepraszam ale ja mieszkam sama w 45m mieszkaniu i to troszke rpzesada jak za smieci zaplace 45zł(liczac 1 zł od metra). za wode mniej place do cho**** ... powinno byc za osobe, dzieci wcale mniej nie smieca, przypomnijcie sobie ile workow smieci wynosili rodzice z waszych pokoi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: 212.191.200.* 11.10.12, 14:51 Ciekawe od kiedy m2 mieszkania produkuje smieci. Wychodzi na to ze ja mieszkajac sama zapłace tyle samo co 4 osoby mieszkajace pietro nizej. Ja przez tydzien nie zapelniam nawet jednego worka i co 2-3 dni wynosze prawie pusty. A dzieci produkuja bardzo duzo bo wystraczy spojrzec na sterte pampersow i sloiczkow po zupkach jakie wynosza rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludek Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.ip.netia.com.pl 11.10.12, 17:45 co ten Stępień za bzdury opowiada że dzieci mniej śmiecą? już od małego kurdupla wychodzi tona śmierdzących pieluch. Nie mam zamiaru płacić 50zl za śmieci podczas gdy 4 osobowa rodzina w takim samym mieszkaniu produkuje 4 x wiecej odpadów. To jest śmieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.net-partner.pl 17.11.12, 07:20 dzisiaj płacę za wywóz śmieci 8 zł na m-c, propozycja 18 zł skąd wzięta? w Łodzi mieszka 700 tys. , plus 120 tys. studentów, przyjmują 800 tys. do naliczania kosztów , to jest 8 milionów m-cznie , w rok 96 milionów zdanowska i "śwagry" maja sięczym podzielić!!!! skandal , złodzieje z POmylonej won z miasta, !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azorek33 Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... 11.10.12, 14:51 Śmiecą ludzie a nie mieszkania. To raz. Podatek śmieciowy powinien więc a priori dotyczyć liczby mieszkańców, a nie powierzchni, bo inaczej dojdzie w Łodzi do totalnego absurdu, w którym np. jedyny mieszkaniec 150 metrowego domu w Łodzi (np. emerytka-wdowa) zapłaci podatek śmieciowy w wysokości 150 zł miesięcznie, a więc nominalnie dwukrotnie wyższej niż porównywalnie śmiecąca czteroosobowa rodzina mieszkająca na 50 mkw, mimo że ta liczna rodzina wydala co miesiąc w sumie czterokrotnie więcej śmieci od samotnej emerytki-wdowy. Łatwo policzyc, że w pierwszym przypadku podatek smieciowy wyniesie aż 150 zł na smiecącego, a w drugim - tylko 12,5 zł na śmiecącego. A to kieruje ten podatek w prostej drodze na ścieżkę oprotestowania jako niezgodny z Konstytucją, gdyż uzależnia wysokość nie od potencjału śmiecenia, a od stanu posiadania. Czyli zaczyna śpiewająco spełniać kryteria podatku czysto majątkowego. Czyli że co, gdy wybierzemy podatek od powierzchni mieszkania, w ten sposób właściciele domów w Łodzi będą od 2013 r. zmuszeni do masowego dotowania mieszkańców mieszkań i wyzbywania się swojej krwawicy? To już kiedyś było i się nazywało sprawiedliwość społeczna i redystrybucja dochodów od bogatszych do biedniejszych, ale myślałem, że się skończyło w 1989, wraz z komuną, i każdy płaci za śmieci za siebie. Ale idźmy dalej: a co jeśli np. trzyosobowa rodzina mieszka w Łodzi na swoje nieszczęście w domu nie daj Bóg 300 metrowym??? Będzie płacić podatek śmieciowy w wysokości rocznej 3600 złotych przy segregacji albo 7200 bez segregacji? Hmmmm... Ciekawa idea. Nawet bardzo... Może warto więc już dziś wyjaśnić sprawę zasadniczą: jak będzie płacić - w przypadku wyboru przez lud łódzki wariantu za metr kwadratowy - za smieci kilkaset tysięcy mieszkańców domów indywidualnych w Łodzi? Bo mogą się poczuć lekko zdezorientowani. Albo się nawet zdenerwują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloven Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.swic.dialup.inetia.pl 11.10.12, 15:08 A jak będą płacić firmy? Od osoby??? A może od powierzchni??? Już widzę jak hipermarkety płacą od powierzchni. A może firmy nie śmiecą? No i co ze studentami, którzy mieszkają w 6 osób a zameldowana jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 15:00 Ani jeden ani drugi sposób mi nie odpowiada. Płace co miesiąc 23 pln w MPO i segreguję smieci. Mam 5 osób w rodzinie i co teraz nagla mam płacić 5*18,13=90,60 lub 240 m * 1,05= 252 pln. Chyba Zdanowka i inni ogłupieli do końca ! Więcej śmieci nie zacznę produkować. Przecież przy podpisywaniu umowy jest do wyboru pojemnik i każdy decyduje co chce. U nas Straż Miejska chodzi i zajmuje się głupotami mogliby sprawdzać posesja po posesji kto ma podpisaną umowę a kto nie !!! Tanie by było i zamiast spacerować byliby zajęci robotą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikdan Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: 91.198.245.* 11.10.12, 15:08 O i tu popieram, rozpocząć trzeba od weryfikacji kto ma a kto nie ma podpisanej umowy na wywóz śmieci. Jeszcze jedno, kto będzie płacił za" podrzutki" przy śmietnikach? W tej chwili jest to koszt wspólnot, nawet jeżeli jest to "cudzes", przytaszczony przez wstydliwych inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.12, 15:27 Dokładnie. Obecnie spółdzielnia mieszkaniowa pobiera ok. 10zł od osoby, a tu nagle miasto wyliczyło 18!!! Licząc od m2 wychodzi jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Z prostego rachunku wynika, że 11.10.12, 15:00 gmina chce na śmieciach zarabiać. Do tej pory ceny kształtowały się od 5 do 24 zł miesięcznie - w tym drugim przypadku od domku nawet a nie od mieszkania. I to za śmieci niesortowane. Biorąc pod uwagę, że średnie mieszkanie to rodzina 4-osobowa albo 45 m2 to wynika z tego, ze gmina chce podnieść dotychczasowe opłaty za śmieci średnio 3-krotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Z prostego rachunku wynika, że IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.13, 09:27 Jest to kolejny przykład łatania dziury w budżecie, który wcale nie jest sprawiedliwy. Komu przeszkadza opłata śmieci za konkretny kontener w domku jednorodzinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pstryczek-elektryczek Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... 11.10.12, 15:02 Wszystkie pomysły sprawiedliwego pobierania opłat zbiegają się w kierunku tego że każdy deklaruje ile będzie miał śmieci i za tyle będzie płacić. Tylko czym się to różni od starego pomysłu i jak to wpłynie na ilość "podrzucanych" śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benito Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.4web.pl 11.10.12, 15:23 Pod względem podrzucania różni się tym, ze mieszkańcy domków, którzy obecnie nie mają umów na wywóz i jeżdżą po nocach na duże osiedla by tam wyrzucić swoje śmieci, teraz będą mogli wziąć kubły i oczekiwać, że miasto je odbierze. Mieszkam na Radogoszczu-zachodzie, obok mamy osiedle domków Liściasta. Wychodząc z psem widziałem jak pod śmietnik podjeżdżają samochody i wyrzucają śmieci. Przez ostatnie lata kolejne śmietniki były sukcesywnie przerabiane na zamykane na klucz, ten koło mojego bloku był chyba jednym z ostatnich przez co zawsze był zawalony, że nie dało się wejść. Sterty śmieci walały się po ziemi a smród unosił się dookoła. Od 2 miesięcy jest zamykany i aż miło wejść. Jeszcze nie widziałem pełnych kubłów, nie mówiąc już o przeładowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
pstryczek-elektryczek Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu 11.10.12, 16:06 Gość portalu: benito napisał(a): > Pod względem podrzucania różni się tym, ze mieszkańcy domków, którzy obecnie ni > e mają umów na wywóz i jeżdżą po nocach na duże osiedla by tam wyrzucić swoje ś > mieci, teraz będą mogli wziąć kubły i oczekiwać, że miasto je odbierze. I w ramach tego miasto ma nową politykę żeby nie wymagać umów na śmieci tylko każdego profilaktycznie skasować razy dwa lub trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.12, 16:09 Jako mieszkaniec domu jednorodzinnego na os. Radogoszcz-Zachód (Liściasta) chciałbym zapytać, na jakiej podstawie formułuje Pan/Pani tezy dotyczące "podrzucania" śmieci? Zarówno ja jak i moi sąsiedzi posiadamy podpisane umowy z firmami zajmującymi się wywozem odpadów. Ze względu na to, iż prowadzę dodatkowo segregację śmiecie, nie zdarzyło mi się nigdy całkowicie zapełnić posiadanego pojemnika - dlaczego zatem miałbym się pozbywać moich odpadów w kontenerach na osiedlu bloków. Zanim sformułuje się tego typu oszczercze tezy, należałoby najpierw zweryfikować rzeczywistość. W tym celu proszę się wybrać na osiedle i sprawdzić, ile osób posiada pojemniki na śmieci. Uważam, że podrzucanie innym swoich odpadów jest karygodne i takie osoby powinny zostać należycie ukarane - nie zgadzam się jednak na tego typu kłamliwe stwierdzenia. W kwestii stawki za wywóz odpadów w 2013 r. - z chęcią poznam założenia, które poczyniono podczas analizy ekonomicznej. Skoro - jak podają inni Internauci - mieszkańcy bloków płacą średnio 10 zł za osobę (w przypadku doków jednorodzinnych stawka w przeliczeniu na osobę jest podobna: 9-11 zł), to dlaczego proponuje się stawkę 18 zł? Ktoś najwyraźniej szuka dodatkowych pieniędzy w kieszeniach mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.toya.net.pl 11.10.12, 17:19 > Jako mieszkaniec domu jednorodzinnego na os. Radogoszcz-Zachód (Liściasta) chci > ałbym zapytać, na jakiej podstawie formułuje Pan/Pani tezy dotyczące "podrzucan > ia" śmieci? obserwacji własnych. Mieszkam obok żłobka i nie raz widzialem sytuację gdy rodzic po odprowadzeniu dziecka z bagaznika swojego super terenowego samochodu wyciągał worki i wrzucal do naszego śmietnika. Od roku od momencie gdy nasz śmietnik jest zamykany śmieci nagle zrobilo sie bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.4web.pl 11.10.12, 18:45 Mieszkam samotnie, w segmencie o pow. ok.150 m2 na osiedlu Radogoszcz - Zachód, miesięcznie płacę 29,96 do MPO, segreguję surowce wtórne odbierane przez MPO, w ogrodzie mam kompostownik, tygodniowo zapełniam połowę najmniejszego kontenerka na śmieci. Jak robiłam remont musiałam wynająć dodatkowy kontener na gruz za 500 zł. Na "mojej" ulicy śmieci odbierają 2 albo 3 firmy. Z prostej logiki wynika, że jeżeli będzie przyjeżdżała jedna firma to powinno być o 50% taniej, a nie 500% drożej. Pytanie do pana Stępnia; ile kilogramów pampersów "produkuje" jedno dziecko? Niech mi nikt głupot nie opowiada, że mam płacić 150 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.12, 16:18 Proponowane stawki są kuriozalnie wysokie. W mojej wspólnocie stawka to 0,15 zł za m kw., u rodziny 8,80 od osoby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.12, 16:24 Aha - to jest stawka za śmieci nieposegregowane. Posegregowane odbierane są za darmo. Inna rzecz, że zupełnie nieproporcjonalne są koszty odbioru śmieci np. z domków jednorodzinnych gdzieś hen za Nowosolną i z blokowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.toya.net.pl 11.10.12, 17:20 u nas jest podobnie, śmieci posegregowane sa odbierane za darmo, a teraz jasnie panująca nam hania chce nam wcisnąc kolejny podatek! Odpowiedz Link Zgłoś
123atomek Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu 11.10.12, 16:46 W naszej wspólnocie płacimy 12 zł za osobę! To wystarcza na pokrycie wywozu 1,1 m3 kontenera komunalnych 2x na tydzień i 1,1 m3 segregowanych 1x na tydzień (odbiór za darmo). Te 18 zł. od osoby to chyba z księżyca wzięli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Wszystkie są złe IP: *.toya.net.pl 11.10.12, 17:14 1. od metra - tak jak w artykule powiedziano większe mieszkanie nie generuje więcej śmieci 2. od osoby - w moim bloku są mieszkania z zameldowana jedną osobą, a mieszka w nich np. 5 czy 6 osób, mam płacić za nie? a 18 zł od osoby to więcej niż place w tym momencie od 3 osób, nie podoba mi się ten system Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor! Podaj rozwiązanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.12, 18:30 Gość portalu: xxx napisał(a): > 2. od osoby - w moim bloku są mieszkania z zameldowana jedną osobą, a mieszka w > nich np. 5 czy 6 osób, mam płacić za nie? Te osoby zapłacą, bo są zameldowane gdzieś indziej. Ty nie zapłacisz za nikogo poza sobą. Problem polega na tym, że jedyny "sprawiedliwy" system jest niepraktyczny, gdyż sprowadza się do dokładnego zmierzenia i ZBADANIA typu śmieci. A dodatkowo skutkuje śmieciami w lasach i gdzie popadnie. TEORETYCZNIE można poświęcić czas i środki do opomiarowania śmieci oraz zatrudnić armię do pilnowania lasów. W praktyce taniej jest pogodzić się z drobnymi "niesprawiedliwościami" dla dobra swojego i ogółu. Podobnie jest ze znaczkami pocztowymi, czy biletami tramwajowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie urzędniczka ależ kłamią panowie od prezydenckiego PR! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 17:54 Niedobrze się robi jak dyletanci od PR magistratu kłamią na forach jak najęci o jakichś wielkich kosztach sprzątania lasów jako uzasadnieniu kradziezy w biały dzień nazywanej podatkiem śmieciowym w Łodzi. Wyborcza kiedyś podała koszty uprzątania dzikich wysypisk w Łodzi rocznie - około 2,5 mln zł. Nawet gdyby to przemnożyć trzykrotnie, by objęło to zamiatanie łodzkich terenów zielonych nawet z pojedynczych papierków, to wychodzi zaledwie - trzymajcie się - 80 groszy miesięcznie na łodzianina. Więc nie ma żadnego uzasadnienia dla trzykrotnej podwyżki od osoby )z 10-12 zł miesięcznie dziś do 36 zł) i dziesięciokrotnej dla właścicieli większych mieszkań i domów, gdyby liczyć od metrazu. Strasznie marnych PR-owców ma prezydent Łodzi, skoro tak łatwo ich złapań na łgarstwie i obrażaniu uczciwych ludzi - bo przecież te podwyżki - jak piszą - mają być po to - by ZLODZIEJE płacili ile trzeba i nie wyrzucali do lasów miejskich swoich smieci. Jeszcze parę takich kłamstw i kilka ich obelg pod adresem łodzian, a referendum będzie jeszcze w tym roku chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_bi Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... 11.10.12, 18:56 Mieszkam w domku z żoną. mamy umowę z MPO i miesięcznie płacimy 18,50 za 80l pojemnik + 2,16 za wynajem pojemnika. Śmieci odbierane są co dwa tygodnie również co dwa tygodnie odbierany jest worek z segregowanymi śmieciami za darmo. Pojemniki są wypełnione w 3/4 objętości ale mniejszych pojemników nie ma. Gdyby przyjąć najniższą z sygnalizowanych cen - 12 zł od osoby wówczas koszt dla mnie wzrósłby o 20% i to jest nie do przyjęcia. Podejrzewam, że jest tak wymyślona żeby firmy do tej pory najdroższe za dużo nie straciły. Moje zdanie jest następujące miasto powinno przyjąć aktualnie najniższą cenę na rynku łódzkim. Jeśli firmie się to opłacało tzn, że cena jest ekonomicznie uzasadniona inni jeśli im to za mało niech idą do diabła. Pomysł aby płacić od metra jest pomysłem chorego umysłu. Mam nadzieję, media się tym zainteresują i wspólnie z łodzianami wymuszą racjonalną decyzję nim radni w większości nie mający pojęcia o czym decydują podniosą grzecznie rączki bo im Pani prezydent nakaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.12, 20:47 > 12 zł od osoby wówczas koszt dla mnie wzrósłby o 20% i to jest nie do przyjęcia. A co mają powiedzieć osoby, którym koszt wzrósłby o 300, 500 albo 1500%? > Podejrzewam, że jest tak wymyślona żeb > y firmy do tej pory najdroższe za dużo nie straciły. A ja podejrzewam, że to jest najwyższy możliwy koszt, jaki występuje w Łodzi. Choćby z wypisanych tu informacji można wywnioskować, że zasada jest prosta - im więcej mieszkańców na posesji tym koszt wywozu na mieszkańca - niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_bi Re: Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 20:21 Czy jesteś politykiem bo wypisujesz liczby bez zastanowienia. Ja podałem konkretną cenę za wywóz nieczystości stosowaną przez konkretną firmę. Napisz która firma w Łodzi odbiera śmieci za 6 zł, 4 zł, a nawet nieco ponad 1 zł miesięcznie. To byłby dopiero argument przeciw zamierzeniom władz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodowity A mieszkańcy bloków segregują, czy nie? IP: *.retsat1.com.pl 11.10.12, 19:51 Zastanawiam się skąd gmina będzie wiedziała, czy mieszkańcy bloków segregują śmieci czy też nie. Na blokowiskach stoją kontenery ogólne oraz pojemniki na śmieci posegregowane, z których każdy mieszkaniec korzysta wedle uznania jeśli chodzi o porę i częstotliwość wyrzucania śmieci. Rozumiem, że teraz firma będzie w określonym dniu/o określonej godzinie odwiedzać KAŻDE MIESZKANIE OSOBNO, aby wykazać, że dana rodzina segreguje śmieci i przez to może wnosić niższe opłaty? A może ktoś ma jakiś lepszy pomysł? Może jakiś "monitoring śmietnikowy"? Przecież to, że ktoś mieszka w bloku nie oznacza, że śmieci nie segreguje i nie korzysta ze specjalnych pojemników na odpady posegregowane. Nie można tym samym wyjść z założenia, że mieszkańcy domków mogą się zadeklarować a mieszkańcy bloków nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc odwołac Zdanowską IP: *.4web.pl 12.10.12, 11:59 Łodzi grozi bankructwo i komisarz, nic dziwnego że chcą mieszkańców złupić na opłatach za śmieci. Ale gdzie mieszkają Zdanowska, Stępień i inni radni którzy ustalą absurdalnie wysokie stawki na terenie miasta Łodzi. Stępień mieszka pod Łodzią, na terenie innej gminy i jego to nie będzie dotyczyło, przewodniczący rady miasta też mieszka w innej gminie i prawdopodobnie wielu innych też nie mieszka w Łodzi. Płacić powinno się od ilości wyrzucanych śmieci, można to uśrednić na podstawie dotychczas odbieranych ilości. Jeżeli mieszkańcy mają płacić 1 zł od metra, to ile będą płaciły biura, uczelnie, szpitale, szkoły itp, też 1 zł od metra? Czy urząd miasta też zapłaci 1 zł od metra powierzchni? Zdanowska potrzebuje pilnie gigantycznych ilości pieniędzy /min. 1 mld/ na rozbuchane "inwestycje" typu; drugi stadion, tunel w centrum, pełna wody dziura w ziemi czyli dworzec, nowe centrum w którym nie wiadomo co będzie, itp. jeszcze bardziej abstrakcyjne, które mają w planach. Proponuję 1. odwołać Zdanowską w referendum, 2. powołać komitet wyborczy mieszkańców Łodzi, organizacji i stowarzyszeń, jeden wspólny "front jedności łodzian" i wybrać prezydenta miasta spoza partii politycznych, kogoś kompetentnego i z wizją ratowania miasta. Łódź tonie i tylko my mieszkańcy możemy ją uratować, bo jak nie my, to kto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Odwołać śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.12, 19:09 Odwołamy śmieci w referendum! Wtedy będzie lepiej. A Zdanowską już próbowano odwołać - nie zebrano nawet podpisów, a cóż dopiero większości. Daj sobie luzu, czasami byle kto jest najlepszym kandydatem i taki zostaje wybrany. Bo z kim Zdanowska mogła przegrać? Z Jońskim? Z Tomaseskim? A może z łodzianinem Waszczykowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Jak nie przeprosi łodzian, to ją odwołają. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 18:12 Wtedy próbowali ją odwołać dawni jej partyjni koledzy, wszystko miało zostać w rodzinie, więc nic dziwnego, że im nie wyszło. Teraz, po tym skandalu z arogancką próbą okradzenia większości łodzian drastyczną podwyżką podatku od nieruchomości, pod pozorem podatku śmieciowego, na kopach wywalą ją setki tysięcy łodzian. Przebrała się miarka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia9d Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... 12.10.12, 21:28 www.wymiatam.com/eko-dzieciak/czy-w-ogole-warto-byc-eko/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Damy radę odwołać ich do końca czerwca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 23:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... IP: *.204.36.249.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.10.12, 17:33 mieszkam sama w ponad 100 metrowym mieszkaniu i prawdopodobnie jest wiele dużych mieszkań zamieszkałych przez jedną lub dwie osoby. pomysł płacenia za śmieci od metra jest absurdalny. to nie metry produkują śmieci tylko ludzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzermensch Ile będziemy płacili za wywóz śmieci? 1 zł lub ... IP: *.net-partner.pl 15.11.12, 09:44 pani pełniąca obowiązki prezydenta, kompletna dyletantka , m2 nie produkują śmieci , tylko ludzie , miła pani, idioci rządzą Państwem i Miastem, dzisiaj płacimy 7,5 do 8,5 zł za miesiąc wywożenia smieci z budunku , od osoby , czy ci kretyni chcą "szwagrom" załatwić pracę i dzielić się dochodami? Odpowiedz Link Zgłoś