Gość: bombardier IP: *.toya.net.pl 06.07.04, 21:12 szkoda ze tylko wyrywkowe dane>:((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bombardier Re: Ankieta w łódzkim MPK IP: *.toya.net.pl 06.07.04, 21:13 a moze ktos zna dokladniejsze wyniki-czekam na odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombardier szanowna REDAKCJO- na komunikacyjny plise IP: *.toya.net.pl 06.07.04, 21:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Ankieta w łódzkim MPK IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 06.07.04, 21:24 te wyniki chyba niczego odrywczego nie pokazały. Kto zna się,interesuje i obserwuje sam może stwierdzi coś na kształt tego "komunikatu". Niestety wielkim zagrożeniem jest zbytnie sugerowanie się owymi wynikami: jak powiedział mi Michał.Ch, co później potwierdził na Forum-daną linię badano tylko przez JEDEN dzień. A jak każdy myślący człowiek wie-w przeciągu tygodnia równie może wyglądac sprawa wykorzystania danych linii (np. 56 w tygodniu może wozić powietrze,ale zapewne weekendowe wyniki są znacznie inne). Cóż,trzeba czekać albo na opublikowanie całych wyników,albo na kroki podjęte przez ZDiT. W rzeczywistości-strach się bać,szczególnie,że urzednicy z Piotrkowskiej 175 nie raz pokazali,że myślą liczbami,a czasami działają na przekór nim-niezgodnie z potrzebami i wręcz utrudniając życie pasażerom. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Ankieta w łódzkim MPK 06.07.04, 21:59 Ja słyszałem, że nie wszystkie linie były sprawdzane(od MCh) - przykład 69. Dlaczego nie zmierzą również 56 latem?? I jeszcze jedno: Skoro najpopularniejsze linie są na progu opłacalności to co jeszcze robi na Piotrkowskiej Kropabus?? W dn.05.07.2004 liczba osób przewiezionych w tej "zacnej" linii to 20!! Daje to w porównaniu 2,4% linii 56 i 0,05% linii 57!! Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Ankieta w łódzkim MPK 06.07.04, 22:12 teufel napisał: > Ja słyszałem, że nie wszystkie linie były sprawdzane(od MCh) - przykład 69. Tutaj nie jest to pewne. Może ventlan coś więcej powie, bo o ile dobrze pamiętam, to cos mi na ten temat wspominał. A może nie on... W każdym razie którys z pozostałych ankieterów. > Dlaczego nie zmierzą również 56 latem?? I jeszcze jedno: Skoro > najpopularniejsze linie są na progu opłacalności to co jeszcze robi na > Piotrkowskiej Kropabus?? W dn.05.07.2004 liczba osób przewiezionych w > tej "zacnej" linii to 20!! Daje to w porównaniu 2,4% linii 56 i 0,05% linii 57! > ! Trambus musi jeździć choćby Łódź miałaby zbankrutować, a ludzie mieliby żebrać pod kościołami. Taka zasada obowiązuje w magistracie do czasu, kiedy Kropiwnicki tam urzęduje. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Ankieta w łódzkim MPK 06.07.04, 22:17 Zgadza się i pozostaję przy tym, co wcześniej napisałem. Badania konkretnej linii odbywały sie tylko w jednym wybranym dniu. Przypuszczam, że ze względu na ograniczony budżet całego przedsięwzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ankieta w łódzkim MPK 06.07.04, 22:21 jeżeli budżet był ograniczony,to szkoda,że megalomania zwyciężyła i zdecydowano się na "kompleksowe" badania. Po co? Dużo lepiej i dużo bardziej potrzebne w takim wypadku okazały by się badania kilku szlaków komunikacyjnych,badź też badania komunikacji danego osiedla ,dwóch (np. Widzew i Olechów/Janów, Chojny i Dąbrowa etc.). To byłoby efektowniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf pomyłka. 06.07.04, 22:21 mój błąd. ostatnie zdanie: "to byłoby bardziej efektywne" -winno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ankieta w łódzkim MPK IP: *.astral.lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 07.07.04, 07:36 jeżeli ma się ograniczony budżet, to albo trzeba zrezygnować z badania, albo ograniczyć jego cele to badanie udowodniło fakty powszechnie znane bardziej efektywne byłyby pewnie wywiady z kierowcami czy choćby ankiety przeprowadzone wśród pasażerów tak ograniczone badanie uniemożliwia wysuwanie generalnych wniosków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Ankieta w łódzkim MPK IP: *.softomasz.pl 07.07.04, 09:27 Ejże, Redaktorze - 60 groszy do DOCHÓD na pasażera, a nie zysk, podstawy ekonomii. Wyżej Pan pisze, że firmna jest na stratach, skąd więc byłby zysk? Trzeba uważać! A tak ogólnie do PT Komentatorów / Narzekaczy - w tych badaniach zastosowano typową, rutynową metodykę badań ręcznych, prawidłową jako badanie reprezentatywne (jeden dzień jest próbą statystyczną o wystarczającej liczebności. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Ankieta w łódzkim MPK 07.07.04, 13:07 Gość portalu: jan napisał(a): > Ejże, Redaktorze - 60 groszy do DOCHÓD na pasażera, a nie zysk, podstawy > ekonomii. Wyżej Pan pisze, że firmna jest na stratach, skąd więc byłby zysk? Podstawy ekonomii to: Przychod - koszty = dochod. Gdy wynik ten jest dodatni wtedy jest to zysk, gdy ujemny strata. Tyle podstaw. Stwierdzenie "Przy wyliczaniu kosztów drogowcy wzięli pod uwagę grudniowe badania, które wykazały, że średnio jeden pasażer przynosi zysk 60 groszy." nie jest do konca jasne. Te 60 gr to nie jest na pewno przychod, bo on wynosi 1,ilestam (cena biletu). Wychodzi na to, ze jest to dochod (w tym wypadku wymienny z okresleniem "zysk" bo 60 gr niewatpliwie jest wieksze od 0), jednak przy nieuwzglednieniu wszystkich kosztow. Mniemam, ze uwzgledniono koszty stale przedsiebiorstwa, natomiast koszty zmienne zostaly pominiete. Przy doliczeniu takze tych kosztow dochod z 60 gr zjezdza na strate. Gdyby do kazdego autobusu wepchnac tyle osob, ze 60 gr X ilosc tych osob pokrywalaby koszty zmienne MPK mialoby zysk. Ogolnie nie wiem jak sie ma sprawa z tymi calymi kosztami MPKowymi, moge tylko przypuszczac, jednak uwazam, ze skoro Redaktor piszacy ten artykul tak samo jak ja nie ma o niczym pojecia nie powinien tego pisac. Bo po co jak to i tak niczego nie wyjasnia? Dzierżbór doda ci skrzydeł!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ankieta w łódzkim MPK 07.07.04, 23:36 Gość portalu: jan napisał(a): > A tak ogólnie do PT Komentatorów / Narzekaczy - w tych badaniach zastosowano > typową, rutynową metodykę badań ręcznych, prawidłową jako badanie > reprezentatywne (jeden dzień jest próbą statystyczną o wystarczającej > liczebności. Nie,jeden dzień nie jest i każdy kto codziennie podróżuje MPK o tym wie. Jednego dnia o godzinie 7:53 na linii 57 odjeżdzającej z Placu Niepodległości potrafi być tłok,drugiego-puste miejsca. Podobnie może być z linią 56-w weekend pełna, w tygodniu pustawa. Jeden dzień nie jest reprezentatywny. Reprezentatywne byłyby badania cykliczne. Odpowiedz Link Zgłoś