adwach 28.11.12, 10:59 2 szkoły 1 adres = podwójna dyrekcja (dwie dyrektorki, dwie zastępczynie itd.)... PARANOJA..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slo.n.ko Re: Część łódzkich szkół będzie musiało się łączy 28.11.12, 11:40 Też mi się to wydaje co najmniej dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Część łódzkich szkół będzie musiało się łączy IP: *.toya.net.pl 28.11.12, 12:16 Dziwne by bylo gdyby XXIX przenjioslo sie do budynku XXIII. Bo XXIX ma lwasnie wyremontowany budynek a XXIII to ruina. No ale podwojna dyrekcja - tylko balagan bedzie - przeciez to i tak bd funcjonowac jak jedna szkola tylko roznica bedzie w administracji ze bedzie podwojna i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Część łódzkich szkół będzie musiało się łączyć ... IP: *.free.aero2.net.pl 28.11.12, 14:18 Kochani! Sprawa jest dosyć czytelna: Jeżeli szkoły zostaną na Zelwerowicza to w przyszłości ocaleją jako jedna szkoła, jeżeli przeniosą się na Piłsudskiego to jasny sygnał, że dwie z czasem zostaną zlikwidowane (wygaszone). Jest to już planowane od 2 lat - miasto nie pozwalało XXIX otwierać więcej klas (nawet jak był nabór). Komuś widocznie zależy na wyremontowanym budynku na Zelwerowicza.... ciekawe komu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic1 Część łódzkich szkół będzie musiało się łączyć ... IP: *.mnc.pl 28.11.12, 16:19 Sp 61 potrafiła zaoferować dzieciom takie warunki kształcenia i wypoczynku, że rodzice zdecydowali się zapisać tutaj swoje pociechy. Ale komuś to przeszkadza, a władze tylko szukają pretekstu do likwidacji. Dobra szkoła, więc dać jej działać ! Sprawy formalne nie mogą być powodem likwidacji - to jest chore ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Część łódzkich szkół będzie musiało się łączyć ... IP: *.retsat1.com.pl 28.11.12, 17:46 A co z budynkiem na Staszica 1/3 ? To kompleks szkolny zbudowany w latach 23-24 ub.w., , zaprojektowany przez architekta Wiesława Lisowskiego, autora wielu projektów zrealizowanych w Łodzi. Przez dziesiątki lat służył oświacie, jego drugą część zajmuje dziś szkoła integracyjna, specjalnie przystosowana. Mam nadzieję, że obiekt w całości będzie dalej służył dzieciom lub młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Czytam 28.11.12, 18:05 tu i na innym forum o likwidowanych szkołach i kłótniach z tym związanych . Nie jestem związany z żadną szkołą i nie orientuję się w warunkach lokalowych tych szkół ale wiem, że skoro uczniów jest coraz mniej i nie będzie więcej - to jest pewne - to należy szkoły likwidować . Można starać się opóźnić ten proces i chronić miejsca pracy ale i to ma swój kres ekonomiczny . Biorąc pod uwagę stan finansów państwa i sytuację gospodarczą , nie należy liczyć na jakieś ulgowe traktowanie oświaty i nauczycieli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ams Re: Czytam IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.12, 09:23 Ale w 61SP nie jest raczej coraz więcej uczniów. Tylko z innych gmin. Jednak jest duże prawdopodobieństwo, że po wykształceniu zostaną łodzianami i tu będą płacić podatki jeśli do tego czasu władza ich zupełnie nie zniechęci... A państwo podobno chce by dzieci rodziło się więcej bo nie będzie miał kto pracować na nasze emerytury i zachęca do tego zamykając szkoły? Ciekawa polityka prorodzinna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Część łódzkich szkół będzie musiało się łączyć ... IP: *.193.160.9.tvsat364.lodz.pl 28.11.12, 18:20 Rodzice zainwestowali w szkołę 61 (remonty, wyposażenie, itp.) i nikt się z tym nie liczy. Ważne są urzędowe przepychanki i "pęd likwidacyjny" władz (bo niby trzeba oszczędzać). A szkoła ma swoje niezaprzeczalne walory - mieści się obok Lasu Łagiewnickiego, jest kameralna i stwarza dobre warunki do nauki i bezpiecznego wypoczynku, co przyciągało dzieci z różnych rejonów Łodzi, a nawet innych gmin. Nie można tego roztrwonić ! Odpowiedz Link Zgłoś
irjanas Re: Część łódzkich szkół będzie musiało się łączy 28.11.12, 19:35 Sam chodziłem do tej szkoły w latach 70-tych. Od tego czasu szkoła wypiękniała i jest bardzo funkcjonalna. Byłoby żal patrzeć jak wysiłek lokalnej społeczności, ktora wiele prac wykonywała społecznie, został zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
pasja-czytania Przeciw likwidacji SP 61 28.11.12, 21:02 W szkole 61 są pełne klasy (tzn. klasa nie jest robiona na "siłę"), wszyscy się znają, jest sala gimnastyczna, rodzice własnymi środkami wyremontowali sale lekcyjne. Są realizowane projekty ekologiczne w związku z bliską obecnością lasu łagiewnickiego. Jest zerówka - co dla wielu rodziców jest bardzo dużym plusem, ponieważ najbliższe przedszkole jest na ul. Syrenki w Łodzi lub też w Zgierzu (ale tam nie można się dostać, bo pierwszeństwo mają dzieci ze Zgierza). Jest faktem, iż dzieci z tej szkoły to też dzieci spoza rejonu Łodzi, ale czy można być tak krótkowzrocznym, iż patrzy się na tu i teraz a zapomina się, iż z dużym prawdopodobieństwem dzieci te za 10-15 lat będą pracować właśnie w Łodzi i dla Łodzi płacić podatki, o ile oczywiście nie wyjadą za chlebem do Warszawy albo jeszcze dalej za granicę. Jestem rodzicem dwójki dzieci z 61 SP, trzecie dziecko chciałam posłać w przyszłym roku do zerówki do tej szkoły i nie wyobrażam sobie faktu, iż zostanie zlikwidowana szkoła, którą mam w odległości pół i będę zmuszona dowozić codziennie dzieci po 14 km tylko dlatego, iż ktoś tam szukał oszczędności, a szkoła bądź będzie stała pusta, bądź będzie wynajęta na jakąś szkołę niepubliczną. Pani Zdanowska robi wielki remont ulicy Piotrkowskiej a nie pomyśli, że przyszłość miasta jest w tych małych dzieciach, które o Łodzi nie będą miały dobrego zdania, bo ktoś im zabiera ich małą wspólną ojczyznę - SP 61 w Łagiewnikach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zombi Re: Przeciw likwidacji SP 61 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 12:29 Bronisz szkołę 61 i dzieci uczęszczające do niej z poza granic miasta, a jednocześnie piszesz o zgierskim przedszkolu gdzie pierwszeństwo mają zgierzanie. Otóż, każda gmina płaci za swoje dzieci. Dlaczego Łódź ma finansować dzieci z innych miejscowości, skoro taki Zgierz "dba" najpierw o swoich. Zresztą to wynika z ustawy o samorządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Przeciw likwidacji SP 61 IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 12:46 To nie tak jak piszesz. Nie można łączyć w 1 worku szkół i przedszkoli! Te ostatnie + żłobki zostały nie tak dawno polikwidowane, stąd teraz problemy z ulokowaniem tam małych dzieci. Teraz likwidujemy szkoły ze względu na budżet - OK. Tylko już za rok - 2 odbije się to czkawką, bo dzieci będą się uczyć w przepełnionych klasach i na zmiany. Wizja jazdy malucha z Modrzewia w 3 przepełnionych autobusach, żeby dojechać, a potem wrócić z innej, najbliższej poza Łagiewnikami szkoły jest przerażająca. Czy naprawdę potrzeba dopiero jakiejś tragedii czy wypadku, żeby wszyscy kopnęli się w rozum, że zrobiono to wszystko - bo 60 dzieci zgierskich dla molocha łódzkiego było TAKIM strasznym problemem? Na wioskach dowóz dzieci bezpieczny, w specjalnych autobusach szkolnych, zapewnia samorząd. A tu? Zwrot pieniędzy za bilety? Czy widzicie te małe szkraby przesiadające się 2 razy do masowych środków komunikacji, pchające się do autobusów, biegnące przez ruchliwe szosy, bo właśnie ucieka trzeci autobus a ósma zaraz??!!! Ja - niestety tego nie widzę, może jestem niedzisiejsza. Kiedyś nie liczyła się tylko kasa, były hasła, że wszystkie dzieci są nasze, a teraz? Dzieci zgierskie - problemem, może zaraz jakieś dzieci romskie, murzyńskie, biedne, z patologicznych rodzin będą problemem? Jak to brzmi - czy słyszycie? Te niby zgierskie dzieci? Ich rodzice pracują w Łodzi, tu zasilają budżet - nie wiecie tego? Proszę bardzo Panią Prezydent i Radnych - uruchomcie trochę wyobraźni. Pieniądze są ważne, szukajcie ich wszędzie, ale czy koniecznie kosztem małych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczeń XXIX LO Fatalny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.12, 09:46 Jak jeszcze kilka lat temu byłem nastawiony do PO oraz Władz Łodzi (po za Panią Prezydent Zdanowską) niestety takie decyzje będą fatalne w skutkach. Dwie szkoły w jednym budynku? Czy mamy żyć jak Kiepscy z jedną toaletą na dwie szkoły??!! LO XXIX które będzie łączone bo są 3 klasy a nie 4 ? Pani Dyrektor chciała otworzyć dodatkową 4 klasę bo do XXIX był 4 wynik pod względem chętnych i długa lista rezerwowa, trzeba było mieć ponad 100 punktów! Na zrobienie klasy nie zgodził się nasz kochany Wydział Edukacji by zapewne potem próbować łączyć naszą szkołę z jedną z najsłabszych placówek (oceniając od ilu punktów i kto poszedł do XXIX a XXIII) ?! To jak i reforma edukacji ma na celu wyeliminować osoby które pracowały by umysłowo a stworzyć masową klasę roboczą którą potem będzie można łatwiej rządzić! To nie są PIS-owskie wywody na PO bo do poziomu Pana Prezesa nie zejde. Do puki tym miastem dowodzi Pani Zdanowska to Łódź bez sportu i stadionów, bez kultury i festiwali oraz z pieniędzmi na swoje potrzeby a nie na edukację... Dzięki naszej Pani Prezydent Łódź stacza się i będzie tak coraz szybciej i dalej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bukszpan Re: Fatalny pomysł IP: *.smrw.lodz.pl 29.11.12, 22:25 " trzeba było mieć ponad 100 punktów" i piszesz " PO ZA " ? Oj chyba zlikwidują ten twój ogólniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Część łódzkich szkół będzie musiało się łączyć ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.12, 10:15 witam wszystkich przedstawię swoją sytuację rejon moich dzieci jest w jednej ze szkól w Zgierzu, lecz nie wyobrażam sobie żeby posłać tam dzieci porozbijane płoty pełno butelek szkieł i na boisku widok tylko na pijących pod płotem 80% chodzących tam uczniów to dzieci z rodzin patologicznych sporo z nich znam osobiście i w życiu nie chciałabym ażeby moje dzieci miały kontakt z takim środowiskiem, staram się wychowywać dzieci najlepiej jak umiem i zamykając tą szkołę sp 61 będę zmuszona przenieść dzieci do tej pseudo szkoły- molochu o którym wcześniej wspomniałam i wszystko zostanie zniweczone dobre wychowanie dzieci itp. dzieci w sp 61 sa bezpieczne nie ma przemocy wśród dzieci zastraszania itp. czego nie można powiedzieć o szkole w Zgierzu o której pisałam, szczerze mówiąc do niedawna nawet nie wiedziałam o istnieniu tej szkoły, myślałam że istnieją już tylko te molochy a tu niespodzianka, moje dziecko przypadkowo zauważyła jedna z pań uczących w sp 61 i opowiedziała o szkole i że dziecko będzie miało tam duże możliwości i rzeczywiście tak jest w przedszkolu w zgierzu były duże problemy często płakała nie chciała chodzić itp. tu idzie z uśmiechem ma mnóstwo zajęć dodatkowych naprawdę jest w czym wybierać, dziecko jest zadowolone i nie nudzi się szkołą jak to zwykle bywa i chętnie chodzi. powinni otwierać takie małe kameralne szkoły a nie zamykać, przecież oni sami robią ze społeczeństwa patologię tak jak z tymi gimnazjami nie było gorszego pomysłu, degradacja dziecięcych bardzo wpływowych umysłów w tym najgorszym wieku dorastania. w przyszłym roku chcę wysłać kolejne dziecko do zerówki w sp 61 i ani myślę że taka opcja zniknie gdyż do szkoły do której należą w zgierzu puścić dzieci to po prostu strach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica Część łódzkich szkół będzie musiało się łączyć ... IP: *.pai.net.pl 29.11.12, 20:01 Jestem uczennica 29 LO w Lodzi i uwazam ze laczenie szkol, a szczegolnie ponadgimnazjalnych jest irracjonalnym pomyslem.Male szkoly z mala iloscia uczniow gwarantuja lepsze ksztalcenie i poczucie bezpieczenstwa. Jako uczennica pierwszej klasy liceum, nie wyobrazam sobie abym przygotowywala sie do matury w innej szkole lub z innymi nauczycielami niz dotychczas. Takie dzialania to zderzenie dwoch zupelnie odmiennych swiatow, poniewaz w kazdej szkole panuja inne zasady i obyczaje. Po co tworzyc kolejne molochy ? Po raz kolejny mamy doczynienia z brakiem kompetencji i wyobrazni lodzkich urzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś