Dodaj do ulubionych

Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamienicę...

IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 16:37
Nareszcie ....!!!!
Obserwuj wątek
    • opiniodawca Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamienicę... 18.12.12, 17:34
      Bardzo pieknie. Tylko po co ten podziemny dworzec kiedy tunelu do Kaliskiej nie bedzie?
      Miliardy wyrzucone w bloto, a wokol dziury w jezdniach, bruk pamietajacy XIX w., zrujnowane kamienice na Narutowicza, Kilinskiego itp., itd.

opiniodawca.
      • Gość: ?? Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.retsat1.com.pl 18.12.12, 18:13
        Tunelu nie będzie bo ty tak chcesz?
        • Gość: chce chcenie IP: *.toya.net.pl 18.12.12, 20:39
          On chce tunelu, ja chce tunelu, Ty chcesz tunelu - ale czy Oni chca tunelu? Czy chcenie wystarczy?
          • Gość: ?? Re: chcenie IP: *.retsat1.com.pl 18.12.12, 21:01
            On stwierdził że tunelu do kaliskiej nie będzie-więc albo tak chce albo jest wróżką.Skoro jest wróżką to może przepowiedziałby mi numery totka na najbliższe losowanie?
            • opiniodawca Re: chcenie 19.12.12, 09:40
              Bardzo chce tego tunelu. Chce tez Camera- costam, toru F1 itd.
              Numerow w totka ci nie dam, bo nie mam, ale szykuje juz sadzonke kaktusa, ktory wyrosnie mi na rece z okazji ukonczenia budowy tunelu Fabryczna- Kaliska.

opiniodawca.
              • Gość: ?? Re: chcenie IP: *.retsat1.com.pl 19.12.12, 11:42
                Powtarzam skąd masz informacje,że tunelu "niebendzie"?Przypominasz mi Furgalskiego i jego zapowiedzi że na euro "A2 na pewno nie będzie przejezdna".Problem z wami jest taki,że nigdy nie macie odwagi odszczekać swoich czarnych zapowiedzi jeśli się nie sprawdziły.Ja nie wiem czy tunel będzie czy nie,wiem natomiast że gdyby nie było na to szans to nie byłoby mowy o dofinansowaniu z UE w takiej skali o jakiej się mówi.Wiem też że nie wpisano by głowicy zachodniej stacji Łódź Fabryczna na liste projektów Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na lata 2007-2013.Sprawa jest w toku ale ty kategorycznie stwierdzasz że "nie będzie" bo nie.Wywróżyłeś to z fusów?Czy chcesz się dowartościować w ten sposób bo jak wiadomo uprawianie czarnowidztwa jest cool i trendy szczególnie na forach internetowych.
                • opiniodawca Re: chcenie 19.12.12, 12:23
                  Gość portalu: ?? napisał(a):

> Powtarzam skąd masz informacje,że tunelu "niebendzie"?Przypominasz mi Furgalski
                  > ego i jego zapowiedzi że na euro "A2 na pewno nie będzie przejezdna".Problem z
                  > wami jest taki,że nigdy nie macie odwagi odszczekać swoich czarnych zapowiedzi
                  > jeśli się nie sprawdziły.Ja nie wiem czy tunel będzie czy nie,wiem natomiast że
                  > gdyby nie było na to szans to nie byłoby mowy o dofinansowaniu z UE w takiej s
                  > kali o jakiej się mówi.Wiem też że nie wpisano by głowicy zachodniej stacji Łód
                  > ź Fabryczna na liste projektów Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisk
                  > o na lata 2007-2013.Sprawa jest w toku ale ty kategorycznie stwierdzasz że "nie
                  > będzie" bo nie.Wywróżyłeś to z fusów?Czy chcesz się dowartościować w ten sposó
                  > b bo jak wiadomo uprawianie czarnowidztwa jest cool i trendy szczególnie na for
                  > ach internetowych.

Pamietasz moze ile trwala modernizacja wiaduktu drogowego na skrzyzowaniu trasa kolejowa Warszawa Lodz Fabryczna z Kopcinskiego? Wiesz ile trwala budowa wiaduktu Wlokniarzy- Mickiewicza? To jest jeden z aspektow tej sprawy- niewydolnosc gospodarcza Lodzi- permanentny brak pieniedzy w kasie miejskiej bedzie mial istotny wplyw nawet na utrzymanie tego wspanialego dworca.

Po drugie, w momencie pojawienia sie jakis pieniedzy (z dotacji), przeznacza sie je na gigantomanskie projekty, w czasie kiedy zwyczajni obywatele potrzebowaliby duzo prostrzych rozwiazan ich codziennych problemow. I znow: dziury w jezdniach, krzywe szyny tramwajowe, bruk z XIX w., infrastruktura wodno- kanalizacyjna, nie mowiac tu juz o nieco bardziej skomplikowanych jak rewaloryzacja centrum, wyjasnianie stosunkow wlasnosciowych starych kamienic itd.

opiniodawca.
                  • opiniodawca Re: chcenie 19.12.12, 12:25
                    prostszych :-)
      • Gość: rwt Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.12.12, 18:40
        Mógłbyś wskazać mi gdzie w Łodzi można znaleźć bruk pamietąjacy XIX wiek?

Oczywiście z wyjątkiem Księżego Młyna.
        • Gość: fdsfsd Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.toya.net.pl 18.12.12, 20:41
          w wielu miejscach wystaje z dziur (odpowiadam za niego)
        • Gość: . Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 08:55
          Choćby ulica Tuwima w centrum - pierwszy z brzegu przykład.
          • Gość: rwt Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.12, 11:28
            To moze jeszcze jakiś drugi? (O Tuwima rzeczywiście nie pomyslałem). Tylko nie piszcie o klinkierze na Jaracza...
            • opiniodawca Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 19.12.12, 12:58
              ... zeby nie oddalac sie od centrum: Zielona- odcinek miedzy Piotrkowska- Zachodnia.

opiniodawca.
              • Gość: rwt Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.12, 19:15
                OK, powiem tak:
                We Wrocławiu 50% śródmieścia jest wybrukowana na poziomie wspomnianej powyżej ul. Zielonej. Kiedyś, jeźdżąc po Wrocławiu 3 dni rozwaliłem zawieszenie w swoim autku. Ale nie słyszałem takigo utyskiwania jak w Łodzi na te kilka odcinków. Tam raczej reaguje się na to z lekkim przymróżeniem oka.

Czego wszystkim nam, Łodzianom, szczerze życzę.
      • Gość: . Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 09:14
        > Bardzo pieknie. Tylko po co ten podziemny dworzec kiedy tunelu do Kaliskiej nie
        > bedzie?

Skąd taka wiedza. Znów się niewłaściwych telewizji naoglądałeś?
        Jeżeli nie będzie dworca pod ziemią, to na pewno nie będzie tunelu. Bo i dokąd.
        Budowa dworca to krok w kierunku budowy tunelu.

> Miliardy wyrzucone w bloto,

Nie takie miliardy w tym kraju się wyrzucało w błoto. Te przynajmniej wyrzucamy z pożytkiem.

> a wokol dziury w jezdniach, bruk pamietajacy XIX w.

W takim Krakowie, czy Warszawie są ulice z brukiem pamiętającym XVII czy XVIII wiek.
        I jakoś nikomu to nie przeszkadza.

> , zrujnowane kamienice na Narutowicza, Kilinskiego itp., itd.

To nie są zrujnowane kamienice. To "radosna twórczość" budowniczych miasta z XX wieku.
        Podobnie jak na Zachodniej wyburzono oficyny kamienic pozostawiając tylko podwórka.
        • Gość: tom Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.toya.net.pl 19.12.12, 10:12
          zgadzam się z tobą w 100%,wole mieć dworzec za miliard euro niż stadion za podobną kwote jak w gdańsku gdzie przychodzi grupka kibiców siadają za bramką aby ich ktoś zauważył oprócz hulającego wiatru po trybunach
    • Gość: wujtommy Tunel do Kaliskiej na pewno będzie. Wyburzenie IP: *.toya.net.pl 18.12.12, 17:51
      ruder na Składowej przez inwestora to na razie największy sukces tej inwestycji. Urząd miasta znalazłby sto powodów aby tych ruder nigdy nie wyburzyć. Duch wielkiego mędrca Kropy, który nakazał 9 lat temu pozostawianie ruder jako pseudo-ekonomiczną oszczędność , jest tam ciągle obecny.
      • Gość: hmm bedzie? IP: *.toya.net.pl 18.12.12, 20:41
        hmm
    • kolcak72 Dworzec Łódź Fabryczna. A gdzie kamera? 18.12.12, 18:35
      Gdzie kamera on line?...co jest?
    • jakub_polewski Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 18.12.12, 18:44
      Szkoda, że Gazeta nie pokazała zdjęć fasad od strony parku:

m.ak.fbcdn.net/sphotos-e.ak/hphotos-ak-snc7/399272_445155018883091_1719400414_n.jpg
      m.ak.fbcdn.net/sphotos-a.ak/hphotos-ak-snc6/215196_445154945549765_1318250723_n.jpg
      m.ak.fbcdn.net/sphotos-h.ak/hphotos-ak-prn1/32376_445154855549774_1236452336_n.jpg
      m.ak.fbcdn.net/sphotos-c.ak/hphotos-ak-prn1/548682_445154838883109_899855933_n.jpg
      Czy rozbiórka tych kamienic jest niezbędna w celu zbudowania podziemnego dworca w zaplanowanym miejscu? Wątpię.
      • Gość: ech Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.retsat1.com.pl 18.12.12, 18:57
        Pewnie to jakiś żydomasoński spisek...
        • jakub_polewski Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 18.12.12, 19:42
          Gość portalu: ech napisał(a):

> Pewnie to jakiś żydomasoński spisek...

Jaki tam spisek i jaki żydomasoński? Ot po prostu jak z Ogrodową, ZRW zarobi.
      • Gość: zbyś Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.12.12, 19:45
        No to czas na kolejną zadymę miejską. Do dzieła oszołomie!
        • jakub_polewski Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 19.12.12, 01:52
          Gość portalu: zbyś napisał(a):

> No to czas na kolejną zadymę miejską. Do dzieła oszołomie!

Bardzo merytoryczna wypowiedź, gratuluję.
      • Gość: hmmm Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: 109.255.129.* 18.12.12, 20:25
        nigdzie nie widze tych fasad... sa calkiem inne Tekst linka
        • jakub_polewski Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 19.12.12, 01:51
          Gość portalu: hmmm napisał(a):

> nigdzie nie widze tych fasad... sa calkiem inne T
          > ekst linka

Budynki, o których mowa w artykule, położone są pod adresem Kilińskiego 60. Na zdjęciach opublikowanych przez GW są resztki z rozbiórek sprzed pół wieku, natomiast fasady tych samych budynków, są od strony parku i znajdują się pod linkami, które przytoczyłem.

Budynki, które są pod Twoim linkiem były położone w południowej pierzei ulicy Składowej i zostały zburzone ok. pół roku temu. Na ich miejscu mają być... parkingi. Może za 100 lat powstaną tam ewentualnie jakieś nowe budynki. Jakie, to będzie zależeć od planu miejscowego, o ile ten plan kiedykolwiek powstanie.
      • Gość: hmmm Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: 109.255.129.* 18.12.12, 20:31
        znalazlem te kamienice, ktora jest na zdjeciu gazety, to calkiem inny obiekt, niz na linkach.google street view
      • Gość: hmmm Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: 109.255.129.* 18.12.12, 20:40
        zwracam honor - fragment widac tu street view lecz od strony ulicy te kamienice nie wygladaja na jakies zbyt wartosciowe.
        • jakub_polewski Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 19.12.12, 01:54
          [b]Gość portalu: hmmm napisał(a):

> zwracam honor - fragment widac tu [url=http://goo.gl/maps/ywrz9]street view[/ur
          > l] lecz od strony ulicy te kamienice nie wygladaja na jakies zbyt wartosciowe. [/b]

Zgadza się. Fasady są od strony parku i Gazeta ich nie pokazała. To, co widać, to są pozostałości po rozbiórkach od strony Składowej, które miały miejsce ok. pół wieku temu w ramach rozbudowy układu ulicy Kilińskiego i Składowej w tym rejonie. W tym samym mniej więcej czasie zaorano południową pierzeję Narutowicza (dzisiaj straszą tam oficyny bez frontów) i zachodnią pierzeję ulicy Kilińskiego (wielkie pola parkingowe w rejonie klocka o nazwie Hotel Centrum).
      • Gość: ww Takich kamienic w Łodzi jest wiele IP: *.retsat1.com.pl 18.12.12, 21:08
        naprawde nie widze powodu aby akurat o tą jakoś szczególnie walczyć.Tylko mi nie mów że codziennie chodzisz tam na spacer i podziwiasz te "wspaniałe fasady" z zapartym tchem.
        • jakub_polewski Re: Takich kamienic w Łodzi jest wiele 19.12.12, 01:59
          Gość portalu: ww napisał(a):

> naprawde nie widze powodu aby akurat o tą jakoś szczególnie walczyć.

Nie chodzi o żadną walkę, na walkę poza tym jest za późno. Chodzi o uzupełnienie / sprostowanie informacji o tym, co się wyburza. Wg mnie prawdopodobnie bez sensu, budowa dworca nie wymaga akurat tak daleko posuniętej ingerencji w zabudowę w okolicy.

> Tylko mi nie mów że codziennie chodzisz tam na spacer i podziwiasz te "wspaniałe fasady" z
          > zapartym tchem.

Za każdym razem, kiedy tam przechodzę miło jest tam popatrzeć, chociaż cały ten park przypomina raczej żuloskwer i przydało by się tam zainwestować w ramach budowy NCŁ, zamiast rozbierać te dwie fasady (w ramach zainwestowania dobrze by było od strony Składowej raczej dobudować fronty do tego, co stoi niż burzyć to, co podlinkowałem). Ale w Łodzi ciężko jest o budowanie, z rozpędu każda TURBO-MEGA-HIPER-REWI-UNIJNO-300metrówWgórę-po5pasówRUCHUwOBIE-inwestycja kończy się rozbiórkami, a nie odbudową / zabudową tego, co jest.
          • Gość: SSC Re: Takich kamienic w Łodzi jest wiele IP: *.astral.lodz.pl 19.12.12, 11:18
            >Wg mnie prawdopodobnie

Czyli góvvno wiesz, a się wypowiadasz.
    • Gość: syd Pojebany kraj i ludzie.. IP: *.16-1.cable.virginmedia.com 18.12.12, 19:53
      takie zabytki burzyc, to trzeba byc piredolnietym zdrowo w dekiel.
      • Gość: b Chyba ty IP: *.retsat1.com.pl 18.12.12, 21:05
        Trzeba być pier.olniętym aby w imie obrony jakiejś zaszczanej rudery których w Łodzi są setki rezygnować z inwestycji wartej prawie 2mld zł z czego 3/4 to dofinansowanie z UE.
        • jakub_polewski Re: Chyba ty 19.12.12, 01:45
          Gość portalu: b napisał(a):

> Trzeba być pier.olniętym aby w imie obrony jakiejś zaszczanej rudery których w
          > Łodzi są setki rezygnować z inwestycji wartej prawie 2mld zł z czego 3/4 to dof
          > inansowanie z UE.

Gdyby oczywiście budowa dworca wymagała rozbiórki akurat tych dwóch kamienic, to tak. A wymagała?
          • Gość: tom Re: Chyba ty IP: *.toya.net.pl 19.12.12, 10:37
            jeśli przy takiej okazji możnabyło wyburzyć tę nore śmierdzącą uryna to ja sie ciesze
          • Gość: a Re: Chyba ty IP: *.retsat1.com.pl 19.12.12, 11:46
            "W tym miejscu nie powstanie bezpośrednio dworzec kolejowy. Ma tam jednak przebiegać układ dróg dojazdowych, które będą częścią tej inwestycji."

Najwidoczniej tak,nikt bez powodu nie robiłby sobie dodatkowych kosztów związanych z wyburzaniem gdyby nie było takiej potrzeby.

• renia.renia Widać wszystko na projekcie. 20.12.12, 22:31
            jakub_polewski napisał:

> Gość portalu: b napisał(a):
            >
            > > Trzeba być pier.olniętym aby w imie obrony jakiejś zaszczanej rudery któr
            > ych w
            > > Łodzi są setki rezygnować z inwestycji wartej prawie 2mld zł z czego 3/4
            > to dof
            > > inansowanie z UE.

>
            > Gdyby oczywiście budowa dworca wymagała rozbiórki akurat tych dwóch kami
            > enic, to tak. A wymagała?

www.dworzec.lodz.pl/files/nowe_centrum_lodzi_a8c43561.jpg
            Wyburzanie ruder jest konieczne w tym miejscu, wymaga tego projekt i przebudowa całej okolicy.
            Widać w projekcie zrewitalizowany Park plus Kilińskiego odsunięta od prawosławnego kościoła plus przestrzeń gdzie z parku wchodzimy przez bramę do nowego centrum i nowego dworca.
            Komentowanie i niebotrzebne marudzenie dziecka nad ruderami tak samo jak przy Ogrodowej.Prościej i taniej wybudować od podstaw coś nowego w stylu nawiązującym do okolicy i po krzyku.
            W końcu sam Rob Krier stworzył ogólny projekt, a marudzenie nad kilkoma sztukateriami okiennymi jest bez sensu skoro cała kamienica zapada się w środku.
            • jakub_polewski Re: Widać wszystko na projekcie. 27.12.12, 12:37
              renia.renia napisał:

> Wyburzanie ruder jest konieczne w tym miejscu, wymaga tego projekt i przebudowa
              > całej okolicy.

Pytanie brzmiało, czy budowa podziemnego dworca wymaga rozbiórki tych budynków. Załączona wizualizacja nie jest projektem architektoniczno-budowlanym ani innym formalnym dokumentem. Z niego nie wynika, że budowa podziemnego dworca wymaga ingerencji w zabudowę na terenie parku. Dlatego ponownie pytam, bo po prostu mnie to ciekawi, jako mieszkańca, czy wyburzenie tych budynków jest podyktowane koniecznością zbudowania w tym miejscu dworca, czy dworzec budowany jest bardziej na południe i rozbiórka tych budynków nie jest wymagana, a przynajmniej zniszczenie fasad od stromy parku?

> Widać w projekcie zrewitalizowany Park

Chyba zrekultywowany.

> plus Kilińskiego odsunięta od prawosławnego kościoła

A co ma odsunięcie ulicy Kilińskiego do budowy dworca i ewentualnej konieczności rozbiórki tych 2 fasad?

> plus przestrzeń gdzie z parku wchodzimy przez bramę do nowego centrum i nowego
              > dworca.

"Brama" o ile będzie, ma powstać w kierunku przedłużenia ulicy Traugutta, a nie tak, jak na wizualizacji. Zresztą brama nie przeszkadzała by nawet w takim usytuowaniu zabytkowym elewacjom. Mają 100 razy większą wartość niż jakieś gó...ane aluminiowo-szklane konstrukcje niczym z bazaru.

> Komentowanie i niebotrzebne marudzenie dziecka nad ruderami tak samo jak przy
              > Ogrodowej.

Bardzo niedziecinne jest za to prowadzenie tak poważnych prac budowlanych w tym rozbiórkowych na obszarach bez miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego zarówno na tym terenie jak i przy Ogrodowej. To jest granda, a nie poważna inwestycja właśnie z uwagi na brak MPZP. Bez planów miejscowych żadne prace na obszarach historycznych nie powinny być prowadzone. To, co się dzieje, przypomina właśnie zabawę małych dzieci klockami, a nie zgodne z ustawami i normami planistycznymi inwestycje w zakresie rewitalizacji obszarów.

> Prościej i taniej wybudować od podstaw coś nowego w stylu nawiązującym do okolicy i po
              > krzyku.

Ale jak? Bez planu miejscowego? Na jakiej podstawie prawnej? Na DWZ? W ten sposób bez MPZP to o ile tam cokolwiek powstanie to prędzej będą to budy z blachy falistej niż uporządkowana i przemyślana "nawiązująca do architektury otoczenia" zabudowa. A wracając do tematu...

> W końcu sam Rob Krier stworzył ogólny projekt, a marudzenie nad kilkoma sztukat
              > eriami okiennymi jest bez sensu skoro cała kamienica zapada się w środku.

Hahah, to nie ma już nic wspólnego z Robem Krierem. Rob Krier na dodatek wyraźnie mówił, żeby niczego w tym mieście co stare nie niszczyć. Ta wypowiedź była na oficjalnym filmie promocyjnym, który dostał nagrodę w Niemczech. Więc proszę nie szafować Krierem, który mówił co innego i którego olano, więc się wkurzył i wyjechał z Łodzi obrażony na głupich urzędników.

Jak ktoś nie odróżnia pełnego detalu architektonicznego (gzymsów, boniowania, pilastrów, frontonów itp.) od "kilku sztukaterii" to nie odróżni Pałacu Poznańskiego mającego dokładnie takie samo nasycenie detalem na fasadach od blaszaka Lidla. I kto niby twierdzi, że nie można rozebrać kamienicy w środku? Powinien być plan miejscowy określający odbudowę fasad od strony parku. Tyle w temacie.
    • Gość: Mieszkaniec Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamienicę... IP: 62.159.77.* 18.12.12, 21:20
      Prawda, że nowy Dworzec Łódź Fabryczna nie będzie miał sensu bez tunelu w kierunku Łodzi Kaliskiej i drugiego tunelu dla Kolei Dużych Prędkości. Wszyscy powinniśmy się cieszyć, że inwestycja jest już w toku. W tej chwili najważniejsze jest że całkowicie zmieni się łódzki węzeł kolejowy. A że wyburzy się kilka ruder? Taka jest cena postępu.
      Żeby tylko Łódź potrafiła to wykorzystać.

Nową Fabryczną można porównać do realizowanego w Niemczech projektu Stuttgart 21:
      www.youtube.com/watch?v=rbM0RtOXmxI
      www.youtube.com/watch?NR=1&v=XFaJ88w2H5k&feature=endscreen
      gdzie też było dużo protestów.

Ale również do rozbudowy Hauptbahnhof w Zurichu w Szwajcarii
      www.sbb.ch/sbb-konzern/ueber-die-sbb/projekte/ausbau-schienennetz/dml.html
      gdzie pod istniejącym dworcem typu czołowego powstaną nowe tory i trzeci już tunel łączący Zurich z Oerlikonem. Dzięki realizowanej rozbudowie, pociągi które tylko przejeżdzają przez Zurich nie będą musiały zmieniać kierunku jazdy.
      • jakub_polewski Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni 19.12.12, 02:02
        Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a):

> Prawda, że nowy Dworzec Łódź Fabryczna nie będzie miał sensu bez tunelu w kieru
        > nku Łodzi Kaliskiej i drugiego tunelu dla Kolei Dużych Prędkości. Wszyscy powin
        > niśmy się cieszyć, że inwestycja jest już w toku. W tej chwili najważniejsze je
        > st że całkowicie zmieni się łódzki węzeł kolejowy. A że wyburzy się kilka ruder
        > ? Taka jest cena postępu.

Zgadza się i kwestionują to tylko niezorientowani w temacie albo fanatycy. Nadal jednak nie dostałem odpowiedzi na pytanie, czy budowa dworca podziemnego Łódź-Fabryczna wymaga rozbiórki akurat tych dwóch fasad będących w parku pod adresem Kilińskiego 60...
    • Gość: w Uć fbrczn IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.12, 21:52
      łota gordżes pikcze.
      Na początku był chaos.
    • Gość: LOLO Burzą IP: *.toya.net.pl 18.12.12, 23:16
      Tak - burzenie, to jedyne co wychodzi platformerskim władcom Łodzi
      • Gość: rwt Re: Burzą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.12, 00:30
        Nieśmiało zauważam, że 50 metrów dalej budują...
        • jakub_polewski Re: Burzą 19.12.12, 02:05
          Gość portalu: rwt napisał(a):

> Nieśmiało zauważam, że 50 metrów dalej budują...

Ale po co burzą jak nieśmiało lub śmiało zauważył Twój rozmówca (Ogrodowa 8, czy choćby te dwie kamienice z Kilińskiego)? Dlaczego środki publiczne zamiast na remonty muszą iść na styropian, asfalt nie tam gdzie trzeba i na rozbiórki. Czemu w tym mieście zarabia zawsze najlepiej ZRW i spekulacyjny kapitał handlujący nieruchomościami gruntowymi?
          • Gość: rwt Re: Burzą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.12, 11:33
            Czemu w tym mieście zarabia zawsze najlepiej ZRW i spekulacyjny kapitał handlujący nieruchomościami gruntowymi?

A jak jest w innych miastach? W Wawie, Wrocławiu, Krakowie, Gdańsku? Jakieś konkrety?
            • jakub_polewski Re: Burzą 27.12.12, 13:36
              Gość portalu: rwt napisał(a):

> Czemu w tym mieście zarabia zawsze najlepiej ZRW i spekulacyjny kapitał hand
              > lujący nieruchomościami gruntowymi?

>
              > A jak jest w innych miastach? W Wawie, Wrocławiu, Krakowie, Gdańsku? Jakieś kon
              > krety?

W tych miastach jest z goła odmiennie. W przeciwieństwie do Łodzi, w której w centrum pokrycie planami miejscowymi wynosi ok. 2% a na terenie całego miasta ok. 5%, pokrycie tych miast planami miejscowymi wynosi od 40% nawet do 80% także na obszarach śródmiejskich i historycznych, a wręcz przede wszystkim tam. Dla przykładu we Wrocławiu do Gminnej Ewidencji Zabytków wpisano wszystkie budynki zbudowane przed 1945 rokiem, a to oznacza, że wszystkie one są chronione dzięki planom miejscowym. Kiedy kuria Kościoła katolickiego zburzyła nie tak dawno kamienicę z XVIII wieku, nakazano ją odbudować i nie było dyskusji. Podobnie jest w Gdańsku. W Krakowie do rejestru zabytków wpisano całe dzielnice (w Łodzi żadna dzielnica jest wpisana do rejestru, o takie wpisy wnioskujemy właśnie), tam na Kazimierzu najgorsze ruiny są zabezpieczone i nie wolno ich zburzyć. Za nadbudowę jednej z małych kamieniczek wytoczono proces i postawiono zarzuty tamtejszej Architekt Miasta z zagrożeniem pozbawienia wolności do lat 10. Na dodatek Łódź w przeciwieństwie do Gdańska czy Wrocławia ma oryginalną zarówno zabudowę, jak też dobrze zachowane kompletne zespoły zabudowy i układy urbanistyczne. Tak więc odpowiadając w skrócie na Twoje pytanie, w Łodzi jest odmiennie.
    • Gość: JA Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamienicę... IP: *.toya.net.pl 19.12.12, 08:34
      gdzie są kretyni co protestują przy wyburzaniu każdej ruiny?
      • Gość: tom Re: Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamieni IP: *.toya.net.pl 19.12.12, 10:41
        mister polewski przecież bredzi od rana nie zauważyłeś tego
    • mineyko Dworzec Łódź Fabryczna. Burzą kolejną kamienicę... 19.12.12, 11:35
      Godni są pięknej laurki,
      Te dworcowe burzy-murki,
      Przedsiębiorca, jak w ukropie,
      Pracowicie burzy, kopie.
      Nikt mu grosza nie ujmuje,
      Jak to wszystko fakturuje.
      Przez to dworzec nasz kochany,
      Będzie taki – zakopany.
      I w efekcie cud realny,
      Mamy dworzec niewidzialny,
      Bo jak woda go zaleje,
      Cudotwórca szybko zwieje