Dodaj do ulubionych

Nowy wiadukt na Zabiencu

IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 20.03.02, 11:25
Witam

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/157014.html

Moze cos sie wreszcie odblokuje na Aleksandrowskiej.

Pozdrawiam, MarcinK
Obserwuj wątek
    • Gość: mch Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 19:17
      nareszcie
    • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 20.03.02, 19:20
      Ciekawe... cieszę się, że z krańcówka jednak nic się nie stanie. Na poczatku, gdy zrodziły się plotki o tym remoncie nie było nic wiadomo i nawet istnieje już watek o tej sprawie. Nie szkodzi:)
      A czy ten zabytkowy wiadukt na ul. Brzezińskiej miałby byc remontowany, czy wymieniony?? Bo ja bym wolał tylko remot...w końcu to potencjalny wiadukt również dla tramwajów ;))
      • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 20.03.02, 19:21
        aha, podoba mi sie jeszcze sposób w jaki rozwiazano problem skrętu w lewo z teofilowa w Brukowa:))
        • Gość: Ja Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 19:48
          O właśnie! Wspomniano tam o wiadukcie na ulicy Mazowieckiej. Przecież od kilku
          lat stoi tam nowy wiadukt nad torami w lini ul Pomorskiej tylko nie ma do niego
          kilkuset metrów dróg dojazdowych. Skleroza, czy problemy z wykupieniem ziemi
          pod drogę. Tak czy siak serdeczne gratulacje dla fundatorów.
    • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 28.12.02, 14:20
      w przyszlym roku rusza inwestycja...w tym juz przygotowano grunt pod budowe...

zobaczymy...moze tory na Teofilowie przy okazji wyremontuja, choc na malym odcinku, korzystajac z przerwy w jeżdżeniu, ktoś wie??

P.S. czemu najwięcej dróg remontuje się na północy Łodzi??:/
      • Gość: Aleksej Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.12.02, 17:02
        Tez mam nadzieje ze wyremontuja torowisko na Teofilowie, z roku na rok
        torowisko jest w coraz gorszym stanie, jak by tak wyremontowac torowisko na
        Aleksandrowskiej i Al. Wlokniarzy (co mam nadzieje zrobia w tym roku) mozna by
        tak chociaz ze 3 Citki poscic na 8, przynajmniej w weekendy.

Pozdrawiam,
        Aleksej
    • hubar Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 30.12.02, 14:03
      Dobra wiadomość, tylko znów wszystko w rękach radnych ustalających budżet :-(
      Niemniej trzeba się cieszyć, że okolice Żabieńca zostaną zmodernizowane. To co
      się tam dzieje, zwłaszcza przy braku "przebicia przez tory" ul św. Teresy, to
      zaprawa o horror.
      Jeśli chodzi zaś o konkrety remontu, to jakoś mi ich brak. Dobrze rozwiązane
      zostanie zjazd w Brukową, ale co w takim razie z krańcówką (jak dla mnie
      zbędną)?

--
      HuBar pozdrowy
      • Gość: Aleksej Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.12.02, 17:17
        Petla na Zabiencu sie przydaje, szczegolnie przy awariach na Teofilowie i
        czasami na innych liniach, przed swietami widzialem na niej dwa sklady 12.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: Ja Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 17:12
          Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Petla na Zabiencu sie przydaje, szczegolnie przy awariach na Teofilowie i
          > czasami na innych liniach, przed swietami widzialem na niej dwa sklady 12.
          Jak już jesteśmy przy tym, to uważam, że skrzyżowanie Włókniarzy -
          Konstantyniowska powinno bezwzględnie zyskać łuki umożliwiające tramwajom z
          Retkini awaryjny zjazd na Zdrowie. A z resztą po co. Poobcinajmy jeszcze trochę
          rozkłady i zlikwidujmy tramwaj na Retkinię.
      • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 30.12.02, 17:45
        tjaaa...
        bo nie jest używana to znaczy, że jest zbędna, prawda??
        a kierowcom czasami zapisałbym trochę wyobraźni na receptę.
        Wyboraź sobie, że coś stało się na wiadukcie, gdzie mają pojechac te 4 linie z Teofilowa?? Najbliższa krańcówka jest na Julianowie (to dla 2 i 5), 8 musi zjeżdżać na Retkinię, a 13 może dojechać na Legionów/Włókniarzy.

tylko wtedy cały Żubardź i Żabieniec pozbawione jest komunikacji tramwajem z centrum miasta....prawda??

Kiedyś pokazywali plan tej rpzebudowy w GW, krańcówka na szczęście nie uciepri, ten przejazd ma być przebity zaraz przy torach, bądź zaraz na północnym krańcu pętli...
        • Gość: Tomas Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: 212.191.74.* 03.01.03, 13:20
          Tory na wiadukcie będą wymienione, gdyż stary wiadukt będzie wyburzony. Więc na
          odcinku od Aleksandrowska - Bielicowa do Włókniarzy - Drewnowska będą dosyć
          dobre tory. Do wymiany zostanie odcinek "kolejki górskiej" na Kozinach i od
          wiaduktu do szczecińskiej.
          • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 03.01.03, 17:32
            właśnie ten odcinek na Teofilowe za koleją obwodową mnie najbardziej interesuje.
            MPK i UMŁ skorzystają z okazji, czy nie??
            • Gość: Ja Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 20:27
              A co będzie z tramwajami na Teofilowie na czas remontu?
              • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 03.01.03, 22:38
                Krańcówka na Żabiencu nie bedzie działać??
                • Gość: Ja Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 23:35
                  Prawdopodobnie będzie i to całkiem intensywnie. Chodzi mi o to, że wiaduktu nie
                  rozbiera się i nie buduje w 1 dzień, a nie wiem, czy mieszkańcy Teofilowa
                  ucieszą się na perspektywę ponad roku bez tramwajów...
                  • geograf Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 04.01.03, 00:09
                    owszem, ale często kursująca komunikacja autobusowa-zastępcza chyba zastąpi im tramwaje..zwłaszcza te krzywe tory...

w pewnym razie- czekamy co wymyśli MPK u IMŁ..czy przypadkiem nie zrobią takiego bubla jak w tym roku przy okazji remontu Włókniarzy/Zgierska/Sikorskiego....:/
                  • Gość: Aleksej Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.03, 01:08
                    Z tego co wiem to stary wiadukt nie bedzie rozmontowany, po wybudowaniu nowego
                    ruch zostanie na niego skierowany a stary zostanie gruntownie wyremontowany,
                    tramwaje beda jezdzily praktycznie caly czas normalnie, oprocz kilku dzni w
                    ktorych bede przestawiane zwrotnice jak skoncza remontowac jeden tor. Raczej na
                    gruntowny remont calego torowiska na Aleksandrowskiej nie ma co liczyc, ale
                    moze sie myle.

Pozdrowienia,
                    Aleksej
                    • hubar Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 04.01.03, 02:52
                      Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Z tego co wiem to stary wiadukt nie bedzie rozmontowany, po wybudowaniu
                      nowego ruch zostanie na niego skierowany a stary zostanie gruntownie
                      wyremontowany,
                      --A wystarczyło przeczytać artykuł od ktorego rozpoczęła się dyskuscja. Nie bez
                      powodu podany jest link. Wiedziałbyś, że eksperci stwierdzili, że stary wiadukt
                      jest w tak opłakanym stanie, że nie warto go remontować- zostanie zniszczony a
                      w jego miejsce postawią nowy.

> tramwaje beda jezdzily praktycznie caly czas normalnie, oprocz kilku dzni w
                      ktorych bede przestawiane zwrotnice jak skoncza remontowac jeden tor.
                      --Też mi sie tak wydawało przy okazji remontu na Zgierskiej, a przerwa trwała
                      stanowczo za długo!

>Raczej na gruntowny remont calego torowiska na Aleksandrowskiej nie ma co
                      liczyc, ale moze sie myle.
                      --Raczej nie :-( nie ma kasy, a jak oszczędzają na wszystkim... szkoda gadać.
                      • Gość: Aleksej Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.03, 13:52
                        No tak zeczywiscie, nie doczytalem dokladnie, oddaje honory. W sumie fajnie
                        bedzie widziec Zabieniec znowu zatloczony :-), ale juz widze jakie beda korki
                        na Zabiencu podczas remontu, chyba bede musial wysiadac przed samym wiaduktem z
                        PKSu i dalej na piechote do petli, pewnie bedzie szybciej.

Pozdrawiam,
                        Aleksej
    • hubar Re: Nowy wiadukt na Zabiencu 27.02.03, 18:11
      Dziś przejeżdżałem tamtędy...
      Prace już trwają :-) Przyjechało kilka barakowozów, prowadzone są wykopy od
      strony wschodniej... Tak poza tym, to coś tam się zaczyna dziać, ale strasznie
      wolno :-(
      • Gość: teo Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.toya.net.pl 27.02.03, 18:29
        Ten wiadukt będą budować tak długo jak Galerię Łódzką co świadczy o tempie
        prac,organizacji itp. i tak jest z większością rodzimych inwestycji.
        Tylko te wielkości ECE zbudowało by kilkanaście wiaduktów w tym czasie.
        • Gość: Aleksej Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.02.03, 18:56
          Bez przesady, prace maja ruszyc na dobre dopiero w kwietniu, narazie przyszly
          teren pod wiaduktem jest przygotowywany. Najbardziej martwi mnie to ze jak juz
          wybuduja pierwsza polowe nowego wiaduktu, to z rozbiorka starego i budowa nowej
          polowki przyjdzie nam poczekac.

Pozdrawiam,
          Aleksej
    • Gość: barnaba Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.msk.pl 06.03.03, 14:13
      www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/253177.html
      pozdrawiam
      • Gość: Tomas Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.03, 20:56
        he he Już widzę co się dzieje jak zamkną dwa pasy. Korki od Woronicza do
        Kaczeńcowej. Jak jeszcze dojdzie do tego wyłączenie tramwajów to Zetką będe
        jechał do Żabieńca z pół godziny (jak dobrze pójdzie). No cóż mieszkańcy
        Teofilowa. Szykujcie rowery, kupujcie wygodne buty:)

Wystarczyło dzisiaj, że zablokowano jeden pas ruch (był wypadek) i koreczek do
        WŁókniarzy). Zastanawia mnie, czy nie taniej byłoby wybudować "przebitkę" na
        ulicy Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus:)
        • Gość: barnaba Re: Nowy wiadukt na Zabiencu IP: *.lodz.msk.pl 07.03.03, 12:57
          Gość portalu: Tomas napisał(a):

> Zastanawia mnie, czy nie taniej byłoby wybudować "przebitkę" na
          > ulicy Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus:)

I jeszcze zmodernizować stary wiadukt na Drewnowskiej...

pozdrawiam
    • hubar Wiadukt do końca roku 07.05.03, 13:25
      Rozpoczęła się budowa wiaduktu na ul. Limanowskiego. Stary, ponad 40-letni jest
      w opłakanym stanie, dlatego zostanie rozebrany, a w jego miejsce powstanie nowa
      konstrukcja.

– Nareszcie uporaliśmy się z większością problemów, które uniemożliwiały
      rozpoczęcie prac – mówi Grzegorz Głowacki, zastępca prezesa firmy „Mosty Łódź”,
      która wznosi wiadukt.

– Usunięte zostały wszystkie przeszkody (chodzi o przeniesienie kabli
      energetycznych, rur i przewodów telekomunikacyjnych – przyp. red.). No i
      skończyła się zima. Wydział Dróg nie zgadzał się na ograniczenie ruchu na
      istniejącym wiadukcie w okresie zimowym. A bez tego nie mogliśmy rozpocząć
      wykonywania tak zwanych przyczółków.

Ograniczenia będą mniejsze niż wcześniej planowano – jezdnia zostanie zwężona
      tylko o pół metra. Teraz „Mosty” rozpoczną wiercenie pali pod tak zwany mur
      oporowy. Równocześnie z budową muru oporowego rozpocznie się wznoszenie samego
      wiaduktu. Drogowcy chcą zdążyć z zakończeniem prac przed zimą.

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/267807.html !!!!!! :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka