Dodaj do ulubionych

Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn...

IP: *.tme.pl 08.01.13, 07:33
A czy będzie wzdłuż niej ścieżka rowerowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 08:22
      Mhmmm. YT twierdzi, że film przesłano 22 cze 2012, zatem niesamowity refleks macie gazeto.
      • Gość: . Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 12:06
        Dokładnie jak piszesz. NA stronie ZDiT filmik oglądałem jakieś 1,5 miesiąca temu.
    • Gość: ja 2 pasy to za mało - będa korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 09:01
      Powinny być 3 pasy w każda stronę. Tak jak na Włókniarzy.
      • Gość: ParadaEkspertów Re: 2 pasy to za mało - będa korki IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 09:15
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Powinny być 3 pasy w każda stronę. Tak jak na Włókniarzy.

Ojojoj, nie ma to jak kolejna opinia kolejnego forumowego eksperta od ruchu drogowego.

Ja jestem zdania, że tej trasy nie należy budować w ogóle. To sprowadza ryzyko zaistnienia korków do zera.
        • Gość: polson Re: 2 pasy to za mało - będa korki IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 13:00
          Jezu, autostrada przez środek wymierającego miasta... A jaka jest gwarancja, że po roku jak się zrobią dziury będzie naprawiana i auta nie będą jeździć tam 20km/h? Bo na inne drogi teraz są bardzo dziurawe.
          • mrk.79 Re: 2 pasy to za mało - będa korki 08.01.13, 13:25
            Ta, wymierające. Ja się tu właśnie przeprowadziłem :)
            • Gość: Demon Barber Re: 2 pasy to za mało - będa korki IP: *.193.162.37.tvsat364.lodz.pl 08.01.13, 13:26
              moje kondolencje
              • mrk.79 Re: 2 pasy to za mało - będa korki 08.01.13, 14:00
                Nie mam powodów do narzekania :)
                • Gość: www Re: 2 pasy to za mało - będa korki IP: 91.210.243.* 08.01.13, 14:25
                  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Prognoza_liczby_ludności_miasta_Łodzi_na_lata_2010-2030.png

wymiera w tempie 18.3 osoby dziennie ...
                  • mrk.79 Re: 2 pasy to za mało - będa korki 08.01.13, 15:14
                    Kraków wymiera z prędkością ~15 osób dziennie (2012-2030):

www.stat.gov.pl/gus/5840_1856_PLK_HTML.htm
                    Duża różnica?
      • Gość: xz I będą 3 pasy IP: *.retsat1.com.pl 08.01.13, 10:37
        na zdecydowanej większości trasy co jest pokazane na tej prastarej wizualizacji sprzed pół roku,ale to GW więc tradycyjnie nie wiedzą o czym piszą.
    • Gość: gosc Suuuper! To jest naprawde trudny do przejechania IP: 193.222.161.* 08.01.13, 09:01
      odcinek. Czesto jezdze z polnocy Lodzi, gdzie mieszkam do Krakowa, to ulatwi jazde i pozwoli zaoszczedzic czas.
      • Gość: 53 Re: Suuuper! To jest naprawde trudny do przejecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 10:22
        w takim razie po co Rudzka?
        • Gość: . Re: Suuuper! To jest naprawde trudny do przejecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 12:08
          A [A1]?
      • Gość: kierowca Nie wiem, czy tak dużo zaoszczędzisz czasu IP: 83.142.201.* 08.01.13, 14:44
        Z tego, co widzę, to nie jest bezkolizyjna droga, więc nie będzie niestety chyba tak różowo.
        • tom4891 Re: Nie wiem, czy tak dużo zaoszczędzisz czasu 08.01.13, 23:28
          Bez przesady,tam gdzie będą światła mają być skrzyżowania z podrzędnymi ulicami,natomiast tam gdzie mogłoby się korkować czyli Jana Pawła II i Rzgowska będą węzły bezkolizyjne,może za wyjątkiem prawoskrętu w kierunku Katowic.Tak czy siak nie będzie wąskich gardeł jak skręt w Paderewskiego ze Rzgowskiej czy Rondo Lotników Lwowskich.
      • Gość: kumaty a jakże pojedź autostradą A1 IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 20:39
        bardzo proszę.
    • Gość: gosc a ja myslałem że mają być 3 etapy trasy górnej IP: *.xdsl.centertel.pl 08.01.13, 09:28
      Trzeci to odcinek od Rzgo9wskiej do A1. Czy z niego zrezygnowali redaktorze czy pan nie wie za bardzo o czym pisze i wprowadza w błąd czytelników?
      • Gość: gość Re: a ja myslałem że mają być 3 etapy trasy górne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 10:11
        Nie można zrezygnować z czegoś czego nie planowano robić.
    • gibbonzlodzi Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... 08.01.13, 10:20
      Cena niemała. 100 mln PLN za kilometr i kolizyjne skrzyżowania, lewoskręty, sygnalizacja świetlna itp podobne korkotwórcze projekty. Lata siedemdziesiąte. Ale to miasto wymiera więc to "trasa" na miarę czasów.
      • Gość: kbrz Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 15:12
        To tak nie jest za tę- cenę powinna być droga bezkolizyjna -najdroższa Warszawska S8 całkowicie bezkolizyjna i 3 pasmowa budowana za środki GDDKiA kosztowała niewiele więcej, to wygląda na dofinansowywanie Mostów Łódź, firmy która jako jedyna wystartowała w przetargu realny koszt tej trasy to to 30-40milionów za 1km
        • swiety_76 Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua 08.01.13, 23:59
          S8 w Warszawie kosztowała ok 200 mln zł za km. A1 w GOPie czy A8 we Wrocławiu 150-200 mln zł za km.
          Fakt za 30 - 40 mln zł za da się zbudować kilometr autostrady ale raczej w polu.
    • Gość: przyczajony Fragment 2:30 - 2:38 IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 10:27
      Jak widać nawet pomyślano o wspieraniu lokalnego biznesu - zakładów blacharskich :D

Najpierw mistrzowie prostej zaliczą bliskie spotkanie z ekranami a potem koniec pasa specjalnie dla "nie_lubię_lusterek" :))
    • Gość: Leon_K Dlaczego ta trasa konkurencyjna do autostrady A1 IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 11:43
      jest 3,5 raza droższa za kilometr od odcinka Tuszyn -Stryków skoro biegnie prawie w szczerym polu?
      • Gość: niekumaty Też nie kumasz? IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 20:34
        I dlaczego jest droższa niż trasy wiercone tunelami w Chorwacji?!
    • Gość: łodzianin Przejścia dla pieszych , kolizyjne skrzyżowania... IP: *.smrw.lodz.pl 08.01.13, 12:03
      Przejścia dla pieszych , kolizyjne skrzyżowania, fatalny projekt, może można to jeszcze poprawić?
    • Gość: GOŚĆ Refleks szachisty IP: *.t-mobile.pl 08.01.13, 12:04
      Film z czerwca 2012 już był pokazywany na GW.
      Z braku laku to i odsmażany kotlet wpłynie na ilość wyświetlanych reklam...
      Liczy się tytuł artykułu.
      BRAVO GW!!!!
    • Gość: Laars Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 13:28
      A ja się pytam, czemu kierowca jedzie prawie cały czas lewym pasem?
      • prorok_lebioda Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua 08.01.13, 13:43
        Żeby było bardziej realistycznie, sporo "realnych" kierowców blokuje lewy pas, więc wirtualny kierowca też musi być cymbałem :)
        • Gość: ja Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 15:13
          w tym filmiku nie chodzi o przepisy ruchu drogowego bo to nie ten temat a chodzi oto aby obiektyw kamery pokazał równomiernie lewa i prawa stronę,nie wiem po co dzieci zabieraję głos w tej sprawie.brrrrrry !
          • Gość: Laars Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 18:01
            Każdy z nas jest czyimś dzieckiem, ale jeśli myślisz o moim wieku jako dziecięcym to zaręczam, że się grubo mylisz. Zadałem pytanie licząc na ciekawe odpowiedzi, ale skoro dzieci zabierają się do udzielania odpowiedzi to wychodzi tak a nie inaczej.
            Poza tym jeśli już mówimy o wieku dziecięcym, to proszę popraw swoje wypowiedzi. Raz używasz znaków diakrytycznych a raz nie. Myślę, że warto zastosować jedną metodę. O błędy się nie czepiam bo to pewnie jedna z tych nowych przypadłości typu dys... coś tam. Teraz większość, która nie potrafi poprawnie pisać tłumaczy się właśnie tym stanem.
            Pozdrawiam
            • Gość: niekumaty kierowca myślał, że jednak skręci w lewo bo jest z IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 20:36
              SLD, ale zapomniał że SLiberalnychD już dawno skręcił w prawo i to ostro.
    • Gość: Gość 111 Dlaczego lewym pasem? IP: *.pai.net.pl 08.01.13, 13:37
      Nawet wirtualnie jedziemy lewym pasem, a później się dziwić, że dochodzi do niebezpiecznych sytuacji.
      W Polsce obowiązuje ruch PRAWOSTRONNY !!!!! Jeździ się prawym pasem ruchu.
    • Gość: Łodzianin Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 13:40
      przeżyłem szok co prawda wirtualny ale zawsze,nie mogę się już doczekać jazdy na żywo swoją bryką,oby jak najwięcej takich dróg powstawało w m. Łodzi następna to powinna być KONSTYTUCYJNA, czekamy!!!
      • prorok_lebioda Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua 08.01.13, 13:46
        Jeśli jesteś dość młody to jeszcze masz jakieś szanse pojeździć Trasą Konstytucyjną. Ci po pięćdziesiątce raczej się nie doczekają.
      • Gość: kumaty inaczej obyś nie doczekał IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 20:37
        ale w zamian proponuje tor wyścigowy pod Kielcami.
    • mineyko Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... 08.01.13, 18:30
      Z załączonych zdjęć wynika, że można pojechać ale chyba spychaczem!
    • Gość: gośc Trasa Górna - Witajcie w Korytkowie... dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 19:14
      dupasmówko dujezdniwko
    • jbed Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... 08.01.13, 19:19
      Jak zwykle dominują opinie prymitywnych malkontentów. Po co to budują, dlaczego tak drogo, czemu dwa pasy zamiast trzech, dlaczego nie jest całkowicie bezkolizyjna itd. Ludzie, zgłoście się do dobrego psychoterapeuty!
    • Gość: Bruno Re: Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtua IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 19:39
      A te światełka to będą jakoś zsynchronizowane, czy znów zastosowanie znajdzie nasza ukochana technologia "Czerwonej Fali"?
    • kapitan_kloss Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... 08.01.13, 19:55
      Nie zauważyłem fotoradarów, a to bardzo ważne źródło dochodu dla ministra z PO Rostowskiego.
    • Gość: niekumaty Duże pieniądze, małe efekty - coś nie kumam? IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 20:32
      Miś na miarę naszych potrzeb.
      Dlaczego tak drogo - pensje u nas niziutkie, materiały w cenie europejskiej a koszty najwyższe na świecie. Cos nie kumam?
      • Gość: Ehe Na pewno nie kumasz jęz. polskiego IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 21:46
        Zapewne nie znasz się również na inwestycjach drogowych, stąd to twoje "niekumanie".

Podpowiedź: inwestycja prowadzona w polu kosztuje zupełnie inaczej niż ta w mieście.
        Ćwiczenie: podaj powody dla w/w.
        • Gość: dalej niekumaty kumam język polski dobrze IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 23:11
          słabo znam się na inwestycjach drogowych zapewne, bo nie mogę zrozumieć dlaczego wiercenie tuneli przez góry, budowa w bardziej zagęszczonym terenie niż Polska i na trudniejszym podłożu, jest tańsza w innych krajach, które lepiej opłacają pracowników.
          • Gość: Ehe Nie kumasz IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.13, 22:17
            Nawet nie wiesz, gdzie popełniłeś błędy.

A na inwestycjach znasz się równie dobrze - w końcu jesteś fachowcem. :-)
    • Gość: yuyu a gdzie drzewa??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.13, 07:40
      A gdzie drzewa? Czy my na pustyni mieszkamy?

Zero drzew wzdłuż trasy... żałosne.
      • Gość: kolo Re: a gdzie drzewa??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.13, 11:03
        Myślę, że każdy polski ekspert ds bezpieczeństwa ruchu drogowego powie, że drzewa atakują samochody. Zapomniałeś o polskiej myśli? Samochód rozbił się na drzewie - co trzeba zrobić? Ano wyciąć drzewa.
      • Gość: Ehe Dzrzewa będą w realu. Tu będą palmy. IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.13, 22:20
        A na komputerowej animacji możesz mieć drzewa, palmy, kosmitów, Rudego 102, co tylko dusza zapragnie, a kieszeń sfinansuje.

• mkt123 Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... 09.01.13, 11:10
      Żenada widać po zwiększeniu skali skrzyżowanie Pabianickiej z Jana Pawła.
      Ktoś projektujący myśli, że ruch będzie tylko w jedną stronę po nowej trasie Górna.
      Natomiast tysiące aut jadących z S14 przy Ikei od strony Pabianic Sieradza jadąc 3 pasami wpada w nowym projekcie w trasy 2-pasmowe.
      Paranoja aby 3-pasmowe arterie zwężały się do 2-pasmowych jadąc na wprost po czym za skrzyżowaniem mamy znowu 3-pasmowe.
      Jakiś chory projektant to robił.Cała Pabianicka od szpitala Kopernika do Ikei to przykład dziadostwa gdzie w kilku miejscach skacze się z 3pasów na 2pasy potem znowu 3 pasy i tak kilka razy.

Czy oni nie potrafią zaprojektować bezpiecznej nowoczesnej arterii w każdym miejscu 3-pasmowej na wprost do jazdy i na każdym skrzyżowaniu dodatkowo wydzielonym pasie do skrętu w lewo i dodatkowym wydzielonym pasie do skrętu w prawo.
      Te największe skrzyżowania muszą mieć już wszędzie nawet po 2 pasy do lewoskrętu.

Na pierwszym obrazie widać, że do jazdy na wprost przez skrzyżowanie mamy tylko po 2 pasy ruchu a za skrzyżowaniem znowu 3 pasy.......to jest chore.

Powstaną nowe wąskie gardła i nic nie pomoże taki projekt to badziewie.
    • Gość: kierowca Trasa Górna. Można już nią pojechać... wirtualn... IP: *.233.rev.vline.pl 09.01.13, 12:05
      Kto będzie jeździł tą drogą? Łodzian coraz mnie a ci co zostali utknęli na narutowicza haha stoją nA światłach. Skrzyżowania ze światłami za tyle kasy? podobno walczymy o brak ofiar, a gdzie do nich dochodzi? na skrzyżowaniach. To i tak dobrze, że nie ronda, ale przy rondach nie ma co ustawiać fotoradarów i to jest prawdziwy powód takiej budowy drogi. Zamiast myśleć kasę tylko biorą i bawią w polityką. KIEDY DOCZEKAMY SIĘ NIE PARTYJNEGO PREZYDENTA MIASTA I NIE PARTYJNEJ RADY MIASTA. Tylko to nas może uratować.
    • rowerowalodz.pl Trasa Górna także rowerowa 09.01.13, 17:20
      Gość portalu: rowerzysta napisał(a):
      > A czy będzie wzdłuż niej ścieżka rowerowa?
      rowerowalodz.pl/aktualnosci/686-trasa-gorna
      P.S. Nasz artykuł z września - już wówczas ten film był w internecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka