Dodaj do ulubionych

czarne dziury

IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:26
...od jakiegos czasu nie daja mi spokoju. Chodzi o obszary zawarte pomiedzy
Marysinska i Lagiewnicka oraz Pabianicka i Rzgowska. Dlaczego nigdy nie bylo
tam zadnego autobusu? Przeciez tam zupelnie w srodku sa blokowe osiedla, ale
ludzie od lat dochodza calkiem daleko do przystanku. Dlaczego 57 jezdzi
Pabianicka, skoro mogloby jechac Bednarska i Tuszynska? Dlaczego nie ma czegos
Franciszkanska w gore? Ciekawe...
Obserwuj wątek
    • geograf Re: czarne dziury 20.03.02, 22:38
      Moim zdaniem- za waskie ulice.
      Taka prawda, Tuszyńska jest chyba trochę za waska na takie autobusy jakie jeżdża na 57- poza tym, chyba nie wszystki pojazdy by dojeżdżały w środek osiedla???

Poza tym- gdzie tam zrobic krańcówkę? bo chyba nie na Placu Niepodległości?

Co do Frańciszkańskiej i całego osiedla to sadzę tak samo- za waskie ulice,a w dzień za duży ruch samochodowy, który potencjalnie byłby blokowany przez zatrzymujace się autobusy- a takw ogóle to tam musiałaby chyba jeździc nowa linia, ale jaka???
      • Gość: flip Re: czarne dziury IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:43
        Watpie, zeby te ulice byly za waskie. Ruch blokowany przez autobusy? A jak
        szybko ma sie jezdzic tymi, podobno waskimi, ulicami? I dokad - w Kilinskiego??
        A po co? - tam juz i tak jest dosyc samochodow.
        Poza tym - mozna jakos jednokierunkowo przeciez. tylko trzeba pomyslec, z tym
        juz gorzej. Krancowka to jakis problem?? Od czasu jak wynaleziono przenosne
        gownosklady moze byc wszedzie, nawet tam, gdzie juz jest.

O Yezu... stale to samo.
        • geograf Re: czarne dziury 20.03.02, 22:47
          Gość portalu: flip napisał(a):

> O Yezu... stale to samo.

W takim razie poczekaj na opinię innych. Ja nie kontynuuję dalej tematu...:I
          • kropka. Re: czarne dziury 20.03.02, 23:41
            Na Tuszyńskiej jest przejazd kolejowy. To te autobusy musiałyby stać pod
            szlabanem. Ale zaraz, zaraz. Przecież Kosynierów jeżdżą jakieś autobusy.
            I Demokratyczną też jeżdżą. Czyli w poprzek komunikacja autobusowa jest.
            • Gość: flip Re: czarne dziury IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 23:47
              Mialem na mysli polac na polnoc od Gagarina.
              • geograf Re: czarne dziury 21.03.02, 12:56
                chyba Paderewskiego.....
        • kuba203 Re: czarne dziury 21.03.02, 19:19

> wynaleziono przenosne
          > gownosklady

Co to?
          • Gość: flip Re: czarne dziury IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 19:21
            A to taka dosadnosc. "Ekologiczne" toalety przenosne.
            • kuba203 Re: czarne dziury 21.03.02, 19:26
              Aha :)))
    • Gość: flip Re: czarne dziury IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 23:50
      Dlaczego wiec 57 dubluje tramwaj na Pabianickiej a na przyklad nie jedzie
      Piotrkowska - Obywatelska? To co z tego, ze nie ma prostej ulicy? Czy autobus
      potrzebuje jedna prosta ulice? Przeciez po to jest autobusem, zeby laczyc to,
      co powinno byc polaczone niezaleznie od tego, jak ksztaltowala sie siec ulic.

Wszyscy sie przyzwyczaili, ze takich polaczen nie ma. Jak homo sovietucus.
      • Gość: Ja Re: czarne dziury IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 20:07
        Kolejną pustynią komunikacyjną jest Wólczańska. A zdaje się, że 57 jeździ tak
        jak jeżdzi, aby zapewnić mieszkańcom Paderewskiego połączenie z centrum w
        miejsce utraconej 6. Może lepiej pokombinować coś z 72?
        • Gość: flip Re: czarne dziury IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 20:34
          Wolczanska - chyba tak!
          Wlozenie 57 w srodek czarnej dziury wcale nie eliminowaloby go z Paderewskiego.
          Moglby nawet tam konczyc, gdzie dzisiaj, albo w kazdym innym dogodnym miejscu.
          Tylko ze wjezdzalby w glab osiedla.
    • Gość: flip dlatego: IP: *.p.lodz.pl 07.04.02, 21:54
      Ano dlatego, ze MPK + UML nadal twierdza, ze to ludnosc ma przyjsc to
      tramwaju/autobusu, a nie one do ludnosci. Afera z Cityrunnerem jest tylko
      kolejnym faktem potwierdzajacym to przekonanie.
      A ludnosc jest nieuczona i jej sie zdaje, ze tak jest - albo tez zgola nic sie
      jej nie zdaje.
      Czolo mysla nie skalane...
      • geograf Re: dlatego: 07.04.02, 22:53
        a ja tam wole przejśc sie nad ranem do mojego tramwaju...
        co to byłaby za przyjemnośc gdybym miał przystanek pod klatka....

trzeba czasami oddychac świeżym powietrzem...:)))
        • Gość: flip Re: dlatego: IP: *.p.lodz.pl 07.04.02, 23:01
          geografowie zawsze slyneli z checi eksploracji terenu. ("Doktor Livingstone,
          jak sadze?")
          • geograf Re: dlatego: 08.04.02, 07:14
            Wiem, że moje zachowanie w czasach teraźniejszych jest niezwykłe i raczej rzadkie. Niestety trzeba teraz odwieźc i przywieźc 4 litery, wiekszosci podrózujacych, pod sam dom.... niestety... a później chodzimy do ortopedy i iinych od kości, że mamy plecy pokrzywione i że niedotlwenieni jesteśmy (to oczywiście do innego lekarza). Gdyby tak jak kiedyś ludzie chodzili po kilka kilometrów do autobusu ;)))
            Oczywiście żartuje. Przystanki powinny byc blisko- ale bez przesady. 15 minut średnio szybkim krokiem do przystanku tramwajowego to chyba dla niektórych nie za dużo.......

A jaki morał płynie z pomysłu Flipa????
      • Gość: Ja Re: dlatego: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 20:10

> Ano dlatego, ze MPK + UML nadal twierdza, ze to ludnosc ma przyjsc to
        > tramwaju/autobusu, a nie one do ludnosci. Afera z Cityrunnerem jest tylko
        > kolejnym faktem potwierdzajacym to przekonanie.
        Przepraszam. Nie rozumiem (przykładu, nie idei, którą zrozumiałem aż za dobrze,
        gdy linia 98 wróciła na Karolew po dwumiesięcznej jeździe jakąś normalną trasą).
        > A ludnosc jest nieuczona i jej sie zdaje, ze tak jest - albo tez zgola nic sie
        > jej nie zdaje.
        > Czolo mysla nie skalane...

• Gość: flip Re: dlatego: IP: *.p.lodz.pl 12.04.02, 21:07
          Chodzilo mi o to, ze autobus powinien byc tam, gdzie nie moze byc tramwaj.
          Jesli ulice sa, podobno, za waskie (ech, przegonic by to mpk na przyklad do
          Pawii), to trzeba kupic takie autobusy, zeby sie na nich miescily.

Tez mi sie wydaje, ze ta krotkotrwala zmiana 98 miala jakich sens, zwlaszcza,
          ze na Politechniki tylko 15 jezdzi do srodmiescia.
          • geograf Re: dlatego: 12.04.02, 21:34

> Chodzilo mi o to, ze autobus powinien byc tam, gdzie nie moze byc tramwaj.
            > Jesli ulice sa, podobno, za waskie (ech, przegonic by to mpk na przyklad do
            > Pawii), to trzeba kupic takie autobusy, zeby sie na nich miescily.

Hmmmmm... W takim razie pomysł z przedłuzeniem linii 57 do tuszyńskiej/Bednarskiej odpada...jak również pomysł jakiegoś przełuzenia linii przez Frańciszkańska...

>
            > Tez mi sie wydaje, ze ta krotkotrwala zmiana 98 miala jakich sens, zwlaszcza,
            > ze na Politechniki tylko 15 jezdzi do srodmiescia.

Pasażerowie w końcu doprosza się o nowa linie... jak nie oni, to inni mieszkańcy chcacy uratowac linie 98, bo w obecnym kształcie-jeżeli polityka MPK uprzywilejowania tramwaju nad autobus będzie dalej prowadzone- bedzie ona zlikwidowana....a tak...może by się udało ja przynajmniej zahcowac z ograniczeniem częstotliwości...
            • Gość: Ja Re: dlatego: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 21:50
              geograf napisał(a):
              > Pasażerowie w końcu doprosza się o nowa linie... jak nie oni, to inni mieszkańc
              > y chcacy uratowac linie 98, bo w obecnym kształcie-jeżeli polityka MPK uprzywil
              > ejowania tramwaju nad autobus będzie dalej prowadzone- bedzie ona zlikwidowana.
              > ...a tak...może by się udało ja przynajmniej zahcowac z ograniczeniem częstotli
              > wości...
              Oj. Przypomniało mi się, że miałem streścić moje rozwiązanie w rejonie Nowych
              Sadów i Politechniki. W związku z tym mam pytanie: czy autobus 55 jadący na
              lotnisko, to tylko tak dla picu, czy podążając za stwierdzeniem, iż ma on zawieźć
              ludzi z lotniska powinien on przejeżdżać przez jakieś centrum miasta? Dodam, że
              chwilowo, to raczej tego nie robi.
              • geograf Re: dlatego: 12.04.02, 21:57
                a czy chwilowo nie doważac ludzi z lotniska do centrum, nie dowozi on tam dużej liczby osób??:))
                Jak na razie to mam takie wrażenie, ze ta linia jeździ na to lotnisko tylko dla pasażerów, zwiedzajacych i picu ( żeby lotnisko miało połaczenie komunikacyjne z miastem;)))
                • Gość: Ja Re: dlatego: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:02
                  geograf napisał(a):

> a czy chwilowo nie doważac ludzi z lotniska do centrum, nie dowozi on tam dużej
                  > liczby osób??:))
                  > Jak na razie to mam takie wrażenie, ze ta linia jeździ na to lotnisko tylko dla
                  > pasażerów, zwiedzajacych i picu ( żeby lotnisko miało połaczenie komunikacyjne
                  > z miastem;)))
                  Żeby wyglądało jescze ładniej jest to jedna z kilku linii, na których jeżdżą same
                  niskopodłogowce. Ale wracając do tematu: czy w moich planach (bo będę je musiał
                  stworzyć na nowo, tego co było już sobie nie przypomnę) zakładać, że autobus z
                  lotniska powinien raczej jechać przy dw. Kaliskim i gdzieś przy
                  Piotrkowskiej/Mickiewicza, czy mam sobie darować?
                  • geograf Re: dlatego: 12.04.02, 22:05
                    proponuje połaczyc z Centralem (albo okolica) i Placem Dabrowskiego...
                    • Gość: Ja Re: dlatego: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:20
                      geograf napisał(a):

> proponuje połaczyc z Centralem (albo okolica) i Placem Dabrowskiego...
                      Z Placem, to już będzie ciężko, chyba, że pomarzymy o tramwaju na lotnisko...

• geograf Re: dlatego: 12.04.02, 22:42
                        to może:
                        Lotnisko, Obywatelska, Piotrkowska, Radwańska, Sienkiewicza, Placyk,
                        albo Lotnisko, Obywatelska, Miskiewicza, Sienkiewicza, Placyk... (rozwiaże problem jednej linii z Politechniki do centrum...)
              • Gość: Jote 55 IP: 212.191.37.* 13.04.02, 12:12
                Gość portalu: Ja napisał(a):

> Oj. Przypomniało mi się, że miałem streścić moje rozwiązanie w rejonie Nowych
                > Sadów i Politechniki. W związku z tym mam pytanie: czy autobus 55 jadący na
                > lotnisko, to tylko tak dla picu, czy podążając za stwierdzeniem, iż ma on zawie
                > źć
                > ludzi z lotniska powinien on przejeżdżać przez jakieś centrum miasta? Dodam, że
                >
                > chwilowo, to raczej tego nie robi.

Linia 55 przecina duzo waznych tras: Al. Politechniki, Al. Kosciuszki,
                Piotrkowska, Kilinskiego, al. Smiglego-Rydza. Daje to mozliwosc dogodnych
                przesiadek. Mysle ze takie podejscie do problemu dziala na korzysc 55 :)

Pozdrawiam,
                Jan Szulew, KMST
                • Gość: flip Re: 55 IP: *.p.lodz.pl 13.04.02, 13:47
                  Coscie sie uczepili tego lotniska. Nie ma lotniska - nie ma dojazdu. Przeciez
                  to proste.
          • Gość: Ja Re: dlatego: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 21:46

> Chodzilo mi o to, ze autobus powinien byc tam, gdzie nie moze byc tramwaj.
            > Jesli ulice sa, podobno, za waskie (ech, przegonic by to mpk na przyklad do
            > Pawii), to trzeba kupic takie autobusy, zeby sie na nich miescily.
            Ok. Rozumiem, ale co to ma do Cityrunnera?
            >
            > Tez mi sie wydaje, ze ta krotkotrwala zmiana 98 miala jakich sens, zwlaszcza,
            > ze na Politechniki tylko 15 jezdzi do srodmiescia.
            Dzięki za poparcie:)
            • geograf Re: dlatego: 12.04.02, 21:59
              Gość portalu: Ja napisał(a):

> Ok. Rozumiem, ale co to ma do Cityrunnera?

Przeczytaj pierwszy, poczatkowy wpis na tym watku, właśnie flipa:) O czym jest?? właśnie o "czarnych dziurach" czyli miejscach gdzie autobusy nie dojeżdżaja :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka