Dodaj do ulubionych

Strefa Płatnego Parkowania

08.02.13, 11:01
Mieszkam w Centrum. Mam samochód. Od grudnia moja kamienica jest w strefie płatnego parkowanie. Po wykupieniu karty umożliwiającej mi parkowanie przed domem za opłatą roczną 120zł dowiedziałem się, że zmieniła się uchwala Rady Miejskiej i teraz moja karta upoważnia mnie do parkowania tylko we fragmencie strefy, a nie jak kiedyś w całej SPP. Zastanawiam się jakie jeszcze plany mają nasi radni i władze na utrudnienie życia tym resztkom Nieżuli (do których się zaliczam) zamieszkującym w centrum Łodzi. Staram się nie używać samochodu. Mieszkanie w środku miasta daje mi komfort dotarcia piechotą do niemal wszystkich miejsc, w których bywać muszę. Jednak czasem auto jest potrzebne, np. żeby dowieźć dzieci w czasie złej pogody, kiedy autobusy się spóźniają, do szkoły (na codzień jeździmy autobusem lub chodzimy). I wtedy okazuje się że szkoła jest w sąsiedniej strefie i płacić za parkowanie muszę. Czy tak nasze władze pojmują ułatwianie życia mieszkańcom śródmieścia, czy tak chcą promować to miejsce i nakłaniać "normalnych" ludzi do zamieszkiwania odnowionych kamienic? Przecież to jest jawne dokładanie obowiązków fiskalnych. Czemu jesteśmy dodatkowo poszkodowani chociaż trwamy wśród brudnych chodników, zakurzonych do oporu wiosną ulic, w hałasie przejeżdżających pod naszymi oknami autobusów, a przy tym nie używamy tak często naszych pojazdów jak mieszkańcy osiedli, bo wszędzie mamy blisko. Może przydałaby się dyskusja na temat planów skomunikowania Centrum z resztą świata w świetle pomysłów Archtekta Miasta na rozwój Łodzi? Może trzeba zapraszając ludzi do mieszkania w jakimś miejscu ułatwiać im życie, a nie utrudniać? Nie domagam się jakichś szczególnych przywilejów, ale kiedy MPK utrudnia życie niepunktualnością, brudem, zatłoczeniem; na rower dwójki dzieci z tornistrami się nie da zapakować, a samodzielne chodzenie ośmiolatka przez kilka zawalonych samochodami skrzyżowań jest niemożliwe oczekuję przynajmniej nieutrudniania życia.
Obserwuj wątek
    • norbia Re: Strefa Płatnego Parkowania 09.02.13, 20:01
      Karta uprawnia Cię do parkowania w okolicy miejsca zamieszkania, tak ? Czyli jesteś tak samo traktowana jak na osiedlach gdzie nie ma stref płatnego parkowania ? A dlaczego masz nie płacić za parkowanie tak jak inni mieszkańcy? Bo jesteś uprzywilejowana bo mieszkasz w Centrum ?
      • Gość: pasikona Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 10.02.13, 10:29
        Przed ostatnimi zmianami w uchwale o SPP mieszkańcy strefy na kartę, o której piszę mogli parkować w całej strefie. Było to również przed ogłoszeniem słusznego (moim zdaniem) planu skupienia rozwoju miasta wokół centrum. Nie domagam się uprzywilejowania z okazji zamieszkiwania w centrum. Piszę tylko, że zamiast ułatwień tworzone są utrudnienia. Ludzie mieszkający na osiedlach bardzo często odwożą dzieci do szkół samochodami (bo mają po drodze do pracy), jeżdżą do sklepu samochodami, do lekarza też i do urzędu też. Ja załatwiam te wszystkie sprawy pieszo właśnie dlatego, że mieszkam w centrum. A kiedy raz na jakiś czas potrzebuję użyć samochodu to muszę za ten luksus dodatkowo płacić bo np. szkoła jest w przecznicy poza moją strefą. Na osiedlu za ten komfort się nie płaci. Ja rozumiem - mam pecha. Ale czemu ogłaszając zmianę myślenia o rozwoju miasta wprowadza się przepisy zmierzające w przeciwnym kierunku? Powiesz, że to drobiazg. Ale takie drobiazgi świadczą o braku gospodarskiego myślenia w naszym mieście. Zwycięża pieniądz.
        • Gość: a Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 10.02.13, 22:26
          > Ale czemu ogłaszając zmianę myślenia o rozwoju miasta wprowad
          > za się przepisy zmierzające w przeciwnym kierunku?

Usuwanie z centrum samochodów zawłaszczających sobie każdy skrawek dostępnej (a często i niedostępnej) przestrzeni to jest właśnie krok w kierunku jego rozwoju.
          • Gość: pasikona Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 11.02.13, 09:49
            Właśnie o to chodzi. Mieszkając w centrum prawie nie używam samochodu, bo nie muszę. Ale jednocześnie jako mieszkaniec centrum, na którego rozwoju nam zależy mam dopłacać.
            Ludzie, nie każdy tak jak Wy domaga się szczególnego traktowania. Ja go nie chcę. Ale jak nie mam się jak przemieszczać, bo komunikacja miejska jest do chrzanu a inne sposoby nie są wprowadzane w życie to protestuję.
            • Gość: . Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.13, 10:36
              > Właśnie o to chodzi. Mieszkając w centrum prawie nie używam samochodu, bo nie m
              > uszę.

Tym samym BLOKUJESZ tak cenne miejsce parkingowe w centrum.
              Uważam, że nie rozumiesz idei jaka przyświeca wprowadzeniu opłat za parkowanie w centrum miast. Opłata ta zniechęcać do wjazdu do centrum.
              • Gość: pasikona Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 11.02.13, 10:43
                Chyba się nie rozumiemy zupełnie. Ja już tu jestem, nigdzie nie wjeżdżam, niczego nie blokuję, bo na ulicy mój samochód nie stoi.
                • Gość: . Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.13, 13:06
                  > niczego nie blokuję, bo na ulicy mój samochód nie stoi.

To w czym problem?
            • Gość: aa Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 13.02.13, 14:02
              > Ludzie, nie każdy tak jak Wy domaga się szczególnego traktowania. Ja go nie chc
              > ę.

czyli ktoś się pod Ciebie podszył zakładając wątek domagający się szczególnego traktowania?

Ale jak nie mam się jak przemieszczać, bo komunikacja miejska jest do chrzan
              > u a inne sposoby nie są wprowadzane w życie to protestuję.

ja mieszkam poza centrum, ale bulę co miesiąc na benzynę i jeszcze na bilet w SPP!! ja nie chcę jakiegoś szczególnego traktowania, ale MPK to się nie da poruszać, a ja płacić nie chcę (ironia:off)
    • Gość: ....... Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.xdsl.centertel.pl 10.02.13, 15:30
      Bez przesady. Opłata za parkowanie dotyczy postoju, a nie chwilowego zatrzymania się celem wysadzenia pasażera (dziecka przy szkole).
    • Gość: p Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 20:28
      nikt cię nie zmuszał, żebyś mieszkała w śródmieściu
      to, że posiadasz samochód, nie znaczy, że należy ci się z automatu 3*5 metra powierzchni parkingowej, gdzie sobie tylko zażyczysz

jasne, mam nadzieję?
      • Gość: pasikona Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 11.02.13, 09:52
        Oczywiście, że jasne, dlatego piszę, że "mam pecha". Chodzi jednak o coś więcej, o niekonsekwencje władz i odwracanie kota ogonem. Najpierw rozwiązać sprawę komunikacji miejskiej, a potem wprowadzać nawet kosmiczne opłaty. Najpierw zapewnić resztkom ludzi płacących tutaj podatki możliwość normalnego życia, a później zapraszać kolejnych.
    • Gość: gość Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 10.02.13, 20:34
      > czemu jesteśmy dodatkowo poszkodowani chociaż trwa
      > my wśród brudnych chodników, zakurzonych do oporu wiosną ulic, w hałasie przeje
      > żdżających pod naszymi oknami autobusów

Buhaha. No tak, to autobusy hałasują, a nie wasze Samochody. Żenujące.
      • Gość: pasikona Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 11.02.13, 09:54
        Oczywiście możemy się wyprowadzić z centrum, tylko wtedy może zamknijmy je i odgrodźmy, bo zostanie tutaj sam lumpenproletariat. Reszta ludzi niech wyjedzie... do Wielkiej Brytanii na przykład.
        • Gość: . Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.13, 10:47
          > Oczywiście możemy się wyprowadzić z centrum,

To czemu tego nie robicie?

> tylko wtedy może zamknijmy je i odgrodźmy,

Po co? Zawsze znajdą się ludzie chcący mieszkać w centrum.

> bo zostanie tutaj sam lumpenproletariat.

Niekoniecznie. Rygorystyczne egzekwowanie opłat i lumpenproletariat wysiądzie.

> Reszta ludzi niech wyjedzie... do Wielkiej Brytanii na przykład.

Tak. Tam w takim to np. Londynie centrum miasta dla samochodów osobowych już dawno wprowadzili. No, ale ty pojedziesz oczywiście bez samochodu to ci to nie będzie przeszkadzało.
        • Gość: aa Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 13.02.13, 14:04
          naprawdę sądzisz że zgadzając się niechętnie mieszkać w centrum robisz miastu łaskę?
          • Gość: KK Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 10.02.14, 13:37
            pasikona ludzie nie mieszkający w centrum na co dzień nie zrozumieją tego o czym piszesz, uważam więc ( jak wszyscy mieszkańcy mojej nieluperskiej kamienicy), że możemy tylko się cieszyć, że abonament kosztuje tylko 120zł na rok
            • Gość: pasikona Re: Strefa Płatnego Parkowania IP: *.toya.net.pl 10.02.14, 14:27
              Dzięki za zrozumienie. Absurdalność rozumowania niektórych moich adwersarzy jest porażająca, tym bardziej dziękuję za głos rozsądku. I też się cieszę, że to tylko 120,00zł, przecież mogłoby być 120,00zł na miesiąc :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka