Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 19:58 Zadrzewic Pilsudskiego i Mickiewicza, korzystajac z pasow miedzy jezdnia i tramwajem i na zewnatrz jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasam Re: Aleje 22.03.02, 00:13 No ty jak juz coś wymyślisz, to aż dziw, że jeszcze tego nie zrobiono. Takie proste a nikt na to nie wpadł. :-))) Ale, ale w formie malkontenctwa - czy kierowcy nie beda wpadać na te drzewa ? A kto ma czyścic ulice z liści ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 00:28 No i tu mamy odpowiedz, dlaczego "nikt na to nie wpadl". A jak szybko maja tam jezdzic? Bo mi sie zdaje, ze powinno byc 50 kph. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Aleje 23.03.02, 10:47 Gość portalu: flip napisał(a): > A jak szybko maja tam jezdzic? Bo mi sie zdaje, ze powinno byc 50 kph. Czy mówisz o deskorolkach ? A z drugiej strony rozpatrując : jak aleje - to do czegoś zobowiązuje. W alejach należy spacerować, kontemplowac otoczenie (jak będą te drzewa, to i moze będą jakieś małpy na nich). Wobec tego i 50 może byc za dużo. Czyli "śpiący policjant" co 100 m. pozdr. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 00:33 a jaki to ma byc gatunek drzewa?? bo chyba cos zybko byłby zagrożeniem dla trakcji tramwajowej... (P.S.)czy tam jest wystarczajaco szeroko na drzewa???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 00:35 Nie wiem, jaki gatunek. Geograf - byles we Wroclawiu albo w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 00:44 dawno, ale byłem np. na ul. Dabrowskiego, a dlaczego się pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 00:54 No bo chyba jest wiele takich ulic gdzie drzewa stoja wzdluz torow i nikomu to specjalnie nie przeszkadza. Szczecin ma ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 00:59 w takim razie :"cudze chwalicie...." Flip! Dabrowsakiego jest dobrym przykładem (uwielbiam widok tej ulicy z perspektywy autobusu przejeżdżajacego nad torami tramwajowymi:)))) Podoba mi się- ale nie poróqwnujmy nateżania ruchu Dabrowskiego i Mickiewicza... Poza tym, Szczecin inaczej się rozwijał...tam pomyślano o tym przynajmniej od razu, albo było na to miejsce...watpie żeby te drzewa się porzyjęły.. ale jak zwykle narzekam (nie jedyny!!!) i nie mam racji...cóż..taki mój los... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 01:07 Ano chwalicie - ale nie to jest wazne. Ciekawe co powinno sie zrobic, zeby sie te drzewa przyjely. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 01:09 ciekawe co trzeba zrobic, żeby łódzianie nie zachwycali się innymi miastami, tylko popatrzyli racjonalnie na swe miasto.... co do drzew- to wszystko zależy jaki podkład był zrobiony pod budowane torowsko. Jeżeli normalna iemia- przyjma się- jeżeli jakieś utwardzone, lepiej udrożnione COŚ- watpię.... Podejrewam, ze to drugie, bo nawet trawa marnie rośnie...a wtedy i drzewo się nie przyjmie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 01:13 Odpowiem na pytanie pierwsze: miec lepsze miasto. A na drugie - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 09:24 Co do pierwszego pytania- jak zwykle narzekla się na swoje, a to co najważniejsze pozna się i doceni dopiero jak sie straci....ech... drugie-CZY KTOŚ WIE CO Z TYMI DRZEWAMI??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 17:44 Jezeli przepuszczalnosc torowiska ma takie znaczenie, to znaczy, ze powinno byc inaczej skonstruowane. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 22:03 taaaaaak... ciekawe jak je przebudujesz.... (bo jeżeli chcesz posadzic te drzewka to musisz to zorbic...) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 22.03.02, 23:41 to ja kupię popcorn, usiade sobie na chodniku i popatrzę jak Flip "normalnie, szpadelkiem" przxebudowywuje nam Piłsudkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Aleje 23.03.02, 11:06 Gość portalu: flip napisał(a): > Ciekawe co powinno sie zrobic, zeby sie te drzewa przyjely. 0. !!!!!! chcieć !!!!!!!!!! 1. posadzić z możliwością dostępu korzeni do gleby. I tu mogą być zaskoczenia, że pod asfaltem jest strop wyburzonego budynku. Wtedy niezła robota czeka. 2. wybrać gatunek mało przydatny na działkach. 3. Wybrać gatunek łatwy do konserwacji i kształtowania korony. 4. zabezpieczyc przed pędem przejeżdżających runerów i samochodów (np. TIR na lewym pasie z prędk. 100 km/g - efekt młode drzewka gną się do ziemi. 5. W pierwszej fazie podlać. 6. pilnować coby korzenie nie rozsadzały torowiska czy sfaltu, a jednocześnie miały dostęp powietrza i wody. I już. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 23.03.02, 11:16 flip- to takie łatwe....:)))) A jak to robia (robili) w Szczecinie, Wrocławiu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 23.03.02, 13:58 No - tam to robili po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 23.03.02, 17:44 ale chyba my zrobimy to po polsku (no chyba, ze jakaś niemiecka firmę zatrudnimy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Re: Aleje IP: *.Astral.Lodz.PL 29.03.02, 13:40 a ja mimo ze lubie zielen to jestem przeciwny drzewom na pasie zieleni medzy jezdniami. juz lepiej posadzic zywoplot - wydaje mi sie lepszym rozwiazaniem a drzewa posadzic wszedzie tam gdzie zrobiona betonowa, parkingowa pustynie taki horror zdarzyl sie zaraz przy wyjsciu z podziemia jak sie idzie w kierunki silverscreenu. po co tam wylozyli kostka ten fragment kolo wjazdu - nie lepiej zrobic tam trawnik, kolejny przyklad betonowego myslenia to te oblesne gazony na betonie zdluz calego parkingu przy wspomnianym kinie... nie lepiej zrobic trawnik, waski, maly ale trawnik na nie BETON. warto o tym pamietac, bo juz za chwile czeka nas przebudowa okolic gazety i galerii i tam pewnie znow wszystko po horyzont zabetonuja prawy Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 29.03.02, 16:46 to ja już wole żywopłot- przynajmniej nie obsraja go tak szybko psy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 02.04.02, 16:50 A dlaczego nie w pasie pomiedzy torami i jezdnia? Tutaj: republika.pl/monban/783.htm widac, ze moga sie miescic. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 02.04.02, 18:21 hmm.. jak na moje krzywe oko to nie widac... ale to chyba chodzi o to, ze te drzewa były posadzone gdy jeszcze ruch był malutki i mogły sobie spokojnie rosnac... to właśnie mi przysłżo na myśl jak jechałem 8 i na Włókniarzy widziałem pięknie zadrzewione torowisko:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 02.04.02, 18:29 A kto mowi, ze nie trzeba by przycinac? Wzdluz jezdni na zewnatrz napewno ida rury i beda klopoty z sadzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 02.04.02, 20:10 w takim razie, skoro problem bedzie (co sam przyznałeś) z sadzeniem, to po co ta akcja??:))) a może to chodziło konkretnie któregoś miejsca...?? ide po lecytynę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 02.04.02, 20:22 Juz widze, jak Magistraccy rzucili sie patrzec ktoredy idzie Rura. Cos straszny megaloman z Ciebie, Geografie! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1 Re: Aleje 06.04.02, 23:25 Gość portalu: flip napisał(a): > Juz widze, jak Magistraccy rzucili sie patrzec ktoredy idzie Rura. Cos straszny > > megaloman z Ciebie, Geografie! Wystarczy, że udadzą się do Miejskiego Ośrodka Geodezjii i poproszą o mapę do celów lokalizacji. Na niej zobaczą czy są tam jakieś rury czy nie.Wystarczy po prostu chcieć. O ile ja się orientuję to w pasie torowiska leżą kable od trakcji tramwajowej i oświetlenia ulic, a rury gazowe, wodne, co przecinają aleje prostopadle.Prędzej można trafić na resztki kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 08.04.02, 01:01 I tak na pewno nie poszli, bo wlasciwie po co? Oswietlenia - czy tam sa latarnie na srodku miedzy torami? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Aleje 08.04.02, 17:15 gabi1 napisał(a): > Wystarczy, że udadzą się do Miejskiego Ośrodka Geodezjii i poproszą o mapę do > celów lokalizacji. Na niej zobaczą Do tego miejsca całkowita prawda > ...czy są tam jakieś rury czy nie. I tu juz nie byłbym taki pewny. Gdy tak wszystkie mapy zawierały prawdziwy przebieg infrastruktury - byłoby super. A tak zdaża się, że jedzie emerytowany brygadzista z ekipą gazowni i pokazuje z pamięci "tu kopaliśmy, bo wg mapy zawór wypadał np pod budynkiem". Z reguły nie myli się - czego nie mozna powiedzić o zawartości map. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Aleje IP: *.nsm.pl 14.04.02, 11:23 Jeśli chodzi o gatunek drzew to muszą być platany - drzewa potężne, dostojne i piękne, o duzych liściach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 15.04.02, 02:07 A toto urosnie w tak paskudnym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Aleje 15.04.02, 17:38 TAK! UROŚNIE! I jeszcze zdziwisz się!:)) Posadźcie tylko jakieś platany a zaręczam, że specjalnie bedę codziennie podlewał... I od razu misto bedzie ładniejsze:)) Bo paskudne to to sa tylko niektóre fragmenty;) (jak tam szpadelek, mój popcorn juz dawno obrósł...czymś... a ja nadal chce popatrzec na sadzenie drzew wzdłuż Piłsudskiego...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milotram Re: Aleje IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 19.04.02, 21:40 jak juz wspominamy o alejach i drzewach to mozna tu przytoczyc przykład alei wyszynskiego np. zrobic park w okolicy kładki dla pieszych tym bardziej ze nazywa się aleja a nie ma zadnej większej zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Aleje IP: *.p.lodz.pl 21.04.02, 16:41 Bo ludnosc tutejsza nie wie, co znacza slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do. Re: Aleje IP: *.bluewin.ch 20.05.02, 18:40 Znam taki gatunek: platany. A szczegolnie takie jak tu w Genewie rosna. Bardzo fajne. Do. Odpowiedz Link Zgłoś