Dodaj do ulubionych

Legalny telewizor

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 06:04
Nie mam nic przeciwko płaceniu abonamentu ale niech telewizja wpierw sama
zaprowadzi u siebie porządek i przestanie nadawać ciagle powtórki i płacić
wysokie pensje swoim "dziennikarzom" z naszych pieniędzy.Dlaczego tylko
obywatel ma mieć obowiązki względem telewizji a publiczna telewizja ma gdzieś
swoich odbiorców.Wpierw należałoby poprawic program w TV a dopiero pózniej
wymagać opłacenia abonamentu.Coś za coś.
Obserwuj wątek
    • Gość: CzeKa Re: Legalny telewizor IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 07:59
      A proszę bardzo niech zagląda później ponownie i ponownie i ponownie i ponownie
      i ponownie i ponownie i ponownie.... :-)

Zastanawia mnie jednak jak traktowani są właściciele np. walkmen'a z radiem
      albo radia w samochodzie? Tu tez bedą kontrole ale jakie? drogowe w samochodach
      i rewizje osobiste dla walkmenów ... :-)
    • Gość: gnews Re: Legalny telewizor IP: 217.153.8.* 23.07.04, 08:08
      A ja po pierwsze nie otworze drzwi panu w niebieskim mundurku (bo nie oglądam
      polskiej chałowej telewizji, i nie mam obowiązku otwierać nikomu oprócz policji
      z nakazem) a po drugie niedługo wywale telewizor i kupie sobie tuner tv do
      komputera i co? będą mogli mi skoczyć. Tu własnie ukazuje się bezsens ustawy,
      która każe płacić za odbiornik a nie za odbieranie, bo jesliby wszyscy abonenci
      kupili sobie komputerki i oglądali TV przez tuner to nikt nie musiałby płacić
      za abonament i wreszcie nasza propagandowa TVP upadłaby !!!!
      • Gość: drifter Re: Legalny telewizor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:18
        Ja abonamentu nie płacę bo to nieuczciwe.W ten sposób przyczyniałbym się do
        nieuczciwej konkurencji i psucia rynku rekalmy. W konsekwencji przyczyniałbym
        się do działań które w konsekwencji mogłyby zagrozić bytowi stacji komercyjnych
        i w rezultacie wolności słowa i wolnej konkurencji.
        Poza tym nie czuje sie zobowiazany łożyć na SLDowską telewizję bo nie głosuje
        na tą partię.
        • venus99 Re: Legalny telewizor 23.07.04, 15:40
          ale teraz juz możesz a nawet powinieneś płacic.nareszcie mamy słuszna telewizję!
      • Gość: gnews Re: Legalny telewizor IP: 217.153.8.* 23.07.04, 08:29
        niestety własnie się dowiedziałem że w ustawie napisali że karta TV to tez
        odbiornik, tylko jak sprawdzić czy mój komputer go ma, haha
      • Gość: ANIES Re: Legalny telewizor IP: *.toya.net.pl 27.07.04, 17:33
        GRATULUJE DOSKONAŁOSCI WYPOWIEDZI I POPIERAM W 100 %!!!!
        • anies75 Re: Legalny telewizor 05.08.04, 10:45
          mamy ten sam nick
          i tez korzystamy z TOYA
    • Gość: demostenes Re: Legalny telewizor IP: 213.25.190.* 23.07.04, 08:15
      a ja jestem ciekaw, czy walną mi mandat za telewizor podłączony do komputera?
      anteny nie ma telewizji nie ma od dwu lat ale odbiornik jest :/
      logika karwa
      • Gość: gnews Re: Legalny telewizor IP: 217.153.8.* 23.07.04, 08:28
        podobno karta TV to też odbiornik, tylko ciekawe jak pan z poczty (na pewno
        informatyk) sprawdzi że masz kartę w komputerze, zwłaszcza żę nie masz
        obowiązku otwierać mu drzwi, haha !!!
    • michael00 Dziwne 23.07.04, 08:31
      A ja abonament płacę, czyżbym był na wymarciu?
      • Gość: MG Re: Dziwne IP: 213.17.181.* 23.07.04, 08:38
        Najwyraźniej, bo ja też nie płacę i nie mam zamiaru
    • krzykowal Strachy na lachy... 23.07.04, 08:56
      I tyle :) Niech Ci udowodnią, że kupiłeś telewizor więcej niż 14 dni temu -
      powodzenia :)))
      Poza tym jaki jołop wpuści listonosza do domu gdy ten mu powie, że przyszedł
      sprawdzić czy mamy radioodbiornik? :)))

pzdr
      Krzysiek
      • michael00 Re: Strachy na lachy... 23.07.04, 08:59
        krzykowal napisał:

> Poza tym jaki jołop wpuści listonosza do domu gdy ten mu powie, że przyszedł
        > sprawdzić czy mamy radioodbiornik? :)))

No to fakt, bo to chyba nie listonosz będzie kontrolowa - tak wynika z artykułu.
        Chyba, że jestem jełop i nie umiem czytać,

• krzykowal Re: Strachy na lachy... 23.07.04, 11:58
          > No to fakt, bo to chyba nie listonosz będzie kontrolowa - tak wynika z artykułu
          > .
          > Chyba, że jestem jełop i nie umiem czytać,

Wsio ryba jak go zwali. Więc przyjdzie pan z poczty, powie, że chce Ci
          skontrolować dom i co - wpuścisz go? No weź przestań :))) W życiu bym obcego
          chłopa do domu nie wpuścił. Dlatego mnie śmieszy taki groźny ton tych artykułów
          - po prostu mówisz, że jesteś chory i śpisz i do widzenia. Albo, ze właśnie
          wychodzisz. Albo, że się kąpiesz :)))

pzdr
          Krzysiek
          • michael00 Re: Strachy na lachy... 04.08.04, 09:09
            krzykowal napisał:

> Wsio ryba jak go zwali. Więc przyjdzie pan z poczty, powie, że chce Ci
            > skontrolować dom i co - wpuścisz go? No weź przestań :))) W życiu bym obcego
            > chłopa do domu nie wpuścił. Dlatego mnie śmieszy taki groźny ton tych artykułów
            > - po prostu mówisz, że jesteś chory i śpisz i do widzenia. Albo, ze właśnie
            > wychodzisz. Albo, że się kąpiesz :)))

Z artykułu tego nie, ale potem mówili, że chyba listonosz też ... mniejsza.
            Czy ja bym wpuścił? Listonosza tak, bo go znam.
            Obcego - nie. Ale bym pokazał kwity, że abonament mam opłacany. I po bólu. Nie muszę się bać za bardzo zatem i kombinować.

Swoją drogą to ciekawe, czy będą kontroloe od drzwi do drzwi, czy mają listę i płacącym nie będą do drzwi pukać.
    • Gość: byłylogowany Re: Legalny telewizor IP: *.radogoszcz.arise.pl 23.07.04, 09:21
      - Dzień dobry, jestem kontrolerem Poczty Polskiej. Przyszedłem sprawdzić, czy
      opłaca pan regularnie abonament radiowo-telewizyjny. Mogę wejść? - usłyszałem
      otwierając drzwi wejściowe.
      - Witam Pana, bardzo mi miło, zapraszam do środka - odpowiedziałem
      sympatycznemu urzędnikowi. Ubrany dla niepoznaki w wietnamską kurtkę, takież
      spodnie, i sandały skóropodobne inspektor, śmiało wkroczył do mieszkania. Pewnie
      skierował sie do największego pokoju.
      - No i co tu widzimy - powiedział. - Tak jak się spodziewałem, jest i telewizor
      i radio. Proszę o okazanie książeczki opłat - nakazał. Wstyd się przyznać, ale
      byłem marnym pajęczarzem. Zaszczepili we mnie nielegalne słuchanie radia,
      jeszcze podczas II-wojny światowej, moi dawno już nieżyjący rodzice. Później, po
      jej zakończeniu, z nie mniejszym narażeniem życia, również konspiracyjnie
      słuchałem Wolnej Europy, Radia Ameryka, udawało mi się też "złapać" z rzadka
      Radio Svoboda. Następnie, po Pażdzierniku, kiedy byliśmy już w demokratycznej
      Polsce oraz po przełomie w 1989 r., ja cały czas niegodnie nie wychodziłem z tej
      swoistej konspiry. Miałem jednak powoli tego dość. To ukrywanie męczyło mnie
      coraz bardziej. Chciałem raz na zawsze skończyć z tym niecnym procederem.
      Pragnąłem, jak japoński żołnierz ukrywający się przez dziesięciolecia w
      kambodżańskiej dżungli, aby usłyszał w końcu o mnie cały świat.
      - Szanowny Panie Kontrolerze - to był mój własny, choć zupełnie nieznany mi
      dotąd głos. Brzmiał dziwnie metalicznie, tak jakoś głucho. Tylko raz, z podobnym
      podnieceniem, mówiłem do kogoś. Tyle, że ten poprzedni raz miał miejsce ponad
      trzydzieści lat temu, w Klubie Dyskusyjnym działającym przy ŁDK. Wtedy to, po
      obejrzeniu arcydzieła G. Królikiewicza "Na wylot" i zabraniu głosu na temat
      przejmującej kreacji F. Trzeciaka, również czułem ten dreszcz emocji. Trema jaką
      wtedy miałem, a która odbierała mi mój własny głos, powróciła nagle po latach.
      Był to jednak stan niemal euforyczny. To było tak, jak bym wygłaszał monolog
      Hamleta na deskach Teatru Narodowego. Pracownik Poczty jawił mi sie jak
      największe audytorium. Moje wyznanie i przyznanie się do WINY, było jak
      katharsis. Spływało ze mnie oczyszczająco całe to świństwo, jakie przez tyle lat
      czyniłem pracownikom Radia i Telewizji. - Nie posiadam Książeczki Opłat -
      wyrecytowałem. - W dodatku, te odbiorniki, które widzi Pan w tym pokoju, to nie
      cały sprzęt jaki posiadam. Otóż mam jeszcze następujące urządzenia odbiorcze: w
      każdym z pozostałych czterech pokoi telewizor, takoż w kuchni, łazience i WC. W
      każdym z tych pomieszczeń jest również radioodbiornik. Mam w domu także trzy
      walkmeny z radiem. Posiadam radia w garażu i samochodzie. Wszystkie te
      urządzenia są czynne. Jeżeli tylko nie śpię towarzyszą mi cały czas. Proszę o
      przykładne ukaranie, naliczenie zaległych opłat i nierozkładanie tych sankcji na
      raty - z olbrzymią ulgą dokończyłem zdania. - Dodam tylko, iż przez te wszystkie
      lata nigdy, ale to nigdy nie słuchałem Polskiego Radia, nie oglądałem też
      Telewizji Polskiej. Czy to w jakikolwiek sposób może być choć najmniejszą dla
      mnie okolicznością łagodzącą? - spytałem.
      - Nic pana nie tłumaczy.Pana skrucha zda się psu na budę - usłyszałem. - Może
      się Pan spodziewać gorszych rzeczy, aniżeli tylko kar pieniężnych. Jest Pan
      osobnikiem, który zapłaci w sposób specjalny. Czy zdaje pan sobie sprawę z tego,
      że przez pięćdzięsiąt z okładem lat, uszczuplał pan skromne pobory pracowników
      Radiokomitetu? Pozbawiał pan tych godnych uznania ludzi należnych Im tantiem.
      Przez takich jak pan, ci pracujący z takim poswięceniem ludzie, nie otrzymywali
      tego, co Im się słusznie należy - uświadamiał mnie kontroler. - Jak znam życie,
      to zostanie pan skazany wyjątkowo. Będzie pan zamkniety w odosobnionym
      pomieszczeniu. Przez 24 godziny na dobę, będzie pan zobowiązany oglądać TVP.
      Zwłaszcza jej programy informacyjne, publicystyczne i obrady Sejmu. W czasie
      emisji innych niż wymienione programy, panu będą odtwarzane z taśm video oraz
      telerecordingu dawne Dzienniki TVP. Obejrzy pan również relacje ze Zjazdów PZPR,
      obrad PRON, 44 razy dziennie usłyszy i zobaczy pan wystąpienie Generała W.
      Jaruzelskiego z 13 grudnia 1981 roku - stanowczo i groźnie zakomunikował Pan
      Kontroler z Poczty Polskiej. - Proszę się ubrać, pójdzie pan ze mną - zakończył.
      Gwałtownie rzuciłem się w kierunku balkonu. Tam widziałem ocalenie. Mieszkałem
      na dwudziestym piętrze...
      • Gość: gnews Re: Legalny telewizor IP: 217.153.8.* 23.07.04, 09:31
        niezłe :-)))
    • Gość: karol Re: Legalny telewizor IP: 212.191.172.* 23.07.04, 09:41
      Skoro to jest telewizja publiczna to niech się finansuje z publicznych
      pieniędzy, z naszych podatków. Bo to co jest teraz to normalne złodziejstwo bo
      nie płaci się za prawo oglądania publicznej tylko za posiadanie odbiornika.
      Z jakiego powodu ma bulić na publiczną ktoś kto jej nie ogląda ani nie słucha.
      Radiopajęczarze wszystkich krajów łączcie się !!!!
    • Gość: Michał M. Przebudzenie IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 23.07.04, 10:04
      Przez lata komuny, potem tak zwanej demokracji władza przyzwyczaiła nas do
      istnienia haraczu od telewizora nazywając go abonamentem. Od ciągłego
      powtarzania, że trzeba go płacić zrobiono wielu ludziom pianę z mózgu,
      wmawiając im, że jest to opłata legalna. NIE JEST! Jej istnienie zaprzecza
      prawu.

1. Wszystkie należne podatki od telewizora zostały zapłacone w momencie jego
      kupienia. VAT, podatki od osób fizycznych (kupującego i sprzedającego).
      Wszystkie! Teraz telewizor jest kupującego. Tylko jego. I każda następna opłata
      jest haraczem. Nikt nam nie każe płacić dodatkowo za posiadane książki, za
      posiadane meble, nawet za samochód (OC, AC i benzyna to oczywiście opłata za
      coś innego niż sam samochód). Telewizor jest wyjątkiem.

2. Jeśli telewizor jest użytkowany przez 10 lat, to w tym czasie abonament
      wynosi 10*12*15=1800 złotych. To drugi telewizor! Gdyby ktoś za towar kazał nam
      w sklepie zapłacić dwa razy - bylibyśmy oburzeni. Telewizor znowu jest
      wyjątkiem.

3. Kasę za telewizor bierze firma, która nie uczestniczy w jego produkcji (tak
      właśnie haracze pobierali zbójcy). Zapewniła sobie uprzywilejowaną pozycję na
      rynku i korzysta z niej, nie dając praktycznie nic w zamian (powtarzanie
      starych seriali, reklamy i transmisje z sejmu to nie jest to, czego żądają
      widzowie).

Żeby było wszystko jasne: Nie namawiam do zaprzestania płacenia abonamentu, sam
      go płacę z mniej więcej półrocznym opóźnieniem (w tym roku jeszcze nie
      płaciłem ;-) Namawiam do tego, żeby w jakiś sposób powiedzieć "STOP" opłacie,
      która urąga uczciwości i rozumieniu prawa przez obywatela.

Na mój post mogą przyjść odpowiedzi prawników zarzucających mi, że źle rozumiem
      prawo i że TVP ma prawo ściągać abonament. Odpowiem tak: Stworzyliście prawo
      które jest nieuczciwe, nie chwalcie się nim tylko je zmieńcie.

pozdrawiam, szcególnie gorąco tzw "pajęczarzy" (słowo zostało użyte bez
      negatywnego zabarwienia jakie nadaje mu władza).
      • Gość: gnews Re: Przebudzenie IP: 217.153.8.* 23.07.04, 10:28
        słusznie prawisz, możeby tak zaskarżyć ustawę do trybunału konstytucyjnego ???
    • Gość: bezrobotny Re: Legalny telewizor IP: 217.153.164.* 23.07.04, 10:32
      najpierw to niech władza stworzy warunki do godziwej pracy i płacy a ja ze
      swojch podatków zdecyduję na co je przeznaczę możę na RTV.Jak mam płacić
      abonament jak nie mam dochodów? To jest skandal abym ja głodujący ze swoją
      rodziną płacił ostatnie grosze na RTV zamiast kupić chleb na żyjących w
      Warszawie w luksusie pracowników telewizji.Tak działa mafia.
    • Gość: gnews Re: Legalny telewizor IP: 217.153.8.* 23.07.04, 13:53
      niech puka z 10 lat do moich drzwi, za 20 lat może mu otworzę wtedy nawet jak
      zapłacę karę to zaoszczędzę ze 150 abonamentów hehe
    • Gość: ELVIZ NIEZALOG. Re: Legalny telewizor IP: *.lodz.mm.pl 23.07.04, 13:54
      A ja nikogo do domu nie wpuszczę i powiem by spierdzielali z mojego terenu bo
      ich oskarżę o naruszenie dóbr osobistych. Oglądam tylko zachodnią telewizję i
      nie bede marnej polskiej płacił jakiś wyssanych z palca opłat.
    • Gość: al-ki Re: Legalny telewizor IP: *.toya.net.pl 23.07.04, 14:12

Dlaczego w TVP są reklamy? Skoro płaci się abonament - nie powinno być reklam.
      Wiem, wiem, nie przerywają nimi czegokolwiek, ale tego jeszcze by brakowało...
    • dzbuk bułahaha.... 23.07.04, 14:50
      Mogą mnie pomiziać po brzuszku... nikogo do domu nie wpuszczę mimo że daję im
      ten haracz... Poza tym skoro płacę to mam prawo uważać się za klienta, a skoro
      jestem klientem, to wymagam: mniej pierdół dla czterdziesto- i
      pięćdziesięciolatków. Ja rozumiem że to też są widzowie i im również należy się
      uwaga, ale nie wyłączność. Przepraszam - są też pozycje młodzieżowe: słoneczny
      patrol na hawajach czy rowek błażeja... jeszcze takie wybitne imprezy jak
      superduperjedynki, opole, sopot, kołobrzeg, kutno i inne takie. mniej papieża,
      a przynajmniej przed północą. Więcej jazzu/nowego kina/innych nowych i
      odkrywczych imprez kulturalnych (nawet tych niepoprawnych politycznie). Mniej
      reklam. Tęsknię za LUZem i AlternaTV ale wiem że to jużbyło i nie wróci więcej,
      tyle że może warto by było zatrudnić kogoś młodego dla kogo muzyka rozrywkowa
      (jak by tego terminu nie tłumaczyć) nie kończy się bajmie, budce suflera,
      natalce, pei (peji?) czy kryśce agilerze. Sporo jest zarzutów i propozycji -
      myślę że dobrym pomysłem byłaby reemisja w jedynce lub dwójce Latającego Cyrku
      Monty Pythona - licencja przecież jest wykupiona, mam nadzieję że nie wygasła
      (ja nie dla siebie, znam już to na pamięć - warto pokazać ludziom którzy nie
      widzieli, może odkryją w sobie coś ciekawego :). Można tak jeszcze długo, ale
      chodzi o kierunek w którym powinna się telewizja rozwijać (zna pan to słowo,
      panie Dworak? ROZWÓJ. Mam nadzieję że w innym znaczeniu niż p. Kwiatkowski).
      Ludzie chętniej będą płacili gdy zobaczą że kasa idzie na ciekawe programy.
      Jeszcze jedno: zrezygnujcie z tasiemcowych seriali!!! klan, plebania, na
      dobre..., złotopolscy, lokatorzy i cholera jeszcze wie co nie jest chyba
      elementem misji społecznej - w końcu robią z ludzi debili. Zamiast tego już
      lepiej wrócić do pomysłu telewizji edukacyjnej sprzed lat, kiedy każdego dnia
      były emitowane programy z innej dziedziny.
      • krzykowal Monty Python musi wrócić!!! :)))) (n/t) 23.07.04, 15:55
    • Gość: bartek nie ma LIGI Polskiej... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.07.04, 15:22
      ...to ja wale w ryj abonament
      od wiadmosci mam onet.pl i gazeta.pl
      a filmy ogladam na kompie z DVD
      niestety jakos do wysokiej kultury zapalu nie mam (teatr i tym podobne)
      w tv interesuje mnie tylko rozrywka a doklaniej Pilka Nozna...
      • Gość: literka m abstrahujac od slusznosci oplat IP: *.hms.ag / 217.6.80.* 23.07.04, 15:26
        abstrahujac od slusznosci oplat za tv i radio. Mylicie sie ci, ktorzy
        twierdzicie, ze to komunistyczne nawyki. W niemczech rowniez sie placi, rowniez
        chodza kontrolerzy i rowniez wlepiaja kary. Glosne sa tam sprawy nakladania kar
        na szpitale w pokojach ktorych staly telewizory. Tlumaczenie, ze pacjenci placa
        prywatnie nic nie pomagalo, bo wlascicielem odbiornikow byl szpital. I co ?
        Komunistyczny wynalazek ?
        • venus99 Re: abstrahujac od slusznosci oplat 23.07.04, 15:44
          a ja olewam równo.
          na tv solidaruchów nie dam ani złotówki.
        • Gość: kick me Re: abstrahujac od slusznosci oplat IP: 206.54.145.* 23.07.04, 15:46
          w bylym NRD moze... w usa nikt nie ma prawa wejsc ci do domu bez sadowego
          nakazu. kontroler nie kontroler. jest telewizja panstwowa za darmo, a placi
          sie za kablowa. nie wyobrazam sobie pana z legitymacja wkraczajacego mi do
          domu i przegladajacego katy w poszukiwaniu walkmena, albo boomboxa! moze
          trzeba zmienic cos w tym systemie i zaczac szanowac ludzi! nie ze kazdy moze
          wejsc mi do domu bo ma upowaznienie z poczty... az mi sie w brzuchu przewraca!
          • Gość: gnews Re: abstrahujac od slusznosci oplat IP: 217.153.8.* 23.07.04, 16:46
            proponuje dla wsyzstkich jedno rozwiązanie: czy płacimy czy nie, nie wpuszczamy
            do domu panów szpiegów z poczty :-)), odechce im sie chodzić i zawracać ludziom
            d...
        • Gość: Michał M. Re: abstrahujac od slusznosci oplat IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 23.07.04, 17:43
          Trzeba być niezłym skurw..... żeby utrudniać pacjentom szpitali oglądanie
          telewizji tłumacząc, że szpital nie zapłacił abonamentu. Każda placówka
          medyczna powininna mieć na utrzymaniu psa obronnego. Do przeganiania
          kontrolerów!

Rozmawiałem z listonoszem. Zaproponowano mu łażenie po domach i sprawdzanie kto
          nie płaci abonamentu. Oboecano nagrody za złapanie takiego zbrodniarza. Mój
          listonosz powiedział żeby się wypchali ;-)
        • Gość: Patton Wielki argument, ze Niemcy cos robia! Niemcy... IP: *.union01.nj.comcast.net 23.07.04, 19:54
          zagazowali 3 mln. ludzi w sposob przemyslowy, wywolali wojny i sa narodem
          mordercow. Czy mamy sie na nich wzorowac? W Stanach Zjednoczonych telewizja
          odbierana przez zwykla antene jest ZA DARMO, a jej poziom tysiackrotnie
          przewyzsza niemiecki szajs. Jak mowisz o Zachodzie to mow o Zachodzie a o nie
          jakims socjalistycznym polgownie tonacym obecnie gospodarczo. Niemcy i ich
          polityka to jedno wielkie bankructwo, ktore zaczyna sie bardzo ostro sypac. I
          nie mowie tu o polowie tego kraju gdzie szczytem mysli technicznej byl pojazd
          dwusuwowy pod tytulem Trabant, pokarm szczurow warszawskich. Telewizor sluzy
          takze do ogladania filmow nagranych na wideo,dvd, odtwarzania nagran domowych
          czy odbioru zagranicznej telewizji satelitarne. Co to ma wspolnego z characzem
          placonym za zero zwane TVP?
    • Gość: Patton Pracownik poczty moze mnie pocalowac w dupe! IP: *.union01.nj.comcast.net 23.07.04, 19:45
      Co prawda ja jak na razie mieszkam w USA gdzie nie place grosza za telewizje a
      telewizorow moge miec od groma w domu. Nie mniej po powrocie do Polski
      wpuszczac do mojego domu zamierzam jedynie policje z nakazem sadowym. A Poczcie
      Polskiej dziekuje za to, ze zaginelo mi wiele listow wysylanych do rodziny.
      Najciekawsze, ze zawsze ginely te, kiedy mojej babci emerytce podsylalem kilka
      groszy na swieta. Dlatego jak mi wejdzie na teren mojej posesji pan lub pani z
      poczty to nie wiem jak sie zachowa moj owczarek podhalanski? Ale juz progu
      mojego mieszkania pracownik Poczty Polskiej nie przekroczy. No coz, mam prawo
      bac sie zlodzieja, prawda?
    • Gość: (nie)legalny ..a propos co robi gdy "nikogo nie ma"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:55
      ...sobie troche pochodzi...do skutku<lol>...sie nagle okaze, ze polowy Lodzi
      nie ma...ale tam to sa w ogole przekrety jakies...cieakwe keidy sie news
      pojawi, ze w Lodzi jest cos normalnego..to ci wiadomosc bedzie <lol>
    • Gość: RAFAL Re: Legalny telewizor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:57
      JA PLACE ALE MIESZKAM NA INNEJ ULICY CZY MI COS ZA TO GROZI JAKAS KARA
    • Gość: moni Abonament TV a kablowka IP: *.stmnca.adelphia.net 23.07.04, 20:01
    • Gość: andro Abonament TV w UK IP: 213.170.137.* 23.07.04, 20:01
      W Anglii niestety sklep informuje odpowiedni urzad (TV Licence)jak sie kupi
      nowy telewizor. Mozna kupic uzywany albo w jakims podrzednym sklepie u Hindusa
      i na jakis czas jest spokoj. TV Licence ma spis wszystkich adresow i sprawdzja
      te z ktorych nie ma placonego abonamentu. W ostatecznosci przychodzi komornik
      albo wezwanie do sadu.
      • Gość: Michał M. Re: Abonament TV w UK IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 24.07.04, 10:11
        Jeśli w ramach abonamentu miałbym BBC to bym nie narzekał. Ale niestety - za
        abonament dostaję syficzne TVP. To oczywiście tylko moja opinia na temat obu
        telewizji ;-)
    • Gość: moni Abonament TV a kablowka IP: *.stmnca.adelphia.net 23.07.04, 20:02
      a ja tak z innej beczki troche....

jesli place za kablowke, w ramach ktorej odbieram rowniez TVp to czy jeszcze
      raz powinienam oplacac abonament? przeciez Kablowka ma rozliczenie z TVp?! a
      moze sie myle...?

moni
      • gnews Re: Abonament TV a kablowka 26.07.04, 10:26
        no niestety, okazuje się że:
        "UWAGA!

Jesteś zobowiązany wnosić opłaty abonamentowe również wtedy, gdy korzystasz z
        usług telewizji kablowej (platformy, satelity itp.). Opłata abonamentowa daje
        bowiem prawo do korzystania z danego odbiornika RTV (radia i/lub telewizji) nie
        wiąże się zaś z treścią czy charakterem oglądanych i słuchanych programów. Tak
        więc jako użytkownik dekodera lub telewizji kablowej obowiązany jesteś wnosić
        dwie niezależne opłaty:

• za korzystanie z odbiornika RTV,
        • za korzystanie z usług telewizji kablowej, platformy, satelity itp. "

cytat ze strony poczty: www.poczta-polska.pl/aktualnosci.php?id=35
        Panowie nie wpuszczając doręczyciela do domu przez pięć lat, możecie
        zaoszczędzić 1800 zł (ci z kablówką) lub 900 zł (bez kablówki)
        Gość portalu: moni napisał(a):

> a ja tak z innej beczki troche....
        >
        > jesli place za kablowke, w ramach ktorej odbieram rowniez TVp to czy jeszcze
        > raz powinienam oplacac abonament? przeciez Kablowka ma rozliczenie z TVp?! a
        > moze sie myle...?
        >
        > moni
    • Gość: Julian Re: Legalny telewizor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 20:40
      No właśnie a co z tymi co płacą za kablówkę ? Przecie operator kablówki płaci
      TVP za retransmisję programu i cena kablóki zawiera tę opłatę bo operator musi
      jeszcze na tym zarobić.
      Więc z jakiej racji jeszcze raz płacić ?
      Może jakiś fachowiec w tym temacie się wypowie.

A tak nawiasem ile kasy już zapłaciłem przez 25 lat bo tyle płacę ? I za co ?
      I kto to wziął ?
    • Gość: klos Re: Legalny telewizor IP: *.50-201-80.adsl.skynet.be 23.07.04, 21:00
      witam

mieszkam w Polsce i nic mnie nie obchodzi ze w anglii, niemczech i innych
      krajach europy zach. oplaca sie rtv. jesli ludzie w polsce beda zarabiali tyle
      co tam, sadze ze placiloby 95% spoleczenstwa. jak na razie jest niestety troche
      inaczej.

mamy wolny rynek, gospodarka centralnie planowana jest przeszloscia, a tvp
      powinno zarabiac samo na siebie emisja reklam. jesli tego nie potrafii,
      nieoplacalny interes nalezy zamknac.

apropos walkman´ow. co poczta polska powie na odtwarzacz mp3 z radiem wielkosci
      zapalniczki? pewnie przeszkola psy do szukania takich urzadzen w prywatnych
      domach...

pozdro
      • Gość: J.S. Re: Legalny telewizor IP: *.pai.net.pl 23.07.04, 21:08
        Mam Nokie 5510 z radiem i szpanerskie male radyjko "Microsoft Office 2003". Czy
        jestem przestepca?

muhehehehehe
        • camelot Re: Legalny telewizor 23.07.04, 22:50
          Nigdy tego nie mogłem zrozumieć. Dlaczego się płaci ABONAMENT za posiadanie
          telewizora a nie podatek od niego. Dlaczego posiadacz telewizora płaci
          abonament telewizji publicznej. Od wielu lat oglądam programy satelitarne czy
          też mam płacic abonament dlaczego?????????? I wresczcie dlaczego płaci się
          abonament od posiadania telewizora jeśli np. używa się telewizora do oglądania
          filmów na DVD czy magnetowidu. Abonament jak sama nazwa wskazuje jest to opłata
          za możliowść korzystania z czegoś (np. telefonów, wypożyczalni) w tym przypadku
          możlwość korzystania w programów telewizji publicznej (ale skoro nie korzystam
          to dalczego muszę płacić abonament). Pomijam już treści programowe, zarobki
          pracowników telewizji czy reklamy.
          • camelot Re: Legalny telewizor 23.07.04, 23:26
            Zawsze można powiedzeć że dostało się telewizor w prezencie od babci trzy dni
            temu.
    • Gość: qba przepraszam za co ja mam placic ? IP: *.toya.net.pl 24.07.04, 00:44
      Telewizja polska emituje reklamy i ma kupe kasy z tego z jakiej racji ja mam do
      tego doplacac? I jeszcze w dodatku z jakiej racji mam placic za telewizor ??
      hehe mam placic za odkurzacz i za pralke ?? a jak mam w komputerze karte
      telewizijna to co tez mam placic ? Niech wywala reklamy z
      telewizji "niekomercyjnej" i przestana nabijac nas w butelke.
    • Gość: Butrym Re: Legalny telewizor IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 24.07.04, 08:12
      Przypominam że nadal wszyscy mamy prawo nie wpuścić kontrolera
      • tomik62 Re: Legalny telewizor 25.07.04, 01:04
        Podatek od luksusu bo chyba za taki dawno temu uważany był telewizor to już
        przeżytek.Jeżeli tvp uważa swoje programy za luksus to nic prostszego jak
        zakodować je wzorem canal+ czy HBO.Ciekawe kto wtedy wykupi abonament,
        he,he.Dla " biedniejszej" części społeczeństwa stworzyć zlepek
        programowy :relacje z obrad sejmu, transmisje z Watykanu,klan i plebania oraz
        sztandarowa chała WIADOMOŚCI.naczelne zadanie otępiania ludzkości zostanie
        zachowane a normalnie myślący wybiorą "swój" program.Co do kontrolerów to "mój
        dom moją twierdzą".obcym wara!nawet w progu mieszkania nie udzielę odpowiedzi
        czy mam telewizor bo z jakiej racji mam zdradzać obcej osobie mój status
        majatkowy, a może to złodziej w przebraniu robi wywiad środowiskowy???
        pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka