okham 03.08.04, 23:49 Drodzy forumnowicze!Czy zechciałby mi ktoś wyjaśnić ideę kupna mieszkania za tzw."odstępne". Czy jest to bezpieczne?Gdzie znajdę tego typu oferty.Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuubaa Re: ODSTĘPNE??? 04.08.04, 22:40 Z tego co wiem polega to na tym że "właściciel" (w cudzysłowie, bo jest tylko najemcą mieszkania komunalnego) za to "odstępne" zamelduje Cię w "swoim" mieszkaniu. I tak naprawdę to już wszystko co dostajesz za niemałe pieniądze. Meldunek nie jest jakimkolwiek uprawnieniem do zajmowania lokalu, teoretycznie możesz kombinować żeby decyzja kwaterunkowa na to mieszkanie została przepisana na Ciebie. To jest rozwiązanie amatorskie, z ogłoszenia osób (cwaniaków) prywatnych. Wyższą szkołę jazdy prezentują niektóre podrzędne agencje zamiany mieszkań, niektóre nawet otwartym tekstem ogłaszają swoje "usługi". Po pierwsze mają układy i za określone pieniądze załatwiają takie decyzje kwaterunkowe. Kilka lat temu była z tego afera bo zrobiło się całkiem duże i zupełnie bezczelne przedsięwzięcie. Kontrola oczywiście nic nie wykryła bo w papierach wszystko się zgadzało a to w Polsce najważniejsze i rozgrzesza, ktoś tam jednak z wysokiego stołka spadł. Drugi proceder to taki że sprzedają Ci legalnie jakąś najtańszą ruderkę za kilka tysięcy złotych którą cały czas mają w obrocie po czym tę ruderkę zamieniają Ci na kwaterunkowe już przyzwoite mieszkanie, oczywiście za to tzw. "odstępne". Z tym też były afery, jakąś agencję bodajże na Północnej zwinęła nawet policja bo brali z góry pieniądze na odstępne a później z zamian nic nie wychodziło. W telewizorni mówili że kobita która te lody kręci odradza się jak Fenix w nowych miejscach i pod nowymi nazwami. Jak to w życiu działalność takich nielegalnych pośredników ułatwia układ, w którym i oni i ich klienci łamią prawo, więc mało kto ma odwagę iść na policję i powiedzieć "dałem pieniądze na łapówkę (czy odstępne) i zostałem oszukany". Może ktoś jeszcze coś więcej wie na ten temat, bo w biednej Łodzi, z wrodzonymi skłonnościami do oszukiwania, jest to proceder dość częsty. Jak masz jakieś stałe zatrudnienie i dochody powyżej min.socjalnego (albo jak nie masz, to chociaż poręczyciela) bierz kredyt hipoteczny i kupuj prawdziwe mieszkanie, u notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: ODSTĘPNE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:18 Są też całkiem legalne (no, może prawie, bo transakcja jest "pod stołem" czyli nieopodakowana - chyba, że poprzez biuro nieruchomości, ale wtedy jest spora prowizja) ODSTĘPNE za lokale należące do prywatnego właściciela (a nie komunalne). Ideą jest to, że poprzedni lokator bierze od Ciebie kasę za to, że się wyprowadzi z zajmowanego lokalu i umożliwi Ci zawarcie umowy z właścicielem. Bierze się to stąd, że dopóki lokator płaci, dopóty właściciel nie ma możliwości rozwiązać z nim umowy. Takie odstępne jest całkiem bezpieczne, choć oczywiście koniecznie wcześniej należy pogadać z właścicielem kamienicy/budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: ODSTĘPNE??? 05.08.04, 23:10 Nie chcę się spierać bo nie jestem specem w szarej strefie, ale coś to nielogiczne. Bo niby jak lokator w prywatnej kamienicy może umożliwić zawarcie umowy z kamienicznikiem? Jeśli jest ochrona jego praw, to tylko JEGO, nie może tego scedować na inną osobę. Jeśli coś takiego ma miejsce to ten lokator musi być w zmowie z kamienicznikiem, który pewnie boi się bezpośrednio brać nielegalnych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: ODSTĘPNE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 09:59 Normalnie. Idzie do właściciela i mówi mu - panie Heniu. Masz pan ze mną podpisaną umowę najmu na czas nieokreślony. Płacę 4 zł za metr. Pan może mi to podwyższać tylko raz w roku o parę groszy. Nie może pan ze mną rozwiązać umowy. A ja już nie chcę tu za bardzo mieszkać. Znalazłem fajnego gościa na moje miejsce. Z nim możesz pan podpisać umowę od razu na 5 zł za metr. I wziąć np. 3000 zł "bezzwrotnej kaucji". Ale chodzi o to, żeby podpisał pan umowę właśnie z tym moim znajomym. Inaczej ja nie rezygnuję. Ale ponieważ nie chcę już tu mieszkać, to mogę panu sprawiać drobne kłopoty. Na przykład przestanę płacić czynsz i zanim mnie pan wyeksmituje, będzie pan się użerał z komornikiem i potrwa to jak nic 2 lata. Sam więc pan widzi, panie Heniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: ODSTĘPNE??? 02.09.04, 11:53 Odstepne płaci się poprzedniemu lokatorowi. Nie włascicielowi. Jeżli własciciel chce odstepne to spadaj jak najdalej od takiego kolesia. Właściciel kamienicy, w której mieszkam nie bierze odstepnego. Oddaje lokal, biorąc kaucję zwrotną. Daje lokal za darmo, i daje jakiś tam czas na wyremtowanie lokalu bez płacenia czynszu. Oczywiście te lokale są, że tak powiem lekko zdewastowane, i całośc remontu to koszt min 10 tyś plus drugie 10 za instalację grzewczą. Odstepne się bierze, za podwyższenie standardu. Ja np przy wyprowadzce, chciałbym dostac chociaż część kosztów tego co w mieszkanie z zoną włozylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
o_olgin Re: ODSTĘPNE??? 08.08.04, 23:16 jedyne legalne odstępne to jak przejmujesz mieszkanie zadLuZone z niepLaconym czynszem i spłacasz zaległy czynsz.Poszukaj takich mieszkań w spółdzielniach lub dawnych PGM. Czesto ludzie nie mogą się wynieść z zajmowanego mieszkania bo nie mogą spłacić długów.Brzmi to troche nielogicznie ale tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
polly-jean Re: ODSTĘPNE??? 08.11.04, 13:43 A ja podpinam się z pytaniem, czy można w tym wypadku uruchomić środki z książeczki mieszkaniowej (premioę gwaranyjną)? Odpowiedz Link Zgłoś