Dodaj do ulubionych

Konferencja posłanki PO

IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.04, 04:23
tylko latem? Posłanka ma zbyt dobre wyobrażenie o Łodzi w innych porach roku.
Zimą Łódź jest antarktydą kulturalną, wiosną - tajgą kulturalną, a jesienią -
złotą jesienią kulturalną ( w sensie pięknego zmierzchu, czyli upadku)- od
kilku lat nic ciekawego sie tu nie zdarzyło prócz ogrodków piwnych, ale i to
chyba już gorsze od Poznania, Gdanska i Wroclawia -
Obserwuj wątek
    • Gość: kar Re: Konferencja posłanki PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 08:56
      A kiedy Łódź nie jest kulturalna pustynia? Mieszkam juz tu kilka lat... Za to od
      cholery bram zalatujacych kulturalnymi zapaszkami, chodniki zascielone
      kulturalnymi odchodami pieskow, tramwaje jak z bronksu..... Pelna kultura pelna
      geba.
      • Gość: Slon Re: Konferencja posłanki PO IP: 217.97.129.* 10.08.04, 09:41
        Niestety, ale to jest cywilizacyjne zapóźnienie, które nie zniknie od zaklęć,
        ktokolwiek by je czynił. No i oczywiście bieda, jej gwałtowna likwidacja
        przyczyniła by się do wzrostu potrzeb na dobra wyższego rzędu i w konsekwencji
        presję na utrzymanie ładu i porządku z jednej strony, a z drugiej na wzrost
        atrakcyjności oferty kulturalnej.
        Jednak jednym z podstawowych czynników kulturotwórczych jest istnienie
        szerszych grup ludzi interesujących się czymś więcej niż ".....", nie
        koniecznie o wysokim statusie materialnym.

Niestety, Łódź to wiocha, a osób które potrafiłyby to zmienić jak na lekarstwo.
        Posłanka PO jest tego przykładem. Nie jestem fanem Kropy, ale chętnie usłyszę
        ile to dobrego posłanka uczyniła dla Łodzi, za którejkolwiek partyjnej
        przynależności. Najpierw co ja zrobiłam, potem wytykać innym.

O ile relacja z konferencji była rzetelna, to było "dajcie nam koryto, coś wam
        wtedy skapnie".

Slon
    • Gość: Ingo Re: Konferencja posłanki PO IP: 213.17.170.* 10.08.04, 12:36
      Zgadzam się z tym, że Łódź latem jest kulturalną pustynią. I mozna a nawet
      trzeba to zmienić. Kultura potrzebuje dobrego marketingu i organizatora -
      mecenasa, który wspiera działania innych, jest katalizatorem działań.
      Nie zgadzam się z przedmówcami, jeden działa na zasadzie, że wszędzie jest
      lepiej a to bzdura. Inny wyzywa moje miasto od wiochy - ten typ tak ma - ten
      typ zawsze wszystkich uważa za głąbów i ciemniaków i tylko on jeden jest
      oświecony. Taki typ niczego nie zmieni taki ty tylko płacze, narzeka, lamentuje.
      • Gość: Slon Re: Konferencja posłanki PO IP: 217.97.129.* 10.08.04, 13:29
        W zasadzie takim osobom jak ty nie należy odpowiadać. Nie jestem "typem" i nie
        wypowiedziałem żadnej z tych opinii, które mi przypisujesz.
        Ale ponieważ nie jest też prawdą, że nie cię robię tylko lamentuję, a wprost
        przeciwnie, to protestuję przeciw takim prostackim wypowiedziom jak twoja.
        Zrobiłem w życiu wystarczająco dużo, aby nie musieć znosić bezczelności
        anonimowych osób.
        Jeżeli nie potrafisz dyskutować, a jedynie obrażać innych, to przynajmniej ode
        mnie trzymaj się z daleka

Urodziłem się w Łodzi i mieszkam tu kilkadziesiąt lat. To, że Łódź daje dużo
        mniejsze szanse rozwojowe od innych podobnych rangą i wielkością miast, to
        fakt. To, że od wielu lat znajduje się w zapaści i nie można mówić o jej
        rozwoju to też fakt. I co tu ma do rzeczy, czy to twoje miasto , czy nie.
        Jeżeli myślisz, że przemilczanie faktów coś zmienia, to jesteś infantylny.

A podstawową treścią mojej wypowiedzi nie była Łódź tylko łódzka posłanka i jej
        nic nie wnosząca konferencja.

Slon
        • Gość: Ingo Re: Konferencja posłanki PO IP: 213.17.170.* 10.08.04, 13:48
          Zaskakuje mnie twoja wypowiedź, która świadczy o amnezji. To nie ja używałem
          słów wiocha. Jezeli uważasz, że sposób w jaki skonstruowałeś swoją wypowiedź
          jest kulturalna to znaczy, że mamy odmienną percepcję znaczenia tego słowa. To
          twoje słowa bynajmniej nie nalezace do kanonów kulturalnej wypowiedzi wywołały
          moją ostrzejszą reakcję (choć nadal uważam, że nie używałem żadnych inwektyw
          pod twoim adresem lecz ogólnie o formacji myslowej jaką zaprezentowałeś).
          Jeżeli w swojej wypowiedz mówiłbyś o mniejszych szansach o regresie itd. to
          pewnie podjąłbym z tobą polemikę opartą na argumentach. Nie rozumię więc
          twojego świętego oburzenia - proponuje żebyś jeszcze raz przeczytał swoją
          wypowiedź i zastanowił sie czy aby prezentuje ona poziom o którym mówisz w
          swoim drugim poście.
          • bozenka1 Re: Konferencja posłanki PO 10.08.04, 14:38
            Kochani! Zwracajcie uwagę na ortografię! Piszemy "nie rozumiem", a nie "nie
            rozumię". No jak tak można? Oczy bolą od błędów, braku znaków diakrytycznych. A
            o umiejętności dyskusji, formułowaniu odmiennych poglądów nie wspomnę. Więcej
            kultury, Panowie! A ortografia była w szkole podstawowej, chyba każdy z Panów
            przechodził ...
            • Gość: Slon Re: Konferencja posłanki PO IP: 217.97.129.* 10.08.04, 14:57
              bozenko1, pozwól, że potraktuję ten post jako pretekst do pewnej ogólnej
              wypowiedzi i nie bierz tego do siebie.

Widzisz niektórzy tak mają, że pisanie poprawnie ortograficznie przychodzi im z
              dużą trudnością. Ja do takich należę. Staram się sprawdzać poprawność
              ortograficzną swoich wypowiedzi, ale i tak często coś mi umknie. Dodatkowo
              składa się na to ferwor polemiki i przypadkowe literówki.
              Myślę więc sobie, że zwracanie uwagi osobom popełniającym pojedyncze błędy w
              swoich postach, ortograficzne lub interpunkcyjne, jest nieeleganckie. Dziś
              należałoby być może powiedzieć niepoprawne politycznie. Ale twój komentarz
              należał i tak do wyjątkowo wyważonych.

Pozdrawiam,
              Slon
            • pamusz Re: Konferencja posłanki PO 14.08.04, 17:18
              Pani "bożenko1"! Wszystkich rażą błędy, których nauczyli się unikać.Panowie
              dyskutanci nie robią ich tak wiele i w tekstach pisanych w warunkach pośpiechu
              nalezy wiele wybaczać, a już szczególnie w tych znakach diakrytycznych, których
              brak świadczy tylko o kłopotach technicznych z klawiaturą. W tej wymianie zdań
              chodzi bardziej o ducha niż o literę (dosłownie).
          • Gość: Slon Re: Konferencja posłanki PO IP: 217.97.129.* 10.08.04, 14:48
            >>Niestety, Łódź to wiocha, a osób które potrafiłyby to zmienić jak na
            lekarstwo.
            >>Posłanka PO jest tego przykładem.

>>Inny wyzywa moje miasto od wiochy - ten typ tak ma - ten
            >>typ zawsze wszystkich uważa za głąbów i ciemniaków i tylko on jeden jest
            >>oświecony. Taki typ niczego nie zmieni taki ty tylko płacze, narzeka,
            lamentuje.
            -------------------------

Porównj te dwie wypowiedzi.

>>że nie używałem żadnych inwektyw pod twoim adresem

a ja nie twierdziłem, że używasz.

Jeżeli masz "odmienną percepcję znaczenia tego słowa" (wiocha), twoja sprawa.
            Ale nie twierdź, że twoją wypowiedź można zaliczyć do kulturalnych.

"pod twoim adresem lecz ogólnie o formacji myslowej jaką zaprezentowałeś" - ja
            nie prezentowałem "formacji myślowej".
            Napisałem, że Łódź to wiocha, w której posłanka wielu kadencji może zwołać
            konferencję, narzekać na obecne władze miasta, podawać przykład Poznania i ...
            ani słowa, że będąc posłanką wielu kadencji może sama to zrobić, bez łaski
            tych, czy innych osób. Takie myślenie elit tego miasta powoduje, że o Łodzi
            inni mówią "wiocha". I to też nie świadczy o ich "formacji myslowej" cokolwiek
            ten termin oznacza.

Slon
            • bozenka1 Re: Konferencja posłanki PO 10.08.04, 14:58
              Panowie! Pani Posłanka przynajmniej umie używać języka ojczystego, to po
              pierwsze. A po drugie dziwię się, że nikt z Państwa nie zauważył tak
              wspaniałego przedsięwzięcia, jak Festiwal Czterech Kultur, odbywającego się
              mimo silnego oporu i braku zainteresowania ze strony naszych łódzkich
              urzędników. Z nadzieją na kolejne edycje Festiwalu, pozdrawiam. I mniej emocji,
              a więcej treści. I życzliwości.
              • Gość: Slon Re: Konferencja posłanki PO IP: 217.97.129.* 10.08.04, 15:02
                Być może posłanka ubiera to w ładną formę, ale będąc posłanką powinna przede
                wszystkim dbać o treść.
                Czego i tobie życzę. Więcej treści ...

Slon
                • bozenka1 Re: Konferencja posłanki PO 11.08.04, 12:35
                  Z podziękowaniem za życzliwą poradę. Z serdecznością pozdrawiam.
                • Gość: Ingo Re: Konferencja posłanki PO IP: 213.17.170.* 11.08.04, 14:37
                  Zgadzam się z Tobą, że Pani Posłanka dużo gada mało robi. To ona winna lobbować
                  w parlamencie i rządzie za przyznaniem łódzkim placówkom środków finanoswych na
                  rezliację ciekawych imprez, przyznaniem godnych pieniędzy np. Muzeum Sztuki.
                  Nie widzę z jej strony takich działań. A może działa tylko nic o tym nie wiemy?
    • Gość: ja Re: Konferencja posłanki PO IP: 195.187.84.* 11.08.04, 18:30
      Nie bedzie mnie uczyla kultury osoba ktora miala swoj wklad w dziennikarska
      nagonke z 68 roku i nic tego nie tlumaczy!
    • Gość: Lidka macie genialne miasto... IP: *.cybernet.ch 11.08.04, 19:25
      wyjatkowe, niekonwencjonalne, bez pretensji !

palce lizac !

osobiscie Lodz juz od dawna promuje za granica !

sporo niebanalnych ludzi kocha wasze miasto !

swietny kontrast w porownaniu np. do Szwajcarii !!!

generalnie: swietna alternatywa dla wylizanych
      i wycackanych do obrzydzenia starowek !!!

takie rzeczy ma cala Europa Zachodnia,
      a Lodz jest niepowtarzalna !

pozdrowienia

od bylej wroclawianki

P. S.
      Dla mnie mocnym przezyciem kulturalnym
      jest juz sama trasa przez lodzkie podworka !

Genialne post-industrialne scenki rodzajowe !

Kultura wcale nie musi wiele kosztowac...

• Gość: Ingo Re: macie genialne miasto... IP: 213.17.170.* 12.08.04, 07:57
        Też tak uważam. Kiedy idę przez Starówki w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu choć są
        one naprawdę piękne (nie mam na celu dogryzania innym miastom)to mam wrażenie,
        że tak naprawdę mało sie one od siebie różnią. Tak samo sytuacja wygląda w
        większości miast europejskich. A Łódź jest inna i to jest jej plus. Oczywiście
        nie oznacza to, że nie oceniam krytycznie skali zaniedbań, że bawią mnie
        sypiące i brudne oficyny. To nalezy zmienić ale o charakter miasta i jego
        specyfikę trzeba walczyć i dbać. Nie dać się sformatowac pod plastikowe guściki
        dzisiejszego społeczeństwa, kochającego blichtr i powierzchowność. Jeśli się
        uda to zachowac (a wcale nie jest to pewne) to z pewnością w przyszłości to
        zaprocentuje.

Pozdrawiam
        • Gość: Lidka Re: macie genialne miasto... IP: *.cybernet.ch 12.08.04, 16:08
          Ingo,

Nic dodac, nic ujac !!!

Zgadzam sie absolutnie !!!

( Co mi sie bardzo rzadko zdarza... )

Tak trzymac !!!

pozdrawiam

P. S.
          Lodz ma do wyboru:
          albo wyladowac na alternatywnym topie -

albo wyladowac na dnie !!!

Tertium non datur.
Inne wątki na temat: